Сваляне на оток на крак.
При подуване на глезена от външната страна. Причини.

Хапчета за оток на краката и подуване на глезените. Какво да правим? Сваляне на оток на крак

Сваляне на оток на крак. Какво да правим при отекли глезени. При подуване на глезена от външната страна. Причини. Хапчета за сваляне на отока, крем, мехлем и компреси. Трайно и бързо лечение

Отоците и подпухването на тъкани винаги показва проблем с течностите в тялото – кръв, лимфа, вода. Някоя от тях се е задържала неоправдано на едно място, вместо да участва в активен оборот. В резултат се просмуква вода между клетките и тъканите набухват, подобно на хавлия в купа с вода.

Въпросът тук е какви са причините. Дали са безобидни или показват сериозна болест?

В голям процент от случаите няма страшно – хората подпухват, без да са болни. Честите физиологични причини за отоци даваме в таблица.

Отичане на краката без болест
ПровокаторКакво се случва
Солена хранаслед прекаляване със сол тялото задържа вода, за да възстанови баланса. Водата разрежда кръвта и увеличава обема й. Сърцето не успява да превърта цялото количество и част от него остава в застой, обичайно в краката, които са най-далече от него
Много водакогато се приема голямо количество течности, тялото не успява бързо да се освободи от тях и те остават в междуклетъчното пространство, провокирайки общо подпухване
Правостоящо положениепри продължително стоене на крака намалява скоростта на кръвния оборот и се стига до застойни явления
Хормонална променчивостнаблюдава се в хормонално нестабилни периоди като менструация и менопауза заради недостиг на прогестерон
Затлъстяванеголямото количество тъкани увеличават работата на сърцето и често то не се справя, стига се до застой и отоци
Стискащи обувкитъканите се притискат, спира циркулацията на кръв и вода и се стига до застой
Упойващи веществапри прекаляване с питиета, опиати и лекарства се наблюдава подуване
Преди и след ражданепрез бременността подуването се поражда от комплексни причини, след раждането – при венозна недостатъчност

Неболестното подуване е преходно. Иска се да регулираме солта и водата, да изтърпим махмурлука, да си преразгледаме лекарствата, да се държим по-разумно – да не стоим дълго прави и да носим удобни обувки.

Сложният момент настъпва при болестните отоци – тези, които са симптом за патологична промяна в тялото.

Причини за подуване на глезените

Глезените се подуват от преумора на сърцето, когато с поведението затрудняваме работата му и то с трудност движи кръвта по всички съдове – това е умора. От нея глезените се подуват несиметрично – само отвън.

Ако глезенът е подут равномерно, това е симптом и ще търсим заболяване. Главните заподозрени са бъбреците или сърцето. Различават се бъбречен и сърдечен оток.

Всички бъбречни патологии причиняват подпухване или оток в някаква степен, защото филтрират цялата кръв и образуват урината.

otok-03
Понякога е просто умора

При бъбречен оток тъканите са меки, еластични, воднисти и винаги симетрични. Съчетават се с жълтеникав оттенък на кожата. При леко засягане подуването е на лицето и горната част на торса, при задълбочаване се обхващат краката от глезена до коляното.

Сърдечна недостатъчност и подути крака

Неправилното функциониране на сърцето и високото кръвно като следствие имат за обичаен симптом отоци по краката, обикновено в зоната на глезена. При всички кардиологични патологии се наблюдава застой на кръв и течности, които се отлагат в пространството между клетките.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При сърдечен оток тъканите са плътни, кожата над тях е опъната. Усеща се като вътрешно напрежение. Ако натиснем отока с пръст, известно време остава вдлъбнатина. Подуването е симетрично, от глезена до коляното. Възможна е незначителна разлика в обема при съпътстваща варикоза и допълнително обхващане на бедрата и кръста при лежащо болни.

Синдромът се проявява само при пациенти с хронични патологии. При остро протичане оток не успява да се образува. Сърдечният оток се отличава с хаотично възникване и самостоятелно изчезване при възстановяване на сърдечната функция. Неговата поява показва неблагоприятен развой на заболяването.

Как да различим бъбречен от сърдечен оток?

Сърдечният оток задължително се появява в края на деня. Върху кожата се виждат вдлъбнатини от дрехите и обувките. По време на съня отокът минава. При бъбречния оток краката отичат стремително, за няколко часа. При сърдечните патологии – постепенно.

otok-01
Сърдечният оток е твърд, тъканите бавно връщат своята форма след натискане

Докато подуването на глезените и нагоре отнася към сърце или бъбреци, то подуването на стъпалата (и пръстите) въвежда и други болести – вътрешни проблеми от рода на чревно разстройство, патологии на щитовидна жлеза, алергичен отговор. При бременност, когато плодът притисне някоя вена и прекъсне оттока по нея, първо се подуват ходилата. Те свидетелстват за лошо кръвообращение при майката.

Подуване на глезена от външната страна

Болестите подуват глезените симетрично, умората ги подува едностранно – от външната страна. Двата крака се засягат едновременно, не е задължително в еднаква степен (защото едната обувка може да стяга повече от другата).

Подуто кокалче на глезена

Подуване на кокалчето или под него се случва при спортни и битови травми. Тогава заедно с отока се появява синина или зачервяване. За травма свидетелства и наличието на болка.

Още нещо интересно ТУК: Лепенки за кокалчетата на краката или за мъртва кост. Мазило и стопяване на изпъкнало кокалче. Лазерно премахване на подуто кокалче на крака.

Подуване на десен крак (и ляв)

Несиметричните отоци насочват към проблем в засегнатия крак. Ако е сърце, бъбрек или друг вътрешен орган, ще отекат и двата крака. Но при варикоза, тромбоза, възпаление отичането е едностранно – само в болестната локация.

Няма заболяване, което да се свързва приоритетно с десния или с левия крак. Всички патологии с локално подпухване и отичане могат да засегнат и двата крайника. Най-честа причина са разширените вени, при които се получава застой на кръв, тромбоза – съсирек в кръвта, който пречи на нормалното протичане, и тромбофлебит – съсирек с възпаляване.

Вижте и ТОВА: Подуване на единия крак под коляното. Топ хапчета за оток на краката и глезените. Сваляне на оток с бързи лекове и компреси.

Други причини накратко

Други причинители на едностранно подуване са локалните инфекции (абсцес, флегмон), ставни възпаления, алергична реакция на ужилване.

otok-02
Не свиквайте с отока, нерядко той ни сигнализира за нещо наистина сериозно

Струва си да обърнем внимание при симптоми за чернодробни проблеми като следствие от хепатит, цироза, омазняване на органа.

Малко позната причина за отичане на краката са храносмилателните изменения като гастрит, панкреатит, Крон, ентерин и др.

До подобен проблем се стига след дълго лишаване от белтъчни храни (диета или веганство) и недостиг от протеини.

При съмнения за патологично изменение се обръщаме към личния лекар, който ще ни насочи към кардиолог, нефролог, гастроентеролог, ендокринолог, съдов хирург или дерматолог, според показанията.

Какво да правим при отекли глезени?

Ако отичането е следствие на умора и прекален прием на течности, алкохол, сол, то бързо преминава и се коригира за един ден.

Ще отнеме малко време да заменим лекарствата, които причиняват отичане. Такива са стероидите, нужни при ред алергични, кожни и автоимунни възпаления, лекарствата са сваляне на кръвно, противозачатъчните.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на подути глезени

В останалите – патологични, случаи се действа спрямо болестта, чийто симптом е отокът. Има лекарства против отичане. Те подпомагат разнасянето на задържаните течности, без да лекуват причината. Облекчават състоянието, докато се намери трайно решение.

мнения, отзиви, коментари, форум
Лекарство против оток

Стандартното лекарство при траен оток е диуретикът. Изписва се при заболявания, съпроводени с отичане. Те се приемат постоянно, защото и течностите се акумулират постоянно. При тежки случаи се започва с инжекции и след стабилизиране се минава към таблетки. При леки случаи се ползват билки.

Второ основно средство са кремовете и геловете за разнасяне на отоци. Самостоятелно, те са ефикасни при умора и други физиологични причини, както и при локални заболявания. При общите патологии като бъбречни и сърдечни те нямат влияние или дават минимално облекчение.

Хапчета за оток на краката

Най-силните диуретици са петлевите – Фуросемид, Фурантрил, с торасемид (Трифас, Торазидекс). За жалост те не са перфектното решение, защото измиват от тялото нужни елементи като натрий, хлор, калий, калций, магнезий. За продължително приемане се предпочитат тиазидните диуретици (Индапамид) и съхраняващите калия Спиронолактон и триамтерен. Загубата на калий се компенсира с други лекарства (Паматон).

При сърдечни отоци се изписват кардиопротектори, които подкрепят сърцето в неговата дейност и  премахват причините за застой.

При съдови заболявания (варикоза и др.) се изписват флеботоници като Троксерутин, Детралекс, Троксевазин за подобряване на състоянието на вените. Формирането на тромби се предотвратява с разредители на кръвта като Клопидогрел, Дуоплавин, Глопенел, Тромбекс.

Крем за отоци на краката

Мазилата за крака са безрецептурни и медицински средства, защото имат не лечебен, а облекчаващ характер. Малко са лекуващите средства, основно за венозни патологии. Все пак те носят силно облекчение, охлаждат, намаляват напрежението, разнасят течности.

otok-04
Компреси и упражнения са сред бързите и ефикасни решения

Срещу подпухване и отичане се правят препарати с консистенция на гел – те имат най-добра проникваща способност в дълбочина, докато кремовете и мехлемите действат на повърхността.

Гел за оток на глезена
 • Лиотон 1000 гел в две разфасовки по 50 и 100 г благодарение на упоритата реклама днес се асоциира с уморени и подути крака. Острието му е хепарин, който разнася отложени течности, било то кръв (хематом), вода, ексудат. Официалното му предназначение е за венозни патологии и травми, асоциирани с оток и болезненост. 100-грамова туба е 26 лв.;
 • Хепарин 1000 ДС гел и Хепарин плюс ДС също са мазила с хепарин за разнасяне на кръвонасядания и отоци. Продуктът „Плюс“ съчетава хепарин с троксерутин срещу възпаляване, декспантенол за заздравяване и силно обезболяващо. 50-грамова туба е 26.70 лв;
 • Репарил Н намалява отичането, възпаляването и болезнеността поради травми, хематоми, ставни  и венозни проблеми. Има го и на таблетки за по-силен ефект и на спрей за бързо охлаждане в момента на травмирането. Гелът е 12.37 лв, спреят – 17.20 лв.
 • Троксевазин – обикновеният съдържа само троксерутин за по-здрави съдове. Дуо съдържа и индометацин, който е силен срещу възпаляване и отичане. Лекарството е безрецептурно. Дава се при тежест в краката, схващания, спадане на чувствителността;
 • Троксерутин и Конски кестен и троксерутин разчитат на същата лечебна съставка, която намалява просмукването на течности от кр. съдове. Те са евтини решения – гелът на Дансон е 5 лв за 40 мл, а този с конски кестен струва 9.70 лв;
 • Рувенор е билкова формула за охлаждане, успокояване, облекчаване на краката при венозни и козметични проблеми. Основната съставка е билката залист. 65-милилитрова туба е 16.90 лв;
 • Венен гел е сред продуктите на д-р Таис – комбиниран продукт от над 20 съставки за венозни проблеми като оток и болезненост, както и за синдрома на уморения крак. 100-мл туба е 16.70 лв;
 • Кройтерхоф има множество продукти, сред които подходящи са спортния охлаждащ гел и геловете  с алое вера и с арника. Те са добри при умора, травми, пренапрягане, мускулни проблеми, усещане за тежест. Създадени са за въвеждане чрез масаж;
 • 911 с конски кестен е продукт за вените и помага с охлаждане и стягане. Цената му е 4.89 лв.

Други наименования: Венолгон, Пиявка, Винил, Crevil Vital.

Още нещо интересно ТУК: Лечение на болки в глезените отстрани. Подут глезен от претоварване. Болки в ходилата. Как да ги премахнем лесно.

Мазило за спадане на оток

Народните целите използват за борба с отоците чайове, компреси и бани. Почти не се прилагат домашни мехлеми, защото не могат да се направят с достатъчно лека консистенция за дълбоко проникване. Бързите решения са течни, както и самият проблем.

Бърз лек за оток на краката

Бързо облекчение носят следните трикове:

 1. Контрастен душ или обливане със студена вода – освежава, повишава тонуса на тъканите, усилва оттока на течности и намалява отоците;
 2. Обтриване с лед. Кубчетата се прекарват по мястото на отока. Още по-добре действат замразени отвари с противовъзпалителни билки като мащерка, смрадлика, лайка, невен, салвия и др.;
 3. Масаж за подобряване на микроциркулацията. Помагат обикновен ръчен, масаж с ледена лъжица или професионален лимфен дренаж;
 4. Гимнастика: кръгови движения с ходилото на подутия крак, вдигане на пръстите нагоре и отпускане на петата, сгъване в коляното, маршируване. Упражненията раздвижват кръвта.
Ябълков оцет за подути крака

Налагането на натурален оцет се усеща като охлаждане и осезаемо облекчаване. Той има и лечебен ефект върху вените и кръвообращението.

otok-05
Краката са щастливи след билкова баня

Разрежда се наполовина с вода, за да е щадящ към кожата. В оцета се топи кърпа и се налага върху отеклото място.

Компрес с обикновен оцет

Смесваме 50 мл винен оцет, 50 мл вода и 1 ч.л. сода. Разбъркваме и натопяваме суха филия хляб. Като се размекне, налагаме на подутото място.

Сода при подути крака

Содата алкализира, което съдейства за извеждането на излишъка от течности и премахването на отоците. За една процедура трябват 2 ч.л. сода, които се попарват с 200 мл вода. В течността се топи кърпа и се увива около подутото място. Изолираме содения компрес с найлон и прикрепяме с шал. Оставяме за през нощта.

Друг вариант е да направим баня със сода или с комбинация от сода и морска сол. Водата подобрява състоянието на съдовете и облекчава. Всяка баня – сауна или вана със сол намалява отоците и количеството излишни течности.

Други бабини рецепти и компреси

Бани за крака

 • С морска сол – 3 с.л. сол и 1 ч.л. сода на 3 л вода, отпускаме краката за 20 мин;
 • С билки (мента, жълт кантарион, лайка) – 4 с.л. от билките, запарени за половин час в 2-3 л вода;
 • С ет. масла (мента, лимон, евкалипт) – на 1 леген вода сипваме 1 щипка сол и по 3-4 капки от наличното масло.

Компреси

 • От зелев лист – големите листа се измиват и налагат върху отока. Закрепят се с превръзка от марля или фолио. Оставят се за през нощта;
 • От копър, магданоз и лайка в равни количества, попарени за 20 мин. В течността се топи кърпа и се налага на подутото;
 • С ленено масло – налива се направо върху кърпата и се налага на подутото. Отгоре целофан и топъл шал, оставяме за през нощта;
 • С картоф – настъргваме 2-3 сурови картофа и ги налагаме на глезена. Отгоре изолираме с фолио и увиваме с шал.

Още информация и източници на английски: Медикаменти за оток на глезена; * Домашни средства и рецепти при подути крака; * Възможни причини за отоци по краката.

Отвара за подути крака

Бърз и категоричен ефект при подуване имат диуретичните билки, а такива има много. Те са достъпни и евтини. Ще ни свършат работа магданоз и копър, целина и водата от сварен ечемик.

Диуретични билки се продават в сушен вид в аптеката. Такива са глухарче, царевична коса, червена боровинка, девесил, мечо грозде, хвощ и др. Ментата е успокояваща и охлаждаща.

Специален сбор за отводняване е чаят Демир бозан, който отводнява и подпомага лечението на някои от основните провокатори на отоци по краката.

И едно видео, свързано с разглежданата тема:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

счупен пръст на крака

Счупен пръст на крака. Симптоми и работещо лечение. Кутре (малък пръст)

Счупен пръст на крака: точната първа реакция. Как да разпознаем проблема. Причини, видове счупвания. Какво …

6 Мнения

 1. Здравейте! Аз съм с трансплантиран бъбрек,но вече с бъбречна недостатъчност и цикала ми спря от месеци.А от седмица краката целите са отекли непрекъснато,около глезените ме болят при допир.Корема е гигантски и ми тежи,спя седнала най-често.Пред диализно и търпя до последно. Тези отоци по краката обаче, няма ли вероятност да увредят тъканите?

 2. ЦВЕТОМИРА

  Здравейте,след счупване на подбедрица ми сложиха плака.Четири месеца обаче глезена ми е отрекъл.Някой знае ли на какво може да се дължи това.Многократно казвах налекаря,но той само ми казва-спокойно

 3. Здравейте, имам инфекция на десният бъбрек, изписаха ми тубоцин но малко след това започна да се подува левият ми глезен получи се червено петно точно на глезена и започна да боли много силно беше подут около месец и мина,но пък другият крак се поду по същия начин. Дали е свързано с бъбреците?

 4. Zdraweite ,ot godini imam poduti glezeni,minah na pregled na wsichki lekari I nikak resultant.Molq za suwet kakwo da pravq.

 5. От две години ми отичат глезените. Доволна съм от хомеопатичният крем Траумил С, който е за подуване и отичане от травми и операции.

  • Славчо Славев

   От 2 години още не се отекъл вашият глезен и сте доволна от крем Траумил как действа .
   В момента и аз имам оток на глезена десен след операция и търся най добрия и бърз начин да мога да се премахне това подуване на глезена ми .оток

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.