психолог или психотерапевт
Детски психолог и НЛП терапия. Клиничен психолог

Избор на психолог. Цена онлайн. Най-търсените за 2023 г.: Ани Владимирова, Антония Бойчева, Орлин Баев

Как да изберем психолог или психотерапевт? Онлайн психолози, цена. В София, Пловдив, Бургас, Варна и др. Детски психолог и НЛП терапия. Клиничен психолог. Най-търсените: Ани Владимирова, Антония Бойчева, Орлин Баев

Да започнем с това, за което най-често ни питат, с тримата най-известни психолози, а по-долу ще продължим с общите неща и останалите специалисти. Ще поговорим набързо как става консултирането при Ани Владимирова, Антония Бойчева и Орлин Баев. Препоръчайте и вие по-долу психолози, от които сте доволни. Класацията е направена по критерия за броя на техните търсения в Гугъл и по запитванията на читателите в нашия форум:

Ани Владимирова

Познаваме я от телевизията и от психологическото реалити „Истински истории“ по Бтв. Има университетско образование и най-различни сертификати и обучения. Опитът й вече се измерва в 15 години.

Владимирова е сред първите, които предусещат нуждата от онлайн консултиране. Сайтът й за електронна терапия вече е познат и утвърден.

консултация с ани владимирова цени
Ани Владимирова, психолог

Неин е сайтът e-therapy.bg, тя е негов ръководител и основател. Ани Владимирова организира работата на екипа, който вероятно ще ви посрещне. За съжаление самата Владимирова е твърде ангажирана и е трудно да се доберете директно до нея през сайта. Професионалистите от екипа често казват, че Ани Владимирова в момента няма свободни часове и трябва да се обадите след определена дата, за да се запишете на консултация при нея.

Хората от “Е-Терапи” обаче твърдят, че абсолютно всеки терапевтичен въпрос, който възникне, се обсъжда с титулярката и по нейна преценка тя може да работи и с някои от клиентите. Основното ѝ задължение обаче е да консултира самите оперативни терапевти, които са под нейно ръководство. Те са, които са вписани в задължителния Публичен регистър на българските психолози.

Ако много държите да се срещнете лично с нея, опитайте другия ѝ служебен адрес, но няма да ви бъде лесно. Също така споделете опита си ТУК, в нашия форум с коментари какви начини за връзка сте изпробвали и с кой от тях сте успели! Как мина срещата ви! Напишете отзив и мнение, защото хората много се интересуват, а искаме да бъдем наистина полезни!

Психологът практикува в Клиники Торакс в София, на ул. Ф. Нансен №21. Часове се записват чрез 09807886.

Антония Бойчева

В практиката си Антония Бойчева използва следните основни техники:

  • Комбинация от психо- и поведенческа терапия за изследване на мислите, които провокират и пораждат притеснителните чувства;
  • Т.нар. мотивационно интервюиране, чиято цел е да създаде мотивация и да въвлече клиента в усилията за промяна;
  • Схема терапия – метод за личностна промяна, която използва психоанализа, гещалт и др. терапии.
антония бойчева
Антония Бойчева, психолог

Бойчева предоставя помощ при здравна тревожност, хронични болки, емоционално хранене, психосоматични разстройства, ниска самооценка, житейски трудности и др.

Практикува на столичната ул. Струма 5, 0877696498. Приема и през уикенда.

Орлин Баев

Работи по метода на естествената психотерапия наред с традиционната поведенческа. Нарекъл я е терапия за излекуване на душата.

Демир бозан за безсъние

Изисква от пациентите си предварително да се запознаят с някои негови публикации и записи и с методите на използваните от него хипнотерапия, трансперсонална психотерапия и невро-лингвистично програмиране. Освен това те трябва да демонстрират готовност за реално изменение.

Проблеми, по които помага Баев са панически и тревожни разстройства, вегетативна дистония, ОКР, хипохондрия и други фобии. Работи със зависими, върху партньорски отношения, заекване. Е

Еднократна негова консултация струва 70 лв. Практикува на ул. Коломан 1 в столицата, в стая 302.

орлин баев мнения
Орлин Баев, психолог

И така, има поне шест типа специалисти в областта на психологията, които не се различават ясно от пациенти и потребители. Обръщайки се към погрешния експерт, хората губят време и пари, а също така правят неправилни изводи за психолозите и за психологията като цяло.

Дори хора с медицинско образование днес не могат ясно да отговорят на въпроса с какво психотерапевтът се отличава от психолога и психиатъра. Първо да разграничим специалностите в областта на психологията.

Основни специалисти в психологията
СпециалностПрава и компетенции
ПсихотерапевтПсихотерапевтът е психолог или лекар-психиатър, който е преминал допълнително следдипломно обучение по психотерапия. (Още – по-долу!)
ПсихиатърПсихиатрията е клон от медицинската наука и изследва болната човешка психика. Психиатърът е лекар като всеки друг лекар, т.е. той е ориентиран към биологията и процесите в тялото, клетките и молекулите, връзката между разстройствата на психиката и разстройствата в тялото и обратно и т.н. и преди да придобие допълнителна специалност по психиатрия, той е завършил обща медицина. (Още – по-долу)
ПсихологИзучавал е бакалавърска степен по психология (или се е преквалифицирал след друга специалност и притежава единствено магистърска степен по психология), има компетенции в различните области на психологичното знание и практика. (Още – по-долу!)
ПсихоаналитикПсихотерапевт, който е формиран в психоаналитичната перспектива. Това е психотерапевтичната школа, която засяга най-дълбоките психични пластове. Психоанализата изследва несъзнаваното и поради това, тя е най-продължителна във времето, но също така-психоанализата прави възможно изкореняването на проблемите, водещи до психично страдание, като прекъсва повторението и появата на симптома. Другите такива форми на дълбинна психотерапевтична работа са психодрамата и донякъде- транзакционния анализ.
Клиничен психологКлиничният психолог е тясно специализиран в медицинската практика. Клиничната психология е клон в психологията, който свързва двете науки- медицина и психология. Това е допълнително придобита тясна специалност, която може да се изучава единствено след бакалавър по психология. (още – по-долу!)
КоучТой не е медицинско лице, нито е задължително да има висше образование. Коучът не дава съвети и предписания, а търси решения заедно с клиента. Същността на коучинга е движение към целта на клиента. Коуч е нещо като духовен наставник, предоставя морална поддръжка
Психолог

Психологията е наука, която изучава здравото психично функциониране на човека, закономерностите на психичните процеси и поведение на индивида, социалната група и т.н.. Тази специалност дава общи познания и принципи в различни клонове на психологичната наука и практика.

Всяка от тези области на психологичното познание се специализира допълнително под формата на магистърски, докторски програми и квалификационни курсове за след дипломна специализация. Например: Психология на труда, инженерна психология, организационна психология, социална, диференциална, пенитенциарна, криминална, психология на развитието при деца (т.нар. детска) и възрастни, клинична (или медицинска), психология на личността, експериментална, психология на рекламата и т.н.

Психологът може да работи с проблеми от различно естество, касаещи здрави индивиди и общости- семейно консултиране, идентифициране на деца в риск, насилие, агресия, трудности в адаптацията към училищна, семейна или професионална среда, групов микроклимат, тиймбилдинг , проблеми на социалната изолация и др. Обучени са да използват психологични тестове.

Клиничен психолог

Клиничният психолог има компетенции не само как функционира здравата човешка психика, но и какво се променя в психичното при психично или телесно страдание (физическа или психическа болест). Клиничната психология включва в себе си психодиагностика, психологично консултиране и рехабилитационнна работа.

psiholog-03
Модерен метод днес е невро-лингвистично програмиране – средство за моделиране на живота

Клиничната психология е свързана с невропсихологията, психофизиологията, психосоматиката, патопсихологията, онкопсихологията и др. Тя изследва връзката между психичното и тялото в двете посоки и влиянието на едното върху другото. Клиничният психолог не работи единствено с психичната болест. Всяко телесно страдание поставя личността в определено взаимодействие със заобикалящата я среда и оказва определено влияние върху психичното функциониране на личността на базата на случващото се и на базата на предходния й жизнен опит.

Когато специалистът- психолог (с обща подготовка по психология) идентифицира поведение, което се отклонява от нормата, би следвало да насочи човек към психологично изследване от клиничен психолог, който има по-задълбочени компетенции за това дали демонстрираното поведение е вариант на нормата или е патология. Психодиагностиката е в помощ на лекаря – психиатър за поставянето на психиатрична диагноза.

Рехабилитация, или –възстановяване на психичното функциониране след боледуване, също е работа на клиничния психолог- например след продължителен болничен престой, или след инсулт-възстановяване на психичните функции, след излизане от наркокомуна и др. Клиничният психолог е обучен да овладява кризисно функциониране при здрави и при болни хора, в различен контекст- например пациент, който се нуждае от спешна лекарска намеса и оказва съпротива към лечението.

Клиничният психолог е обучен да индикира проблеми, които изискват консултация с лекар и насочва към лекар; Също така той подпомага връзката лекар-пациент, която връзка е от значение за случването на всяко лечение. Не изписва лечение- нито билково, нито хомеопатично, нито каквото и да е друго. Клиничният психолог, макар често да е специализирал в Медицински университет, няма медицинско образование.

Психиатър
psiholog-01
Психологичната помощ не е само за болни хора, тя е подкрепа за поправяне на живота

Той има компетенции за функциите на телесното, както всеки друг лекар и знания за това какво е психична болест. Психиатърът работи с болната човешка психика, психиатрията няма критерий за психично здраве. Психиатърът е този, който поставя диагнозата, който назначава лечението, проследява болния и го консултира при необходимост (например, когато приема лекарства и за други заболявания), той е този, който приема в болница или прекратява лечение.

Неговият преглед е от съществено значение, защото някои нарушения в определени органи и системи могат да демонстрират психични нарушения. (вродени заболявания на обмяната, интоксикации, мозъчна увреда и др.) Психиатърът лекува основно с лекарства (в миналото са съществували и други форми на лечение на психичните заболявания-електрошок, инсулинова терапия и др.) Той също е обучен да овладява кризисни ситуации, както при здрави, така и при психично- болни хора. Той също може да извършва дейности, свързани с рехабилитация.

В рамките на обучението си, психиатърът, както и клиничният психолог, е изучавал видове психотерапевтични методи и подходи, но той не е психотерапевт, също, както психологът изучава медицински дисциплини, например физиология, но не е лекар. Тези различни специалисти би следвало да се допълват и да си партнират, всеки през своята призма на научно познание и не са взаимозаменяеми.

Психотерапевт

Психотерапевтът не изписва лекарства. Методите на психотерапия включват разнообразие от техники- арт техники, игрови, приказки и др. Обикновено протича под формата на разговор. Официално признатите школи по психотерапия са когнитивно-поведенческа, логотерапия, гещалт терапия ,схема терапия, системна терапия, психодрама, хипнотерапия (Фройд се отказва от нея като форма на психотерапия при лечението на неврози. В съвременната медицина, тя има други приложения.), психоанализа, позитивна психотерапия, краткосрочна, ориентирана към решения терапия, мотивационно интервюиране, транзакционен анализ.(За справка, моля вижте сайта на Българска асоциация по психотерапия).

Изискванията за придобиването на квалификация Психотерапевт в цял свят са подчинени на изпълнението на 3 условия

  • Теоретична подготовка- посещение на семинари, уоркшоп, клинични обсъждания и др.,
  • Лична работа- това е личната терапия и личностовото развитие на психотерапевтът, както и преживяването на методите на психотерапия върху себе си и преработката на собствения жизнен опит;
  • Работа под супервизия- ангажираност на бъдещия психотерапевт с високо квалифициран и опитен психотерапевт, работещ в същото психотерапевтично направление, който наблюдава неговата работа.

В зависимост от терапевтичната школа, хорариумът на часовете на тези три равнища е различен, като най-кратко е обучението в краткосрочните психотерапевтични форми и най-дълго- в анализата. Няма добра и лоша психотерапия, всяка една от тези школи изхожда от определена точка на научното знание на психологията и е свързана с определени клонове на психологичната наука. Ако трябва да се даде кратък пример- когнитивната психология предлага когнитивна психотерапия, и едната и другата работят и изследват съзнаваните процеси напр. –мисленето, убежденията, погрешните вярвания. С това са свързани и различните методи на подходи в различните психотерапевтични форми.

Психотерапевтите се водят в регистри към професионалните обучаващи организации, където, съобразно устава им, се различават различни варианти на членства, според компетенциите им и правоспособността им. Най-често (но не единствено), това са привърженици (само теоретично ангажирани), асоциирани членове (отговарящи на трите изисквания, плюс ангажираност с етичните стандарти на професията) и пълноправни членове- това обикновено са сертифицирани терапевти, които освен клинична практика, обучават и развиват умения в бъдещи терапевти. При избора на специалист, справката с професионалните организации, гарантира, че човек не попада на самозванец и че професионалистът е ангажиран с етичните стандарти за добра практика.

Изборът на специалист за психологическа помощ носи висок риск. Залогът не е само загуба на пари и време, нито липсата на ефект от терапията. Възможно е пациентът да се влоши, попадайки на некомпетентен човек. Всеки нуждаещ се от психологическа помощ се пита как да намери специалист, но това в действителност е труден въпрос с много неизвестни.

Как да изберем най-добрия психолог?

Най-простият начин е да се обърнем към някого по съвет на познат като си мислим, че ако даден специалист е помогнал някому, ще помогне и на нас. Този подход носи риск – разчитаме на чужда преценка. Доволният пациент може да не разбира докрай случващото се с него и да се самозалъгва за резултатите.

Друг подход е цената за терапия. Мнозина избират специалисти, които са им по джоба. В това няма лошо, но критерият е несигурен и нищо не казва за качеството на предоставяната услуга.

По-сигурен подход е да се избере специалист по брой положителни отзиви за него. Ако не двама или трима, а десетки хора го препоръчват, с голяма вероятност терапевтът постига резултати.

За откриването на такива имена трябва ровене в социалните мрежи и форумите, където пишат реални „живи“ хора. Истинските постове се отличават от рекламните по неизгладената реч. „Живите“ хора пишат с грешки, понякога несвързано, нерядко критикуват. От такива мнения може да се изведе правилен извод за работещи психотерапевти. Активно практикуващият има успехи и неуспехи, той не може винаги да е перфектен.

Ние разгледахме форумите за мнения и по-нататък ще дадем някои спрягани от пациенти и клиенти имена на психолози.

ВАЖНО: За да проверите дали даден специалист има нужната квалификация, ползвайте Регистъра към Дружеството на психолозите в България. Много от представените по-долу хора нямат придобита специалиалност по клинична психология или придобита такава по психотерапия. Те са подбрани на база тяхната популярност, а не на придобитите дипломи.

Следните специалисти се препоръчват от самото дружество, защото имат клинична специалност: Станимира Камчева, Илияна Александрова, доц. Красимира Минева, Светозар Димитрова, Валентина Недева, Величка Бъчварова, Веселина Неделчева, Дияна Георгиева. Диляна Пеева

Цена на час и консултации онлайн

Психолозите дават цена на час и на сеанс (посещение). В някои сфери като лечението на зависимости, където е ясен дългосрочният ангажимент, се дава пакетна цена или обща цена за курс със стандартна продължителност.

  • Общата цена плаши клиента с трицифрена или четирицифрена сума, но дава ясна представа за парите, които ще са нужни за терапията.
  • Единичната цена изглежда ниска, но само ако не се предвиди, че тя ще бъде плащана многократно. Психологическата помощ не се приключва с две или три посещения за диагностициране и изписване на лекарства, както е при физическите страдания. Специалистите в бранша казват, че средно една терапия продължава около година.

В столицата единичната цена варира в диапазона от 30 до 100 лв за психолог и от 50 до 100 лв за психотерапевт. Психиатрите се подчиняват на правилата за лекари с цена от около 30 – 50 лв за първичен преглед и работа по НЗОК и други застрахователи.

Психологът и психотерапевтът може да поиска и по-висока от визираната горна граница, ако е утвърден и търсен специалист. В страната психолозите работят за около 30 – 40 лв на посещение. Тарифата донякъде отразява компетенциите на специалиста, използваните методи и неговия опит.

В психологията не се предлага абонаментна услуга, но има обща цена за някои регламентирани във времето терапии или пък се изчислява на леглоден. Например лечение на алкохолна зависимост може да струва от 100 до 200 лв на ден комплексна цена или 1200 – 2000 лв за целия курс.

Има възможности и за безплатно психологическо консултиране – по НЗОК, в училищата, в определени центрове. За тези места се говори във видеото.;

Детски психолог в София, Пловдив, Варна и др.

Изборът на детски психолог има своите особености. Самите специалисти смятат, че най-подходящи са експертите с над 5 – 10 години стаж, но да не са прекалено възрастни. Младите хора по-леко установяват сътрудничество – колкото по-малка е разликата във възрастта, толкова по-леко се случва взаимодействието. Обаче мнозина психолози и психотерапевти отбелязват в своите ревюта, че не работят с деца. Затова ще прегледаме тези, които работят изключително в тази област.

Център за психологична помощ „Промяна“ има специална секция за деца и юноши. Центърът е с 14-годишен опит. В сайта им са изброени доста направления – кризи на възрастта и проблеми в общуването, разрешаване на конфликти, бягство от училище, компютърни, хазартни и други зависимости, комплекси и т.н. Работи се с осиновени деца и с такива с физически увреждания. Центърът е на столичната улица „Прага“ 24, а час се осигурява чрез 0886444024.

На „Граф Игнатиев“ 5 е приемната на детски психолог Михаил Михайлов и колегата му Димитрина Младенова. Михайлов има 15-годишен опит с травми и търсещи закрила деца. Час се запазва на 0896069993.

Психолог Павел Тодоров работи в Бургас, Ямбол и Свети Влас (през лятото). В Бургас се намира в поликлиниката на кв. Меден рудник, а в Ямбол – до магазин Вилтон. При работа с деца комбинира психотерапия с Цветолечението на Бах. Необходимо е записване на посещение на 0894664432.

Психологически кабинет ВИА афишира 10-годишен опит с деца. Връзката е чрез тел. 0886353614, кабинетът е на столичната ул. Димчев 1Б. Цената на едно посещение е 50 лв. Има възможности за безплатно консултиране на деца.

Психолого5 предоставя едновременно психологична и логопедична услуга. Работи групово и индивидуално. Специалистите са Милена Николаева (0888662037) И Гергана Илиева (0886874048).

В Пловдив сред утвърдените имена е Мариана Кодинова. Решава поведенчески проблеми поради хиперактивност, депресия, тревожност, дефицит на внимание. В терапията се ангажират и родителите. Приемната й е в дом Левски и отговаря на 088 564 9685.

Още един специалист, който работи изключително с деца под тепетата, е Теодора Пампулова. Приемната й е на пловдивската ул. Родопи 127, отговаря на 0879586268. Има отлични отзиви за нея, като се подчертава любовта й към малките пациенти.

Във Варна с деца-пациенти работи Евгения Мишева от I HELP KIDS (на ул. Пирот 11). Детският психиатър Николай Неделчев консултира във Варна, Шумен и Разград (0887759394). В морската столица има и Център за психологична подкрепа с екип от дългогодишни консултанти. Намира се на 1л. Хр. Попович“ 33. Цената на една консултация е от 25 до 50 лв според броя на посещенията. Час се записва на 0899140514.

psiholog-02
Методът на Морено Психодрама все по-често се използва и в България

Екип от психолози правят онлайн консултации по скайп и телефонните приложения на номер 0885094148. Детският психолог в екипа е Лора Сергеева, има и психиатър с 28 г. клиничен стаж – Даниела Василева. Стартово консултиране е безплатно, а всяко следващо – по 25 евро.

За лечение на компютърна и хазартна зависимост

За лечението на зависимости към интернет и залагания може да се отнесем към психолог или психотерапевт. С алкохолна и наркотична зависимост за предпочитане е да се заеме терапевт с медицинско образование, психиатър, нарколог или специализиран център, защото се провежда и медикаментозно лечение.

Специализиран по пристрастяването към компютри, интернет и хазарт е бургаският специалист Надежда Пантелеева. Работи и по други зависимости, например към храна и пазаруване. Кабинетът й е в комплекс Изгрев, на партера на бл. 126. Открива се чрез 0888403257.

По зависимо поведение се работи и в Центъра за психично здраве в Русе. За този пристрастяване има обособено отделение. Записването е чрез тел. 0879350891. Подобно предназначение имат и останалите такива центрове в страната.

Хазартната пристрастеност попада в сферата на дейности на психиатричните медицински заведения – държавни, общински и частни. Сред частните клиники, които работят по проблема, са Канчелов (приема и лекува в София, Видин, Стара Загора), Жива (Петър Делян 30, София, за запитвания 024235598), МЦ Ин лайф (Кирил и Методий 11, София, 0878959191), „Само днес“ във Варна (Генерал Скобелев 44, 0888378983), МПА Свобода ( К. Стоилов 5, Добрич, 0895588351).

Със зависимо поведение се занимават още психиатрите д-р Петър Василев (София, 0898209175) и д-р Дорита Кръстева (София, Кабинет 6, 0878819619), психоаналитикът д-р Светлозар Василев (Център „Аналитика”, София, 0888978369).

Дайте мнение и Вие тук!

Сред психолозите изпъкват докторът по психология Десислава Безинска-Шеинкова (София и Благоевград, 0877996329), клиничен психолог Гергана Кехайова (Пловдив, 0895642730), Дора Добрева (София, 0888144877), Павел Павлов и Милена Павлова от Варна (0888378983).

При наркомании и алкохолизъм

Лечение на алкохолизма се провежда на столичната ул. Здраве 21, където се помещава МЦ Кортекст. Там правят 20% отстъпка от цените за хора с увреждания, за вторичен преглед и комбинирани процедури. В екипа участват психиатърът Д-р ГЕОРГИ ДЖУПАНОВ и психотерапевтите Даниела Найденова и Иван Павлов. Телефонът на регистратурата е 0884256533.

Ренесанс Интер е център, който разполага с обширен екип от специалисти –  психолог-психотерапевти и медицински отдел с психиатър, гастоентеролог и кардиолог. Програмите са строго регламентирани във времето и с определени пакетни цени от 1850 лв за 7 дни до 3430 лв на месец за 3 месеца. Направленията са наркомания, алкохолизъм, интернет и хазартни зависимости. Клиниката е във Варна, за справки тел. 0898 620 661.

Психиатър нарколог работи по химическите зависимости в Ин Лайф Медикъл на ул. Мечи връх в столицата. Цените са пакетни – от 595 евро за 7 дни до 1615 евро за 30 дни. Телефонът им е 0878959191.

Помощ по тези зависимости предоставят всички психиатрични болници.

НЛП терапия

Зад абревиатурата стои понятието невро-лингвистично програмиране – психологически метод за осъзнаване на собствената личност като чувства, мисли и поведение. „Програмиране“ е, защото след осъзнаването следва и осъзната, целенасочена промяна. Прилага се за кариера и бизнес, за поправяне на отношения, за любов и в други области.

НЛП е специфично направление на психологията, за което трябва специално обучение и квалификация. По него се провеждат конференции и семинари.

У нас НЛП провеждат така наречените НЛП-специалисти. Такива са Милен Петров от Варна (Дръзки 10, 0879859058), Марти Иванова от Свой избор (Мила Родина 11 в София, 0889695444), експертът с международна слава Александър Попов (Симеоновско шосе, София, 0895473346), Божидар Цендов (0888605365), Ивелин Бонев (Света Троица 112 в Стара Загора, 0888722478), Мая Шопова (Димитър Манов 11 в София, 0879 585 655), Галя Мутафова (психологичен каб. Психологичен кабинет на ул. Бисер 7 в столицата, 0885815076, записвания чрез Супердок) и др.

Видео: обяснения за метода от Милен Петров.

Клиничен психолог

Специалисти по клинична психология се намират в много ДЦК и медицински центрове в страната. Например Марина Кунчева, Дима Богданова и Ренета Величкова работят в МЦ “Асцендент” в София (029839494). Д-р Маргарита Тарейн е водещ експерт на центъра за психосоматика и психоонкология в Аджибадем Младост (024137215). В МЦ Авицена практикува Светлана Димитрова (Орехова гора 17Б, София, 0885537406).

В Пловдив на бул. В. Априлов 2 провежда консултации Гергана Кехайова (0895642730), на ул. Опълченска 1 е Мирослава Ватева (0893756644), на ул. Персенк 11 работи Ирина Калоферова (0888331334).

Във Варна на ул. Христо Попович 33 практикува Рая Стефанова (0899140514). Д-р Ана Димитрова е в психологичния център Сана (0899986635). Гергана Иванова е ДКЦ 4 (052975840).

В Бургас клинични психолози практикуват в център Хибара (0988202446), Инсайт (0879464325), Famtherapy (0888202963).

Топ 10 на най-търсените психолози

Най-търсените психолози изпъкват в интернет само при изписване на специалността им. Ако се интересувате от отзиви на пациенти, непременно ще прочетете поне няколко. Дали това са най-добрите психолози, ние няма как да знаем. Нашата класация е за най-търсените и познати на обществеността специалисти. Ориентираме се според броя на търсенията по име в Гугъл.

Лилия Стефанова

Тя е спортен психолог, в момента обслужва ЦСКА. Използва и типичният за професията метод когнитивна терапия. Консултира онлайн и прави домашни посещения. Работи индивидуално и с групи.

Провежда консултации при зависимости, депресивни състояния, тревожност. Помага на пациенти с фобии, паник атаки и хипохондрия. Специалист е по соматични разстройства, сексуални проблеми и домашно насилие.

Кабинетът й е на партера на блок 14 в столичния квартал Белите брези. Открива се на 0888774645

Милена Ташкова

Тя е клиничен психолог, води психодраматична работилница, прилага метода психодрама. Психодрама е способ за група терапия, при който пациентът застава в центъра на вниманието и е едновременно и актьор, и зрител на своите проблеми.

Ташкова работи с хранителни разстройства по проекта „Живот на килограм“, който се реализира в учебни заведения.

В екипа на Милена има няколко психолози и специалисти по психодрама – Славея Дънева, Миглена Бъркътоглу, Любомира Манчева и др. Всички те работят на ул. Искър 82 и отговарят на 0884790859.

Петя Георгиева

Тя обогатява методите на психотерапията с практики по хипноза, сексология, психосоматика. Консултира и физическите прояви на чисто психически нарушения. Нейни успешни направления са депресиите, тревожните и панически разстройства, нарушения в храненето и фобии. Неин девиз е: Да излекуваме душата и тялото!

Георгиева работи индивидуално, семейно и групово, прави видео консултации. Лекува и най-малките пациенти.

  • Практика: София, бул. “Свети Наум” 15, тел. 0888888070
  • https://superdoc.bg/lekar/petya-georgieva-3048
Георги Антонов

Кл. психолог и психотерапевт, работи по метода психодрама. Председателства едноименния институт, участва в обучителни организации, има активна международна дейност. Специализирал е в лечението на зависими от опиати. Практикува в София, частната му практика е на ул. Кирил и Методий 91, връзката с него е чрез 0896708870.

Мариана Кодинова

Пловдивският психолог събира отлични отзиви от пациенти в интернет. Определят я като приветлива, умееща да изслушва, внимателна. Има опит с деца-пациенти, работи по метода на психодрамата. Намира се в Дом Левски, кабинет 26 и отговаря на 0885649685.

Видео:

Даниела Стоева

Д-р Даниела Стоева е психиатър със специализация в съдебната психология. Има квалификации по ресоциализация, депресивни разстройства, Бериатрична психиатрия, принудително настаняване, биполярно разстройство и спешна психиатрия.

Практикува в Добрич на две места – в Центъра по психично здраве и в ДКЦ 1.

Даниела Василева

Самоопределя се като добронамерен човек, търпелив, оптимист, с умение да чува. Магистър психолог, води тренинги. Участва в изследователски проект за насилието и неговата превенция. Практикува във Варна, на адрес Възраждане 12, 0889281952.

Стефка Петкова

Нейният девиз е, че всичко подлежи на поправяне, докато сме живи. Тя е клин. психолог и терапевт с над 8-годишна практика. Работи и с деца, например по теми като детски страхове, агресия, нощно напикаване, прекалена активност и др. Има опит с клиенти, преживели тежки загуби. Други нейни силни теми са паническите и тревожни разстройства.

Практикува в Пловдив на Беломорска 46, 0887492930.

Венета Здравкова

Тя съчетава психологическата работа с хипнотерапията. Има университетско образование. Разгръща се към училищната психология и обучението на фирмен персонал. Използва хипноза за разплитане на трудни ситуации от миналото с цел да се изяснят и излекуват причините. Има опит в деактивирането на вредни поведенчески модели. Работи върху емоционални проблеми. Други силни направления са паническите атаки и фобии, посттравматичните разстройства и зависимостите.

Практикува на Иван Вазов 38 в столицата, 0878688511

Ренета Минчева

Тя участва като автор в екипа на аптеки Фрамар. Квалификацията й е психолог, силна практика – когнитивно-поведенческата. Работи на цена от 50 лв за сесия, чиято продължителност е 55 мин. Практикува на столичната ул. Болград 4, 0897716693.

Д-р Ленко Матанов

Консултира онлайн всеки следобед, като терапиите са от 15 до 60 мин. на цена от 10 до 30  лв. Младият обещаващ психиатър се представя във видеото.

Радостина Тодорова

Тя кани да я посетят чувстващите се разколебани, раздвоени и неуверени. Консултативен психолог, работи с когнитивни техники и др. методи за справяне с конфликти, подкрепа и емоционална интелигентност. Предоставя фирмени консултации за персонала. Практикува в МЦ Хипократ на бул. България в Пловдив, 0888506464.

Николета Николова

Николова предоставя индивидуални и семейни консултации. Работи по метода на психодрамата. Лекува деца и тийнейджъри, както и двойки с проблемни взаимоотношения. Сама посочва, че предпочитанията й са към дълбинната психология, която навлиза в несъзнателните нива на психиката.

Практикува на столичния бул. Васил Левски 121, 0894730583. Консултациите й с възрастни са 50 мин., с деца – 45 мин. Цената е съответно 50 лв и 45 лв, а за двойки – 60 лв.

Жулиета Темникова

Тя е член на фондация „Хестия”, която се концентрира върху диагностиката и изследването на детското развитие на психологично, социално и емоционално ниво. Работи приоритетно с малки пациенти, които имат поведенчески разстройства. Застъпва се за ранно откриване на проблемите в психическото развитие, още преди 6 години. За целта прилага психометрични тестове. Консултира родителите и учителите на нейните пациенти.

Темникова практикува на Васил Левски 94 А в столицата, 0887566545.

Даниела Кръстева

Практикува в Плевен (на ул. Странджа 67), но работи и дистанционно, онлайн за бърза реакция на тревожни състояния и за клиенти, блокирани в домовете си. Вярва, че нуждаещите се трябва да получават навременна психологична помощ, където и да се намират.

Работи с методите на когнитивно-поведенческата терапия, традиционна и ериксонова хипноза. Има опит със зависими от наркотици, практикувала е в наркокомуната Феникс. Връзката с нея е на тел. 0876513956.

Александрина Милчева

Няма незаети часове – този надпис ни посреща в профила на психолога в приложението Супердок. Милчева работи в кабинет Amelie на столичната ул. Христо Белчев 22А, като прилага методите на психологията и психодрамата. Специално работи с деца и младежи. Индивидуалните и онлайн терапиите при нея струват 50 лв, консултацията на родители е 60 лв.

Има опит по теми като тревожност, хранителни разстройства, депресивни и панически състояния. С деца работи при загуба, привързване, заекване, страхове и др. проблеми. Квалифицирана е в обсесивно-компулсивните разстройства и подкрепата на деца в траур.

Вижте непременно и ТОВА:

Мнения за добър психоаналитик, психотерапевт и психиатър. Разлика и мнения

Ивелина Георгиева

Варненският психолог Ивелина Георгиева съчетава в практиката си редица психологически и алтернативни техники като ТЕС и Теталечение. Има познания и използва кинезиология, акупунктура, звукова терапия.

Работи целенасочено с деца и семейства. Има опит в разрешаване на житейски трудности и кризи, в консултирането на осиновители и осиновени деца, с изоставени и пострадали от развода на родителите си.

Практикува във Варна на ул. Басанович 9, 0878338643.

д-р Георги Арсенов

Той е психиатър в Александровска болница и главен асистент в столичния център по наркомании. Има пит в наркотичната и алкохолната зависимости.

Други специалисти в областта на химическите зависимости са психиатрите д-р Валя Георгиева, д-р Пламен Петров, д-р Георги Василев, психолозите от София Боян Страхилов (0898481111), Цвета Таманова (0885808076), Димитър Неделчев (0883492476), Юри Кацаров (0889744248), Александър Канчелов (028655148 ) в София, Видин и Стара Загора, Дияна Беязова от Бургас, Петя Попова от Сопот (0896012365), Петя Тухлева от Пловдив (0896290729).

Ако избраният психотерапевт не ни подхожда?

Ако един специалист твърди, че със сигурност ще ни излекува и повече няма да имаме психологически проблем, направо търсете друг. Този трудно би могъл да се нарече професионалист. Психологическото лечение е продължителен процес, който минава през различни етапи, прилича на търсене и никой не може да гарантира излекуване от първия миг.

Друг вариант – с психолога всичко е наред, но той ни напряга и не ни предразполага. Човекът може да е отличен специалист, но с него да не се получава контакт. Такъв психотерапевт също би трябвало да се смени – без вина от негова страна, просто той няма да ни помогне на 100%.

Първоначално ще се ориентираме по следните опорни точки:

  1. Съмнително образование и неясни обещания за лечение – пациентът има право да попита за образованието и да поиска да види дипломите. За да не станете жертва на неквалифициран специалист, попитайте го за неговата методика, процеса на лечение и очакваните резултати. След това проверете данните в интернет;
  2. Прилагане на некоректни методики – случва се специалисти да работят с два или три определени метода, а към тях да се обърне пациент с различна нужда. Например страдащ от панически атаки има нужда от когнитивна терапия. Ако се обърне към психоаналитик, той би трябвало да го препрати към колега, а не да се заеме с лечението му. Но не всички професионалисти се отказват от клиенти и се опитват да ги лекуват с некоректни методи, влошавайки проблема.
  3. Терапията минава лесно – това може да е белег, че проблемът е решен. А може да показва, че не се върши лечебна работа. Ако чувствате, че не получавате очакваната помощ, обсъдете го с терапевта. Ако той е добър специалист, ще смени формата на работа, ще постави нови цели, ще смени стратегията или ще подбере друг специалист, към който да ви изпрати.

Психологическата работа изисква пълното, на 100% внимание и участие на пациента. Без нашите усилия успешната развръзка не е възможна.

И едно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

страхова невроза, бабини рецепти против страх и топ билки

Лечители на страхова невроза, бабини рецепти против страх и топ билки

Билки ще ви помогнат при лечение на страхова невроза, има и конкретни лечители, които могат …

15 Мнения

  1. Мика Микова

    Детският психиатър Николай Неделчев е много печен. Умее да общува с децата и това е негов абсолютен дар от Бога.

  2. Клиничен психолог и психотерапевт

    Що за статия е това? Съдържа изключително недостоверна информация!Има принципни погрешни положения,базисно неразбиране за това какво е психолог,клиничен психолог,психиатър и психонирапевт и също така-невярна информация за квалификацията на посочените специалисти и центрове.Моля,свирявайте си информацията на Дружеството на психолозите в Република България и в съответните психотерапевтични организации.При необходимост от информация (за администраторите на страницата),в случай че имат желание да я коригират,могат да си обърнат към мен.

  3. Моника

    Изключително некомпетентност по информацията, дадена в статията. Засрамете се, уж сте достоверен сайт, а толкова грешна информация пишете и заблуждавате хората, които са объркани. Кое направление с какви заявки работят-глупости, колкото до търсените специалисти- отново подвеждаща информация, колко ви платиха всъщност за тази реклама?

    • Виолета Станева

      Търсените специалисти са определени според броя на търсенията по техните имена в Гугъл. А за специалностите имаме информация от Дружеството на психолозите в България. Това, че на вас описаните факти не ви изнасят, си е ваш проблем. Научете се да живеете с него или намерете начин да се справите с едно такова бреме, което носите!

  4. Ани владимирова е най добрата

  5. Христина

    Идеална жена и не вероятно психолошка

  6. Viktoria Bozhkova

    Имам големи семейни проблеми имам нужда да споделя с някои който може да ми даде адикватен съвет как да постъпя защото не мога повече

    • Румен Янков

      Ето няколко съвета как да намерите психолог, който може да ви помогне:

      Поговорете със своя лекар. Вашият лекар може да ви препоръча психолог, който е квалифициран да работи със семейни проблеми.
      Потърсете онлайн списъци с психолози. Има много онлайн ресурси, като например този по-горе, които могат да ви помогнат да намерите психолог във вашия район.
      Попитайте приятели или семейство за препоръки. Ако познавате някой, който е работил с психолог, помолете го за препоръка.
      Когато търсите психолог, е важно да намерите някой, който е квалифициран и опитен в работата със семейни проблеми. Можете да попитате психолога за неговата квалификация и опит.

      Ето някои въпроси, които можете да зададете на психолога, за да се уверите, че той е подходящ за вас:

      Какъв е вашият опит в работата със семейни проблеми?
      Какъв е вашият подход към терапията?
      Какви са вашите цени?
      След като намерите няколко психолози, с които бихте искали да работите, можете да вземете решение на базата на тяхната квалификация, опит и цени.

      Ето някои допълнителни съвети за справяне с семейни проблеми:

      Потърсете подкрепа от приятели или семейство. Разговорът с някого, на когото имате доверие, може да ви помогне да се почувствате по-добре.
      Участвайте в групи за подкрепа. Групите за подкрепа могат да ви осигурят възможност да общувате с други хора, които изпитват подобни проблеми.

  7. Благовеста Балджийска

    Имаме крещящата нужда от консултация с д-р Ани Владимирова .
    Става въпрос за моята сестра . На 40 г не иска любящия си съпруг и двете си прекрасни деца . Ходим по мъките 3 месеца .
    Моли ви за помощ една любяща сестра с огромно сърце .
    Моля помогнете !

  8. По-голяма простотия не бях чел скоро. Явно типично по български, целта е да се отблъснат клиентите и пациентите от психологическа помощ. Подозирам, че е писана от една професионална общност – всички знаем коя, имаща проблем с тези професионалисти.
    В статиято не са споминати големи имена, школи, а камо някакви чалга изцепки. Може би те са си платили. Цените също не са актуални. От статията лъха, злоба и некомпетентност. Много омраза има в този нарад.
    А, и да не забравя – онлайн психологията е, като онлайн еб-нето, гледаш, ама трябва да се пипаш сам, щото няма нищо истинско.

    • Румен Янков

      Статията е за най-търсените и най-известните психолози, ако не сте забелязали. Тук постоянно се навъртат анонимници, които са завършили някой курс и само завиждат на доказалите се и тачени от обществото имена. Кой им е крив, че хората не ги знаят и не питат за тях? Помислете малко!

  9. Габриела Чаушева

    Имам нужда от помощ! От доста години искам да се свържа с Ани Владимирова!
    От доста години съм с тежки паник атаки, а от близо година и в ,, депресия “, така ми го казаха. Наистина не мога да се справя сама… Казвам се Габриела, на 27 години от Видин!
    Благодаря Ви предварително!

  10. Николай

    Здравейте имам много голяма нужда от вашата помощ става въпрос за любов свързани се две жени и нещата са много сложни и уплетени за мен неморално да взема решение по кой път да поема обичам много силно една жена и неморално да я забравя чувствам се ужасно и понякога съм мислил и за край на живота ми но историята е много дълга и немога да намеря правилният път , и затова търся помощ от ваз Ани Владимирова

  11. Валя Митева

    Здравей много искам и имам нужда да се срешна с Ани Владимирова може ли да ми дадеде нейния номер за връзка Благодаря

  12. Неотложно ми е и затова много искам да се запиша за консултация при Ани Владимирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *