Сърцебиене. Хапче Валериан, първа помощ, билки

Шипката елиминира учестеното сърцебиене, както и чай от липов цвят.

Усещането, че сърцето ви бие учестено, пропуска удар и излиза от ритъм, поражда чувство на тревога. Това може да е симптом на сериозно сърдечно заболяване, затова винаги се консултирайте с лекар, дори да се окаже, че причината е съвсем незначителна. Ако е така, можете да се справите с проблема посредством редица природни средства.

Човек обикновено не обръща внимание на сърдечната пулсация.

Всеки дискомфорт в областта на сърцето е стряскащ, понякога води до паника и влошаване. Именно защото знаем колко важен е този орган, можем да си внушим проблем. Когато говорим за учестено сърцебиене (тахикардия), трябва да имаме предвид, че между 60 до 90 удара в минута са границите на нормалното. Понякога именно този широк диапазон може да ни стресне излишно.

Все пак сърцебиенето не бива да се пренебрегва. В тази статия ще ви помогнем да се научите да разпознавате тревожните симптоми на сърцебиенето и да ги различавате от обикновения стрес.

Колко е вашият нормален пулс?

Пулсът на всеки човек зависи от различни неща – начин на хранене, възраст, тегло, емоционалност и т.н. За да разберете какъв е вашият нормален пулс, го измервайте три дни подред и вземете предвид средната стойност.

Как да го измерите? Трябва да сте седнали и максимално отпуснати. Мери се пулсът на лявата ръка с показалеца и средния пръст на дясната. Сложете пръстите върху китката и напипайте пулса. Засечете 60 секунди и през това време бройте ударите. Вижте и ТОВА: Нормален и ускорен пулс.

Кога сърцебиенето трябва да ни притеснява?

При най-малкото притеснение и опасение, че нещо не е наред със сърцето ви, е добре да се консултирате с вашия лекар. Може да нямате основания за тревога, но самият факт, че постоянно го мислите, може да влоши вашето състояние.

Ако учестеното сърцебиене е съпроводено с болка, незабавно се обадете на Бърза помощ. Основание за опасение имате и ако продължи твърде дълго. Появяват ли се и други симптоми като виене на свят, задух, прилошаване, веднага се свържете с Бърза помощ.

Учестеното сърцебиене може да предхожда миокарден инфаркт, затова не пренебрегвайте тахикардията. Тя може да е сигнал и за заболяване на щитовидната жлез. Консултирайте се с кардиолог относно вашите притеснения.

Кога сърцебиенето е нормално?

Слава богу, много повече са случите, когато учестеното биене на сърцето е нормално. Дори чаша разредено кафе е способна да ти „разхлопа сърцето“.

“Демир

Спортуване или друг вид физическо натоварване също могат да причинят тахикардия. По този начин сърцето се опитва да осигури повече кислород до мускулите.

Летните жеги могат не само да ни изпотят, но и да ни разхлопат сърцето.

Същото се отнася за употребата на алкохол, цигари, кофеин или наркотични вещества.

Стресът пък е сред основните виновници за сърцебиение, наред с други силни емоции като радост, тъга, страх.

Дайте мнение и Вие тук!

Първа помощ!

Важно е да знаете как да окажете първа помощ на ваш близък или на вас самите при проблем със сърцето.

Легнете по гръб или ако нямате възможност, поне седнете. Опитайте се да се успокоите и разкопчайте дрехите си така, че да не ви стягат. Дишайте бавно и задръжте въздуха си поне за 15-ина секунди. Лежете неподвижно известно време, след това се наплискайте със студена вода и отново легнете. Добре е да изпиете и половин Аспирин.

Билки при сърцебиене

Естествено, няма как да не споменем валериана тук. Под всякаква форма, включително и на хапчета, тази билка успокоява сърцето. Същото се отнася за липовия цвят, комунигата и жълтугата.

Невероятното действие на шипката

Най-добре въздействие при сърцебиене имат цветовете на шипката. Неслучайно, те се използват в медицина при голяма част от лекарствата за сърдечносъдови заболявания. Шипката увеличава кръвния приток и успокоява сърцето.

Как да приготвим билков чай при сърцебиене

Смесете равни части от цвят от липа и шипка с жълт калифорнийски мак. 1 с.л. от сместа изсипете във вряща вода и задушете за 15-ина мин. Всеки ден приемайте от чая по 3-4 чаши.

Вижте важни подробности и за болестта белодробно сърце! И споделете материалите в социалните мрежи с повече хора, които са заинтересувани да ги прочетат!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *