менопауза симптоми лекарства билки лечение
Подробен материал на тема какво е менопауза, кои са нейните симптоми, кои са подходящите лекарства, билки и въобще лечение.

Менопауза: Как да се справим с лекарства, билки и упражнения

Признаци, симптоми и лечение на менопауза с подходящите лекарства и билки. Ремифемин или феминорм? Мензофит или Фемовита, Оргаметрил, Мирифемин или Клименум и други начини да преодолеем симптомите на критическата.

Съдържание:

Още в текста: Лекарства при менопауза; Хормонална терапия; Фитоестрогени; Хормони или природни средства; Мнения от форумите; Медикаменти за кръвно; Антидепресанти; Хомеопатия; Какви витамини; Билки и билкови продукти; Билкови комбинации; Шуслерови соли; Диета и хранене; Спорт; Управление на стреса; Етапи на климакса; Фактори на риска; Диагноза; Тестове; Симптоми; Контрацепция и псевдоменструално кървене; Задържане на менопаузата.

„Всеки втори казва: иди в аптеката, кажи „хапчета за критическа“ и ще ти дадат. Но…“ – Из форума за здраве на BG-mamma.

Менопауза: да я лекуваме ли и как

Климаксът и менопаузата като основен етап от него се прокламират като естествен период от живота на жените.

Разпространено е мнението, че този първи белег на остаряването не е болест, затова няма нужда от лечение. В същото време лекари не отричат, че измененията, които настъпват поради намаляването на половите хормони, могат да предизвикат истински сериозни заболявания, някои от които застрашават и живота.

Плюс това всеки знае, че спирането на менструацията променя всичко, поставяйки знак върху емоции, чувства, професионални изяви, полов живот, самочувствие, издръжливост, активност и много, много други неща. Затова без да е болест, климаксът се лекува – не за да бъде избегнат, което е невъзможно, а да се забави, да се смекчат проявите му и да се постигне преживяването му по най-безболезнения начин.

Има пет вида лекарствени средства,

които се прилагат през периода на менопаузата.

Компенсиране на недостига на хормони

Хормоните са посредници между органите и тъканите в тялото. Те се синтезират от ендокринните жлези, постъпват в кръвта и действат като сигнал за дадения орган да започне да работи или пък да спре. Те имат свои индивидуални рецептори, които действат като ключ и ключалка. Хормонът е отключващият фактор, който чрез рецепторите-ключалки командва конкретния орган.

менопауза лечение билки лекарства форум 01При това положение какво става, когато производството на хормони намалее или дори спре? Тогава няма ключ за ключалката и органите няма как да бъдат задействани. Ето защо недостигът на хормони, който настъпва в даден момент, се отразява върху цялостната му работа, върху всички органи, тоест започва остаряването на тялото.

Менопаузата е пряко следствие от редуциране на синтеза на половите хормони при жените естроген и прогестерон.

Следователно най-прекият начин да се противопоставим на този процес е изкуственото внасяне на липсващото количество. Това става чрез хормонални лекарства. Естроген се приема под различни форми като таблетки, инжекции, вагинални кремове, пластири. Прогестин се добавя във вид на таблетки, спирали, вагинален гел, инжекции.

Лекарства с естроген се предписват, за да се облекчат ефектите, които съпътстват периода.
“Демир

Най-известните са вълни от топлина, липсата на достатъчно влажност във влагалището, безсъние и други. Той обаче предизвиква нарастване на маточната лигавица. Затова се добавят и препарати с прогестерон, който регулира този растеж. Ако жената е претърпяла премахване на матката, преди да настъпи менопаузата, на нея й се изписва само естроген, но във всички останали случаи се предпочита комбинирането на двата хормона.

Фемостон.
Фемостон менопауза лекарства билки
Фемостон

Комбинирано средство, което съдържа хормона естроген, наречен естрадиол, и хормоно-прогестоген, наречен дидрогестерон. То се изписва обикновено след 6-месечно отсъствие на менструален цикъл.

Съставките са произведени от растителен материал, но много наподобяват естествените хормони. Тъй като препаратът внася липсващите химически вещества, на практика въздейства на всички следствия от менопаузата, като включително представлява профилактика на остеопорозата, предпазвайки костната тъкан от изтъняване и разрушения. Лекарството е противопоказано при злокачествени образувания, изменения на черния дроб и съдовата система, с внимание се предписва при повишено кръвно налягане, диабет и астма.

Съставките на Фемостон заместват хормоните, които се синтезират в яйчниците във времето от пубертета до менопаузата. Приемът му е категорично забранен, ако не е изминала половин година от последния естествен менструален цикъл. Препаратът си поставя за цел да осигурява постоянно и балансирано ниво на хормоните, затова се приемат регулярно и по едно и също време.

Оргаметрил.
Оргаметрил менопауза лекарства билки
Оргаметрил.

Съдържа хормон от групата на така наречените прогестагени. Наподобява действието на естествения полов хормон прогестерон. Той влияе на развитието на млечните жлези и регулира излющването на маточната лигавица и оттам – на менструацията.

Така препаратът има ефект върху нормализиране на цикъла, като стимулира ежемесечното излющване на матката. Той се използва и като допълнение към препарати с естроген срещу основните симптоми на менопаузата. Конкретно контролира нарастването на маточната лигавица и я предпазва от прекомерно увеличаване на размерите под въздействието на естрогена.

Оргаметрил не се взема при тромбофлебит, при белодробна емболия, инфаркт на миокарда, чернодробни проблеми като хепатит и туморни образувания, при неизяснени влагалищни кръвотечения. Някои пациентки развиват хлоазми. В отделни случаи е отбелязано изменение на чернодробната функция, което изисква лечението да се спре.

Възможно е лекарството да предизвика снижаване на LDL-холестерол и viagra mail order вдигане на нивото на HDL- холестерол. При по-дългото приемане на прогестагени е необходим периодичен лекарски контрол. Той е задължителен при циркулаторни нарушения и сърдечни болести. Предупреждението е, че лекарството може да обостри някои от тежките форми на депресията.

Прогестогел.
Прогестогел менопауза лекарства билки
Прогестогел

Хормонален продукт, произведен под формата на гел за местно приложение. Съдържа единствено прогестерон.

Четох упътването, пише, че е за мазане на гърдите“.

Lirena от BG-mamma

Прогестогел е безцветен, полупрозрачен, без видими частици, с миризма на спирт. Една доза съдържа натурален микронизиран прогестерон от 25 мг. Той извършва своята работа чрез блокиране на рецепторите на естрогена, като следствие от което се подобрява извеждането на течности от тъканите в кръвта и лимфата.

Препаратът е за локална употреба, създава висока концентрация на прогестерон в зоната на използване.

Действително в упътването е посочено, че посредством апликатор лекарството се поставя върху млечните жлези. Някои пациентки свидетелстват, че менопаузата им причинява напрегнатост в гърдите и дискомфорт, който Прогестогел ликвидира.

Други отбелязват, че лекарството ефективно действа и на други места по кожата, стига там да има повърхностни кръвоносни съдове. Според руски източници то се маже дори върху предмишниците, по ниските области на корема и бедрата. Целта е да попадне в кръвта. Във всеки случай локалната употреба трябва да се консултира с медицинско лице.

Поносимостта към лекарството е добра, обаче се наблюдават и странични ефекти, включително болки в млечните жлези и намаляване на либидото. Очевидно при менопауза тези нежелани ефекти не са без значение.

мнения, отзиви, коментари, форум
Климонорм.
Климонорм менопауза лекарства билки
Климонорм

Комбинация от естроген и прогестоген за циклична терапия. Назначава се при оплаквания във времето на менопаузата и за предпазване от остеопороза. Препоръчва се непосредствено преди или след последната менструация за противодействие на изтъняването на костите. В началото може да се появят световъртеж, промени в апетита, вариране на телесното тегло.

Противопоказанията са при повишено кръвно налягане, при диагностицирани злокачествени изменения на млечните жлези, изменения на матката, патологии на черния дроб. През времето на лечението се правят редовни прегледи, като дозата се адаптира индивидуално. Пациентките трябва да съобщават за всякакви промени в гърдите.

Лекуващият лекар внимателно преценява съотношението между риска и ползата от препарата.

Научно е доказано, че комбинирането на естроген и прогестерон за продължителен период от време от порядъка на 4 до 5 години значително подобрява състоянието на здравата жена.

Във всеки случай крайното решение за предприемане на заместителна хормонална терапия се взима съвместно от пациента и лекаря, тъй като на терапевта е необходимо не само да оцени показанията и противопоказанията, но и да предостави на жената цялата информация, която ще й бъде от полза, за да вземе решение.

В частност пациентката трябва да знае това, че планираното лечение е ефективно по отношение на психо-вегетативните проявления на дефицита на естрогени, в профилактиката на остеопорозата и прочее. В същото време профилактичният ефект спрямо болестта на Алцхаймер и при онкологично изменение на дебелото черво не се счита за напълно доказан, а няма окончателно решение и относно риска за рак на млечната жлеза и за ендометрит.

Лекарят трябва да информира пациентката за опасността от усложнения от дефицита на естрогени, да кажем – остеопороза, остеопения, дислипидемия и други.

Фитоестрогени

менопауза лечение билки лекарства форум 04Това е общо наименование за вещества от растителен произход, които имат естрогеноподобно влияние върху организма на човека. Фитоестрогените имат противогъбични свойства, влияят на метаболизма, явяват се антиоксиданти, някои от тях са растителни пигменти. Ако се приемат в големи количества, то те могат да помогнат на жените. Затова се предлагат под формата на капсули. Те снижават риска от редица заболявания, които биха били предизвикани от намаленото количество естроген.

Това са препарати, които внасят в организма допълнително количество хормони, каквито тялото вече не може да произвежда в достатъчна степен. Техният дефицит е отговорен и за най-известните ефекти на менопаузата – изпотяването и прочутите топли вълни. Заедно с това добавката на липсващите хормони възстановява до голяма степен нормалния ритъм на работа на всички системи и органи, така че тези медикаменти действат комплексно върху всички симптоми.

Мирифемин.

Това е нехормонален препарат с натурални съставки мироестрол, изофлавони и куместани. Мироестрол има почти същите свойства като човешкия естроген. Смята се, че е с по-висока ефективност от фитоестрогените, извлечени от червена детелина черен кохош.

Препаратът дава първите си ефекти още в началото на приема, до 7 дни. Има положително действие към повечето проявления на менопаузата като изтъняване на костите, срещу сухота във вагината и атрофия. Смята се, че бонус е подобряване на вида на кожата и намаляване на набръчкването й.

Отразява се върху редовните ефекти от менопаузата като затопляне, отделяне на пот, умора, изтощение, болки в главата, нарушения на съня, нервност и прекалена чувствителност. Освен това регулира холестерола, подобрява кръвообращението, повишава удоволствието от половия акт. Първоначално лекарството се приема сутрин и вечер, а след 90 дни дозата се намалява наполовина до един път дневно.

При Мирифемин не са наблюдавани странични ефекти.

Феминорм дуо.
Феминорм менопауза лекарства билки
Феминорм.

Рекламира се като разумна алтернатива на хормоналните терапии. Съставен е от екстракти на червена детелина и сребърна свещичка. Приемането му започва още при първи симптоми за нарушения на хормоналния баланс, във всички случаи след 35-годишна възраст. Според производителя, препаратът започва да проявява действието си след около 14 дни употреба.

Афишират се проучвания, според които ефектите от менопаузата се ликвидират при 70% от пациентките, при 49% се получава добър ефект на противодействие на остеопорозата, при 20% се профилактират разстройването на функциите на сърцето и на кръвоносните съдове.

Соя витал.
Соя витал менопауза лекарства билки
Соя витал.

Един от предпочитаните продукти от българските пациентки, които се страхуват от използването на хормонални препарати. Разработен на основата на изофлавони от соя, той действа подобно на половите хормони при дамите. Допълнително подкрепя имунната система. Изтъква се неговия благоприятен ефект върху общото състояние и здраве на организма. Соя витал се препоръчва през целия климакс.

Фемовита. Основната му съставка също е извлечена от соя. Съдържа обаче богата палитра от други естествени вещества като калций от стриди, бамбукови фибри, екстракти от памуково дърво, Кудзу, хмел, ангелика, рейши гъби, фолиева киселина, а също така витамини С и Д и други. Подпомага адаптацията при стрес.

Хормони или фитоестрогени?

менопауза лечение билки лекарства форум 02Изборът между двете възможности широко се дискутира във форумите между жени, които търсят оптималното лечение за себе си. От една страна хормоналната терапия се предпочита заради директните си ефекти върху дискомфорта, който носи климактериума.

Доказано е, че тя работи добре спрямо риска от сърдечни патологии и изменения на кръвоносните съдове, освен това и срещу възникването на остеопороза. Страничните ефекти обаче са много и така сериозни, че трудно биват пренебрегвани. Много източници предупреждават, че преди да се предприеме лечение с хормонални таблетки, пациентката трябва преди всичко да се убеди, че напълно разбира всички положителни и отрицателни страни на тази терапия.

Има риск да се проявят болка в гърдите, кръвотечение, карциноми. Заради тези странични действия много дами предпочитат да не рискуват, а да използват природни средства, които са създадени въз основа на фитоестрогените. Те обаче имат доста по-слабо действие.

Освен всичко лекарите не са на едно мнение и спрямо фитоестрогените. Някои изтъкват, че прекаляването с тях се отразява на общото здравословно състояние и създава риск за образуването на раково изменение на млечните жлези.

Мнения от форумите

Менопаузата е сред най-активно обсъжданите теми сред жените. Те споделят обстоятелствата, при които тя е настъпила, търсят потвърждение, че действително правилно са разпознали процеса. Най-вече обменят мнения за ефективните препарати, които нанасят най-малко вреди. В общия случай търсят билкови еквиваленти на хормоналната терапия.

 • „Скоро навърших 41 години и над година нямам мензис. Отказах се от хормоните и взех Ремифемин. Бях доволна, но смених със Соя Витал. Понякога още имам вълни, но не са силни и се понасят“.
 • „Първите три месеца пих хормони, но ги спрях, защото много ме е страх!“
 • „Като ходих при гинеколог ми казаха, че вече няма как да ми се върне цикълът. Писаха ми Фемовита“.
 • „Кажете дали да пия някакви лекарства, след като нямам оплаквания“.
 • „Откакто пия Соя Витал ми е по-добре, а най-добре съм, когато го съчетавам с Калмацин“.
 • „Имах кисти по яйчниците и мастопатия, от таблетките се оправих. Лекарят каза, че това е заради стреса. Все пак бях само на 30 години“.
 • „Изкарах менопаузата с билкова терапия“.
 • „Не ми дадоха хормони. Организмът да се справя сам!“.
 • „На 38 години ми спря напълно. Пих лекарства половин години. Сега съм на 44-и и отново ми е редовен – на 28 дни“.
 • „От 10 години ме мъчат тези отвратителни горещи вълни и е пълен кошмар. Не пийте хормони, билковите на д-р Тошков много помагат, валерианът също. Правете си разходки, когато ви е гадно. Аз ходя да зяпам по магазините“.
 • „Един се справя с билкови, друг с хормони, трети със спорт. Всеки си е индивидуален, затова не слушайте какво ви казват, а веднага на лекар!“

Медикаменти за контрол над кръвното налягане

Вторият вид препарати, които се ползват през климакса, контролират кръвното налягане. Известно е, че с напредването на годините се появява хипертония. При дамите в менопауза често се наблюдава покачване на систоличното налягане, така известната горна граница при измерване. При този симптом е необходима незабавна консултация с лекар.

Вдигането на кръвното се благоприятства от допълнителни фактори като затлъстяване, склонност към солени храни, спиртни напитки, цигари, залежаване или просто застоял начин на живот. Комбинирано с менопаузата, ситуацията може да се влоши. Има естествени начини да се сваля кръвното налягане като отказ от сол, алкохол и кафе и насочване към по-активен и спокоен начин на живот, без стрес.

Жените, които търпят горещи вълни и повишаване на кръвното налягане, за предпочитане е да не разчитат на природните способи, а да използват и медикаменти. Изборът е голям. Един от продуктите, който често се изписва при менопауза, е Клонидин.

Клонидин.
Клонидин менопауза лекарства билки
Клонидин.

Синтетичен препарат, който намалява кръвното и очното налягане. Обладава анестезиращ и успокояващ ефект. Той е антихипертензивно средство, тоест въздейства на мозъка, стените на съдовете да се релаксират и отпускат и позволяват през тях да преминава по-голямо количество кръв. Така се нормализира налягането, а преносът на кислород не увеличава.

Под негово влияние спада диастолното и систолното кръвно налягане и намалява сърдечната честота. Нежелани явления са сухота в устата, желание за повече сън, умора. Принципът на действие е такъв, че препаратът не лекува, а само поддържа нивата на кръвното налягане. По тази причина той работи, докато се приема.

Каптоприл.
Каптоприл менопауза лекарства билки
Картоприл.

Използва се при всички видове есенциална хипертония – от лека през умерена до тежка, дори когато не са подействали други средства. Подобрява тонуса на съдовете, намалява натоварването на сърцето и облекчава и подобрява дишането. Не е изключено да се появят нежелани ефекти като болки и тежест в главата, тахикардия, различни видове алергични реакции, преобладаващо суха кашлица.

Често тези, които имат повишено над нормалните нива кръвно налягане, използват диуретици. Много подходящо средство, ако дамите имат пристрастеност към солени храни и получават подпухване и отоци по ръцете и около очите.

Един от най-популярните препарати е Фуроземид,

който се назначава при отоци, получили се по разнообразни причини. Смята се, че е много ефективен, но точно заради това той не се харесва на всички, защото отделянето на урина е доста често и пациентът е ограничен в движението си далече от сгради със санитарни помещения. Специално за дами в менопауза за подходящ се счита Хипотиазид, тъй като помага за запазване на калция, което е предпазване от остеопороза.

Антидепресанти

Третия клас медикаменти са антидепресантите, които въздействат върху група симптоми – понижено желание за живот, потиснатост, апатия, социална изолация и други. Специално в периода на хормоналните изменения при дамите те са доста срещу горещите вълни.

Смята се, че над половината от жените успяват да контролират чувството за горещина и изпотяването благодарение на антидепресанти. Въпреки ползите, антидепресантите имат и неприятни ефекти, които влизат в синхрон с други негативни последици от менопаузата като намаляване на половото желание и снижение на половата функция. Ето някои от известните търговски марки.

Венлафаксин.
Венлафаксин менопауза лекарства билки
Венлафаксин.

Лекарството съхранява нивата на норадреналин и серотонин, благоприятства предаването на нервни импулси. Обладава малко странични действия, но някои от тях са неприемливи за менопаузата като артериална хипертония, тахикардия, слабост, астения и други.

Серопрам.
Серопрам менопауза лекарства билки
Серопрам.

Съдейства за обратното поемане на серотонин. Използва се за по-дългосрочно лечение и профилактира повторна поява на симптоми, след като един път те са били овладени. Като цяло подобрява настроението, облекчава усещанията за тревога, успокоява, без упойващ ефект. Има ограничения за приема му с редица медикаменти. Нежелани проявления: върху храносмилането и отделителната системи.

Сертран (Сертралин).
Сертран менопауза лекарства билки
Сертран.

В резултат от действието му се увеличава концентрацията на серотонин в тялото и така предотвратява появата на депресии и по-леки състояния на апатия и умора от живота. Препоръчва се при социофобии и мании, но отлично действа и върху обикновеното чувство на тревожност. Сред страничните ефекти са световъртеж, пориви за повръщане и други. При по-тежки състояния може да изминат седмици, преди да се появи положителен ефект.

Успокоителни медикаменти с меко действие

Те действат релаксиращо и успокояващо на нервната система и успяват добре да повлияят върху приливите на горещина през периода на менопаузата. Това са леки седативи, основно от растителен произход, които повлияват по-слаби неразположения от хормоналните промени. Подходящи са, ако няма сериозни отклонения в психологическото състояние, когато симптомите са ограничени в рамките на стрес, тревожност, напрежение, умора.

Персен.
Персен менопауза лекарства билки
Персен

Съдържа растителни съставки – валериана, корени, както и мента и маточина, листа. Медикаментът въздейства върху общото състояние на пациента. Действа успокояващо, успешно се справя с признаците на безпокойство и раздразнителността. Добър показател е, че въпреки релаксиращото си действие, не предизвиква сънливост през светлата част на денонощието.

Приоритетно се използва при неврози и психосоматични заболявания, също и за превенция, както и при съдова дистония. Предупреждението е, че при по-дълга употреба понякога води до запек.

Като седативни средства с меко действие се прилагат още Симпатил при повишена нервна възбуда, таблетки Мента, глог, валериана и още много други препарати, които се продават без лекарска рецепта, но се изисква строго да се спазват показанията в придружаващите ги листовки.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства играят много съществена роля при проблемите, породени от намаляването на половите хормони. Причината е в начина им на действие. Те подкрепят естествения баланс на хормоните, без да пораждат странични ефекти, които най-много вредят на самочувствието и себеусещането на жената.

Има хомеопатични продукти за всички видове неудобства, дискомфортни състояния и болестни изменения, които се изпитват през менопаузата. Смята се, че хомеопатията е възможно най-безвредното лечение.

Lachesis mutus (Лахезис мутус).
Лахезис мутус менопауза лекарства билки
Лахезис мутус.

Змийска отрова, която въздейства целенасочено на нервната система и на кръвотока в организма. Главно се използва при менопауза. Има универсално действие спрямо почти всички симптоми на състоянието. Основното назначение е заради спирането на менструалния цикъл, но действията му не се ограничават с това.

Има положително влияние върху нарушения на сърдечния ритъм, хипертония, главоболие. Също при различни прояви на тревожност, които съпътстват менопаузата: кошмарни сънища, страхови неврози, подозрителност, чувство за несигурност, ревност. Подкрепя отказването от алкохол, тъй като той е противопоказан.

Лахезис е подходящ за жени, които имат топли вълни и се потят, които не понасят пристягане и притискане, не могат да носят тесни дрехи, бижута, високи яки, дори и сутиен. Друг профил, при който помага, е жена, която се чувства притисната от околната среда и обстоятелствата. Очаква враждебно отношение, притеснена е, несигурна и тревожна, винаги нащрек, ревнива, недоверчива.

Хомеопатичното лекарство се препоръчва още при прекомерно приказливи дами с повишен тонус, леко превъзбудени, с афинитет към алкохола, с оплаквания като сърцебиене, зачервено лице и деколте, пулсиращи болки в главата. Лахезис е подходящ в годините преди окончателното спиране на месечния цикъл.

Sepia Officinalis (Сепия Официналис).
Сепия официналис менопауза лекарства билки
Сепия официналис

Този препарат е насочен към друг аспект от комплекса негативни ефекти на менопаузата – проявите на апатия, срив в интереса към живота, безразличие към случващото се наоколо, включително към най-близките и любими същества.

Отчуждението в този период води до социална изолация и до изключване от обществения и дори професионалния живот. Второто направление, в което действа Сепия, е сексуалният живот. Помага при липсата на интерес към сексуалния партньор, към половите контакти и липса на удоволствие от интимното общуване.

Снижената енергия се комбинира със сухота във влагалището. Помага и срещу горещите вълни при менопаузата. Профил на пациентката: вяла, апатична и постоянно изтощена, изпитва студ, въпреки топлите вълни, раздразнителна. Отчуждава се от близките, от партньора, загубила е интерес към работата си и професионалното развитие. Страни от старите приятели, избягва събирания, ограничава контактите.

Graphites (Графитес).
Графит хомеопатия менопауза лекарства билки
Graphites – хомеопатичен.

На основата на графита. Действа спрямо храносмилането, жлезите с вътрешна секреция, кожата и кръвта. На жените в менопауза помага в посока нарушения на психиката и снижаване на скоростта на обмяна на веществата.

Показания за изписването му – рязко снижение на активния живот, мързел, нерешителност, тънка чувствителност, надебеляване, анемия. Профил: назначава се на жени с ранна менопауза – бавни, мудни, зиморничави, пълни дами, които в добавка може да имат проблеми с изхождането и одебелявания по кожата.

Thuya occidentalis (Туя Окциденталис).

На основата на дървото туя от семейство Кипарисови. Във връзка с менопаузата влияе върху половата система и нервите, при предразположеност към депресия, при обилно изпотяване с неприятна миризма, при натрапчиви мисли, фобии и други. Профил: повишаване на телесното тегло с приоритетно натрупване на мазнини в зоната на талията и корема, задържане на течности.

Sulfur (Сулфур, сяра).

Използва се, когато има в допълнение хипертония, венозен застой, загряване, различни кожни болести, ставни заболявания, артрит и други. Влияе на проблеми, които се изострят при топлина и се подобряват при хлад и от настъпване на менструация.

Средства при остеопороза

Хомеопатията е ефективна за противодействие на остеопорозата, прилага се в началния етап на изтъняване на костите и при средна степен на изменения. Доброто в случая е, че хомеопатичните продукти може да се взимат с конвенционални средства. Всички от тази група въздействат на обмяната на важните калций и фосфор. Обикновено те се приемат по-дълго време.

Calcarea fluorica (Калкареа флуорика).

Калциев флуорид, който се назначава при деформации на костите, болки в ставите, загуба на еластичност на тъканите, рецидивиращи навяхвания.

Calcarea phosphorica (Калкареа фосфорика).

Влияе на калция и фосфора, участвайки в обмяната им. Ефективен при превенция на шипове по гръбначния стълб. Предпочита се при различни болки в гърба.

Calcarea carbonica (Калкареа карбоника).
Калкареа карбоника менопауза лекарства билки
Калкареа карбоника.

Използва се при срив на минералите в организма. С предпочитание се назначава на жени с по-високо телесно тегло и едър, силно развит бюст. Отразява се върху отлагането на калций в костите.

Silicea (Силицея).

Също като Калкареа карбоника помага за регулиране на калция, но действието на двата хомеопатични препарата е много различно. Калкареа карбоника работи в посока количествено натрупване на минерала, а Силицея – за разпределението му. Препоръчва се на по-слаби жени. Стимулира имунната система.

Osteocynesine (Остеоцинезин).
Остеоцинезин менопауза лекарства билки
Остеоцинезин.

Прилага се при недостиг на калций. Показания: декалцификация, при фрактури. Активните съставки са калциев карбонат от черупка на стрида, калциев фосфат и други. Проучване на европейски хомеопати за действието на продукта в климактериума показали, че след четвъртия месец от началото на употребата му се отчита значително повишаване на костната плътност.

Belladonna (Беладона).

Прилага се при усещане за горещина, зачервяване, обилно отделяне на пот. Може да се комбинира с Глоноинум, който също действа при топли вълни, ускорен сърдечен ритъм, изпотяване, главоболие и стягане в гърдите. Понякога се препоръчва двата продукта да се редуват.

Bryonia (Бриония).

Помага при сухота на лигавиците.

Витамини при менопауза

Задължително е жените да приемат комплекс от витамини, подобряващи метаболизма. Благодарение на тях жената по-леко понася измененията. Витамините подобряват секрецията на половите хормони, синтезът на които по време на климакса намалява чувствително. Влияят благотворно на имунитета и помагат да се изгладят негативните ефекти като раздразнителност, тревожност, апатия, както и да се повиши жизненият тонус.

Какви витамини и елементи са необходими?

Витамин А.
Витамин А менопауза лекарства билки
Витамин А е задължителен при менопауза.

Оказва антиоксидантно въздействие, предотвратява появата на тумори в матката, млечните жлези и в червата. Способства за съхраняването на влагата в горните слоеве на епидермиса, забавя застаряването на кожата и съкращава скоростта на появата на бръчки.

Вижте и ТОВА: Защо и как да приемаме Витамин А, по колко и какво се случва, ако предозираме?

Витамин В6.

Подобрява физическата и умствената работоспособност, стимулира нервната система и имунитета, предотвратява преждевременното стареене на кожата. В съвкупност с витамин Е отстранява тревожността и раздразнителността.

Витамин В1.

Нормализира работата на кръвоносната система, на нервната и на сърцето.

Витамин В9 и В12.

Позволяват на жените да овладеят раздразнителността, промените в настроението, с апатията. Като цяло оказва общоукрепващо влияние на цялата нервна система.

Витамин С.

Съществено укрепва кръвоносните съдове, позволява да се намали обезводняването на тъканите, което е най-често срещаната и неприятна страна на климакса.

Витамин Е.

Ефективно стимулира функциите на половите жлези, мощен антиоксидант, защитава клетките от разрушителните свободни радикали. Съдейства за здрав вид и красота на кожата и косата. Противопоставя се на появата на онкологични заболявания и намалява риска от образуването на тромби в кръвоносните съдове.

Погледнете и ТУК: Ползи от Витамин Е, прием и предозиране!

Витамин D.

Способства за по-пълното усвояване на калция и следователно – за укрепването на костите, които по време на климакса стават тънки и чупливи. Още ТУК: Как най-правилно и целесъобразно да приемаме Витамин D!

Калций.

Укрепва костната система, профилактира появата на остеопороза.

Магнезий.

Оказва леко седативно и успокояващо въздействие, работейки срещу безсънието и раздразнителността. Няма да се спираме по-подробно, защото имаме прекрасна статия ТУК: За магнезий при менопауза и всичко останало!

Заради огромната палитра от витамини и минерали, необходими през периода на менопаузата, много фармацевтични компании са разработели комбинирани препарати, които позволяват жената да приема пълното количество, от което се нуждае, изпивайки само едно хапче. Сред известните имена са Актавит менопауза, Допелхерц актив мемо, Меновитал и много други.

Билки и билкови продукти

менопауза лечение билки лекарства форум 03В природата се намират не малко лечебни растения, които чрез съдържанието си на калций и магнезий защитават сърцето и костите от патологии. Билколечението се явява алтернатива на хормоналната терапия. Ето някои растения, които са полезни през този специфичен период на жената.

Дайте мнение и Вие тук!
По света може би най-известното растение, което се прилага при менопауза, е цимицифуга.

То присъства в народната медицина на много страни като средство срещу намаления прилив на кръв и другите проявления на менопаузата. Освен това, както са показали изследванията на множество учени, съдържащият се в растението тамоксифен забавя нарастването на раковите клетки.

Обаче в някои доста редки случаи жените, употребяващи цимицифуга, се жалват от леки чревни разстройва, болки в главата, гадене и най-лошото – повишаване на телесното тегло. В такива случаи използването на растението се прекратява. В обикновените случаи то се прилага повече от половин година. Цимицифуга не е позната по нашите ширини и затова българките могат да го използват само като съставка в лекарствени средства и добавки.

Примерно Ремифемин

– лекарствен продукт с екстракт от Black Cohosh – гроздовидна цимицифуга, който е доказал действието си при климактерични оплаквания като нервност, горещи вълни, нарушен сън и спонтанни изпотявания. Екстрактът е патентован и според производителите и в пъти по-ефективен, отколкото чая от същата билка или екстракти в хранителни добавки. Отделен въпрос е, че това може да става само в страните, в които растението вирее.

Друго популярно растение за укрепване на сърцето и кръвоносната система е глогът.

Използват се настойки и течен екстракт от плодовете и цветовете. Растението може да се вари на чай. В такъв случай се приема ежедневно, но с прекъсване от седмица след 8-седмичен курс. Обаче при патологии на сърцето не бива да се взима самоволно, тъй като глогът е силно действащо средство.

Червената детелина (Trifolium pretense)
червена детелина менопауза лекарства билки
Червена детелина

е прекрасна с това, че съдържа растителен естроген (фитоестроген), така необходим на жените по време на климакса, десетократно над количеството в соята. Това растение укрепва не само сърцето и белите дробове, но и подпомага профилактиката на заболяванията на млечната жлеза.

В червената детелина има много калций, хром, магнезий, калий, селен, фосфор, витамини А и С. Една чаша отвара от билката съдържа 375 мг калций и 88 мг магнезий. За сравнение в чаша мляко се съдържат само 300 мг калций. Червената детелина се вари и пие като чай, приготвен по следната примерна рецепта: взима се чаена лъжичка от билката и се запарва в 200 мл вода в продължение на 5 минути.

Чаят се прецежда през някаква цедка и се прехвърля в стъклен съд. Пие се в неограничено количество.

Рубинова детелина (Trifolium rubens).
рубинова детелина менопауза лекарства билки
Рубинова детелина

Освен общоразпространения вид Trifolium pretense, съществува разновидност, цветовете на която също са в червен цвят, но buy generic propecia са по-големи и с цилиндрична форма. В див вид тя се среща изключително рядко.

В първите години от климактериума, докато рецепторите към половите стероиди в органите-мишени са съхранени, заместителната терапия с естрогени или протективното действие на прогестините позволяват да се потиснат симптомите и преустановяват топенето на костната маса.

Ниските дози фитоестрогени са недостатъчни да се балансират ефектите от дефицита на естрогени, а безопасността на терапията с високи дози още не е доказана категорично и не се прилага. Необходимата алтернатива е намерена във фитоарсенала: в активните вещества на Trifolium rubens, canadian viagra price които също оказват естрогеноподобно действие, но при това високоселективно взаимодействат с централната нервна система, яйчниците, аортата, черния дроб и костната тъкан.

Във времето на климактериума се препоръчва и гръцка коприва,

която укрепва сърцето и костите, облекчава климактеричния синдром. В това растение има много магнейзий, желязо, калций и фосфор и други минерали, които се явяват изграждащ материал за костите. Съдържа и витамин D, който способства усвояването на калциевите соли bayer levitra и обезпечава гъвкавостта на костите. В чаша от тази коприва се съдържат 250 мг калций и 215 мг магнезий.

А добре известният на всички див овес
див овес менопауза лекарства билки
Див овес

образно се нарича „растителна виагра“, доколкото повишава сексуалната активност, намаляваща през менопаузата. Растението е богато на калций, магнезий, хром и други минерали, укрепващи сърцето, костите и нервите. Чаша отвара от овесени стръкове съдържа 375 мг калций и 300 мг магнезий. Обаче ако имате проблеми с усвояването на глутена, по-добре е да не използвате овес.

Доказано е, че голямото количество цинк подпомага потентността, а при мъжете стимулира и производството на тестостерон. Овесените кълнове също имат такива свойства. Правени са изследвания с ялови крави, които на 80% са зачевали, след като 100 дни са хранени с покълнал овес.

Най-полезни са настойките и отварите на тези билки, които се препоръчват за употреба ежедневно, примерно по една чаша от 200 мл. За повишаване на ефективността от фитотерапията пийте в разстояние на 2 дни една и съща билка, а след това я сменете с друга, отново за два дни, след което вземете трета. За подобряване на вкуса се подправя с мед.

Салвия (градински чай) помага при изобилно отделяне на пот с неприятна миризма.
Салвия менопауза лекарства билки
Салвия или градински чай.

Приготвя се така: две лъжички билка се кипват за 3 минути в 400 гр вода. Пие се на 3-4 пъти в течение на целия ден.

Маточина, мента, бял имел.

Комбинацията от трите билки балансира ритъма на сърцето и контролира кръвното налягане. Смесват се равни количества от билките и една чаена лъжица се запарва в 200-300 мл вода за 15 минути. Пие се до три пъти през деня.

Лавандула.

Три лъжички от чаените с лавандула се варят пет минути. След прецеждане се пият без ограничение.

Масло от вечерна иглика.

То е високоефективно при смущения в менструалния цикъл и при менопауза. Повлиява успешно неприятните ефекти и болезнени усещания като приливи на топлина, раздразнителност, напрегнатост на млечните жлези. Маслото успява да въведе жената в сравнително стабилно състояние на комфорт.

Див ямс (Dioscorea villosa).

Старо средство, което се използва от много векове по отношение на проблеми с половата система и при жените, и при мъжете. При дамите лекува проблемите на менструацията, при мъжете подкрепя сексуалността. Успява да повиши издръжливостта и да се противопостави на умората и изтощението.

Обикновено се използват корените на див ямс, тъй като в тях се намират най-много активните вещества с лечебно действие. Те са източник на фитохормони, които успяват по природен и естествен начин да хармонизират хормоналната система на човека. Освен това в растението има високи количества витамини В6 и С, които се препоръчват в климактериума.

В див ямс има диосгенин, който провокира естествения синтез на прогестерон в тялото. Фитохормонът се използва като заместител на естрогена при пациентки в менопауза и такива, на които са премахнати яйчниците. Трета съставка на растението – така нареченият хормон на младостта (дехидроепиандростерон) повлиява нервната система и подпомага душевния комфорт.

Отделно стимулира оводняването на тъканите, което от своя страна се отразява върху кожата като я изглажда, изпъва и я прави блестяща. Успява да остави отпечатък и върху натрупването на костни минерали плюс това провокира полово влечение.

Дивият ямс се използва основно във вид на екстракт, който се включва в комбинациите на куп хранителни добавки и комплексни препарати, изготвени за баланс на хормоналната система и за въздействие срещу неразположението при дамите в менопауза. Доказано е, че води до по-спокоен сън в резултат от релакса на нервната система.

Бял равнец.
Бял равнец менопауза лекарства билки
Бял равнец

Действа целенасочено върху половата система при дамите. Умее да нормализира месечния цикъл при младите жени, а при по-възрастните въздейства при ранен климакс. Помага при болезнена менструация, мастопатия и други, включително анемия.

Има профилактично действие срещу кистозни образувания на яйчниците, възпаления на дихателните пътища и раздразнено гърло. Билката се приготвя като отвара, а също така се продават и готови таблетки, включително и от серията на д-р Тошков. Като всяка билка, и тази проявяват пълните си свойства при по-дълъг прием, поне половин година, но първите й благоприятни въздействия се усещат още след двайсетина дни.

В някои таблетни форми се прибавя и инулин, пробиотик от цикория. Причината е, че той улеснява усвояването на желязото и цинка, както и на магнезия и калция. Това, което от съществено значение в климакса, е, че инулинът укрепва костите и така профилактира, дори лекува остеопороза. Бял равнец се съвместява прилично с лекарствени препарати и други природни продукти.

Белият равнец най-лесно се използва на отвара. Билката се нарязва на ситно и към нея се добавят смлени корени от валериана. Приготвя се сместа предварително, а отварата се прави ден за ден. Една лъжица от сместа се пуска в 350 мл кипнала вода и се държи на огъня около 5 минути. Дръпва се настрани да изстине. Напитката има доста горчив вкус, затова се подправя с мед, подсладител или захар. Приготвената така отвара спира прекомерните изпотявания, потиска неприятната миризма на потта и релаксира сърцето срещу сърцебиене.

Бабини зъби.

Билката се препоръчва за представителките на нежния пол, при които са се изявили проблеми с топлинния обмен. Тя въздейства на тялото така, че то се справя с горещините, независимо от това дали източникът е външен, от околната среда, или е провокиран от хормоналните изменения. Практически чай от бабини зъби действа разхлаждащо и общо тонизиращо.

Справя се добре със симптоми на изтощение, лош сън, раздразнимост, апатия. Специално се препоръчва на жени, които постоянно са отпуснати и неспособни да вършат нормалните ежедневни дейности. По този способ се профилактира евентуално оттегляне от обществения и професионалния живот, както и опасността от изпадане в изолация.

Друго направление, върху което добре влияе билката, е половата потентност. Очевидно подобрява либидото и профилактира кистообразуването в яйчниците. Известна като естествен афродизиак, билката добре подкрепя жените в напреднала възраст, които губят интерес към отсрещния пол, и заради сухотата във влагалището ограничават интимните контакти.

Демир бозан.
демир бозан менопауза лекарства билки
Демир бозан (оригиналът!!)

Специална комбинация от билки, която има прекрасно действие спрямо по-голяма част от симптомите, които мъчат жените заради хормоналния дисбаланс. Доказано е, че безпроблемно се справя с приливите на топлина при три четвърти от жените. Най-полезното е, че комбинацията подобрява хормоналния баланс. Оттам ефектите върху психиката и нервите са безценни.

Пациенти свидетелстват, че със съдействието на Демир бозан са се излекували от страхова невроза, панически разстройства, нервни състояния, включително депресия, от постоянно чувство на напрегнатост и тревожно очакване без причина.

Комбинацията от билки преодолява сравнително трайно безпокойството, релаксирайки цялостно нервната система. Демир бозан се пие и при повишаване на кръвното, с което става подходящо средство за хора в по-напреднала възраст.

Поради голямото търсене и заради сигурната полза от смеската, тя масово се фалшифицира. Това създава опасност за здравето ви, защото под името „Демир бозан“ се продават и много некачествени продукти, които се стремят да постигнат ниска цена за сметка на хората. Лекар.БГ препоръчва да ползвате само Демир бозан от 43 лева, произведен от фирмата „Фарма витал„.

Само тогава можете да имате полза от билките при менопауза, без опасност да навредите на здравето си като цяло. Още ТУК: Демир бозан при менопауза + мнения на лекари!

Други билкови комбинации.

Сред открояващите се с ефективността си продукти е Меносан, съставен от няколко билки, специално подбрани за облекчаване на нежеланите ефекти в климактериума. Принципите на аюрведа са спазени при Мензофит, който съчетава огромен брой билки.

Шведска горчивка.

Най-богатият на съставки продукт, съдържащ 32 билки с комплексно и многофункционално действие. Специално жените в критическа възраст могат да опитат нейните способности да овладява хормонални смущения.

Спирулина, водорасли.

Също с ценно действие заради гама-линоленовата киселина, както и есенциална мастна киселина. Двете влияят на организма така, че облекчават почти всички неприятни симптоми.

Шуслерови соли. Препоръчва се следната комбинация, като от всеки вид се пият по пет таблетки дневно:
 1. сутрин: №5 Калиум фосфорикум D6. Подпомага активната дейност, паметта, работата на мозъка, профилактира умората, емоционалните и психическите разстройства. Препоръчва се при депресия. Поддържа човек в добър тонус, стабилизира цялостно нервната система.
 2. обед: №7 Магнезиум фосфорикум D6. Отразява се на мускулната система, действа при болки, при стягане и схващане на гърба, врата и раменете. В тази част на тялото се натрупва напрежението, което се изпитва на емоционално и психическо ниво, затова чисто физическото отпускане на мускулите се отразява успокояващо. Тази шуслерова сол действа при главоболие
 3. вечер: №11 Калиум сулфурикум D6. Минерална сол, която се отразява на еластичността и оводняването на тъканите. Като цяло забавя стареенето. Справя се добре с всякакви възпалителни процеси.

Диета и хранене. Здравословна храна

менопауза лечение билки лекарства форум 06Жената, която излиза от активна възраст и вече изпитва неудобствата на климактериума, задължително трябва да си обърне внимание и първото, което е нужно да реформира, е храненето. Изборът на храна, както знаем, влияе върху цялостното състояние на тялото, храната е и лекарство, и отрова. Тя пряко се отразява върху емоциите и душевността, дори върху физическото състояние.

Затова храненето през менопаузата е основата, върху която се градят и останалите мерки. Диетолозите настояват, че жените в менопауза трябва да бъдат абсолютно стриктни и да не правят изключения със забранените продукти, алкохола и цигарите. Това, без което не може, са протеините, зърнените, простите въглехидрати, мазнините, млечните продукти, както и задължителните плодове и зеленчуци.

Добре прецизираното хранене позволява да се управлява състоянието при менопауза и да се минимизират неприятните признаци. Качествената храна минимизира рисковете за изменения във физиката, ума и емоционалния баланс.

Ето стълбовете, върху които се основават принципите на хранене:
Мазнини.

Опасността от повишаване на телесното тегло при жените в напредваща възраст провокира прилагането на крайни диети и режими, които често изключват мазнините. През менопаузата обаче приемането на мазнини е необходимо, така че трябва да се регулира само количеството, без да се изключват напълно.

Алкохол, кафе и цигари.

Представителките на нежния пол, които държат да запазят елегантността и красотата си по-дълго, ще направят драстичната стъпка към абсолютно и пълно спиране на тези удоволствия. За останалите се препоръчва повече от умерена употреба, дори минимизирана. В големи количества спиртните напитки и тютюнът не оказват положително влияние дори върху млади и здрави хора.

А при жената, у която е настъпила менопауза, още по-малко се позволява да се отдава на тези удоволствия. Причината е, че трите продукта повишават чувствителността и дразнимостта, превъзбуждат и така допринасят за прояви на общо безпокойство, безсъние и още по-лошо – загубата на калций.

Изхвърлете цигарите.

Изследване, проведено в Норвегия, показало, че жените, които пушат редовно, са подложени на по-ранно настъпване на менопаузата с цели 59%. При такива дами процесът може да започне дори преди 45-тата година.

Същевременно се вдига опасността от остеопороза и на сърдечно-съдови заболявания. Установено е, че при представителки на нежния пол, които са спрели цигарите 10 години преди менопаузата, има много по-ниска вероятност тя да настъпи преждевременно.

Изследването е показало, че всяка десета жена влиза в менопауза преди 45-годишната си възраст. Ако се разгледа само групата на тези ранни случаи, всяка четвърта дама от тях е пушачка, която продължава да пуши. 28,7% са пушили, но вече са спрели цигарите, а останалите жени са класифицирани като пасивни пушачи.

Жените с ранна менопауза често имат следния профил: пушат, самотни са, без партньор или семейство, с високо образование и добра професионална реализация. Това описание навежда на мисълта и за огромния дял на стреса и нередовния начин на живот.

Соеви продукти.

Смята се, че употребата на соя в менопаузата е едва ли не панацея за всички, които пренастроят храненето си. Разбира се, има редица изследвания, които доказват ползата от този продукт. Все пак заради широкото използване на генетично-модифицирана соя, жените първо трябва да пристъпят към нея информирано, и второ да внимават за произхода. Принципно соеви продукти като тофу защитават от появата на топлинни вълни. Соята има фитоестрогени – растителен източник на хормона, който започва да липсва на жените с прогресиране на възрастта. Затова много лекари насърчават употребата й като здравословно допълнение към диетата. В допълнение, соята прибавя калций, магнезий, минерали, фибри и витамин Е.

Ленено семе.

Има противоречиви мнения относно това дали лененото семе се противопоставя на нежеланите симптоми в климакса и особено върху неприятното усещане за горещина и изпотяването. Сравнително ново изследване, проведено в САЩ, излиза със становището, че ефектът от употребата му е единствено плацебо.

От друга страна семето на лена съдържа ненаситени мастни киселини, за които се сочи ключовата им роля за правилната работа на тялото. Това, което е важно за дамите в менопауза, е богатото му съдържание на витамини А, Е и С, като съдържанието на важния витамин Е е в рекордно количество от 120 мг.

Копър.

Приятни летни таратори, салата снежанка, печени картофки с копър – възможностите да се консумира повече копър са доста и всички носят удоволствие, защото са част от традиционната ни кухня. Повишените количества от подправката допринасят за добър и здрав сън.

Отделно тя се противопоставя на свободните радикали и канцерогените, които попадат от околната среда у нас, има пречистващо действие, а най-добрият ефект е профилактика на остеопорозните изменения. Причината е, че копърът е основен източник на калций, заради което помага за запазване на добра костна плътност.

Земна ябълка (гулия).

Консумира се в свежо състояние, както и сварена, като добавка към ястия, супи и салати. Има пробиотичен ефект, който се дължи на съдържанието на инулин. Носи в значителни дози витамини от групата В и най-много В1, който подпомага правилната работа на нервната система. Допринася за по-добро усвояване на протеините. Богата е на мед, желязо и витамин С.

Спорт

менопауза лечение билки лекарства форум 05С приближаването на границата от 45 години, дамите се сбогуват с лежерния спокоен живот, в случай че желаят да продължат да бъдат здрави, жизнени и активни. С напредването на възрастта активността не намалява. Точно обратното! Движението и физическите упражнения стават трикратно по-необходими, отколкото при младите хора.

Ако активната млада жена, която всеки ден изминава известно количество километри пеш, затичва се да хване автобуса, танцува и върши още куп несъзнателни активности, то с напредването на възрастта физическите движения стават все по-малко естествено поднасяни от ежедневието. Затова над средната възраст на дамите се налага да променят разбиранията си за живота.

Да си отделят време за спорт, йога, аеробика, фитнес или каквото и да било друго. Видът на активността не е от значение, единствено е важно то да присъства постоянно във всеки един ден. Залежаването, застояването, отказът от изкачване на стълби, от ходене пеш, умората, все по-ниската еластичност на мускулите и ставите са до голяма степен естествен процес при натрупването на годините.

Но колкото е той по-естествен, толкова по-съзнателно противопоставяне и воля се изисква. Жената в менопауза не бива да си позволява да лежи на дивана и да похапва фъстъци, ако преди това не е отделила един час за поддържане на физическия си тонус. Упражненията, от какъвто и да е вид да са те, ще повлияят всички неприятни ефекти от менопаузата – от прочутите горещи вълни, натрупването на нежелана телесна маса, изтъняване на костната плътност.

Какви упражнения?

Всичко е добре дошло – от ходенето пеш на работа, през целенасочено изкачване на стълби до посещението на разни тренировки, сакрална архитектура на тялото, спирални движения, практикуването на народни танци, йога, фитнес. По-големите натоварвания са по-добри, естествено – като вдигането на тежести, но малко дами стигат дотам.

Управление на стреса.

Много важен фактор за намаляване на напрежението, безпокойството и – може би, и други симптоми на менопаузата. Стресовият начин на живот нанасят огромни поражения и на младите хора.

Противопоставянето е един дълбоко съзнателен процес. Той включва осъзнаване на приоритетите в живота, това, че здравето и животът са по-важни от конкретен малък проблем, който като камъче в обувката ни тревожи. След осъзнаването следват и нарочни действия за съзнателно релаксиране – СПА, масаж, топли бани, музиколечение, туризъм, разходки сред природата, плуване, приятни разговори по леки теми и всички възможни начини за разпускане.

Климактериум и менопауза, каква е разликата?

Климактериум (климакс) е дума, с която общо се обозначава обширен период от живота на жената, който бележи края на нейната способност да ражда деца. Процесът не прекъсва в един миг, а може да трае дори 10 години, през които се минава през различни състояния. Това е постепенен процес. Етапите имат различни наименования:

Перименопауза (пременопауза) бележи първите признаци на предстоящите изменения.

менопауза лечение билки лекарства форум 07Яйчниците започват да произвеждат по-малко количество женски хормони. Границите на периода са от началото на снижена работа на яйчниците до пълното прекратяване на менструацията. Започва години преди спирането на менструацията. Работата на яйчниците се разстройва, цикълът вече не е така редовен, започва пропускане на овулации или сгъстяване на периодите.

Появяват се първите нежелани симптоми като усещания за топлина, изпотяване. Хормоналният баланс е нарушен, също постепенно отпада функцията на яйчниците. Външните белези са менструални нарушения, но жената все още може да забременява. Понякога се наблюдава разрастване на маточната лигавица и поява на миоми. През този период в организма се извършва хормонално пренастройване.

Ако менопаузата започне преди 40-тата година, се нарича ранна. Тя също е естествен физиологичен процес и може да бъде провокирана от фактори като: генетична предразположеност, автоимунни заболявания, отклонения в Х-хромозомата, хирургични лечения при яйчниците и таза, химио и лъчетерапия, прием на лекарства, които намаляват нивото на естроген в организма, пушенето.

Менопауза. Основната част от процеса.

Смята се, че започва с последната менструация, но всъщност без съмнение се доказва при наличието на 12 пропуснати менструации. Обикновено настъпва след 43 години, най-късно докъм 55 годишна възраст. През менопаузата напълно изчезва хормоналната активност на яйчниците. Жената понякога влиза в менопауза и насилствено – когато оперативно са й премахнати яйчниците и матката по някакви медицински причини.

Постменопауза. Последният период до настъпване на старческа възраст.

Характеризира се с пълно преустановяване на активността на яйчниците. Може да продължи и до 10 години. Генерално погледнато, целият процес на промени в тялото обхваща грубо от 40-тата до 60-тата й година.

Фактори на риска.

За такива се считат факторите, които увеличават вероятността от развиването на каквото и да е заболяване. Тъй като менопаузата е естествен процес, който е свързан с възрастовите изменения, не съществуват специални фактори, които да я предизвикват.

При приближаването на периода, организмът дава редица емоционални и физически симптоми: нередовен менструален цикъл, горещи вълни и изпотяване по време на сън, нарушение на нощния сън и безсъние, раздразнителност, депресия, суха кожа, безпокойство, намаляване на овлажняването на влагалището и болка при полов акт, загуба на концентрация, невнимание и все по-често забравяне, промяна в половото влечение, често уриниране и неспособност да се задържа урината, главоболия, болки в ставите, умора, ранно събуждане от сън.

Диагноза.

Лекарят анализира симптомите, но за да се определи със сигурност настъпването на менопаузата, са необходими и специални изследвания. Прилага се анализ на кръвта, на матката, вероятно ще трябва и намазка. Обичайно менопаузата се определя като такава, ако не е имало менструация пълни 12 месеца. Налага се мнението, че ранните симптоми на климакса бързо изчезват и те могат да бъдат изтърпени.

Но никой не се замисля за това, че немалък дял от тези разстройва прерастват в много по-сериозни заболявания като хипертония, инсулт, сърдечни изменения, инфаркт на миокарда. Затова е много важно при настъпването на менопаузата да се отиде на гинеколог, за да няма усложнения, както и да се облекчи процесът.

Жена, която е претърпяла хистеректомия преди началото на менопаузата и която до нея също не е имала менструация, може само да подозира кога започва естественият процес. В нейна помощ има специален тест, който се счита за най-точният при определянето на менопауза.

Принципът на този тест се състои в проверка фоликулата, която стимулира отделянето на хормони. Високото ниво на фоликулостимулиращия хормон (над 40) свидетелства за началото на менопаузата.

Изследването е максимално опростено.

Прилага се в домашни условия, приблизително като тестовете за бременност.

Отчита се визуално. Специалното приспособление във вид на писалка се поставя в урината за около десетина секунди. За кратко време – под една минута, се появява резултатът във вид на цветни линии. Тестът е отрицателен, ако има само една линия в контролната зона. При положителен се появяват две ясни линии с еднаква или по-тъмна контролна линия.

За граница се приема концентрацията на фоликулостимулиращ хормон над 25 mIU/ml. Количество от 20 mIU/ml се отчита в урината на здрави и млади жени. Навлизането в пременопауза се регистрира с десеткратно увеличение на нивото на хормона – над 40 до 200 mIU/ml.

Ако се повтори тестът, ще се види, че такива високи нива ще се поддържат дълги години и по време на постменопаузата. При положителен резултат на първото изследване, то се повтаря отново след седмица.

Симптоми

менопауза лечение билки лекарства форум 08Типичното оплакване, което се е превърнало в синоним на критическа възраст, са така наречените топли вълни или приливи на нетърпима горещина, които траят буквално минути, но предизвикват неприятно и обикновено с остра миризма изпотяване. Установено е, че 8 от 10 жени имат това проявление. То се появява внезапно и не е провокирано от някакви определени обстоятелства.

Състоянието е очевидно, тъй като се получава ярко почервеняване на откритите части на тялото. Някои жени получават сравнително леки и малко на брой подобни атаки, но други са осъдени да страдат от най-тежките проявления на този симптом, често придружени от болки в главата, виене на свят, разстройство на съня и други.

Четири от 10 жени получават нервно разстройство в различна степен на тежест – от обикновена тъга и меланхолия до депресия и нежелание за живота. Отделно има прояви на прекалена раздразнителност и неоправдана тревожност. Повече страдат жените с високо образование и реализация в полето на умствения труд, тъй като губят концентрация и намаляват работоспособността си.

Спадът в нивата на хормоните се отразява и върху половата система. Кожата става по-тънка и чувствителна, болезнена, лесно се протрива и кърви. Сухотата прави всяко докосване неприятно. Чисто физическите изменения се отразяват на интимния живот, контактите, самочувствието. С намаляването на интереса към отсрещния пол жената постепенно се оттегля от активната си позиция в живота, затваря се в по-ограничен кръг, намалява контактите си като цяло.

Хормоналните промени се отразяват и на мускулатурата в таза, което от своята страна води до атрофия на отделителната система. Жените имат нужда по-често да ходят до тоалетна, а това ги ограничава в движението им и ги кара да се съобразяват. На практика всички прояви на старческата възраст се коренят в чисто физиологически промени, настъпващи заради намалените полови хормони.

На един етап вече има опасност и от изпускане на урина, които се предизвиква от обикновени действия като кихане или смях.

Намаляването на плътността на костната тъкан, наречено остеопороза, изяжда поне по един процент от костната маса на всяка жена в менопауза още от първите години на измененията. Така докато достигне до 80 години натрупаната загуба вече е достигнала трагичните 40-45%.

Остеопорозата не е за пренебрегване. Освен счупвания, които на тази възраст зарастват все по-трудно, тя води до необратими травми, инвалидизация и дори смърт. Безконтролните счупвания могат да се случат и на гръбначните прешлени, а в по-добрия случай те само ще се изкривят в типичната за старите жени прегърбена стойка, както и „смаляването“ на ръст.

Намаляването на синтеза на хормони удря и по сърдечно-съдовата система и метаболизма. Отразява се върху холестерола, развива се атеросклероза. Всичко това са преки следствия от дефицита, водещ до менопауза.

Контрацепция и псевдоменструално кървене

В началото на климакса, в етапа на пременопаузата, все още има нормална менструация, макар че тя може да не е така редовна и да се редува с периоди на задържане. Все още съществува възможност за оплождане, тъй като репродуктивната система е в действие. Затова в пременопаузата не бива да се пренебрегва контрацепцията.

В етапа на менопаузата, която се доказва след 12-месечно отсъствие на месечен цикъл, може да има изкуствен цикъл, причинен от хормоналните лекарства. Псевдоменструалното кървене се различава от нормалното по това, че е много по-оскъдно и продължава по-кратно време. В случай че кръвотечението е обилно, над 80 мл, то тогава то е симптом за някакви проблеми, които не са в рамките на нормата на менопаузата и изискват лекарска консултация.

През целия период жените трябва да бъдат внимателни и да обръщат внимание на секретите, които се отделят от влагалището. Когато менструацията е прекалено дълга, обилна, може да е сигнал за патология. Някои жени си мислят, че преди окончателното прекратяване на цикъла, в периодите на нередовност, задържането е причина за последваща прекомерна обилност на кръвотечението.

Това е неправилно мислене. Точно обратното е – колкото повече се увеличава задържането, толкова по-оскъдно става кръвотечението и продължава все по-кратко и по-кратко. В етапа на постменопаузата, която месечните кръвотечения са прекъснали преди не по-малко от 12 месеца, появата на ново естествено кръвотечение е изключено.

В случай на зацапване или кървене, е необходима незабавна консултация с лекар, за да се установи причината.

Метрорагия.

Кръвотечението, което не е менструация, се означава с името метрорагия. Може да се появи във всяка възраст по различни причини. В младостта – при проблеми с бременността, възпаления, тумори, след аборт и раждане. В периода на менопаузата обаче метрорагията е пряко следствие от измененията в тялото, и като втора причина – психическите отклонения, които проявяват доста дами като неврози, депресии и други.

Неместруалното кървене се различава от менструалното, по-продължително е, може да стигне и до месец. При такива прояви е необходим преглед при лекар, тъй като то е сигнал за миоми, тумори или други изменения. При силно кръвоизлияние помагат билкови средства като имел, цариче, къпина и други растения.

На болните от менорагия се препоръчва отвара от имел, който се приготвя от два стръка в 400 мл вода, и се пие по кафена чаша сутрин и вечер. Прилага се и чай от цариче, киснат най-малко един час, който също се пие сутрин и вечер.

Причината за кървенето по време на менопаузата може да се установи чрез кюретаж (пробно абразио). То се прилага с кратка анестезия, при което се взимат тъканни проби от канала на шийката на матката и от маточната кухина, които впоследствие се изследват.

Миома. Миомата е разрастване на тъканта на матката, което предизвиква кървене.

Тя се провокира от високо ниво на половите хормони. Затова в периода на менопаузата намаляването на нивото на хормоните води до овладяване на разрастването на миомите. Образуванията престават да растат и дори могат да намалеят.

Хистеректомия.

В случаите на хирургическо отстраняване на матката менопаузата настъпва преждевременно. Тя обаче е съвсем истинска по отношение на последствията – отчитат се същите ефекти, в пълната им палитра и сила на проявление.

Задържане на менопаузата.

Като се има предвид всичко написано дотук, не е изненадващо, че жените мечтаят да отложат колкото е възможно настъпването на менопаузата. Доводите, че тя е естествен процес и не е нормално да бъде спирана, въобще не впечатлява повечето дами, които искат да останат по-дълго млади и жизнени. Критическата възраст не може да бъде стопирана, но със сигурност може да се забави нейното настъпване. Цената обаче е жертването на редица удоволствия.

Ако сте готови на това, да припомним:
 1. Спрете цигарите! Незабавно!
 2. Спрете алкохола и кафето. Позволявайте си ги по мъничко и само понякога.
 3. Спортувайте, танцувайте, движете се, пътувайте, изкачвайте планини, играйте йога, ходете на фитнес, забравете асансьора, бъдете повече време пеш – каквото ви харесва, но изберете поне три от изброените по-горе възможности.
 4. Откажете се от храненето на крак и с каквото ви падне. Оттук нататък качествената и здравословна храна ще бъде от решаващо значение.
 5. Правете секс! В тази възраст половият живот е необходимост. Той ще поддържа жизнеността ви и активната ви роля в живота.

Климактериум – това звучи зле. Наричат този период критичен. Съветват ни да не гледаме на него като на трагедия. Но като всяко друго нещо, преодоляването и на това предизвикателство е въпрос на лична вътрешна сила – мотивираност, упоритост и последователност. Успех!

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

прогестерон

Нисък прогестерон, висок прогестерон. Референтни стойности и симптоми

Какво представлява хормонът. Референтни стойности. Симптоми на нисък и висок прогестерон. Липса (дефицит) на хормона. …

4 Мнения

 1. Благодаря!

 2. Vanessa Flores

  за първи път чета толкова изчерпателна статия .едно огромно БРАВО на автора и Благодаря .

 3. Иванова

  Много благодаря за изчерпателната информация!

 4. Елеонора Христова

  Удивителна статия! Благодарности на екипа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *