психолог или психотерапевт
Детски психолог и НЛП терапия. Клиничен психолог

Избор на психолог. Цена онлайн. Ето най-търсените за 2022 г.

Как да изберем психолог или психотерапевт за компютърна и хазартна зависимост, наркомании, алкохолизъм? Онлайн психолози, цена. В София, Пловдив, Бургас, Варна и др. Детски психолог и НЛП терапия. Клиничен психолог

Има поне шест типа специалисти в областта на психологията, които не се различават ясно от пациенти и потребители. Обръщайки се към погрешния експерт, хората губят време и пари, а също така правят неправилни изводи за психолозите и за психологията като цяло.

Дори хора с медицинско образование днес не могат ясно да отговорят на въпроса с какво психотерапевтът се отличава от психолога и психиатъра. Първо да разграничим специалностите в областта на психологията.

Основни специалисти в психологията
СпециалностПрава и компетенции
ПсихотерапевтТова е психолог (немедицинско лице), който е минал специализация по психотерапия, или дипломиран медик (психиатър, невролог, невропатолог), който е допълнително обучен по психотерапия (медицинско лице). Психотерапевтът лекува психически разстройства и психосоматични състояния, помага при душевни травми и трагични събития в живота на пациента. Психотерапевтът – немедицинско лице, не изписва лекарства
Психиатърмедицинска дисциплина за психическите заболявания. Психиатърът е медик, който диагностицира и лекува психически разстройства. Той има базово образование по психиатрия и е специализирал в психотерапия, сексология или наркология. Основно негово средство е медикаментозната терапия
ПсихологСпециалист с висше образование в областта на психологията, немедицинско лице. Работи със здрави, изпаднали в трудна ситуация. Провежда психологическа диагностика, консултации и тренинги
ПсихоаналитикТова е психотерапевт с допълнително висше образование по психоанализа. Не използва медикаменти, а само психотерапия. Работи с безсъзнателното – разкрива потиснати чувства, конфликти, страхове
Клиничен психологизучава психическите явление във връзката им с болестите. Той е специалист в сферата на психологията с базови медицински знания в невропсихология, неврофизиология, неврология и др. Тази междудисциплинарна подготовка му позволява да помага на хората в разрешаването на техни психоемоционални проблеми
КоучТой не е медицинско лице, нито е задължително да има висше образование. Коучът не дава съвети и предписания, а търси решения заедно с клиента. Същността на коучинга е движение към целта на клиента. Коуч е нещо като духовен наставник, предоставя морална поддръжка

Изборът на специалист за психологическа помощ носи висок риск. Залогът не е само загуба на пари и време, нито липсата на ефект от терапията. Възможно е пациентът да се влоши, попадайки на некомпетентен човек. Всеки нуждаещ се от психологическа помощ се пита как да намери специалист, но това в действителност е труден въпрос с много неизвестни.

Как да изберем най-добрия психолог?

Най-простият начин е да се обърнем към някого по съвет на познат като си мислим, че ако даден специалист е помогнал някому, ще помогне и на нас. Този подход носи риск – разчитаме на чужда преценка. Доволният пациент може да не разбира докрай случващото се с него и да се самозалъгва за резултатите.

Друг подход е цената за терапия. Мнозина избират специалисти, които са им по джоба. В това няма лошо, но критерият е несигурен и нищо не казва за качеството на предоставяната услуга.

По-сигурен подход е да се избере специалист по брой положителни отзиви за него. Ако не двама или трима, а десетки хора го препоръчват, с голяма вероятност терапевтът постига резултати.

psiholog-03
Модерен метод днес е невро-лингвистично програмиране – средство за моделиране на живота

За откриването на такива имена трябва ровене в социалните мрежи и форумите, където пишат реални „живи“ хора. Истинските постове се отличават от рекламните по неизгладената реч. „Живите“ хора пишат с грешки, понякога несвързано, нерядко критикуват. От такива мнения може да се изведе правилен извод за работещи психотерапевти. Активно практикуващият има успехи и неуспехи, той не може винаги да е перфектен.

Ние разгледахме форумите за мнения и по-нататък ще дадем някои спрягани от пациенти и клиенти имена на психолози.

Цена на час и консултации онлайн

Психолозите дават цена на час и на сеанс (посещение). В някои сфери като лечението на зависимости, където е ясен дългосрочният ангажимент, се дава пакетна цена или обща цена за курс със стандартна продължителност.

psiholog-01
Психологичната помощ не е само за болни хора, тя е подкрепа за поправяне на живота
 • Общата цена плаши клиента с трицифрена или четирицифрена сума, но дава ясна представа за парите, които ще са нужни за терапията.
 • Единичната цена изглежда ниска, но само ако не се предвиди, че тя ще бъде плащана многократно. Психологическата помощ не се приключва с две или три посещения за диагностициране и изписване на лекарства, както е при физическите страдания. Специалистите в бранша казват, че средно една терапия продължава около година.
“Фигурин

В столицата единичната цена варира в диапазона от 30 до 100 лв за психолог и от 50 до 100 лв за психотерапевт. Психиатрите се подчиняват на правилата за лекари с цена от около 30 – 50 лв за първичен преглед и работа по НЗОК и други застрахователи.

Психологът и психотерапевтът може да поиска и по-висока от визираната горна граница, ако е утвърден и търсен специалист. В страната психолозите работят за около 30 – 40 лв на посещение. Тарифата донякъде отразява компетенциите на специалиста, използваните методи и неговия опит.

В психологията не се предлага абонаментна услуга, но има обща цена за някои регламентирани във времето терапии или пък се изчислява на леглоден. Например лечение на алкохолна зависимост може да струва от 100 до 200 лв на ден комплексна цена или 1200 – 2000 лв за целия курс.

Има възможности и за безплатно психологическо консултиране – по НЗОК, в училищата, в определени центрове. За тези места се говори във видеото.;

Детски психолог в София, Пловдив, Варна и др.

Изборът на детски психолог има своите особености. Самите специалисти смятат, че най-подходящи са експертите с над 5 – 10 години стаж, но да не са прекалено възрастни. Младите хора по-леко установяват сътрудничество – колкото по-малка е разликата във възрастта, толкова по-леко се случва взаимодействието. Обаче мнозина психолози и психотерапевти отбелязват в своите ревюта, че не работят с деца. Затова ще прегледаме тези, които работят изключително в тази област.

Център за психологична помощ „Промяна“ има специална секция за деца и юноши. Центърът е с 14-годишен опит. В сайта им са изброени доста направления – кризи на възрастта и проблеми в общуването, разрешаване на конфликти, бягство от училище, компютърни, хазартни и други зависимости, комплекси и т.н. Работи се с осиновени деца и с такива с физически увреждания. Центърът е на столичната улица „Прага“ 24, а час се осигурява чрез 0886444024.

На „Граф Игнатиев“ 5 е приемната на детски психолог Михаил Михайлов и колегата му Димитрина Младенова. Михайлов има 15-годишен опит с травми и търсещи закрила деца. Час се запазва на 0896069993.

Психолог Павел Тодоров работи в Бургас, Ямбол и Свети Влас (през лятото). В Бургас се намира в поликлиниката на кв. Меден рудник, а в Ямбол – до магазин Вилтон. При работа с деца комбинира психотерапия с Цветолечението на Бах. Необходимо е записване на посещение на 0894664432.

Психологически кабинет ВИА афишира 10-годишен опит с деца. Връзката е чрез тел. 0886353614, кабинетът е на столичната ул. Димчев 1Б. Цената на едно посещение е 50 лв. Има възможности за безплатно консултиране на деца.

Психолого5 предоставя едновременно психологична и логопедична услуга. Работи групово и индивидуално. Специалистите са Милена Николаева (0888662037) И Гергана Илиева (0886874048).

В Пловдив сред утвърдените имена е Мариана Кодинова. Решава поведенчески проблеми поради хиперактивност, депресия, тревожност, дефицит на внимание. В терапията се ангажират и родителите. Приемната й е в дом Левски и отговаря на 088 564 9685.

Още един специалист, който работи изключително с деца под тепетата, е Теодора Пампулова. Приемната й е на пловдивската ул. Родопи 127, отговаря на 0879586268. Има отлични отзиви за нея, като се подчертава любовта й към малките пациенти.

Във Варна с деца-пациенти работи Евгения Мишева от I HELP KIDS (на ул. Пирот 11). Детският психиатър Николай Неделчев консултира във Варна, Шумен и Разград (0887759394). В морската столица има и Център за психологична подкрепа с екип от дългогодишни консултанти. Намира се на 1л. Хр. Попович“ 33. Цената на една консултация е от 25 до 50 лв според броя на посещенията. Час се записва на 0899140514.

psiholog-02
Методът на Морено Психодрама все по-често се използва и в България

Екип от психолози правят онлайн консултации по скайп и телефонните приложения на номер 0885094148. Детският психолог в екипа е Лора Сергеева, има и психиатър с 28 г. клиничен стаж – Даниела Василева. Стартово консултиране е безплатно, а всяко следващо – по 25 евро.

За лечение на компютърна и хазартна зависимост

За лечението на зависимости към интернет и залагания може да се отнесем към психолог или психотерапевт. С алкохолна и наркотична зависимост за предпочитане е да се заеме терапевт с медицинско образование, психиатър, нарколог или специализиран център, защото се провежда и медикаментозно лечение.

мнения, отзиви, коментари, форум

Специализиран по пристрастяването към компютри, интернет и хазарт е бургаският специалист Надежда Пантелеева. Работи и по други зависимости, например към храна и пазаруване. Кабинетът й е в комплекс Изгрев, на партера на бл. 126. Открива се чрез 0888403257.

По зависимо поведение се работи и в Центъра за психично здраве в Русе. За този пристрастяване има обособено отделение. Записването е чрез тел. 0879350891. Подобно предназначение имат и останалите такива центрове в страната.

Хазартната пристрастеност попада в сферата на дейности на психиатричните медицински заведения – държавни, общински и частни. Сред частните клиники, които работят по проблема, са Канчелов (приема и лекува в София, Видин, Стара Загора), Жива (Петър Делян 30, София, за запитвания 024235598), МЦ Ин лайф (Кирил и Методий 11, София, 0878959191), „Само днес“ във Варна (Генерал Скобелев 44, 0888378983), МПА Свобода ( К. Стоилов 5, Добрич, 0895588351).

Със зависимо поведение се занимават още психиатрите д-р Петър Василев (София, 0898209175) и д-р Дорита Кръстева (София, Кабинет 6, 0878819619), психоаналитикът д-р Светлозар Василев (Център „Аналитика”, София, 0888978369).

Сред психолозите изпъкват докторът по психология Десислава Безинска-Шеинкова (София и Благоевград, 0877996329), клиничен психолог Гергана Кехайова (Пловдив, 0895642730), Дора Добрева (София, 0888144877), Павел Павлов и Милена Павлова от Варна (0888378983).

При наркомании и алкохолизъм

Лечение на алкохолизма се провежда на столичната ул. Здраве 21, където се помещава МЦ Кортекст. Там правят 20% отстъпка от цените за хора с увреждания, за вторичен преглед и комбинирани процедури. В екипа участват психиатърът Д-р ГЕОРГИ ДЖУПАНОВ и психотерапевтите Даниела Найденова и Иван Павлов. Телефонът на регистратурата е 0884256533.

Ренесанс Интер е център, който разполага с обширен екип от специалисти –  психолог-психотерапевти и медицински отдел с психиатър, гастоентеролог и кардиолог. Програмите са строго регламентирани във времето и с определени пакетни цени от 1850 лв за 7 дни до 3430 лв на месец за 3 месеца. Направленията са наркомания, алкохолизъм, интернет и хазартни зависимости. Клиниката е във Варна, за справки тел. 0898 620 661.

Психиатър нарколог работи по химическите зависимости в Ин Лайф Медикъл на ул. Мечи връх в столицата. Цените са пакетни – от 595 евро за 7 дни до 1615 евро за 30 дни. Телефонът им е 0878959191.

Помощ по тези зависимости предоставят всички психиатрични болници.

НЛП терапия

Зад абревиатурата стои понятието невро-лингвистично програмиране – психологически метод за осъзнаване на собствената личност като чувства, мисли и поведение. „Програмиране“ е, защото след осъзнаването следва и осъзната, целенасочена промяна. Прилага се за кариера и бизнес, за поправяне на отношения, за любов и в други области.

НЛП е специфично направление на психологията, за което трябва специално обучение и квалификация. По него се провеждат конференции и семинари.

У нас НЛП провеждат така наречените НЛП-специалисти. Такива са Милен Петров от Варна (Дръзки 10, 0879859058), Марти Иванова от Свой избор (Мила Родина 11 в София, 0889695444), експертът с международна слава Александър Попов (Симеоновско шосе, София, 0895473346), Божидар Цендов (0888605365), Ивелин Бонев (Света Троица 112 в Стара Загора, 0888722478), Мая Шопова (Димитър Манов 11 в София, 0879 585 655), Галя Мутафова (психологичен каб. Психологичен кабинет на ул. Бисер 7 в столицата, 0885815076, записвания чрез Супердок) и др.

Видео: обяснения за метода от Милен Петров.

Клиничен психолог

Специалисти по клинична психология се намират в много ДЦК и медицински центрове в страната. Например Марина Кунчева, Дима Богданова и Ренета Величкова работят в МЦ „Асцендент“ в София (029839494). Д-р Маргарита Тарейн е водещ експерт на центъра за психосоматика и психоонкология в Аджибадем Младост (024137215). В МЦ Авицена практикува Светлана Димитрова (Орехова гора 17Б, София, 0885537406).

В Пловдив на бул. В. Априлов 2 провежда консултации Гергана Кехайова (0895642730), на ул. Опълченска 1 е Мирослава Ватева (0893756644), на ул. Персенк 11 работи Ирина Калоферова (0888331334).

Във Варна на ул. Христо Попович 33 практикува Рая Стефанова (0899140514). Д-р Ана Димитрова е в психологичния център Сана (0899986635). Гергана Иванова е ДКЦ 4 (052975840).

В Бургас клинични психолози практикуват в център Хибара (0988202446), Инсайт (0879464325), Famtherapy (0888202963).

Топ 10 на най-търсените психолози

Най-търсените психолози изпъкват в интернет само при изписване на специалността им. Ако се интересувате от отзиви на пациенти, непременно ще прочетете поне няколко. Дали това са най-добрите психолози, ние няма как да знаем. Нашата класация е за най-търсените и познати на обществеността специалисти. Ориентираме се според броя на търсенията по име в Гугъл.

Лилия Стефанова

Тя е спортен психолог, в момента обслужва ЦСКА. Използва и типичният за професията метод когнитивна терапия. Консултира онлайн и прави домашни посещения. Работи индивидуално и с групи.

Провежда консултации при зависимости, депресивни състояния, тревожност. Помага на пациенти с фобии, паник атаки и хипохондрия. Специалист е по соматични разстройства, сексуални проблеми и домашно насилие.

Кабинетът й е на партера на блок 14 в столичния квартал Белите брези. Открива се на 0888774645

Милена Ташкова

Тя е клиничен психолог, води психодраматична работилница, прилага метода психодрама. Психодрама е способ за група терапия, при който пациентът застава в центъра на вниманието и е едновременно и актьор, и зрител на своите проблеми.

Ташкова работи с хранителни разстройства по проекта „Живот на килограм“, който се реализира в учебни заведения.

В екипа на Милена има няколко психолози и специалисти по психодрама – Славея Дънева, Миглена Бъркътоглу, Любомира Манчева и др. Всички те работят на ул. Искър 82 и отговарят на 0884790859.

Дайте мнение и Вие тук!
Ани Владимирова

Познаваме я от телевизията и от психологическото реалити „Истински истории“ по Бтв. Има университетско образование и най-различни сертификати и обучения. Опитът й вече се измерва в 15 години.

Владимирова е сред първите, които предусещат нуждата от онлайн консултиране. Сайтът й за електронна терапия вече е познат и утвърден.

Психологът практикува в Клиники Торакс в София, на ул. Ф. Нансен №21. Часове се записват чрез 09807886.

Петя Георгиева

Тя обогатява методите на психотерапията с практики по хипноза, сексология, психосоматика. Консултира и физическите прояви на чисто психически нарушения. Нейни успешни направления са депресиите, тревожните и панически разстройства, нарушения в храненето и фобии. Неин девиз е: Да излекуваме душата и тялото!

Георгиева работи индивидуално, семейно и групово, прави видео консултации. Лекува и най-малките пациенти.

Час се запазва най-лесно през Супердок. Практикува в Пловдив, на ул. Леонардо Да Винчи №18 и реагира на тел. 089 580 8174.

Орлин Баев

Работи по метода на естествената психотерапия наред с традиционната поведенческа. Нарекъл я е терапия за излекуване на душата.

Изисква от пациентите си предварително да се запознаят с някои негови публикации и записи и с методите на използваните от него хипнотерапия, трансперсонална психотерапия и невро-лингвистично програмиране. Освен това те трябва да демонстрират готовност за реално изменение.

Проблеми, по които помага Баев са панически и тревожни разстройства, вегетативна дистония, ОКР, хипохондрия и други фобии. Работи със зависими, върху партньорски отношения, заекване. Е

Еднократна негова консултация струва 70 лв. Практикува на ул. Коломан 1 в столицата, в стая 302.

Георги Антонов

Кл. психолог и психотерапевт, работи по метода психодрама. Председателства едноименния институт, участва в обучителни организации, има активна международна дейност. Специализирал е в лечението на зависими от опиати. Практикува в София, частната му практика е на ул. Кирил и Методий 91, връзката с него е чрез 0896708870.

Мариана Кодинова

Пловдивският психолог събира отлични отзиви от пациенти в интернет. Определят я като приветлива, умееща да изслушва, внимателна. Има опит с деца-пациенти, работи по метода на психодрамата. Намира се в Дом Левски, кабинет 26 и отговаря на 0885649685.

Видео:

Даниела Стоева

Д-р Даниела Стоева е психиатър със специализация в съдебната психология. Има квалификации по ресоциализация, депресивни разстройства, Бериатрична психиатрия, принудително настаняване, биполярно разстройство и спешна психиатрия.

Практикува в Добрич на две места – в Центъра по психично здраве и в ДКЦ 1.

Даниела Василева

Самоопределя се като добронамерен човек, търпелив, оптимист, с умение да чува. Магистър психолог, води тренинги. Участва в изследователски проект за насилието и неговата превенция. Практикува във Варна, на адрес Възраждане 12, 0889281952.

Стефка Петкова

Нейният девиз е, че всичко подлежи на поправяне, докато сме живи. Тя е клин. психолог и терапевт с над 8-годишна практика. Работи и с деца, например по теми като детски страхове, агресия, нощно напикаване, прекалена активност и др. Има опит с клиенти, преживели тежки загуби. Други нейни силни теми са паническите и тревожни разстройства.

Практикува в Пловдив на Беломорска 46, 0887492930.

Венета Здравкова

Тя съчетава психологическата работа с хипнотерапията. Има университетско образование. Разгръща се към училищната психология и обучението на фирмен персонал. Използва хипноза за разплитане на трудни ситуации от миналото с цел да се изяснят и излекуват причините. Има опит в деактивирането на вредни поведенчески модели. Работи върху емоционални проблеми. Други силни направления са паническите атаки и фобии, посттравматичните разстройства и зависимостите.

Практикува на Иван Вазов 38 в столицата, 0878688511

Ренета Минчева

Тя участва като автор в екипа на аптеки Фрамар. Квалификацията й е психолог, силна практика – когнитивно-поведенческата. Работи на цена от 50 лв за сесия, чиято продължителност е 55 мин. Практикува на столичната ул. Болград 4, 0897716693.

Антония Бойчева

В практиката си Антония Бойчева използва следните основни техники:

 • Комбинация от психо- и поведенческа терапия за изследване на мислите, които провокират и пораждат притеснителните чувства;
 • Т.нар. мотивационно интервюиране, чиято цел е да създаде мотивация и да въвлече клиента в усилията за промяна;
 • Схема терапия – метод за личностна промяна, която използва психоанализа, гещалт и др. терапии.

Бойчева предоставя помощ при здравна тревожност, хронични болки, емоционално хранене, психосоматични разстройства, ниска самооценка, житейски трудности и др.

Практикува на столичната ул. Струма 5, 0877696498. Приема и през уикенда.

Д-р Ленко Матанов

Консултира онлайн всеки следобед, като терапиите са от 15 до 60 мин. на цена от 10 до 30  лв. Младият обещаващ психиатър се представя във видеото.

Радостина Тодорова

Тя кани да я посетят чувстващите се разколебани, раздвоени и неуверени. Консултативен психолог, работи с когнитивни техники и др. методи за справяне с конфликти, подкрепа и емоционална интелигентност. Предоставя фирмени консултации за персонала. Практикува в МЦ Хипократ на бул. България в Пловдив, 0888506464.

Николета Николова

Николова предоставя индивидуални и семейни консултации. Работи по метода на психодрамата. Лекува деца и тийнейджъри, както и двойки с проблемни взаимоотношения. Сама посочва, че предпочитанията й са към дълбинната психология, която навлиза в несъзнателните нива на психиката.

Практикува на столичния бул. Васил Левски 121, 0894730583. Консултациите й с възрастни са 50 мин., с деца – 45 мин. Цената е съответно 50 лв и 45 лв, а за двойки – 60 лв.

Жулиета Темникова

Тя е член на фондация „Хестия”, която се концентрира върху диагностиката и изследването на детското развитие на психологично, социално и емоционално ниво. Работи приоритетно с малки пациенти, които имат поведенчески разстройства. Застъпва се за ранно откриване на проблемите в психическото развитие, още преди 6 години. За целта прилага психометрични тестове. Консултира родителите и учителите на нейните пациенти.

Темникова практикува на Васил Левски 94 А в столицата, 0887566545.

Даниела Кръстева

Практикува в Плевен (на ул. Странджа 67), но работи и дистанционно, онлайн за бърза реакция на тревожни състояния и за клиенти, блокирани в домовете си. Вярва, че нуждаещите се трябва да получават навременна психологична помощ, където и да се намират.

Работи с методите на когнитивно-поведенческата терапия, традиционна и ериксонова хипноза. Има опит със зависими от наркотици, практикувала е в наркокомуната Феникс. Връзката с нея е на тел. 0876513956.

Александрина Милчева

Няма незаети часове – този надпис ни посреща в профила на психолога в приложението Супердок. Милчева работи в кабинет Amelie на столичната ул. Христо Белчев 22А, като прилага методите на психологията и психодрамата. Специално работи с деца и младежи. Индивидуалните и онлайн терапиите при нея струват 50 лв, консултацията на родители е 60 лв.

Има опит по теми като тревожност, хранителни разстройства, депресивни и панически състояния. С деца работи при загуба, привързване, заекване, страхове и др. проблеми. Квалифицирана е в обсесивно-компулсивните разстройства и подкрепата на деца в траур.

Вижте непременно и ТОВА:

Каква е разликата между психолог, психотерапевт, психиатър и психоаналитик?

Ивелина Георгиева

Варненският психолог Ивелина Георгиева съчетава в практиката си редица психологически и алтернативни техники като ТЕС и Теталечение. Има познания и използва кинезиология, акупунктура, звукова терапия.

Работи целенасочено с деца и семейства. Има опит в разрешаване на житейски трудности и кризи, в консултирането на осиновители и осиновени деца, с изоставени и пострадали от развода на родителите си.

Практикува във Варна на ул. Басанович 9, 0878338643.

д-р Георги Арсенов

Той е психиатър в Александровска болница и главен асистент в столичния център по наркомании. Има пит в наркотичната и алкохолната зависимости.

Други специалисти в областта на химическите зависимости са психиатрите д-р Валя Георгиева, д-р Пламен Петров, д-р Георги Василев, психолозите от София Боян Страхилов (0898481111), Цвета Таманова (0885808076), Димитър Неделчев (0883492476), Юри Кацаров (0889744248), Александър Канчелов (028655148 ) в София, Видин и Стара Загора, Дияна Беязова от Бургас, Петя Попова от Сопот (0896012365), Петя Тухлева от Пловдив (0896290729).

Ако избраният психотерапевт не ни подхожда?

Ако един специалист твърди, че със сигурност ще ни излекува и повече няма да имаме психологически проблем, направо търсете друг. Този трудно би могъл да се нарече професионалист. Психологическото лечение е продължителен процес, който минава през различни етапи, прилича на търсене и никой не може да гарантира излекуване от първия миг.

Друг вариант – с психолога всичко е наред, но той ни напряга и не ни предразполага. Човекът може да е отличен специалист, но с него да не се получава контакт. Такъв психотерапевт също би трябвало да се смени – без вина от негова страна, просто той няма да ни помогне на 100%.

Първоначално ще се ориентираме по следните опорни точки:

 1. Съмнително образование и неясни обещания за лечение – пациентът има право да попита за образованието и да поиска да види дипломите. За да не станете жертва на неквалифициран специалист, попитайте го за неговата методика, процеса на лечение и очакваните резултати. След това проверете данните в интернет;
 2. Прилагане на некоректни методики – случва се специалисти да работят с два или три определени метода, а към тях да се обърне пациент с различна нужда. Например страдащ от панически атаки има нужда от когнитивна терапия. Ако се обърне към психоаналитик, той би трябвало да го препрати към колега, а не да се заеме с лечението му. Но не всички професионалисти се отказват от клиенти и се опитват да ги лекуват с некоректни методи, влошавайки проблема.
 3. Терапията минава лесно – това може да е белег, че проблемът е решен. А може да показва, че не се върши лечебна работа. Ако чувствате, че не получавате очакваната помощ, обсъдете го с терапевта. Ако той е добър специалист, ще смени формата на работа, ще постави нови цели, ще смени стратегията или ще подбере друг специалист, към който да ви изпрати.

Психологическата работа изисква пълното, на 100% внимание и участие на пациента. Без нашите усилия успешната развръзка не е възможна.

И едно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

online онлайн психотерапия психолог

Онлайн психотерапията – алтернатива на посещението при психолог

Няма статистика за менталното здраве на българина, но според психиатри поне един на десет в …

Едно мнение

 1. Мика Микова

  Детският психиатър Николай Неделчев е много печен. Умее да общува с децата и това е негов абсолютен дар от Бога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *