Как се слагат глицеринови свещички за запек при бебета.
Как точно се слагат свещички за запек при бебета? Употреба на глицеринови свещички. Лактулоза за кърмачета.

Как се слагат глицеринови свещички за запек при бебета. Лактулоза, сироп и др. средства

Как точно се слагат свещички за запек при бебета? Употреба на глицеринови свещички. Лактулоза за кърмачета. Сироп за запек. Адаптирано мляко за лесно изхождане. Масаж на бебе. Мушкато. Капки и клизмички.

Запек при бебе: през първата година от живота на едно дете в 4 от всички 5 случаи се разгръщат тези драми.
Когато настъпи застой на екскременти и в памперса липсва драгоценния продукт, настъпва родителска паника. Още повече, че клетият мъник се напъв, гърчи се цял червен и изпотен, и няма никакъв резултат.
Какво да се направи тогава, защо се случва това?!

Кога говорим за запек при бебе (новородено)?

За да решим дали наистина става дума за запек при бебе или това е само характерна особеност на неговия тракт, трябва да знаем кои са спецификите на този процес и неговия, така да се каже, продукт.

Съдържание:

Ето кои критерии са важни в случая:
  • Честота на дефекацията – задържането на акото с 1-2 дни може да се определи като запек, ако това е системно и бебето е неспокойно, плаче и капризничи, пъшка и стене при дефекацията;
  • Консистенция на екскремента – ако е под формата на твърди топчета, това също се интерпретира като запек;
  • Ако единствените тревожни за родителите симптоми са неспокойствие, стонове и напъване, т.е. бебето изпитва трудности – това не винаги е признак на запек.
    Симптоми, които би трябвало да будят тревога, са твърдото коремче на детето при по-малко изхождания от веднъж на три дни, и гнилостната миризма на екскремента.

При дефекация повечето бебета се напъват видимо, пъшкат и се гърчат, т.е. личи, че не им е лесно да се справят със задачата.

Трябва да е ясно, че това е нормално през първата година от живота на едно дете. В тази възраст чревните функции все още не са напълно развити и мъниците не могат лесно да управляват чревния си тракт.

Още в текста: Кога се получава запек при бебе; при хранене с кърма, с адаптирано мляко. Симптоми. Заболявания и ситуации, при които се получава запек при бебе. Първа помощ, щадящи терапии, медикаменти. Режим с пробиотици; хомеопатия; лечение на запек при бебе по бабешки. Упражнения, гимнастика, масаж

Ако все пак и при демонстрирани затруднения детенцето има нормален апетит, изхожда се по-рядко – но редовно и при нормална консистенция, ако тревожното му поведение се наблюдава само при изхождането, големите тревоги са излишни. Все пак е правилно да се помисли за факторите, които биха могли да въздействат в такива случаи и евентуално да се елиминират – например алергични реакции, промяна в храненето на кърмещата майка или на детето, прием на медикаменти и пр. Ако все пак считате, че нещо не е както трябва, с помощта на лекар проверете възможните проблеми като алергии, дисбактериоза, храносмилателни нарушения, както и някакви по-сериозни патологии.

Нормално акане при бебето

Известно време след раждането органите на новия човек постепенно се включват в жизнените процеси, протича стиковката между тях. В рамките на първите три дни новороденото изаква черно-зелена маса, подобна на пластилин това е т.н. меконий. След това около месец и половина мъника така толкова пъти, колкото пъти яде, 8-12 за денонощие.
Изпражненията му са жълтеникави, кашави, с характерна кисела миризма. До възраст 3-4 месеца напасването на чревните функции все още продължава; в тракта липсват множество полезни бактерии и ферменти. Това е и причината за честите състояния със запек; специалистите твърдят, че те подлежат на външна регулация – чрез режима на кърмене или избора на адаптираното мляко. Нормално е при регулиран дневен режим бебето на тази възраст да се изаква 4-5 пъти дневно ако е на майчино мляко, или 1-2 пъти при изкуствено хранене. Екскрементът трябва да е мек или подобен на каша.

При бебе на кърма (кърмаче)
запек при бебе
Запекът е една от възможните причини за плач и неспокойствие

Бебето, което се храни с кърма, може да не се изаква в продължение на 3.4 дни. Това се приема за нормално, стига детето да не плаче, да е бодро и месело, да спи спокойно и да се развива, да прибавя редовно “прираст” към килограмите си. Това означава, че кърменето му понася и майчиното мляко се усвоява добре. В редки случаи и кърмените бебета могат да имат проблеми със запека. Проблемни са състоянията, при които детето е трайно неспокойно и плачливо, и теглото му не нараства. Практиката е да не се избързва с даване на медикаменти или с манипулации, а да се направи консултация със специалист. Почти винаги нещата се регулират, като се промени храненето на кърмещата майка.

Как трябва да се храни кърмещата майка? Първо и задължително – да изпива поне два литра вода на ден и да включи в менюто си сушени сливи и кайсии, стафиди, червено цвекло. В менюто редовно трябва да присъстват кашите – грис, овесена, от елда; освен това тиква, плодове, млечно-кисели продукти. Добре е да се оставят за известно време мазната и силно подправена храна, кафе, чай и шоколад, пушени меса. По-ограничено да е потреблението на ориз, картофи, бобови храни, тестени изделия и ядки.

При кърмене все пак има случаи, когато бебетата страдат от запек. Специалистите обясняват това с дефицита на вода – особено през горещите летни месеци. Водичката на кърмачето да се дава с лъжичка, а не с биберон, за да не се откаже от трудоемкото сучене. При най-малките бебета водата може да се дава и с помощта на спринцовка без игла.

При хранене с адаптирано мляко
“Демир

Докато кърмените бебета сравнително рядко страдат от запек, то при тези на адаптирано мляко това е нещо доста често срещано. Все пак и тук има правила, които могат да намалят подобни случаи. Ето кои са най-важните:

  • Млечната смес да се разрежда според инструкциите – да не се приготвя по-концентриран разтвор;
  • Задължително бебето трябва да приема вода или отвара от семена на копър;
  • Ако случаите със запек са прекалено чести, сменя се адаптираното мляко; има добри продукти с добавени лактобактерии.

Признаци и симптоми за запек

И още веднъж за симптомите, които свидетелстват за запек при бебе:

  • Екскрементът е прекалено твърд, обикновено под формата на топчета;
  • Изпражненията имат гнилостна миризма;
  • При опит за дефекация бебето се гърчи и напъва болезнено;
  • Бебето си усуква краката, плаче и стене;
  • Коремчето му е издуто и твърдо;
  • Детето няма апетит, отказва храна;
  • Изакванията са по-малко от едно на три дни.

Причини за запека

Единствено лекар може да определи има ли някакво заболяване, свързано със забавеното изхождане и запек. По тази причина всяко отклонение и всяка тревога около него следва да се обсъждат с педиатър. Всъщност преди да се заемем с лечението на едно дете, трябва да знаем от какво ще го лекуваме!

Запекът в бебешка възраст може да е резултат от действието на множество фактори: патологии на чревния тракт, възпаления и инфекции, простуда; нарушена микрофлора на чревния тракт; прием на някои лекарства, особено антибиотици; алергия към краве мляко и други млечни продукти. В такива случаи единствено лекарят може да избере точния начин на въздействие.

Има и такива случаи, при които с помощта на лекаря младите майки научават как е правилно да се действа. Запекът може да е предизвин от съвсем други причини – например недостиг на кърма, и тогава се развива т.н. гладен запек; неправилно хранене на майката – знае се, че нейната храна чрез млякото навлиза в детския организъм; недостиг на вода – с нейна помощ по-лесно се изхвърлят екскрментите от чревния тракт; преход от кърма към адаптирано мляко – тогава запекът е реакция срещу непознатата храна; смяна на млечната смес и реакция към някой от новите компоненти; претопляне на детето , ако въздухът е твърде сух и с висока температура, а това води до обезводняване; стрес и объркване при промяна на обстановката, страх – ако детето остане само.

Дисбактериоза на дебелото черво
запек при бебе
Видът на бебешкото ако е един от ориентирите

До раждането си бебето се намира в абсолютно стерилна среда; в стомашно-чревния му тракт няма никакви бактерии или микроорганизми. По време на раждането си, изминавайки родовите пътища, мъникът има първите си срещи с майчината микрофлора. Нормално тя съдържа лакто- и бифидобактерии, както и патогени от рода на ешерихия коли. По-нататък при хранене, гушкане и целувки мъникът получава още дози от различни микроорганизми, базирани върху кожата и в устата на майката. Така бебето се “обзавежда” с микроорганизмите, които се колонизират и ще бъдат неговата микрофлора.

В идеалния случа бебетата, които се кърмят, формират чревна микрофлора от 95-99% лакто- и бифидобактерии, т.н. пробиотици. Само незначителна част са облигатните или неутрални бактерии, от които няма полза, но и не вредят. Към тях причисляваме ентерококи, стрептококи, микрококи, клостридии, бактероиди.

При въздействието на неблагоприятни фактори, например принудителен прием на антибиотици, балансът на чревната микрофлора може да бъде нарушен и да има неблагоприятни последици за неукрепналия организъм.

Раздразване на аналното отверстие

Не е изключено състоянията със запек да са резултат от болестно състояние или анатомична особеност, затрудняващи изхвърлянето на екстремента. Аналното отверстие е раздразнено, зачервено, изакването причинява болка – затова детето инстинктивно се стиска и игнорира сигналите на перисталтиката.

Други причини

Други причини за запек при бебе могат да са болестни състояния, за радост срещани сравнително рядко:

  • Долихосигма – удължено сигмовидно черво, дълго дебело черво. Опразването на червата се забавя заради извивките и по-голямото налягане на сигмовидното черво върху правото черво;
  • Болест на Хиршпрунг – при нарушена чревна инервация. Някои сектори от чревния тракт са в постоянен спазъм и на практика не работят;
  • Психологически фактори: при рязка смяна на средата, отсъствие на майката или познати лица детето преживява стрес и това може да повлияе на функциите на чревния тракт. Според някои специалисти малките деца са манипулатори и могат да разиграват възрастните, като задържат акото. Те са наясно, че при това положение ще им се обръща повече внимание и ще са обградени с непрекъснати грижи и глезене.

Лечение на запек при бебе – първа помощ

Първата задача при лечението на запек при бебе е да се изясни причината за подобно състояние. Някои неща могат да се направят и без консултация с лекар – например промени в майчиното хранене за кърмачетата, добавяне на повече вода за бебетата на адаптирано мляко и пр. Принципно във всички случаи е най-добре действия в подобна посока да се обсъждат с педиатър; неговата дума ще е най-точна при определянето на първите мерки в случаи на запек при бебе.

Масаж на коремчето

Масажът има за цел да неутрализира спазъма, повишения тонус на чревния тракт и активиране на перисталтиката. Изпълнява се чрез леки поглаждания със слабо притискане по бебешкото коремче. Движението се извършва по часовниковата стрелка. Допълнително коремчето може да се затопли с кърпа или пелена, пригладена с ютия. Кърпата не трябва да е гореща! Помага също и топлата вана. Най-приятно е все пак бебето да се гушне, така че коремчето му да се опира в корема на майката.

Механична стимулация на дебелото черво

Стимулацията се изразява в раздразване на аналното отверстие – например с плътно памучно фитилче или клечка с памучно тампонче, намазана с детски крем. Вкарва се в дупето и се завърта няколко пъти; обикновено след 5-6 минути следва дефекация. Популярната практика е такава манипулация да се извършва с намазан с вазелин накрайник на термометър от стария тип, или с дръжката на лист мушкато. С тези манипулации трябва много да се внимава, да не се нарани нежната тъкан или да се внесе някаква инфекция. Подобни манипулации в стационарите изпълняват със специална газоотводна тръбичка. Идеята отново е да се активира процесът на дефекация.

Глицеринови свещички

запек при бебе
Аплодисменти за успешно изпълнение!

Може да се използват при нужда и специални ректални свещички или супозитории за новородени. Те бързо размекват втвърдения екскремент и подпомагат изчистването на червата. На едно бебе му стига една трета от свещичката; затова тя внимателно се срязва, острите й ръбове се заглаждат и се въвежда.
Ако в рамките на един час детето не се е изакало, трябва да се търси лекар. Понякога свещичките причиняват парене, сърбеж, алергични реакции. Затова глицериновите свещички не са за редовно приложение, а само за екстрени случаи.

Има и един ефективен метод за спасяване на бебето от запек – по бабешки, за който не ни трябва глицеринова свещичка, а парченце сапун. Този метод все пак си има рискове, тъй като сапунът съдържа алкален компонент и ако той е силен – бебешкото право черво може да получи изгаряния. Дори при използването на детски сапун не може да има сигурност, че това е напълно безопасно.

Глицерин монтавит супозитории

Този вид “свещички” се препоръчват при констипация или задържане на изхожданията заради хемороиди, анални фисури, при бременност и за лежащо болни. Бебета и малки деца също могат да бъдат потребители по начина, описан по-горе. Основен компонент в свещичките монтавит е глицеринът. Поставянето на такава свещичка активира перисталтиката, действа омекчаващо на екскремента и същевременно изпълнява функцията на лубрикант за по-лесно изхвърляне на шлаките. Самата свещичка не се разтваря напълно и се изхвърля също; не протичат химични реакции и няма усвояване на компоненти от супозиториите. Опаковка от глицериновите супозитории на Монтавит струва около пет лева за 10 броя.

Изилакс (Easylax)

Това е подобен продукт с аналогичен състав и принцип на действие, от италиански производител. Пациентската листовка акцентира върху безопасността им и отсъствието на странични ефекти. Свещичките действат в рамките на 15 минути до час след поставянето. Не се препоръчват при остри болки в корема или при болезнен корем, без да е изяснено какви са причините за това състояние. Може да се използва при бебета след консултация и одобрение от лекар; не се прилагат при новородени. Цената на продукта е 5 лв за 18 броя.

Клизма

Клизмата се смята за екстрен метод при констипация. За нея се използва специален балон или спринцовка. На едно бебе му стига въвеждане на 20-30 мл течност – преварена охладена вода или запарка от лайка. Температурата на течността трябва да е близка до телесната, по-скоро около 37 градуса. Течността се въвежда чрез избраното приспособление с накрайник – навлизането не бива да е повече от 1.5 см. Впръскването се извършва бавно. В течността може да се добави щипка готварска сол, за да се получи изотоничен разтвор. Вършат работа и няколко капки аптечен глицерин. За предпазване от болка и неудобство за подобни манипулации се взема прибор с гумен или силиконов, а не с пластмасов накрайник. Този накрайник се намазва добре с детско кремче или вазелин.

запек при бебе
Първо – разберете защо се случва това с вашето бебе

Значително по-лесно се борави в подобни случаи с продукт като т.н. микроклизми: меки опаковки с единична доза разтвор, който се въвежда в чревния тракт при констипация. Има и специални продукти за деца от рода на Микролакс и Мелилакс. Готовите разтвори в стерилните опаковчици за микроклизми съдържат компоненти като натриев хлорид, мед, глицерин, активиращи перисталтиката и улесняващи изхождането.
Клизмата, особено в бебешка и ранна детска възраст трябва да се квалифицира като екстрена мярка, особено при редовни състояния на запек при бебе. Честото използване на този метод нарушава функциите и баланса на чревната флора и води до дисбактериоза, за чието преодоляване ще е нужна терапия с пробиотици.

Слабителни и др. средства за бебета и някои само за деца

Има слабителни, които успешно могат да се прилагат срещу запек при деца, но с тях следва да се борави много внимателно. Обикновено възрастните се интересуват от ефекта им и понякога забравят, че хапчето или сиропчето ще атакува нещо изключително нежно и уязвимо. Вижте на какви условия следва да отговарят лаксативите за деца по принцип:

  • Ефективност – смисълът да се дава подобен продукт е именно ефектът, като се отчита времето и продължителността на действието му. Това е важно, за да си спестим аварийната смяна на памперс или паническото търсене на тоалетна по време на приятната разходка.
  • Профил на безопасност – продуктът трябва да е съобразен с особеностите и уязвимосттана детския организъм. Препоръчват се меки слабителни, чиито компоненти не се усвояват и не навлизат в кръвообращението. Така се избягват възможните странични ефекти.
  • Меко действие – препаратът следва да подейства сравнително бързо, но не прекалено интензивно. Няма полза от средство, което ще се “включи” след 48 часа и процесът ще е толкова интензивен, че детенцето ще се наплаши и след това упорито ще се стиска. Точно по тази причина при бебетата се предпочитат не системни продукти с перорален прием, а местни – от типа на глицериновите супозитории, кжоито размекват екскремента и улесняват изхвърлянето му без болки.
  • Лесно използване – това не е без значение. Помислете си например как бихте дали традиционното “отпушващо” хапче на малко дете и как един неопитен родител прави клизма, като се чуди колко точно течност да налее в балона. По тази причина средствата от типа на готовите микроклизми са добро решение; по принцип слабителните за малки деца и особено за бебета трябва да са готови и да е измислен лесен начин за използването им.

Ако даден продукт съчетава всички споменати качества, той наистина ще помогне да се преодолее по-лесно проблемът със запек при дете.

Таблетки бизалакс – само при деца над 4 г., само с рецепта

Традиционно слабително, препоръчвано при хронични състояния на запек, при анални фисури и хемороиди. Продуктът се разгражда в чревния тракт, атакува лигавицата на дебелото черво и провокира интензивна чревна перисталтика. Този ефект се съчетава със събирането на течност и оводняване, размекване на застоялия и втвърден екскремент, съответно улеснява освобождаването от него.

Стандартната таблетка бизалакс е от 5 мг. При деца над 10 години са допустими до две таблетки дневно, а при тези от 4 до 10 – само по една. Терапията може да продължи не повече от 8-10 дни, като се препоръчва пропускане на приема в 1-2 от тях. Практика е също вместо две таблетки едната процедура да се замени със свещичка. При децата под 10-годишна възраст хапчетата трябва да са препоръчани от лекар. Фармакологичното предписание забранява прилагането на лекарството при мъници под 4-годишна възраст.

Дайте мнение и Вие тук!
Също внимателно с бизакодил (bisacodyl) – свещички

Свещичките бизакодил имат 5-милиграмов – детски вариант. Предназначени са за краткотрайно приложение; ефектът засяга нервните окончания в чревната лигавица, като по този начин се стимулира необходимата перисталтика. Не бива да се прилага – редовно – повече от пет дни. Прекалената употреба може да стимулира загуба на течности и увреждане на чревната лигавица. Средството е предназначено за деца над 10 години. При по-малките може да се приложи само по лекарска препоръка. Във възрастовата група 2-10 години се допуска само една свещичка от 5 мг дневно – за бърз ефект. При по-малки от двегодишни деца свещичките бизакозил не се прилагат.

Капки еспумизан (след 1 г.)

Продуктът еспумизан – на основата на симетикон, спасява от образуване и задържане на газове в чревния тракт. Тази характеристика често е свързана със задържането на екскремент, т.е. запек. Приемът в подходяща доза е уместен включително и при бебета, тъй като облекчава и подобрява проходимостта на червата. Плюс на продукта е принципът на действие – физичен, без стимулиране на химични реакции и без навлизане в кръвообращението.

При бебета с колики и запек е уместно да се дава по 25 капки от варианта Еспумизан L – в шишето с мляко при всяко хранене, или с лъжичка преди или след кърмене. Може да се приема продължително, ако това е необходимо.

От варианта Еспумизан комфорт се препоръчва доза от 5-10 капни на всяко хранене за кърмачета. При всички случаи продуктът трябва да е препоръчан от педиатър, който да проследява ефекта му.

Пробиотици

Добре формирана чревна микрофлора е важно условие за бебешкото здраве. Въпросното формиране се случва постепенно и е от значение за нормалното храносмилане, растеж и развитие, устойчивост на имунната система. Блансирането на чревната перисталтика е само един от поне 15 фундаментални ефекта, гарантирани чрез приема на подходящите пробиотици – продукти с композиции от полезните за човешкия организъм бактерии:  Lactobacillus bifidus, Bifidobacterium spp., Streptococcus, Bacteroides, Clostridium, Micrococcus, Enterococcus и др. При определени обстоятелства естественият фон има нужда от прием на продукти с описаното съдържание.

Линекс бебе (LINEX Baby) сашета

Линекс  бебе е пробиотична комбинация за деца под формата на прахчета. Съдържа бифидобактерии, с чиято помощ се регулира дейността на стомашно-чревния тракт при запек и диария, препоръчва се при дисбактериази, за по-бързо възстановяване след антибиотична терапия, при инфекции. Подобрява качествено и количествено състава на чревната микрофлора, нормализира чревната перисталтика, подсилва имунната система.

Качество на продукта е присъствието на живи бифидобактери, които постигат предназначението на продукта много бързо.

Линекс бебе е продукт под формата на дозирани сашета. Едно на ден е достатъчно за бебета и деца под двегодишна възраст. Съдържанието се дава разтворено  в мляко, вода или сок.

Биогайа

Пробиотичните капки Биогайа  съдържат активния компонент Lactobacillus reuteri Protectis. Бактерията възстановява баланса на чревната микрофлора при инфекции или прием на медикаменти; нормализира функциите на тракта и намалява риска от състояния като диария или запек. Продуктът е специално проектиран за деца. Дава се по пет капки дневно, приемът може да е продължителен.

Сироп лактулоза

Лактулоза-МИП е сироп с активен компонент дизахарида лактулоза. Продуктът преминава непроменен през храносмилателния тракт и достига до дебелото черво, където бактериите го преработват до киселина. Подкиселяването на чревната среда предизвиква нарастване обема на чревното съдържимо и активиране на перисталтиката; в крайна сметка е налице дефекация, което е и целта на терапията с лактулоза.

Продуктът има широка потребителска група, включително малки деца и кърмачета. За бебетата са достатъчни 5 мл от сиропа; лаксативът дава ефект  до 10 часа след приема. Прилагането на този сироп за бебета трябва на всяка цена да се обсъди с педиатър.

Лактофлор Кидс

Лактофлор кидс е пробиотик под формата на прахчета. Сдържа композиция от пет вида пробиотични микроорганизми, млечен протеин и лактоза. Регулирането на чревната перисталтика е една от причините да бъде прилаган. За бебета и малки деца от 6 месеца до две години е достатъчно едно саше дневно, а за големите до 12 години – две сашета, разтворени във вода, сок или мляко.

Лакто 4

Детският вариант – кидс – на добавката Лакто 4 е базиран на съчетанието от четири вида полезни микроорганизми – Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus и Streptococcus thermophilus. Ползите от приема на продукта са много, но в случая ни интересува балансирането на чревната перисталтика и редовното освобождаване от шлаки, както и подсилването на имунната система. Продуктът е полезен на практика за всеки човек, от бебета до хора на преклонна възраст, стига да е използван правилно. Ето защо – особено при терапия за бебета – консултацията с лекар е най-умната част от предварителната подготовка.

Мъниците под едногодишна възраст могат да приемат по половин капсула, добавена в храната. Ефектът е траен, ако Лакто 4 се приема редовно всеки ден в продължение на месец.

Био баланс бейби – сашета

Сашетата Био баланс бейби са още една възможност за подпомагане на чревната микрофлора чрез внос на полезни бактерии. Добавени са също витамини от В-групата, витамин С и цинк, което подсилва противовъзпалителното действие на продукта. Дозата за кърмачета е едно саше на ден, разтворено в бутилчицата с млякото. Помага при запек и колики.

 Хомеопатия за запек при деца

Състоянията със запек при малки деца могат да се повлияват положително от хомеопатични продукти, но само препоръчани от лекар хомеопат и под негов контрол. Важно е терапията да се съобрази със специфичната симптоматика, здравословното състояние на детето/бебето, също и точната възраст. Някои от прилаганите продукти са Platina, Opium, Nux vomica, Alumina, Graphites, Bryonia alba, Silicea, Hidrastis Canadensis, Licopodium, Causticum (d-rmario.com). Какъв точно продукт да се използва, зависи например от това дали детето е преживяло стрес или оперативно лечение, как изглеждат самите изпражнения, има ли болки при напъване след позиви за дефекация и пр. Точната методика на прилагането трябва да бъде обяснена на родителите от лекуващия. Най-често при бебета се прилага продуктът Licopodium.

Народни средства, бабини рецепти, билки

Разбира се, народната медицина също предлага варианти за справяне с проблема. Вече споменахме за бабешкото стимулиране на чревната перисталтика с парче сапун или с дръжката на лист от мушкато. Макар в повечето случаи да са ефикасни, тези методи си имат своите рискове – споменахме някои, например инфектиране или нараняване на нежната бебешка плът.

Някои източници препоръчват отвари и чайчета, с чиято помощ се поддържа активността на чревния тракт. Вижте примерни рецепти с уговорката, че биха могли да се приложат за бебета над 6-месечна възраст, и то с одобрението на педиатър.

Смесваме по една супена лъжица сух цвят от лайка, копър и две лъжици семе от кимион. От сместа гребваме една лъжица и я заливаме в термос с две чаши вряла вода. След два часа прецеждаме. От течността се дава три пъти дневно по една чаена лъжичка 20 минути преди хранене.

Перисталтиката на най-малките бебета може да се активира с неголеми дозички прясно изцеден сок от моркови, зеле, грозде.

Ленено семе за запек при деца

Лененото семе е ценен продукт и отлично природно средство при запек. Съдържа голямо количество фибри, които увеличават обема си след прием и по този начин стимулират чревната перисталтика. Освен това лененото семе отделя слузест компонент, който предпазва чревната лигавица от нараняване и улеснява дефекацията. Съчетаването на продукта с повече течности – вода, чай, компот, ускорява описания процес и освобождаването от шлаки.

Лененото семе е вариант и за малки деца, но под щадящата форма на настойки и запарки. Допустимо е да се приема дълго време, докато постигне баланс на обменните процеси и нормална чревна перисталтика.

При запек помага следната настойка: Чаена лъжичка натрошено семе или брашно се залива с половин чаша вряла вода, разбърква се и след 15 минути се прецежда. Дава се до три пъти дневно по половин чаена лъжичка, разредена с малко вода.

Сусамов тахан

Сусамовият тахан има един куп полезни ефекти, а балансирането на чревната перисталтика е един от тях, при това категорично доказан. Препоръчва се прием на една супена лъжица тахан сутрин на гладно и резултатът е доста бърз. Но това все пак е при възрастните: а при деца?

Според някои източници сусамовият тахан може да се включва в бебешкото меню към осмия месец от живота на детето под формата на ядково мляко: сусамени семена, разбити продължително в блендер до пълно раздробяване и побеляване. Или разбиване на лъжица сусамов тахан с вода, може и с добавен плод или мед, ако детето го понася. Дозата се консултира индивидуално с педиатър. За предпочитане при най-малките деца е беленият сусам, макар да е известно, че небеленият има по-богато съдържание на витамини и микроелементи. Твърдите люспици на семената обаче могат да са твърде агресивен фактор за нежната чревна лигавица на детето.

Профилактика

Защо не бива да се бърза с клизмите или лаксативите, ако е налице проблемът запек при бебе? Всички тези помощни средства отслабват естествените рефлекси за опразване на червата. Те намаляват усвояването на полезните компоненти от хранителния обмен, причиняват загуба на калий, на микроелементи, витаминипротеини, водят до отслабване тонуса на чревните мускули. Затова ако наистина проблемът е запек при бебе, първо следва да се опитаме да помогнем на мъника чрез други – безобидни, естествени начини за решаване на проблема.

Всъщност най-простичкият и евтин метод на лечение при запек е предотвратяването му. През първата година от живота на децата е необходимо постоянно внимание към тяхното здраве. Не е нужно да чакате симптомите на запека – вземете мерки той да не се случи дори когато нищо не подсказва подобна опасност.

Упражнения против запек

Много полезен е един простичък, но действен начин на профилактика: преди хранене слагайте мъника да полежи на коремчето си, а след нахранване го носете  изправен в продължение на няколко минути.

Поставянето по корем изглежда нещо много простичко, но това – освен упражнение против запек – е и възможност за постигане на няколко положителни ефекта. Ето какви са:

  • Развива се двигателната активност и моториката на бебето. Докато лежи по корем, то напряга мускулите на шията, раменете, ръцете, гърба, крачетата и корема, за да се огледа наоколо и да започне да опознава външния свят. Това е началото на усвояване на нови движения – по този начин бебето се опира и повдига на ръце, задържа главата си изправена, а по-късно започва и да пълзи.
  • Бебешкият череп е уязвим и мек. През първите месеци на живота си децата прекарват много време на гръб. Ако не се поставят по корем – задната стена на черепа ще се деформира и изглади, а това е отклонение от здравословните норми.
  • Лежейки по коремче, бебето се освобождава от газове, активира чревната перисталтика и по този начин намалява риска от запек; предпазва се и от специфичната пъпна херния.
  • Помогнете на мъника когато забележите, че сгъва краченца и се напъва да се изака. Внимателно и леко притискайте коленцата към коремчето, без да му причинявате болка. Това упражнение подпомага освобождаването на чревното съдържание.
Масаж и гимнастика

Гимнастиката за бебета е нещо, което немалко родители са склонни да подценяват – а тя е важна за хармоничното развитие на детето. Не е трудно да поставите детенцето на гръб, да хванете двете му краченца и – сгънати в коленцата, да ги притиснете леко към коремчето. Избягвайте резките движения и силовото изпълнение и повторете само няколко пъти. Друго упражнение в тази поза е карането на велосипед или прословутото “пуф-паф”-упражнение, при което се сгъват последователно крачетата, едно по едно.

Особено полезен е масажът на коремчето. Може да се съчетава също масаж+обръщане на бебето по корем. Самият масаж се извършва с леки движения по часовниковата стрелка. От всички описани дотук действия може да се състави елементарен комплекс, който да се изпълнява всеки ден. Първоначално съвсем кратък и с едно-две упражнения + масаж и/или поставяне по крем, впоследствие за по-дълго време и с добавяне на нови, съответстващи на възрастта елементи на физическа активност. При запек категорично масажът на коремчето и лягането по корем активират перисталтиката и улесняват дефекацията. Ако очакваното събитие не настъпи, описаната физическа активност може да се съчетае с поставянето на затоплена кърпа или пелена върху бебешкото коремче.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *