пасифлора рецепти лечени еотглеждане

Пасифлора: при алкохолизъм, безсъние, панически атаки. Отглеждане

Пасифлора: цвете или лечебно растение? Чай от пасифлора: как се приготвя и кога се пие. Противопоказания, възможни вреди. Продукти с пасифлора. Как да си я отгледаме в леха или в саксия на балкона

Пасифлора: едно наистина чудесно растение. За някого може да е удивително цвете, което би украсило всеки дом. За друг ще е билка, която спасява от не една болест. Тя може да ни успокои и да ни избави от стреса. Може да ни помогне, когато неуспешно се опитваме да заспим.

Какво е пасифлора? Като цвете. Като лекарство (билка)

Пасифлора е лиановидно растение, което при подходящи условия цъфти целогодишно. Родината му е Бразилия. Получило е името си преди повече от 200 години. Това название обединява около 500 вида и 20 рода; всеки от тях е с уникален външен вид. Растението е топлолюбиво; има големи месести листа, които могат да достигат дължина до 10 см. Стеблото нараства бързо и става твърдо, подобно на дървесно клонче.

  • Пасифлора е на първо място изключително странно и красиво цвете; при това съцветията на всеки вид са уникални. Именно тяхната форма е подтикнала преди столетия християнски мисионери в Южна Америка да изберат необичайното име passiflora за растението. По форма цветовете напомнят стигмати – раните, които се появяват мистериозно по телата на вярващи на същите места, където са били и раните на разпнатия Христос. Друго популярно название на растението, пак по същата причина, е “страстниче”.

Прекрасната пасифлора е същевременно лековито растение. Дори официалната медицина намира за високо ефективни препаратите, изготвени на основата на екстракти от пасифлора. Най-често става дума за продукти със седативно действие; те имат позитивно влияние върху централната нервна система – успокояват нервите, спасяват от безсъние и главоболие, съдействат за по-лесно преодоляване на неприятните симптоми, свързани с климактериума.

  • Интересното е, че растението се използва и при лечението на хроничен алкохолизъм. Приемът на препарата помага да се отслаби тягата към алкохола, да се повиши работоспособността и да се подобри настроението. Като цяло настойките от пасифлора упражняват антисептично, противогъбично и спазмолитично действие.

За какво помага, какво лекува пасифлората?

Освен в изброените случаи пасифлората се използва за лечение също и при нарушени функции на сърдечно-съдовата система, а също и при астматични пристъпи. В днешно време препаратите тип пасифлора се прилагат при нервно-вегетативна дистония, страхови неврози, депресивни състояния. При сърдечно-съдови заболявания се използват продукти с пасифлора и глог.

пасифлора
Лицата на това растение са изумително разнообразни

Лечебното растение е препоръчвано и при болни със съдови заболявания на главния мозък – атеросклероза, тромбоза и пр. То помага при посттравматични енцефалопатии, постконтузионен синдром, постгрипозни състояния, при вегетативни нарушения в климакса и др.

Как се приготвя чай от нея?

За приготвянето на чаена запарка е необходимо да приготвим чаена лъжичка сушен цвят; заливаме материала с 300 мл вряла вода, захлупваме съда и оставяме за десетина минути. След това прецеждаме и пием на глътки. Чаят се приема вечер, един –два часа преди сън. Това помага да се отпуснем и успокоим, да заспим по-лесно и сънят ни да е спокоен.

Пасифлора за нерви, при панически атаки и стрес

Никой няма да спори, че най-лесният и бърз начин да се успокои нервната система са медикаментите. Немалко специалисти биха препоръчали при споменатите състояния например бензодиазепини. Лекарствата обаче могат да изградят зависимост и да създадат нови здравословни проблеми.

Ето защо е добре първо да се опита с лекарства от природата – чайове и настойки, разбира се, след консултация с фитотерапевт. Такова действие имат например лайката, валериановите корени, лавандула, мента и, разбира се, пасифлора. Най-лекото средство е описаният по-горе чай, работещата доза е 3-4 чаши дневно. Може да се опита и с капки – екстракт от пасифлора. Описани са случаи, при което пациенти се повлияват от такова лечение след прием на по 30 капки, три пъти дневно за 10 до 30 дни.

За сън и при безсъние

Билката пасифлора е едно от проверените средства срещу безсъние в народната медицина. Достатъчно е да се изпива една чаша чай, приготвен по вече споделената рецепта, около час преди лягане. Тази билкова терапия трябва да се съчетава с вечерни разходки на чист въздух и усвояване на техники за отпускане след работния ден.

След консултация с фитотерапевт при безсъние могат да се приемат също течен екстракт на капки или тинктура.

За деца
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Растението има редица положителни ефекти, но при неумело потребление или предозиране може да причини главоболие, виене на свят и объркване. Това е по-вероятно при лечение на деца – ето защо прилагането на билкови терапии в тази възрастова група задължително е под лекарски контрол.

Все пак трябва да признаем, че билката помага при деца с неврастенични състояния. Има клинични практики, при които се назначават по 10 капки течен екстракт три пъти дневно в продължение на три до осем седмици. Резултат: овладяват се двигателните безпокойства, отслабва главоболието и се подобрява концентрацията на вниманието.

За отслабване

Коментираната пасифлора успешно се включва и в програми за редукция на теглото. За отслабването е полезен чай с хибискус, лайка и пасифлора, като очакваният резултат е освобождаване от излишните течности, балансиране здравето на чревния тракт, прекратяване на неприятното подуване на корема. За този чай са достатъчни по една супена лъжица от трите билки в изсушен вид. Заливаме билковата смес с литър вряла вода, след 10 минути прецеждаме и пием на глътки (otslabvane-dieti.net).

пасифлора
С чай от пасифлора сънят идва по-бързо

Известно е, че някои сортове пасифлора имат ядивни плодове – това е вече познатата ни маракуя. За плода на прекрасната пасифлора също могат да се кажат ред добри думи, като започнем от температуропонижаващия й ефект и стигнем до свойствата й да спират растежа на раковите клетки. Същевременно екзотичният плод има свойството да оптимизира функциите на стомашно-чревния тракт, съдържа много фибри и има леко слабително действие. Това прави плодовете от пасифлора  добър избор при диети за отслабване.

За коса

С пасифлора са и някои продукти за поддържането на тънка, отслабена и изтощена коса, застрашена от косопад. Подходящи са екстрактът и маслото от растението. Използването на шампоани и балсами, особено в съчетание с розмарин. Такива продукти оптимизират микроциркулацията в кръвоносните съдове на скалпа, активират функциите на космените фоликули, успокояват скалпа и стимулират регенерацията на косъма.

За жените

При жени в преклимактериум или климактериум може да се наблюдава повишена нервност, нарушения в работоспособността и съня, топли вълни, транзиторна артериална хипертония. В такива случаи може да е от помощ екстрактът от пасифлора; дава се по 35 капки, три пъти дневно в продължение на два до 6 месеца. Изброените симптоми отслабват, в някои случаи дори се неутрализират напълно.

Използване на пасифлора при алкохолизъм

В последните години  е установено, че прилагането на продукти на базата на растителни компоненти от пасифлора помага да се преодолее абстинентният синдром при зависимост от психотропни вещества: никотин, алкохол, опиоиди и диазепини. При хроничен алкохолизъм екстрактът от пасифлора отслабва тягата към алкохол, овладява възбудеността и екзалтацията. При пациенти с подобен проблем се нормализира като цяло поведението – това става при режим с по 30-40 капки екстракт, три пъти дневно за 4-12 месеца. Лошото е, че ефектът от такава терапия е временен: щом се прекрати приемът на пасифлора, влечението към алкохола се появява отново.

Други ползи от пасифлората

Специално място в козметологията имат различните продукти на база компоненти от пасифлора. Например маслото от това лековито растение е чудесно за суха кожа и за кожа с бръчки. То има изразено омекчаващо действие и предпазва епидермиса от обезводняване. Помага на кожата да се успокои, спасява от зачервяване и сърбеж, включително след ухапване от насекоми.

Кожата се повлиява добре от козметика с пасифлора и след увреждания от ултравиолетови лъчения; такива продукти забавят стареенето.

  • Препоръчителен е и масажът с масло от пасифлора – той е добро решение за болезнени и уморени мускули, а в съчетание със зехтин неутрализира болката и напрежението в тях. За овлажняване на суха кожа пък е достатъчно да се втрият внимателно няколко капки пасифлорно масло върху неголям участък; така обработената зона има сияйно излъчване.
пасифлора
Екстракт и масло от пасифлора се използват широко в козметиката

Противопоказания и вреди

Като всяко лечебно растение, и това си има противопоказания за прилагане. Така например в повечето случаи о не бива да се прилага системно по-дълго от два месеца. При предозиране се проявяват странични ефекти като световъртеж, обърканост на мислите, сънливост, гадене и повръщане.

Важно е да се запомни, че пасифлора не се приема под никаква форма при бременност и кърмене. Билката не трябва да присъства в терапевтичните планове на пациенти преди и непосредствено след оперативни интервенции. Продуктите с пасифлора са противопоказани при склонност към тромбози.

Видове лечебни средства и други продукти

Вече споменахме, че официалната медицина оценява по достойнство лечебните качества на коментираната пасифлора; съществуват немалко готови продукти, които ефективно лекуват различни заболявания и помагат при болестни състояния. Това е добър вариант за прилагането на полезните продукти, като при това не е необходимо да се провят запарки или настойки. Не съществува и рискът от неправилно приготвяне или неволно предозиране при това.

Пасифлора на таблетки – Релакс

Това е хранителна добавка с богато съдържание на сух стандартизиран екстракт от пасифлора. Препоръчва се при тревожност, раздразнителност и страхови неврози; полезна е при напрежение и нервност, свързани с месечния цикъл. Препоръчва се и при влошено качество на съня. Допълнителните компоненти в продукта са пчелен восък, желатин, глицерин, слънчогледово масло, соев лецитин.

Приемът на капсулите е два пъти дневно – сутрин и вечер по една, при тревожност и безпокойство. За подобряване на заспиването и съня – вечер преди лягане 1-2 капсули. Продуктът не е подходящ за бременни и кърмачки, както и за деца под 15 години.

Дайте мнение и Вие тук!

Цената на опаковка от 30 капсули е 8 лв.

Таблетки Алора

Таблетките са от по 100 мг сух екстракт от пасифлора; препоръчват се при страх и тревожност, безсъние, при влошено кръвооросяване и смущения в сърдечно-съдовата дейност и храносмилането на нервно-психична основа. Могат да се прилагат при леки депресии, обща нервна възбуда и дистрес.

Приемът е в дози и с продължителност, зависещи от възрастта и здравословния проблем. Обикновено се касае за 2-3 таблетки дневно в един до три приема. При пациенти деца над 3 години, както и при възрастни над 65, терапията започва с минимална ефективна доза и при необходимост се увеличава по лекарско указание и под контрол. Цената на опаковка от 20 таблетки е 6 лв.

Тинктура от пасифлора

Тинктурата от пасифлора може да се набави като готов спиртен извлек, но може да се приготви и в домашни условия. Готовият продукт се използва на капки и е квалифициран като хранителна добавка със свободен достъп. Препоръчва се прием три пъти дневно – по 25 капки, разтворени в 100 мл вода. Най-добре е да се приема около 15 минути преди хранене. Цената на флакон от 50 мл е 7 лв.

Ето как да си приготвим домашна тинктура от пасифлора:

  • Пропорцията на базовите продукти е литър спирт на 200 г суха пасифлора. Смесват се в стъклен буркан; съдът периодично се разтърсва; държи се далеч от слънчево греене, на сухо и хладно. След две седмици се прецежда; приемът е по 30-40 капки във вода, три пъти дневно.
Плод от пасифлора

Споменахме, че някои от сортовете пасифлора имат ядивни плодове – те са вече познатата ни екзотична маракуя. В тези плодове има високо съдържание на витамините А и С, всички витамини от група В, включително редкия В3 – ниацин. Качествата на тези плодове са известни от древността на индианските племена; използвани са и като храна, и като лекарство. Плодовете на ядливата пасифлора лекуват кашлица и сърце. Те съдържат пасифлорин, компонент с меко успокояващо действие. В Южна Америка традиционно на превъзбудените деца се дава сок от маракуя вечер, преди сън.

пасифлора
Ядливите сортове дават чудесния плод маракуя

Плодовете помагат също при невралгии, проблеми с очите, при епилептични припадъци и мускулни болки. Съдържащите се в плодовете алкалоиди пък са средство за спасение от спазми и високо кръвно налягане.

Има изследвания, които доказват действието на плода като диуретик. Противокашличния му ефект пък е сравним с този на кодеина. Не е легенда и има медицински доказателства за съобщаваното по-рано действие на маракуята за усилване на потентността и плодовитостта.

Семе от пасифлора

Семена от пасифлора могат да се намерят най-вече по големите щандове за семена или онлайн. Продават се в пакетчета по 2-4 лв в зависимост от произхода и грамажа. Ако сме решили даси отгледаме растението от семена, трябва първо да ги накиснем в хладка, почти студена вода за 12 часа. Почвата трябва да е обогатена смес, такъв артикул се предлага също по специализираните щандове в големите вериги за строителство и градини. Засяват се на дълбочина сантиметър и половина-два; почвата се овлажнява, но не бива да е прекалено мокра. Сандъчето/саксията с поникналото растение се отглежда една година като стайно растение, след което може да се изнася на балкона от април до октомври.

Разсад

Разсадът е по-лесен вариант да се снабдите с растение пасифлора, като си спестите възможните неуспешни опити за отглеждане от семена. В зависимост от възрастта и размера на лианата пасифлора цената за стрък варира от левче до 8 лв.

Отглеждане на пасифлора

Пасифлора за декорация: растението не е капризно, развива се бързо и е доста популярно сред любители и професионални цветари. Има варианти за едногодишно отглеждане, но в повечето случаи е търсено за изработване на ефектни, тип “водопадни” цветни скулптури. Няколко професионални съвета за елементарните грижи и правила ще са достатъчни, за да се отгледа пасифлора на слънчевата тераса или в двора.

Отглеждане в саксия

До едногодишната си възраст растението трябва да се отглежда като стайно, но да е на добре осветено място. Не обича сянката, застоялия въздух, засушената почва, но и резките температурни промени. Най-добре се чувства в температурния диапазон 15-30 градуса. Изисква редовно поливане – не бива да се чака почвата в саксията да изсъхне съвсем. След като се полее, излишната вода от подложката се изхвърля веднага. Чувства се добре във влажен въздух, затова е хубаво листата да се пръскат с вода, дори веднъж седмично направо да се изкъпват.

пасифлора
При добри грижи пасифлората може да изглежда и така

Укрепналото растение трябва да прекарва пролетта и лятото на открито, най-добре на южна тераса. През пролетта се изрязват една трета от старите разклонения, тъй като цветовете се развиват само върху млади – тази операция може да започне, когато растението стане на три години. През лятото редовно се премахват кълновете около корена; ако някоя от лианите се оголи, трябва да се изреже след приключването на цъфтежа.

Пасифлората е бързо развиващо се растение, затова трябва да следим какви нови клончета се развиват; те имат нужда от своевременно насочване, от подпорки и привързване, за да се оформи желаната конструкция преди израстъците да се втвърдят. Бързо се развива и кореновата система, затова е необходимо пресаждане на всеки 2-3 години в периода след приключване на цъфтежа.

Отглеждане на открито

При нашите климатични условия отглеждането на пасифлора като градинско растение на открито е възможно само в най-южните райони. Има и издръжливи сортове – например P. caerulea, но все пак рискът си остава. Според специалистите е възможно надземната част да измръзне, но коренът да оцелее и напролет да се появят израстъци. Все пак би било жалко една красива конструкция да загине заради каприз на времето, затова е най-добре при отглеждане на открито и за студоустойчивите сортове да се направят допълнителни укрития от ниските температури.

Почва и тор

Пасифлората обича богатите почви, затова от февруари до септември се нуждае от подхранване – два пъти месечно. Могат да се използват органични или минерални торове, най-добре е двата типа да се редуват. За лаиците не е проблем да работят с готови смески за цъфтящи растения, които се продават по специализираните щандове с указания за употреба.

Размножаване

Размножаването на растението става от семена или резници. Доказано е, че пресните семена са с по-висока кълняемост от едногодишните, като процентът на поникване от номи-стари е съответно 30% към не повече от 2%. Посевът се прави на закрито, в края на зимата, след като семената са били накиснати в топла вода за 12 до 48 часа. не бива да се посяват онези семена, които остават да плават на повърхността на водата. Най-добрата температура за покълване е 20-25 градуса, като при това е необходимо добро осветление и постоянна влажност. Някои семена ще поникнат само след месец, други – дори след година. Този начин на отглеждане е доста неблагодарен, защото растението, отгледано от семка, може да започне да цъфти чак след 8 години.

пасифлора
Отглеждане от семка: вариант за търпеливи

Размножаването чрез резници е по-лесно и по-бързо. За него са необходими млади клончета, здрави, които могат да се потопят във вода или да се забодат направо във влажна и хранителна почва, като се покрият всяко с буркан – както се вкореняват рози от пръчка. Резниците развиват коренчета и са готови за засаждане след около два месеца.

Какво е студоустойчива пасифлора?

Студоустойчивата пасифлора е вече споменатият вид Passiflora caerulea. Адаптираното за климат като нашия растение според уверения от сайтове на разсадници издържа навън на температури до -23 градуса. Препоръчано е като подходящо за отглеждане на открито навсякъде в Южна България и в някои области на Северна. Препоръчват го като подходящо за оформяне на цветни фигури по тераси и в градини. Видът е с ароматни цветове и ядливи плодове. С отгледано растение, заедно с пощенските разходи за доставка може да се снабдите от популярните градински сайтове за около 12-15 лв.

https://www.lekar.bg/2016/04/07/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8/

Източници:

Първоначално публикувано на:10.04.2019 @ 11:12

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Като цяло не съществува универсално лекарство, което да лекува хъркането при жените, но все пак има начини да се помогне.

Хъркане при жените – причини и начини за справяне

Хъркането не е проблем, който засяга само мъжете. Макар че при тях то е по-често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *