Лечение на гнойни пъпки по гърба
Лечение на гнойни пъпки по лицето, гърба, слабините, акне

Гнойни пъпки: Домашно лечение + процедури. Изстискват ли се и как? Причини

Гнойни пъпки: защо се появяват и как медицината ги класифицира. Трябва ли да се изстискват? Лечение: народна медицина и съвременни терапии. Как да се спасим от белезите след оздравяване

Кожа с гнойни пъпки; проблемна кожа. Това не винаги е безобидно явление, което преминава с възрастта.

Малките пъпчици могат да създадат големи проблеми, ако се превърнат в гнойни огнища. Възпалената кожа дълго зараства, след това остават неприятни белези. Има възрастни хора, които периодично получават обриви от гнойни пъпки в различни зони на тялото. Създава се риск от инфекции, налага се да се пият антибиотици – особено ако сме се изкушили да изстискаме неприятната пъпка.

Проблемът с въпросните гнойни пъпки съвсем не е само естетически. Те са знак, че в организма нещо не е наред; освен това могат да причинят тежки инфекции, ако патогенният им причинител започне да се разпространява в целия организъм с кръвообращението.

Причини за появата на гнойни пъпки

Първа причина за появата на гнойни пъпки е увеличената продукция на подкожни мазнини. Това може да е свързано със заболяване на вътрешен орган или с настъпил хормонален дисбаланс. Мастните жлези стават свръхактивни и изработват мазнини в голямо количество; кожните пори се задръстват и се появяват пъпки.

  • Развитие на хиперкератоза, уплътнение на кожата. При образуването на мазнини този плътен слой създава условия на застой, развиват се патогенни бактерии, внася се инфекция.
  • Появата на гнойни пъпки може да следва месечния цикъл или да е свързана с бременност.
  • Небрежно отношение към личната хигиена; нарушаване на правилата, нечистоплътност.
  • Злоупотреба с декоративна козметика.
  • Стрес, преживяване на напрегнати и изнервящи събития.
Видове

Възпалителните процеси в кожата отначало се проявяват като малки червени точици, които постепенно се превръщат в уплътнения и следва образуването на гнойната пъпка. Ако кожата е склонна да допуска подобни дефекти, трябва да се вземат профилактични мерки срещу подобни трансформации: да се почистват порите, да се изсушават обривите, да се неутрализират възможни алергични реакции.

лечение на гнойни пъпки в слабините

Какво всъщност представлява една гнойна пъпка? Вътре в нея се образува уплътнение във формата на къса игличка, която постепенно “узрява”. Ако човекът не поддържа добра хигиена, това място бързо обраства с патогенни микроорганизми, там се развива възпалителен процес и се образува гной. От появата на червената точица – до “разцъфването” на гнойната пъпка обикновено изминават няколко седмици.

Какви могат да бъдат коментираните гнойни пъпки? Ето най-популярната класификация:

  • Папули: дребни овални издутинки над повърхността на кожата;
  • Пустули: единични пъпки с гной или множество – във формата на изпъкнали топчета; кожата около тях е зачервена;
  • Възли: следващ етап от развитието на пустулите, ако е игнорирано лечението им;
  • Кисти: болезнени гнойни пъпки, които са се сраснали и поразяват по-голям участък от кожата.

Както може да се види, невинният обрив при неглижиране може да се превърне в сериозен кожен проблем. Оставени без внимание, папулите стават гнойни точки, а възелчетата прерастват в кисти. Ето защо е важно малката пъпчица да се обработи, преди да се е получило сериозно възпаление. Формата от практически плоска прераства до сферична и се запълва с гнойна маса.

Пъпки по лицето

Причината за пова на гнойни пъпки по лицето е плътното запушване на мастните каналчета в кожата с подкожна мазнина. Появата на гной в този случай свидетелства за бактериален разпад – гнойната маса се получава при гибелта на патогени, струпани в мазнината. Такива пъпки са болезнени; появяват се внезапно, като израстват от малки, едва забележими уплътнения до едро образувание с гноен корен в средата.

Пъпки по гърба
“Фигурин

Гнойните пъпки на гърба възникват първоначално като зачервени микрозони, в които тъканта е оточна и бързо набираща гной. Възможно е образуването на целия “асортимент”: папули, пустули и възли, които проникват в дълбочина. Разположението на такива пъпки прави възможно и образуването на кисти – възпаления със синкав цвят, болезнени при докосване.

Пъпките по гърба най-често са резултат от небрежна хигиена при интензивно потене, носене на плътни дрехи от синтетична материя и пр.

Пъпки по слабините

акне и гнойни пъпкиГнойните обриви в интимната зона могат да са безобидни – свързани с хормонални промени в етапа на половото съзряване. Могат обаче да са и сериозен симптом на кожно или венерическо заболяване. Появата им е знак, че задължително трябва да се потърси лекар.

Други видове пъпки и обриви

От появата на гнойни пъпки не е застрахована нито една част на тялото: те могат да се появят по крайниците, по челото, в носа, по задните части, на корема. Основните причини за образуването им се повтарят, но има и известна специфика в зависимост от специфичните характеристики на засегнатия участък от кожата.

Гнойни пъпки по краката могат да се образуват при възпалителни процеси, предизвикани от вирусна инфекция. Други причини са механичните травми – примерно при епилация; врастване на косъм в кожата при неправилно поникване; при проблеми с кръвоносните съдове и варикоза.

На челото “поникват” най-неприятните и видими отвсякъде гнойни пъпки! Обяснението за появата им: проблеми със стомашно-чревния тракт или нездравословно хранене; хормонален дисбаланс; отслабена имунна система; твърде често миене на лицето; алергия – раздразване на кожата от използването на нова козметика; неграмотни грижи за лицето.

Преди да продължите надолу с четенето, може да отворите в нов прозорец и този интересен материал:

https://www.lekar.bg/2016/09/26/%D0%BF%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8/

Лечение на гнойни пъпки

Преди да се започне лечението на гнойни пъпки, трябва да се установи първоначалната причина за появата им. След това се назначава комплексна терапия, насочена към отстраняването на въпросната причина. Избират се процедури по очистване, възстановяване на кожните клетки и нормализация на хормоналния фон.

Как се изстисква пъпка и дали

Правилно ли е да изстискваме гнойни пъпки? Ако попитате някой дерматолог или козметолог за това, те ще дадат отрицателен отговор. Но кой ги слуша?! Особено ако гадната пъпка е на челото или на носа!

лечение на гнойни пъпки по гърба

Добре – решили сте да премахнете пъпката. Но знайте, че неспазването на някаква технология и на стриктна хигиена могат просто да усложнят нещата и вместо една – да имате няколко пъпки, възпалена и инфектирана кожа и след това – неприятен белег. Неумелото “лечение” създава условия за разпространение на инфекцията. Постарайте се, ако наистина сте решили да се справите с пъпките самостоятелно, да спазите няколко правила:

  • Почакайте пъпката да “узрее” и на повърхността й да се оформи бяла точка – тогава мястото не би следвало да е твърде болезнено;
  • Измийте грижливо ръцете си съ с сапун, а пъпката обтрийте със спирт;
  • За изстискването е по-добре да не използвате пръстите си, а специален инструмент, който предварително сте дезинфекцирали;
  • Внимателно притиснете прилежащата зона около пъпката от две страни; натискът трябва да продължи до момента, в който съдържимото престане да се отделя.

Ако наистина се справяте с проблема сами, очаквайте да ви остане белег.

Крем против гнойни пъпки

Как може да се премахне възпалената пъпка от лицето? За целта има какви ли не кремове, включително медицинска козметика. Подобно мазило трябва да решава наведнъж няколко задачи:

  • Да неутрализира зачервяването и възпалението;
  • Да редуцира продукцията на кожна мазнина;
  • Да упражни антибактериално действие;
  • Да изчисти запушените мастни каналчета.

Т. е. в подобни случаи се избира – с помощта на дерматолог! – такъв крем, който има мощно антибактериално действие, като същевременно не стимулира устойчивост у микроорганизмите. Кремът може да спаси от възпалението и да регулира мастната секреция, да овлажнява кожата и да я насища с кислород.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение в студио, процедури

След гнойни обриви увреждането на кожни участъци се забелязва, белезите са дълбоки и неприятни. Такива следи не могат да се премахнат с домашно лечение. Затова пък съвременната козметология разполага с модерна апаратура и технологии за изглаждане на кожата и за ликвидиране на последиците от неприятната напаст – гнойни пъпки.

Ултразвукова терапия

На кожните пори се въздейства чрез високочестотни колебания, в резултат на което кожата се отваря, пречиства се от излишъка на мазнини, мръсотия вроговени мъртви клетки. Ултразвукът освен това действа противовъзпалително и ускорява регенерацията на увредените кожни участъци.

гнойни пъпки по лицето
Професионалната грижа спестява някои рискове на самодейните грижи
Химически пилинг

Химическият пилинг или почистването на най-горния слой на кожата се прави с една от трите види популярни киселини: салицилова, фенолова или гликолова. Активните вещества от киселината проникват дълбоко в подкожните слоеве и блокират огнищата на възпаление.

Лазер

Това е една от най-ефективните, но и скъпи методики. Дава възможност да се ликвидират не само петната, но и релефни белези. С помощта на лазера се разрушава и премахва най-горният слой на кожата и се стимулира пълната му регенерация.

Електрофореза

Същността на метода е в прилагането на леки електроимпулси, с чиято помощ в кожата се въвеждат определени препарати. Позволява корекция на белези.

Вакуумен масаж

Чрез специална апаратура се стимулира кръвообращението и движението на лимфата; намалява наднормената продукция от мастните жлези.

Мезотерапия

При мезотерапията се правят серии инжекции с медикаменти, аминокиселини, цинк. Така могат да се премахнат червените петна и белезите.

Грижите в козметично студио за кожа, поразена от гнойни пъпки има висока ефективност. Терапията за всеки е индивидуална, в зависимост от специфичната проява на този проблем. Някои от процедурите биха могли да имат противопоказания, затова терапията се обсъжда предварително и ако е необходимо се консултира с дерматолог.

Народно лечение

Грешка е да се изстискват гнойни пъпки, без да се спазват антисептичните правила. Ако наистина сте решили да се справите сами с тази досада, трябва много внимателно да си измиете ръцете със сапун, а проблемното място да обтриете със спирт.

Ако при манипулацията вкарате в кожата с наранена цялост патогенни микроби, ще си причините възпаление, гнойна рана и впоследствие – белег. Още по-лошо: не пипайте никога мястото непосредствено над носа: там са струпани множество съдове и е висок рискът патогените да се разнесат по цялото ви тяло.

гнойни пъпки лечение
И народната медицина има решения срещу гнойни пъпки

Преди да застанете пред огледалото, готови да се преборите с гнойните пъпки, все пак помислете дали сте съвсем наясно  как се прави това.

Йод

Йодът е проверено и достъпно средство за премахване на гнойни пъпки. При намазване подсушава кожата, осигурява антисептична защита и ускорява оздравителния процес. Консултирайте се с медицинско лице за честотата на приложение в зависимост от това – къде е разположена пъпката и в каква нейна фаза започвате третирането. Не прекалявайте, за да не си причините излишно изсушаване на кожата.

Салицилова киселина

Успешно може да е и лечението със салицилова киселина. Тя е добър антисептик; прониква добре в кожата и унищожава патогенните бактерии. Нанася се внимателно, в целева точка – самата гнойна пъпка. Преди началото на процедурата мястото се обработва със слаб разтвор на кислородна вода. Процедурата се изпълнява три пъти дневно.

Лечение с чай

Гнойни пъпки могат да се премахват и с помощта на чай; помагат билкови смеси от рода на Демир бозан, както и зелен чай. Билковите чайове с лайка, невен, жълт кантарион могат да се използват и директно, като си направим компрес с използвано за напитка пакетче.

  • Ето и вариант със зелен чай: За целта трябва да си намерим продукта в натурален вид – цели сушени листа, които запарваме за 1-2 минути и след изстиване полагаме върху проблемните места. Отгоре покриваме лицето с марля, накисната в чаената запарка. Тази маска се прави веднъж на ден за 15 минути.
Ябълков оцет

Вижте как да се подготвим да атакуваме неприятните гнойни пъпки с ябълков оцет:

  • Смесваме по една чаена лъжичка кисело мляко с висока масленост, ябълков оцет и мед. С тампон нанасяме от сместа върху лицето и след 15 минути измиваме.

Като всяко натурално средство, ябълковият оцет е ефективен, достъпен и лесен за прилагане. Може дори само с клечка за уши, потопена в оцет, да овлажняваме пъпките по 2-3 пъти дневно (десетина минути след това изплакваме). Ако обаче искаме да се справим с гнойни пъпки, които обхващат по-голяма зона, само с тази терапия няма да се справим.

Лайка

Лайката е универсален антисептик, действа при вътрешен прием и външно приложение. По принцип растенията имат доста представители, готови да помогнат в грижата за проблемна кожа. Билкови екстракти се включват в състава на кремове, лосиони и тоници. Натуралните съставки действат противовъзпалително и антисептично; връщат нормалния цвят и еластичност на кожата, ускоряват зарастването и регенерацията на наранената кожа. С отвари и запарки може да се почиства кожата, да се правят маски и компреси.

гнойни пъпки и комедониЛесен начин за използването на лайка срещу гнойни пъпки: Супена лъжица сух цвят се залива с 200 мл вряла вода; запарва се до изстиване. С тампон, потопен в запарката, се обтриват внимателно местата с гнойни пъпки. Прясната охладена отвара може да се замрази на кубчета; с едно такова кубче може да се прави масаж и почистване на кожни зони с обриви.

Премахване на белези и следи

Следите от гнойни пъпки понякога създават повече грижи, отколкото самите пъпки. Често след тях остават кратери, червени петна, тлеещи инфектирани точки. Разбираемо е защо подобни белези скапват настроението и заплашват да създадат нови проблеми!

Лицето може да си върне обичайната гладкост с внимателни, системни грижи в домашни условия. Това, разбира се, не винаги е възможно, но си струва да се погрижим!

  • Със сок от цитруси. Органичните киселини и витамин С в цитрусите избелват кожата, подпомагат отлющването на мъртви и вроговени клетки и насърчават регенерацията на епидермиса. Трябва да работим с пресен сок – смес от лимон, портокал и грейпфрут. апельсина и грейпфрута. Нанасяме с тампон, изчакваме да изсъхне и измиваме. Повтаряме процедурата по 2-3 пъти дневно, докато получим видими резултати.
  • С витамин Е. Маслено разтворимият витамин Е отлично регенерира клетките; успокоява зачервяването и прави кожата мека и еластична. Върху чиста кожа нанасяме няколко капки от масления витамин и масажираме 3-5 минути. Почистваме с влажна кърпа; масажът се прави всяка вечер.
  • С хума. Хумата, наричана също и козметична глина, изсушава и почиства мазната кожа, неутрализира възпалените точки и предпазва от появата на нови гнойни пъпки и акне. Свива разширените пори, избелва, регенерира. Може да се избира сред аптечните отаковки от бяла, синя или зелена хума.
  • Подсушаващата маска с хума се приготвя от две чаени лъжички глина, по една лъжичка вода, мед и кисело мляко. Сместа се нанася върху кожата за 20 минути и се измива с топла вода.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/03/31/%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%B9/

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доксициклин

Доксициклин + Стада: можем ли да го вземем без лекар за зъб и др.? Цена, приложение

Приложение на антибиотика доксициклин. При акне. За зъб. При хламидия. При бронхит. При гъбички. При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *