Всяка трета жена има целулит. Антицелулитни процедури

Ето как да действаме: Борбата с целулита и наднорменото тегло днес придобива глобални форми. Масажи, инжекции, кремове, гелове – в ход са всички достъпни средства.

Но безопасни ли са тези методи за подобряване на контурите на тялото? Каква трябва да бъде “правилната” антицелулитна програма?

ЦЕЛУЛИТЪТ БОЛЕСТ ЛИ Е ИЛИ НЕ?

По този въпрос много отдавна се спори. Латинското окончание “ит” означава, че в някой орган или тъкан има възпалено място – като например в думите “цистит” или “бронхит”. Но в дадения случай няма никакво възпаление. Целулитът е структурно изменение в подкожно-мастната мрежа, а не възпаление. Затова не можем да наречем “портокаловата кожа” болест.Напоследък специалистите все почесто наричат състоянието лиродистрофия – това е по-грамотен термин. Но не трябва да се мисли, че щом целулитът не е болест, той е задължителен за развитието на женския организъм.

Да, това е проблем, характерен за представителките на слабия пол. С него, в една или друга степен, са “лични познати” 80 процента от жените.Но 80 процента все пак не са сто. Известно е, че целулитът обикновено се появява при жени с повишено ниво на хормона прогестерон в кръвта. За развитието му играят роля и ендокринни нарушения, венозната недостатъчност, наследствеността. Роля играе и начинът на живот: недостатъчната активност, неправилното хранене, изобилието от консерванти, сол и захар. При това жената може да бъде с наднормено тегло, а кожата в проблемните зони да бъде гладка, или дамата може да бъде стройна, или дори слаба и при това да страда от “портокалова кора” на бедрата.

МОЖЕ ЛИ ЦЕЛУЛИТЪТ ДА СЕ ЛИКВИДИРА ЗАВИНАГИ?

Всичко зависи от стадия на развитие на този проблем. В ранен етап, когато измененията са минимални, кожата може отново да стане гладка. Но ако процесът е отишъл далеч – под кожата се напипват възелчета, тя реагира болезнено при натискане – не трябва да се очакват радикални промени. Кожата може да стане по-гладка, без оточност и болезненост, но целулитът няма да изчезне завинаги.

Въобще не съществува такава процедура или програма, с която кожата веднъж и завинаги да стане гладка, а контурите на фигурата – идеални. Ако целулитът се е появил, трябва постоянно да се работи над тялото, за да се задържа този проблем.Освен професионалната корекция необходими са и домашни грижи. И непременно умерено физическо натоварване и рационално хранене. В противен случай дори най-съвременните процедури и кремове ще имат само временен резултат.

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ АКО ЦЕЛУЛИТЪТ Е СЪЧЕТАН С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО, НАЙ-НАПРЕД ТРЯБВА ДА СЕ ОТСЛАБНЕ И ЕДВА ПОСЛЕ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ БОРБАТА С НЕГО?

Тук, колкото и банално да звучи, е необходим комплексен подход. Първа проста стъпка е посещение при гинекологендокринолог и диетолог. В по-голяма част от случаите наднорменото тегло е свързано с нарушения в храненето и с хормонални проблеми. И трябва да се започне именно с корекция на тези две причини.

След това, уточнявайки програмата за хранене и в зависимост от резултатите в ендокринологичната сфера, може да се върви напред и да се потърси помощта на козметолозите. В тяхната компетенция е да подобрят състоянието на кожата чрез дренажни процедури, работа с локалните мастни отлагания. Точно в рамките на този етап ще се осъществява борбата с целулита.

“Демир

Идеалното е, ако получите консултация и от специалист-физиотерапевт. Работата е в това, че практически всички процедури, особено свързаните с топлинните въздействия, имат своите противопоказания. Те се назначават в зависимост от особеностите на пациента.

Дори такава на пръв поглед проста процедура като калното обвиване, не е подходяща за всеки. При неправилно назначение тя може да активира възпалителни и туморни процеси или дори да доведе до тромбоза. Същото се отнася за мезотерапията, за масажите, за апаратните въздействия. Не трябва да се плашите: просто е необходимо да подхождате грамотно към избора на процедури.

Всяка козметична програма трябва да бъде индивидуална. Това се отнася и до набора от процедури, до съчетанието им, до продължителността на курса. Плюс – адекватни домашни грижи, които ще помогнат за поддържане на постигнатите резултати.

КОЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ПРОЦЕДУРИ Е НАЙ-ЕФЕКТИВНА?

Сложно е да се отдели само една процедура – най-добър резултат дава правилното им съчетание. Като правило в антицелулитната програма се включват:

• мануални техники: разнообразни масажи с активни средства;

• топлинни процедури, сауна, турска баня, инфрачервена кабина;

• пилинги и обвивания: с водорасли, с лечебна кал, с ароматни масла;

• апаратни методики: LPG, пресотерапия, миостимулация;

• мезотерапия.

В последно време не са се появили принципно нови методи. Развитието на проблема върви и в други направления – усъвършенстването на добре известните методи.

МОЖЕМ ЛИ ДА СЕ БОРИМ С НЕПРИЯТНИТЕ БРЪЧКИ САМОСТОЯТЕЛНО, С ПОМОЩТА НА ОБВИВАНИЯ, ПИЛИНГИ, БАНДАЖИ И ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА ДОМАШНО ПРИЛОЖЕНИЕ?

Дайте мнение и Вие тук!

Днес наистина има много продукти за домашна борба с “портокаловата кожа”. Освен традиционните кремове и гелове това са загряващи ексфолианти, студени и горещи обвивания, бандажи, пластири. Ако са с добро качество и се прилагат редовно, тези средства наистина могат да подобрят състоянието на кожата. Но трябва да бъдем много внимателни в избора.

Да вземем например горещите обвивания. В анотацията може би е написано, че това средство, загрявайки кожата, прониква дълбоко в нея, усилва кръвотока и подобрява дренажа. Звучи примамливо, но сигурни ли сте, че са ви препоръчителни топлинните процедури? При венозна недостатъчност и някои гинекологични проблеми те могат да навредят на здравето. Подобно ограничение има при поголяма част от тези процедури.

Например не за всички са подходящи масажите с мед или поставянето на вендузи – а това са най-популярните домашни антицелулитни процедури. Затова, ако решите да се борите с проблема самостоятелно, намерете време и посетете специалиста, който ще ви консултира и ще ви помогне да съставите програма от процедури, достъпни в домашни условия.

ЗАЩО МЕЗОТЕРАПИЯТА СТАНА ДНЕС ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОМПОНЕНТ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА КОРЕКЦИЯ НА ФИГУРАТА?

Днес мезотерапията наистина е много популярна. И при правилен подход тя дава отлични резултати: с помощта на препарати, които се въвеждат в кожата, могат да се ликвидират застойните явления, да се нормализира кръвообращението, да се “изгорят” мастните отлагания.

Разбира се, всички препарати, които се използват за корекция на фигурата, трябва да се подбират много внимателно. Да вземем за пример един от новите препарати дермастабилон. Той помага за разграждането на мазнините и, както много други липолитици, има жлъчегонно действие. Освен това част от препаратите, използвани при целулит, както и някои физиопроцедури, могат да натоварят органите на отделянето – черен дроб и бъбреци. За здравите хора това не е опасно.

Но при наличието на някакви проблеми възниква риск.Именно затова преди началото на антицелулитната програма е добре да се направи допълнително изследване. В идеалния случай то трябва да включва ултразвуково изследване на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур, а също и изследване на кръвта и урината. Ако няма проблеми, смело могат да се използват дермостабилон и други подобни препарати за провеждане на мезотерапия.

В някои случаи е необходимо да се изследва щитовидната жлеза. То е актуално например, когато в мезотерапевтичните коктейли се включва препаратът триак. Той е един от най-силните липолитици, който съдържа много йод. Разбираемо е, че при нарушение на работата на щитовидната жлеза не трябва да се използва.

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ АКО ЦЕЛУЛИТЪТ Е СЪЧЕТАН С ВАРИКОЗНА БОЛЕСТ, БОРБАТА С НЕГО Е БЕЗПОЛЕЗНА?

При грамотен подход винаги е възможно подобряването на състоянието и външния вид на проблемните зони на тялото на жената. Просто при венозна недостатъчност програмата на лечение ще бъде съставена по особен начин. Процедурите ще се подбират в зависимост от степента на развитието на проблема. Ако няма тромбофлебит, трябва да се регулира дренажът на тъканите, да се подобри кръвообращението. Това ще помогне да се ликвидира застоят на кръвта, който е възникнал в резултат на лошата работа на съдовете на организма.

Успоредно с това е добре да се заемете с основния проблем и да посетите специалиста-флеболог. Той ще ви препоръча лечебни препарати за подобряване на венозния отток. Тогава наистина ефикасно може да се спре развитието на целулита, кожата да стане по-гладка и фина и да се премахне оточността и тежестта в краката.

Първоначално публикувано на:18.09.2008 @ 1:08

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за безиглена мезотерапия.

Мезотерапия. Мнения за безиглена и иглена за лице и с хиалурон

Какви мнения съществуват за безиглена мезотерапия. Как се прави и какъв ефект има? Иглена мезотерапия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *