Sal

Салмонела от яйца и др. Симптоми. Заразна ли е? Антибиотик

Бактерията салмонела: защо е толкова опасна. Заболявания от салмонелоза при бебета и деца, рискове. Най-опасните храни, от които можем да се заразим. Какво да направим, ако подозираме салмонелоза. Изследвания и лечение. Има ли трайни последици заразяването с патогена

Салмонела е патогенната бактерия, която причинява салмонелоза, т.е. интоксикация и поражения на стомаха и чревния тракт. Тя е ентеробактерия от типа грамотрицателни; устойчива е към въздействието на околната среда. Оцелява във водна среда до шест месеца, а в почвата – година и половина. Често ни изненадва, атакувайки здравето ни с изядените млечни продукти или месо.

Няма значение защо се случва това – мърлявщина, неправилно съхранение или калпава обработка. Продуктът изглежда напълно читав и без променени качества, а патогенът се е притаил вътре и само чака условия да започне да се размножава. Топлината и влагата в човешката стомашно-чревна система е чудесно място за това. Способността на коварната салмонела да предизвиква инфекции не се губи при опушване, замразяване или осоляване. Спасява единствено внимателната термична обработка.

Салмонела при деца и бебета. Как да действаме?

Ако салмонела е причинила зараза на бебе, болестта протича много сложно. Ако пък детето вече е навършило годинка, инфекцията напомня по-скоро натравяне с престояла храна.

Малките деца могат да се заразят при контакт с носител, домашно животно, но обичайният път е чрез храната. Храните с повишен риск са пресни колбаси, мляко и млечни кремове, десерти с мляко и яйца, особено сурови белтъци, салати. Бебетата могат да се заразят дори при вдишване на бактерии с прах от въздуха или при контакти с хора-носители на патогена. Кърмачетата страдат най-сериозно от заразите със салмонела и основен проблем при тях е обезводняването. Освен това при тях е възможно бактериите да попаднат в кръвообращението и да се развие инфекция във вътрешни органи, така се стига до белодробни възпаления, менингит, остеомиелит. Ако болното бебе е с отслабен имунитет, болестта може да го държи три-четири месеца.

При децата на възраст 1-3 години болестта също е сериозно изпитание, но обикновено организмът с подходящо лечение се справя за около седмица и започва да се възстановява. Въпреки тази прогноза самото боледуване крие същите рискове, както е при бебетата: болното дете вдига температура, повръща и е бледо. Повръщането и диарията застрашават крехкия организъм с обезводняване. Изпражненията първоначално са нормални, но впоследствие стават воднисти и зелени. Понякога съдържат кръв и слуз. Най-разумното действие на възрастните в такива случаи е да се обърнат към педиатър и междувременно да се опитват да предотвратят обезводняването.

Какво е бактерията салмонела и болестта салмонелоза

Устойчивата салмонела лесно намира удобна позиция
Устойчивата салмонела лесно намира удобна позиция в чревния тракт и започва бурно да се размножава

Да си припомним, че бактерията салмонела е патогенен ентеровид от грамотрицателен тип. Образува внушителни колонии в хранителна среда; оцелява успешно в микрокапсули, а при температура около 37 градуса се размножава буквално взривообразно. Не е претенциозна и показва забележителен растеж в проста хранителна среда. Устойчива е и рекордът на оцеляването й извън жив организъм е над две и половина години. Начинът да се предотврати салмонелоза е нагряването: 12 минути при 60 градуса по Целзий правят храната безопасна.
Ако бактерии салмонела попаднат в чревния тракт и се вкопчат в лигавицата, те започват да отделят токсина TTSS-1 и убиват останалите чревни бактерии. Загиват и част от самите салмонели.
Заразеният организъм не реагира веднага: има инкубационен период, който може да продължи от 6 часа до 8 дни. Агресорът салбонела в това време работи тайно и не дава никакви признаци за присъствието си. След това болестта салмонелоза буквално избухва с рязко повишаване на температурата, световъртеж, слабост, главоболие, треска. Коремът на болния се подува и боли, липсва му апетит, започва стомашно разстройство с лоша миризма и слуз, човекът повръща и се чувства все по-зле.

Лекарят, при който един човек с такива симптоми би отишъл, ще открие пониженото му артериално налягане, учестен пулс, обезводняване на организма. Последното проличава по това, че еластичността на кожата е намалена, лигавиците са бледи и сухи, чувства се жажка и почти липсва отделяне на урина, гласът пресипва, някои мускули се съкращават неконтролирано. Понякога са видими признаци като пожълтяване на склерите и кожата, а далакът и черният дроб са увеличени. Възможно е болестта да премине в септична форма, когато в различни органи се оформят вторични гнойни огнища – в черния дроб, мозъчните обвивки, лимфни възли, жлъчен мехур, в аортата, белите дробове, ендокарда, в стави и кости.

Къде в човека протича жизненият цикъл на салмонелата?
Патогенът салмонела най-често се промъква в тялото ни със заразени храни
Патогенът салмонела най-често се промъква в тялото ни със заразени храни

Веднъж проникнали в човешкия организъм, бактериите салмонела се заселват в чревния тракт. Голяма част от тях са прилепени към вътрешната стена на червата, но има и такива, които се движат в чревния просвет с намиращите се там компоненти от храненето и вода.

Разлика между салмонелоза и шигелоза (дизентерия)

Макар да имат някои симптоматични сходства, инфекциозните заболявания салмонелоза и шигелоза или дизентерия са доста различни. Салмонелозата е определяна като групово заболяване и по правило се проявява няколко часа след консумацията на едни и същи храни за всички заразени. Не е изненадваща информацията за случаи на салмонелоза през летните месеци в детски градини или ваканционни селища. При салмонелоза заболяването започва със силни болки в корема, висока температура и втрисане. Рискът от обезводняване идва основно от повръщането, което като проява предхожда диарията.

При дизентерията не е задължително да е консумирана заразена храна, патогените могат да попаднат в организма и при контакти, при неспазване на санитарни норми и правила на личната хигиена. При шигелоза се развиват симптоми на колит; заразеният изпитва постоянни позиви за ходене по голяма нужда, изхожданията са с находки от слуз и кръв. Рискът от развитие на дехидратация е характерен по-скоро за малките деца.

Заразна ли е, заразяване, носителство

Симптомите на салмонелоза
Симптомите на салмонелоза са показателни за заразата
“Фигурин

Салмонелозата е заразна: източник на болестта е болен човек или носител на салмонела, а също домашни животни и птици. Заразяването става чрез предмети за обща употреба и лоша хигиена, чрез вода или храна. Често причинителят е в заразено месо от птици и животни, мляко или яйца. Най-често проявите на салмонелоза са през лятото и се случват при по-голямо струпване на хора с общ бит. Салмонелозата може най-общо да се определи като градска болест, която най-трудно се понася от деца и стари хора.

Възможно е един човек да е носител на бактериите на салмонела, без да развие болестните симптоми. носителството може да е остро, хронично или транзиторно.

Острото носителство се проявява при хора, които са в стадий на оздравяване от салмонелоза. Преболедувалият може да отделя бактериите до три месеца, след като е оздравял. Хроничното обхваща по-дълъг период; възможен е преход от остро към хронично състояние. По тази причина срокът на контролни изследвания може да се продължи и до 6 месеца с анализ на проби от кръв, урина и фекалии.

Транзиторното носителство е в случаите, когато липсват симптоми до три месеца след оздравяването, но бактериологичното изследване открива патоген при контролно изследване и в рамките на няколко часа по-късно повторното изследване дава отрицателен резултат.

Заразяване от яйца
Яйцата са чудесна среда за развитие на салмонела
Яйченият жълтък е чудесна среда за развитие на салмонели

Един от най-честите случаи на заразяване със салмонела е при консумацията на яйца. Кокошките са силно податливи на този тип зараза и немалко хора считат, че причината за това е в начина на производство на кокоше месо и яйца и гигантските мащаби на въпросното производство. При шеметното струпване на множество птици на ограничена площ условията за предаване на заразата са идеални.

Установено е, че кокошките получават патогенните бактерии с храната – заразено зърно. Заразата прониква и в продуктите, месо и яйца, и така достига до крайния потребител.

Къде и как изглежда салмонелата в яйцето?

Обикновено се счита, че бактерията салмонела може да се открие в храносмилателната система на птиците. Всъщност бактериите живеят не само в храносмилателната система на птицата, но също в мускулната тъкан. Откриват се дори във вътрешността на яйцето – в жълтъка. По-рано се е смятало, че това се отнася само за патешките яйца, но ето че и при кокошите е така. Промяната в обичайния вид на жълтъка – белезникав филм върху ципата, означава веднага да го изхвърлите.в

Кокошите яйца трябва да се измиват преди употреба поради високия риск от бактерии по черупката. Това няма да реши проблема, ако заразата е в жълтъка – там обаче трябва да се погрижим за термичната обработка.

За да избегнете риска от зараза, трябва да купувате яйца от проверен доставчик и те да са пресни. Покупката на “еко”-продукция на пазара от случаен търговец е рискована. Колкото повече престояват яйцата в складове и по щандове, толкова по-голяма е вероятността да си купите заедно с тях и салмонели.

Яйцата със салмонела видимо не са различни от чистите, така че няма как да ги разпознаете и за да се предпазите трябва сами да се погрижите за безопасността си. Освен миенето – яжте ги само след подходяща термична обработка. И не забравяйте да измиете със сапун ръцете си, след като сте пипали току що купените яйца!

При каква температура загива салмонелата в яйцата? Замразяване
салмонела от краставица и домат
Ако след месото режете на същата дъска краставица и домат, като нищо ще ви споходи салмонелоза

Вече говорихме за това, че салмонела – това е много устойчив патоген и че за унищожаването му е добре храната да мине през термична обработка за 10-12 минути при температура 60-70 градуса. Яйцата се ядат твърдо сварени, т.е. да останат върху котлона 8-10 минути. Забравете за яйцата на очи с рохко жълтъче, за забулени яйца с рохки жълтъци, домашна или купена майонеза със суров жълтък и пр.

Замразяването не убива салмонелите. След размразяване те се активират, без значение в каква храна се намират.

Пъдпъдъчи яйца – има ли я в тях?

Множество източници уверяват, че пъдпъдъчите яйца не могат да те заразят със салмонелоза по няколко причини. Яйцето има по-здрава ципа от кокошето и бактериите не проникват във вътрешността, птицата има телесна температура 42 градуса и това е несъвместимо с жизнените показатели на ентеробактерията. Същевременно се отбелязва, че все пак е възможно пъдпъдъчите да се заразят с друг вид ентеробактерия, която причинява само леко разстройство.

На пъдпъдъчите яйца се приписват различни лечебни свойства. Приемат се за подходяща храна при хипертония, алергия и пр. Внасят в организма богат комплекс от минерали и витамини; не са опасни за липидния обмен, т.е. не вдигат холестерола. Могат да се пият сурови. Тибетската медицина ги цени високо и са препоръчвани при различни терапии.

Симбиоза между салмонела и кокошка

Бактериите салмонелоза са сред патогените, които са в състояние да предизвикат тежки болести у домашните птици. Птиците, които са по-млади от 15 седмици, могат да са обхванати от заразата изцяло, но най-силно страда храносмилателния тракт. Заразените възрастни птици могат да се справят видимо, но всъщност заразата си остава в телата им в постоянна скрита форма. Такива кокошки снасят заразени яйца, месото им също е заразено, а бъдещите пиленца също са обречени на зараза. Отчетено е, че 15% от новоизлюпените пиленца при такива условия загиват през първите няколко денонощия след излюпването си.

При възрастните птици заболяването може да протече незабелязано, а при отделни екземпляри болестта се овладява и птиците придобиват имунитет срещу салмонелоза за цял живот.

Пилешко месо и салмонела
салмонела от яйца и пилешко
Неподходящите условия за съхранение “разболяват” и най-добрите храни

Заразени със салмонела могат да са не само яйцата, но и кокошето месо: бактериите проникват и в мускулната тъкан. Ако месото не премине подходящата термична обработка, то може да причини сериозни здравословни проблеми. Специалистите препоръчват например месото да се пече във фурна при температура 220 – 280 градуса половин час. При термичната обработка температурата във вътрешността на месото трябва да е поне 73 градуса за повече от пет минути.

Пилешкото месо може да стане опасно, ако се съхранява при температура над 4 градуса повече от една седмица. Дори да сме спазили всички предписания за безопасно приготвяне, заразата може да ни изненада заради небрежна хигиена. Задължително е всички уреди, които сме използвали при обработката на суровото месо, да се измият подробно с топла вода и сапун. Класически пример е дъската за рязане: ако тя е една и съща за месо и за зеленчуци, има висок риск бактериите да преминат в зеленчуците.

Домашните костенурки

Декоративните костенурки, отглеждани като домашни любимци, също могат да бъдат преносители на бактериите салмонела. Заразяването може да стане при контакт със самата костенурка, но и с аквариума или терариума й. Особено уязвими на заразата са малките деца, които нямат представа за риска и не винаги спазват условието да си мият ръцете след като са пипали любимеца или нещата му.

Сурово мляко

Суровото краве мляко може да бъде много опасно и не бива да се консумира директно; то е великолепна среда за развитието на различни микроорганизми, включително на бактериите салмонела.

Откъде се вземат те? Кравите, овцете, козите при паша поглъщат и различни микроби, които се намират в почвата. Стана дума, че в почвата бактериите на салмонелата оцеляват поне година и половина. Разбира се, има и други патогени, които могат да попаднат по този път в млякото и затова то трябва да се пастьоризира. Не бива да се ядат сурови млечни продукти и такива, които са с изтекъл срок на годност. Млякото и млечните продукти се съхраняват за кратко в хладилник.

Симптоми

Ако причинителят на салмонелозата попадне в организма заедно с храната, до проявата на първите симптоми обикновено минават от няколко часа до няколко дни. Най-често след около денонощие дори при липсата на други симптоми заразеният започва да изпитва слабост и неразположение. Ако бактериите на салмонела попаднат в организма по други пътища, инкубационният процес е по-дълъг.

Температура

Високата температура е типичен симптом: тя се вдига рязко и се задържа до 39 градуса, но може и повече. Заедно с това болният усеща слабост, получава главоболие, усеща позиви за повръщане. Гадене и повръщане могат да се появят и два дни след първия температурен пик.

Ако температурата не надхвърля 38 градуса, повръщанията са редки, а изхожданията са средно веднъж на 6 часа, то салмонелозата се квалифицира като протичаща в лека форма и в този случай се губят около три процента от обичайните телесни течности.

Ако обаче температурата се поддържа над 38 и дори над 39 градуса, при това в продължение на 3-4 денонощия и диарията не може да се овладее, състоянието се квалифицира като тежко и се налага медицинска намеса. В този случай пациентът може да изгуби за кратко време до 10% от теглото си за сметка на течностите.

Без температура

Възможно е заразата да е в слаба форма и салмонелозата да протече леко – без повишена температура, само с едно повръщане и 2-3 изхождания в рамките на денонощието. Оздравителният процес е два-три дни и след тях пациентът е напълно възстановен.

Дайте мнение и Вие тук!
Диария

Повръщането и диаричните изхождания са отличителният белег на заразата с бактерията салмонела. Тези симптоми са причинени от токсините, които бактериите отделят при растежа си – болестното състояние започва с коремни болки,  подуване и “къркорене”. Диаричните изхождания са множество на брой, зловонни и с примеси от слуз, понякога са кръвенисти. Паралелно с това човекът със салмонелоза чувства гадене и повръща и именно това създава опасни състояния – двойна загуба на течности и обезводняване на организма. При тежките форми на салмонелоза диарията може да продължи седмица, като дефекациите могат да достигнат до 20 за денонощие.

При хора в напреднала възраст или бебета – пациентски групи с лабилен имунитет – могат да се развият септични форми с образуване на гнойни огнища във вътрешните органи. Това са много опасни, животозастрашаващи състояния.

Поява на обрив

Обривът не е сред “задължителните” симптоми на заразяването със салмонела, но появата му обикновено е белег за усложнено протичане на болестта. За обрив по гърдите, корема или/и гърба се говори при септичните форми на салмонелозата, когато заедно с това се констатира уголемяване на черния дроб и далака. Това състояние изисква лечение в болнични условия.

Други

Ако заразата е в тежка форма, постепенно се наблюдават още болестни симптоми: ускорен пулс, спадане на артериалното налягане, лигавиците стават бледи и сухи заради обезводняването, кожата е отпусната, гласът пресипва и чувството на жажда става постоянно. Намалява чувствително количеството на отделяната урина. При септичната форма е възможно кожата и склерите да пожълтеят.

Инкубационен период

Инкубационният период на заболяването може да продължи от няколко часа до седмица в зависимост от това какъв е пътят на бактериалното проникване. Проявите на описаната симптоматика имат връзка и с устойчивостта на имунната система при заразения.

Проявите на симптоматиката след по-кратък или по-дълъг период зависи също и от формата на коментираната салмонелоза. При носителство е възможно дори да няма осезаеми прояви на признаците и човекът да носи в себе си бактерията в продължение на месеци без болестни симптоми.

Диагностика: Изследване за салмонела – къде се прави, как, цена

Дали се касае за салмонела или друг вид патогенни бактерии, трябва да установи лабораторният анализ. При заболяване с признаците на хранителни отравяния обикновено се изследват за наличие на бактерии проби от храни и питейна вода. Изследват се и секрети на болните хора, вземат се кръвни проби за установяване наличието на антитела и пр.

Тъй като част от описваните симптоми са общи за няколко типа бактериални зарази, диференциалната диагноза трябва да изключи други инфекции като зараза от ешерихия коли, дезинтерия, коремен тиф, холера, отравяниа с органични или неорганични токсини, но също и други състояния като апендицит и дори инфаркт на миокарда. Като най-надеждна се определя т.н. фецес-диагностика. При нея се прави микробиологична посявка с материал от екскремент и се установява наличието на патогена-причинител на заразата. Цената на едно такова изследване е около 15 лв.

Лечение

Лечението при салмонелоза се определя от тежестта на симптоматиката и състоянието на болния. Неправилно лаиците считат, че трябва веднага да се започне с прием на антибиотици: всъщност първите крачки са свързани с прочистването на организма и възстановяване на водно-солевия баланс, както и подкрепата за имунната система.

Карантина

Нормално е при салмонела болният да бъде изолиран, т.е. да се ограничат – в семейна среда – контактите му, да използва индивидуални прибори за хранене, дрехите и постелъчното бельо да се изпират и дезинфекцират отделно. Вече стана дума, че бактериите салмонела могат да попаднат в организма не само с храната, така че всички общи територии и вещи трябва да се поддържат идеално чисти.

При необходимост на болния се прави една стомашна промивка с двупроцентен разтвор на натриев хидрокарбонат. Насърчава се прием на много течности – минерална вода, шипкова отвара, чай от лайка. При интензивно разстройство – оризова вода и т.н. “супа “Моро”, т.е. отвара от варени моркови. Диетата изключва за 2-3 дни най-малко твърдите храни. Ако е необходимо се препоръчва перорален прием на разтвора рингер; ако е налице интензивно повръщане – дава се по лъжичка на няколко минути, никога големи количества. Този разтвор може да се приготви и вкъщи, като на литър преварена вода се добавят осем чаени лъжички захар и две лъжички сол. При констатирано сериозно обезводняване може да се препоръчат венозни вливания на полийонни разтвори.

Какъв антибиотик се дава? Други лекарства

Антибиотиците не са обичайната терапия при салмонелоза. Те се прилагат самотогава, когато се касае за последващи усложнения или са налице съпътстващи заболявания, изискващи такъв тип терапия. Какъв точно антибиотик да се приложи, се решава конкретно.

Обичайните продукти имат за цел да подпомогнат  рехидратацията и възстановяването на солевите компоненти.  Дават се нестероидни противовъзпалителни, глицерофосфат, глюконат. Препоръчват се също средства от рода на активен въглень, витамини и пробиотици.

Ваксина срещу салмонела. Чевивак-С

Съществува ваксина срещу салмонела – за Salmonella typhimurium; това е продуктът чевиак-С. Ваксината представлява жив лиофилизиран материал и е предназначена за декоративни и спортни гълъби. Под формата на разтвор се инжектира подкожно. Идеята е птиците да бъдат предпазени от болестта, а също и да се предотврати опасността от преносителство и разпространение на бактериите.

Хомеопатия

Според специалистите при остри състояния, произтичащи от заразяване със салмонела, хомеопатичните средства няма да бъдат ефективни. Прилагането им е уместно като продължителна терапия, като се атакуват основните симптоми на салмонелозата. Прилагането на хомеопатични средства в такива случаи трябва да е консултирано с лекар хомеопат и да е съобразено с индивидуалните особености на протичането на болестта. Обикновено за подобни случаи се коментират продукти като Arsenicum album 9 СН, Baptisia tinctoria 9 CH, Aloe socotrina 9 CH, Ipeca 9 CH, Nux vomica 9 CH и др.

Диета: Кисело мляко

Млечните продукти и особено киселото мляко са препоръчителни като част от диетата при салмонелоза, тъй като съдействат за възстановяване нормален режим на стомашно-чревния тракт, важни са за чревната микрофлора и действат противовъзпалително. Да се набляга на банани, ябълки, картофи и моркови под всякаква форма, с изключение на пържени или подсладени. Полезни са също боровинки, лимони, нетлъсти меса и риба, дини, препечен хляб или сухари, зелен чай, компоти. Много добре се приемат бульони и пилешка супа. Да не забравяме продукти като ориз и грис, елда.

През първите 1-2 дни е достатъчно да се пие само вода и изброените храни да се въвеждат постепенно.

Типове салмонела

Бактериите салмонела са многочислена група – по информация на инфекционисти подвидовете са над 2500.Най-често хората се разболяват поради агресия на Salmonella  enteritidis и Salmonella typhimurium. Самото заболяване освен с тежестта на проявената симптоматика може да се различи по начина на протичане с преобладаване например на стомашно-чревни признаци или със засягане на вътрешни органи като далак и черен дроб.

Класификация по Kauffmann-White

Изследванията върху бактериалния род салмонела са нещо доста любопитно, защото се установяват все нови и негови представители. Систематизирането им се счита за успешно още от 30-те години на миналия век, когато става известна класификацията на учените Кауфман и Уайт. Те определят принадлежността на бактериите салмонела към една или друга група в зависимост от присъщите им антигенни комплекси или структурни компоненти. Антигенните комплекси, нещо като “тухли” в строежа на бактериалната клетка, имат различна природа – могат да са протеинови или липо-полизахариднопептидни, каквото и да означава това. Антигените са комбинирани с изключително разнообразие. Отначало Кауфман-Уайт отбелязали антигенните групи с пет букви от латинската азбука – A, B, C, D и E. В един момент групите, които ставали известни на науката станали толкова много, че буквите свършили и нещата продължили с цифри.

Но, разбира се, всичко това едва ли има някакво значение за невежия човек, който просто е имал лошия късмет да се разболее от салмонелоза. Естествено – важно е за лекаря, за да избере начина на лечението му. Салмонелозата може да протече наистина много леко, но все пак един процент от заразените умират. Или в по-добрия случай оцеляват, но с последици от рода на ревматоидния артрит.

При деца и при бебе

Вече коментирахме опасностите при салмонелоза за бебета и малки деца. Основната опасност в този случай е от обезводняването, което при децата се случва много по-интензивно и настъпва бързо. До идването на лекар, който трябва да бъде потърсен на всяка цена, задачата на възрастните около болното дете е да предотвратят доколкото е възможно това обезводняване и да облекчават състоянието му. Висока температура, повръщане и диария – тези три мъчителни признака направо пресушават детското телце!

Ако в един дом има малко дете, родителят трябва винаги да е запасен с подходящите прахчета против повръщане и разстройство. Ако обаче не е направил това – може бързо да приготви следния разтвор: на литър вода – две супени лъжици захар, една чаена лъжичка сол и една – сода бикарбонат. Не е приятно на вкус – но трябва да се дава лъжичка по лъжичка на 5-6 минути. Ако детето отказва да пие неприятната течност (която най-бързо може да го стабилизира!), може да му се дава обикновена вода или сок от компот, само и само да се оводнява.

Ако болното дете е още бебе, първата работа е да се вика бърза помощ, а втората – да му се дава на капки със спринцовка от описания разтвор. Няма страшно, ако не иска да яде – но без течности е недопустимо!

Салмонела ентеритидис

Салмонела ентеритидис е най-честата причина за т.н. салмонелен гастроентерит. Бактерията е много разпространена и удивително приспособима и устойчива към прилаганите срещу нея медикаменти. Не е смъртоносна по начало, но може да провокира опасно обезводняване. Обикновено болестта минава, без да се наложи използване на антибиотици. Причинената от нея инфекция скъсва човека от повръщане и диария.

Все пак усложненията са възможни, ако бактерията попадне в кръвообращението. Тогава лечението е по-продължително и сериозно и трябва да минат 2-3 месеца до пълното оздравяване. При отделни пациенти последицата от такова боледуване е ревматоиден артрит. Други последици могат да са проблеми с отделителната система или влошаване на зрението.

Салмонела тифи (тифимуриум)

Този щам е причина за салмонелоза с някои признаци на коремен тиф. По-малко разпространен; има остро начало с температура 39-40 градуса, главоболие, повръщане. Езикът е обложен, болният може да бълнува. Появяват се обриви, коремът е подут и болезнен. Черният дроб и далакът са увеличени. При малките деца често се развиват възпаления на ушите или пневмония.

По гълъбите, кучета и др. животни

Определени групи бактерии салмонела разболяват и животните: при телета и крави – от Salmonella dublin, при прасетата – S. choleraesuis, S. typhisuis, S. dublin; при конете – S. abortus equi, S. typhimurium; при птиците – S. gallinarumpullorum, S. typhimurium, при овце и кози – S. dublin, S. typhimurium, S. choleraesuis. Кучетата също могат да се заразят по пътищата, аналогични на човешките.

Освен треска и ентерит салмонелозата в този случай причинява белодробни възпаления и болки в ставите. При млади домашни животни смъртността може в определени моменти да достигне до 75%. Дезинфекцията и прилагането на лекарства от типа на сулфонамиди, антибиотици и поливалентни антитоксични серуми са средствата за решаване на проблеми от такъв тип.

Рискът за заболяване на домашни животни и домашни любимци от салмонелоза е доста висок и са необходими доста усилия за ограничаване на последиците. Част от тях касаят човешкото здраве.

Последици

Незамисимо от това – какъв точно е причинителят на една салмонелоза, последците при определени условия могат да са много тежки, включително до летален изход. Особено тежко протичат септичните форми на салмонелоза и прогнозите често са неблагоприятни. Една от последиците може да е бъбречно увреждане, сърдечна недостатъчност или друго заболяване на сърцето.  Увредената чревна микрофлора се разбира от само себе си. Макар и оздравял, човекът дълго време ще усеща симптомите на дисбактериоза. Ако е малко дете – ще има проблеми с дефекацията и постоянни обриви.

 

Срещата със салмонелите може да увреди на практика всеки вътрешен орган. Описани са например случаи на съдов колапс. Особено коварна истори се случва, ако салмонелозата е протекла леко и болният остава недоизлекуван. Бактериите остават в организма му в латентна форма и при благоприятни условия причиняват инфекция и се разпространяват в организма. Нерядко заради салмонели нищо неподозиращите хора развиват перитонит или абсцеси на вътрешни органи. Споменахме и опасността от провокиране на ревматоиден артрит и заболявания на зрителния апарат.

Източници:

Първоначално публикувано на:25.09.2016 @ 18:49

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *