Медици и диетолози съставиха списък на десетте храни, които са най-важни за здравето на сърдечно-съдовата система. Кои са те, информира medikforum.ru .
* Овесена каша.
Купичка от тази храна зарежда “мотора” за няколко часа.
Продуктът е богат на калий, фолиева киселина и фибри.
Смъква нивото на холестерина и съдейства за гъвкави кръвоносни съдове.
* Сьомга.
Две порции за седмица от тази великолепна риба поддържат в норма кръвното налягане и потискат образуването на съсиреци. Редовната консумация може да намали с 30% риска от сърдечен пристъп. Полезни са също сардината, сельодката и любимата риба тон.
* Авокадо.
Мононенаситените мазнини от този екзотичен плод стопяват холестерина. Подходящо е като добавка в салата от спанак или в сандвичи.
* Зехтин.
Съдържа мононенаситени мазнини; смъква холестерина и намалява риска от сърдечни заболявания. Населението на остров Кипър е известно с ниската си смъртност от сърдечни заболявания – в менюто на тези хора зехтинът присъства постоянно.
* Орехи.
Чудесен източник на полиненаситени омега-3 мастни киселини. Както и зехтинът, орехите са чудесен източник на полезни мазнини.
* Дивите ягоди, малини и боровинки
са мощни антиоксиданти; притежават чудесни противовъзпалителни свойства, намаляват опасността от сърдечни заболявания и рак.
* Бобови храни.
Леща, фасул, грах – цялата група доставя на организма омега-3 мастни киселини и калий.
* Спанак.
Съдържа лутеин, фолиева киселина, калий, фибри.
* Ленено семе.
Богато е на фибри и мастни киселини омега-3 и омега-6, важни за здраво сърце.
* Соево мляко.
То е чудесно допълнение към овесената каша. Много важно е да се контролира съдържанието на сол в соевите продукти. Някои от тях съдържат високи дози натрий, а това не е добре за кръвното.