лечение на алкохолизъм лекарства билки клиники
В търсене на истинското лечение на алкохолизъм с лекарства (хапчета, медикаменти), билки клиники в Пловдив, София, Варна и Русе.

Отвращаване от алкохол и лечение на алкохолизъм в домашни условия

Явно, бързо и тайно лечение на алкохолизъм в домашни условия. Видове ефикасно лекарство против алкохолизъм. Лепенки и други медикаменти. Лечение на битов алкохолизъм бързо с Акампросат, мед и още средства.

Ето какви методи прилага народната медицина при лечението на алкохолизъм.

Лечение с билки:

Народната медицина има подкрепящи функции в опитите за лечение от алкохолизъм.
Така например руски целители смятат, че зависимостта от алкохола е свързана с недостиг на калий в организма.

Такъв дефицит се компенсира с пчелен мед; продуктът може да се дава под различна форма на алкохолика и той да бъде лекуван, без да разбере.

Ето и някои рецепти за лечение с помощта на различни билкови комбинации:

Рецепта с мащерка:

Вземаме четири чаени лъжички мащерка (thymus vulgaris) и по една лъжичка горчив пелин и жълт кантарион. Билките се смесват добре и от сместа се взема една супена лъжица.

Заливаме я с чаша вряла вода и след два часа прецеждаме. От настойката се пият по 1-2 супени лъжици по 3-4 пъти дневно, половин час преди хранене.

Режимът се спазва три месеца – но още след втората седмица ще има резултат.

Рецепта с девисил:

за нея ни трябва един здрав корен от подправката девисил.

Изчистваме го и го настъргваме ситно с ренде. Поставяме масата в буркан, добавяме 1-2 дафинови листа и заливаме с водка или ракия – да се покрие добре. Затваряме буркана и оставяме две седмици на тъмно. Прецеждаме. Пие се по 2-3 глътки два-три пъти дневно, докато свърши.

Идеята е да се предизвика неприятно усещане – гадене и повръщане, което провокира отвращение към алкохола. Подобен ефект се постига и с тиквени семки: смилат се в блендер една чаша белени семки и се заливат с алкохол.
Продуктът отлежава една седмица и се приема подобно на корена от девисил. Освен гадене и повръщане този продукт предизвиква разстройство.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

По подобен начин действа и дафиновият лист: лекарство против алкохолизъм може да се направи от 2-3 листа, накиснати в алкохол за две седмици. Отпиването на глътки от този алкохол може да те накара да го намразиш.

Лечение с мед

Медът, за който вече стана дума, съдържа протеинови компоненти – присъствието им е свързано със специфични пчелни секрети и цветен прашец. Съдържа също захароза и малтоза.

алкохолизъм
Медът е определян като ефективен лек срещу алкохолизъм

Прилагането на меда като средство срещу алкохолизъм изисква спазването на определени правила. През първото денонощие от терапията на алкохолика се дават 6 чаени лъжички чист пчелен мед, 20 минути по-късно още толкова, след нови 20 минути – трета доза.

Два часа по-късно процедурата се повтаря. През този първи ден лекуваният от алкохолизъм не трябва да близне нито капка алкохол. На следващия ден може – малка доза, и то само ако има силно желание за това.

В общи линии терапията трябва да приключи за два дни. Освен глътка алкохол през втория ден също се провежда медена терапия: започва се с 6 лъжички мед, следва лека закуска и непосредствено след нея – още 4 лъжички мед. Счита се, че при тази схема дефицитът на калий в организма е неутрализиран, а именно той е причина за тягата към алкохола.

Лечение със сода

Макар да се счита, че ефектът от лечението на алкохолизъм със сода е временен, този вид терапия се практикува, тъй като улеснява достигането на положителни резултати и с помощта на други методи.

На болния от алкохолизъм се дава чаша вода, в която е разтворена една чаена лъжичка сода. През определени интервали от време могат да се дадат общо до 3-4 което прочиства част от отпадните продукти на алкохолното разграждане.

Попадайки в стомаха, содата влиза в химично взаимодействие със стомашните сокове з получават се въглероден двуокис и вода. Газообразният компонент разширява стените на кръвоносните съдове, като ускорява метаболизма и освобождаването от токсини и шлаки по естествен път. Нещата приключват благоприятно за прочистването от алкохолната токсикоза с чаша кафе.

Силният разтвор с хлебна сода помага и срещу махмурлук – има специални рецепти, които могат да включват и до 10 г сода с голямо количество вода.

Лечение с азарум (копитник)
копитник Asarum europaeum при алкохолизъм
Копитникът също е много добро средство, когато лекуваме алкохолизъм.

Предварително трябва да се знае, че използването на орен от копитник като средство срещу алкохолизъм е противопоказано при стенокардия и бременност. Копитник или азарум е растение с широки, лъскави листа и къси дръжки, което образува килим под дърветата в някои широколистни гори. За лечение се използва коренът му.

Приемът на отвара от копитник едновременно с алкохол причинява прилошаване и повръщане.

Ето как да приготвим отварата: чаена лъжичка сух накълцан корен се кипва в чаша вода и се вари пет минути. Оставя се за един час, прецежда се и е готов за употреба. Достатъчна е една супена лъжица отвара в 100 г водка или ракия, за да ви накара да се скъсате от повръщане. И може би – да се откажете от чашката?!

Тайно лечение:

алкохолизъм симптоми
Това са основните симптоми на алкохолизъм.

Може ли да те лекуват от алкохолизъм, без да си се съгласил и без дори да знаеш за това? Народната медицина си има трикове, чието изпълнение кара пиещия да повръща до изнемога и да изпитва отвращение към ракията.

Най-често бабината рецепта за такива антиалкохолни комплоти препоръчва да хванете десетина от онези гадни буболечки, наричани миризливки, и да ги пуснете в една бутилка с любимото питие.

След 2-3 дни сипвате на алкохолика петдесетина грама от ароматизираната напитка. Това трябва да се направи в пълна тайна, най-вече от самия пияница. За резултата можете да се досетите сами.

С елейна сол

Елейната сол е мистериозно вещество, сух екстракт от растение от семейството на мащерката. В руските манастири го добавят към благовонния тамян за църковни ритуали. Елейната сол също е сочена като тайна добавка към алкохолните напитки, която може да породи отвращение.

Една супена лъжица елейна сол се добавя към 100 мл спирт от аптеката, разбърква се хубаво и се оставя на тъмно за три дни. След това от получената настойка на алкохолика се дават по 7 капки на ден – поставят се в храна или питие, без той да разбере. Ефектът не закъснява.

С гъба копринка
лечение на алкохолизъм инфографика
Направихме инфографика по Олаф Кооб за въздействието на алкохолизма върху човека.

Тези нежни създания вършат чудесна работа при вкарването на пиещ човек в правия път. Гъбите копринки обикновено израстват върху торища, имат ефирна структура и повечето им разновидности са ядливи.

От тези гъби може да се направи салата или гозба, която всеки би вкусил с удоволствие. Има един специален момент: гъбата се приема нормално, ако човек не си пийва по време на храненето. На алкохолика това не му се казва, така че комбинацията гъба-алкохол е готова и човекът започва мъчително да повръща. Още по-интересно е на другия ден – тогава нещастникът търси да утоли жаждата си, и пак му се случва същото. Реакцията спрямо алкохола се запазва за няколко дни.

Още в текста: Методи за отвращаване на алкохол. Мащерка. Магия. Има ли точна рецепта за отказване на алкохола? Медикаменти и бабешки методи. 15+ начини за лечение на алкохолизъм с обичайните лекарства, билки, клиники. Действието на копитник, и други народни лекове. Тайно лечение с хапчета, инжекции и др медикаменти? Хипноза. Кодиране. Видове алкохолизъм

С настойка от мащерка

И тук трикът може да се изпълни тайно от пиещия. Настойката се приготвя от три супени лъжици суха мащерка: заливаме ги в термос с чаша вряла вода, затваряме съда и след 3-4 часа прецеждаме. Дневната доза е два пъти по една супена лъжица от настойката с две-три глътки концентрат. Половин час след приема коремът започва да боли, появяват се гадене и повръщане. Терапията до отказ от алкохола трае седмица. Само с настойка, без глътка водка или ракия – месец.

Настойка от люти чушки

Отказ от алкохолизъм може да се постигне и с настойка от 60-градусов спирт и лют червен пипер. На половин литър спирт се слага супена лъжица пипер, разбърква се хубаво и се оставя на тъмно за две седмици. Достатъчни са 2-3 капки от настойката на литър ракия; отказът е неизбежен.

Руската народна медицина препоръчва също сок от прясно зеле и нар 1:1; от него се пие по половин чаша, четири пъти дневно преди хранене. Този режим фиксира усещането за отвращение всеки път, когато стане дума за алкохол.

Мария Требен
алкохолизъм
Народната медицина има богата практика по проблема

Мащерката действително е едно от тайните оръжия против алкохолизъм

и според наставленията на популярната лечителка Мария Требен. Тя обаче предлага и една друга рецепта, с която първите успехи от “конспиративното” лечение с билката да бъдат продължени. За него се изисква шепа суха мащерка да се залее с литър вряла вода, след две минути да се прецеди и да се изсипе в термос. Пие се на глътки през половин час; това количество е за един ден. Изпълнението изисква домашен режим, тъй като запарката предизвиква обилно потене и чести позиви за уриниране и дефекация.

Последователи на Мария Требен твърдят, че за отказа от алкохолизъм помага и стандартният прием на шведска горчивка.

Мермерски

Вездесъщата мащерка е сочена за ефективен лек срещу алкохолизъм и от известния професор Мермерски. Според него народната медицина разполага с проверени билкови рецепти, които работят, но в повечето случаи трудно се прилагат без знанието на самия алкохолик. Неговата препоръка е за следния вариант от билкови съставки: смесват се равни части мента, пелин, жълт кантарион, бял равнец. Към две части от готовата смес се добвя една част корен от иглика и хвойнов плод 1:1. Всичко се разбърква добре. В 300 г вряща вода се сипва една супена лъжица от нея и след пет минути се сваля от огъня. Като поизстине се прецежда; пие се 5-6 пъти на ден по една малка  ракиена чашка.

Касис

Опитни целители препоръчват лечение на алкохолизъм с листа от касис. Приготвя се запарка от по 100 г листа, издънки от кучешко грозде и трицветна теменуга. От сместа се вземат две супени лъжици и се заливат в термос с две чаени чаши вряла вода. Термосът се оставя затворен за цяла нощ, на сутринта се отваря и запарката се прецежда. От нея се прие четири пъти дневно по 100 г половин час преди хранене.

Някои източници сочат сока от касис като средство за плавно преминаване от алкохолизъм към по-умерена консумация на алкохол и дори към въздържание. Богатият състав на плода, минералният баланс и енергийната стойност дават в немалко случаи онази “духовна” храна на тялото и емоциите, която човекът обикновено е свикнал да очаква от алкохола.

Капки против алкохолизъм

Близко е до ума, че с капки по-лесно може да се постигне прикритото въздействие върху някой алкохолик, който няма желание да загърби порока си.  Популярно средство от този род са капките против алкохолизъм алкофитал.

Това е продукт на билкова основа, който може да се набави свободно от аптеките. В състава му влизат екстракти от шизандра и зелен овес,  Шизандра е екзотичен азиатски плод, използван като мощен адаптоген от векове в китайската медицина. Зеленият овес успокоява нервната система и балансира мозъчната дейност. Двата компонента се допълват хармонично и подкрепят организма, като правят възможен контрола върху центъра на зависимостите в главния мозък.

Капките се приемат разтворени във вода; приемът е 2-3 пъти дневно, от 60 до 120 капки на прием – в зависимост от килограмите. Едно стандартно шишенце от 50 мл струва около 62-63 лева и стига за седмица до 10 дни. Добре е да сте наясно, че ако едновременно с приема на капките се пие и алкохол, следват гадене и повръщане.

А какво предлага официалната медицина за лечение на алкохолизъм?

Официални методи:

Аверсивна терапия

– алкохоликът е лекуван с медикаменти, които провокират отвращение към алкохола след въздействие върху обикновените рефлекси.
Този метод върши работа и в случаите, когато пиещият човек не се признава за алкохолик и не иска да се лекува. Често прилагано лекарство в тази посока е дисулфирам: то е безопасно и безвредно за непиещите, но в комбинация с алкохол причинява много неприятни усещания. Същият ефект има и запарката от мащерка – при смесване с алкохол се кара да повръщаш до изнемога.

Психотерапия.

Тя е възможна единствено в случаите, когато даден човек е наясно с проблема си и иска да го преодолее.
Той съзнава, че това е свързано с необходимостта да направи усилие, за да съхрани човешките си качества, кариера, семейство и пр.

Психотерапевтичните методи, прилагани при алкохолизъм, при съдействащи пациенти са успешни в около 80% от случаите. Този път на лечение от алкохолизъм е добър и с това, че рядко дава рецидиви.

Детоксикация.

Там действията силно напомнят лечението при тежко хранително или медикаментозно натравяне. Целта е пациентът да бъде освободен и спасен от пагубното въздействие върху кръвта на токсичните продукти от алкохолния разпад. Целта е много бързо да се освободят храносмилателната система и черният дроб от метаболитните отпадъци. При такива методи организмът наистина се изчиства, но желанието да си пийнеш здраво остава.

Социална адаптация.

Тя е за случаите, когато един алкохолик има нужда от подкрепата на околните, за да се справи с проблема. Той може да съзнава последиците от своя алкохолизъм и силно да желае спасение, но е в ситуация на задънена житейска улица и продължава да пие от безизходност.

В редица случаи от този тип социалната адаптация е факторът, който дава тласък за промяна – но не и при онези алкохолици, които не си го признават.

Лекарства (хапчета, медикаменти)

Ако засегнат от алкохолизъм човек е решил да преодолее този вреден навик, т.е. ако е налице волево усилие за раздялата с чашката, верен път може да се окаже приемът на специални медикаменти. В общи линии хапчетата, които човекът с алкохолизъм ще приема, причиняват мъчителни състояния от рода на обилно потене, смъкване на кръвното налягане, гадене. Няма хапче, което да спре автоматично тягата към алкохола, но с някои от лекарствата, които ще посочим по-долу, този нелек процес протича по-сигурно.

Налтрексон

Този медикамент се използва за лечение на алкохолизъм и опиоидна зависимост. Приемът е перорален – по лекарска препоръка; лекуващият определя и дневната доза на медикамента в граници 25-50 мг. Налтрексонът може да причини нервност и безсъние, болки в стомаха, гадене и повръщане, болки в стомаха, в ставите и мускулите, виене на свят, диария или запек, раздразнителност, еуфория, халюцинации, обриви, потиснатост илипромени в настроението. Медикаментът  не се прилага при остра непоносимост към един или повече компоненти, чернодробна и/или бъбречна недостатъчност.

Тиамин

Лечението и профилактиката на алкохолизъм е едно от възможните приложения на тиамин или витамин Б1. Той се прилага още и при инфекциозни заболявания, изгаряния, нарушени функции на черния дроб или щитовидната жлеза. Злоупотребата с алкохол, т.е. алкохолизъм провокира състояния с дефицит на тиамин. Алкохолът пречи на усвояването му дори когато храненето е съобразено с въпросния недостиг. Функциите на тиамина за метаболизма, енергийния баланс и оптималното протичане на важни процеси като кръвотворене, предаване на нервни импулси, сърдечно-съдова и мозъчна дейност са известни.

Последиците от алкохолизъм чрез дефицита на тиамин се отразяват негативно на всичко това. Приемът на тиамин в по-големи от обичайните количества неутрализира до голяма степен опасността от сериозни поражения при алкохолизъм. Каква точно доза витамин Б1 или тиамин да се приема при алкохолизъм, преценява само лекуващият за всеки конкретен случай.

Дисулфирам

Приемът на дисулфирам причинява натрупване на ацеталдехид при пациенти с алкохолизъм. Последица от това е спадът на кръвното налягане, гадене и повръщане, главоболие, приток на кръв към главата и зачервяване на лицето. Пациентът свързва тези симптоми с приема на алкохол и постепенно у него се формира неприятно чувство, очакване за негативни изживявания при прием на алкохол, постепенно формиране на желание да спре пиенето.

Лечението с дисулфирам има за цел да предотврати тежките последици от алкохолизма и въздействие в посока излекуване от този опасен навик. Възможно е обаче продуктът да причини зрителни смущения, нарушения в паметта и концентрацията, главоболие, обриви и зачервяване на кожни участъци, хепатит, полиневрит на долните крайници, метален вкус в устата.

Пациент, лекуван с дисулфирам от алкохолизъм, следва да бъде предупреден за възможните последици и по възможност да не комбинира терапията с прием на алкохол. Дисулфирам не бива да се дава при сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания, бременност, диабет, свръхчувствителност към един или повече компоненти. Лечението започва със сутрешен прием на стандартна доза от 500 мг, като по лекарска преценка тази доза се намалява постепенно и достига до 125 – 250 мг дневно.

Акампросат

Най-общото определение за акампросат е продукт, използван за лечение на алкохолна зависимост. Медикаменти с активна съставка акампросат (калциев ацетилхомотауринат) – например кампрал, имат добра популярност в немалко европейски страни. Акампросатът въздейства върху централните невромедиаторни системи; не причинява психотропни ефекти и приемът му не води до привикване. Схемата на прием и продължителността на лечението, както е почти винаги при алкохолизъм, се определят индивидуално и са под лекарски контрол.

Лечението с акампросат цели формиране на неприятни усещания, отвращение, отказ от прием на алкохол. Тази терапия може да отбележи странични ефекти като повишаване или понижаване на кръвното налягане, алергични реакции, сърдечни смущения, главоболие и безсъние, диария, еректилна дисфункция.

Калциев карбимид

Калциевият карбимид се използва при лечението на алкохолизъм в тежка форма. Приемът на този продукт блокира окисляването на поетия алкохол до ацеталдехид в черния дроб. При това положение настъпва дисбаланс на алкохолния метаболизъм в организма и пациентът чувства гадене и желание за повръщане.

Освен това странични ефекти при съчетаването на продукта с алкохол са главоболие и виене на свят. Най-общо казано, калциевият карбимид стимулира непоносимост към алкохола.  Продуктът може да предизвика също умора и замаяност, сънливост, шум в ушите, обриви и депресия, често уриниране, импотентност.

Хомеопатия

Възможно ли е лечение на алкохолизъм с хомеопатични средства? Изглежда спорно, но ето какво казват специалистите: съществуват успешни варианти за лечение на алкохолизъм с хомеопатични средства. Лечението не е стандартно, а се съставя като терапевтична схема със специфични продукти за всеки отделен пациент. Необходимо е човекът с алкохолизъм да се довери на добър лекар хомеопат; неговата работа започва с разкриването на причините, които правят от дадения пациент алкохолик. Лекарят трябва да отчете при избора на лекарство по какъв начин се отразява алкохолизмът на пациента, какви са обстоятелствата, при които той “практикува” порока си и пр.

Ето примери:

Дайте мнение и Вие тук!

Nux Vomica (отровен орех) е средство, подходящо за работохолици, които заради преумората търсят стимуланти и бързи средства за отпускане. Този тип хора очакват от алкохола да ги освободи от напрежението, след като в името на работата си са съсипали стомашно-чревния си тракт, нервната система, сърцето и не могат да спят нормално. Противно на очакваниата им алкохолът не помага, след поредната чашка се чувстват още по-напрегнати и склонни към агресия.

Arsenicum album (бял окис от метален арсен) е хомеопатично средство, подходящо за дългогодишни алкохолици. Това са хора с множество поражения от алкохола, с тежки здравословни проблеми. Тези хора спят зле, събуждат се посред нощ, мислят със страх за смъртта. Страдат, ако не успеят да си набавят алкохол, имат халюцинации, изпадат в състояния с треперене на цялото тяло. Други хомеопатични средства, прилагани при лечение на алкохолизъм, могат да са според конкретния случай Lachezis(змийска отрова от змията сурукуку), Natrium Muriaticum(натриев хлорид – обикновена сол), Opium(опиум), Kali Bichromicum (калиев бихромат) . Има още, но повтаряме – прилагането им след точен избор се препоръчва единствено от добър лекар хомеопат.

Клиники

И идва момент, когато човекът с алкохолизъм – сам или с близки и приятели, осъзнава, че страстта му е болест и е нужно лечение в истинска болница. Здравната статистика е категорична, че стресът и напрежението отключват това заболяване у все повече хора.

Специалистите подчертават, че началото винаги е невинно – няколко глътки за снемане на стреса, но сетне количествата нарастват, както и честотата и идва момента на зависимост. Истината – донякъде утешителна – е, че страната ни има опит и традиции в лечението на алкохолизъм. Винаги се казва, че въздействието върху такъв пациент трябва да е комплексно. С човека, страдащ от алкохолизъм, работят екипи – психиатър, невролог, психолог, ако е необходимо – специалист според вторично придобитите хронични заболявания, физиотерапевт.

Необходима е хоспитализация, най-често за десетина дни – тогава се провежда точна диагностика, детоксикация, терапия за отвращение от алкохола, терапия за укрепване на психиката и пр. На пациента се дават инструкции, усвоява собствена терапевтична програма и оздравителен режим на хранене и живот.

Насочва се за продължаваща терапия в дневни центрове – ако са налице близо до местоживеенето му, към амбулаторно лечение в рамките на около година с редовни консултации и контролни изследвания и тестове.

Къде може да бъде насочен пациент с алкохолизъм и къде той ще получи адекватна помощ у нас? Ето някои възможности.

Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм

Намира се в София – 1303 гр.София, ул.”Пиротска” № 117,тел. 832 51 67; факс: 832 91 45.

Специалистите от това болнично заведение работят с пациенти от цялата страна. Разработени са дългосрочни програми за терапия, в които могат да бъдат включвани хора със зависимости – включително алкохолна – от цялата страна.

Приемат се пациенти на възраст 18-40 години; лечението преминава през няколко етапа, които включват диагностика, детоксикираща програма, консултации със специалисти и насочване за лечение към други хронични заболявания, включване в групи за психотерапия, насочване към поемане на отговорности и ресоциализация. Ангажираните с програмите не крият, че лечението е трудно и не винаги пациентите с алкохолизъм успяват да се освободят от зависимостите си.

В Пловдив

Като възможности за лечение на алкохолизъм в Пловдив са посочени клиниката по психиатрия при УМБАЛ “Свети Георги”, и Центъра за психично здраве (т.н. Психодиспансер). Това са специализирани здравни заведения, където лечението от зависимости – включително алкохолизъм, е безплатно. Па.иентите на Центъра за психично здраве не се диспансеризират, ако самите те не пожелаят това изрично.

Съществуват варианти и за лечение на алкохолизъм в частни здравни заведения – такава програма има Медикус алфа в Пловдив. Там според анонси в интернет включването в стационална детокс-програма е от 135 до 185 лв дневно, като сумата включва пълен пансион и лечебни процедури. Престоят е в рамките на 3-4 до 10 дни.

Център за лечение на алкохолизъм “Кортекс”

Лечението на алкохолизъм в столичния  медицински център “Кортекс” започва с прецизни диагностични процедури с модерна техника; това за специалистите е важно, за да определят най-точната медикаментозна терапия. Осигуряват се сеанси с психотерапевт; с помощта на физиотерапевт се разработва комплекс от най-подходящите процедури за конкретен пациент. Има възможност терапията да се допълва според степента на алкохолна зависимост с иглотерапия, ултразвук и лазер. Прилага се и озонотерапия като част от мерките за очистване на организма от токсини.

Частна клиника “Ренесанс”

Лечението от алкохолизъм е едно от направленията в частната клиника “Ренесанс” във Варна (Център за лечение на зависимости “Ренесанс-интер”). Тя е звено от специализирана укаринска верига медицински заведения за лечение на зависимости. Функционира от години с база в периметъра на курорта “Свети Константин”.

Лекуващи са специалисти от Украйна, Русия и България. Клиниката се счита за ВИП-вариант на професионалните услуги от този тип. Лечението е платено, условията са комфортни и пребиваващите в клиниката могат да разчитат на дискретност. Коментари в мрежата сочат, че за терапия с положителен резултат човек трябва да си приготви около 2000 евро.

Освен стационарно – лечението може да бъде амбулаторно и дори задочно. Освен посочените дотук подходи към лечение на алкохолизъм тук анонсират климатолечение и арт-терапия.

Клиника “Канчелов”

Частна  клиника “Канчелов” е с международно признание; терапевтичните й практики са разработени на основата на последните достижения в науката за мозъка, психиката, разчита се на терапия на промяната. Лечението на алкохолизъм е едно от предложенията за терапия при зависимости.

Съчетават се психотерапевтични подходи – индивидуална и глупова терапия, фамилна, психодрама, мотивационно интервю, когнитивно-поведенческа и психоаналитична терапия. Този тип лечение се съчетава с прием на подходящ медикамент, като се изготвя индивидуална терапевтична схема.

Клиниката се намира в София; за да бъде приет един пациент, е необходимо предварително записване. Телефонът за контакти – 02 865 51 48.

Във Варна

Бегла справка в интернет показва още няколко варианта за лечение от алкохолизъм във Варна. Хората, които се интересуват, биха могли да потърсят по-подробна информация ТУК:

  • Клиниката за лечение на зависимости при УМБАЛ “Света Марина” (052/ 30 28 60, вътр.425, доц. Христо Кожухаров );
  • Център за психично здраве, д-р Цветелина Дончева, 052/ 60 09 86;
  • Клиника по токсикология – Военноморска болница, доц. Снежана Златева, 052/ 38 63 71;
  • Сдружение “Живот без алкохол”, за контакти 0876 999 571.
 В Русе

Очевидно вариантите за избор в Русе не са така разнообразни, както във Варна – от което не следва, че човек в беда ще е лишен от професионална помощ. Тя може да бъде получена в местния Център за психично здраве (със стационар). Този тип здравни заведения в цялата страна са структурирани на мястото на бившите психодиспансери. Русенският център е на адрес  ул. “Борисова” № 36; за контакти – 082/ 84 53 79, д-р Светослав Иванов.

Общност “Феникс”
алкохолизъм
Освобождаването от зависимости не е лесно.

Терапевтичната общност “Феникс” е изградена с цел лечение на зависимости – включително алкохолизъм. Това е професионална рехабилитационна програма, чиято цел е личностна промяна на зависимите пациенти, така че да се преодолеят пристрастяванията към алкохол или наркотици.

Подходът е съставяне на индивидуален план за терапия на всеки пациент, като според пунктуално изготвения му профил той бива включван в групи или участва в индивидуални сеанси, предлагат се тестове и прием на медикаменти от ново поколение. Задача на терапевтите е да помогнат на пациента да усвои специфични техники за справяне с влечението към алкохола, насърчават развитието му като личност – за освобождаване от стреса и болката.

Дава ли се ТЕЛК

Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността третира описвания алкохолизъм като заболяване. Т.н. алкохолна болест подлежи на доказване – преценяват се уврежданията на черния дроб, възможна полиневропатия, психични и мозъчни увреждания и пр.

Алкохолната зависимост може да се докаже, като при ТЕЛК се отбелязват зависимостите със загуба на контрол; при алкохолизъм, който е причина за социално изключване и невъзможност за трудова реализация, може да се прецени намалена работоспособност от порядъка на 50%. Обикновено протоколът се оформя положително в случаите, когато пациентът е бил лекуван от алкохолизъм по лично желание, но терапията не е дала резултат.

Други клиники в България

На практика почти във всички по-големи градове, където е имало психодиспансери, работят Центрове за психично здраве и терапиите при алкохолизъм са едно от направленията им. Лечение от алкохолизъм провеждат също клиниките по токсикология в големите болници, специализирани звена в университетските болници, някои частни клиники.

Верният път при лечение на алкохолизъм е да се събере възможно най-много информация за възможните клиники или центрове, които биха били финансово достъпни за конкретния пациент и семейството му. Информацията трябва да е и професионална – консултирайте се с личния лекар, с други медицински специалисти, които са наясно с проблема ви. Не е невъзможно да се намери добър вариант за лечение и в болница, която не е от най-известните, но там се труди опитен терапевт.

Главното все пак си остава и личното усилие, както и подкрепата на близки и приятели.

Вижте и ТОВА: Топ 10 клиники за алкохолици в България. Мнения и истории на хора, които са били там.

Кодиране

Кодирането при алкохолизъм е психотерапия – въздействие върху пациент с цел преодоляване на психологическата зависимост от алкохола. Този метод е приложим основно при хора, които се поддават на хипноза. По време на въпросното кодиране лекарят прилага техники, чрез които въздейства на подсъзнанието на пациента си и му внушава отвращение към алкохола. Някои специалисти смятат, че дори само с един сеанс е възможно проблемът да се преодолее – но пациентът трябва предварително да е пожелал раздялата си с чашката и в продължение на 2-3 седмици да не е близвал алкохол.

След въпросното кодиране у болния от алкохолизъм се изработва рефлекс, благодарение на който вместо удоволствието от пиенето той чувства единствено негативни реакции. Веднага щом осъзнае колко лошо нещо е алкохолът, пациентът започва да прави усилия да се справи сам с физиологичните проблеми. Немалко специалисти са на мнение, че такъв тип лечение трябва задължително да се провежда в болнични условия. Там по-лесно се гарантира отсъствие на възможности за консумация на алкохол.

При изписването от болницата на пациента се обяснява 1:1 колко опасно би било да пие, дори това да са само някакви 50 грама. Самото провеждане на лечението изисква добра професионална подготовка на терапевта; лечението се смята за ефективно за дълъг период от време. Разбира се – има и скептици сред професионалистите, за които този метод не е приложим във всички случаи. Поддават се в общи линии средно интелигентни хора, на които подобно въздействие им е за първи път. От етични съображения някои специалисти се въздържат от този метод, тъй като при него се създава рефлекс на базата на страха от смъртта.

Източници на английски и още ценна информация: Наръчник за отказване на алкохола. Отвращаване от алкохола у любимия, без той да е съгласен. Лечение на алкохолизъм в домашни условия. Споделете и вие какви начини за отвращаване от алкохол знаете! Може ли да препоръчате тайно лечение? Как се лекува пиенето в домашни условия? Бихте ли препоръчали клиника? Знаете ли магия за спиране на пиенето? Имате ли рецепта или пък някакъв бабешки метод? Пишете ни в нашия форум с коментари ТУК!

Хипноза
симптоми на абстиненция при алкохолизъм
Това са основните симптоми на абстиненция при алкохолизъм.

Кодирането срещу алкохолизъм може да се извърши на практика по няколко начина – например чрез медикаменти, като някои от тях се инжектират или имплантират, “подшиват”, чрез лазерна терапия и пр. Прилага се и хипноза за кодиране срещу алкохолизъм.

Хипнозата се използва заради положителните си ефекти при лечебни сеанси. Използва се на практика едно специфично състояние – междинно, между съня и бодърстването. Мозъкът се “изключва” за реакции спрямо околната среда, но същевременно е способен да я възприема. Това е безсъзнателно състояние с минимална активност на електромагнитните процеси – при това обаче е съхранена способността да се приема външна информация. Именно в такова състояние на мозъка може да се предаде желаната от външен източник информация и той да я “запише”.

Опитният терапевт е наясно с тези свойства и е способен така да “омае” пациента, че той да възприеме думите му като базова установка. Обикновено това са последните думи, които хипнотизаторът произнася преди събуждането. Дейността на нервните клетки след изхода от хипноза е насочена изключително към изпълнението на внушените истини.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Чай от жълт кантарион – правилното приготвяне

Жълт кантарион в домашното лечение: чай, запарка, настойка. Как се приготвя; режим на прием. Най-често …

8 Мнения

  1. От къде мога да намеря елейна сол против алкохолизъм и на каква цена

  2. Психо номерата с кодирането нима не се използват от здравият разум в обратна посока – да причинят алкохолизъм?

    • Лекар.БГ

      Използват се и за причиняване, и за лечение на алкохолизъм! В Русия има големи традиции и в двете посоки 🙂

  3. Доказано отказване от алкохола и възстановяване на психиката се постига с програмата на Анонимни Алкохолици, има сбирка във всеки град, в София на няколко места. Виждам пример, как жената се оправи, а беше затънала здраво.

  4. И мене ме интересува елейната сол от кодекса може да се купи

  5. В аптека продават ли се Лекарства и с рецепта ли са

  6. Продавам Кампрал/Campral 0888365277

  7. Здравей,аз страдах от това преди 30 год. Трябва самия човек да прояви воля и най вече разбиране че алкохола вреди и те съсипва сами я теб и хората около теб който обичаш и ако наистина ги обича ще махне алкохола за те да са добре и той също да е добре,друго лечение няма кой каквото и да ви говори,осъзнаване на проблем а и да каже край до тук с алкохола или смърт друг изход няма. Толкова години не пия и не пуша и се чувствам прекрасно,пожелавам успех на нуждаещите се,ако имаш някакво питане или споделяне пишете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *