Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

Безглутенова диета за отслабване. Рецепти. Какво е глутен. Глутенова непоносимост и алергия, симптоми. Цьолиакия. Храни без глутен (безглутенови). Защо лимец (и дали)? Храни с глутен. Царевичен глутен. Хляб и брашно без глутен. Захранване и въвеждане на глутен при бебе. Вреден ли е по принцип? Бебешки каши и бисквити без глутен. Казеин. Глутен и акне. И аутизъм. Артрит. Алопеция. Хашимото. Тест за непоносимост.

Безглутенова диета: става ли за отслабване и кога трябва да се спазва?

Въпроси като този стават все по-актуални заради дефинирането на различни здравословни проблеми, свързани с консумацията на храни с/без глутен. Безглутеновата диета не е само мода!

глутен

Непоносимостта към глутен е проявена при 1-2 процента от населението на планетата

Диетите без глутен принципно са ориентирани към хора, които имат непоносимост към определен вид протеин; приемът на храни с глутен, каквито са повечето зърнени, е свързано с проблеми в храносмилането, развиване на възпалителни процеси в чревния тракт, отслабване на имунната система.

Дали следването на диета без глутен от здрави хора, които нямат въпросната непоносимост, е препоръчително за редукция на теглото?

Отказът от традиционни храни като хляб, бисквити, пица, както и някои колбаси и млечни храни, според изследвания намалява дневния прием на калории с около 400 (otslabvane-dieti.net).

Очевидно безглутеновата диета може да помогне за отслабването, но тя изисква внимателно да се следи какво освен калориите губим при отказа от тези храни. Възможно е дългото следване на такава диета да причини хранителни дефицити, които да се отразят върху общото здраве.

Фигурин билки за отслабване

Рецепти

Привърженици на безглутеновото хранене твърдят, че и без традиционните продукти с глутен могат да се приготвят разнообразни и вкусни блюда. Ето някои примери:

  • Бананов хляб. Продукти: три банана, две яйца, по четвърт чаена чаша мед и разтопено масло, ванилия; една чаша брашно от просо, четвърт чаша кокосово брашно, чаена лъжичка данела и две – бакпулвер. Поотделно се смесват сухите и мокрите съставки, след което двете смеси се събират и разбъркват до хомогенна смес. Печем в намаслена тавичка 45 минути на предварително затоплена до 200 градуса фурна. Оставяме изпечения хляб да изстине, след което нарязваме на филийки.
  • Безглутенови палачинки.  За приготвянето на това палачинково тесто са необходими 1 ¾ чаши брашно от сорго, по ¼ брашно от елда и от бадеми, а също и картофено нишесте, 1 ¼ чаена лъжичка бакпулвер, ¾ чаенна лъжичка сол. Тези съставки се смесват в дълбок съд и в средата се прави клъденче, където с бъркане се излива течната смес. Тя се приготвя от вода и прясно мляко – по една чаша, две яйца, четири супени лъжици кокосово масло, една супена лъжица мед, по една чаена лъжичка ванилов екстракт и бадемово масло. След хубаво разбиване се получава еднородна смес – рядко тесто, от което изпържваме безглутеновите палачинки в добре загрят тиган (ladyzone.bg).

Какво е глутен

глутен

Приемът на храни с глутен уврежда опасно чревната лигавица

Глутен – това е специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните храни и произведените от зърно продукти. Между 1 и 2 процента от населението на земята има глутенова нетолерантност: организмът не възприема и не може да преработва тези протеини.

Ако те попаднат в стомашно-чревния тракт на хора с глутенова непоносимост, може да се получат храносмилателни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми, чието начало е възпаление на чревната лигавица и произтичащите от това смущения в организма.

Нетолерантността към глутен е свързана с диагнозата цьолиакия / целиакия (zdrave.bg).

Ако хората с непоносимост към глутен не спазват , рискуват да получават различни болестни отклонения. Алергичните реакции в немалко случаи могат да бъдат много тежки, дори животозастрашаващи.

Глутенова непоносимост и алергия, симптоми

Непоносимостта към глутен може да се разпознае по редица признаци. Обикновено обаче минава доста време, докато се дефинира същността на здравословния проблем. Проблемът е в това, че е необходимо натрупване на прояви и факти, които да се свържат с усвояването на глутен. Ето някои от най-често срещаните признаци:

  • Чести състояния на запек, разстройство, подуване и газове (ladyzone.bg).
  • Синдромът “пилешка кожа” – грапавини от ситен обрив, който се наблюдава по крайниците.
  • Усещане на умора, отпадналост след консумация на храни с глутен.
  • Проявена симптоматика на автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, псориазис, лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза.
  • Чести прояви на световъртеж и загуба на равновесие.
  • Хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми.
  • Мигрена.
  • Синдром на хроничната умора.
  • Подуване на ставите на пръстите и коленете, с болка и възпаление.
  • Тревожност и депресивни състояния, чести смени на настроението (ladyzopne.bg).

Цьолиакия

Цьолиакия или глутенова ентеропатия е заболяване, причинено от вродена непоносимост към вид растителни протеини, глутен (medik.bg). Хората с непоносимост към глутен не са в състояние да преработват хранителни продукти от/със зърна на пшеница, овес, ръж, ечемик.

Попадайки в тънките черва, протеиновите компоненти увреждат лигавицата и тя става неспособна да приема всички основни хранителни съставки – мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини. Всичко това в детска възраст причинява различни хранителни дефицити, които водят до забавен растеж и аномалии в развитието.

Развива се т.н. малабсорбционен синдром, който може да бъде причинен и от други чревни заболявания и отклонения на метаболизма. За поставянето на точната диагноза цьолиакия е необходимо да се проведат специфични изслевания. Препоръчва се безглутенова диета, а при необходимост и медикаментозни терапии.

Храни без глутен, безглутенови продукти (безопасни)

глутен

Да вярваме ли на етикетчето, че в някоя храна няма глутен?

Ако сме решили да спазваме безглутенова диета – за отслабване, поради мода или други причини извън непоносимостта към глутен, ще трябва да се откажем на първо място от всички тестени изкушения – питки, баници, кифлички, кроасани и т.н.

Ето кои са храните, които не съдържат глутен и спокойно можем да консумираме при цьолиакия:

  • Ядки – за предпочитане сурови, тъй като при изпичането и овкусяването им често се използва пшеничено брашно. Хапвайте на воля бадеми, лешници, фъстъци, като не забравяте, че все пак това е калорична храна. Чудесен вариант са кестените, както и производни с брашно от кестени (zdrave.bg).
  • Ориз – добро решение, особено що се касае до кафявия ориз. Според експертите всъщност всякакъв ориз е безопасен откъм съдържание на глутен.
  • Царевица – цялото  зърно е безопасно, но много често в брашното има глутенови примеси. Същото се отнася и за любими лакомства като царевичните пръчици, които съвсем не са само царевични.
  • Бобови култури – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Боб, грах, леща и нахут са позволени, при условие че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки.
  • Екзотични храни – макар да са чужди на традиционната кухня, те не са непознати днес и не е трудно да бъдат набавени.  Става дума за елда, чия, амарант, както и за по-редките маниока, тапиока, сладки картофи ям (ямс).  Наблягайте и на просото – забравете предубеждението си, че това е храна за папагалчета.
  • Картофи – консумирайте смело под всякаква форма. Вършат работа също картофено нишесте и картофено брашно.

Месо, риба и яйца, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци – пресни, сушени и замразени, растителни мазнини.

Важно е да се отбележи, че търговската мрежа предлага тестени изделия с намалено съдържание на глутен или безглутенови храни – макарони, бисквити, хляб. Тази характеристика трябва да е означена на опаковката с надпис и/или специален знак, зачеркнат житен клас (dietbg.com).

Всъщност проблемът на диетите без глутен е несъответствието между надписа на опаковката и съдържанието вътре. Не рискувайте например с кофичка плодово кисело мляко, защото много често то не е нито плодово, нито мляко. Сред необявените му ингредиенти положително има пшеничено нишесте и консерванти, а това за човека с цьолиакия едва ли е бонус.

Не стъпвайте в китайски ресторант, където сладко-киселият сос е сгъстен с брашно, а панираните хапки също наполовина са „глутенизирани“ с брашнено-яйчена каша.

Вакуумирана шунка, филе „Елена“ (освен ако не го нарежат пред вас!), мортадела с консерванти и някакви неща, които изтичат, докато я режеш, бекон в найлонова опаковка… ех! Деликатеси като тези наистина са изкушение за много хора, но е по-добре да ги забравим.

Защо лимец? (И дали?)

Популярността на забравения доскоро лимец расте непрекъснато и това не е случайно. Това е класическа зърнена култура, но с ниско съдържание на глутен – факт, който прави консумацията на продукти с лимец допустима за хората с непоносимост към глутен. Такава е обаче само едната гледна точка, разпространена в България. Другата е, че той е абсолютно забранен за болните от цьолиакия. Ето какво писмо получихме неотдавна в коментарите:

„Защо в западна Европа лимецът е напълно забранен за целиаци, а в България продължава да им се препоръчва? Съдържанието на глутен в лимеца не е по-малко от 20 ppm, осъзнавате ли до какво може да доведе редовната му консумация от целиаци? В началото при диагностициране, пациентите са неинформирани и такава грешна и вредяща на здравето препоръка за лимец е нещо, което ме потриса.“ Изпратено ни бе от Славина Рогачева, Асоциация Цьолиакия България “Живот без глутен„.“

Така че имаме всички основания да се съмняваме в ползата от лимеца. Поинтересувайте се и вие по-подробно, съберете информация и от чуждестранни източници. Скоро и ние ще направим нова, подробна публикация по въпроса.

Храни с глутен

“Черният списък” на храните с глутен започва с пшеницата и производните от нея брашна – различни видове, грис и булгур. Следват овес, ечемик, ръж, паста и макарони различни видове, кус-кус, тестени закуски, продукти със съдържание на нишесте, млени подправки, бакпулвер, подсладители – последните заради вероятността да съдържат добавени малки количества пшенично брашно за обем (kulinar.bg).

Такива необявени добавки могат да съдържат също и колбаси, бира, кетчуп, горчица и готови сосове (bb-team.org).

Царевичен глутен

Царевичният глутен е протеиновият компонент в царевичните зърна. Съдържа висок процент от аминокиселините цистин и метионин, както и линолова киселина. Другите важни компоненти са каротиноиди и витамини от В-групата. Това съдържание на коментирания царевичен глутен го прави незаменима съставка от менюто на домашни птици и животни при промишленото им отглеждане.

По принцип царевицата и царевичните продукти са от храните, които могат да бъдат консумирани от деца и възрастни с цьолиакия. Проблемът при царевицата е, че много често обявените за царевични продукти всъщност са “обогатени” с пшенични или овесени компоненти и това проваля всичко.

Хляб и брашно без глутен

Потребността от хляб при непоносимост към глутен е довела до кулинарни изобретения, на които могат да бъдат посветени много страници. Приготвят се смеси от смляно просо, елда, грах, нахут, сорго, кестени. Препоръчва се замесване на тестото със специална мая или квас, които не са произведени с участието на брашно от зърнени култури.

Хлябът без глутен обикновено е по-сух, не бухва като белия и трябва да се консумира пресен. Според кулинари добър вариант е царевичният хляб; при приготвянето на тестото да се внимава с гъстотата му: тя е близка по-скоро до тази на кексовото тесто (analytica-bg.com).

Захранване и въвеждане на глутен при бебе

Специалистите препоръчват въвеждането на глутен на 8 и половина – 9 месеца, защото тогава имунната система на бебето, както и храносмилателната, вече е достатъчно развита да приеме това предизвикателство.

Да не забравяме, че глутенът е трудно смилаем и въпросното въвеждане трябва да се прави внимателно и търпеливо (babysling-bg.com). Първо трябва да се започне с овесена каша, защото там глутеновият процент не е много висок. След известно време една по една могат да се добавят и другите каши – ечемичена и пшенична.

Междувременно е добре на мъника да се дават сухарче или бисквитка за гризкане.

Вреден ли е по принцип?

Зачестилите предупреждения за негативен ефект от консумацията на храни с глутен – това е причина да си зададем въпроса дали не трябва да се откажем съвсем от тях. Проблемът при храненето с глутеносъдържащи продукти е, че те по принцип са по-трудни за усвояване. Протеинът глутен се разгражда бавно и точно това е причина за някои хора приемът на глутенови храни да е нещо разстройващо храносмилането и кондицията изобщо.

Глутенът е вреден единствено за хората, които имат непоносимост към него. При тях дори малките количества продукти с глутен могат да предизвикат здравословни проблеми (az-jenata.bg).

За всички останали тази консумация е безопасна. Все пак трябва да сме наясно, че в много от полуготовите или готови храни се добавя глутен, за да се подобрят вкусовите им качества. Това създава риск от глутеново пренасищане – нещо, което не е препоръчително и за най-здравия организъм. Какво е решението? Да внимаваме какво купуваме, да четем грижливо етикетите и описанията за съдържанието, да преценяваме ползата и потенциалната вреда от храната, която приемаме.

Бебешки каши и бисквити без глутен

Този асортимент е доста богат и непрекъснато се появяват нови продукти. Лесно могат да се намерят по специализираните щандове за детски храни и в магазините за биопродукти. В опаковките каши, бисквити и бишкоти традиционното пшеничено брашно е заменено с брашно от елда и ориз (bebemoe.bg).

Както може да се очаква, бебешките храни без глутен са доста по-скъпи от обикновените. Затова е добре да ги търсите, ако детето ви наистина има глутенова непоносимост.

Казеин

Казеинът е млечен протеин, който подобно на глутена създава проблеми на някои хора и причинява мъчителни реакции на непоносимост. Принципно той е компонент, зареждащ тялото ни с полезни аминокиселини. При консумация на храни с казеин организмът получава висококачествени протеини и полезни аминокиселини, съхранява мускулната си маса и подобрява изгарянето на мазнините. При непоносимост към казеина обаче всички тези ползи отстъпват на заден план.

Наблюденията на специалистите показват, че деца и възрастни с непоносимост към глутен имат аналогичен проблем с казеина. Затова се препоръчва при някои заболявания, налагащи специален режим, да се прави пълна картина на хранителната толерантност и изработване на индивидуална програма за хранене (center-balance.com).

Глутен и акне

Немалко хора са на мнение, че непоносимостта към глутен може да провокира акне при нарушение на безглутеновата диета. Всъщност приемът на храни с глутен сам по себе си не причинява акне, но при вече проявено може да усложни ситуацията.

По-често появата на акне се свързва погрешно с т.н. синдром на пилешката кожа. Това са обриви по крайниците, които приличат на акне и които са резултат от хранителни нарушения вследствие на приема на храни с глутен. При вече настъпили увреждания на чревната лигавица от глутенова непоносимост – организмът не може да усвоява всякакви хранителни компоненти и страда от различни дефицити, например на мастни киселини или витамин А (ladyzone.bg).

И аутизъм

Диетите без глутен се препоръчват като едно от терапевтичните действия при деца с аутизъм. Обикновено от хранителния режим на аутистите се изключва както глутен, така и казеин. След период на адаптация децата се чувстват по-добре, наблюдават се позитивни промени и се преустановяват болестните симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт (autism-bg.info).

Артрит

Храните с глутен създават условия за възпалителни процеси в организма; тези процеси могат да създадат сериозни здравословни проблеми в няколко посоки. Една от възможните е усложнения при диагностициран артрит, болезнени състояния и подуване на ставите. Понякога болките в ставите при малки деца е сигналът, по който се установява непоносимостта им към глутен (zdrava.bg). Решението: спазвайте безглутенова диета!

Алопеция. Хашимото

Понякога непоносимостта към глутен може да бъде установена след доста драматични преживявания. Комплексни изследвания при проявена алопеция могат да установят, че причина за това е автоимунна атака, а отключващ фактор се оказва приемът на храни с глутен (revita.bg).

Друга важна подробност е това, че нерядко алопецията – вид косопад, се развива паралелно с друга автоимунна проява, а именно тиреоидит на Хашимото. Това е заболяване на щитовидната жлеза с възпалителен процес и намалена продукция на специфичните хормони. По данни на специалисти и потребители следването на диета без глутен подобрява двете състояния. Заклети привърженици на храненето без глутен уверяват, че значителна част от болестите на човечеството са причинени от храненето със зърнени и млечни продукти. Човешкият организъм не е пригоден да разгражда техните протеини – глутен и казеин, а редовният им прием затруднява метаболизма, уврежда стомашно-чревния тракт и целия организъм и провокира автоимунни реакции и заболявания.

Тест за непоносимост

Говори се, че ориентация за непоносимост към глутен може да даде популярният Вега тест. Все пак трябва да имаме предвид, че тест за непоносимост означава в кръвта да бъдат открити определен вид антитела, или да се отхвърли тяхното наличие (lina-bg.com). В наши лаборатории действително се прави кръвен тест F79, който установява възможната непоносимост към глутен.

Както можем да предположим, такива тестове могат да бъдат направени по различни методики и съответно на различна цена. В такъв случай е разумно да се следват препоръки и съвети на специалист, за да се изключи методът “проба-грешка”.

Храни без глутен, безглутенови продукти (безопасни) В които може да е попаднал глутен (рискови) Храни, съдържащи глутен
ЖИТНИ
Ориз. Всички видове Царевични пръчици. Възможно е в тях да се съдържа глутен Пшеница. Това е с положителност много зле за цьолиакията
Царевица. Във всякаква форма и производните й Оризови пуканки. Нищо че са уж от ориз Пшеничена скорбяла. Производна на пшеницата
Рожков. Не подозирате колко вкусен може да бъде! Пакетирани пържени картофки (чипс). Вероятността да съдържат глутен е доста голяма Овес. За съжаление трябва да се лишите от това вкусно нещо
Кестени. Ползвайте без угризения Ечемик. За щастие не е толкова трудно да му кажете сбогом
Елда. Това е едно от най-най-добрите неща за ядене сред житните Ръж. Съвсем спокойно можем да минем и без ръж
Просо. В някои култури просото се яде на поразия Булгур. Нещо фундаментално в турската кухня, но у нас не е така традиционно
Сусам. Божествена храна, много полезна и вкусна Кускус. Да го оставим на арабите, има къде-къде по-вкусни неща за ядене
Тапиока. Не е много популярна у нас, но си струва да се ползва Трици от всички житни, които сме изброили по-нагоре
Маниока. Също като тапиоката Ечемиков малц (това включва и бирата)
Картофи. Традиционно у нас се ядат много и можете да си развихрите фантазията! Мюсли. Наложено от рекламата е да се яде, но не е никак задължително, даже напротив
Тестени закуски. Ето тук имаме сериозен проблем, но се отучваме от тях и това е
Макаронени изделия. Също уж незаменима за българите част от ястията попада в тази група
Подправки, създадени от житните култури, изброени по-горе (това е много коварно)
ПЛОДОВЕ
Абсолютно всички възможни видове свежи или пък консервирани чрез замразяване плодове Захаросаните плодове са напълно окей сухите плодове
Плодовете и зеленчуците, които съдържат масло (кокос, маслини, любимото на много народ авокадо, всевъзможните ядки, печени или сурови семки и т.н.) 
Сиропираните по всякакъв начин плодове 
Дехидратираните плодове, не обвити в глутеново брашно като ошав, сушени сини сливи, прекрасните фурми, неотразимите смокини, сушеното грозде (стафиди) и т.н.
ЗЕЛЕНЧУЦИ
Всички възможни зеленчуци, сурови или преработени по някакъв начин, например готвене или сушене) Зеленчуковите храни, които са готови от магазина, които биха могли да имат в себе си сгъстители Онези зеленчуци, които са печени вътре в хляб или са обвити в самото тесто или пък просто са панирани
Замразените дълбоко зеленчуци  замразени зеленчуци (като бланширани картофи или гъби), съдържащи пшеница и/или нейните производни.
Консервирани по някакъв начин зеленчуци (например в тежка или растителна мазнина, в различните видове оцет, осолени в саламура, съхранени с помощта на сол и т.н.) 
Всякакви бобови или варива от тези растения, независимо дали са свежи или пък консервирани (например соя, нахут, леща, бакла, семена от лупина, грах, боб)
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
Прясно мляко от всякаква масленост, каквато се намери Напитки, приготвени на млечна основа (така наречените шейкове, защото така и никога не разбирате какво има в тях) Кисело мляко, примесено с малц (пак този малц)
Мляко, което е темперирано или преработено при твърде висока температура (UHT)  Така нареченото плодово кисело мляко, защото то не е нито плодово, нито кисело мляко Всякакви тестени истории на млечна основа, бисквити, бишкоти, вафли, локумки и прочие. Полуфабрикати на основа сирене
Нормално, органично кисело мляко  Популярната сметана по магазините (защото освен глутена тя може да съдържа и всякакви Е-та)
Прясна, приготвена от доверен производител или от вас самите сметана Кремове и пудинги, не само от магазина, но най-вече от там
Сметана, загрявана при технологично много висока производствена температура (UHT)  Нарязаните ужасни сирена, защото те се обработват допълнително с какво ли не 
Прясно, приготвено от сериозен човек, сирене Крема сирена и всякакви мажещи се и топени сирена, включително съмнителния котидж
Шарените (нормално ли е да са шарени?) сирена 
Сирената, чиято кора е технологически отлята (като например Бри), синьото сирене (е, някои хора много го обичат)
МЕСО, РИБА И ЯЙЦА
Окей са всякаквите видове прясно истинско месо и всевъзможните риби (без добавени съмнителни съставки). Но може да бъдат и замразени, това не е проблем Под въпрос са нарязаните студени меса, които са обработвани с какво ли не, за да не се развалят. Панирани месо или риба, китайските сладко-кисели меса, защото са били оваляни в първото срещнато брашно или пък са приготвени с нискокачествени сосове, включващи брашно с глутен
Пармска шунка. Един истински деликатес, от който не бива да се лишавате  Изушено на вятър солено свинско или говеждо, пастърми, филе Елена, врат и подобни. Не е ясно с какво са третирани Полуготовите и почти готови замразени морски дарове и риби, скариди, стриди, ролца от раци, сурими и така нататък)
Консервирана по всякакъв нормален начин риба: натурална, в зехтин, пушена или просто замразена опакованите салами, направената незнайно как мортадела, беконът, от който се стича нещо неизвестно, готвена шунка, защото не е ясно какво съдържа, „хот дог” и т.н. 
Яйца в неограничени количества може да се ядат Консервирано по неясен начин месо 

hrani-gluten-tmbОще от разрешените и забранените храни във връзка с наличието им на глутен, можете да видите като кликнете върху умаленото изображение по-долу.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други
3.5 (70.2%) 49 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

  1. Благодаря за статията! Интересна, информираща и забавна!….доста се посмях на сериозния човек със сиренето 🙂

  2. В друга статия пише,, сравнително добра храна е овеса „.
    А тук, че трябва да се лишим от овес.

  3. Кока Кола-та е безопасна може би само в смисъла, че няма глутен, но иначе всички знаем каква отрова е! Всичко е толкова сбъркано в този свят алчен за пари. В един нормален свят, всичко щеше да бъде корено различно.

  4. Ще имам ли подобрение ако спра да ям глутен за алергията ми? Имам сенна хрема…

  5. Поставиха ми погрешна диагноза „непоносимост към глутен“ и диетолог ми ми препоръча ензимите Doctor’s Best is introducing Gluten Rescue with Glutalytic, които не се намират в България.
    Купих ги, но сега са ми излишни.
    Ако на някого ще му свършат работа, моля да ми пише или да ми се обади, тел. 0888401009

  6. „Пармска шунка, филе „Елена“, мортадела, бекон…ех! Деликатеси като тези наистина са изкушение, но е по-добре да ги забравим.“ …… а след това Пармската шунка е в позволените храни…… Ясно колко сте учили 🙂

    • Благодарим ви за справедливата забележка. Получила се е грешка при набирането. Поправихме текста. Шунката е ок, ако не е вакуумирана и от най-евтината. Хубава шунка, качествена, нарязана пред Вас, такава може.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *