Кои са най-добрите клиники за алкохолици.
Разлика между алкохолик и пияница. Какви мнения съществуват?

Топ 10 клиники за алкохолици и зависимости. Мнения, цени. Лечение на алкохолизъм и хазарт

Кои са най-добрите клиники за алкохолици. Лечение на алкохолизъм и хазарт. Разлика между алкохолик и пияница. Какви мнения съществуват? Какви цени имат? В София, Варна, Бургас, Плевен, Суходол и др.

Съвременната медицина прилага лекарствени и психотерапевтични методи в лечението на алкохолизъм. Но ефективността на цялостната терапия на практика не е висока. Устойчива ремисия се отчита едва при 14-15% от преминалите основното лечение.

Нарколозите отдават ниския резултат на липсата на поддържащо лечение и качествена последваща рехабилитация. Преди началото на лечението близките трябва да са ориентирани към поддържаща терапия, без която успехът е невъзможен.

В професионалното лечение на алкохолна зависимост се използват 4 ключови подхода (таблица).

Терапия на алкохолна зависимост
ПодходиСъщност
Лекарствамедикаменти за прекъсване на употребата и втора група за отстраняване на физическите патологии, причинени от алкохолизма
Психо-социална терапияобучаване на зависимите да преодоляват съблазните, възстановяване на междуличностното общуване и семейните отношения, професионалната и социална дейност
Поведенчески подходантистресова терапия и установяване на контрол върху емоциите, мисленето и поведението
Групи за самопомощалкохоликът не се справя със зависимостта без поддръжка, защото има и психологическа зависимост

Държавни клиники за алкохолици

alkoholizum-01
Специалистът по зависимости е лекар и се нарича нарколог, направление в психиатрията

Лечението в клиники дава най-висок резултат, защото:

 1. Зависимият има прекалено много негативни емоции в живота, потиснатост и страх, от които се избавя с помощта на алкохола. В трезво състояние той се измъчва и влиза в затворен кръг;
 2. Комплекси, придобити в детска възраст, например родителите са го наричали лош, непослушен, неуспешен, неспособен. Спиртът приглушава комплексите и дава усещане, че не всичко е така зле;
 3. Неумение да се посрещнат трудни жизнени събития от принципно слабоволеви личности, неспособни на самостоятелни решения. Но от алкохолизъм заболяват и хора с много високо ниво на отговорност, които не издържат на психологическия натиск и стрес.

Държавни клиники за алкохолици

Основното лечебно заведение е столичната болница за наркомании и алкохолизъм, станала известна по мястото на стационара – Суходол. На други адреси тя има амбулатория, приемен кабинет и лаборатория.

Освен нея в София функционират следните държавни заведения:

МБАЛ по неврология и психиатрия. Акредитирана университетска болница „Свети Наум“ в кв. Дианабад.

ВМА, отделение по зависимости към клиниката по психиатрия в кв. Триадица. Разполага с 10 легла за детоксикиране и спешна токсикология. Приема при остри и хронични интосикирания на пациенти със зависимост към опиати и спирт.

“Демир

Психиатрична клиника в Александровска болница. Специализирана в пет направления по обща психиатрия, едно от които е лечението на зависимости.

Център за псих. здраве на името на Никола Шипковенски. Разполага със спешно отделение.

Център за псих. здраве за Сф област на бул. Сливница.

Психиатричен кабинет в Токуда за превенция на психични разстройства, включително развиване на зависимости. Приема осигурени в НЗОК и на свободен прием.

В страната помощ при алкохолизъм оказват четири типа лечебни заведения:

 1. Държавни психиатрични болници – те са общо 6 в градовете Севлиево, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Раднево и Царев брод;
 2. МБАЛ (многопрофилни)  – те са общо 4 в градовете Лом (Николай Чудотворец), Монтана (Д-р Стамен Илиев), Перник (Рахила Ангелова) и Варна (Св. Марина);
 3. УМБАЛ (университетски многопрофилни) – в Плевен (Д-р Георги Странски);
 4. Център за психично здраве – функционират 10 центъра в Благоевград, Хасково, Бургас, Пловдив, Добрич, Велико Търново, Враца, Русе, Смолян, Стара Загора.

В някои от визираните институции има наркологични отделения, отделения за лечение на зависимости или за детокс.

В Раднево функционира терапевтична програма за поведенческа модификация. Във Велико Търново – програма за психо-социално възстановяване след зависимост и дневна 8-месечна програма. В Добрич също има програма специално за наркозависими. В Пловдив се осъществява рехабилитация в рамките на програма за дневни грижи.

Клиника в Суходол

Под това название стои държавно заведение, специализирано в сферата на зависимостите от алкохол и наркотици.

alkoholizum-02
Държавата лекува зависимости в психиатрични болници

Извършват се скрининг, детокс в амбулаторниусловия и изследвания. Болните получават индивидуални консултирания и терапии от психиатър. Действа програма за домашен стационар и такава за дневен център.

Как е там?

Държавната болница е предпочитана поради наличието на добри специалисти, безплатно лечение и спешен прием без чакане при нужда. Неин минус е, че не работи с импланти (кодиране), които са предпочитани от пациентите, защото дават възможност за по-кратък болничен престой и домашно лекуване.

Какви зависимости лекува?

Стационарът е в кв. Суходол. Там се осъществява детокс от приеман спирт и психоактивни в-ва. Той е предназначен за пациенти с максимална степен на пристрастяване. Лекуват се абстиненция, делир и психични разстройства кето следствие от зависимостите. В сайта се отбелязва възможността за спешен прием.

След преминаване на острото състояние пациентите се насочват към отделения за долекуване в същата болница. Те вече са разделени според зависимостите – отделно са за алкохолизъм и отделно има за наркомании.

Към отделението, обособено за зависими от алкохол от средна степен, се насочват пациенти след остро състояние. Това е програма за долекуване, стабилизиране и предпазване от рецидиви. По тази програма болните получават грижи в течение на 30 дни.

Отделението за зависими от наркотици предоставя психо-социална рехабилитация. Там се настаняват пациенти с ниско равнище на зависимост, след като са детоксикирани в същата клиника или в друга специализирана по наркология. Програмата е дългосрочна.

Лечение на хазартна зависимост

Държавните заведения по зависимости работят главно с нуждаещи се алкохол и наркотици. Такива са и установените в тях програми. Лечението започва с детоксикация и е предвидено използването на медикаменти.

снимка 3

мнения, отзиви, коментари, форум

Третата мощна зависимост –  хазартът, остава в страни в нашата страна, защото няма традиции от миналото. Но в последните десетилетия броят на хазартно-зависимите българи вече конкурира считаните досега за основни – алкохолът и дрогата.

За жалост това все още не е довело до разкриване на специализирани програми. Желаещите да получат специализирана помощ се отнасят към психиатър / психотерапевт или да се отнесат към центровете за наркомании.

Подробно за хазартната зависимост, как се отключва и какви са рисковете, прочетете в този сайт https://efirbet.com/hazartna-zavisimost/, където са публикувани и 8 много ценни съвета за избягване на зависимост от хазарта.

Мнения

Във форумите и социалните мрежи потребители активно търсят информация за лечение на алкохолизъм.

alkoholizum-05
Алкохолизмът не е просто пиянство, това е физическа и психическа болест

Питат къде има клиники и дали са добри, на какви цени работят. Това са близки на зависими, които се ориентират във възможното лечение. Често се пита за принудително лечение и за тайни народни методи да се помогне на болния.

Мнения споделят и близки на зависими, претърпели специализирано заведение. Добри отзиви събират клиниките в Пазарджик и Кърджали, критично се изказват за условията в психиатричната клиника в Пловдив.

За жалост няма най-ценният тип мнения – от самите зависими, които да споделят дали са доволни от лечението и как са го преминали. Зависимите от алкохола традиционно запазват анонимност и не афишират състоянието си, за да могат да се завърнат успешно в обществото.

Вижте още мнения и препоръчайте и вие клиники и специалисти ТУК в нашия форум по темата

Клиника за алкохолици Плевен

Втора психиатрична клиника на болница „Георги Странски“ е специализирана по зависимости. В продължение на 20 г. клинично изпитва медикаменти за ЦНС, сред които и такива за алкохолна зависимост.

В заведението се анализират и лекуват болни със зависимости, както и развитите на тази основа психични, психотични и личностни разстройства. Към клиниката има група от типа на анонимните алкохолици, осъществяват се индивидуални и групови психотерапевтични сеанси, както и социална работа със зависимите.

Водещи специалисти в Плевен са д-р Д. Киров, д-р Кр. Иванов и д-р Калоян Стойчев. Последният е местен възпитаник с дълъг стаж в психиатричната болница в Ловец. Има докторска степен, защитена с дисертация за разстройства при алкохолна зависимост.

Психиатрични клиники

Клиника за алкохолизъм или по обща психиатрия – къде да се лекува зависим от алкохол? Също така хората питат дали е по-добре в частна или в държавна клиника? Къде работят по-добрите специалисти?

Принципно алкохолизмът е психическо заболяване, в чиято терапия задължително участват психиатър / психотерапевт. Качеството на терапията зависи на първо място от качеството на специалистите. Държавните заведения се славят с лоша база, а частните клиники – с високи цени.

Изборът не е лесен и няма универсален отговор. Търсете добри специалисти с опит и много излекувани пациенти.

Частни клиники за алкохолици

В страната функционират няколко десетки частни програми, клиники и центрове за терапията на алкохолни зависимости. Съществуването им показва, че са необходими.

alkoholizum-03
Алкохолизът не е виновен, че не се преборва сам, това не е по силите му

Към тях се обръщат близки на пациенти, търсещи добри условия и съвременни технологии за лечение.

Вижте и ТОВА: Бабини рецепти за отказване на алкохола. Билки против алкохолизъм и други методи. Чай за отвращаване.

Първа частна клиника за алкохолици – Варна

Нарича се Ренесанс Интер и се афишира като специализирана в зависимостта от спирт. Но всъщност дейността й е много по-обширна – работи се с наркомании, зависимост от хазарт и интернет, както и с комбинацията от зависимост и хепатит С.

Клиниката гарантира 100% успешно лечение, в случай че се спазват лечебните указания и препоръки. В Ренесанс Интер се изпълнява целия диапазон от нужни услуги – от началния детокс до последващата социална рехабилитация. Дори желаещите се настаняват за обучение с цел висше образование.

Във варненската клиника се прилагат блокатори на наркотиците и алкохола – дисулфирам и налтрексон. Изпълнява се имплантиране с лекарството Есперал. Т. нар. подшивка представлява периодично подаване на лекарство от резервоар под кожата.

Дайте мнение и Вие тук!

Услугите на частния център са платени, като цените са за терапия и за месец. Терапиите са експресна и стандартна с цени съответно от 900 и 1600 евро. Пакетните услуги струват по 3000 евро на месец.

Център Жива – София

Четири най-често срещани зависимости са в полезрението на частния столичен център Жива. Това са алкохолът, дрогата, лекарствата и хазартните игри. На тях се гледа като на болест, а конкретната пристрастеност е само израз на болестта. В центъра се работи за излекуване на болестта, на причината, което премахва симптомът – пристрастяването. Цел на специалистите е да укрепят психиката и да излекуват чувствата, които водят до зависимости.

Центърът е разположен на удобно място в столичния кв. Яворов. Пациентите се настаняват за постоянна грижа – денонощен престой и дневен център за терапии. Лечението е по индивидуален план, с участие в групови психотерапии, арт групи и групи за последващи грижи (рехабилитационна програма).

Специалистите работят и с близките на пациента чрез групи за подкрепа.

Клиника Канчелов – София

Заведение с поделения във Видин, столизата и Стара Загора предоставя извънболнично лечение на зависими от алкохол, опиати и хазарт, както и за пациенти с тревожни, страхови и депресивни състояния. Използват се всички подходи – лекарства, психотерапия и специализирани техники.

alkoholizum-06
Без подкрепа терапията би била напразна

От клиниката обещават съвременна терапия от професионалисти по утвърден терапевтичен модел с цялостен ефект върху пациента, както и лично внимание.

Медицински център „Ин Лайф“

Програма, която съществува от 2018 г., и вече събира положителни отзиви от роднини на зависими. Работи със зависими от спирт, дрога и залагания. Провежда начална детоксификация и последваща психо-социална рехабилитация. Целта е да се възстановят социалните дейности на пациентите и да се интегрират в „живота си“ обратно.

Ин Лайф работи с пакетни цени. 7-дневен пакет е 700 евро, 14-дневния – 1100 евро, за 21 дни – 1400 евро, за месец – 1900 евро. Към декември 2021 г. се прилага отстъпка от 15% върху визираните цени.

Клиника за алкохолици в Бургас

Лечението на зависими в морския град се осъществява в диспансер със стационар, специализиран в психичните заболявания. Към него има обособено звено за пациенти със зависимости, установено в кв. Лазур.

Осъществява се детоксификация и поддържаща програма с редуцирани дози субститол, както и програма с налтрексон (лекарството Ревия). С пациентите се провеждат поведенчески и когнетивни психотерапии, както и работа със семейството. Диспансерът разполага с 16 легла.

Лечение на алкохолна зависимост – Пловдив

В Пловдив функционират психиатрични клиники и отделения, които визирахме по-горе, Център за псих. здраве на Пещерско шосе 68, както и някои частни клиники и религиозни терапевтични общности.

Сред частните заведения изпъква Медикус алфа, в който лечението се осъществява на психическо и на физическо ниво – детоксикираща програма, психиатрична услуга, лечение на соматични прояви и усложнения. От клиниката осигуряват пълна анонимност на пациентите и отлични комфортни условия с възможност за настаняване на придружител.

Терапията в Медикус алфа е на три етапа:

 • Първи етап – 3 до 5 дни детокс и преодоляване на физическата зависимост, възстановяване на физиологичните показатели, лечение на мозъчен оток, тремор, увреждания на черен дроб и др. органи;
 • Втори етап – 6 месеца работа върху психичния аспект на зависимостта. Лекарствена терапия за намаляване на жаждата за алкохол и за блокиране на мозъчните рецептори към спирта. Отделно прием на лекарства за соматичните прояви и антидепресанти;
 • Трети етап – до 2 години за рехабилитация и пълно въздържание.

Център за помощ на зависими „Път към свободата“

Това е програма, реализирана от благотворителната организация на Наталия Потопаева. Тя е международна организация с фокус върху всички разновидности зависимости. Работи от 27 години и се хвали с 10 хиляди излекувани.

Програмата извежда пациента от обичайната му среда и го лекува в стационар или в центрове с комфортни условия. Терапията е безплатна.

alkoholizum-04
Лечение се проваля на последния етап – рехабилитацията и профилактиката на рецидиви

Лечението е поетапно. Започва със 7-дн. карантина за рязко отказване на пристрастяващата субстанция, за провеждане на изследвания и мотивиране на пациента. Детоксикацията е по желание. Нататък се минава към 6-месечно стационарно лечение на стъпки, основно психологическа работа за закаляване и нови ценности.

Следващият етап е 3 месеца (стават общо 9 месеца от началото), в които болният все още е в стационар и се наблюдава. Работи в група и помага на новодошлите. Още 9 месеца на следващ етап се посвещават на социалната адаптация. Пациентът се връща у дома, започва работа. След приключване на този етап има възможност да ръководи група (за 18 месеца).

Специалисти по зависимости

При разговор за зависимости се споменават консултанти по зависимости, нарколози, психиатри и  психотерапевти. Кой от тези експерти ще се погрижи най-добре за болен от алкохолизъм?

Точният специалист в нашия случай се нарича нарколог. Той е лекар, специализирал в психиатрията и след това още по-тясно – в наркологията или борбата с патологичните зависимости.

В сферата на професионалните интереси стоят зависимостите от алкохол, цигари, наркотици, хазартни игри. От такъв специалист се очаква да изведе пациента от остри състояния и след това да лекува зависимостта. Той разбира психическите и неврологични процеси, има познания в областта на токсикологията, фармацията и органичната химия.

Добър лекар за алкохолизъм

Лекарите по зависимости са психиатри, а психиатрите са лекари, нарколозите са психиатри и лекари едновременно.

Тогава какво е психотерапевт? Това е специалист, осъществяващ психотерапевтично лечение. Той може да е психолог (с университетско образование) или психиатър (с медицинско образование).

За лечение на зависимости трябват специалисти от втория тип – лекари. Компетенциите на психолозите не са достатъчни за лечение на алкохолизъм, но те помагат качествено в следлечебната фаза – за рехабилитацията и възстановяването на нормалния живот.

В един от форумите за близки на алкохолици се коментира, че в България няма добри специалисти по зависимости. Негативите от неуспешните лечения, провалени по каквато и да е причина, се прехвърлят към лекарите. Рядко се хвалят специалисти и рядко се препоръчват такива. Все пак има известни и търсени имена. Ако вие сте доволни от даден специалист, споделете името му под статията.

Добър психиатър за алкохолизъм

Д-р Иван Добринов практикува в държавното заведение в Раднево, консултира нестопански организации, свързани със зависимостите. В едно интервю подчертава, че не трябва да се търсят универсални рецепти за терапия, защото различните пациенти и различните етапи от лечението се преодоляват с различни методи.

Плевенските психиатри

В Плевен практикуват известни и уважавани психиатри. Сред споменаваните с добро са д-р Поля Генчева от ДКЦ 3, д-р Людмил Тумбев, доц. Мария Александрова, д-р Иво Духленски. д-р Кал.  Стойчев от болница „Георги Странски“ е с много висока квалификация точно по проблемите на алкохолизма, с докторска степен по алкохолни зависимости.

Вижте и ТОВА:

Отвращаване от алкохол и лечение на алкохолизъм в домашни условия и клиника

Д-р Тумбев, психиатър от Плевен

Психиатърът Людмил Тумбев работи в местната болница – в отделението за диспансеризирани психично-болни. Има регистрирана индивидуална практика по психиатрия, преподава в Медицинския университет.

Доц. Александрова, психиатър от Плевен

Доц. д-р Мария Александрова е психиатър с над 40-годишен стаж. Приема в кабинет в ДКЦ „Св. Панталеймон“ и ръководи Клиниката за зависимости в университетската плевенска болница.

Други
 • За София добри отзиви има за ръководителя на частната клиника д-р Александър Канчелов, д-р Валя Георгиева, д-р Владимир Николов, д-р Христо Хинков.
 • За Пловдив добри отзиви събират д-р Люба Хаджийска, д-р Никола Марков, д-р Пенка Атанасова, д-р Любка Илиева.
 • За Варна – д-р Христо Кожухаров, който ръководи Втора псих. клиника, и колегите му психиатрите Милчева, Трендафилов и Камилова.
 • За Бургас – наркологът д-р Чавдар Карабаджаков.

Още информация и източници на английски: Коя най-популярната програма за лечение на алкохолизъм? * Как да изберем център за рехабилитация при зависимости? * Колко време продължава лечението на алкохолизъм?

Разлика между алкохолик и пияница

Пияницата и алкохоликът системно приемат спиртни напитки. Първото е разговорна дума, второто – медицински термин. Има ли разлика все пак? Да, има!

Пияницата системно употребява алкохол и му личи, той често се появява пиян, в неугледен вид. Алкохоликът има потребност от пиене, но рядко се показва в неприличен вид. Алкохолизмът има дълъг скрит стадий, преди да стане ярко изразен.

Пиянството има социален характер. Пияницата си купува бутилка, за да се забавлява и да си подобри настроението. На него му се харесва да е сред приятели, в шумна и весела компания. На алкохоликът не му трябва причина, повод или компания. Той се нуждае само от бутилката. За разлика от пияницата, алкохоликът е зависим от питието, не от компанията. Той приема ежедневната си доза, за да понася живота и да действа напред в ежедневните задачи. Алкохолизмът се сравнява с наркоманията по същността си, докато пиянството е просто израз на бохемски начин на живот.

Значителна разлика откриваме в степента на зависимост. Пияницата е зависим от алкохола, за да си прекара добре. Без него той не се забавлява. Но няма проблем във всеки момент да прекъсне със забавленията, тоест да не пие, и това зависи от личната му воля. Алкохоликът няма воля да прекъсне пиенето, защото той е зависим на физическо и на психическо ниво. Само със спирта той издържа на напрежението и стреса. Значи пияницата спира да пие без особен дискомфорт, а алкохоликът трябва да се лекува, за да спре да пие.

И накрая, в алкохолизма има понятие абстиненция. Определено време след пиене алкохоликът изпада в състояние, когато организмът иска дозата и ако не я получи, реагира с втрисане, повръщане, главоболие и неконтролируема агресия. За да се успокои, приема алкохол. Ако пияницата днес не пие, за него няма последствия. Алкохоликът не може да се „откачи“ поради непоносимите физически последствия.

Алкохолизмът в тежка форма води до психически изменения – алкохолна психоза, визуални и слухови халюцинации. Алкохолиците осъзнават проблема си, виждат защо губят работата и близките си. Осъзнаването не им помага, не им дава достатъчен мотив да оставят пиенето. Постепенно личността напълно деградира.

Животът на нелекувания алкохолик е кратък. Той загива за няколко години от необратимите последствия и нелечими заболявания. Знаейки този факт, алкохоликът не успява да прекъсне, дори не намалява дозата, защото тялото иска повече от предходния път. Алкохолизмът несправедливо се омаловажава и поставя на заден план зад дрогата. Той разрушава личността и я убива така системно и бързо, както и психотропните вещества.

Видео за алкохолизма от телевизия СКАТ.

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хазартна зависимост

Тест за хазартна зависимост. Клиники за лечение, психотерапевти, хапчета и хомеопатия

Има ли излекувани от хазартна зависимост? Как да изберем психотерапевт? Клиники. Кои хапчета против хазарт …

3 Мнения

 1. Красимир

  Само като чуя психиатрична клиника и настръхвам! Просто не ми говорете за психиатрии в София, Пловдив и където и да е, по-добре в частен център!!!

  • Анонимен

   Имаш ли идея какви пари е лечението в частните психо центрове, по-добре в клиниката в Суходол или другаде държавно, поне е безплатно!

 2. Гинка Попова

  Чувала съм хубави неща за психиатриите във Варна и Бургас, някой да каже нещо по-конкретно за лечението на алкохолизъм в тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.