лечение на алкохолизъм лекарства билки клиники
В търсене на истинското лечение на алкохолизъм с лекарства (хапчета, медикаменти), билки клиники в Пловдив, София, Варна и Русе.

Отвращаване от алкохол и лечение на алкохолизъм в домашни условия и клиника

Методи за отвращаване на алкохол. Явно, бързо и тайно лечение на алкохолизъм в домашни условия. Мащерка. Магия. Има ли точна рецепта за отказване на алкохола? Медикаменти и бабешки методи.

Съдържание:

Още в текста: 15+ начини за лечение на алкохолизъм с обичайните лекарства, билки, клиники. Действието на копитник, и други народни лекове. Тайно лечение с хапчета, инжекции и др медикаменти? Хипноза. Кодиране. Видове алкохолизъм

Би било наивно да обясняваме що е то алкохол и алкохолизъм и кои хора наричаме алкохолици.

Със сигурност обаче има и такива, които не си дават сметка колко сериозен е проблемът и колко трудно – преодоляването му, т.е. лечението от алкохолизъм.

Що е алкохолизъм?

Всъщност – става дума за патологично отклонение; за болест, която прогресира с тежки последици за здравето и живота. И която въпреки всичко може да се лекува.

Както и при други здравословни проблеми, има научни методи – има и рецепти от народната медицина.
Отбелязваме в името на точността: методите на народната медицина не работят при всеки вид алкохолизъм и могат по-скоро да са допълнителна терапия. Разумно е да се заложи на официалната медицина и на съвременни методи с научно потвърдена ефективност.

Ето какви методи прилага медицината при лечението на алкохолизъм.

Официални методи:

Аверсивна терапия

– алкохоликът е лекуван с медикаменти, които провокират отвращение към алкохола след въздействие върху обикновените рефлекси.
Този метод върши работа и в случаите, когато пиещият човек не се признава за алкохолик и не иска да се лекува. Често прилагано лекарство в тази посока е дисулфирам: то е безопасно и безвредно за непиещите, но в комбинация с алкохол причинява много неприятни усещания. Същият ефект има и запарката от мащерка – при смесване с алкохол се кара да повръщаш до изнемога.

Психотерапия.

Тя е възможна единствено в случаите, когато даден човек е наясно с проблема си и иска да го преодолее.
Той съзнава, че това е свързано с необходимостта да направи усилие, за да съхрани човешките си качества, кариера, семейство и пр.

Психотерапевтичните методи, прилагани при алкохолизъм, при съдействащи пациенти са успешни в около 80% от случаите. Този път на лечение от алкохолизъм е добър и с това, че рядко дава рецидиви.

Детоксикация.

Там действията силно напомнят лечението при тежко хранително или медикаментозно натравяне. Целта е пациентът да бъде освободен и спасен от пагубното въздействие върху кръвта на токсичните продукти от алкохолния разпад. Целта е много бързо да се освободят храносмилателната система и черният дроб от метаболитните отпадъци. При такива методи организмът наистина се изчиства, но желанието да си пийнеш здраво остава.

Социална адаптация.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Тя е за случаите, когато един алкохолик има нужда от подкрепата на околните, за да се справи с проблема. Той може да съзнава последиците от своя алкохолизъм и силно да желае спасение, но е в ситуация на задънена житейска улица и продължава да пие от безизходност.

В редица случаи от този тип социалната адаптация е факторът, който дава тласък за промяна – но не и при онези алкохолици, които не си го признават.

Лечение с билки:

алкохолизъм
Народната медицина има богата практика по проблема

Народната медицина има подкрепящи функции в опитите за лечение от алкохолизъм.
Така например руски целители смятат, че зависимостта от алкохола е свързана с недостиг на калий в организма.

Такъв дефицит се компенсира с пчелен мед; продуктът може да се дава под различна форма на алкохолика и той да бъде лекуван, без да разбере.

Ето и някои рецепти за лечение с помощта на различни билкови комбинации:

Рецепта с мащерка:

Вземаме четири чаени лъжички мащерка (thymus vulgaris) и по една лъжичка горчив пелин и жълт кантарион. Билките се смесват добре и от сместа се взема една супена лъжица.

Заливаме я с чаша вряла вода и след два часа прецеждаме. От настойката се пият по 1-2 супени лъжици по 3-4 пъти дневно, половин час преди хранене.

Режимът се спазва три месеца – но още след втората седмица ще има резултат.

Рецепта с девисил:

за нея ни трябва един здрав корен от подправката девисил.

Изчистваме го и го настъргваме ситно с ренде. Поставяме масата в буркан, добавяме 1-2 дафинови листа и заливаме с водка или ракия – да се покрие добре. Затваряме буркана и оставяме две седмици на тъмно. Прецеждаме. Пие се по 2-3 глътки два-три пъти дневно, докато свърши.

Идеята е да се предизвика неприятно усещане – гадене и повръщане, което провокира отвращение към алкохола. Подобен ефект се постига и с тиквени семки: смилат се в блендер една чаша белени семки и се заливат с алкохол.

симптоми на абстиненция при алкохолизъм
Това са основните симптоми на абстиненция при алкохолизъм.

Продуктът отлежава една седмица и се приема подобно на корена от девисил. Освен гадене и повръщане този продукт предизвиква разстройство.

По подобен начин действа и дафиновият лист: лекарство против алкохолизъм може да се направи от 2-3 листа, накиснати в алкохол за две седмици. Отпиването на глътки от този алкохол може да те накара да го намразиш.

Лечение с мед

Медът, за който вече стана дума, съдържа протеинови компоненти – присъствието им е свързано със специфични пчелни секрети и цветен прашец. Съдържа също захароза и малтоза.

алкохолизъм
Медът е определян като ефективен лек срещу алкохолизъм

Прилагането на меда като средство срещу алкохолизъм изисква спазването на определени правила. През първото денонощие от терапията на алкохолика се дават 6 чаени лъжички чист пчелен мед, 20 минути по-късно още толкова, след нови 20 минути – трета доза.

мнения, отзиви, коментари, форум

Два часа по-късно процедурата се повтаря. През този първи ден лекуваният от алкохолизъм не трябва да близне нито капка алкохол. На следващия ден може – малка доза, и то само ако има силно желание за това.

В общи линии терапията трябва да приключи за два дни. Освен глътка алкохол през втория ден също се провежда медена терапия: започва се с 6 лъжички мед, следва лека закуска и непосредствено след нея – още 4 лъжички мед. Счита се, че при тази схема дефицитът на калий в организма е неутрализиран, а именно той е причина за тягата към алкохола.

Лечение със сода
алкохолизъм
Освобождаването от зависимости не е лесно.

Макар да се счита, че ефектът от лечението на алкохолизъм със сода е временен, този вид терапия се практикува, тъй като улеснява достигането на положителни резултати и с помощта на други методи.

На болния от алкохолизъм се дава чаша вода, в която е разтворена една чаена лъжичка сода. През определени интервали от време могат да се дадат общо до 3-4 което прочиства част от отпадните продукти на алкохолното разграждане.

Попадайки в стомаха, содата влиза в химично взаимодействие със стомашните сокове з получават се въглероден двуокис и вода. Газообразният компонент разширява стените на кръвоносните съдове, като ускорява метаболизма и освобождаването от токсини и шлаки по естествен път. Нещата приключват благоприятно за прочистването от алкохолната токсикоза с чаша кафе.

Силният разтвор с хлебна сода помага и срещу махмурлук – има специални рецепти, които могат да включват и до 10 г сода с голямо количество вода.

Лечение с азарум (копитник)
копитник Asarum europaeum при алкохолизъм
Копитникът също е много добро средство, когато лекуваме алкохолизъм.

Предварително трябва да се знае, че използването на орен от копитник като средство срещу алкохолизъм е противопоказано при стенокардия и бременност. Копитник или азарум е растение с широки, лъскави листа и къси дръжки, което образува килим под дърветата в някои широколистни гори. За лечение се използва коренът му.

Приемът на отвара от копитник едновременно с алкохол причинява прилошаване и повръщане.

Ето как да приготвим отварата: чаена лъжичка сух накълцан корен се кипва в чаша вода и се вари пет минути. Оставя се за един час, прецежда се и е готов за употреба. Достатъчна е една супена лъжица отвара в 100 г водка или ракия, за да ви накара да се скъсате от повръщане. И може би – да се откажете от чашката?!

Тайно лечение:

алкохолизъм симптоми
Това са основните симптоми на алкохолизъм.

Може ли да те лекуват от алкохолизъм, без да си се съгласил и без дори да знаеш за това? Народната медицина си има трикове, чието изпълнение кара пиещия да повръща до изнемога и да изпитва отвращение към ракията.

Най-често бабината рецепта за такива антиалкохолни комплоти препоръчва да хванете десетина от онези гадни буболечки, наричани миризливки, и да ги пуснете в една бутилка с любимото питие.

След 2-3 дни сипвате на алкохолика петдесетина грама от ароматизираната напитка. Това трябва да се направи в пълна тайна, най-вече от самия пияница. За резултата можете да се досетите сами.

С елейна сол

Елейната сол е мистериозно вещество, сух екстракт от растение от семейството на мащерката. В руските манастири го добавят към благовонния тамян за църковни ритуали. Елейната сол също е сочена като тайна добавка към алкохолните напитки, която може да породи отвращение.

Една супена лъжица елейна сол се добавя към 100 мл спирт от аптеката, разбърква се хубаво и се оставя на тъмно за три дни. След това от получената настойка на алкохолика се дават по 7 капки на ден – поставят се в храна или питие, без той да разбере. Ефектът не закъснява.

С гъба копринка
лечение на алкохолизъм инфографика
Направихме инфографика по Олаф Кооб за въздействието на алкохолизма върху човека.

Тези нежни създания вършат чудесна работа при вкарването на пиещ човек в правия път. Гъбите копринки обикновено израстват върху торища, имат ефирна структура и повечето им разновидности са ядливи.

От тези гъби може да се направи салата или гозба, която всеки би вкусил с удоволствие. Има един специален момент: гъбата се приема нормално, ако човек не си пийва по време на храненето. На алкохолика това не му се казва, така че комбинацията гъба-алкохол е готова и човекът започва мъчително да повръща. Още по-интересно е на другия ден – тогава нещастникът търси да утоли жаждата си, и пак му се случва същото. Реакцията спрямо алкохола се запазва за няколко дни.

С настойка от мащерка

И тук трикът може да се изпълни тайно от пиещия. Настойката се приготвя от три супени лъжици суха мащерка: заливаме ги в термос с чаша вряла вода, затваряме съда и след 3-4 часа прецеждаме. Дневната доза е два пъти по една супена лъжица от настойката с две-три глътки концентрат. Половин час след приема коремът започва да боли, появяват се гадене и повръщане. Терапията до отказ от алкохола трае седмица. Само с настойка, без глътка водка или ракия – месец.

Настойка от люти чушки

Отказ от алкохолизъм може да се постигне и с настойка от 60-градусов спирт и лют червен пипер. На половин литър спирт се слага супена лъжица пипер, разбърква се хубаво и се оставя на тъмно за две седмици. Достатъчни са 2-3 капки от настойката на литър ракия; отказът е неизбежен.

Руската народна медицина препоръчва също сок от прясно зеле и нар 1:1; от него се пие по половин чаша, четири пъти дневно преди хранене. Този режим фиксира усещането за отвращение всеки път, когато стане дума за алкохол.

Мария Требен

Мащерката действително е едно от тайните оръжия против алкохолизъм и според наставленията на популярната лечителка Мария Требен. Тя обаче предлага и една друга рецепта, с която първите успехи от “конспиративното” лечение с билката да бъдат продължени. За него се изисква шепа суха мащерка да се залее с литър вряла вода, след две минути да се прецеди и да се изсипе в термос. Пие се на глътки през половин час; това количество е за един ден. Изпълнението изисква домашен режим, тъй като запарката предизвиква обилно потене и чести позиви за уриниране и дефекация.

Последователи на Мария Требен твърдят, че за отказа от алкохолизъм помага и стандартният прием на шведска горчивка.

Мермерски

Вездесъщата мащерка е сочена за ефективен лек срещу алкохолизъм и от известния професор Мермерски. Според него народната медицина разполага с проверени билкови рецепти, които работят, но в повечето случаи трудно се прилагат без знанието на самия алкохолик. Неговата препоръка е за следния вариант от билкови съставки: смесват се равни части мента, пелин, жълт кантарион, бял равнец. Към две части от готовата смес се добвя една част корен от иглика и хвойнов плод 1:1. Всичко се разбърква добре. В 300 г вряща вода се сипва една супена лъжица от нея и след пет минути се сваля от огъня. Като поизстине се прецежда; пие се 5-6 пъти на ден по една малка  ракиена чашка.

Касис

Опитни целители препоръчват лечение на алкохолизъм с листа от касис. Приготвя се запарка от по 100 г листа, издънки от кучешко грозде и трицветна теменуга. От сместа се вземат две супени лъжици и се заливат в термос с две чаени чаши вряла вода. Термосът се оставя затворен за цяла нощ, на сутринта се отваря и запарката се прецежда. От нея се прие четири пъти дневно по 100 г половин час преди хранене.

Някои източници сочат сока от касис като средство за плавно преминаване от алкохолизъм към по-умерена консумация на алкохол и дори към въздържание. Богатият състав на плода, минералният баланс и енергийната стойност дават в немалко случаи онази “духовна” храна на тялото и емоциите, която човекът обикновено е свикнал да очаква от алкохола.

Капки против алкохолизъм

Близко е до ума, че с капки по-лесно може да се постигне прикритото въздействие върху някой алкохолик, който няма желание да загърби порока си.  Популярно средство от този род са капките против алкохолизъм алкофитал.

Това е продукт на билкова основа, който може да се набави свободно от аптеките. В състава му влизат екстракти от шизандра и зелен овес,  Шизандра е екзотичен азиатски плод, използван като мощен адаптоген от векове в китайската медицина. Зеленият овес успокоява нервната система и балансира мозъчната дейност. Двата компонента се допълват хармонично и подкрепят организма, като правят възможен контрола върху центъра на зависимостите в главния мозък.

Капките се приемат разтворени във вода; приемът е 2-3 пъти дневно, от 60 до 120 капки на прием – в зависимост от килограмите. Едно стандартно шишенце от 50 мл струва около 62-63 лева и стига за седмица до 10 дни. Добре е да сте наясно, че ако едновременно с приема на капките се пие и алкохол, следват гадене и повръщане.

Лекарства (хапчета, медикаменти)

Ако засегнат от алкохолизъм човек е решил да преодолее този вреден навик, т.е. ако е налице волево усилие за раздялата с чашката, верен път може да се окаже приемът на специални медикаменти. В общи линии хапчетата, които човекът с алкохолизъм ще приема, причиняват мъчителни състояния от рода на обилно потене, смъкване на кръвното налягане, гадене. Няма хапче, което да спре автоматично тягата към алкохола, но с някои от лекарствата, които ще посочим по-долу, този нелек процес протича по-сигурно.

Налтрексон

Този медикамент се използва за лечение на алкохолизъм и опиоидна зависимост. Приемът е перорален – по лекарска препоръка; лекуващият определя и дневната доза на медикамента в граници 25-50 мг. Налтрексонът може да причини нервност и безсъние, болки в стомаха, гадене и повръщане, болки в стомаха, в ставите и мускулите, виене на свят, диария или запек, раздразнителност, еуфория, халюцинации, обриви, потиснатост илипромени в настроението. Медикаментът  не се прилага при остра непоносимост към един или повече компоненти, чернодробна и/или бъбречна недостатъчност.

Тиамин

Лечението и профилактиката на алкохолизъм е едно от възможните приложения на тиамин или витамин Б1. Той се прилага още и при инфекциозни заболявания, изгаряния, нарушени функции на черния дроб или щитовидната жлеза. Злоупотребата с алкохол, т.е. алкохолизъм провокира състояния с дефицит на тиамин. Алкохолът пречи на усвояването му дори когато храненето е съобразено с въпросния недостиг. Функциите на тиамина за метаболизма, енергийния баланс и оптималното протичане на важни процеси като кръвотворене, предаване на нервни импулси, сърдечно-съдова и мозъчна дейност са известни.

Последиците от алкохолизъм чрез дефицита на тиамин се отразяват негативно на всичко това. Приемът на тиамин в по-големи от обичайните количества неутрализира до голяма степен опасността от сериозни поражения при алкохолизъм. Каква точно доза витамин Б1 или тиамин да се приема при алкохолизъм, преценява само лекуващият за всеки конкретен случай.

Дисулфирам

Приемът на дисулфирам причинява натрупване на ацеталдехид при пациенти с алкохолизъм. Последица от това е спадът на кръвното налягане, гадене и повръщане, главоболие, приток на кръв към главата и зачервяване на лицето. Пациентът свързва тези симптоми с приема на алкохол и постепенно у него се формира неприятно чувство, очакване за негативни изживявания при прием на алкохол, постепенно формиране на желание да спре пиенето.

Лечението с дисулфирам има за цел да предотврати тежките последици от алкохолизма и въздействие в посока излекуване от този опасен навик. Възможно е обаче продуктът да причини зрителни смущения, нарушения в паметта и концентрацията, главоболие, обриви и зачервяване на кожни участъци, хепатит, полиневрит на долните крайници, метален вкус в устата.

Пациент, лекуван с дисулфирам от алкохолизъм, следва да бъде предупреден за възможните последици и по възможност да не комбинира терапията с прием на алкохол. Дисулфирам не бива да се дава при сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания, бременност, диабет, свръхчувствителност към един или повече компоненти. Лечението започва със сутрешен прием на стандартна доза от 500 мг, като по лекарска преценка тази доза се намалява постепенно и достига до 125 – 250 мг дневно.

Акампросат

Най-общото определение за акампросат е продукт, използван за лечение на алкохолна зависимост. Медикаменти с активна съставка акампросат (калциев ацетилхомотауринат) – например кампрал, имат добра популярност в немалко европейски страни. Акампросатът въздейства върху централните невромедиаторни системи; не причинява психотропни ефекти и приемът му не води до привикване. Схемата на прием и продължителността на лечението, както е почти винаги при алкохолизъм, се определят индивидуално и са под лекарски контрол.

Лечението с акампросат цели формиране на неприятни усещания, отвращение, отказ от прием на алкохол. Тази терапия може да отбележи странични ефекти като повишаване или понижаване на кръвното налягане, алергични реакции, сърдечни смущения, главоболие и безсъние, диария, еректилна дисфункция.

Калциев карбимид

Калциевият карбимид се използва при лечението на алкохолизъм в тежка форма. Приемът на този продукт блокира окисляването на поетия алкохол до ацеталдехид в черния дроб. При това положение настъпва дисбаланс на алкохолния метаболизъм в организма и пациентът чувства гадене и желание за повръщане.

Освен това странични ефекти при съчетаването на продукта с алкохол са главоболие и виене на свят. Най-общо казано, калциевият карбимид стимулира непоносимост към алкохола.  Продуктът може да предизвика също умора и замаяност, сънливост, шум в ушите, обриви и депресия, често уриниране, импотентност.

Хомеопатия

Възможно ли е лечение на алкохолизъм с хомеопатични средства? Изглежда спорно, но ето какво казват специалистите: съществуват успешни варианти за лечение на алкохолизъм с хомеопатични средства. Лечението не е стандартно, а се съставя като терапевтична схема със специфични продукти за всеки отделен пациент. Необходимо е човекът с алкохолизъм да се довери на добър лекар хомеопат; неговата работа започва с разкриването на причините, които правят от дадения пациент алкохолик. Лекарят трябва да отчете при избора на лекарство по какъв начин се отразява алкохолизмът на пациента, какви са обстоятелствата, при които той “практикува” порока си и пр.

Ето примери:

Nux Vomica (отровен орех) е средство, подходящо за работохолици, които заради преумората търсят стимуланти и бързи средства за отпускане. Този тип хора очакват от алкохола да ги освободи от напрежението, след като в името на работата си са съсипали стомашно-чревния си тракт, нервната система, сърцето и не могат да спят нормално. Противно на очакваниата им алкохолът не помага, след поредната чашка се чувстват още по-напрегнати и склонни към агресия.

Arsenicum album (бял окис от метален арсен) е хомеопатично средство, подходящо за дългогодишни алкохолици. Това са хора с множество поражения от алкохола, с тежки здравословни проблеми. Тези хора спят зле, събуждат се посред нощ, мислят със страх за смъртта. Страдат, ако не успеят да си набавят алкохол, имат халюцинации, изпадат в състояния с треперене на цялото тяло. Други хомеопатични средства, прилагани при лечение на алкохолизъм, могат да са според конкретния случай Lachezis(змийска отрова от змията сурукуку), Natrium Muriaticum(натриев хлорид – обикновена сол), Opium(опиум), Kali Bichromicum (калиев бихромат) . Има още, но повтаряме – прилагането им след точен избор се препоръчва единствено от добър лекар хомеопат.

Дайте мнение и Вие тук!

Клиники

И идва момент, когато човекът с алкохолизъм – сам или с близки и приятели, осъзнава, че страстта му е болест и е нужно лечение в истинска болница. Здравната статистика е категорична, че стресът и напрежението отключват това заболяване у все повече хора.

Специалистите подчертават, че началото винаги е невинно – няколко глътки за снемане на стреса, но сетне количествата нарастват, както и честотата и идва момента на зависимост. Истината – донякъде утешителна – е, че страната ни има опит и традиции в лечението на алкохолизъм. Винаги се казва, че въздействието върху такъв пациент трябва да е комплексно. С човека, страдащ от алкохолизъм, работят екипи – психиатър, невролог, психолог, ако е необходимо – специалист според вторично придобитите хронични заболявания, физиотерапевт.

Необходима е хоспитализация, най-често за десетина дни – тогава се провежда точна диагностика, детоксикация, терапия за отвращение от алкохола, терапия за укрепване на психиката и пр. На пациента се дават инструкции, усвоява собствена терапевтична програма и оздравителен режим на хранене и живот.

Насочва се за продължаваща терапия в дневни центрове – ако са налице близо до местоживеенето му, към амбулаторно лечение в рамките на около година с редовни консултации и контролни изследвания и тестове.

Къде може да бъде насочен пациент с алкохолизъм и къде той ще получи адекватна помощ у нас? Ето някои възможности.

Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм

Намира се в София – 1303 гр.София, ул.”Пиротска” № 117,тел. 832 51 67; факс: 832 91 45.

Специалистите от това болнично заведение работят с пациенти от цялата страна. Разработени са дългосрочни програми за терапия, в които могат да бъдат включвани хора със зависимости – включително алкохолна – от цялата страна.

Приемат се пациенти на възраст 18-40 години; лечението преминава през няколко етапа, които включват диагностика, детоксикираща програма, консултации със специалисти и насочване за лечение към други хронични заболявания, включване в групи за психотерапия, насочване към поемане на отговорности и ресоциализация. Ангажираните с програмите не крият, че лечението е трудно и не винаги пациентите с алкохолизъм успяват да се освободят от зависимостите си.

В Пловдив

Като възможности за лечение на алкохолизъм в Пловдив са посочени клиниката по психиатрия при УМБАЛ “Свети Георги”, и Центъра за психично здраве (т.н. Психодиспансер). Това са специализирани здравни заведения, където лечението от зависимости – включително алкохолизъм, е безплатно. Па.иентите на Центъра за психично здраве не се диспансеризират, ако самите те не пожелаят това изрично.

Съществуват варианти и за лечение на алкохолизъм в частни здравни заведения – такава програма има Медикус алфа в Пловдив. Там според анонси в интернет включването в стационална детокс-програма е от 135 до 185 лв дневно, като сумата включва пълен пансион и лечебни процедури. Престоят е в рамките на 3-4 до 10 дни.

Център за лечение на алкохолизъм “Кортекс”

Лечението на алкохолизъм в столичния  медицински център “Кортекс” започва с прецизни диагностични процедури с модерна техника; това за специалистите е важно, за да определят най-точната медикаментозна терапия. Осигуряват се сеанси с психотерапевт; с помощта на физиотерапевт се разработва комплекс от най-подходящите процедури за конкретен пациент. Има възможност терапията да се допълва според степента на алкохолна зависимост с иглотерапия, ултразвук и лазер. Прилага се и озонотерапия като част от мерките за очистване на организма от токсини.

Частна клиника “Ренесанс”

Лечението от алкохолизъм е едно от направленията в частната клиника “Ренесанс” във Варна (Център за лечение на зависимости “Ренесанс-интер”). Тя е звено от специализирана укаринска верига медицински заведения за лечение на зависимости. Функционира от години с база в периметъра на курорта “Свети Константин”.

Лекуващи са специалисти от Украйна, Русия и България. Клиниката се счита за ВИП-вариант на професионалните услуги от този тип. Лечението е платено, условията са комфортни и пребиваващите в клиниката могат да разчитат на дискретност. Коментари в мрежата сочат, че за терапия с положителен резултат човек трябва да си приготви около 2000 евро.

Освен стационарно – лечението може да бъде амбулаторно и дори задочно. Освен посочените дотук подходи към лечение на алкохолизъм тук анонсират климатолечение и арт-терапия.

Клиника “Канчелов”

Частна  клиника “Канчелов” е с международно признание; терапевтичните й практики са разработени на основата на последните достижения в науката за мозъка, психиката, разчита се на терапия на промяната. Лечението на алкохолизъм е едно от предложенията за терапия при зависимости.

Съчетават се психотерапевтични подходи – индивидуална и глупова терапия, фамилна, психодрама, мотивационно интервю, когнитивно-поведенческа и психоаналитична терапия. Този тип лечение се съчетава с прием на подходящ медикамент, като се изготвя индивидуална терапевтична схема.

Клиниката се намира в София; за да бъде приет един пациент, е необходимо предварително записване. Телефонът за контакти – 02 865 51 48.

Във Варна

Бегла справка в интернет показва още няколко варианта за лечение от алкохолизъм във Варна. Хората, които се интересуват, биха могли да потърсят по-подробна информация ТУК:

 • Клиниката за лечение на зависимости при УМБАЛ “Света Марина” (052/ 30 28 60, вътр.425, доц. Христо Кожухаров );
 • Център за психично здраве, д-р Цветелина Дончева, 052/ 60 09 86;
 • Клиника по токсикология – Военноморска болница, доц. Снежана Златева, 052/ 38 63 71;
 • Сдружение “Живот без алкохол”, за контакти 0876 999 571.
 В Русе

Очевидно вариантите за избор в Русе не са така разнообразни, както във Варна – от което не следва, че човек в беда ще е лишен от професионална помощ. Тя може да бъде получена в местния Център за психично здраве (със стационар). Този тип здравни заведения в цялата страна са структурирани на мястото на бившите психодиспансери. Русенският център е на адрес  ул. “Борисова” № 36; за контакти – 082/ 84 53 79, д-р Светослав Иванов.

Общност “Феникс”

Терапевтичната общност “Феникс” е изградена с цел лечение на зависимости – включително алкохолизъм. Това е професионална рехабилитационна програма, чиято цел е личностна промяна на зависимите пациенти, така че да се преодолеят пристрастяванията към алкохол или наркотици.

Подходът е съставяне на индивидуален план за терапия на всеки пациент, като според пунктуално изготвения му профил той бива включван в групи или участва в индивидуални сеанси, предлагат се тестове и прием на медикаменти от ново поколение. Задача на терапевтите е да помогнат на пациента да усвои специфични техники за справяне с влечението към алкохола, насърчават развитието му като личност – за освобождаване от стреса и болката.

Дава ли се ТЕЛК

Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността третира описвания алкохолизъм като заболяване. Т.н. алкохолна болест подлежи на доказване – преценяват се уврежданията на черния дроб, възможна полиневропатия, психични и мозъчни увреждания и пр.

Алкохолната зависимост може да се докаже, като при ТЕЛК се отбелязват зависимостите със загуба на контрол; при алкохолизъм, който е причина за социално изключване и невъзможност за трудова реализация, може да се прецени намалена работоспособност от порядъка на 50%. Обикновено протоколът се оформя положително в случаите, когато пациентът е бил лекуван от алкохолизъм по лично желание, но терапията не е дала резултат.

Други клиники в България

Справка за местата, където болни от алкохолизъм хора могат да получат адекватна помощ, може да се направи ТУК . На практика почти във всички по-големи градове, където е имало психодиспансери, работят Центрове за психично здраве и терапиите при алкохолизъм са едно от направленията им. Лечение от алкохолизъм провеждат също клиниките по токсикология в големите болници, специализирани звена в университетските болници, някои частни клиники.

Верният път при лечение на алкохолизъм е да се събере възможно най-много информация за възможните клиники или центрове, които биха били финансово достъпни за конкретния пациент и семейството му. Информацията трябва да е и професионална – консултирайте се с личния лекар, с други медицински специалисти, които са наясно с проблема ви. Не е невъзможно да се намери добър вариант за лечение и в болница, която не е от най-известните, но там се труди опитен терапевт.

Главното все пак си остава и личното усилие, както и подкрепата на близки и приятели.Код

Кодиране

Кодирането при алкохолизъм е психотерапия – въздействие върху пациент с цел преодоляване на психологическата зависимост от алкохола. Този метод е приложим основно при хора, които се поддават на хипноза. По време на въпросното кодиране лекарят прилага техники, чрез които въздейства на подсъзнанието на пациента си и му внушава отвращение към алкохола. Някои специалисти смятат, че дори само с един сеанс е възможно проблемът да се преодолее – но пациентът трябва предварително да е пожелал раздялата си с чашката и в продължение на 2-3 седмици да не е близвал алкохол.

След въпросното кодиране у болния от алкохолизъм се изработва рефлекс, благодарение на който вместо удоволствието от пиенето той чувства единствено негативни реакции. Веднага щом осъзнае колко лошо нещо е алкохолът, пациентът започва да прави усилия да се справи сам с физиологичните проблеми. Немалко специалисти са на мнение, че такъв тип лечение трябва задължително да се провежда в болнични условия. Там по-лесно се гарантира отсъствие на възможности за консумация на алкохол.

При изписването от болницата на пациента се обяснява 1:1 колко опасно би било да пие, дори това да са само някакви 50 грама. Самото провеждане на лечението изисква добра професионална подготовка на терапевта; лечението се смята за ефективно за дълъг период от време. Разбира се – има и скептици сред професионалистите, за които този метод не е приложим във всички случаи. Поддават се в общи линии средно интелигентни хора, на които подобно въздействие им е за първи път. От етични съображения някои специалисти се въздържат от този метод, тъй като при него се създава рефлекс на базата на страха от смъртта.

Хипноза

Кодирането срещу алкохолизъм може да се извърши на практика по няколко начина – например чрез медикаменти, като някои от тях се инжектират или имплантират, “подшиват”, чрез лазерна терапия и пр. Прилага се и хипноза за кодиране срещу алкохолизъм.

Хипнозата се използва заради положителните си ефекти при лечебни сеанси. Използва се на практика едно специфично състояние – междинно, между съня и бодърстването. Мозъкът се “изключва” за реакции спрямо околната среда, но същевременно е способен да я възприема. Това е безсъзнателно състояние с минимална активност на електромагнитните процеси – при това обаче е съхранена способността да се приема външна информация. Именно в такова състояние на мозъка може да се предаде желаната от външен източник информация и той да я “запише”.

Опитният терапевт е наясно с тези свойства и е способен така да “омае” пациента, че той да възприеме думите му като базова установка. Обикновено това са последните думи, които хипнотизаторът произнася преди събуждането. Дейността на нервните клетки след изхода от хипноза е насочена изключително към изпълнението на внушените истини.

Симптоми, признаци, заболявания

Алкохолизъм или синдром на алкохолната зависимост е комплекс от физиологични, ментални и поведенчески разстройства вследствие злоупотребата с алкохол. Симптомите на алкохолизъм са достатъчно добре описани и коментирани. На първо място е неудържимото желание да се приема алкохол – това е вътрешна потребност, към чието удовлетворяване зависимият се стреми непрекъснато.

Втори признак е липсата на самоконтрол: алкохолно зависимият усеща, че трябва на всяка цена да приеме напитка, независимо от външните обстоятелства.

Следва осъзнаването на едно убеждение, че приемът на алкохол неутрализира стрес, дискомфорт, притеснение и пр. Това състояние на успокояване, задоволяване на вътрешна потребност с времето изисква прием на все по-големи количества алкохол. Липсата или недостигът на алкохол причинява абстиненция – затова алкохоликът се стреми по всякакъв начин да си го набави, пренебрегвайки всякакви други потребности, свои и на близките си. постепенно отпадат всякакви други занимания и желания за задоволяване на интереси и целият ресурс – от време, средства и енергия, се насочва към набавянето на алкохола (puls.bg).

Приемът на алкохол, все повече и редовно, причинява различни увреждания на органи и системи; появяват се признаци на различни хронични заболявания. Усложненията на алкохолната болест увеличават риска от злополуки и нещастни случаи – катастрофи, различни инциденти. Страда черният дроб, развива се цироза; панкреасът развива хроничен панкреатит с опасност от трансформация в рак на панкреаса. Възможни са нарушения в съзнанието; ранна проява на деменция. Поразена е и сърдечно-съдовата система, отключва се сърдечна недостатъчност Още: периферни невропатии, еректилна дисфункция при мъжете, разстройства на менструалния цикъл при жените. Възможен е и фетален алкохолен синдром при бебета от майки алкохолички.

Абстиненция

Абстиненция или абстинентен синдром се развива при алкохолизъм, ако пиещият изведнъж прекрати приема на алкохол по една или друга причина. Алкохоликът чувства неразположение, нервен е, изпада в състояния на гняв, става раздразнителен и заядлив, груб, агресивен. Същевременно човекът усеща дискомфорт в стомашно-чревния тракт, изпитва смущения в сърдечната дейност. Това са състояния на тежък психически и физически дискомфорт; алкохоликът страда сериозно и е наясно, че може да се спаси единствено чрез нова порция алкохол. Това е опасен момент, защото на практика при абстиненция се създава трайно порочен кръг и измъкването от него е силно затруднено.

Депресия

Депресия и алкохолизъм – те са свързани, а според статистическите данни около 30% от пациентите с депресии страдат и от алкохолизъм. Заблуда е, че алкохолът може да лекува от мъка, т.е. депресивни състояния – той може да бъде транквилант само моментно и при епизодични стресови ситуации. Системното наливане с алкохол само усилва депресивната симптоматика.

Коварното въздействие на алкохола е в спецификата му да действа в две фази – активираща и потискаща. Да кажем, че един човек в депресия е усетил облекчение от изпития алкохол. Но на другия ден психопроблемите отново го връхлитат с още по-изразена сила. И за да ги укроти, той отново посяга към бутилката. Така става влизането в един порочен кръг, от който е много трудно да се откъснеш. Нещо повече: според изследвания на британски учени един и същи ген отговаря както за пристрастяването към алкохола, така и за депресивните прояви.

Главоболие

Главоболието е много честа последица от злоупотребата с алкохол. Понякога то се появява веднага след консумацията с алкохол, но в повечето случаи това се случва на другия ден – т.н. махмурлук. Каква точно е причината? Накратко – главоболието е резултат от въздействието на продуктите на алкохолния разпад. Последиците са разширяване на кръвоносни съдове и прилежащи тъкани, потискане на нервните импулси. Променя се цялата биохимия на тялото, различни са стойностите на кръвната захар, излъчването на хормони и ферменти и пр.

Агресия

Проявите на агресия при злоупотреба с алкохол са нещо за жалост добре познато. Проблемът е, че при алкохолизъм съзнанието се освобождава до голяма степен от симптомите на тревожност – а според науката тревожността ограничава действия, считани за недопустими и опасни. Пияният човек престава да мисли за последиците от постъпките си; “отключва” се и се освобождава от поведенчески задръжки. Човекът с високи промили в кръвта е склонен да тълкува погрешно жестове и думи на околните, да ги квалифицира като обидни или застрашаващи го и избухва. Това се наблюдава дори при хора, които иначе са много сдържани и кротки (alkovital.com).

Халюцинации
мащерка лек за алкохолизъм
Обикновената мащерка е силен лек за алкохолизъм.

Те са продукт на напредващия алкохолизъм и се проявяват паралелно с безсъние и маниакални състояния. Най-често се съобщават зрителни халюцинации – насекоми, малки животни, при по-тежки случаи е възможно да се “видят” починали хора и уж-застрашаваши живота на алкохолика същества. Халюциниращият мозък има моменти на успокояване и нормално възприемане и оценка на външния свят. Обикновено периодите с халюцинации са вечер и през нощта; има случаи със смесени илюзии – освен образи се наслагват звук, тактилни усещания, ангажира се обонянието. Нерядко човекът с алкохолизъм изпитва силен страх, опитва се да избяга, да се скрие (puls.bg).

Цироза

Уврежданията на черния дроб при алкохолизъм обаче са съвсем реални и при заболяване в тежка форма – необратими и фатални. При алкохолна цироза настъпва трайна болестна промяна на чернодробната тъкан: специфичните клетки се трансформират в клетки на съединителна тъкан, протича възпалителен процес, нормалните функции на този силен органичен филтър отслабват. Първоначално черният дроб се увеличава заради възпалението, но впоследствие се втвърдява и смалява. Заради израждането на хепатоцитите и притискането на кръвоносните съдове засегнатият от алкохолна цироза черен дроб редуцира процесите на детокс и кръвотворене, което се отразява тежко на целия организъм (pharmacy-bg.com).

Други болести на черния дроб

Освен алкохолна цироза, която може да е фатална за пиещия, черният му дроб може да развие алкохолна стеатоза и алкохолен хепатит.

Алкохолната стеатоза представлява натрупване на мастни клетки в самия орган и около него; черният дроб увеличава размерите си, а функциите му са затруднени. Състоянието може да е остро или хронично; болният се оплаква от болки в дясното подребрие, тежест и дискомфорт, подуване на корема и диария. При острите състояния се наблюдават гадене и повръщане, повишаване на температурата, отпадналост, пожълтяване на кожата и склерите (dar-center.com).

Хроничната алкохолна стеатоза първоначално може изобщо да не се почувства, но постепенно симптоматиката се развива и доближава до тази на острите състояния. Човекът с такъв проблем е раздразнителен, оплаква се от отпадналост и болки в корема. Има лечение, но то предполага пълен отказ от алкохол и хранене с акцент върху протеините и Б-витамини.

При алкохолен хепатит проблемът може да е в латентна форма – т.е. да липсват болки, но апетитът отслабва и обикновено кожата и склерите пожълтяват. Черният дроб е увеличен, появяват се повишена температура, подуване на корема, сърбеж по цялото тяло, отслабване на апетита. Лечението предполага пълен отказ от алкохола и млечно-растителна диета с прием на Б-витамини.

Треперене

Треперенето на ръцете е видим симптом на алкохолизъм; свързано е с въздействието на алкохола върху нервната система. Обикновено това състояние се развива при алкохолизъм в по-тежка форма и то в моментите, когато нивото на алкохола в кръвта започва да намалява.

Т.е. това може да се коментира и като симптом на абстиненция; няколко глътки “твърдо” успокояват почти веднага тремора. Известно е и това, че при по-тежки случаи може да се наблюдава и треперене на цялото тяло. У някои хора има треперене на клепачите, на лицеви мускули. При тежки увреждания на нервната система от алкохола тези състояния стават все по-продължителни и “изискват” все повече алкохол.

Напикаване

Напикаването след прием на големи количества алкохол не е задължително, но се случва често. Неудобно е да се коментира точно тази последица от въздействието на спирта и може би затова сравнително малко му се обръща внимание. Всъщност нещата са свързани с невъзможността да се упражнява нормален контрол върху функциите на организма. Често пиещият човек потъва в дълбок сън и не е в състояние да се събуди, за да освободи мехура по присъщия на възрастните начин. Той не се събужда и след като подмокри леглото и остава в мръсните чаршафи до сутринта.

Ремисия

Ремисия е състоянието, при което лечението от алкохолизъм е дало видими резултати. Не бива обаче да бързаме със заключенията, ако пиещият се въздържа от алкохола месец-два. Нещата трябва да бъдат продължавани целенасочено, като този човек продължава да приема определените му медикаменти, спазва хранителен режим, изпълнява индивидуалната си програма за ресоциализация. Най-пагубно в етапа на ремисията е, ако по някакъв повод лекуваният от алкохолизъм реши да “глътне” едно малко по някакъв случай или да снеме стреса от неочакван проблем. Има опасност целият труд до този момент да бъде заличен и проблемите да започнат отначало.

Форум: Мнения и отзиви на хората

Трябва да влезете някой ден във форума на “Анонимни алкохолици” и да четете историите на хора, които страдат от алкохолизъм (aa-bg.info). Има наистина потресаващи и е основателно внушението на медиците, че при алкохолизъм става дума за болест, за необходимост от лечение и човешка подкрепа. Вижте кратки извадки от постове на хора, които имат този проблем или той е засегнал техни близки и приятели:

 • Nadezh от data.bg: “…Мой близък има проблеми с алкохола 🙁 ,за които естествено не си признава.Вече е възрастен и този проблем не е от вчера.Казаха ми,че имало лекарства на билкова основа,които могат да се слагат в пиенето и да предизвикат отвръщение от алкохола.Има ли някой запознат с проблема,и да се е справил с него и ако да как?”
 • Dobriman от data.bg : “Няма спасение…за съжаление.
  Положението ще става все по-зле.
  Най-добре е да се съветва с специалист. Медицински.
  Никакви знахари и отвари или магии и заклинания няма да помогнат.
  За съжаление….лечението е в специализирана клиника /психиатрична/.”
 • Kozew от data.bg “Ако човекът не иска или няма волята, просто няма начин да го откаже. След като не признава че има проблем, значи за пред него си няма проблем.. тоест няма причина да спре да пие.”
 • Zergo от data.bg: “ Всичко е до психика според мене. Ако човекът, за който говориш има воля да спре да пие, ще го направи, разбира се, със съответните медикаменти ще стане по-бързо. Но мисълта ми е, че ключът към всичко е човешката психика.”

Особени случаи

В някои случаи се наблюдават общи характеристики на пътя към чашката, към затъването в алкохолизъм – важни са обстоятелства, среда, фамилни условия. Това дава основание да се анализират прояви на алкохолизъм например в детска възраст, “практикуване” с цялото семейство, на работното място и пр. По-долу ще разгледаме някои от вариантите на алкохолизъм с повтарящи се общи характеристики.

Бирен алкохолизъм

Названието се отнася за състояния, при които се проявява болезнена тяга към бирата. Това не е официалнадиагноза, но от това проблемът не става по-малко сериозен. Злоупотребата с бира не се разглежда като отделен вид алкохолизъм, но е известно, че това е много бърз начин за алкохолизиране. Особеното в бирения алкохолизъм е това, че той се развива извънредно бързо и неусетно – може би защото бирата се счита за слаб алкохол и за много хора тя не е сериозно пиене. Това отношение към бирата може да се обясни със следните условия:

 • Рекламата формира представа за бирата като за спътник на безоблачния, успешен живот, като за задължителен атрибут на другарските сбирки и трапези;
 • Човек с бутилка бира на улицата – това не се оценява негативно от обществото; пиещият не осъзнава опасностите за здравето си, защото не получава нито предупреждения, нито съвети, не е отхвърлян заради поведението си;
 • Напитката има приятен вкус и наистина действа отпускащо.
 • Немалко хора считат бирения алкохолизъм за по-малко опасен за здравето, но това е само илюзия. Всъщност страдащите от бирен алкохолизъм са извънредно много, но изобщо не възприемат увлечението си за болест и не мислят да се лекуват.

Да се определи “диагнозата” бирен алкохолизъм на ранен стадий е много трудно – на тази тема обикновено се говори, когато симптомите на болезнено влечение към бирата станат видими в твърде напреднала фаза.

Фразата “бирено коремче” е само част от външното описание на човека с бирен алкохолизъм: обикновено любителите на пивото са с наднормено тегло, изглеждат отпуснати и със забавени движения, дишат тежко и имат торбички под очите, натрупват тлъстини в областта на ханша и корема, при мъжете се наблюдава нарастване на гърдите, дъхът им лъха на ацетон. Главоболие, махмурлук, чести диарии, неспособност за самоорганизация за труд – това са съпътстващите проблеми на бирения алкохолик. Той бързо достига редовна консумация на минимум литър бира на ден – и това не му е достатъчно.

Биреният алкохолизъм сериозно уврежда сърцето, мозъка, нервната и репродуктивната система, стомашно-чревния тракт и бъбреците.

Битов алкохолизъм (домашен)

Редовният прием на алкохол вкъщи – традиционно, с домашно вино или ракия, се счита за нещо нормално от много хора. Говори се дори за традиционна “практика”. Хората, които всеки ден сядат на масата с чашката, в повечето случаи не си дават сметка, че така влизат в коварния капан на алкохолизма. Безобидното “едно” за отпускане след тежкия ден бързо се трансформира в две и т.н. – особено ако пиещият разполага с добре заредена домашна изба. Редовният прием на алкохол вкъщи или в позната обстановка, при което приеманото количество постепенно и необратимо нараства, се нарича битов алкохолизъм. Рано или късно битовият алкохолик си дава сметка за болки и дискомфорт, които редовно го тормозят, както и за факта, че се чувства зле, ако не приеме обичайните количества алкохол. В такъв случай вече става дума за преход от битов алкохолизъм към алкохолна болест, алкохолизъм.

Алкохолизъм и семейство

За алкохолизъм се говори като за семейна болест по две причини. От една страна – рискът едно дете да порасне като алкохолик е по-висок, ако семейната среда не счита пиенето за порок, ако родителите пият редовно и въвличат децата си в тези занимания най-малкото с нагледни примери.

От друга страна при алкохолизъм страда не само болният човек, но и близките му. Те преживяват заедно с него всевъзможни перипетии, скандали и епизоди на агресия, неприятности и злополуки, напрежения около желани или нежелани опити за отказ от алкохола. Семействата, в които има алкохолик, са потопени в напрежения, страдат от опасения за здравето и живота на близкия си човек, преживяват материални затруднения. В немалко случаи такива семейства се разпадат.

Хроничен алкохолизъм

Редовното пийване хроничен алкохолизъм ли е? Ще намерите какви ли не отговори на така зададения въпрос. Макар да е трудно да се фиксират граници, специалистите различават редовното пиене на някакви количества алкохол – т.е. стана дума за хронична проява, от алкохолна болест, алкохолизъм. Счита се, че лошите навици преминават границата към болестното състояние тогава, когато липсата на алкохол причинява абстинентни усещания – тяга към алкохол, пресъхване на устата, треперене, изпотяване, лошо настроение, главоболие. Ако всяка сутрин ти се иска да пийнеш “за оправяне”, състоянието е станало хронично и работата е сериозна.

Принудително лечение

Това с принудителното лечение от алкохолизъм е деликатна и трудна тема. Към него проявяват интерес обикновено членовете на семейства, в които има алкохолик – след като болестният процес е напреднал много, след поредици от скандали и сцени на домашно насилие. Желанието на близки и приятели е както да опазят човека от напредващата деградация, от извършване може би на престъпление – така и да защитят и съхранят себе си.

При сцени с насилие, в които човекът с алкохолизъм е главно действащо лице, било то вкъщи или на друго място, се търси полицейска намеса и в зависимост от инцидента може да се поиска принудително настаняване за лечение в специализирана клиника. Принудително лечение се разпорежда чрез специални процедури, с които са ангажирани прокуратура и съдебна власт. Лошото е, че след приключването на лечението алкохоликът може лесно да се върне към пиенето и бързо да достигне състояние, в което да проявява агресия и да е опасен за околните. Успешна терапия по принцип има тогава, когато алкохоликът съзнава проблема си и е готов да бъде съдействащ пациент.

Източници на английски и още ценна информация: Наръчник за отказване на алкохола. Отвращаване от алкохола у любимия, без той да е съгласен. Лечение на алкохолизъм в домашни условия. Споделете и вие какви начини за отвращаване от алкохол знаете! Може ли да препоръчате тайно лечение? Как се лекува пиенето в домашни условия? Бихте ли препоръчали клиника? Знаете ли магия за спиране на пиенето? Имате ли рецепта или пък някакъв бабешки метод? Пишете ни в нашия форум с коментари ТУК!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Нямам апетит и ми е лошо. Какво се пие при липса на апетит?

Загуба на апетит и гадене. При липса на апетит какво пием? Лекарства, прахчета, бабини рецепти

Нямам апетит и ми е лошо. Какво се пие при липса на апетит? Причини за …

8 Мнения

 1. От къде мога да намеря елейна сол против алкохолизъм и на каква цена

 2. Психо номерата с кодирането нима не се използват от здравият разум в обратна посока – да причинят алкохолизъм?

  • Лекар.БГ

   Използват се и за причиняване, и за лечение на алкохолизъм! В Русия има големи традиции и в двете посоки 🙂

 3. Доказано отказване от алкохола и възстановяване на психиката се постига с програмата на Анонимни Алкохолици, има сбирка във всеки град, в София на няколко места. Виждам пример, как жената се оправи, а беше затънала здраво.

 4. И мене ме интересува елейната сол от кодекса може да се купи

 5. В аптека продават ли се Лекарства и с рецепта ли са

 6. Продавам Кампрал/Campral 0888365277

 7. Здравей,аз страдах от това преди 30 год. Трябва самия човек да прояви воля и най вече разбиране че алкохола вреди и те съсипва сами я теб и хората около теб който обичаш и ако наистина ги обича ще махне алкохола за те да са добре и той също да е добре,друго лечение няма кой каквото и да ви говори,осъзнаване на проблем а и да каже край до тук с алкохола или смърт друг изход няма. Толкова години не пия и не пуша и се чувствам прекрасно,пожелавам успех на нуждаещите се,ако имаш някакво питане или споделяне пишете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.