Разликата между алкохолно зависими и пияници.

Тук ще разгледаме по какво се различават т.нар. алкохолно зависими от обикновените пияници.

Кои са факторите за превръщане на един човек в алкохолик и как да постъпим, когато открием ужасяващите белези.

МАЛКО ТЕРМИНОЛОГИЯ.

Алкохолът е седативно вещество, което действа върху мозъка точно както транквилантите или сънотворните таблетки. Алкохолизмът е хронично, прогресивно заболяване, което се характеризира със зависимост от алкохола и други успокоителни вещества.

Биолози, медици, психолози и социолози от целия свят се опитват да разберат защо хората могат да пият алкохол приблизително в еднакви количества, но едни стават алкохолици, други – не.

За да се разбере как се развива зависимостта, трябва да се познават биохимичните процеси на преобразуване на етилови спирт в човешкия организъм.

БИОХИМИЯТА НА СПИРТА.

Алкохолът много бързо се разлага и се изхвърля от организма на здравия човек. В черния дроб, в резултат на многостадийни биохимични реакции, етиловият спирт се преобразува във въглероден газ и вода, които се отделят чрез бъбреците и белия дроб.

При алкохолиците незначително количество от промеждутъчните продукти не се разлагат, а попадат в главния мозък, където се превръщат в особено вещество, подобно на хероина – тетрахидроизохинолин (THIQ). То остава там завинаги. Затова при тях бързо се развива алкохолна зависимост – THIQ предизвиква силна зависимост.

КАКВИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ.

Разбира се, тук определена роля играят и други биохимични особености на човек:нивото на ендогенния (собствения, вътрешен) спирт: колкото по-ниско е то, толкова по-голяма е вероятността човек да пие; активността на чернодробните ферменти, отговорни за преобразуването на спирта: колкото е по-ниска, толкова спиртът се разлага по-бавно и по-дълго действа опияняващо на мозъка.

През последните няколко години се появиха генетични данни, които потвърждават тези заключения. Австралийски изследователи установиха, че злоупотребата с алкохол и патологичната зависимост от него са обусловени от различни гени. Сега на изследователите остана само да идентифицират тези гени. Алкохолизмът и битовото пиянство често се бъркат, защото проявите им си приличат. Но учените ги разглеждат като различни видове заболявания.

Пияницата пие «прекалено много», според наложените социални норми, докато алкохоликът изобщо не може без алкохол. Получените данни потвърждават и отдавнашни наблюдения за наследствения характер на тези болести.

БИТИТЕ ДЕЦА СЕ ПРОПИВАТ.

Изследване, проведено в университета Джон Хопкинс показва, че жените, прекарали тежка психологична травма в детството си, а също подлаганите на телесни наказания, много по-често стават алкохолички впоследствие.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

По-висок е рискът от пристрастяване към алкохола у жени с изразени тревожно-мнителни черти на характера, в сравнение с по-уравновесените жени.

ВЪПРОС НА ВОЛЯ!

Разбира се, изводите са малко мрачни, но истината трябва да се знае: предупреден – значи въоръжен! Обръщайте особено внимание на наследствеността: ако в семейството има или е имало алкохолик, алкохолът трябва да бъде забранен, особено за децата.

Дайте мнение и Вие тук!

Истинският алкохолик е невъзможно да се излекува. Той може да се върне към нормалния живот, само ако сам го пожелае и изключи напълно алкохола от живота си – никога повече да не пие и капка. В противен случай връщането към болестта е неизбежно.

В тази неравностойна борба голяма помощ могат да окажат обществата на анонимните алкохолици, професионалните лекари-нарколози и психотерапевтите.

Многобройните «антиалкохолни» хранителни добавки са безполезни в борбата с алкохолизма. Те са в състояние да смекчат махмурлука, да помогнат за по-бързото изтрезняване, но не могат да лекуват.

ЕДНИ ПИЯТ ОТ МЪКА, ДРУГИ – ОТ РАДОСТ, ТРЕТИ… ОТ СУТРИНТА.

Ето няколко от основните мотиви, които водят до употребата на алкохол.

  1. Наблюдавайки пиещите си родители, детето смята, че “така трябва” и след като порасне, започва да следва семейните традиции.
  2. Алкохолът се употребява за облекчаване на общуването.
  3. Алкохолът се превръща за човека в символ на красив живот.
  4. Пие се за премахване на напрежението и страха.
  5. Алкохолът е начин за борба със скуката.
  6. Алкохолът създава у човек илюзия за комфорт и удоволствие.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/01/24/%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-2/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои са най-добрите бабини рецепти против алкохолизъм?

Бабини рецепти против алкохолизъм, за отказване от алкохол

Кои са най-добрите бабини рецепти против алкохолизъм? Точни бабешки методи за отказване от алкохол. Мащерка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *