Pro

Птиче просо: Противопоказания и какво лекува. Рецепти

Какви противопоказания има т.нар. птиче просо. Какво лекува хубавото българско просо. Лечение с отвара от просо. Птиче просо, рецепта за напикаване. Как се вари? Ползи от просото.

Просо: за него имаме бегли познания; мислим си, че е храна за птици. Или че е залък за бедния – покрай непознатото печиво “просеник”. Странно е, че знаем повече за екзотични храни от далечни земи като амарант, чиа и киноа, а традиционна култура като просото е в общи линии извън полезрението ни!

Ползи от яденето на просо

Дребните зърна просо са богати на витамини, микро- и макроелементи. Съдържат висока доза калий и това го прави много полезно за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.
Доказано е благотворното влияние на просото върху черния дроб и органите на кръвотворната система – далак, костен мозък и лимфни възли. Неврзачните зрънца предпазват от образуването на мастни депа, като съдействат за разграждането на липидите. Това е важно за всички, които искат да стопят излишните си килограми. Освен това просото успешно извежда от организма токсини, шлаки и вредни химикали. Много е полезно да се похапва просена каша при прием на антибиотици и други медикаменти.
Сготвените по различни начини зърна просо трябва по-често да са в менюто на деца и възрастни. Това е отлично средство за профилактика на атеросклероза, диабет, болести на панкреаса, бъбреците, сърцето, далака и черния дроб.

Съдържание:

Още нещо: с просо можем не само да се нахраним. Можем и да се излекуваме от някои болести или поне лечението да е по-успешно, ако имаме търпението да опознаем народните практики в тази област.

Диета за отслабване с просо

Малко хора знаят, че кашата от просо е превъзходно средство за бързо отслабване. При наднормени килограми това ядене изтегля от организма мазнините и предотвратява образуването на мастни депа.

просо
В много страни просо се отглежда в големи количества и се консумира активно

Разтоварващ ден с просена каша – може да се прави всяка седмица по веднъж. Ако спазвате параметрите на разтоварване, за един ден можете да махнете от кантара един килограм. Това е добър вариант, ако сте търпеливи и искате трайно отслабване; ефектът е стопроцентово гарантиран. Храненето в този разтоварващ ден на просо е следното: сто грама просо се вари до пълна готовност. Получената каша се разделя на четири равни части. Това е основата на нашите четири хранения в рамките на деня. Не бива да добавяме сол, захар и масло. Ако ни е трудно да издържим цял ден с такава храна, може да обогатяваме всеки път с по малко сурови зеленчуци. Задължителен компонент от разтоварването е и литър чай без захар – подходящи са зеленият и от лайка.

Диета с просо. Просото може да поддържа организма и в продължение на цяла седмица, а за това време отслабването може да стане дори видимо. Диетата е разнообразена с плодове, зеленчуци и обезмаслени млека. Вижте как изглежда храненето с просо при едноседмична диета:

  • Закуска – каша от просо, сварена само с вода, без сол и масло. Банан или нискомаслено кисело мляко;
  • Обяд – каша + пресен зеленчук, салата;
  • Следобедна закуска –няколко моркова, портокал или ябълка;
  • Вечеря – каша, нискомаслено кисело мляко или чаша айран.
Птиче просо по Ванга при напикаване

Птичето просо е билка, лековито едногодишно растение, използвано от народната медицина при различни проблеми на отделителната система. Няма нищо общо с просото, коментирано дотук.  Билката е с широко разпространение и се подвизава под много имена, например врабчово семе и бабино вретенце. Използва се цялото растение; в различните му части – от корен до семена, има високо съдържание на витамин С, алкалоиди, органични киселини. Доказано помага при пясък и камъни в бъбреците, проблеми с пикочния мехур, нощно напикаване у децата. Действа като силен диуретик; успокоява, съдейства за разбиване на бъбречни камъни, екстракти от билката имат контрацептивно действие. Коренът е с изразен детокс ефект, а отвари от стебла и корен успокояват при сърбеж и кожни обриви.

  • Лековита е запарката от птиче просо; за нея са необходими две супени лъжици зърна и 300 г вряла вода. 10 минути след заливането прецеждаме. От течността се приемат три пъти дневно по 100 г преди хранене. По-лесен вариант е вечер, преди сън да се сдъвчат толкова зрънца, на колкото години е болният (framar.bg). Последното според някои източници е една от рецептите на баба Ванга против нощно напикаване при деца.

Против нощно напикаване могат да се пробват и билкови чайове: “Сухи нощи” – семе от птиче просо и стрък от същата билка са сред компонентите; или “Чай при нощно напикаване” – стрък от птиче просо е една от 11 съставки. Последният е за деца над 8 години.

Още в текста: Защо да ядем просо и с какво то е полезно за човешкия организъм. Може ли да се отслабва с просо. При кои болести се разчита на полезните му въздействия. Рецептата на Ванга против напикаване. Просо в детското и в лечебното хранене. Рецепти за вкусни ястия с просо. Как да си сварим боза от просо. Какво се случва, ако прекалим с просото. Противопоказания и странични ефекти – има ли?

При възпален пикочен мехур

При възпален пикочен мехур, както и при бъбречно възпаление, три супени лъжици просо се заливат със 750 мл гореща вода. Сместа се поставя на котлона да кипне и веднага се отдръпва. Просената отвара се прецежда още топла и се пие по следния начин: през първия ден по една супена лъжица на всеки час пре будната част на денонощието. През втория ден – по три супени лъжици на всеки час; през третия – по половин чаша три пъти дневно. По схемата от третия ден отварата се пие още четири дни. Заедно с просената отвара у добре да се приема и отвара от листа на дива ягода. Една супена лъжица сух лист се залива с 200 мл вряла вода и се вари на тих огън 4 минути. Прецежда се и се изпива на глътки в рамките на деня.

Как се взема за бъбреци
просо
Преоткрива ли човечеството забравеното просо?
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

На болните бъбреци може да се помогне със следната рецепта: Чаша просо се почиства и измива в няколко води. Залива се с два литра вряла вода и се вари на тих огън 8 минути. Оставя се да поизстине и се прецежда. Отварата се изпива за един ден – вместо вода или чай. Свареното просо е полезна и вкусна храна и спокойно влиза в менюто за здравословно хранене.

При цистит

Ако ви мъчи цистит, настойката от просо може да облекчи неприятните симптоми. За приготвянето й измиваме една чаша зърна и ги заливаме с една чаша преварена вода – изстинала до стайна температура. След половин час прецеждаме и изпиваме водата. Същите зърна можем да заливаме още 3-4 пъти, докато усетим промяна във вкуса на настойката. За един ден една доза просо ще ни свърши работа.
При аритмия и високо кръвно
За укрепване на сърдечно-съдовата система просото се приема по следния начин: зърната, които искаме да сготвим на каша, се изпичат леко на сух тиган, след което се заливат със студена вода и се вари каша. Пропорциите са една част просо на две части вода. Такава каша трябва да се хапва два пъти дневно.

При хрема и синузит

Вълшебното просо помага дори при такива болестни симптоми като упорита хрема, запушен нос и болки в синусите. Хрема и синузит се лекуват с просо външно. След като сварим просена каша по току що описания начин, слагаме неголеми количества в сухи памучни или ленени кърпи и компресите полагаме в зоната на носа. Държим ги, докато изстинат. Процедурата се изпълнява не по-малко от пет пъти на ден. Възпалителният процес ще затихне и хремата ще спре.

За черен дроб

При болeн черен дроб и застойни явления в жлъчния мехур просото също може да помогне. Зърната се почистват и измиват хубаво. Заливат се с вода и се варят около 15 минути. Внимавайте да не се развалят! Съдът се отдръпва от огъня и се увива с голяма кърпа или одеало. Оставя се така за няколко часа. Количеството, което е получено от сваряването на 100 г просо, е дажбата за цял ден. Яде се на няколко равни порции, без да се добавят овкусители, масло и пр. Пие се много вода. Такива разтоварващи дни се правят поне веднъж в седмицата.

За прочистване от глисти

Ето как да действаме, ако проблемът ни са неприятните глисти. Две супени лъжици просо се смилат на брашно. Смесват се с една скилидка счукан чесън, едно прясно сурово яйце – само жълтък, едно смляно филе от херинга. Към тази смес, разбита до хомогенност, се прибавя малко мляко. Приема се два пъти дневно по 100 мл.

Маска за лице

Маската от просо върши чудесна работа при суха и повяхнала кожа. За козметична цел зърната трябва да се сварят до разпукване. Необходимото количество смесваме с лъжичка сметана и още докато сместа е прясна и леко топла, нанасяме на измитото лице и шията. След половин час премахваме с хладка вода и полагаме хидратиращ крем. Ако правим тази маска 1-2 пъти седмично, след около месец подмладяващият ефект ще е видим. Компонентите на просото подобряват състоянието на клетките, оптимизират тонуса на клетъчните мембрани и кожата става видимо чиста, сияйна и еластична.

Против брадавици и конюнктивит
просо
Брашно от просо у нас предлагат няколко крупни доставчици

Зърна просо – преди да узреят, се накисват в спирт за десетина дни. Настойката се прецежда и с нея се мажат брадавиците. Лечението продължава една седмица; в нейните рамки всеки ден образуванията се обработват с просената настойка през три часа. В резултат на лечението брадавиците изсъхват и падат.

При конюнктивит действаме така: заливаме две супени лъжици просо с чаша вряла вода. Варим на слаб огън пет минути. Охлаждаме и прецеждаме. С тази отвара се правят промивки на очите сутрин и вечер. Такава процедура помага и при кокоша слепота.

При диабет, за сваляне на захарта

Настойка от просо се пие за регулиране на кръвната захар. Приготвя се, като заливаме две супени лъжици зърна с две чаши вряла вода. Оставяме под похлупак и дебела кърпа, докато изстине. Прецеждаме; пие се четири пъти дневно по 100 мл. Подходящо като част от комплексна терапия при диабет.

За отказване на цигарите

С помощта на просото може да се откажем от цигарите по-лесно и без допълнително да вредим на здравето си. Смесват се равни количества просо, овес и ръж. 200 г зърнена смес се заливат с 500 мл вряла вода и се оставят да киснат осем часа. После сместа се вари 12 минути, отдръпва се от огъня и се оставя под капак и одеало за едно денонощие. Прецежда се, а сварените зърна се изцеждат през марля в отварата. Готовото средство се приема на всеки два часа, по 1/3 чаша. Обикновено за пълен отказ от цигарите е необходим месец. Терапията предизвиква отвращение към никотина.

При цьолиакия

Както е известно, цьолиакията е глутенова ентеропатия – т.е. непоносимост към растителните протеинови на редица основни зърнени култури, съдържащи глутен. Заболяването прогресира, ако не се спазва безглутенова диета – настъпва атрофия на лигавицата в тънките черва. То се дължи на генетичен дефект, рефлектиращ върху действието на специфични ферменти в чревния тракт.

Просото е подходяща храна при това заболяване, тъй като не съдържа глутен – а в същото време е богато на въглехидрати, мазнини, микроелементи, витамини и усвояеми белтъчини.

При бременност

Просото е добър вариант за разнообразяване на менюто при бременност. То е богато на растителни мазнини и това е благоприятно условие за усвояване на мастно разтворимите витамини като D. Така намалява рискът от поражения върху костната система на майката или склонност към рахит у бъдещото дете.

Просото съдържа витамини от В-групата, които балансират нервната система, но също допринасят за доброто състояние на косата, ноктите и кожата. Просото освен това съдейства за поддържане на хормоналния и енергийния баланс по време на бременност, като предпазва от дефицит на важни микроелементи. Да добавим също способността му да поддържа здравословно съотношение между мастна и мускулна тъкан. Така е по-малка вероятността да настъпи затлъстяване, към което бременността е склонна.

Доказано е, че просото ускорява освобождаването на организма от продуктите на разпада след лечение с антибиотици. За бременната това е важно, за да се неутрализират възможните негативи спрямо плода – ако приемът на антибиотици от бъдещата майка не може да се избегне.

Още един положителен ефект е способността на просото да извлича токсини от организма; затова е препоръчвана храна при работа в агресивна среда или за жителите на райони с промишлено замърсяване. Кашите от просо са чудесна храна при заболявания на черния дроб, диабет, хипертония. Още повече, ако една бъдеща майка има такива здравословни проблеми.

  • Същевременно е добре да се знае, че тази храна не се препоръчва при хипотиреоидизъм, ниска киселинност на стомашните сокове и възпаление на дебелото черво. Запекът често е проблем на бременността, а просото може да предизвика констипация. Затова е необходима мярка при приема на храни с просо, колкото и полезни да са те.
Най-полезните рецепти с просо

Нямате представа колко вкусни неща могат да се приготвят с просо! Отлични вкусови качества имат кашите – с вода или млечни, с добавена тиква, сирене или извара, с орехи, със сушени плодове.
Ако зърното е с видими примеси, то трябва грижливо да се очисти – работата е пипкава, но резултатътси струва усилието. След това дребните зрънца се измиват в няколко води, докато станат полупрозрачни. Последното изплакване се прави с гореща вода. Просото се вари в голямо количество вода, докато омекне. Това става много по-бързо, сравнено например с житото. Ако искаме да си направим млечна каша, преди пълна готовност на зърната изливаме водата и досипваме прясно мляко. Оставяме да поври малко с млякото, отдръпваме настрана и покриваме с голяма хавлиена кърпа. Зърната продължават да се готвят в тези условия, разпукват се и издават сладък аромат. Добавянето на мляко придава по-мек и приятен вкус на кашата. Добавя се захар или сол според предпочитанията.

Много хора предпочитат развареното просо, което застива в хомогенна, лепкава маса. Този вариант е любим на онези, които обичат да смесват просо и кисело мляко, респ. йогурт. Още по-интересен е вкусът на просената каша с пържен лук.

Ако някой обаче е решил да отслабва с просена каша, нищо от описаните добавки не трябва да се използва. За тях е натуралната каша, сварена с вода – без грам мазнина или захар.

Варене, приготвяне. Рецепта за варено просо
просо
В българската традиция просеник е хлябът с царевично брашно, но безглутенов хляб може да се изпече и с добавено брашно от просо

Някои от принципите, според които се готви с просо, бяха току що коментирани. Няколко съвета: купувайте зърното от надежден дистрибутор, по възможност в неголеми разфасовки. Заради високата си масленост просото не може да съхранява дълго време вкусовите си качества, ако е в насипно състояние и е престояло. За каши и като добавка в ястия най-добро е беленото или полирано просо; най-приятен вкус има онова, чиито зърна са жълти като пух на малко пиленце.

Измиването, да припомним, трябва да е грижливо – правят се достатъчно изплаквания, за да се избистри окончателно отмитата вода. Просото се готви без накисване.

  • Най-простата рецепта за варене на просо е следната: Подготвеното, добре измито просо се залива с гореща вода и се вари около половин час на слаб огън, като от време на време се разбърква. Съотношението между зърно и просо е 1:2. След това тенджерата се отдръпва и свареното просо се оставя да почива под капак и дебела кърпа 15-20 минути. Получава се “базова” каша, която първоначално се овкусява с щипка сол и щипка захар. При този режим и това количество вода продуктът е сипкав, зърната се отделят едно от друго. Към базовата каша добавяме солени или сладки добавки според предпочитанията.

Ако искаме кашата да е разварена, удължаваме готвенето с 5-10 минути, а течността увеличаваме с още една част/част и половина. Отнася се и за водата, и за млякото.

Хляб от просено брашно, питки (просеник)

Хлябът с просо е сочен като една от възможностите за хора с глутенова непоносимост. Има различни рецепти, всяка от които освен просо включва и други видове брашна, например брашно от царевица, елда и пр. Ентусиасти и специалисти по здравословно хранене предупреждават, че месенето на хляб с просо е вълнуващо заради понякога непредвидимите резултати. Безглутеновите брашна не дават впечатляващите бухнали печива, но готовият продукт винаги е вкусен и може да бъде разнообразяван с много, много различни здравословни добавки. Добра е комбинацията с царевично брашно с уговорката, че този хляб е чудесен пресен, но като изстине е доста твърд. По-успешни са питките с просено брашно; за сполучливо изпичане наистина печивото не трябва да бъде по-дебело в сурово състояние от 2-3 см. Просото може да се влага и в хляб от пълнозърнесто пшенично брашно – под формата на просено брашно или на сварени зърна. Названието “просеник” в традиционната българска кухня не винаги означава продукт от просо; по-често се използва за царевичните питки. Вижте няколко рецепти за питки и хляб с просо:

  • Пикантен хляб с просо от gotvach.bg: Набавяме си 90 г просо, половин килограм пшеничено брашно, две чаени лъжички сол, една – захар, чаена лъжичка сухи люти чушки, 10 г суха мая, 350 мл топла вода, 25 г масло, една глава лук, по щипка куркума и кимион. Варим просото 20 минути на тих огън в 200 мл вода. Задушаваме наситнения лук в маслото, добавяме куркума и кимион. От останалите продукти замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. След като удвои обема си, месим втори път, като добавяме вътре просото и лучената смес. Оставяме да втаса за още 40-45 минути. Печем на 200-220 градуса.
  • Безглутенов хляб с квас от просо от vitarama.bg: За приготвянето на кваса трябват просено брашно и филтрирана вода, а за замесването са необходими 100 г квас, 100 г брашно от просо, 300 г брашно от елда, 400 мл вода, сол. Голямата магия е в приготвянето на кваса, за което са необходими три дни. През първия смесваме в буркан 50 г просено брашно и 30 мл  вода; похлупваме – не съвсем плътно, и оставяме за 24 часа на топло. Ако след изтичането на времето сместа е образувала балончета, добавяме още 20 г брашно и 10 мл вода (при липса на балончета, т.е. ферментация оставяме първата смес да престои още няколко часа). Новата смес престоява още 24 часа. През третия добавяме още 20 г брашно и 10 мл вода. След третия ден при добро изпълнение имаме 140 г квас, от който 40 г прибираме в хладилника. Този квас може да издържи на хладно без захранване една седмица. Ако искаме да го съживим, изваждаме и след 12 часа повтаряме описаната процедура.Разтваряме 100 г квас в 100 мл вода и добавяме сместа постепенно – с бъркане, към брашната от просо и елда. След това добавяме още вода, докато се получи меко тесто. Сипваме го във формичка, която е застлана с хартия за печене. Втасването продължава 8-10 часа. Загряваме фурната до 250 градуса и печем втасалия хляб на водна баня 20 минути. След това махаме съда с водата и смъкваме градусите до 180 – печем още половин час и малко.
  • Диетични просени питки от dasilifestyle.net: Приготвяме две чаши просо на зърна и половин чаша просено брашно; 4 чаши вода, два настъргани моркова, два стръка зелен лук, 2-3 стръка магданоз, половин чаена лъжичка куркума, хималайска сол на вкус. Просото се сварява до готовност; оставя се да изстине и се омесва с всички останали продукти. Оформяме малки питки, които овалваме в просено брашно и подреждаме върху хартия за печене. Печем на 180 градуса 20 минути, обръщаме и довършваме печенето за още десетина.
Закуска с просо

Просо под различна форма може да се използва в менюто, но особено полезно е да се хапне на закуска. За здравословна закуска от просо трябва да варим една чаша зърна в две чаши мляко и една чаша вода. За 20 минути на тих огън закуската е готова; добавяме 40 г масло, след което си вземаме доза за доовкусяваме. Може със сол, извара, сирене, или с лъжица мед.

Палачинки с брашно от просо

Тук вариантите са най-различни, като може да се работи с брашно или сварени зърна просо и други брашна – елда, лимец, нахут и пр. Тестото може да е с мая или бакпулвер; необходими са също яйца и мляко. Вижте например този вариант:

  • Забъркваме рядко палачинково тесто от две чаши просено брашно, 500 г кисело мляко, две яйца, две супени лъжици захар, три супени лъжици масло, една чаена лъжица бакпулвер, сол на вкус. Приготвяме рядко палачинково тесто и печем на тиган по обичайния начин. Слагаме готовите палачинки една върху друга, като намазваме с масло.
Салата с просо

Тук може да творите както ви се харесва: просото е приятна добавка на практика към всяка салата – особено към актуалните сега зелени пролетни салати. Зърната могат да се подготвят по два начина: единият – като се залеят с вряла вода и се оставят на котлона да кипнат, след което съдът се похлупва и увива в кърпи, докато напълно изстине. Другият е да залеем в термос зърната с гореща вода; пропорцията е 1 част зърна, 4 части вода. След една нощ зърната са готови. Такава зърнена основа може да се приготви наведнъж за 2-3 дни и да се съхранява в хладилник. Добавяме я по желание към салати и към други блюда.

Рецепта за боза от просо

Има различни варианти за приготвянето на това легендарно питие, ето какъв подбрахме:

  • Приготвяме чаена чаша просо, чаша и половина кафява захар, 2.5 л филтрирана вода, половин чаша кисела готова боза или просен квас. Сваряваме просото по вече познатия начин, като спазваме пропорцията една част зърно – 4 части вода. Пасираме и разреждаме с вода до желаната консистенция, като добавяме междувременно и захарта. Накрая сипваме закваската. Оставяме напитката да ферментира; в замисимост от външните условия за това са необходими 1-2 дни.

 

Накисване в термос

За накисването на просени зърна в термос вече стана дума. Най-добре е това да се направи вечерта; следвайте познатата пропорция 1:4. Просото трябва да е измито и почистено, а водата – гореща. Затваряме и на сутринта нашият продукт е готов.

Каша с вода, масло и яйце

Технологията на всички каши е приблизително еднаква; много хора предпочитат от просо да си сварят основата с вода, а малко преди готовност да я излеят и заменят с мляко – тогава готвенето трябва да продължи още 4-5 минути. Класическата просена каша се прави с вода, като зърната се измиват и сипват във вече загрята вода и се оставят на тих огън за 15-20 минути. Ако искаме получените зърна да се отделят едно от друго, да са сипкави, водата е 2:1 части спрямо зърната. Впоследствие се добавя маслото, сол на вкус и едно твърдо сварено яйце на ренде. Може водата да е две части и половина и да се вари по-продължително, за да се разпукат зърната и сместа да стане гъста – тогава разбитото сурово яйце добавяме директно в съда и бъркаме до готовност заедно с маслото. Посоляваме.

Дайте мнение и Вие тук!

Просо за бебе, вкусни рецепти

По мнение на водещи диетолози на практика коментираното просо няма противопоказания за широка употреба. То най-малко в сравнение с други зърнени храни провокира алергични реакции, а съдържанието на глутен е пренебрежимо ниско. Това прави просото особено подходящо в детското хранене и в безглутенови диети, в лечебното хранене. Лесното усвояване е тъкмо това, което пасва най-добре при специфичното захранване на бебета и малки деца. И възрастните не бива да се отказват от храни с просо, особено при възстановяване след тежко боледуване или при хронични заболявания, например на стомашно-чревния тракт.

Каша от просо с прясно мляко

Просото е подходяща зърнена храна за бебета заради богатия състав на витамини – особено от В-групата, микроелементи, растителни мазнини и лесни за усвояване протеини. Въвежда се с бебешките каши към осмия-деветия месец, обикновено смесено с други брашна.

Домашно приготвена бебешка каша може да се направи от био брашно или качествени зърна, които  се изпичат за десетина минути във фурна и се смилат. Приготвянето на кашата може да стане само с вода – три части към една част брашно; вари се на тих огън 15-20 минути с постоянно  бъркане. Ако искаме кашата да е млечна, варим с две части вода и пет минути преди готовност доливаме една част прясно нискомаслено мляко.

Готовата каша, сварена с вода, може да се обогати и с доза кърма непосредствено преди хранене.

Каша с плодово пюре

Към основната каша с вода или мляко можем да добавим пасиран на пюре пресен плод. Може да се добави пасирана печена ябълка, банан или друг сезонен плод.

Каша от просо с ориз

Вкусът на тази каша според вещи в материята не прилича нито на единия, нито на другия вид шака: той си е нещо съвсем ново и уникално. За такава каша ни трябват по половин чаша просо и ориз, по две чаши вода и прясно мляко, захар/сол на вкус. Зърната се измиват много хубаво и се слагат да заврат на слаб огън. За двадесетина минути те поемат цялата вода и тогава доливаме горещото мляко. Варенето продължава до сгъстяване, за което са необходими 10-15 минути. Сварената каша се овкусява с краве масло, подслажда се, може да се ароматизира с ванилия или канела.

Ястия с просо

Просото е лесен за обработка продукт, който се оказва адаптивен и може да участва на практика в почти всички ястия – супи, печива, салати, десерти. Освен обогатяването на съдържанието им, просото подобрява комплексно вкусовите усещания при хранене. То е и добър за импровизации и творчество компонент – опитайте например да замените баналното фиде в една пилешка супа с просо!

Просо със зеленчуци

Готви се подобно на ризото; първоначално задушаваме ситно нарязана глава лук, моркови на дребни кубчета, а по-късно и една тиквичка – също на малки кубчета. Към полуготовата зленчукова смес добавяме ¾ чаша просо и една чаша топла вода; оставяме да къкри под капак. 5-6 минути преди готовност сипваме и два домата, обелени и нарязани на дребно. Готовото ястие овкусяваме по желание; посипваме със ситно нарязан магданоз. Това е чудесно блюдо за лека вечеря.

Каша със сланина и картофи

За тази рецепта от framar.bg ни трябват 150 грама просо, 200 грама сланина, 100 грама лук, два картофа, месен бульон, сол и магданоз на вкус. Задушаваме лука в малко мазнина, после добавяме нарязаната на кубчета сланина и запържваме до златисто. В същото време кипваме бульон или вода – така, че съотношението с просото да е 3:1. Варим бавно под капак заедно с нарязаните на кубчета картофи до готовност. Накрая прибавяме за 3-5 минути лука и сланината и солим на вкус. Сервира се с малко накълцан магданоз.

Супа от просо

За една селска супа с просо са необходими две супени лъжици просо, един картоф, една връзка зелен лук, едно яйце, една скилидка чесън, 20 г краве масло, 375 мл бульон – може и приготвен от кубче. Супата може да се захване и с литър вода, която се кипва и в нея пускаме две кубчета телешки бульон, стрити. Слагаме едновременно да се варят просото и картофа, нарязан на малки кубчета. Зеления лук и счукания чесън задушаваме за няколко минути в маслото и прибавяме към супата 15 минути след като е започнала да ври. Отдръпваме и оставяме за десетина минути под капак и кърпа. При сервиране сипваме във всяка купичка по малко от твърдо свареното и настъргано яйце.

Просо със спанак

Тук също може да се експериментира, но ние избрахме тази рецепта за просо и спанак в гювече от phood-tales.com. За изпълнението й са необходими 100 г просо, две шепи спанак, 4 яйца, чаша прясно мляко, сол, мащерка, сирене гауда или кашкавал. Просото се сварява в две чаши вода, смесва се с нарязания спанак и се разпределя в две намазани с олио гювечета. Залива се с яйцата, разбити с прясното мляко, сол и мащерка. Пече се във фурна на 190 градуса. Малко преди готовност се поръсва с настъргания кашкавал.

От същите основни продукти се правят и вегетариански кюфтенца, ето как: Смесваме две чаши сварено просо, две чаши измит и нарязан на ситно спанак, една глава лук – нарязана на ситно или настъргана, една лъжичка наситнен магданоз, две или три яйца, половин чаша натрошено сирене, по желание – половин чаша стафиди, галета, сол, зехтин. От всички продукти се замесва лепкаво тесто; ако не е достатъчно пластично се добавя галета. Оставя се да престои поне половин час. Оформят се кюфтенца, които овалваме в галета и пържим до златисто. Стават и чрез изпичане на фурна (jenskisvqt.com).

С тиквички

За ястието ни трябват 200 г просо, половин литър вода, една глава лук, една тиквичка, сол, червен пипер, олио и краве масло. Просото се сварява, а лукът – ситно нарязан – се задушава в малко олио и краве масло. Когато порозовее, прибавяме и тиквичката, нарязана на кубчета. Задушаваме до полуготовност. Добавяме малко червен пипер и просото, разбъркваме внимателно и оставяме на тих огън за пет минути. Солим, може да поръсим със ситно нарязан магданоз.

Със сирене

На практика това съчетание е вариант на просена каша, която е обогатена с натрошено сирене и малка бучка краве масло.

Съчетанието просо+сирене върви с още продукти, които позволяват да се изпълняват различни вкусни рецепти. Идея: чаша сварено просо се разбърква с пролетна зеленина – коприва, лапад, киселец, спанак, само от един вид или смес. Добавят се също едно сурово яйце, малко мазнина, една обелена и настъргана тиквичка. Сместа се разстила в намаслена тавичка и се пече на 220 градуса за 25 минути.

С маслини

Вижте как готвят просо с маслини от menumag.bg.  Нарязваме на малки кубчета два моркова, резен целина – глава, три стръка зелен лук и ги задушаваме с 50 г масло. Прибавяме 300 г добре измито просо и оставяме да се задуши за няколко минути, след което заливаме с половин литър гореща вода. След 10 минути добавяме три домата, нарязани на кубчета, и три супени лъжици маслини. Готви се още десетина минути и се отдръпва от огъня. Сервира се поръсено с нарязан магданоз и копър, и с настъргано бяло сирене.

Цена на едро и дребно, за кг и продукти

Сайтове за търговия със зърнени култури насочват към цени  на едро в рамките на 45-65 стотинки за килограм или средно 450 лв за тон. Най-често се предлага жълто просо в чували по 50 или по 25 кг.

Цената на дребно се определя от качеството и произхода, както и от етикета “органично” или “био”. Небеленото, което най-често се рекламира като храна за папагали, може да се намери по лев-два за килограм.

 Белено просо

Това именно е продуктът, който може масово да се използва при приготвянето на детски, лечебни или просто здравословни блюда. Може да се намери онлайн в разфасовки по 100, 170, 200 г или килограм. Средната цена в зависимост от качеството и произхода е около 4-5 лв за килограм. Ако продуктът е обявен като органичен, цената може да достигне и до 10 лв за кг.

Брашно от просо (просено брашно)

Качествено брашно от просо може да се купи в магазини и щандове за здравословни храни; както и онлайн. Има различни предложения, но ако използвате активно е най-добре да си вземете килограм срещу 3.90 – 4 лв. Заради високата масленост на просото брашното не е много трайно и трябва след разпечатване на опаковката да се съхранява в стъклен буркан в хладилник.

Птиче просо, стръкчета (70 г)

Опаковка от билката птиче просо, за която вече говорихме, се набавя срещу 1.40 лв опаковката онлайн или в някои аптеки (за 70 г стръкчета). Употребява се до три седмици непрекъснато по следния начин: чаена лъжичка нарязан стрък се запарва с чаща вряла вода. Кисне до един час, прецежда се. Приема се три пъти дневно по 50 мл половин час преди хранене. Помага при проблеми с отделителната система – затруднено уриниране, пиелонефрит, бъбречнокаменна болест, нощно напикаване. Да не се прекалява с приема, защото може да има токсичен ефект върху черния дроб и бъбреците.

Безглутенови каши “Слънчо”

Инстантните зърнени каши “Слънчо” са отгледали хиляди българчета; асортиментът е богат, хранителната стойност – доказана. Сред предлаганите безглутенови продукти е тази от просо. Освен биобрашно от просо съдържа оризово брашно, концентрат от гроздов сок и 11 важни витамина. Без захар, оцветители и консерванти. Предназначена е за бебета над 4 месеца. Цената за опаковка от 200 г е около 3.60 лв.

Други купешки каши

Безмлечната био-каша от просо на Holle струва 7.85 лв за 250 г. Същата марка предлага онлайн и комбинация от царевица, ориз и просо с добавен витамин В1. Комбинацията просо и ориз може да се намери и с левче по-евтино. Просените каши имат варианти с или без мляко. Подобни продукти на практика предлагат всички утвърдени марки за бебешки храни като Хумана, Милупа. Просото може да е и част от комбинация с 3 до 7 вида зърнен компонент.

Хранителни стойности, състав и свойства

Споменахме по-горе, че просото е продукт с минимални алергенни въздействия. Усвоява се лесно и затова става дори за хора с много чувствително храносмилане. Съдържа 70% нишесте, 12-15% растителни протеини, богато е на незаменими аминокиселини и висок процент мазнини, до 3.7%. Много фибри, малко захари, около  2%, витамини В1, В2, РР, голямо количество магнезий, фосфор и калий.

Има ли глутен в просото?

Просото е практически без глутен; откриваните при изследване дози са пренебрежимо малки. Това е много важно за хората с глутенова непоносимост. Тази специфика на зърната просо ги прави чудесен компонент в диетичното хранене.

Редовната консумация на просо намалява три пъти риска от инфаркт и инсулт. Фосфорът, който участва във формирането на костите, също е в добра доза в просото. Той също отговаря за нормализацията на протеиновия и въглехидратния обмен и задържането на калция в клетките.

Калории, желязо, витамини

Просото в народната медицина е сочено като продукт, който дава сила; зърното е с висока енергийна стойност при високото съдържание на въглехидрати – в 100 г просо са затворени 348 ккал. Важна подробност е присъствието на витамини от В-групата: в1 помага срещу емора и раздразнителност, депресия и влошена памет; В2 подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите, съдейства да се спасим от неприятни неща като пъпки и пърхот; В5 стабилизира кръвното налягане и съдейства да сме бодри и с хубава осанка; витамин РР пък е отговорен за доброто състояние на кожата и лигавиците и оптимизира апетита.

Сред значимите показатели на микроелементите в просото си струва да споменем желязото – просото е богато на желязо, а това е важно за подобряване на кръвообращението и хубавия, здрав тен на лицето.

Гликемичен индекс, въглехидрати

В 100 г просо се съдържат 69.3 г въглехидрати и това всъщност е компонентът с най-висок количествен показател. Тъкмо това обяснява високата енергийна стойност на просото.

Обикновено под гликемичен индекс се разбира показателят, определящ колко бързо хранителният компонент се превръща в кръвна захар. Има един формален показател за предварителна ориентация за гликемичния индекс: колкото по-едро е едно зърно, толкова по-нисък е индексът. При просото индексът е от 40 до 60, зависи колко интензивно е било варенето на зърното. Освен това колкото по-гореща е сварената просена каша, толкова по-нисък е индексът. Просото по принцип е от храните, които са благосклонни към усилията за отслабване, както и за поддържане на здрава сърдечно-съдова система.

Други стойности

По съдържание на протеини просото превъзхожда ориза и ечемика, а по съдържание на мазнини отстъпва само на овесените ядки. Протеините на просото включват пет незаменими аминокиселини, както и мастни киселини, ферменти. Витамините от В-групата са най-много, сравнено с останалите зърнени храни. Фолиевата киселина е два пъти повече от тази в пшеницата и царевицата. Фосфорът е един път и половина над този в месото. Просото съдържа също значителни количества цинк, йод, калий, натрий, магнезий и бром.

Птиче просо или Lithospermum officinale (врабчово семе, литоспермум). Лечебно действие

Птичето просо е едногодишно тревисто растение с доказан терапевтичен ефект. Използват се семена – заради подобието им с тези на просото е и сходното название; лечебна стойност имат също коренът, листата и стеблото. Всички части съдържат компонент, който въздейства върху излъчването на специфичен хормон от хипофизата. Продуктите от това лековито растение влияят положително при заболявания на отделителната система, от жлъчнокаменна болест до нощно напикаване. Коренът се употребява при детокс програми, листата – за седативен ефект, семената при камъни в бъбреците и пикочния мехур, но също при температура и артрит. От корени и стрък се приготвя отвара, която облекчава при кожни проблеми, включително обриви със сърбеж и шарка.

Кога е противопоказано

Счита се, че ползите от просото под всякаква форма са несравнимо повече от потенциалните вреди, които може да причини в отделни случаи. Винаги при споменаването им се прави уговорка, че те обикновено се проявяват при консумация – редовно – на големи количества от продукта. И все пак трябва да внимават бременните – включително и поради способността на просото да предизвиква констипация.

От просото трябва да се откажат и хората с понижена киселинност на стомашните сокове. Някои източници сочат, че прекалената консумация може да навреди на сексуалната активност.

За още информация: На английски: Millet. На немски: Hirse. На испански: Mijo. На гръцки: Κεχρί. На турски: Darı. Н

Източници:

https://narodnymisredstvami.ru/psheno-narodnoe-sredstvo/

https://www.inflora.ru/diet/diet402.html

https://eda.ru/recepty/ingredienty/13710

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Едно мнение

  1. ЗДРАВЕЙТЕ! ЗА ДИЕТАТА С ПРОСО ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, КЪДЕТО 100 гр. ПРОСО СЕ ВАРИ ДО ПЪЛНА ГОТОВНОСТ. ЗА КАКВО ПРОСО ТОЧНО СТАВА ВЪПРОС? ПТИЧЕ ПРОСО ОТ АПТЕКА ИЛИ ПРОСО ОТ ЗООМАГАЗИН?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *