Порязване със стъкло, лекарство

Порязване със стъкло, нож и др. Охлузване. Лекарство

Спиране на кръв при порязване с нож, със стъкло или друго, или пък как да действаме при охлузване на деца или на възрастни.

При активните деца неизбежно се стига до порязвания и охлузвания, които, макар и рядко, се срещат и при възрастните.

С тях можете да се справите с помощта на домашни средства, като целта е да се спре кървенето, да се предпази наранената кожа от инфектиране и да се ускори заздравяването й.

Порязванията на кожата и на подлежащите тъкани отдолу с остър предмет (нож или стъкло) понякога кървят обилно, ако кръвоносните съдове са сериозно засегнати. Охлузванията или драскотините са повърхностни рани, които се появяват при ожулване на кожата. В тях може да се набият замърсители или песъчинки.

ЛЕЧЕНИЕ на раната от порязване или охлузване.

Незабавно действие: Следващите стъпки целят почистване на замърсяванията, спиране на кървенето и предпазване от инфекция:

  • Измийте ръцете си със сапун и топла вода, преди да докоснете раната.
  • Внимателно изплакнете раната под хладка течаща вода, за да отмиете замърсяванията.
  • Леко попийте със стерилна марля или чиста кърпа и натиснете раната за няколко минути.
  • Съберете краищата на порезната рана с цитопласт.

Ако порязаният или охлузеният участък е малък, го покрийте с цитопласт, а ако е по-голям – със стерилна марля, превързана с бинт.

Предпазване от инфекция при порязване:

Следните природни методи снижават риска от инфектиране:

  • Изплакнете порязаното или охлузеното място с разтвор от сода бикарбонат или охладен чай от канела, листа от магданоз или градински чай, които притежават антисептични свойства. С подобно действие са и черният чай, и сокът от лук или чесън, които също спират кръвотечението. Медът върху раната предпазва от инфектиране и ускорява заздравяването.
  • Наложете раната с марля, напоена с дестилиран разтвор от хамамелис. Той бързо спира кървенето, облекчава болката, намалява отока и ускорява оздравяването.
  • Почистете раната с разтвор от 10 капки от хомеопатичното лекарство Hypercal в половин чаша вода. Ако раната е много болезнена, сложете временна марля, напоена в нова смес от същия разтвор.
  • Смесете по 2 капки гераниево и лавандулово масло с 1 капка ментово масло и на чиста марля ги наложете върху засегнатия участък.
  • Намажете охлузеното място с мехлем от невен, преди да направите превръзка.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Кървенето е обилно или не спира до няколко минути.
  • Раната не образува коричка до седмица или показва признаци на инфекция (оток, зачервяване, гной).
  • В раната е останало чуждо тяло.
  • Порязването е причинено от замърсен предмет и на пострадалия не е правена имунизация против тетанус през последните 10 години.

Лечение на порезна рана

Раната се измива с течаща вода. Кожата около разреза се почиства с марля, краищата на раната се третират с антисептик и след това разрезът се затваря с асептична превръзка. При обилно капилярно или венозно кървене се използва превръзка под налягане, тоест с по-голямо стягане. В случай на артериално кървене се прилага турникет върху рамото или бедрото (налагането на турникет върху предмишницата и подбедрицата е нерационално, дори ако раната е ниска). Пациентът във всички случаи, включително с относително малки порязвания без обилно кървене, трябва да бъде отведен в медицинско заведение възможно най-скоро, тъй като ранното лечение намалява броя на инфекциозните усложнения.

Порезните рани на възраст под един ден при липса на признаци на възпаление подлежат на първично хирургично лечение. В зависимост от местоположението и размера на нараняването лечението може да се извърши под местна анестезия или обща анестезия. Раната се измива обилно с разтвор на пероксид (кислородна вода) и фурацилин, изследва се за увреждане на мускулите, сухожилията, нервите и кръвоносните съдове. При наличие на увреждане мускулите се зашиват, първичните конци се прилагат върху сухожилията (само ако нараняването не е на повече от 6 часа), малките съдове се завързват и нервите се зашиват.

Дайте мнение и Вие тук!
Демир бозан за безсъние

Стените и ръбовете се прецизират, раната се измива отново с пероксид и фурацилин, зашива се на слоеве и се дренира. При необходимост (при увреждане на големи мускули, сухожилия и др.) крайникът се обездвижва с пластмасова или гипсова шина. След операцията се предписват болкоуспокояващи и антибиотици, поставят се превръзки. Дренажът се отстранява след 2-3 дни. При благоприятен курс раната лекува 7-10 дни, след което лекарят премахва шевовете. По-нататъшната тактика на лечение и рехабилитация зависи от наличието или отсъствието на увреждане на сухожилията, мускулите и други анатомични структури.

Тактиката на консервативните мерки се определя от състоянието на пациента и обема на загубата на кръв. При загуба на по-малко от 1 литър, систолично налягане над 90 mm и пулс под 100 удара/мин не са необходими венозни вливания. При загуба на кръв под 1 литър, в комбинация с по-ниско налягане и учестен пулс, както и при загуба на кръв до 1,5 литра, се преливат кръвни и плазмени заместители. При тежка и масивна кръвозагуба се преливат големи дози плазмени заместители, кръв и различни разтвори. По време на лечението се наблюдава диурезата, ако е необходимо, се провежда стимулация с фуроземид и аминофилин.

Не се полагат конци на порезни рани, по-стари от един ден. Раната се промива редовно, при необходимост се дренира, отварят се гнойните петна и др. На пациента се предписват аналгетици и антибиотици. Времето за възстановяване зависи от характеристиките на нараняването и тежестта на гнойния процес. Всички операции за възстановяване на сухожилията, нервите и кръвоносните съдове се извършват по планиран начин, след пълно зарастване на раната.

В случай на увреждане на вътрешните органи се извършват подходящи хирургични интервенции: при увреждане на белия дроб – торакотомия, при увреждане на коремни органи – лапаротомия и др. Тежестта на операцията се определя, като се вземе предвид степента на разрушаване на орган или резекция на част от него). Хирургическият разрез се зашива на слоеве и се дренира. В следоперативния период се предписват антибиотици и аналгетици, извършват се превръзки.

Вижте и ТОВА:

Първоначално публикувано на:07.07.2010 @ 14:33

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво не трябва да се яде след ваксина против тетанус?

До колко часа след нараняване се бие инжекция против тетанус и къде?

Точно до колко часа след нараняване се бие тетанус, как и къде се поставя ваксина …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *