ниско кръвно и ускорен пулс

Ниско кръвно налягане и ускорен пулс – опасно ли е?

Много хора се оплакват от това, че принципно тяхното ниско им кръвно налягане често се съчетава с ускорен пулс, без за това да са налице видими причини.

Какво трябва да знаят хората, които често се сблъскват с този проблем, за да бъдат спокойни?

Наличието на ниско кръвно налягане невинаги е предпоставка за проблеми със сърцето. В повечето случаи стойности в рамките на 90/60 не се смятат за патология, ако пациентът не се оплаква от световъртеж, отпадналост и здравословното му състояние като цяло е добро.

(Изключение от този съвет се прилага при прекаран инсулт и то в остра фаза, когато от изключителна важност е поддържането на високи стойности на кръвното налягане.)

В същото време ускореният пулс при млади, физически здрави хора, който достига до 100 удара в минута в състояние на покой, при липсата на други заболявания най-често се дължи на повишени нива на тонусна активност на вегетативната нервна система.

При появата на този проблем към него се пристъпва със симптоматично лечение – най-често се използват успокоителни (седиращи) медикаменти. Ако към ускорения пулс не са налице други оплаквания, по-сериозно лечение не се налага, тъй като се смята, че появата на симптома е моментна, а не се дължи на друго заболяване.

Добре е все пак ако в състояние на покой пулсът ви често достига твърде завишени нива, да се подложите на изследвания, които да изключат заболявания като тиреотоксикоза, анемия, както и да следите дали телесната температура е повишена (с покачването на телесната температура сърцебиенето се повишава с 10 удара в минута) и дали приемът на някои лекарства може да има за страничен ефект учестено сърцебиене.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/12/02/%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хомеопатия при ускорен пулс: Нукс вомика, Аконит

Хомеопатия при ускорен пулс. Нормален пулс при възрастни, жени и т.н. Лекарства

Хомеопатия при ускорен пулс. Мнения за Аконит и Нукс вомика 15. Как се ползват при …

5 Мнения

 1. Виктория

  Ниско кръвно налягане и висок пулс, но при 60 годишна – опасно ли е? Пулса е над 100 и ръцете ми треперят!

 2. Моят пулс достига до120 удара в минута а кръвното ми налягане е 60 на 90 трябва ли да взема някакви мерки. Аз съм на 27 г.

  • И аз бях като Вас.После случайно установих,че ускорения ми пулс,плюс аритмии,че и други здравословни проблеми(при мен)се дължат на хистаминоза.Непоносимост към млечните протеини и съдържащите големи количества хистамин продукти-ядки,соя,някой плодове и зеленчуци,вино,някой морски дарове,сусам…Изключих абсолютно всички тези неща от моя хранителен режим от раз! На 2я ден бях без сърцебиене,без аритмии.Вече 2г и половина съм така.Най-жестоки са млечните продукти.От редовен,всекидневен пулс 86-115уд.в мин.(от дете),сега(с новия начин на хранене) съм на 60-72уд.в мин.Без лекарства.Иначе пробвах с Бизогамма да свалям пулса,но и кръвното ми падаше(то е 95/60 и около тази стойност),а освен това пулса ми пак беше над 88-85 удара,а и се появиха и други здравословни неприятности.Не пречи да пробвате поне за седмица без такива храни.И сама преценете.Успех.

 3. Милена маринова

  Добер вечер!Аз имам ниско кръвно,90/60/75,Даа малко сърцебиене имах ,от там получих ,главоболие,изтръпнаха ни крайниците,боли ме много главара,защото аз страдам от гръбначния ми стълб е 3 фаза блокиран и ходя по терапии,ноо резултат никакъв досега!И като получа някой такива главоболия ,изтръпвания,понякога изтървам чупя чинии ,чаши без да искам ,с две думи не усещам пръстите си понякога,казаха мми че е от гръбнака,ноо болките в гкавата и виенето на свят,потенето топло -студена пот ме облива,не ми идва менструация от 4 месеца.а съм на 41 год.бременна не съм,проверих вече,неразбирам какво ми има!Сега ви писах ,и ми се умориха ръцете да пиша,бързо се умарят ръцете ми!какво ми е?Някой може ли да ми каже ,каква може да е моята диагноза? Забравих да добавя .че аз страдам и от кризи на паника.

 4. Теменуга

  Здравей Милена,
  Аз съм доста по-възрастна . Показателите на кръвното , които си писала -за мен са нормални 🙂 Та ако от години си с такова кръвно , едва ли проблемите ти са от него.
  Ако не си ходила на гинеколог, направи го. Провери си и щитовидната жлеза.
  Едва ли някой тук може да ти постави диагноза.
  Кризите на паника , или са от притеснението какво ти е , или просто стреса ,на който за съжаление всички сме подложени. А може и ранна критическа да е започнала.
  За това задължително гинеколок и ендокринолог.
  А за гръбначния стълб , наистина трудно се оправя , но ако нямаш поне облекчение , потърси друг физиотерапевт. Преди време имах такива блокажи -първо при невролог . Слагаха ми 5 инжекции милгама и ако нещо друго невролога прецени. След това минимум 20 дни процедури при физиотерапевт.
  Дано съм била полезна 🙂
  Здравеопаазването ни е под всякаква критика , но опитай да вземеш направления . А мисля , че гинеколога също има право да ти даде направления.
  Пожелавам ти поне максимално облекчение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *