Какво е кумкуат? Кой разсадник е добър?
Ползи и вреди. кумкуат за отслабване и др.

Отглеждане на кумкуат. Ползи. За отслабване, цена. От кой разсадник да го вземем?

Какво е кумкуат? Кой разсадник е добър? Цена на разсад дръвче, сортове и хибриди. Ползи и вреди. За отслабване и др. Отглеждане в саксия. Сушен, захаросан, на сладко и ликьор. Как се яде кумкуат?

Китайският златен портокал кумкуат (кумкват) е миниатюрен цитрус, при който декоративната функция и хранителната ценност се конкурират.

Някои оставят плодовете на дръвчето, за да красят интериора. Други предпочитат да приготвят сладко или ликьор от екзотичния плод.

Ценност и състав на кумкуат
енергийна стойност на 100 г70 – 75 кКал за пресен плод, 270 – 280 кКал за сушен плод, 320 – 330 кКал за сварен плод
основни веществабелтъчини 1,85 – 1,91, мазнини 0,93 – 1,16, въглехидрати – 9,2
вода4/5 от теглото на плода
витаминиполовината от състава е вит. С, останалите са А, Е, В3,В5, Р
минераликалий, мед, калций, желязо, натрий, цинк, магнезий
другимастни к-ни от трите вида, етерични масла, монозахариди, пектин

Уникалността на този малък цитрус е, че не задържа нитрати. Само той сред всички цитруси не поглъща нитрати, независимо от концентрацията им в почвата.

Къде се продават плодове кумкуат, цена

В номенклатурата на интернет базирани супермаркети има пресен кумкуат. Например в Супермаг той е обявен на цена от 12 лв за 1 брой. Но обикновено плодът не е наличен. Той е екзотичен за страната ни и рядко се явява в магазините.

По-вероятно е да намерим сушен или захаросан кумкуат в биомагазините. Или да поръчаме да ни купят от Гърция – този плод е емблема на о. Корфу.

Най-сигурният начин да се сдобием с кумкуат е като сами го отгледаме. Тази възможност е напълно реална. Условията го позволяват, освен това се продават фиданки, включително адаптирани за нашия климат.

Разсадници и цена на разсад дръвче

Ако досега не сте чували за кумкуат, ще ви изненадаме. Плодът рядко се засича в магазин, но фиданки за засаждане има в почти всички разсадници.

Млади растения за домашно отглеждане със сигурност ще намерите в най-близкия ви разсадник. Продават го в Пазарджик, Палм Център в Пловдив, Щерев в Гоце Делчев, Йосифов в Пловдивско, Фантазия в Родопите, Манчеви в обл. Велико Търново, Екзотик Плантс – посредник на европейски разсадници, в с. Ветрен, Керия във Варна, Цитрус шоп в Ямбол и много други.

Вниманието ни е привлечено от разсадниците ,,Цитрусово дръвче” и Палм Център – и двата в Пловдив.

kumkuat-01
Ето го мъничкият портокал с размер на голяма маслина
“Фигурин

Първият внася цитрусови дръвчета на 9 – 10 години, които веднага плододават. Предлага се кумкуат от сорта Нагами, чиято цена е 58 лв за брой.

Палм Център продава собствено производство. Отгледаните у нас дръвчета са съобразени с българските условия и са подходящи не за комерсиални овощни градини, а за дома. Те са по-ниски, компактни и удобни за оформяне. Използвани са две различни подложки, като едната е изразено студоустойчива. Фиданките от Палм Център са с различна цена според възрастта си. Те варират от 41 до 900 лв.

Кумкуат в саксия

Кумкуат може да бъде и стайно растение.

kumkuat-04
Мини дръвчетата растат успешно в саксия и радват очите с ярките си плодове

В саксия този цитрус е привлекателен, напомня малко дръвче или бонзай с вечнозелена корона. Мнозина го оформят храстовидно, като височината зависи от размера на саксията.

Растение в саксия се продава на борсите за екзотични цветя и чрез сайтовете за посадъчен материал и разсад. Например в Plants.BG пускат 30-сантиметрови растения в саксия от 12 см. Цената на кумкуат в саксия е от 7 до 21 лв според размера.

Отглеждане в домашни условия

Грижата за хибридния цитрус не е лесно. И най-малките отклонения от изискваните условия се отпечатват върху вида му. Но пък отглеждането на красиво дръвче в добро здраве е впечатляващо постижение.

Осветление и температура

Родено в топли страни, дръвчето иска много светлина, за да не загуби красотата си. При лоша осветеност опадат листата му. Но и прякото слънце създава негативи – върху листата бързо излизат петна от изгаряне. Оптималното е кумкуатът да се постави на смесено осветление – на място без пряко слънце +  допълнителна изкуствена светлина.

Температурният режим също е от значение за здравето на цитруса. Той не понася нито високи температури, нито ниски. Зимата минимумът е 18 градуса, лятото да не скача над 25 градуса.

Вижте и ТОВА: Ползи от помело. Как се яде червено помело? Калории Има ли вреди? При бременност. Цена.

Влажност на въздуха и поливане

Зимата след края на плодоносенето цитрусът се полива веднъж месечно. Лятото иска обилно вода – по 2-3 пъти седмично. През преходните сезони – нещо средно, примерно 3-4 пъти месечно. Нуждата се преценява по степента на изсъхване на почвата.

Кумкуатът не понася и чешмяна вода. Тя трябва да е налята няколко дни по-рано, да е постояла и да е придобила стайната температура. Хладната вода ще погуби растението. Освен това водата да е мека. Водопроводната обикновено е прекалено твърда. Тя добре се омекотява с добавянето на лимонтузу. И тук трябва да се съблюдава баланса – почвата да бъде неутрална.

След поливане излишната вода се отстранява.

Тропичният жител има изисквания и към влажността на въздуха. Комфортна за него среда се създава по някой от следните начини:

  • В чинийката под саксията се поставя овлажнен керамзит;
  • Редовно дръвчето се пръска с топла вода;
  • Листата се обтриват с влажен тампон;
  • Слага се овлажнител за въздух в помещението.

Кумкуат добре понася и къпането, но същият ефект ще получава и с пулверизатор.

Подхранване и присаждане

Торенето се съобразява с периода на развитие на кумкуат. Месечната норма е:

  • При активен растеж – минимум 3 пъти;
  • При покой – един път.

Идеалният състав на тора за 1 л вода е: 2.5 г амониева селитра, по 1.5 г суперфосфат и калиева тор (калиев хлорид).

Оформяне и подрязване

Ежегодното оформяне на короната гарантира, че миниатюрното дърво ще се развие като декоративно растение и ще радва с красотата си. Обичайно кумкуат се „подстригва“ на топка. Това се прави през пролетта.

Премахване на връхчетата на клоните дава още един ефект – повишава се плодоносенето.

Засяване на семена

Кумкуат се размножава по няколко начина, всеки със своите плюсове и негативи. Едни са лесни, но се чака много години до първи плод, а други искат опит.

Да се отгледа дръвче от семена е най-лесно, но до плодоносенето ще минат не по-малко от 10 години. Не случайно разсадниците продават на висока цена дръвчета на такава възраст – пресадено на 10 години скоро то ще зарадва с плод.

Семена за размножение се вземат от узрели плодове. Те се промиват, накисват се в стимулатор на растежа и се засяват в подготвени саксии с овлажнена почва. Поставят се на дълбочина от 2 см. Закриват се със стъкло или полиетилен и се оставят на топло. Когато израснат 4 листенца, разсадът се пикира.

Резниците са по-разпространен начин. Пролетно време, когато се очакват цветните пъпки, се отрязват последните 10 см от здрави клонки (под ъгъл). Резниците се обработват със стимулиращ препарат и се засаждат по 4-5 броя в съд. Поливат се, покриват се с полиетилен и се оставят на светло място, но не и под пряко слънце. До 3 седмици резниците пускат корен и могат да се разсадят в отделен съд.

Пресаждане на кумкуат

Ако се отглежда като стайно растение, веднъж на три години цитрусът се пресажда. Това се върши в период на покой, преди образуването на нови клонки. Новата саксия е немного по-голяма. На дъното се насипва нов дренаж, а отгоре немного почва с примес на пясък и хумус. Растението се изважда внимателно.

За опазване на корена, растението се пресажда с буцата пръст. Пространството между корените и стените на саксията се запълва с пръст. Поливаме и прибираме растението на затъмнено и затоплено място като редовно пръскаме листата. След 2 седмици пренасяме на светло, на обичайното му място.

Болести и вредители

Недостатъчно осветяване, пряко слънце и прекалено поливане са трите „мора“ на кумкуата. Те водят до поява на заболявания, обикновено гъбични.

Преди да започнете лечение отстранете заразените части и обработете с фунгицид.

Какво е кумкуат?

Това е хибридно растение, което първо е отгледано в Китай. Парадоксално, но на изток го наричат японски, а в Европа го знаем като гръцки – кумкуатът е знаков за о. Корфу.

Дайте мнение и Вие тук!

Също толкова неопределени са вкусът и видът на кумкуата. Сравняват го с портокал, с мандарина и златна ябълка. Всъщност това е растение – микс. Вкусът е сладък, с киселина и лека горчивина. Цветът е по-ярко оранжев от този на портокала и интересно изпъква на фона на вечнозелените листа.

По форма кумкуат е компактно дръвче – миниатюра. Плодът също е миниатюра – той е колкото чери домат или голяма фурма. По структура е истински цитрус, но кората му е така нежна, че се яде.

Сътворени са хибриди между кумкуат и цитруси: с лайм – лаймквуат, с мандарина – каламондин, с лимон – лемонкуат.

В домашни условия прекрасни резултати дават няколко сорта, сред които безспорен първенец е Нагами, второ название – Fortunella Margarita. Неговите плодове са продълговати и напомнят големи маслини, само че ярки и сладки. Плодовете на Маруми са овални, на Мейва приличат на лимон и са по-жълти и по-кисели. Фукуши са големи оранжеви и сладки.

Вижте и ТОВА: Какво е кумкуат и какви ползи има от него за здравето? Как се яде?

Ползи и съдържание. Прием

Плодовете кумкуат се консумират свежи, без белене. Ценителите казват, че трябва да се лапне целия плод и да се подържи в устата, за да се усети аромата му. После бавно се дъвче, за да се разгърне палитрата му от вкусове.

kumkuat-02
Сушеният кумкуат е необичаен на вид и вкус, но се харесва

За някои този цитрус е прекалено стипчив. Ако този привкус не ви допада, изцедете го на сок. Фрешът от кумкуат е отличен в комбинация с други плодове.

Плодовете кумкуат са подходящи и за сладкарски произведения – добавят се в десерти там, където в рецептата е предвиден цитрус. Използват се за украса на торти, коктейли и сладолед.

Подлежат на преработка. От тях се прави мармалад, сладко, ликьор. В средиземноморската кухня добавят сушен кумкуат към месни и рибни блюда като подправка. Много се харесва изсушен и захаросан кумкуат, който запазва своите полезни качества.

  • За отслабване – сушеният кумкуат е продукт за отслабване. Не защото съдържа малко калории – напротив, той е сладък, следователно калоричен. Но повлиява обменните процеси по правилния начин и регулира храносмилателните органи. Отстранява газове и стомашни спазми. В допълнение цитрусът премахва стреса и успокоява, което е съществено при отслабване;
  • За храносмилане – чисти жлъчката и ч. дроб, поправя смилането, профилактира язва. Премахва симптомите на отравяне и махмурлук, в частност гаденето;
  • При диабет – възстановява нивото на инсулина и понижава показателя за захар в кръвта;
  • За имунитет – в състава му има аскорбинова к-на, която елиминира инфекции и увеличава защитната способност на имунитета. В съчетание с мед прекрасно се справя с кашлица. Сушеният плод е лекарство при простуда, грип, хрема. С корите се правят инхалации;
  • Против паразити и гъбички – фуракумарин в плода се противопоставя на възпалителни и инфекциозни заболявания;
  • За очите – витамини А и Е допринасят за здравето им и за добро зрение;
  • За здрави кости – консумирането на малкия цитрус оздравява костите, позволява да се избегнат изтъняване на костната тъкан, остеопороза и артрит. Това се случва благодарение на големите количества калций и магнезий в неговия състав;
  • За повече енергия – тонизира организма, повишава способността за работа и за издържане на натоварвания, зарежда с витамини и потребни нутриенти;
  • За нерви – консумиращите този плод са по-слабо податливи на депресия, раздразнителност, нервозност и хроничен стрес. Кумкуат помага да се повиши емоционалната чувствителност, да се премахне апатия. Придава сили за активна дейност, а не пасивно съществуване.
  • За кожа – повишава еластичността й и подобрява нейния тен;
  • За коса – цитрусът е полезен и за косата. Витамин С, антиоксиданти, минерали, природна органика в кумкуата оказва съществено влияние върху текстурата и качеството на косъма, регулира омазняването и подобрява здравината;
  • За зъбите – за здрави зъби и венци спомагат храни, богати на витамини и калций като кумкуат. Той укрепва зъбите и пази венците.

В състава на хибридния цитрус има вещества в полза на здравето. Те нормализират системите на преработка и кръвния оборот, от тях хемоглобина и имунитета минават в подем, подобрява се работата на сърцето. Лекува махмурлук.

Има ли вреди и противопоказания?

Консумацията на кумкуат е забранена за алергиците. Цитрусите могат да причинят повишено отделяне на хистамин без имуноглобулини. Тялото отговаря с хрема, оток на носните лигавици, обрив, суха кашлица, конюнктивит, ринит. Нерядко алергията се съпровожда с метеоризъм, газене, загуба на апетит и повръщане.

Плодът е противопоказан за болни със стомашни проблеми и патологии на храносмилателния тракт, особено с възпалени жлъчни пътища.

Спорна е употребата на кумкуат при диабет. От една страна плодът е твърде сладък и калоричен, той не пасва на менюто на диабетиците. От друга страна вещества в него регулират кр. захар.

Още нещо интересно ТУК: Противопоказания на плод и чай от пасифлора и мнения. За какво е полезна? Има ли вреди? Тинктура и Пасифлора Релакс. На капки.

Рецепти с кумкват

Кумкуат се карамелизира. В коктелите заменя маслината. Консервира се в сироп с ванилия и бренди. Отличен е за плодови ликьори и боле. С източната кухня, където почитат смесването на вкусове, влагат кумкуат в сосове и супи. Впрочем черният чай е чудесен с кумкуат вместо лимон. Плодът е достоен за тарталети и плодови десерти. Тук ще дадем четири основни рецепти

Сушен кумкуат

Ако си падате по екзотични сушени плодове, непременно опитайте кумкуат. Той е вкусен, необичаен и с привлекателен вид. Лесно се суши в домашни условия. Плодът трябва да е зрял, ярко оранжев. Зелените плодчета не стават добри на вкус. Красив микс се получава от различни сортове кумкуат, стига да имате достъп до подобно разнообразие.

У дома кумкуат се суши във фурна, в електрическа сушилна и на въздух.

  • За сушене в сушилня плодовете се измиват и разрязват на слайдове. Кората не се сваля. Парченцата се разполагат, без да се допират, за да циркулира въздуха. Установява се температура 120 – 135°С. Отнема 5-6 часа.
  • За сушене на фурна парченцата се нареждат върху хартия за печене, отново на разстояние. Държат се 5 – 8 часа на температура от 100 – 120°С. Вратичката се оставя открехната, за да излиза влагата.
  • В горещи сухи дни кумкуатът ще изсъхне добре и по естествен начин. Той се нарязва и нанизва на конец с игла. Нанизите се окачват на открито, но не слънчево място.
Захаросан кумкуат

Опитайте сушен със захар кумкуат. Лакомството допада на мъниците. Плодът се нарязва на парченца и се подсушава върху хартия. От двете страни се посипва със захар или пудра. Следва сушене по описаните по-горе начини, но на по-ниска температура – не повече от 75°С. Ако загреете повече, захарта ще се превърне в карамел.

Карамелизиран кумкуат е друго лакомство, което запазва плодовете за дълго. Ето и как се прави:

В неголям съд правим сироп от 1 чаша вода и ½ чаша захар. Щом заври, пускаме плодовете, разрязани на 4 части. Намаляваме котлона и варим, докато кумкуатът стане мек и прозрачен. Отнема около 15 минути, през които не спирайте бъркането. Накрая захлупете и оставете сиропа да изстива. Щом е готов, преместете в хладилник.

Ликьор от кумкуат

Този ликьор е сладък и с особен привкус, необичаен и уникален. Приготвя се с готов алкохол, който само ароматизираме с цитруса. Кумкуат не става добре във водка или ракия, защото киселината и тръпчивостта не се притъпяват. Затова пък цветът става чудесен – наситено жълт.

Подходяща основа за ликьор с кумкуат са ром, коняк, бренди. Ако е водка, нека е супер качествена. Използваме пресни или сушени плодове. Ако са сушени, са в двойно количество. Ако са пресни, отбираме само здравите плодове. Премахваме такива с петна, плесен и гнилости.

Класическата рецепта идва от Китай. На 1 л водка се слагат 1 кг плодове. Нужен е още и 1 кг захар.

Технология: пресният кумкуат се измива, подсушава и пробожда с дървена клечка на 2 места. В стъклен съд се слагат първо плодовете, отгоре захарта и накрая се заливат с водката. Съдът се мести на тъмно за 2 седмици. Всеки ден се разклаща за по-бързо разтваряне на захарта. Накрая се премахва утайката, филтрира се течността и се мести в чисти бутилки.

Стои на студено, без достъп на светлина. Най-добър вкус се получава след 6 месеца, но става за консумиране и след 30 дни.

Още информация и източници на английски: Отглеждане на дръвче кумкуат на двора и в стаята; * Ползи от кумкуат и как се яде? * Какво мога да направя с кило кумкуати? (Рецепти).

Сладко от кумкуат
kumkuat-03
Кумкуат в сироп и в желе – наистина вкусно!
Класическа рецепта

Снабдяваме се с по 1 кг захар и кумкуат, взимаме и 500 мл вода. Измиваме плодовете, подсушаваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Отделяме семената и ги пускаме във врящ захарен сироп. Варим 5 минути при постоянно разбъркване и премахване на пяната. Спираме котлона и след 12 часа отново го включваме за второ варене. То също продължава 15 минути. Горещото сладко се разлива по бурканите.

Цели прозрачни плодове

Сладкото по тази рецепта изглежда оригинално. Плодовете стават прозрачни и плуват в сиропа. Постига се със замяна на водата от класическата рецепта с портокалов сок. Сиропът се прави от захар и портокалов сок, за който са нужни 2-3 големи сладки портокала (пак да бъде 500 мл). Сиропът ври 2 минути, преди да се пуснат плодовете. Нататък рецептата е същата – два пъти се вари за по 15 – 20 минути, като между тях сладкото почива 12 часа.

Мармалад от кумкуат

Снабдяваме се с 1 кг плодове, 1.3 кг захар и 3 с.л. лимонов сок. Разрязваме кумкуата на две половини и отделяме семките. Плодовете накисваме в купа с вода. В нея добавяме и семките, но завити в марля, за да се отделят след това. Киснем една нощ.

На сутринта в тенджера слагаме плодовете, 1.25 л вода, лимоновия сок и марлята със семките. Кипваме, намаляваме котлона и варим под капак 45 минути.

Междувременно нагряваме захарта във фурната на 150°С за 15 минути и изсипваме топлата захар в тенджерата с останалите съставки. Варим 5 минути на съвсем слаб огън, без да позволяваме кипване. След това позволяваме сместа да кипне и варим 20 минути. Отстраняваме марлята със семките и преливаме мармалада в горещи стерилизирани буркани. Затваряме плътно. Пазим на тъмно и прохладно място 6 до 12 месеца.

Погледнете и ТОВА: Как се яде нар? Противопоказания на сок от нар и как се пие? Как се прави чай от нар? Кори от нар, за какво се ползват и имат ли странични ефекти? За разстройство – семки от нар.

Видео рецепта за сладко:

И още едно видео за отглеждането на кумкуат:

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ориз за отслабване

Отслабване с ориз

Реабилитация: и белият е полезен!

3 Мнения

  1. Моя приятелка гледа кумкуат от сорта Маруми, японската разновидност, която е с бодли. Супер яко! Сега е поръчала да й донесат Фукуши, който бил най-миниатюрният сорт. Не знаех, че се продават в Бг.

  2. Видях кумкуат на панаира и се влюбих. Купих си от най-малките, продаваха ги от един разсадник. Сега е към 70 см. Не се гледа толкова трудно, иска само любов.

  3. Динко Иванов

    Значи и кумкуатът си има трикове по отглеждането, които трябва да се знаят. Зависи дали дървото е внос или е отгледано тук. Тукашните не са толкова претенциозни и оживяват по-лесно. Внесените пък са от по-интересни сортове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *