Бебе на 9 месеца - 02 bebe-9-meseca1

Развитие на бебе на 9 месеца

9-ият месец на бебето е момент, в който по всяка вероятност родителите вече се чувстват по-уверени, знаещи и можещи в своите грижи и всеотдайност.

Вече е минало достатъчно време, през което мама и татко са се научили на основните неща в отглеждането на малко дете. Освен това, за тези 9 месеца родителите и бебето са се опознали. Мама и татко вече лесно разпознават от какво, кога, как и защо има нужда детето им.

Например те са наясно с килограмите и сантиметрите, с които е редно да дръпне бебето в рамките на един месец, за какво да следят, когато то не се чувства добре и не е в добро разположение. Нещо повече – захранването е започнало, повечето от основните движения са овладени. Остава, разбира се, най-важното, тоест прохождането, за което вече тече и шеметна подготовка – обезопасяване на къщата, закупуване на качествени обувки за прохождане и може би, помощни аксесоари като проходилка.

Все пак, за всеки стараещ се родители винаги изскачат въпросителни за конкретните грижи в даден период от развитието на бебето до първия рожден ден. Неименуемо ще се появят въпроси, на част от които ще намерите отговор в този материал. За да не изпуснете нещо важно от развитието на вашето бебе на 9 месеца, запознайте се с полезната информация по-долу.

Бебе на 9 месеца – Примерно меню и режим на хранене

Бебе на 9 месеца - 04 bebe-9-meseca111Както вече споменахме, в 99% от случаите на 9 месеца бебето вече е захранено. Това означава, че детето е или изцяло преминало на твърда храна, или е на смесен режим на хранене: кърмене плюс заменени с пюре или дори ястия от детската млечна кухня хранения през деня. Важно е да споменем, че на 9 месеца броят на храненията остава 5, както вероятно е било така и до сега през последните два месеца. По всяка вероятност, още около два месеца детето ще има нужда от точно толкова хранения през деня. Освен редовните – закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря – петото хранене най-често е или нощно (ако е така, добре е вече да помислите за варианти за отучване на бебето да се храни по това време на деня), или късна закуска около 10 часа (в зависимост от режима на сън).

Ако детето е захранено през стандартния (според СЗО и повечето педиатри днес) 6 месец, то следва сега, на 9 месеца да въведете останалите видове месо, ако сте започнали с такова. Редно е бебето да е опитвало пилешко, пуешко и евентуално заешко. Няма проблем детето да бъде захранено вече и с телешко месо. Все още е добре да се избягват по-тежките за преработване меса като агнешко и свинско месо. До голяма степен и повечето плодове (без цитрусите) са въведени под формата на пюре, като някои може спокойно да се консумират в суров вид за следобедна или късна закуска (в това число и като добавка към каша) – авокадо, банан и други. Ето едно напълно примерно меню за хранене на бебе на 9 месеца:

  • Закуска – попара, каша с плодове, елда с плодове или само кърма.
  • Късна закуска – плод под формата на пюре или суров, намачкат банан с малко мляко (може и кисело мляко).
  • Обяд – пилешки бульон с варени зеленчуци (моркови, картофи и пащърнак) плюс пюрирано (ситно смляно) месо от пиле.
  • Следобедна закуска – оризова каша.
  • Вечеря – мляко до 200 милилитра (кърма или адаптирано мляко)

Игри за бебе на 9 месеца

Бебе на 9 месеца - 03 bebe-9-meseca11Разбира се, на 9 месеца все още не можем да очакваме бебето да си играе само или дори да задържа твърде дълго време върху някаква играчка. Рано е. Това обаче не означава, че трябва да се отказвате с опитите да стимулирате фокусирането и активното движение на детето с разнообразни играчки, подходящи за възрастта, и стимулиращи моторно-двигателното физическо развитие чрез игри. Предлагаме ви няколко примера за такива игри, подходящи за дете на 9 месеца:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Повтори след мен. Играта е изключително лесна. Опитайте се да научите детето да повтаря интересни движения след вас – например, пляскане с ръчички, хващане за част от тялото с ръчички, ръкомахане. Същото можете да пробвате и с говорните умения – издавайте звуци на животни, като обяснявате в детайли всичко, за да може детето да се концентрира и да имитира с вас.
  • Намери играчката. Тъй като все още не може да ходи добре, скривайте играчките на лесни за откриване и близки места (например, в ръкава си, под възглавницата на леглото и други).
  • Да построим замък. И това е условно име, но самата игра помага много за психическото и умствено развитие на детето. Вземете по-големи кубчета, а ако нямате такива под ръка, съберете безопасни предмети (книги, пластмасови съдове и бутилки), с които да строите голяма кула или каквото решите. Родителите, разбира се, трябва да се включат в играта и да помагат.
  • Подай ми! Най-лесно на тази игра се играе с мека топка. Седнете на топло на дивана или ако позволява, на пода, и претърколете топката към бебето. Оставете го то да направи същото и повторете отново движението. Усмихвайте се и пляскайте с ръце окуражаващо всеки път, когато детето се сети да върне топката към вас, за да разбере какви са на практика правилата на тази игра.

Физическо и емоционално развитие на бебе на 9 месеца

Бебе на 9 месеца - 01 bebe-9-mesecaПрез този месец вашето дете ще качи максимум 600 грама и минимум 200 грама. В сантиметри най-често бебетата на тази възраст дръпват с около 2-4 сантиметра в зависимост от пола. Ако има разминаване в мерките, това ще го забележи самият лекуващ педиатър по време на редовната месечна консултация. Такава ще има и през следващите месеци – до навършване на една година. Разбира се, всяко дете е индивидуално и в случай че вашето дете качи 150 грама не винаги това трябва да се разбира като сигнал за проблем. За всякакви подобни притеснения, свързани с физическото развитие на детето, се обръщайте към педиатъра си. Той на свой ред на тази възраст по правило изпраща детето на ехограф. Имайте на предвид че това са рутинни изследвания и прегледи. Целта е да се провери развитието на вътрешните органи. Някои лекари пускат и рутинни изследвания на кръв и урина, също без да е задължително да бъде заради конкретен проблем.

Що се касае до емоционалното развитие на детето, на 9 месеца, определено ще видите сериозна промяна в малкото човече. То вече не просто ви разпознава, но започва да търси родителите си и да „страда“, когато ги няма. Много от малчуганите дори започват да проявяват характер, като е важно в този случай вие от сега да поставите граници на допустимото и недопустимото в угаждането на малкото съкровище. Макар и да не може да говори, бебето на 9 месеца ви разбира добре. Сега е моментът да започнете да стимулирате детето да повтаря след вас. За целта постоянното обясняване, четенето на книги и дори слушане на музика са повече от удачни методи.

Пожелаваме ви успех и много щастливи моменти и през деветия месец от развитието на вашето бебе!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

таблица за захранване на бебе

Таблица за захранване на бебе: Схема за въвеждане на храни

Ценната таблица за захранване на бебе по месеци. Точната схема за въвеждане на храни. Преход …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *