Хомеопатия

Аконит 200 при шок, колапс, припадане

Как действат лекарствата аконит и арника при припадъци, шок и колапс. Ценна информация в Лекар.БГ!

По същество шок и колапс са термини, които могат да се използват почти като синоними. Когато в медицината се говори за шок, обикновено се има предвид състояние в резултат на физическа травма или операция, а колапс – в резултат на други причини, например: токсични въздействия, инфекциозни болести, остра кислородна недостатъчност, кръвоизливи и др.

При шока има остра съдова недостатъчност, характеризираща се с понижение на съдовия тонус и намаляване на масата на циркулиращата кръв, рязко спадане на артериалното и венозното налягане, намаляване на снабдяването с кислород на главния мозък. Кожата е бледа, покрита със студена пот, зениците са широки, дишането е ускорено и повърхностно.

Пулсът е неправилен, мек, ускорен, съзнанието е замъглено, до липсващо. Винаги трябва да се има предвид, че това състояние може да е придружено с или предизвикано от кръвоизлив- външен или вътрешен.

NB! Всяко подобно състояние изисква незабавна квалифицирана медицинска консултация и помощ независимо от подобрението, което може да настъпи след даването на хомеопатичното лекарство!

АРНИКА е лекарство № 1 за шок, в резултат на травма от какъвто и да било физически характер. АРНИКА дадена веднага след инцидента може да спомогне не само за овладяване на шока, но и за предотвратяване на по-късните усложнения, които могат да възникнат в резултат на травмата. Ако случаят е много тежък, може да се даде АРНИКА 30 или 200 два или три пъти през 5 до 15-20 минути, а след това на по-редки интервали от 1 до 3-4 часа в зависимост от състоянието на болния и използваната потенция. Ако състоянието и травмата изискват, може по-късно да бъдат дадени и други хомеопатични лекарства – например ХИПЕРИКУМ, ЛЕДУМ.

АКОНИТ е лекарство № 1 при силна уплаха в резултат на някаква травма (може да бъде и съвсем незначителна) или от наблюдаването на някой инцидент с друг човек, земетресение, принудително престояване в асансьор или друго затворено помещение и др. Може да има треперене, сърцебиене, чувство за недостиг на въздух и хипервентилация, чувство за стягане в гръдния кош, изплашено изражение на лицето и дори колапс и припадане.

АКОНИТ действа много бързо. Дава се потенция ЗОC (тук разбира се, са по-ефективни по-високите потенции – 200 или 1М и ако имаме, можем да дадем от тях). Може да е необходимо да се повтори веднъж или най-много два пъти през 10-15 минути в зависимост от тежестта на случая.

Някои най-често показани и използвани хомеопатични лекарства при колапс и припадане предизвикано от различни причини:

• физическа травма – АРНИКА

• уплаха – АКОНИТ

Демир бозан за безсъние

• загуба на кръв или други телесни течности – ХИНА

• скръб или други неприятни емоции – ИГНАЦИЯ

• при вида на кръв – НУКС ВОМИКА или НУКС МОСХАТА

Дайте мнение и Вие тук!

• от недоспиване и преумора – КОКУЛУС

• при вида на спринцовки или игли – СИЛИКА или СПИГЕЛИЯ

• от силна болка – ХАМОМИЛА, АКОНИТ или ВЕРАТРУМ АЛБУМ

• от незначителна болка – ХЕПАР

• от емоционална, по-често приятна възбуда – КОФЕЯ

• от гняв – ВЕРАТРУМ АЛБУМ

• от гореща, задушна атмосфера – ПУЛСАТИЛА, ЛАХЕЗИС или СЕПИЯ.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *