таблица за захранване на бебе
таблица за въвеждане на храни, схема за захранване на бебе

Таблица за захранване на бебе: Схема за въвеждане на храни

Ценната таблица за захранване на бебе по месеци. Точната схема за въвеждане на храни. Преход към твърда  храна. Изкуствени млека, пюрета – купешки и домашно приготвени (рецепти).

Захранване на бебе: зад тази фраза стои цяла наука, опит на безброй поколения, емоция, грешки и малки победи.
Не е лесно и просто, но правилата са известни и следването им винаги дава правилни решения. Защо е толкова важно да знаем какво и колко да дадем на мъника? Достатъчни ли са инстинктите?

Истината е, че първата година от живота на един нов човек е време на изключително интензивно развитие. Никога след нея, през целия живот този човек няма да расте толкова стремително. Той се нуждае от много енергия – но и от специфично хранене, доста различно от това на зрелия индивид. Храната на бебето е специална и се променя всеки месец. Важно е в точния момент бебето да получи необходимата за растежа и развитието му нова храна.

Съдържание:

Всеки знае, че първата храна на бебето е майчиното мляко. Това е идеалната храна за новородено. Съставът й е различен в напредващите фази на детското развитие – първото мляко помага на бебето да освободи чревния си тракт от първородните екскременти и същевременно въвежда в организма му имунни компоненти и антитоксини. Протеините и мастните компоненти се усвояват най-пълноценно; тази първа храна винаги е “под ръка”, няма нужда да се купува и подгрява, не мислиш за съхранението й, а самото кърмене е благословен процес и за бебето, и за майката.

Колко трябва да яде едно бебе?

В най-ранна възраст бебето се храни пет пъти в денонощието с паузи от по три – три и половина часа. Около годинка се преминава към четириразово хранене. Колко изяжда едно бебе – това е сложен въпрос; то трябва да е добре нахранено, без да преяжда.

Но мъникът не може да говори и е трудно винаги да знаем дали е ял достатъчно, дали не плаче от глад и пр.  По-лесно е да засечем “дажбата”, ако бебето е хранено изкуствено. Все пак има една проста формула, по която изчисляваме необходимата на бебето храна за денонощие. Ето каква е тя:

  • От раждането до десетия ден – 70 до 80 мл кърма или млечна смес;
  • От десетия ден до два месеца – 1/5 от телесната маса;
  • От 2 до 4 месеца – 1/6;
  • От 4 до 6 месеца – 1/7;
  • От 6 до 12 месеца – 1/8 или1/9.
Захранване с глутен, въвеждане

Глутенът е разпространен растителен протеин; съдържа се в твърдата обвивка на много зърнени култури. Здравият човек усвоява този компонент без проблеми; но организмът на бебето реагира на въвеждането му негативно, ако чревният тракт не е готов да го приеме. Това е безопасно на определена възраст, около 6-8 месеца след раждането. Децата, страдащи от наследствена непоносимост към глутена – цьолиакия, не са в състояние да го преработят и в по-късна възраст.

Още в текста: Сокове, попара; захранване с месо, яйце, кисело мляко, бисквити, супи. Безглутеново хранене. Колики, запек, други смущения в храненето

Много от бебешките храни са с различно съдържание на глутен – зърнени и зърнено-млечни каши, бисквитки. Безглутеновите бебешки храни са решение и ако е установено, че бебето има тази непоносимост, те са правилният избор. Пшеница, овес, ръж и ечемик са зърнените основи, които по принцип се въвеждат най-късно от “новите” храни, като при това се следи за реакцията на бебето и за възможните прояви на непоносимост към потенциалните алергени.

Захранване и кърмене

Как да се синхронизират обичайното кърмене/хранене с адаптирано мляко – с въвеждането на нови храни? Всяко захранване на бебе е индивидуално, но си има и общи правила: ако се спазват, въвеждането на нови храни ще премине с по-малко проблеми.

Новите храни се въвеждат плавно – започва се с малка доза, от порядъка на една чаена лъжичка. Дозата  се увеличава постепенно. Не бива да се бърза с увеличението на обеми, мъникът трябва да свикне с храната постепенно.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Има стандартен график за въвеждането на новите храни, но за всяко дете трябва да се прави консултация с педиатъра. Ако бебето е с нормално или наднормено тегло, педиатърът може да препоръча началото на захранването със зеленчуково пюре. Ако пък е слабичко и под нормата – може да се започне с каша.

Най-често новата храна се дава на второто хранене за деня, и то преди кърменето или шишето с мляко.

При първото захранване на бебе с нова храна блюдото трябва да е с еднородна консистенция. Консистенцията се променя много бавно; ако в първите пюрета има непасирани частици, може да последва повръщане и отказ от подобни храни.

Захранване на бебе не се прави, ако то има здравословен проблем. Неподходящо е и времето, когато се правят имунизации или е много горещо.

Не се прави захранване на бебе едновременно с две нови храни; необходимо е време за привикване.

захранване на бебе
Захранване на бебе с майчина кърма: какво по-естествено!

Всяка нова храна трябва да се дава когато й е времето. Ако нямате търпение и действате прибързано и по-рано от препоръчаното, детето може да не е в състояние да я усвоява.

Таблица за захранване на бебето, схема

захранване на бебе
Стандартните схеми за захранване на бебе подсказват възможностите за правилно въвеждане на различните продукти в детското меню

Около 6-месечна  възраст в менюто на бебето – кърмено или изкуствено хранено, трябва да се въведат плодово и зеленчуково пюре и съответстващи на възрастта каши. След 6-месечна възраст идва времето на месните пюрета. Захранването с такива храни и при най-успешното кърмене е необходимо, за да се усвояват нови текстури и да се развиват нови вкусове – това е психологически мотив. Физиологичният се отнася до правилното развитие на стомашно-чревния тракт, обогатяване с витамини, минерали и фибри, умение да се развиват дъвкателни способности, двигателни умения – пранене с лъжичка. Не е без значение и удовлетворяването на естественото любопитство: растящото дете вижда, че мама и татко слагат в уста нещо различно и иска да разбере какво е то!

Ето как най-общо изглежда едно захранване на бебе, въвеждането на отделните храни по месеци, както и количествата на новите продукти:

Наименование на храната, количество – г/млВъзраст по месеци
 4-56789-12
Зеленчуково пюре10-130150170180200
Каша – с мляко или без10-130150150180200
Плодово пюре5-4060708090-100
Извара 10-4040404050
Яйчен жълтък0,250,50,5
Рибено пюре5-3030-60
Месно пюре5-30305060-70
Неадаптирени кисело-млечни продукти, кисело мляко200200

Захранване на бебето по месеци

Захранване на бебе – това за много млади майки е сложно и плашещо, а други са водени само от инстинктите си. Особено ако е първо детенце и има нагласи за кърмене. Най-общо казано, има два основни стила на кърменето: по режим и “при поискване”. Не са малко младите майки, които са готови да кърмят при всеки хленч на мъника, без значение колко време е минало от последното хранене. А другият вариант е за онези, които са твърдо решени да “работят” по часовник и да хранят бебето точно на три часа.

Хранене на новородено

В тази работа винаги има някой по-знаещ (баби?!), който настоява да бъде следван неговия опит. А всъщност по-често моделът на хранене се определя от бебето. Невръстното същество може да е неспокойно, активно и ревливо и постепенно изморената мама се отказва от всякакви модели и е готова да кърми при първото поискване. Ако пък детенцето е спокойно и спи дълго, тричасовата пауза по-лесно може да се спазва и да се изработи някакъв режим.

При всички случаи трябва да е ясно, че ако бебето е пуснало гърдата само, то се е почувствало сито и физиологичното усещане за глад не може да настъпи по-рано от два часа. Ако 30 минути след храненето бебето започне да хленчи, то със сигурност не е гладно – може да е подмокрено, да го мъчат колики. Затова най-нормалното е двата принципа на хранене да се обединят. Бебето може да бъде успокоено и по друг начин, не само чрез майчината гръд! Ако интервалите на хранене са твърде кратки, има риск храносмилането дълго време да не влезе в нормалния за съответната възраст ритъм. Ако на всяка цена спазваме тричасова пауза, вероятно ще се наложи да будим мъника, а това едва ли ще му хареса. Да се стремим към график, но да отчитаме и индивидуалните особености на детето – ето вярната формула.

На 2 и 3 месеца: Фаза на активен растеж

На тази крехка възраст бебето може да си държи главата, повдига горната част на тялото си и напредва с теглото добре. През първия триместър мъникът расте всеки месец с по 2-3 см и наддава с 600 до 900 грама. Храносмилането едва-едва се регулира, но коликите са истинска мъка. Клетият мъник често-често се гърчи и плаче жално. Това наистина се израства, но на бебето все пак може да му се помогне. Ето как:

Емоционална подкрепа: носете бебето на ръце, като опирате коремчето му в тялото си. Говорете му без тревога и напрежение, успокоявайте го с нежни песнички – това е един вид отвличаща маневра.

Сложете на коремчето затоплена пеленка или грейка. Масажирайте леко коремчето в зоната на пъпчето по часовниковата стрелка. Сгъвайте и разгъвайте крачетата – всичко това направете след консултация с педиатъра.

Давайте на детенцето отвара или капки против колики – копърът и анасонът са добра основа за това, а вече има и добри готови продукти. Задачата на тези продукти е да успокои спазмите и да неутрализира раздуващите балончета в коремчето на бебето.

Обикновено по това време храненето на кърмачето се регулира, изяснява се и дали кърмата е достатъчно или има нужда от дохранване с млечна смес от кутия. Възможно е също да се наложи преход към изкуствено хранене.

Захранване на бебе на 4 и 5 месеца
захранване на бебе
При хранене с адаптирани млека въвеждането на сокове и пюрета може да стане с месец по-рано от обичайното

Бебето става все по-активно и сега му е нужна енергия не само за растеж и развитие на тялото, но и за опознаването на околния свят. Майчиното мляко или адаптираната млечна смес все още е основна храна на бебето. Но ако петмесечното дете е на изкуствено хранене, педиатърът вече може да препоръча захранване с нови продукти. Понякога в тази възраст се налага въвеждането на т.н. корекционно дохранване. Например ако четиримесечното дете е с дефицит на желязо, може да се въведе еднокомпонентен продукт с повишено съдържание на дефицитния продукт – например бебешка каша от елда или ябълков сок. Децата, които изостават с теглото, биха могли да започнат прием на въглехидратни храни, но само при доказана остра потребност. Във всички останали случаи трябва да се почака още един месец.

Захранване на бебето след 6-ия месец

Според схемите на Световната здравна организация шестмесечната възраст е идеалното време за захранване на бебе с нови храни. Разбира се – ако детето няма здравословни проблеми. Обикновено на тази възраст детето вече има първите си зъби. Има обаче и още критерии, които подсказват каква е готовността на мъника за промяната:

  • Теглото на бебето е удвоено в сравнение с това при раждането;
  • Детето не извършва с език първичните изтласкващи движения;
  • Може да се задържа в седнало положение;
  • Ако не е гладно, може да откаже храненето, като извърне глава;
  • В състояние е да поема храна от лъжичка;
  • Храната на родителите живо го интересува, посяга към нея.

Редовното захранване на бебе започва с еднокомпонентна храна. Има различни мнения по въпроса – каква точно да е първата. Счита се, че най-леко се възприема зеленчуковото, и то от тиквички. След тях може да се пробва с карфиол: и в двата случая зеленчуковото пюре е много полезно за бебетата, които страдат от запек.

Не се препоръчва овкусяване със захар или сол – за възрастните такава храна със сигурност ще е безвкусна. За мъниците обаче това не е проблем, тъй като вкусовите им възприятия тепърва ще се развиват. През този месец могат да се въвеждат и каши, най-добре безглутенови. Това са оризова, царевична и каша от елда.

Всеки продукт се въвежда с малки порции: отначало половин лъжичка, и всеки ден обемът плавно се увеличава. Има значение как се поднася новата храна: майчините емоции са много важни за реакциите на бебето. Ако майката е напрегната и тревожна – бебето ще почувства това и също ще е нащрек с новия вкус; спорно е дали захранването ще се възприеме с възторг. По-добре се радвайте и хвалете храната, може също да си гребнете първи от нея и да й се наслаждавате, предизвиквайки по този начин интереса на бебето.

На 7 месеца

Менюто на бебето продължава да се разширява. То вече познава кашите и зеленчуковите пюрета – ред е на плодовите. Може да се разнообразява и с протеиново дохранване – подходящи са киселото мляко и изварата. Ако детето често има запек, пюрето от сини сливи и киселото мляко ще му помогнат да си реши този неприятен проблем.

На 7 месеца храненията се подреждат по следния начин: три хранения с кърма и три – с редуване на новите храни. През този период трябва да се внимава с количествата: ако на едно хранене детето си е хапнало повече каша, на следващото може да не е толкова гладно и да не изяде цялото приготвено количество. Няма страшно – не го насилвайте, доверете се на инстинкта му.

8 месеца, преход към по-твърда храна

Мъникът вече има достатъчно зъбки, за да пробва месни храни – пюрета, суфле, пудинги. За първоначално въвеждане са подходящи леки меса като заешко, пуйка, телешко. След месец може да се добавят пилешко и говеждо. От тази възраст детският организъм може нормално да усвои белтъчините от 50 грама месо. Може да се разнообразява и с готовите месни пюрета в бурканчета.

Заради възможните алергични реакции е най-добре едва на тази възраст да се въведе и жълтък от кокоше яйце. Това е изключително полезна храна; въвежда се на първото сутрешно хранене – първоначално само четвъртинка, след което се следи за евентуални реакции на непоносимост. Жълтъкът участва в седмичното меню два пъти.

Картофи: без тази храна като че ли не може и ден да мине в храненето на много хора. Това също е алерген и е разумно да се въведе към осеммесечна възраст. Към края на осмия месец опитайте да дадете на бебето и риба. До навършването на едногодишна възраст избирайте нетлъсти морски видове от рода на треска. Рибата се измива внимателно с течаща вода, изчиства се от люспи и кости, вари се около 20 минути или се приготвя на пара. Достатъчно е да се дава два пъти седмично. Стандартните рибни консерви не са подходящи за детското хранене в ранна възраст, поне до навършване на две годинки.

Децата на тази възраст “вадят” активно млечни зъбки и искат да чешат венците си с нещо твърдо. Ще ги зарадвате, ако им давате сухарче, коричка хляб, геврече. В храната вече може редовно да се добавят краве масло и слънчогледово олио.

Ето една примерна схема за хранене на осеммесечно бебе:

  • Първо хранене, в 6 ч сутринта – кърмене;
  • В 10 ч. – 180 г оризова каша, половин жълтък, 50 г плодово пюре;
  • В 14 ч. – 180 г зеленчуково пюре, пудинг с месо 50 г, малко парче хляб;
  • В 18 ч. – кърма, 50 г извара, бисквитка; между 18 и 22 ч. може да се даде малко кисело мляко или айрян;
  • В 22 ч – кърмене.

На тази възраст детето вече се опитва да прави много неща самостоятелно. Давайте му да пийва вода от чашка, като я държи с две ръчички. Бъдете готови да преобличате и подсушавате – разливането е задължително, без тази самостоятелна практика умението не може да се усвои.

Бебе на 9 месеца

Вижте подробната ни статия за развитието на бебе на 9 месеца. В нея освен за захранването, сме писали и за емоционалното развитие, и за игрите на бебето:

Развитие на бебе на 9 месеца

Бебе на 10 месеца – ям с лъжичка

Смята се, че за десетмесечното бебе е вече време да държи самичко лъжичката. То ще се научи – но за това е нужно време. За да не намирате по това време “фрагменти” от храната му навсякъде вкъщи, спазвайте няколко прости правила:

  • Купете му специална дълбока купичка;
  • Сипете му първо храна, която обича най-много;
  • Пъхнете внимателно лъжичката в ръката му и му покажете как да се храни – направлявайте го внимателно;
  • Не му се карайте за несръчните движения, за изцапаната дрешка или покривка;
  • Хвалете го, окуражавайте го за всяка успешна стъпка.

По отношение на храненето може да се каже, че то е разнообразно. Основните продукти са познатите, но храните могат да се смесват: например в кашите се добавят ябълка, круша и други плодове. Кърменето е два пъти дневно.

Децата например харесват “запеканка” от извара. Приготвя се така:

  • 500 г безсолна извара се претриват през сито с малко пудра захар и 1-2 пресни яйца. Добавят се 1-2 супени лъжици грис и сместа се изсипва в намаслена тавичка. Пече се около 50 минути във фурна, затоплена до 180 градуса.

Ако до този момент месото е било пасирано, с появата на зъбките могат да се приготвят кюфтенца от ситно смляна кайма.

  • Тя се омесва с малко настърган лук, яйце и хлебни трохи. Правят се мали кюфтенца – топчета с диаметър 2 см. Варят се в леко посолена вода на тих огън около 15 минути.
На 1 година

На 12 месеца храненето на детето вече е пълноценно; може да се прекъсне кърменето, ако така се налага или такова е решението на родителите. Все пак при наличието на лактация могат да се запазят първото и последното хранене за майчино мляко, дори и ако майката се върне на работа. Това е лично решение; какво и да предприемете, помислете върху следните препоръки:

  • Опасно е да се спира кърменето през лятото, в самия разгар на чревните инфекции;
  • Не бива да се прекратява кърменето, ако детето е болно и с отслабена имунна система; трудно ще му е да понесе още един стрес;
  • Когато отказвате майчината гръд, уверявайте мъника, че няма да го обичате по-малко от преди; обяснявайте му, че вече е голямо дете и може да се храни като възрастните.
На 1 година и 6 месеца

На тази възраст детето вече е излязло от категорията “кърмаче”. То усвоява все повече хранителни компоненти и храненето му се доближава до това на възрастните. Все пак още е мъник и му трябва време за плавен преход към режима на големите.

На такава възраст храносмилателната система вече е достатъчно изградена и устойчива. Детето има 6 до 10 млечни зъба; развиват се дъвкателните му навици. В този процес важна роля имат храните, които изискват допълнително раздробяване в устната кухина. Активирани са и храносмилателните ферменти, продуцирани в различни зони на храносмилателния тракт. Организмът е в състояние да асимилира мвого повече храни, отколкото преди половин година.

Мъникът се е запознал с множество храни и вече си има любими; формират се предпочитания. Предстои му да опознае още вкусови характеристики и да разшири диапазона на продуктите.

Ако кърменето продължава, то засяга само първото и последното хранене. Понякога детето търси майчината гръд и нощем. Това не е чак толкова страшно – няма опасност от преяждане, по-скоро става дума за търсене на опора и подкрепа. Доказдано е също, че нощното “похапване” вкарва в организма антитела, които противодействат на някои инфекцииш – например стафилококовите. Намалява и рискът от развитие на ранен кариес.

Ако детето вече не се кърми, но още си търси нощем бутилката с биберона, вече е време да се сложи край на това. Изкуствените млека са нещо различно от кърмата и ефектът върху зъбките е точно обратен: след подобно похапване по никое време средата в устната кухина става кисела и това поставя на риск крехкия зъбен емайл. Освен това нощното хранене с адаптирано мляко нарушава съня и на детето, и на родителите; влошава апетита му за дневните хранения.

Схема на изкуствено захранване

Не всяка млада майка има достатъчно кърма, за да храни пълноценно новороденото си детенце. По тази причина – както и поради различни обстоятелства от друг характер – немалко жени още в първите дни след раждането се ориентират към изкуствено хранене. Децата до едногодишна възраст получават адаптирани млека, млечни смеси, както и различни плодови и зеленчукови сокове, пюрета и каши. Вижте примерна таблица за изкуствено захранване на бебе – с препоръчителни срокове за въвеждане на различни хранителни продукти, както и средните количества на отделните хранения.

Продуктите в мл/г Възраст – по месеци
0-1 2-3 4 5 6 7 8 9-12
Адаптирана млечна смес, мл700-800800-900800-900700400300-400300-350200
Плодови сокове, млпо препоръка на педиатър5-3040-5050-60607080-100
Плодови пюрета, гпо препоръка на педиатър5-3040-5050-60607080-100
Зелнчукови пюрета, г10-150150170180200
Млечна каша, г50-150170180200
Извара, г10-40404040-50
Жълтък – бр.0,250,500,50
Месно пюре, г5-305060-70
Рибено пюре, г5-3030-60
Кисело мляко, млечно-кисели продукти – мл200400
Пшеничен хляб, г510
Сухари, бисквити, г3-5510-15
Растителна мазнина – слънчогледово олио, г1-33356
Краве масло, г1-4446

Прави впечатление това, че “външните” продукти – сокове и пюрета, при изкуствено хранените деца се въвеждат по-рано, а в някои случаи по медицински показания това може да стане индивидуално и във втория – третия месец. Между захранването с плодов сок и пюре се осигурява интервал от две седмици.

Какво адаптирано мляко да давам на бебето

Изборът на адаптирано мляко при съвременните дадености на пазара е и улеснено, и нелесно. Проблемът е в това, че всеки детски организъм има свои специфики и  дори най-качественият продукт може да не му “пасне” или просто да не му е по вкуса. Възможно е при захранване на бебе с млечна смес, дори много близка до състава на майчиното мляко, най-малкото то да стане кисело и неспокойно. Освен това често организмът реагира с обриви; променя се и консистенцията на екскрементите – стават зелени, появява се слуз, коликите се усилват. Детенцето може да се измъчка, да се оригва и да повръща като фонтан. Ако е имало някакъви симптоми на заболяване, те могат да станат по-изявени или към старите да се прибавят нови.

Защо става така? Всъщност до четиримесечна възраст адаптационните системи на детския организъм все още съзряват, затова всяка промяна в храненето може да се възприеме нелеко. Избирайки едно или друго изкуствено мляко, трябва да си даваме сметка за тези подробности. Редно е внимателно да наблюдаваме поведението на детето, състоянието на кожата му, вид на екскрементите и пр.

Все пак не бързайте да търсите алтернатива, ако първият опит е неуспешен. Опитвайте с едно и също мляко два-три дни, без да увеличавате количеството. Много често нещата се стабилизират и може да продължите спокойно. Ако обаче проблемите продължават и дори се усложняват, сменете млякото.

В тази възраст адаптацията е съвкупност от работата на имунната и храносмилателната система, когато организмът разпознава и запомня нещо ново. Привикването към една храна в такава ранна възраст обикновено изисква време от една-две седмици. Ако детенцето вече е свикнало с една млечна смес, не бива да я сменяме, защото са ни разказали за някоя по-готина от друга марка. Подобно разнообразие не е в полза на детето, особено ако е на възраст под 4 месеца.

  • Най-популярните адаптирани млечни смеси са отдавна известни: те са максимално близки по състав до кърмата и най-добре се усвояват от бебетата. Можем да посочим например Friesland, Semper, HiPP, НАН от Nestle, добрата стара Humana. Не бива да се забравя и това, че адаптираните млека имат варианти, “стъпки”, предназначени за различни възрастови групи и обикновено маркирани с цифри – 1, 2, 3.
Пробиотици

Всеки родител  желае да отглежда здраво дете; особено важно е да се грижим за бебето през първите месеци от живота му. Имунната система на новороденото е слаба, организмът се бори с нови патогенни организми, чревният тракт свиква с нови храни. Важно е да се стимулира имунната система за предотвратяването на различни вирусни заболявания. По тази причина именно педиатрите препоръчват на мъниците да се дават подходящи пробиотици. Те активизират полезните микроорганизми и помагат да се неутрализират патологичните процеси.

Когато едно бебе се роди, на практика в чревния му тракт няма бактерии и те се появяват в процеса на първите хранения: така започва да се формира детската микрофлора. Приемът на подходящи пробиотици помага да се изработват витамини от В-групата и К, фолиева киселина, ферменти. Освен това те съдействат за извеждането на токсини от организма, намаляват проницаемостта на чревната лигавица. Ако се вземат след лечение с антибиотици, те предпазват от дисбактериоза и неприятни последици от унищожаването на полезната микрофлора като газове, колики, запек или диария.

С помощта на пробиотици успешно се лекуват разстройства на стомашно-чревните функции, причинени от ротавируси или от тежки заболявания, поразяващи имунната система – онкологични, туберкулоза, СПИН. Отново с помощта на пробиотиците се преодоляват неприятни отклонения като запек при въвеждането на нови храни. Ролята им е да създадат бактериален баланс, съответстващ на новия режим на хранене.

Неслучайно пробиотици се препоръчват при простуди и грип, тъй като те отслабват допълнително имунната система – така мъниците стават по-устойчиви към инфекциите. С помощта на пробиотиците най-сетне по-успешно се усвояват трудносмилаемите храни, съдържащи протеини и някои въглехидрати.

За най-малките има пробиотици в течна и в суха форма. Течните съдържат жизнеспособни бактерии, които започват да действат веднага, щом попаднат в организма. Те са лесни за дозиране, подходящо за ранната детска възраст, и удобно се комбинират с други лекарства или хранителни добавки. Сухите пробиотици не са най-доброто за детския чревен тракт, защото започват да действат най-малко след 8 часа. те обаче се съхраняват по-лесно и могат да присъстват в домашната аптечка “за всеки случай”.

Биогая

Популярният пробиотик Биогая (биогайа) е препоръчван дори на новородени; предлага се за ранната детска възраст под формата на капки. Съдържа активния компонент Lactobacillus reuteri Protectis: това са  естествени микроорганизми, които нормално присъстват във всички зони на стомашно-чревния тракт. Полезните бактерии  от капките Биогая започват да се размножават още в устната кухина и по протежение на целия тракт; те са устойчиви на стомашния сок, солите на жлъчните сокове и ферментите в горната зона на тънките черва. Поддържат и регулират физиологичното равновесие на чревната микрофлора и участват в процесите на храносмилане.

За бебета капките Биогая вършат чудесна работа като профилактично и лечебно средство. Подпомагат развитието на полезната микрофлора в чревния тракт, предпазват  от усложнения след терапии с лекарствени средства, облекчават състояния, свързани с колики, газове, запек и диария; укрепват имунната система. Участват успешно в комплексна терапия при алергии, бактериални и гъбични инфекции, хеликобактерни инфекции.

За бебета до едногодишна възраст най-често се препоръчват до пет капки Биогая – дозата се определя индивидуално от педиатър; разреждат се с малко вода или хладко мляко и се поглъщат по време на хранене. Това се прави 1-2 пъти дневно по време на хранене.

Как се приема Биогая (биогайа): Капки за колики и при разстройство. Запича ли?

Дайте мнение и Вие тук!

Други изкуствени храни

В някои случаи, по една или друга причина, стандартните адаптирани млека се оказват неподходящи за бебетата и тогава се търсят други решения. Съществува например соево адаптирано мляко, прилагано при млечна алергия. Има специални адаптирани млека – например без лактоза, хипоалергични – съдържащи специално обработен протеин. Има доста спорове около този тип продукти – и не само заради твърде високите им цени, а и поради компенсаторно завишени стойности на някои компоненти като сол, захар и мазнини.

Плодови и зеленчукови пюрета

Зеленчуковото и плодовото пюре са първата храна след кърмата или адаптираното мляко; много млади майки са готови да приготвят тази първа “външна” храна в домашни условия. Наистина – производителите на детски храни уверяват, че суровината за тези пюрета е екологично чиста, в тях няма консерванти и всички съставки са под контрол. Но все пак за едно бебе си е по-добре храната да е наистина проверена и чиста, пък и не е бог знае колко трудно да я приготвяме сами.

Педиатрите от близкото минало винаги са препоръчвали да се започне захранване на бебе с плодово пюре. Днес обаче подходът е критикуван и се отдава предпочитание на зеленчуковите пюрета. Добре сварени, зеленчуците не дразнят стомашно-чревния тракт, усвояват се по-добре, утоляват глада, не причиняват алергии и усилено газообразуване. В зеленчуците няма фруктоза, която дразни панкреаса.

И още нещо много важно: плодовете са по-вкусни и ако мъникът се запознае първо с тях, зеленчуците ще му се сторят блудкави и няма да ги иска.

Плодове в рациона на бебето

Запознанството на бебето с плодовете трябва да стане с монокомпонентно пюре. Не се старайте да сте оригинални, като се ориентирате към екзотични плодове като манго, киви, ананас или папая. Възможно е чрез подобна храна да провокирате алергична реакция. Заложете на нещо познато, даже тривиално: ябълка, круша, банан, а по-късно праскова, слива.

В какъв ред се въвеждат плодовете? Няма строги правила, но ябълката като първа стъпка е класика, традиционно решение. Редът може да се определи в зависимост от състоянието на отделителната система. Ако мъникът често страда от запек, може да се избърза със сините сливи или прасковите. Ако по-скоро стомахчето на бебето е “разхлабено”, бананът ще му действа по-добре. Започва се в рамките н общите правила, с половин до една чаена лъжичка от избрания пасиран плод. Ако пюрето ви се струва твърде гъсто – разредете го с кърма или вода. Възможно е първата плодова среща да причини обрив или зачервяване на кожни участъци – тогава забравете за този плод за 1-2 месеца и опитайте отново. Ако пък в рамките на денонощие няма такива симптоми, на следващия ден дайте на бебето 2-3 лъжички от пюрето. Дозата се увеличава плавно, но не безкрайно: правилото е дневната доза плодово пюре в грамове да е възрастта на мъника в месеци, умножено по 10, т.е. за 6-месечно бебе средно 60 г.

След въвеждането на едно плодово пюре не давайте на мъника друга нова храна поне една седмица. Ако избързате да захраните с още един продукт и се получи реакция – няма да знаете коя точно е причината за нея.

Най-сигурно е при въвеждането на една нова храна – зеленчуково, а сетне и плодово пюре, да обърнем внимание и на потенциалния риск от алергична реакция от естеството на продукта. Разгледайте таблиците по-долу и ще разберете защо е най-естествено да започнем от зеленчуците с тиквичка, а от плодовете – с ябълка. Двете групи са разделени в зависимост от потенциалния риск от алергична реакция: на слабо алергенни или неутрални, умерено алергенни и силно алергенни, агресивни:

захранване на бебе
Ябълката и крушата се въвеждат първи от плодовете
захранване на бебе
Тиквичката се оказва най-добър избор за първо зеленчуково пюре
Пюре от моркови

Пюрето от моркови се въвежда обикновено на 6-7 месеца за кърмените деца, и един месец по-рано за тези на адаптирано мляко. Мъникът опитва морков след тиквичка, броколи и картоф. Сок от пресен морков се дава на 7-8 месеца; започва се и в двата случая с малка доза, половин или една лъжичка, и дозата не се увеличава 2-3 дни – следим за възможни алергични реакции. дори когато бебето приема добре продукта, с морковите не бива да се прекалява. Достатъчно е да ги включим в менюто два пъти седмично, а суров морков можем да даваме след годинка.

Ето как да приготвим пюрето от моркови за захранване на бебе:

  • Морковът се измива хубаво с течаща вода; ако имаме време, можем да го накиснем за два часа в студена вода. Сваряваме нарязан го за 5-7 минути или го сготвяме на пара. Пасираме; първоначално разреждаме пюрето с адаптирано мляко или кърма, за да е по-леко. Не бива да добавяме сол или захар. Растително масло се влага тогава, когато е време за въвеждането на мазнини. На моркова му подхождат слънчогледово, царевично или ленено масло.
Пащърнак

Този природен дар не е сред най-тачените в бебешката кухня, и напразно: от пащърнак може да се приготви великолепно пюре за захранване на бебе, дори това може да е първото пюре на  мъника. Това е една изключително полезна храна – щадяща лигавиците на стомашно-чревния тракт и неутрализираща неприятните колики. Богат е на витамините С и К, има чудесен вкус и аромат, както и фибри, подпомагащи чревната перисталтика. Похапването на пюре от пащърнак съдейства на детския организъм да усвоява калция, нещо твърде важно за растежа и развитието.

Вижте колко лесно се прави пюре от пащърнак, което по хранителна стойност превъзхожда моркова и картофа! Избираме 2-3 бройки – добре е да са по-дребнички, защото едрите съдържат твърде груби фибри. Почиства се, измива се и се остъргва; вари се на пара или по класическия начин. Омеква доста бързо и лесно се пасира. Често е препоръчвано за деца, склонни към алергии; някои от големите производители на бебешки храни предлагат и готово пюре от пащърнак, както и пащърнак в комбинация с морков и/или картоф.

Рецепти за бебешки пюрета 4 месеца

На четири месеца мъниците могат да се запознаят с нови вкусове и консистенции; за последователността и точното време за въвеждането на зеленчукови и плодови пюрета вече говорихме. Ясно е, че приготвените вкъщи пюрета са за предпочитане пред тези в бурканчетата, без да отричаме ползата и от купешката бебешка храна. Ако сме решили да приготвяме пюретата у дома, трябва да знаем, че ни предстои да работим с малки количества продукти. Най-добре е да се приготвя пюре за всяко хранене, но това едва ли е възможно винаги. Приготвеното пюре може да се държи в хладилник до 24 часа или да се замрази, но само ако е на водна основа – т.е. приготвено с бульона от варенето на самия зеленчук. Ако е разредено с адаптирано мляко или кърма, този подход не се препоръчва.

Ето и някои рецепти за приготвяне на полезни и вкусни домашни пюрета за захранване на бебе на 4 месеца:

  • Ябълка или круша. Най-добре е да се обработят на пара, това е за предпочитане пред сварените плодове. Измитите и очистени плодове се нарязват на парченца и се задушават на пара за 6-8 минути. Разбиват се в блендер, като при необходимост пюрето се разрежда с топла преварена вода.
  • Праскови. Плодът се разрязва на две и се отстранява костилката. Полага се със срязаната страна надолу в съд за готвене на пара; държи се не повече от 5 минути. Още топъл се прекарва през цедка, като кожата остава накрая и се изхвърля.
  • Тиква. Изчистваме неголямо парче тиква от семките и цяло или на 2-3 парчета го задушаваме в съд с малко вода. Лесно става във фурна, като завием съда с алуминиево фолио. След 40 до 60 минути на 190 градуса можем да махнем фолиото и да пасираме тиквата. В зависимост от консистенцията добавяме малко топла преварена вода.

Припомняме основното правило – при захранване на бебе със зеленчукови или плодови пюрета да се спазва условието това първоначално да става с един ингредиент; впоследствие могат да се правят комбинации от 2-3 растителни съставки или да се добавят мляко, извара и пр.

Домашни пюрета за бебе на 6 месеца

След като бебето е захранено с пюре от един продукт – привикването към новите вкусове отнема седмици! – могат да се правят различни комбинации. При бебе на 6 месеца възможностите са много; освен подходящото комбиниране по свойства, компонентите на пюрето е добре да се съчетават и цветово, това вече впечатлява малкото човече. Ето някои варианти:

  • Пюре от картофи и тиквички. Това е добра комбинация благодарение на хипоалергенната тиквичка. Такова пюре се готви лесно, вкусно е и дава на бебето полезни съставки, включително фибри. Вземат се равни части картоф и тиквичка, предварително измити и почистени. Нарязват се на кубчета и се варят около 20 минути. Прецеждат се и се пасират; добавя се половин чаена лъжичка слънчогледово олио, малко топло адаптирано мляко или кърма и половин твърдо сварен жълтък. 
  • Мус от моркови и тиквички. Трябват ни 120 г млади моркови, една малка тиквичка, една неголяма лъжица зехтин, половин лъжичка мед Зеленчуците се почистват и измиват; тиквичката се разрязва надлъж и се изгребва средната част със семките. Продуктите се нарязват ситно и се задушават 13 – 15 минути с малко вода – към края на топлинната обработка се налива и зехтинът. Сместа се оставя да изстине и се добавя медът. Разбиваме с миксер до получаването на лека, пенеста смес.
  • Зеленчуково пюре. Почистваме един картоф, една неголяма тиквичка и един морков. Нарязваме ги на кубчета и варим до омекваме. Прецеждаме, без да изхвърляме зеленчуковия бульон. Пасираме; ако пюрето стане прекалено плътно, добавяме от бульона. Това основно пюре може да се използва – при съхранение в хладилник – в продължение на 48 часа. Може и да се замразява във формички за лед, получените кубчета лесно се превръщат във вкусна добавка към обичайното бебешко меню. За разнообразие може впоследствие да обогатяваме с броколи, карфиол или спанак.
Авокадо за бебе

Авокадо може да се дава на бебета след навършването на 6-месечна възраст. Може да се приготвя просто пюре само от авокадо или да се смесва с банан, тиквичка, картоф. Богат на витамини продукт, особено на С и Е. Ето как се приготвя за захранване на бебе:

  • Обикновено пюре: Зряло и без загнивания авокадо се изчиства от костилката; трябва ни половинка. Изгребваме меката част на авокадото и я намачкваме грижливо с вилица. При необходимост разреждаме с малко кърма или адаптирано мляко. Това пюре не може да се съхранява в хладилника, консумира се само прясно приготвено.
  • Авокадо с тиквичка: Малка тиквичка се почиства и измива, вари се в похлупен съд на кубчета десетина минути. Оставя се да изстине и се прецежда. В това време се взема почистена половинка от авокадо и се намачква с вилица, като постепенно се прибавят тиквичките. Ако пюрето е прекалено плътно, добавяме от водата, в която са варени тиквичките. Подходящо за 6-месечни.
  • Авокадо с картоф и доматен сок: Приготвяме 100 г картофи, 50 г авокадо, 100 мл чист доматен сок. Картофът се нарязва на кубчета и се вари 15-20 минути. Кубчетата се намачкват заедно с авокадото, като постепенно добавяме от доматения сок. Това пюре е подходящо за бебета, навършили 8 месеца.
Картофено пюре за бебе

Специалистите съветват младите майки да дават картофено пюре на бебетата си, след като вече са навършили 6 месеца. Според някои от тях трябва да се изчака дори 8-месечна възраст, тъй като продуктът съдържа много нишесте и е тежък за детската храносмилателна система. Добре е мъникът да започне първо с леки зеленчукови пюрета и едва след тиквичките и пащърнака да получи картофи. Истината е, че повечето деца харесват картофеното пюре и с удоволствие си хапват от него. Вижте как може да се приготви популярното картофено пюре:

  • Добре е картофите за бебешко пюре да се варят необелени. Важно е да изберем здрав картоф, без дефекти и наранявания, без “очички”. Свареният картоф се обелва и претрива през цедка, с намачкване се хомогенизира и разрежда с малко кърма или адаптирано мляко. Престоялото картофено пюре губи витамините си, затова не се увличайте с количеството.  Не е препоръчително да се дава по-често от 2-3 пъти седмично. Не се соли, но може да се добави малко растителна мазнина.
Пюре от тиквички

Тиквичките са богати на мед, калий, витамин С и каротин, на пектин и фибри. Това е един от първите зеленчуци, които бебето вкусва. Подобрява чревната перисталтика, има жлъчегонно действие, укрепва имунитета. Очиства кръвта и балансира водно-солевия баланс. Продуктът е хипоалергенен, затова наистина е добре захранване на бебе да се започне именно с него. Пригответе лесно пюре от тиквички по тази рецепта:

  • Измитата и обелена тиквичка се нарязва на кубчета и се обработва на пара за десетина минути. Ако решим да сварим продукта, трябва първо да кипнем вода и във врящата течност да насипем тиквичките за същото време. Не е трудно след това да претрием сварените топли кубчета до гладко пюре. Това е основното пюре от тиквички; в подходящата възраст можем да го поднесем с добавен зехтин, сварени моркови или картофи. За да се усвои без проблеми, по-добре да не го комбинираме с млечни съставки. Добре е между храненето с пюре от тиквички и кърмене или хранене с адаптирано мляко да има около 6 часа интервал.
Пюре от броколи

Този хипоалергенен зеленчук също е подходящ за ранно захранване на бебе. Помага за регулиране на чревната перисталтика, внася в детския организъм маса полезни вещества – витамините А и С, желязо, калий, фолиева киселина. Съдейства за укрепване на имунитета, стабилизира емоциите, балансира нервната система и качеството на съня. Отлично средство за профилактика срещу анемия и язва на стомаха. Как се приготвя за бебета – вижте:

  • Свежи, млади “розички” броколи се измиват грижливо и се варят не повече от десетина минути; пасираме и разреждаме с водата от варенето или – ако сме готвили с пароварка – с малко преварена вода. За първо захранване са достатъчно няколко лъжички, без да овкусяваме допълнително. При бебетата над 7-8 месеца можем да добавим растителна мазнина.
Други пюрета

От какво може да се приготви пюре за захранване на бебе? Идеалното първо пюре е най-добро от тиквички или карфиол. По-късно едно по едно се въвеждат тиква, броколи, моркови, картофи, зелен грах. Преди приготвянето всичко се почиства и мие обилно с течаща вода. Продуктите се варят най-добре на пара или просто в съд с вода. Могат и да се задушават във фурната под капак. Някои специалисти препоръчват зеленчуците и плодовете да преминават през термична обработка необелени, за да съхранят повече от полезните си качества.

  • Пюре от круши. За детско блюдо са подходящи зелените плодове, при които рискът от алергична реакция е по-нисък. Плодът се изчиства от кожицата и семките и се задушава с малко вода 15 минути. Изстива и се пюрира в блендер. При бебета на 9-10  месеца може да се пасира сурова круша и да се добави малко мед.
  • Пюре от тиквичка и ябълка. То е възможен пример за това как да комбинираме плод и зеленчук в детската храна. В случаи като този е важно да подготвим термично всеки от продуктите поотделно, тъй като им е необходимо различно време. Очистената и нарязана на кубчета ябълка се вари 15-20 минути, а тиквичката 10-15. Двте съставки се пасират заедно и се кипват с малко вода от варенето.

Захранване с каша за бебе

Специалистите по детско хранене са единодушни в съветите си за захранване на бебе с каши и пюрета едва след като са навършили четири месеца. Ако се избърза, може да се провокира алергия или различни стомашно-чревни нарушения. Ако пък захранването се отлага, има риск от непълноценно хранене – след 6-месечна възраст с кърмата бебето приема не повече от 50% от необходимите за растежа и развитието му витамини и микроелементи. Дефицитът на желязо, калций, цинк може да стане причина за анемия, рахит и забавено развитие.

Бебешката каша е един от продуктите за захранване на пораслото бебе. Кашите са с висока хранителна стойност, фибри, минерали, витамини, растителен протеин. Повечето от тях са сладки и без добавянето на захар. За разлика от пюретата, които в един момент омръзват, кашите са възприемани с по-голяма охота и могат да останат в детското меню месеци наред.

Оризова каша за бебе

Оризовата каша е едно от първите блюда за захранване на бебе. Оризът се усвоява добре и от най-малките; това е безглутенова храна, която въздейства положително на чревната лигавица. Оризовият протеин рядко дава алергични реакции; често се случва оризовата каша да причини такава реакция – но всъщност обикновено причина за това е млякото. Затова се препоръчва първата оризова каша да се приготви с вода.

  • Оризова каша от зърна. За нея ни трябва бял ориз с обли зърна, който се разварява добре. Трябва да го почистим и измием хубаво; на четвърт чаша зърна приготвяме една чаша вода. Варим около 15-20 минути на слаб огън, след което похлупваме съда и го оставяме настрана за още толкова време. Прекарваме през цедка, за да се получи гладка маса; ако е необходимо разреждаме с малко от прецедената оризова вода.
  • Каша от оризово брашно.  Две супени лъжици брашно размиваме в около 50 мл хладка вода, докато се получи хомогенен разтвор. Кипваме 200 мл вода и на струйка, при постоянно бъркане добавяме брашнения разтвор. Варим на слаб огън, докато се сгъсти.

При по-големите бебета на оризовата каша се добавя кърма или адаптирано мляко. Има и готови оризови каши от инстантен тип, които се приготвят значително по-бързо. Всяка марка предлага и рецепти за използването на суровината като чиста каша или с добавени плодове/зеленчуци.

Овесена каша

Овесената каша  отстъпва по свойства само на тази от елда. Съдържа магнезий, калций, фосфор, мед, желязо, цинк и манган. Растителният протеин в овеса подобрява храносмилането и подпомага растежа на мускулната тъкан. Зърната на тази култура са 6 пъти по-богати на растителни мазнини, сравнено с другите зърнени култури. Добавяме още аскорбинова киселина, фибри, йод, аминокиселината метионин, никотиномид. За жалост има едно “но”, което не бива да се забравя: овесът съдържа глутен и въвеждането на кашата от тези зърна трябва да става много внимателно. Най-добре е това да стане след навършването на пет месеца.

  • Най-разпространената рецепта за овесена каша изглежда така: Две супени лъжици овесени зърна или брашно се сипват в суха тенджерка; добавяме малко вода или мляко и бъркаме, докато се получи разтвор без бучици. Разреждаме с 200 мл вода/мляко и варим на слаб огън; обикновено след завирането е достатъчно да се бърка около пет минути. Може да се подправи, съобразно възрастта, с малко сол или захар и парченце краве масло. Готовата каша се комбинира добре с плодове. Бърз вариант предоставят инстантните каши от овесено брашно. Ако варим цели зърна, след мекването им е необходимо да се претрият през цедка.

Такава храна е много полезна за бебешкото стомахче. Топлата овесена каша неутрализира възпалителните процеси в тракта и спасява от газове и болки. С нейна помощ червата се очистват и е добро предпазно средство срещу гастрит и язва.

Просо

Кашата от просо се определя като тежичка за бебешката храносмилателна система – въпреки несъмнените плюсове на продукта. Ползата от нея за най-малките е ограничена заради непълноценното усвояване; тя се препоръчва от някои специалисти за хранене на деца на възраст над година и половина. Други обаче са на мнение, че малки дози каша от просо могат да се дават след 8-9-месечна възраст. В този случай кашата се вари от просено брашно, което се приготвя от белено зърно.

Просото без съмнение може да е много полезно при правилно въвеждане. То съдържа два вида фибри, флуор, аминокиселини, силиций, растителни мазнини. Оптимизира чревната перисталтика и насърчава растежа на полезната микрофлора. Вижте как се приготвя:

  • 10 грама просено брашно се разбиват в 100 г студена вода; разтворът се вари на слаб огън 3-5 минути при постоянно бъркане. Постепенно съставът се обогатява – за пораслите бебета! – с краве или растително масло, пасиран плод, мед.
Как се приготвя каша от  елда за бебе

Кашата от елда днес е препоръчвана като първа възможност за захранване на бебе с този вид храни. Съдържа витамини от В-групата, Е, сложни ваглехидрати, богати на аминокиселини растителни протеини, фибри. Елдата, популярна също и като гречка, въздейства положително на сърдечно-съдовата и имунната система, профилактира анемията, оптимизира нарастването на мускулната тъкан, функционирането на стомашно-чревния тракт,. Това е хипоалергенен, безглутенов продукт. въвежда се при бебетата на адаптирано мляко след 4-5-месец, или след шести при бебетата на майчино мляко.

  • Бебешката каша от елда се вари без сол, захар и масло. При отсъствие на алергия за 7-8-месечни мъници може да се приготви с мляко и вода. Зърната в тази възраст може да не се претриват през цедка – те са меки и при наличието на зъбчета не е трудно да се дъвчат. Елдата може да се смила на брашно преди варенето; може да се ползва и готово брашно. Обикновено една порция се приготвя от една супена лъжица зърна, за които са необходими 100 мл вода. Прави се студена смес, която се вари с бъркане 15 минути. Охлажда се и за по-големите деца се обогатява с мляко, малко мазнина, плод, извара.
Безглутенови каши

Глутенът е растителен белтък, който влиза в състава на овеса, пшеницата, ръжта и ечемика. Той се усвоява трудно, често причинява алергия – особено при бебетата  на възраст 1-6 месеца. Твърде ранното въвеждане на глутенова храна при захранване на бебе може да причини сериозни алергични реакции и хранителни разстройства. По тази причина първите каши трябва да са от елда, царевица и ориз. Кашата от елда е най-полезна, когато се вари с вода – млечната става доста тежка. Царевичната съдържа много нишесте и не е добре да се дава по-често от два пъти седмично. Оризовата има много полезни ефекти, но не е препоръчителна при хроничен запек, диабет и наднормено тегло.

Много производители предлагат варианти на инстантни безглутенови каши на основата на ориз, елда и царевица. Тази характеристика на продукта специално е отбелязана на опаковката.

Други каши

Водещите производители предлагат доста богат асортимент от каши – инстантни или готови за консумация в бурканчета. Те са ориентирани към различни възрасти и могат да са с добавени съставки като мляко, плодове, зеленчуци и пр.

Популярни са кашите от биобрашно с добавени плодове, каши от 3-4 плода, каши от два вида зърна, например царевица+ориз, кайсиево-млечна, бананово-оризова, зеленчукова – с картофи и домат, бисквитена с млечно-кисела закваска, елда с плодове, 4-5 зеленчука и пр.

Други рецепти

Много млади майки са съветвани от възрастните у дома, както и от педиатри от старото поколение, да започнат захранване на бебе с плодови сокове. Водещите специалисти днес обаче категорично не приемат това и смятат, че със соковете трябва да се внимава и да не се бърза. Бебето трябва първо да премине през захранването с пюрета и каши, да опознае вкуса на месото и рибата и едва след тях да получава сок в ролята на стимулатор за ферментационните процеси в храносмилателната система. Има и други блюда от бебешкото меню, които играят важна роля в осигуряването на необходимата енергия и градивен материал за растеж и развитие – такива като бебешки попарки, супички и кисели.

Попара за бебе

Попарата най-често се въвежда през седмия месец и с нея се замества второто за деня млечно хранене, обикновено около 10 часа. Първоначално се приготвя само от сухар и изкиснато сирене с гореща вода, а впоследствие постепенно се добавят четвърт чаена лъжичка краве масло и лъжичка захар (захарта не е задължителна). Горещата вода може да се замени със слаб шипков чай. Най-подходящи за бебешката попарка са специалните бебешки сухари. Попарата се консумира само веднага след приготвянето. Ако бебокът е затруднен да преглъща тази по-гъста храна, може да се започне с рядка пасирана попара.

Супа за бебе на 8 месеца

На осем месеца бебето вече се храни по разнообразно меню. Зад гърба му е незабравимото захранване на бебе с всякакви пюрета, каша, жълтък. В повечето случаи това са хомогенни, лесни за преглъщане храни. Вече е време да поема течни храни, прилични на тези за възрастни. Супички! Започва се с прозрачни супи, бульони, крем-супи. Кога точно да въведем супите и с какво да започнем? Най-добре да се консултираме с педиатъра и да действаме според инструкциите.

Ето някои варианти на бебешки супи, които могат да помогнат при захранване на бебе на 8 месеца с това блюдо:

  • Крем-супа от картофи и тиквички. Трябва ни половин литър вода, два картофа, половин средно голяма тиквичка, супена лъжица заквасена сметана. За отбелязване е, че първите супи се варят само във вода, месните бульони се въвеждат след едногодишна възраст. Продуктите се почистват, измиват и нарязват на кубчета. Водата се кипва и в нея се сипват за 7 минути картофите, след което добавяме тиквичките. Варим още 15 минути. Отдръпваме от огъня, пасираме и изчакваме да се охлади, след което добавяме сметаната малко по малко. Вместо сметана може да добавим кърма, ако бебето още е на майчино мляко.
  • Лека крем-супа от картофи, карфиол и ориз. Продуктите – 300 мл вода, един картоф, 100 г карфиол, две чаени лъжички ориз, чаена лъжичка краве масло. Зеленчуците се измиват и нарязват. Водата се загрява до кипване; сипват се зеленчуците и се варят 10 минути под капак; добавя се измитият ориз и се вари още 7-8 минути. Добавя се и маслото. Супата се хомогенизира с блендер или частиците се намачкват с вилица до пюреобразно състояние.
Кисело мляко за бебе

Специалистите не препоръчват кисело мляко в бебешкото хранене до осмия месец – въпреки всички известни ползи от този уникален продукт. Ако майката няма достатъчно кърма, проблемът не бива да се решава с краве мляко, а задължително с адаптирани млека. След осмия месец вече може да се захрани с краве кисело мляко, но предпазливо – необходимо е проследяване за алергични реакции, изразени в тежки диарии, поява на кръв и слуз в изпражненията и пр. Да се внимава с избора на продукта, тъй като в доста случаи в киселите млека се влагат “пълнители” и това не винаги пасва на бебешкото храносмилане.

Кисел за бебе

Киселът е една от бебешките храни, понякога пренебрегвани заради изобилието от готови пюрета в бурканчета. Напразно! Тази полезна плодова закуска, която е добра за следобедно хранене, може да се приготви много лесно и да е прясна. Използват се неголеми дози сезонни плодове и нишесте – за предпочитане безглутеново, т.е. царевично или оризово. Им и готови кисели, които съдържат плодово брашно – те са още по-лесни за приготвяне, стават буквално за 3-4 минути (следвайте указанията на опаковката!).

  • Ето и една рецепта за кисел с “живи” плодове. За нея ни трябват 50-60 г плод, най-добре ябълка или праскова. Около 150 мл вода и две чаени лъжички нишесте. Нишестето се размива в малко студена вода, а останалата част от дозата се кипва. На струйка прибавяме разтвореното нишесте и бъркаме, докато започне да се сгъстява.Отдръпваме от огъня и добавяме пасирания пресен плод. Варим още 1-2 минути и – готово!

Киселът балансира храносмилането и внася в детския организъм фибри, витамини и минерали.

Захранване с месо

Месното пюре е основен доставчик на протеини, калций и фосфор за бързо растящия мъник. Кога и как да захраним бебе с месо – това е ключов въпрос; има значение дали бебето е кърмено или хранено с адаптирано мляко, как е възприело първите зеленчукови пюрета и пр. Има значение и това дали детето расте в семейство на вегетарианци и дали те ще приемат хранене с такъв продукт, в общи линии – нещо противоречащо на убежденията им за правилно хранене.

Има някои различия относно времето за въвеждане на месото в бебешкото меню: позициите визират възрастта между 6 и 8 месеца. Има значение индивидуалната характеристика на детето – как се развива, кърмено ли е, как е възприело другите нови храни. При всички случаи е добре да се търси съвет от наблюдаващия педиатър.

Месото не бива да се въвежда, ако му е дошло времето – но детето не се чувства добре, правена му е имунизация или просто отказва новата храна. Захранването и в този случай става с малко количество, 1-2 лъжички. Месото влиза в менюто на бебето след зеленчуците и плодовете, след кашата и попарата. За да се възприеме по-лесно новият вкус, може първо да се добави към зеленчуково любимо пюре. Дозата се увеличава постъпателно, като към едногодишна възраст на едно хранене детето да консумира 50-70 г месо. Пилешко, заешко или пуешко е подходящото месо за първо захранване. Хубаво е въвеждането да стане с домашно пюре, а ако се залага на готово – то да е еднокомпонентно, т.е. да няма твърде богато смесване на вкусове.

  • Неголямо парче месо от посочените видове се вари в продължение на час-час и половина; пасира се и се разрежда с преварена вода, кърма/адаптирано мляко или се добавя към еднокомпонентно зеленчуково пюре. Бульонът от варенето се дава след едногодишна възраст.
Със сок от ябълка

По-старите теории за въвеждането на плодови сокове в бебешкото хранене допускаха това в петата седмица след раждането, буквално капка по капка. Сега специалистите съветват това да се прави, когато детето вече е навършило поне пет месеца. Има и теории, според които соковете не бива да се дават, преди да са усвоени всички форми на хранене с основните групи продукти, включително яйце и месо. Ранното захранване на бебе с плодов сок нерядко обърква метаболизма и причинява алергии и отклонения в храносмилането.

Ако вече е дошло времето на ябълковия сок – той е препоръчван като първи! – съветът е да не се дава между храненията, а само след основно хранене с каша или пюре, като десертна добавка. Дозата за денонощие е възрастта на бебето, умножено по 10, т.е. ако е на 8 месеца – 80 мл. Прясно приготвените домашни сокове се разреждат с преварена вода 1:1. От плодовете най-подходящи са ябълка, вишни, праскова нар, или морковен. Първите сокове се прецеждат, като постепенно се преминава на такива с пулпа, тип нектар. Да се избягват цитрусовите, които могат да причинят алергична реакция.

Захранване с яйце (жълтък)

Захранването на бебето с яйце има някои особености, свързани със състава на продукта. Белтъкът се “отлага” за след годинка, тъй като четирите му типа протеини са сред най-изявените алергени. Жълтъкът може да се въведе постъпателно при осеммесечните бебета. Някои педиатри дори съветват да се изчака до десетия месец; единодушна е препоръката жълтък да не се дава преди навършени 6 месеца. Храната е полезна, но бебешкият тракт не е готов да я приеме и усвои без риск за здравето.

Захранването с жълтък става буквално с трохи от него; яйцето трябва да е твърдо сварено, дори много твърдо, не по-малко от 15-18 минути са му необходими до безопасна готовност. Изчакват се 2-3 дни и отново се дава малко количество, което в рамките на месец може да достигне до четвъртинка. Към едногодишната си възраст бебето хапва по половин жълтък 2-3 пъти седмично, обикновено смесен със зеленчуково пюре. Не се препоръчва да се дава с месно пюре.

Бисквити за бебе

В този случай съветът е да се доверим на готовите храни: не си струва да печем специални бебешки бисквитки при наличието на богат избор от утвърдените производители. Има бисквитки на различна зърнена основа, с добавени плодови брашна и пр. Вярната практика е да се търсят продукти от производители, които правят само детски храни. На пазара има немалко бисквити с етикет “детски”, но ако са от конвейерите на хранителни фабрики с продукция за всяка възраст, по-добре да ги пренебрегнем, поне докато бебето поотрасне още.

Други рецепти

Когато детето свикне с простите пюрета, може да се премине към по-сложни варианти. Пюрето може да се прави по-гъсто и с по-висока хранителна стойност, която постигаме чрез добавяне на ингредиенти с протеини, въглехидрати и мазнини. Постепенно, с времето преминаваме към накълцване на твърдите късчета – трябва да улучим момента, когато повече не е нужно всичко да се разбива с блендер или да се претрива през цедка. Ето някои варианти:

  • Преди храненето с крем супа добавяме малко настърган кашкавал или изкиснато бяло сирене; други възможности са малко краве масло или заквасена сметана;
  • Зеленчуковата супа става по-хранителна с добавена лъжица настъргано на ренде твърдо сварено яйце;
  • Към пюрето отделно поднасяме късчета добре сварено крехко месо или риба;
  • Заедно със зеленчуците можем да сварим малко ориз или кус-кус.

Пюре от пиле и морков. Необходими са 200 г моркови, 50-60 г пилешки гърди, половин лъжичка зехтин. Месото и нарязаните на кубчета моркови се варят поотделно до омекване. Месото се прекарва през блендер, докато стане на пастет; морковите се размачкват хубаво с вилица и двете съставки се смесват заедно със зехтина. Ако се получи плътно, разреждаме с малко вода от морковите.

Печена ябълка. Измитите ябълки се издълбават – да се получи неголямо кладенче, и в кухината се насипва по половин лъжичка захар. Плодовете се подреждат в съд с около сантиметър вода; печем половин час. Ако храним едногодишно дете – може само да махнем обелката на плода и да му дадем целия плод, след като изстине. За по-малките е добре да получат претритата печена ябълкова маса.

Основни детски бисквити. Рецептата е за 20 неголеми бисквитки; за тях ни трябват  едно яйце, по 50 г захар и краве масло, една чаша брашно. Омекналото масло се разбива съ с захарта; отделно разбиваме само жълтъка на яйцето. Пресятото брашно се обърква с маслото и се меси; малко по-късно добавяме и жълтъка. Готовото тесто, увито във фолио, прибираме в хладилника за един час. Оформяме бисквитките и ги подреждаме в плитка тава, покрита с хартия за печене. Печем в затоплена фурна на 180 градуса 15-20 минути. Бисквитките трябва да останат бледи – потъмнелите са твърди за мъник.

Храносмилателни проблеми при захранването

За жалост не всяко захранване на бебе с пюрета и каши минава гладко. Някои бебета реагират остро на непознатия вкус и категорично отказват да си хапват от новите храни, капризничат или стават неспокойни. Неприятностите при въвеждане на нови храни могат да се обобщят в следните групи:

  • Бебето започва да се измъчва от запек;
  • Мъникът системно страда от диария;
  • Детето развива алергични реакции дори от продукти, които не би следвало да ги причиняват.

Често се случва децата, които са кърмени, да не се интересуват от друго, освен от майчината гръд. Изкуствено хранените са по-отворени за кулинарни експерименти. Има наистина изключения, но тази група по принцип доста бързо свиква със зеленчуци и плодове под различна форма.

Разбираемо е защо и най-малките трудности стресират родителите. В желанието си да постигнат съответния хранителен план, понякога неопитните майки правят някои грешки и последствията от тях дълго трябва да се поправят. Трябва да е ясно, че такива трудности винаги могат да възникнат и е най-добре да се потърси специалист – вместо да се действа на принципа проба-грешка.

Запек при бебе

Родителите  трябва да приемат, че не всяко забавяне на дефекацията след въвеждането на нови храни е запек. Ако бебето ака веднъж на 2-3 дни, но екскрементът не е твърд и на топчета; ако то е спокойно, спи добре и има апетит – това може да се отнесе към физиологичните особености на организма му.

Ако обаче детето е измъчвано и се гърчи от дискомфорт в корема, не може да заспи или често се буди с плач, отказва храна и изхожданията му са веднъж на няколко дни, тогава трябва да се вземат мерки. Не бързайте да търсите слабителни или да правите клизма, преди да се опитате да балансирате чревната перисталтика. Давайте повече течности и изключете за известно време новата храна, чийто прием е предизвикал това отклонение. Изключете и храните, които действат затягащо, например ориза. Ако е възможно – давайте разхлабващи продукти като сини сливи или домат. Заложете на естествените варианти, защото всяко изкуствено стимулиране в толкова ранна възраст може да провокира привикване и т.н. лениви черва.

Как се слагат глицеринови свещички за запек при бебета. Лактулоза, сироп и др. средства

Колики и разстройство при бебета

Разстройството на стомаха при кърмачетата, коликите и диарията са доста разпространена реакция на новите храни. По правило в такива случаи чревният тракт се опразва в рамките на два часа след приема на храната. Това е причината педиатрите да препоръчват всяко захранване на бебе с нова храна да става в първата половина на деня, за да може родителите да реагирал при бурна реакция.

Понякога родителите са нетърпеливи да видят как бебето е порасло и се храни “като голям човек”. Прекаленото бързане с въвеждане на многокомпонентни пюрета или прекалено честа смяна на менюто, също може да е реакция на детския организъм. В сила са и баналните причини със замърсени продукти или небрежна родителска хигиена.

Ясно е, че при такова развитие на нещата новата храна се спира, а родителите се грижат детето да не губи много течности. Обезводняването в тази ранна възраст се развива светкавично. Трябва да се дават много течности – кърмачето да поема майчино мляко когато и колкото поиска, а на изкуствено хранените да се дава преварена вода. Майчиното мляко впрочем е универсален цяр и в подобни случаи помага със сигурност. Ако все пак бебето ака повече от пет пъти в рамките на едно денонощие, работата няма да  мине без лекар.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бебе на 9 месеца - 02 bebe-9-meseca1

Развитие на бебе на 9 месеца

9-ият месец на бебето е момент, в който по всяка вероятност родителите вече се чувстват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *