Abdominoplastika 02

Абдоминопластика. Плюсове и минуси. Операция, цена и възстановяване

Абдоминопластика е оперативно прибиране и оформяне на корем, премахване на излишната кожа или мазнини и оформянето на елегантен силует.

Това е точната процедура, ако ни загрозяват стрии или изместване на пъпа.

Пластичният хирург подрежда мускулите, разместени при бременност или по друга причина. Оформя тънка талия и буквално ни подмладява. След абдоминопластика изглеждаме по-млади, с тяло на здрав, активен човек.

Видове абдоминопластика

Операцията се осъществява в различен обем (върху различна площ).

abdominoplastika-02
Обхват на операцията
  • Най-лекото вмешателство се нарича „мини“ и представлява ограничено повдигане на корема в най-нископоставената му зона, без да засяга пъпа. Възстановяването е бързо. Получаваме съвсем незабележима линия на разрез, която се скрива под бикините. Мини абдоминопластиката се прилага срещу стрии и разтегната кожа, както и за дефекти по кожата под пъпа.
  • Пълна абдоминопластика (абдоминоторзорафия) се предприема при дебел подкожен слой от мазнини, при херния, разкъсване на мускулатурата (диастаза) и стрии. Операцията обхваща цялата зона на корема, включително и над пъпа. Големината на разреза зависи от обема на мастни отлагания.

Между мини и пълна абдоминопластика се нареждат още няколко вида частични процедури, отстраняващи конкретна проблематика.

  • Например медиабдоминопластиката (средна, апронектомия) се назначава на пациенти с много излишна кожа, които се нуждаят от преместване на пъпа и подреждане на коремната мускулатура.
  • Абдоминопластика с аспирация на мастна тъкан се предприема при обемни отлагания по корема и отстрани. Операцията се комбинира с липосукция (изсмукване на мазнини).

В определени случаи (херния, разместена мускулатура, липосукция) операцията се реализира ендоскопски. Неинвазивният метод е приложим при едва 10% оп пациентите, които са под 40 г., имат еластична кожа и умерени мастни запаси.

Противопоказания и ограничения

  • Абдоминопластика не се прилага при диабет, онкологично заболяване, сериозни патологии на щитовидна жлеза и органите на кръвотворене, при психически разстройства и бъбречна недостатъчност. Не е възможна при над втора степен затлъстяване, варикоза, оперативни белези над пъпа. Съществуват и други забрани, така че консултирайте се със съответния специалист.
  • Операцията се отлага при грип и други инфекции, при обостряне на хронични страдания и в периода на менструално кръвотечение.

Подготовка за операция

Абдоминопластика се предхожда от широк обем изследвания и консултации. Правят се всички видове кръвни анализи, проверка за ХИВ и хепатит, изследване на урина. Назначават се ЕКГ и образна диагностика на коремната зона.

Пациентът се консултира с анестезиолог и хирург. Последният оценява еластичността на кожата, състоянието на мускулатурата, дебелината на мастния слой и др. показатели.

2-3 седмици преди операцията се минава на леко хранене с цел намаляване на обема на червата и стомаха. Приемат се сорбенти и препарати за нормализиране на микрофлората. Силно препоръчителни са гимнастика, масажи и сауната.

Започва приемът на лекарства, които укрепват съдовите стени (Детралекс, Рутаскорбин).

“Демир

Няколко дни преди операцията се спират цигарите, които влошават кръвообращението и съответно – заздравяването на шевовете. Провежда се профилактика срещу простуди и инфекции. Не се пият аспирин, ибупрофен и др., които разреждат кръвта.

6 часа преди интервенцията се спира храната, а 2 часа – течностите. В деня се отказваме от козметика и лакове за нокти. Бижутата и пиърсингът се свалят и оставят вкъщи.

Дайте мнение и Вие тук!

Възстановяване след операция

Първите дни пациентът е под наблюдение. Става и се храни от втория ден, първоначално с лека храна. Възстановяването продължава 4 до 6 седмици, а в пълна степен – до 6 месеца. След сваляне на конците се провеждат физиотерапия и масаж, както и специална гимнастика срещу атрофия на мускулатурата.

Цена на абдоминопластика

Тя зависи от обема на операцията и в стандартния случай варира от 2000 до 5000 евро. Например в Александровска болница миниабдоминопластика струва 4530 лв, а стандартната – 5060 лв.abdominoplastika-01

Плюсове и минуси

Абдоминопластика е най-радикалният и бърз начин да се премахнат мазнините от корема. Новата форма се съхранява за дълго. Операцията не е болезнена и се провежда под пълна упойка.

Минуси: това е обширна операция, която засяга основни мускули. Това предполага дълго възстановяване и нужда от допълнителни процедури. Цялото начинание излиза скъпо и като пари, и като вложение на време и енергия. Пациентът с месеци съобразява хранене и активности.

Най-същественият минус е наличието на голям следоперативен шев.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

хапчета за сколиоза - упражнение, документи за телк

Хапчета при сколиоза. ТЕЛК и упражнения

Къде е най-доброто лечение на сколиоза у нас? Какви упражнения се правят? Сколиоза и ТЕЛК (инвалидност). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *