Смяната на сезоните е опасна за сърцето

Капризите на сърцето: Днес почти всеки човек при смяна на времето се оплаква от главоболие, намаляване на работоспособността, отпадналост.

Разбира се, че съвременният живот е изпълнен със стрес и това влияе на понижаването на имунитета. В такива условия дори най-малката промяна във времето може да се отрази отрицателно на здравословното състояние.

И ако преди години приближаването на циклона се усещаше само от възрастните и болните хора, днес дискомфорт изпитват и напълно здравите.

Това засяга особено градските жители, които в сравнение с тези на село са значително по-чувствителни към капризите на времето – поне това показват направените статистики.

Човешкият организъм е своеобразен барометър. С промените във външното поле (резки промени в налягането или магнитни бури) веднага започват и вътрешните промени в организма. Учените обясняват, че промените влияят на всички органи в тялото.

Адаптирайки се към променилите се условия, то започва да се пренастройва и в резултат на това се променя тонусът на кръвоносните съдове които се опитват да запазят кръвното налягане на предишното ниво.

Особено зависими от метаморфозите на времето са хората със сърдечносъдови заболявания, а най-уязвими са болните с нарушения в сърдечния ритъм и вегетосъдова дистония, а също така хипертониците и хипотониците.

Според данните по време на магнитни бури броят на инфарктите и инсултите се удвоява. В дните с ниско атмосферно налягане кръвното налягане на хипотониците се понижава още повече, а това предизвиква пристъпи на отпадналост, изнервеност и сънливост.

Хипертониците страдат и от повишаването на влажността на въздуха, и от приближаването на фронт с високо атмосферно налягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Страдащите от съдова дистония също реагират болезнено на всякакви промени във времето.

В рисковата група попадат и хората с различни хронични заболявания например на нервната, половата или имунната система.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Колкото по-силно е разстройството на организма, толкова по-рано човекът започва да предчувства промените във времето: не два часа преди настъпването на снега или магнитните бури, а едно или две денонощия.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Хлофазолин

Хлофазолин или Хлофадон? Мнения. Има ли вреда? Време за действие

Какви мнения съществуват за Хлофазолин? Време за действие при хипертонична криза. Има ли вреда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *