Ноотропил, Пирацетам, Сомазина, Кавинтон
Как ще ви подейства Ноотропил, ако го съчетаете с алкохол? По-добре не пробвайте!

Ноотропил 1200, 800 или Пирацетам? Мнения за сироп и ампули

Как действа Ноотропил 1200 и от 800 мг.? На таблетки, сироп и ампули. Мнения. Пирацетам като заместител. Сомазина. Може ли с алкохол? Кавинтон. Как се спира?

Още в текста: Показания и дозировка на ноотропил. Таблетки 800, 1200 или 2400 мг, кога? Сашета, сироп или ампули? Действие и описание на пирацетам. Противопоказания, странични ефекти. Подобно лекарство: Кавинтон. Луцетам. Мнения, отзиви и коментари от форум. Против инсулт. При деца. Нерви и при панически атаки. За памет. За отслабване. При аутизъм. Шизофрения. При алкохолизъм и махмурлук. При паркинсон. Световъртеж

Ноотропил е специфичен медикамент, който съдейства за възстановяване на мозъчните функции след събития като хипоксия – кислороден глад, инсулти и отравяния. Не е психостимулант, нито може да упражни седативно действие (framar.bg).

Ноотропил се използва за лечение на състояния с нарушена памет и внимание, при неволеви мускулни съкращения, световъртеж и шум в ушите, при деца с дислексия. Поради специфичното действие на ноотропил върху кръвообращението може да се прилага при кризисни епизоди на сърповидно клетъчна анемия.

Дозирането ва воотропил зависи от диагнозата, възрастта и общото здравословно състояние на потребителя. Приемът е по схема и под контрол; дневната доза се поглъща разпределена на 2 до 4 части, с вода. Терапията е продължителна и обикновено дава ефект след 6-12 седмици. В хода на лечението дозите могат да се намалят или увеличат; преценката на специалиста е индивидуална за конкретния пациент. При някои диагнози дневната доза обичайно е 2.4 до 7.2 г дневно, но има и такива случаи, при които се започва със 7.2 и на всеки 3-4 дни се увеличава с 4.8, докато достигне дневния лимит от 24 г. Логично е да се допусне, че при лечението на деца, пациенти в напреднала възраст или с бъбречни заболявания дозите са значително по-ниски.

Таблетки 800, 1200 или 2400 мг, кога?

Ноотропил е продукт на повече от 50 години, доста изследван и широко прилаган. Популярен е още като пирацетам, наричан е когнитивен подобрител и интелигентен наркотик (!). Една от темите, свързани с него, е за правилното му дозиране. Ако дозата е твърде ниска няма да има очаквания ефект, а ако е по-висока от необходимото може да се получи главоболие, нервност и стомашно-чревен дискомфорт (nootriment.com).

Обикновено лечението с ноотропил започва с доза за деня 4-5 г, разпределени за два до четири приема поравно. В съотвествие с това се избира и вариантът на таблетките, които са съответно от 400, 800 и 1200 мг. Ако производителят е един и същ, а дневната доза е по-висока, има логика да се избере по-силната капсула, тъй като се касае за грамаж единствено. Този продукт може да се приема по-лесно и разтворен във вода или сок, което ни ориентира и към друг вариант – ноотропил под формата на прах, гранули или изобщо консистенция за разтваряне в дозирани сащета.

Много е важно дневната доза да се разпредели на равни части за през целия ден, тъй като действието на този продукт е сравнително кратко – само два-три часа, и е необходимо режимът да се поддържа от сутрин до вечер през равни интервали от време.

Сашета, сироп или ампули?

ноотропил
Приемът на ноотропил трябва да бъде назначен от лекар

В зявисимост от състоянието на пациента може да се препоръча прием на ноотропил под друга форма – сашета за разтвор при затруднено преглъщане, ампули или инфузионен разтвор ако пациентът е в безсъзнание. Ампулите и инфузионният разтвор се вкарват само в болнични условия. При избор на ампули наличните дози се инфектират през няколко минути според дозата; при венозно вливане дозата се разпределя за бавен прием през целия ден.

Вижте и ТОВА:

Мнения: Как се ползва Ноотропил за оросяване на мозъка, памет и след деменция или инсулт. Цена

Действие и описание на пирацетам

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Пирацетам е активният компонент на ноотропил (framar.bg). Благодарение на дейсието му върху невровите и мембраните на мозъчните клетки се възстановява или стабилизира проводимостта на нервните пътища и се съхраняват паметта, способността за концентрация и внимание, мисловната активност. Това е важно въздействие при състояния на дефицити, причинени от кислороден глаз, кръвоизлив в мозъка или мозъчно заболяване.

Освен това пирацетамът подобрява пластичността на червените кръвни клетки – еритроцитите, предотвратява образуването на тромби и стесняване стените на кръвоносните съдове, което се случва при пациенти със сърповидно клетъчна анемия (medicine.bg).

Заместител на Сомазина

Заместител на СомазинаМного хора през последните месеци питат “Кой е добрият заместител на Сомазина?”. Лансира се версията, че може това да стане с Цитизин. Цитизин обаче е добавка, която няма как да бъде равностойна на лекарство, което по правило се предписва от лекар. Друго широко коментирано лекарство е Пирацетам. Но и това не може да стане на своя глава и да гълтате Пирацетам или Ноотропил без лекарско предписание. Да, ако са изпълнени един куп условия, тези средства може да се използват като заместители на Сомазината, но това трябва да се реши от лекаря ви, иначе последствията биха могли да бъдат непредвидими.

Противопоказания, странични ефекти

Ноотропил не се препоръчва при алергия към някоя от съставките. Не се прилага при кръвоизливи, включително мозъчен, при бъбречна недостатъчност, хорея на Хънтингтон, при бременност и кърмене.

ноотропил
На ноотропил се гледа и като на възможност за мобилизация на мозъка

Страничните ефекти от лечението с ноотропил могат да са алергична реакция, обриви и уртикария, нервност, повишаване на теглото, депресивни състояния, слабост и сънливост, световъртеж, стомашно-чревни смущения: болки, гадене, повръщане, диария; тревожност и обърканост, халюцинации (framar.bg).

Подобно лекарство: Кавинтон

Кавинтон под формата на таблетки или ампули се използва при болестни състояния, причинени от влошено мозъчно кръвообращение. Въздейства при проблеми със зрението или слуха, причинени от нарушено мозъчно кръвообращение. Прилага се и за овладяване на неврологични и психосимптоми, свързани с въпросните нарушения. Продуктът е подходящ при съдово-вегетативни проблеми на климактериума. Медикаментът не е подходящ при бременност, кърмене и сърдечни смущения.

Препоръчителната доза по лекарска преценка е 1-2 таблетки три пъти дневно. Пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми приемат стандартната доза (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Луцетам

Луцетам е ноотропен медикамент с активна съставка пирацетам (framar.bg). Това е един от медикаментите, които – подобно на ноотропил, подобряват мозъчните функции като оптимизират паметта, концентрацията и вниманието. Луцетам въздейства положително на нервните клетки в мозъка, като ги прави пълноценни в обмена на информация и провеждане на сигналите.

На базата на оптимизираната обмяна на веществата мозъчните функции се активират, като се нормализират засегнати от различни въздействия сегменти на кръвообращението или се повишава издръжливостта на мозъка при умствени натоварвания.

Медикаментът предпазва от образуване на тромби в мозъчните кръвоносни съдове.

Мнения, отзиви и коментари от форум

  • Robertobaggio от data.bg: “Вярно ли е,че Ноотропил-а може да се използва когато си в сесия примерно или когато трябва да запомниш голямо количество информация ?”
  • Snoopanddmx от data.bg: “Аз лично не вярвам на такива неща – хапчета, чайове, орехи… Не казвам, че не помагат просто помагат примерно 1-2 %, но в никакъв случай няма да станеш “мозък” само с едно прочитане на нещата. Майката му е четене, записване на важните неща, вникване в информацията и така.”
  • Mcduck от data.bg: “Стимулира оросяването по принцип. И май се купуваше с рецепта.”
  • Reza от bg-mamma.com: “Ноотропила го пият някои студенти за да учат по-добре:)
    Споко, не е страшно лекарство.
    Повишава мозъчната активност.”
  • Чипоноска от bg-mamma.com: “ Аз пих ноотропил /Lucetam/, в следствие на което получих страхотен световъртеж, който все още не мога да оправя и се появява почти всеки ден и напълнях с 10 кг. Не мога да кажа, че е оправил заболяването за което ми го изписаха. Не съм доволна от него.”

Против инсулт

ноотропил
Ноотропил съдейства за съхраняване на мозъчните функции

Ноотропил е един от продуктите, успешно поддържащи мозъчното кръвообращение – това го прави подходящ за профилактика на инсулта в рискови пациентски групи (blitz.bg). Ако ваш близък получи инсулт и вие сте наясно с признаците му, разбирате какво се случва и искате да помогнете преди идването на медицински екип, може да се даде ноотропил или глицин. Някои коментари в тази посока са противоречиви, но универсалното свойство на ноотропил все пак си остава подобряването на кондицията на мозъчните клетки и нормализиране на мозъчното кръвообращение.

При деца

Ноотропил се прилага при деца в случаи с дислексия. Прилагането става само по лекарско предписание – лекуващият определя дозата и продължителността на приема, както и цялостната терапия, част от която е приемът на ноотропил (puls.bg).

В отделни коментари (bg-mamma.com) се изказват опасения за безопасността на приема на този медикамент от деца. Коментира се и това, че медикаментът не се използва за пациенти деца в СЯЩ и Великобритания поради някои от страничните му ефекти.

Пациентските листовки обаче съвсем ясно споменават прилагането на ноотропил за лечение на дислексия при деца заедно с говорна терапия.

Нерви и при панически атаки

Ноотропил е един от медикаментите на т.н. ноотропна група – заедно с нобен, невромедин, пирацетам, гинкго-билоба, танакам (avangardisco.wordpress.com). Специалистът може да препоръча някой от тях – например ноотропил, при депресивни състояния, тревожност, панически атаки. Ноотропил стабилизира емоционалния статус, неутрализира липсата на мотивация, активира мозъчните функции. Възможно е обаче като страничен ефект да се прояви емоционална и физическа свръхвъзбуда, хиперактивност.

За памет

Способността на ноотропил да подобри мозъчните функции, да “избистри” и увеличи мощта на паметта често са причина медикаментът да бъде търсен от студенти по време на изпитните сесии. По условие ноотропил подобрява краткосрочната памет, оптимизира операциите за възстановяване на възприета информация, подобрява способността за свързване на факти и запаметяването им. Дава възможност за успешно обучаване, възприемане и разбиране на нова информация, запомняне – систематизирано – и възможност за възпроизвеждане.

За отслабване

Ноотропил по-скоро причинява увеличаване на теглото – промените в метаболизма на хранененето са сред страничните ефекти от приема му (medicine.bg).

В отделни случаи е възможно да се проявят дразнения на стомашно-чревния тракт: дискомфорт, гадене и повръщане. Ако приемът продължи и тези странични ефекти са постоянни, неизбежно ще се получи намаляване на теглото като косвен ефект.

При аутизъм

Ноотропил е медикамент, който е част от лечението при аутизъм. В такива случаи е важна точната диагноза, потвърдена чрез специфични изследвания. Обикновено се дават малки дози от медикамента, които се увеличават постепенно до достигане на ефективна доза. Медикаментът се прилага например в случаи със забавено проговаряне у малки деца.

Шизофрения

Ноотропните медикаменти като ноотропил, пирацетам и луцетам се включват като компонент от комплексна терапия при шизофрения. Преценката за прилагането на ноотропил е индивидуална; обикновено се назначава дневна доза от 1200-1600 мг дневно (psyportal.net).

При алкохолизъм и махмурлук

Пирацетам и ноотропил могат да помогнат за възстановяването на нормалното светоусещане след препиване, при махмурлук. Медикаментите ноотропи подобряват кондицията на нервните клетки, оптимизират нервните трасета в мозъка, балансират кръвообращението. Спасяват от главоболие и липса на мотивация.

При Паркинсон

Прилагането на пирацетам и ноотропил при болестта на Паркинсон подобрява вазомоторните реакции на потребителите (chemaxpharma.com). Отчитат се при системни наблюдения адекватни отговори на външни събития, по-бързи и точни реакции и цялостно общо нормализиране на състоянието.

Световъртеж

Световъртеж и шум в ушите с или без нарушено равновесие – това е едно от програмните приложения на ноотропил (framar.bg). Препоръчваните дневни дози варират от 2.4 до 4.8 г, разделени на два или три равни приема. Продължителността на терапията се определя от лекуващия. Добре е да се знае, че подобрението може да се почувства много скоро – в такива случаи не бързайте самоволно да спирате медикамента. За трайни резултати обикновено са необходими 6 до 12 седмици.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

12 Мнения

  1. На какъв лекар трябва да отида, за да ми предпише ноотропил? А дали ще го направи само за учене?
    Никога не съм използвал подобни медикаменти, но напоследък не мога да смогна с работа (имам много отговорна работа) и учене едновременно, а имам много тежък международен изпит, за който уча вече пети месец и всичко жертвам, но не мога да изкарам колкото ми трябва за топ университет.
    А има ли още по-подходящ медикамент за моя случай?

  2. Пирацетам /пирамем/ чист 99 % прахообразен предлага.
    Цена: 500 гр. – 20 лв. и куриерски.
    За контакт 0876265091.

    • Здравейте. Извинете търся си сиропа за деца- нотропил. Може ли да ми съдействате. Знам, че го има в Гърция и Турция.
      Благодаря6

  3. Павлина Д.

    Понижава ли кръвното Ноотропил?Вземам вече може би година,първонамално 2х1200мг,а сега само 1табл.сутрин,но вече дни наред поддържам ниско кръвно,вчера 55 на 80!Дали има връзка,за да направя почивка и за колко време?Предписаха ми го за залитане и увреден слухов нерв.

  4. Матина Велчева

    Здравейте, имам две опаковки от сиропа, ако някой има нужда…

  5. Михаела

    Здравейте Мартина Велчева, наличен ли е сиропа на Ноотропил, бих искала да го взема. 0888 61 66 66

  6. Здравейте, г-жо Велчева. Искам да го взема сиропа, има ли такава възможност? 0888220998

  7. Йорданка Спасова

    За мен Ноотропила е изключително лекарство.Преди 25 г.майка ми беше с исхемичен инсулт. Имах от Германия ампули с ноотропил и само след 5 системи тя се прероди-изчезна говорния дефект,мътния поглед. Преживя още 12 г. до 81г.

  8. Нина Петрова

    някой ползвал ли го е при деменция и как действа

  9. Валентина

    Дали помага при деменция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *