Как се излекувах от гастрит
Кисело мляко при язва и гастрит. Локум и др. храни.

Как излекувах гастрит с примерна диета. Бърз лек при болки и храни

Кисело мляко при язва и гастрит. Локум и др. храни. Домашно лечение на гастрит с мастика и мед. Калциране на язва с хапчета. Маслини и зехтин, правилно хранене. Моята история: Как се излекувах от гастрит. Бърз лек при болки. Примерна диета и хранене

Язвената болест и гастритът възникват поради неправилно хранене. Който е имал това злополучие, се обрича на строга диета. В противен случай страда от пристъпи на болка и маса неприятни усещания.

Стомахът е доволен, когато се спазват някои базови правила за приготвяне и консумация на храни.

правила за хранене
В какво се налагат ограниченияКонкретни изисквания
консистенцияяде се повече течна и по-малко твърда храна
пюриране и пастиранерастителната храна се протрива през сито или се смила в блендер
методи на готвенесамо варене, печене, на пара, абсолютно не пържено, панирано
без трудно смилаеми хранистомахът не се товари с висококалорични теста и сложни десерти, мазни ястия, остри и пикантни храни
контрол върху калориитенормата е макс 2800 кКал
температурахраната се приема малко по-топла от стайната Т°С – не студена, не гореща
равномерно храненеоставяне на равни интервали между 5-6 хранения в деня
билки и отвариизбор на билки, които благоприятстват състоянието на стомаха
алкохолпълен отказ

Моята история как излекувах гастрит

silvia-koleva-gabrovo-gastrit
Казвам се Силвия Колева, от Габрово съм и искам да ви разкажа как се излекувах от гастрит с помощта на примерна диета и хранене

От малка съм с проблемен стомах и доста капризна към храната. Затова не съм обърнала внимание на очевидното влошаване. Когато получих криза, диагнозата ми се стовари – тежък гастрит. Казаха, че няма спасение и да си опичам акъла какво ще ям.

Значи, не съм чревоугодник, но ограниченията са просто жестоки. То направо няма какво да се яде. Опитах така, опитах онака… и си спечелих още няколко пристъпа.

Започнах да питам, да разпитвам, да чета. Изчетох всьо на български, минах на руски и английски сайтове. Междувременно от неядене свалих 15 кг и заприличах на нищо. От всичко прочетено съставих схема, примерна диета за хранене при гастрит.

Искам да ви споделя, че сработи. Ключът е в храненето, само това оправя нещата. Занимавката е голяма – само готвено, само по специални начини. Пазаруването в началото беше цяла епопея. Но свикнах и искрено ви препоръчвам да го направите и вие. Вече нямам проблеми с гастрита, живея без болки и се храня, а това е най-големият ми подарък!

Кой бърз лек помага при болки

Когато имам пристъп, правя някое от следните неща:

  • Понякога ми е напълно достатъчно да изчистя стомаха. Изпивам няколко чаши топла вода със или без сода и си предизвиквам повръщане. Ако сте тежък случай, идете да ви направят промивка, но не става вкъщи;
  • След промиване на стомаха гладувам 1-2 дни, карам само на шипков чай и други билки, гледам повече да лежа;
  • Ако болката продължава, взимам антиацид. Имам лекарства под ръка, но принципно избягвам да ги пия;
  • Предпочитам варен ориз при болка – половин чаша на 1 л вода. Изпивам го топло. Може и ленено семе, но тогава е 1 ч.л. на чашка вода;
  • При затягане на положението си правя сок от картофи, по 50 мл преди да хапна нещо. За около 2 седмици ми се оправя стомаха, но аз го продължавам;

Обичам и това лекарство – лъжичка мед с водичка. По-добре от Мезим, Фестал и другите химии. Но не ги отхвърлям напълно, понякога не може без тях.

Надолу разказвам за моята лечебна схема с хранене – какво ям, какво не, какво съм научила за храните.

Вижте и ТОВА: Лечение на еритемо-ексудативен гастрит и пангастрит. Особености на еритематозен и ерозивен гастрит + МКБ и форум.

Препоръчителни храни

dieta-01
Тези рисунки много ги харесвам, защото показват точно как се чувствах с моя гастрит
“Демир

Лечебното хранене при гастрит/ язва при нормална или повишена киселинност включва:

  • Супи на основата на зеленчуков бульон с добавени овесени ядки, грис, елда, ориз. Зеленчуците са пюрирани, както и зелените подправки. Може подправяне с яйце, мляко, масло. Месните супи са само с кайма;
  • Хлябът вреди на стомаха, допустим е само стар, изсъхнал бял хляб, сухари, сухи постни бисквити;
  • Месото се вари или на пара, за предпочитане са кюфтета, мусака и други с кайма;
  • Рибите се запичат във фолио, като им се отделя кожата;
  • Силно препоръчителни са кашите в разварено състояние – от овес, грис, елда, юфка;
  • Зеленчуците се пюрират и се добавя масло;
  • Яйцата са варени или на омлет, пържени – не;
  • От млечните са допустими само некиселите разновидности и то добавени в готови блюда – прясна извара, сметана, масло;
  • Некисели десерти се приготвят от протрити плодове с добавяне на грис или печен плод, а също под формата на желе и кисел. Като десерт са разрешени още мед, сладко, мармалад.
Моята таблица на допустимото за ядене 
Тип хранааз какво ям
Зеленчуци и зелени листни растениятиквички, цветно зеле, картофи, морков, цвекло, тиква
Плодовикайсии, диня, банани, пъпеш, нектарини, праскови, ябълки, ягоди, малини
Зърнениелда, грис, овес. ядки, бял ориз
Хляб и тестенисамо сухари от бял хляб
Сладки храниплодово сладко, желе, мармалад и др. от типа, мед, захар
Млечнимасло, сметана, мляко
Месни и яйцаговеждо, говежди дроб, варен език, телешко, пиле, пуйка, яйца
Морска хранахайвер всякакъв
Напиткиминерална вода, кафе и чай с мляко и захар, сок от кайсия, тиква и шипка
Лечение на гастрит с мастика или узо

Тези питиета са продукт на мастиковата смола, която се добива на о. Хиос. Там расте т.нар. мастиково дърво, което има в себе си 90% смолни к-ни, а останалото е ароматно масло.

Мастиковата смола е силен антисептик, антиоксидант и противовъзпалителен агент. Има широко приложение за лечението на възпалявания от различно произхождение и с всякаква локализация.

При нашите болести от ключово значение е, че тя унищожава бактерията Helicobater Pylori, която по принцип е обявена за неунищожима. А гастритът и язвата често са следствие от дейността на тази бактерия.

Мастика или мастиха (мастикс)?
dieta-02
Ето за какво ви говоря

За облекчаване на стомаха не е нужно да се пие директно алкохол, макар че и това помага. Мастиковото масло се продава екстрахирано и чисто в течно състояние и на капсули (за това имат грижата производителите на биодобавки). Например шишенце масло от Здравница струва 17.60 лв за 50 мл, а Мастикс капсули по 480 мг струва 27 лв за 60 бройки.

Според други пациенти, с които съм говорила, мастикова смола води до значително подобрение за седмица от началото на приема. Курс от 2 месеца удължава ремисията и предотвратява тежки пристъпи.

Капсулите с мастикова смола вземам между храненията, стандартна доза 2 Х 1 капсула. Общото състояние на стомашно-чревната с-ма трайно ми се подобрява, подкрепя се храносмилането.

Кисело мляко при язва и гастрит

При гастрит с покачена киселинност в стомаха киселото мляко се разрешава, но с някои ограничения:

  • Употребата му трябва да е умерена. Наведнъж да не се изяжда голямо количество. Под умерена доза се разбира приемането на няколко лъжички на едно хранене. Млякото не трябва да е мазно, макс 2.5% и не трябва да е подчертано кисело на вкус.
  • Най-полезното мляко при болен стомах е приготвеното у дома. В промишлената продукция задължително присъстват консерванти, стабилизатори и вкусови подобрители, които вредят на храносмилателния тракт.

Качественото кисело мляко не само че не вреди, но и работи като лекарство. То обвива стомашната лигавица със специфичен защитен филм и намалява степента на киселинност.

Може ли таратор?

В малки количества и само в ремисия – това е ограничението за таратора, които му се налагат не заради млякото, а заради краставицата в него. Някои диетолози напълно забраняват краставица при гастрит и язва, а други са по-либерални и допускат малки количества по време на ремисия. Проблемът е, че разграждането на този зеленчук провокира допълнително производство на храносмилателни сокове. В норма стомахът се справя, но не и във възпалено състояние.

При гастрит с висока к-нност ситуацията е още по-лоша. Допълнителното отделяне на солна к-на е особено вредно, защото води до  образуване на язви в лигавицата.

Ако все пак си позволите таратор през ремисия, непременно обелете дебело.

Маринованите и осолените краставици са безапелационно забранени при каквито и да било условия – многото сол в тях атакува стомаха и сгъстява кръвта. Аз лично съм си патила от тях.

Прясно мляко при гастрит?
  • При покачена киселинност в стомаха – разрешено е само обезмаслено;
  • При ниска к-нност на стомашния сок – разрешено е само в кафето и чая, по няколко глътки, и за сваряване на каши и млечни супи. Самостоятелното му приемане не се допуска;
  • При обостряне – не може в първите 4 дни. От петия ден е възможно включване на козе мляко. Ако заедно със стомаха са болни и червата – никакво мляко;
  • Хроничен гастрит – препоръчва се мляко с мед вечер, но само студено. При гастрит не се приема подгрято мляко. Студеното мляко с мед обаче въздейства лечебно на лигавицата, неутрализира токсини, раздразващи стомаха. Намалява киселинността и обезболява.

При проблемен стомах най-добре ми понася козето мляко, а понякога то работи като лекарство. Пия го на закуска или преди сън, по 1 чаша, на неголеми глътки.

dieta-03
Козе мляко има и в магазина

Козето мляко е лечебно за атрофичен гастрит, при който постепенно отмират клетки. То неутрализира стомашния сок, успокоява метеоризъм и подуване, меко обвива стомашните стени.

Схема на пиене на козе мляко за лечение: започва се с 1 чаша на ден, за да се „запознае“ организмът с него. Пийте го на мънички глътки.

Домашно лечение с локум

По време на обостряне локумът е забранен. (захарта не е най-доброто за стомах, който се бори с възпалението). Въобще при гастрит махайте всякакви сладости.

По време на ремисия локумът е допустим в ограничено количество. Но ако има неприемливи добавки като ядки например, отново става забранен. Ядките са твърди и дразнят лигавицата чисто механично.

Но съществува наша народна рецепта за лечение на стомаха с локум. Само че в нея локумът не е лекарство, а носител на лекарството – йодна тинктура. Върху парченце локум без ядки се капват 3 капки и то се изяжда преди всякаква друга храна. Лечебният курс е 20 дни.

Аз лично не съм я правила, не съм се престрашила. Някой ако има отзиви, да пише!

Маслини и зехтин

Терапевтично въздействие върху храносмилането оказва единствено зехтинът от категорията Extra Virgin. След отваряне на бутилката маслото трябва да се съхранява внимателно, за да не се допусне окисление (на тъмно, на прохладно).

Най-качественият зехтин действа противовъзпалително и активира регенерация на клетъчно ниво. Той е особено лечебен при атрофичен гастрит. За всякакви храносмилателни патологии допринася с мастноразтворимите си витамини и масла.

На зехтина разчитам за елиминиране на киселините, оптимизиране на отделянето на жлъчен сок, за защита от язви по лигавицата и за повишаване на местни имунитет.

Що се отнася до маслините, въпросът е различен. Самите те имат същите качества, които визирахме относно зехтина. Обаче ние имаме достъп само до консервирани маслини, които не винаги са много качествени. Вместо да помогнат, те биха могли да навредят. Особено вредни са силно осолените маслини.

Лечение с мед и пчелен восък

Всички пчелни продукти са благотворни за стомашните патологии. Те са антитоксични, успокояващи, заздравяващи, антибактериални и имуномодулиращи храни. Специално медът премахва възпаляването, възстановява тъканите, унищожава патогените, обогатява с благотворни киселини и минерали. Той замества вредната захар.

Медът е добавъчен компонент в комплексно лечение на гастрит. Приема се чист, с мляко или разреден във вода. Може с алое и билкови отвари. Разрешава се до 150 г на ден.

Какъв мед може при гастрит: това зависи от формата на заболяването. При покачена киселинност се пие светъл мед като сладка напитка – 1 лъжичка на 200 мл кипната вода, наведнъж. При ниска киселинност се предпочита тъмен мед, пак така приготвен. Пълният курс е 2 месеца.

А сега за восъка, който има маса целебни свойства по отношение на гастрита.

Рецептата, която правя: излейте в тенджера чаша нерафинирано растит. масло и загрейте слабо. Пуснете 40 г натурален пчелен восък. Топете, но не допускайте кипване. Добавете млян варен жълтък и разбъркайте до еднородност. Свалете от огъня.

Така, имаме лечебна смес, която се приема 3 Х 1 с.л. предварително пред храненето. Приемайте редовно и ще имате спокоен стомах.

Грозде или оцет

Гроздето причинява обостряне на високо-киселинния гастрит и унищожава всички усилия за постигане на ремисия. Плодът се разгражда много трудно, причинява ферментация, вследствие на която се получават подуване, метеоризъм, дискомфорт.

Дайте мнение и Вие тук!
dieta-04
Така правя кисел от грозде и много ми става!

В случаите на висока киселинност гроздето не си струва дори при относително стабилно състояние.

При ерозивен гастрит гроздето е направо опасно. То стимулира извеждането на стомашен сок, който още повече разранява лигавиците. Рискува се вътрешен кръвоизлив.

При ниско-киселинен гастрит грозде се допуска в минимални количества.

Съвършено недопустимо е гроздето при обостряне на който и да е вид храносмилателна болест.

Но как да използваме качествата на гроздето, без да допуснем дразнене? Аз лично го варя на кисел. Киселът от грозде даже е лечебен. Той има слузеста консистенция, което го прави супер лекарство за изранената лигавица. Обвива стомаха, защитава го, доставя минерали, добре утолява глада, снижава продукцията на солна к-на.

Рецепта за кисел от грозде: Зърната се заливат с вода и се кипват за 15 мин. Прецеждат се. Отделно се разрежда нишесте в хладка вода и на тънка струйка се налива в сиропа, докато е още на котлона. Постоянно се бърка. Най-добре да не добавяме захар, защото излишната сладост стимулира изхвърлянето на стомашен сок.

Гъстите кисели се пият по време на обостряне, в други случаи може и по-течни. И никога горещи.

Ябълковият оцет е елексир за болния стомах. Но внимание! Това ваши само при нулева или понижена киселинност и вън от периодите на обостряния.

  • Рецепта с оцет: 1 с.л. на 200 мл, изпивате на малки глътки и така пред всички хранения.
Елда при язва?

Елдата е основна храна, база на моето диетичното хранене. Препоръчва се при всякаква киселинност. Тя не влияе върху концентрацията на стомашния сок, дори е способна леко да свали киселинността. Отлична е за закуска на каша или като гарнитура за обяда. Едновременно се отнася и към нискокалоричните, и към алкалните храни.

Булгур

Булгур представлява очистена и термично обработена пшеница. При гастрит се допуска по-финият вид, максимум 2 пъти седмично. Въобще не се консумира при обостряне. При язва може, само в ремисия. Не се вари на каша, а се влага в ястия. Не е благоприятно съчетанието му с мляко.

  • Важно условие: булгурът се готви до разваряване, за да не дразни възпаление стомах. Една нормална порция се изяжда на 2 или 3 части през известно време. Така стомахът няма да се натовари.
Пъпеш?

При двата вида язви и при високо-киселинния гастрит пъпешът не се препоръчва. Той е тежка храна и дълго се усвоява. Освен това има кисела среда, което предполага механично и химично раздразване на лигавицата.

При другите стомашни патологии се употребява компромисно – само в ремисия и по малко. Предпочита се домашно отгледана продукция без пестициди.

Печен лук

Пресният лук е категорично забранен при обостряне на стомашните патологии. Той влошава състоянието, вдига киселинността. Това го прави нежелан дори през ремисия, когато имаме високо-киселинен гастрит.

dieta-06
Така вече може лук

Компромис намирам като запичам лука. Печеният лук е по-безопасен за възпалените стомашни стени. Носи и полза – благоприятства храносмилането.

Печен лук е допустим при язва и гастрит, ако се добавя в ястия и запеканки.

Овесени ядки

Те, както и овесената каша, са неотменна част от моята диета като стомашно-болна. Те са задължителни, защото дават нужната целулоза, работят слабително, но най-вече имат слуз, която обвива лигавицата и запазва стомаха от повреди.

При гастрит и язва е особено полезно да се съчетаят овес с банани, ябълки или круши, да се свари овесен кисел или просто да се пие овесена отвара. Тя успокоява стомаха.

Още по темата ТУК: Пречистване с овесени ядки и как се полват при гастрит. Противопоказания.

Ленено семе

Ситуацията с лена е идентична с тази на овеса. При варене семето отделя слузни вещества, които са силно лечебни. Препоръчва се пиенето на ленена отвара или кисел при възпаляване и обостряне. Те успокояват и свалят възпалението.

  • Рецепта при болки: 5 г семена на 200 мл, сварява се точно 7 мин. и се запарва 2.5 часа. Отварката се пие по 1 с.л. пред сядане за ядене;
  • Рецепта за гастритно-болни деца: в 200 мл гореща вода пускаме 1 ч.л. семена и оставяме за час. Пие се само отварката – по 100 мл преди да му се даде да яде;
  • Рецепта при възпаляване: взимаме еднакви количества лайка, мента и салвия, добавяме мечо грозде по желание. 2 с.л. от сместа и 2 с.л. ленено семе се попарват с 500 мл вода. Настойва се 2-3 часа и се прецежда. Това е дозата за деня.
Макарони

Макарони при гастрит са допуснати, но под условия. Купувайте изделия от твърда пшеница. Предпочитайте дребните форми – кускус, звездички, буквички, тънки спагети. Избягвайте заготовки за бързо готвене и тези с палмово масло. Варете добре, да се разварят.

Качествените макарони са полезни при язва и гастрит. Пшеницата дразни стомаха, а тези нейни продукти – не. В макароните има яйчен белтък, който има смекчаващ ефект.

Как се ядат? През ремисия може като самостоятелно блюдо, а при обостряне – само като добавка към супи и салати.

Ако имате домашна юфка, ето това е чудесно ястие за болен стомах. Юфката отделя слузести вещества, които покриват лигавицата и я защитават. Не яжте горещо, обаче!

Разрешени храни

При язва на стомах/ 12-пръстно черво се прилага леч. диета №1, която включва пюрирани храни, готвено на пара, разварени зърнени блюда, кисели и отвари. Ако сте раздвоени и несигурни, представете си, че захранвате бебе. Каквото е показано за мъника, това е показано и за стомашно-болния.

При хроничен гастрит, секреторна недостатъчност и в периодите на ремисия се прилага леч. диета №2. Тя е по-умерена от диета №1, но пак храните са доста добре обработени, смелени и надробени. Тук се допуска запичане и дори леко пържене, но без груби корички и панировка.

Разрешени храни са ненатоварващите стомаха. Те трябва да са „смелени“ донякъде извън стомаха – месото на кайма, зеленчуците на пюре, плодовете на кисел. Салатите са груби за това състояние, предпочитайте меки разядки.

Както казах, представяйте си какво би могло да изяде едно бебе на 6-8-месечна възраст и предлагайте на болния само това, нищо по-грубо или по-тежко.

Забранени храни

Неприемливи за трудните за смилане храни, които се задържат в стомаха и го раздразват. Колкото по-бързо преминава храната през стомаха, толкова по-добре е за болния. Категорично забранени са всички дразнители – от химическите като пикантните подправки до механичните като целулозните зеленчуци.

Стомахът се дразни още от температура, ако тя е твърде висока или ниска. Оставяйте му време да смели и да експортира съдържимото.

Примерна диета

Примерно меню за лечебна диета №1

  • Закуска: яйце с течен жълтък, чай с мляко;
  • Предиобедно похапване: желе от моркови, чаша затопленко (леко) мляко;
  • Обед: лека супа с грис без месо, варено месо с гарнитура от варена елда;
  • Следобедно похапване: плодов кисел;
  • Вечеря: пюре от картофи, кюфтета от риба или месо;
  • Преди лягането: чаша мляко с мед, да е съвсем лекичко затоплено.

Примерно меню за лечебна диета №2

  • Закуска: варено яйце, сирене, овес. ядки, чай;
  • Предиобедно похапване: кисел от плодове;
  • Обед: месен бульон с фиде, печено месо без панировка и морковено пюре;
  • Следобедно похапване: шипкова отварка;
  • Вечеря: риба във фолио, варен ориз, чай;
  • При лягане: айрян.

Това са медицински диети, те се дават от лекар, само да ви кажа, защото зависят от отделния пациент.

Десерти при язва и гастрит

По-интересни десерти са включени в лечебна диета №2 – това е хранене в ремисии и при хронични форми, което по-либерално. Допустими са блюда като ябълков мус, желе от плодове, млечни десерти, мляко с ориз, десерти от бити белтъци, кремове, кисело мляко със сладко.

  • При гастрит менюто е по-либерално. Може да се включат млечно-плодови десерти, пудинг, плодова салата от разрешените плодове, млечни кисели, мармалад, печени ябълки и круши, включително полети със сироп, изварени запеканки.

Ще завърша с още един мой съвет от сърце: отворете си дневник и да записвайте реакциите на стомаха към отделните храни. Така ще изчистите менюто си от дразнещи блюда и ще позволите на стомаха си да се чувства максимално добре.

Искрено се надявам да използвате моята информация и да се чувствате добре!

Ваша: Силвия Колева от Габрово

Непременно погледнете и ТОВА:

Как правилно да пием сода при гастрит, за да не се превърне в язва

Ето и едно ценно видео:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

6 Мнения

  1. Много вярна статия!!

  2. Nerazbiram koe mliako vredno.priasnoto,zashtoto 4etox 4e kiseloto e zaduljitelno.molia nikoi da raziasni tova

  3. Боголина Косева

    Здравейте, Силвия! Аз съм правила лечение с локум при гастрит и не сте права в написаното. На мен ми помогна при особено силни болки.

    • Здравейте, може ли да ми напишете каква е рецептата с локум.В комбинация с мастика ли е. Благодаря Ви за отговора.

  4. Не разбирам какво може кисело мляко при язва или прясно мляко, аз в момента нищо не си позволявам, защото съм в ужасна криза.

  5. Василка

    Искам да правя лечение на язва с мед, дадоха ми рецепта по 1 ч.л. през 2 часа, да се разрежда в топъл чай и постепенно по схема да се повишава до 1 с.л. Някой правил ли е да каже?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *