Кръщаване на бебе - 01 vsichko-za-krashteneto

Кръщене на бебе и кръщаване на дете. Какво трябва да знаем и какво се носи?

Какво трябва да знаем за кръщенето на бебе и кръщаване на дете. Какво да носим

Ритуалът свето кръщене обикновено е прието е да се изпълнява още докато детето е малко, тоест когато е бебе до 1 година.

Разбира се, в днешни дни, това не винаги се изпълнява с такава точност, което не е нито невъзможно или трудно, нито осъдително. По-важно в случая е не толкова възрастта на детето, колкото да бъда спазени християнските и народни обича, както и предварително да сте наясно с формалната част на събитието.

Ако сте новобранци в родителството и нямате и понятие какво се иска от вас за предстоящото кръщене на бебето, в днешния материал съвсем накратко ще ви дадем нужната информация.

Какво представлява ритуалът на кръщенето на бебе?

В християнската религия се приема, че ритуалът на светото кръщение е едно седемте тайнства на вярата. Идеята е детето да бъде пречистено от греховете. В християнската религия се смята, че дори новороденото носи от първородния Адамов грях. Ето защо ритуалът се е спазвал строго дълги години и се е извършвал преди навършване на първата годинка. Няма обаче строги изисквания за избор на храм, час и дата на самото кръщене. В миналото е било прието, детето да бъде кръщавано в деня, на който се почита даденият светец, ако е кръстен на такъв.

Днес обаче рядко се спазва този обичай. Нещо повече – много родители практично извършват кръщене на първия рожден ден на детето. Самият ритуал се прави от свещеник, като за избраният кръстник на бебето задължително трябва също да е кръстен. Преди кумовете са приемали и ролята на кръстници, но това не е задължително и до днешен, е въпрос на лична преценка на родителите. По време на ритуала свещеникът чете молитва, а кръстникът държи хавлия, с която ще бъде поето бебето след потапянето в светената вода три пъти. Малко преди това се извършва така познатото наричане и миропомазването (слагат се малки кръстчета на челото, гърдите и ръцете).

Какво ни трябва при кръщаване на дете?

Кръщаване на бебе - 02 krashtavane-na-bebe (2)Това по всяка вероятност е най-важната част за родителите. Напълно възможно е в бързина, а и поради вълнение да се забрави важна подробност от самия ритуал или някой задължителен аксесоар. Приготвили сме ви примерен списък с всичко необходимо, с което предварително да се снабдите и да носите на светото кръщене:

  • Документи. Пригответе акта за раждане на детето, кръщелното свидетелство на избраните кръстници (може да е и само един кръстник), а ако те са семейни, ще са нужни и венчалните им свидетелства.
  • Дарове за църквата (или манастира). Тук са включени както задължителни предмети – кърпа за ръце (най-добре хавлиена), бутилка олио или зехтин, бутилка червено вино и сапун – така и по желание, каквото вие прецените (напоследък обичаите са да се донесе пита с мед и бонбони за почерпка на свещените служители).
  • Аксесоари за самото кръщене. В по-голяма си част те са „подаръци“, които по обичай се купуват от кръстника. Разбира се, това може да не бъде изпълнено, но при всички положения на ритуала трябва да има предварително предвидени: хавлиена кърпа за детето (обикновено е с бродираните инициали на кръщавания), специална свещ за кръщене, кръстче, което да бъде осветено след ритуала и кутийка за него, както и празнични дрехи за детето.
  • Подаръци от кръстника. Тук почти винаги е въпрос на избор и предварителна договорка между родителите и кръстника. Най-често обаче кръстниците купуват кутия за спомени (косичка, първо зъбче и т.н.), албум за снимки или за първата годинка на детето и други. Родителите от своя страна в повечето случаи също подаряват на кръстника подарък, като най-често срещания обичай е това да бъде икона. Много хора купуват иконите директно в интернет от този сайт: https://ikonopis.bg/ – Предимството е, че не ходите до църквата, манастира или митрополията, където магазинът може да работи, а може и да не работи. Докато при поръчката, особено ако е до офис на куриера, отивате, когато ви е удобно, и знаете, че пратката ще ви чака там.

Какво е подходящото облекло за момиче при кръщене на бебе?

Кръщаване на бебе - 03 krashtavane-na-bebe (3)Като казахме дрехи, те в действителност са задължение на кръстника. Разбира се, в днешни времена уговорката между него и родителите може и да е друга. При всички случаи дрехите трябва да са празнични, но и не прекалено предизвикателни и натруфени, защото все пак става въпрос за религиозен ритуал. За момиченцата най-често се вземат красиви бебешки рокли за кръщене.

Дайте мнение и Вие тук!

На пазара днес дори можете да намерите специализирани сайтове и магазини, които продават само такива дрехи. Дори да не закупите облеклото на детето от такова място, можете спокойно да подберете нещо подходящо и в традиционен магазин за детски и бебешки стоки. Смята се, че най-удачно е дрехите да са от естествени материали, което по принцип е препоръка за обличане на по-малките деца, тъй като кожата им е все още деликатна и чувствителна, особено на синтетични и по-груби материи. Разбира се, към облеклото е редно да подберете и обувки (пантофи) в зависимост от възрастта на детето.

Какво е подходящото облекло за момче при кръщаване на дете?

Кръщаване на бебе - 02 krashtavane-na-bebe (1)И за момиче, и за момче в миналото се е спазвала стриктно традицията дрехите за кръщене да бъдат в бял цвят. Той е символ на пречистването, което се извършва със самото свето кръщение. При момиченцата това е лесна за изпълнение мисия, но в днешни дни майките на момченцата често се отклоняват (макар и съвсем леко) от тази традиция. Вместо бяла блуза или риза с панталон, те се спират на комплекти в светли цветове – небесно синьо, бежово, жълто – или в бели материи с минимални допълнителни мотиви, които не изпъкват силно. Не е нужно момченцето да бъде прекалено официално, например с папионка или вратовръзка, но модните брандове днес позволяват на майките да намерят лесно и такива аксесоари, с които да завършат празничната визия на бебето. На практика обаче, светото кръщение е предполагало детето да е облечено в „скромни дрехи“.

Заключителни думи за светото кръщене на бебето

“Демир

Кръщенето на бебето е изключително светъл празник за християнските родители. Той е символ на пречистване и уважение към Бога. Нещо повече – възрастните хора възприемат този акт и „за здраве“. Така например, в миналото се е твърдяло, че ако не бъде кръстено до определена възраст детето, то ще боледува постоянно. При всички случаи и без значение от вашата лична причина, кръщенето си остава религиозен ритуал и колкото и да са модерни дните, в които живеем днес, редно е да спазим неговия ритуал и да се водим главно от традициите, а не собствената си суета.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Zahranvane Na Bebe 01

Захранване на бебето – основни принципи

С порастването на бебето се появяват първите зъбки, то започва да стои седнало и да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *