Тахикардия

Опасно ли е сърцебиенето

Повече от 70 хиляди българи страдат от това заболяване – сърцебиене, показва една неофициална статистика.

Малко хора се съобразяват с промяната на сезоните, защото не подозират какво може да ни донесе промяната от есен към зима например. В този период ударите на сърцето се увеличават от 80 до 100 удара в минута, болният изпитва необясним страх и дискомфорт.

Как може да се поддържа нормален сърдечен ритъм?

По време на прехода от есен към зима здравият човек дори не усеща как работи сърцето му. Нормалният му пулс е от 60 до 80 удара в минута. Възможно е при промяна на времето пулсът да се ускори, но това ще разтревожи много малко хора, защото не го смятат за болестно състояние. В повечето случаи пулсът се ускорява при тежко физическо натоварване, след изпиването на няколко чашки силно кафе, чай или алкохол.

Oт какво възниква тахикардията?

Всеки лекар ще каже, че тя има психогенен произход. Човекът се е преуморил, преживял е стрес, дълго време е стоял в задимена и запрашена стая и ето ти я тахикардията. Какво точно причинява промяната на времето?

Всяка промяна на сезоните във физическото натоварване нарушава малко или много нормалния ритъм сърцето и то започва да работи при ускорен режим. Ако се намирате в такава ситуация и у вас не възникне тахикардия, значи нещо във вегетативната ви нервна система не е в ред – нарушен е ритъмът й на работа.

Друг е въпросът когато тахикардията възниква дори тогава, когато не се сменят сезоните, човекът не преживява нито физическо, нито психично натоварване. Това вече е сигнал, че в организма нещо не е наред…

В КОИ СЛУЧАИ ВЪЗНИКВА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Тахикардията възниква най-често при хипертониците, чието кръвно налягане има стойности от 180 до 200 мм. При наднормен обем на кръвта сърцето започва да работи с по-ускорен режим. Пристъпът се съпровожда с главоболие, леко треперене и силно възбудено състояние.

Сърцебиенето може да възникне и при настъпващите промени на организма – в юношеска възраст и при менопауза. В тези два периода настъпват изменения в хипоталмуса, и по-точно в частите му, които управляват работата на сърцето.

Ако имате тези симптоми, не отлагайте отиването при кардиолог. Тахикардията изтощава организма, намалява енергийните резерви на миокарда, а това може да накара сърцето просто да се откаже да работи. Необходими съвети за хората, които имат проблеми със сърцето

Ако почувствате, че сърцето ви бие ускорено, направете следното:

•Разкопчайте дрехата си така, че да дишате по-леко

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

•Вземете няколко капки от валериан.

•Бързо променете положението на тялото си – от вертикално, в хоризонтално.

•Задръжте дишането си в продължение на 30 – 40 секунди.

•Затворете очите си, натиснете леко очните ябълки с възглавничките на три от пръстите си.

•Изпийте чаша газирана напитка.

•Измийте се със студена вода...

КАКВО ДА ПРАВЯ, КОГАТО ПОЛУЧА СИЛНО СЪРЦЕБИЕНЕ

Първата мисъл на всеки от нас, която възниква при внезапно възникналото сърцебиене, е, че нещо със сърцето не е наред. В повечето случаи е точно така: ако по време на силно сърцебиене се появи и болка в гърдите, значи нещо в сърдечносъдовата система наистина не е както трябва.

Какъв е проблемът?

Вероятно става въпрос за нарушения при образуването и предаването на импулсите в сърцето, което се усеща като силно сърцебиене.

Ако сърцебиенето се усили внезапно, с усещането за силни и неравомерни удари в гърдите, пулсът скочи до 150 удара в минута, появи се и проблем със задържането на урината, а в корема нещо започне да къркори – значи става въпрос за пароксизмална тахикардия.

И само кардиологът може да открие причините, поради които тя е възникнала, след като се направят необходимите в такива случаи изследвания.

Какви са причините за ускоряването на сърдечните удари?

Проблемът може да се окаже сериозен, ако тахикардията е симптом на някакво друго заболяване.

Учестеното сърцебиене може да бъде причина за възникването на хипертиреоза – повишена функция на щитовидната жлеза.

Едновременно с това болният започва да се оплаква от безсъние и повишена раздразнителност, от изпотяване и безпричинна умора.

И въпреки че той продължава да се храни нормално, дори повече от преди, отслабва много бързо.

Така е, защото хранителните вещества отиват само за поддържане на постоянната лека температура на тялото.

Дайте мнение и Вие тук!

Пулсът му, дори по време на сън, остава на нивото на 80 удара в минута.

Възможно е всичко това да е свързано с усиленото изработване на хормоните. Това заболяване просто изтощава организма. Затова лечението трябва да се започне веднага след уточняване на диагнозата.

Намаленото производство на хемоглобин и на еритроцити в кръвта също може да е причина са увеличеното сърцебиене. Тъканите на организма изпитват недостиг на кислород и това кара сърцето да ускорява ударите си. В крайна сметка възниква анемия и болният освен тахикардията започва да изпитва слабост, задушава се, изморява се много бързо. Диагнозата се определя много бързо и лесно – по анализа на кръвта.

Трудно е само да се открие какво точно е предизвикало малокръвието...

КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ПРИ ПРОБЛЕМИ В СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА СИСТЕМА

Към средствата за борба с тахикардията се препоръчват и дихателните упражнения. На болния могат да помогнат плачът или смехът.

По въздействието върху организма, по-скоро върху сърцето, те не се отличават едно от друго: те са конвулсивни реакции, в които еднакво се използват и гласът, и дишането.

В резултат организмът се освобождава от напрежението и сърдечният ритъм влиза в нормалните си граници. Така че не се срамувайте да плачете – и плачът, и смехът са полезни за сърцето.

Разбира се, смехът е по-приятен, но не винаги човек може да си го осигури.

Не го правете! В последно време като средство за борба с тахикардията се препоръчват най-различни хранителни добавки. Не обръщайте внимание на тези препоръки. Никой не възразява против приемането на такива адаптогени, но в качеството на допълнителен препарат към основните лекарства, които е предписал лекарят. Хранителната добавка може да успокои за миг сърцето, да ви даде сили, да подхрани организма с витамини, но само това. Тя не е пригодена за борба с основната причина на заболяването. А загубеното с хранителни добавки време понякога се оказва фатално.

Любовта е полезна за сърцето

По статистически данни 65 на сто от сърдечно болните са неудоволетворени сексуално в живота си. И тази взаимовръзка е напълно обяснима. Сърцето не е само мотор…

КОЛКО СЕ НАТОВАРВА СЪРЦЕТО ПО ВРЕМЕ НА СЕКС

Честотата на сърдечните удари при полов акт понякога достига и до 130 удара в минута.

Можете ли да си представите с каква скорост работи сърцето по време на любовната игра? Колкото и да е странно, но ускореното биене на сърцето за тези няколко минути не са опасни за сърцето. Както се казва, от щастие не се умира.

Ситуацията, в която двама души правят любов, не е конфликтна, възбуждането нараства и отслабва постепенно, затова няма опасност сърцето да експлодира. Не можем да отречем, че има мъже, които са умирали по време на секс. Ако сега решим да анализираме една такава ситуация, ще се окаже, че леглото в повечето случаи не е било брачно и партньорката е била много по-млада от партньора си. Тоест ситуацията попада в раздела на стресовите.

По време на секс сърцето работи с неподозирана скорост за прехвърляне на кръвта, то е емоционален център на организма. И ако не се подхранва достатъчно, ще се разболее.

Първоначално публикувано на:19.01.2008 @ 21:23

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

аритмия на сърцето тахикардия брадикардия екстрасистоли сърцебиене

Най-доброто лекарство за аритмия на сърцето. Кое хапче за аритмия да изберем?

В тази публикация търсим кое е най-доброто лекарство за аритмия измежду всички. Кордарон – мнения, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *