Zahranvane Na Bebe 01
Захранване на бебе

Захранване на бебето – основни принципи

С порастването на бебето се появяват първите зъбки, то започва да стои седнало и да проявява интерес към нашата храна.

Именно тогава е момента, в който трябва да го запознаете с твърдата храна като преминаването към нея трябва да става внимателно и постепенно.

Основни насоки за успешно захранване на бебето:

1. Не бързайте

Това е може би най-важния съвет за безпроблемно захранване. Според Уницеф и Световната здравна организация бебето трябва да бъде захранено на навършени 6 месеца. Следете знаците, които то ви дава за да разберете, че е готово за този момент:

  • Може да седи седнало;
  • Държи добре главата си изправена и е в състояние да се накланя напред към лъжичката, както и да се дърпа назад в отказ да се храни;
  • Може да хваща предмети и целенасочено да ги поставя в устата си;
  • Изчезнал е изтласкващия рефлекс на езика, чрез който бебето избутва храната извън устата си;
  • Проявява интерес към храната на възрастните;
  • Бебето е удвоило теглото си от раждането;

Оставете достатъчно интервал между отделните храни. Започнете с предлагането на нова храна през 5 дни като постепенно може да намалите това време на 3 дни между отделните храни.zahranvane-na-bebe-02

2. Изберете точния момент

Започнете захранването в ден, в който бебето е напълно здраво и спокойно. Желателно е да не предлагате нова храна 3 дни преди и след ваксинация за да може да проследите за нежелани реакции. От начало предлагайте новите храни преди обяд, така ще имате достатъчно време да наблюдавате детето до вечерта за поява на неразположения като обрив, разстройство, повръщане. Не чакайте детето да огладнее много, тъй като има голям риск да откаже дори да опита храната от лъжичката, нетърпеливо да суче.

3. Изберете правилните храни

Специалистите съветват да започнете захранването със зеленчуци. Причините за това са няколко – те са лесно смилаеми, имат много добър витаминен състав, рядко предизвикват алергия и създават здравословни вкусови навици. Ако предложите на бебето първо плодове има вероятност след това то да откаже зеленчуците, тъй като не са сладки. Зърнените храни пък са по-трудно смилаеми и е желателно да ги оставите за малко по-нататък. Подходящи първи храни са: морков, тиква, картоф, тиквичка.zahranvane-na-bebe-03

4. Произход и качество на храните

За предпочитане е бебето да бъде захранено с домашно приготвена храна, тъй като може да подберете пресни и качествени продукти, да бъдете сигурни, че храната не съдържа никакви нежелани примеси, а и за да може малчугана да свикне с вкуса на храната, която се очаква да яде в бъдеще. Много майки получават съвети да използват готови пюрета защото са „стерилни“. Да, от една страна е трудно да осигурим наистина чиста храна за семейството си и да гарантираме, че зеленчуците и плодовете не са третирани с пестициди и изкуствени торове. Но детето не се отглежда в стерилна среда така или иначе, а и не е нужно. Достатъчно е да избирате сезонни и пресни продукти и да ги приготвяте по правилния начин – чрез добро измиване, белене, накисване, варене или приготвяне на пара.

Дайте мнение и Вие тук!

5. Оставяйте бебето да се храни само

След като минат първите няколко седмици и вече бебето е захранено с твърда храна от лъжичка е добре да направите две важни неща:

  1. Постепенно да променяте консистенцията на храната;
  2. Да дадете възможност на детето да яде с пръсти;

Предлагането на пюрирана храна твърде дълго може да направи детето капризно и то трудно да опитва нови храни в бъдеще. Оставяйки бебето да яде с ръчичка и да се учи да дъвче, вие стимулирате двигателните му умения, подобрявате сензорните възприятия за храната и му помагате да придобие социални умения. Започнете с меки храни, при които няма опасност от задавяне като банан, авокадо, макарони.

Демир бозан за безсъние

Вижте и ТОВА:

Таблица за захранване на бебе: Схема за въвеждане на храни

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кръщаване на бебе - 01 vsichko-za-krashteneto

Кръщене на бебе и кръщаване на дете. Какво трябва да знаем и какво се носи?

Какво трябва да знаем за кръщенето на бебе и кръщаване на дете. Какво да носим …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *