ефективно лечение на глаукома
Изследвания и операция на глаукома.

Какво е глаукома, кой боледува и как се лекува

Медикаментозно лечение на глаукома, лечение с операция – кога се налага. Симптоми и признаци. Билки и капки за очи от народната медицина. Съвети на офталмолог

Под глаукома се разбират група очни заболявания, при които се развива повишено вътреочно налягане.

Говорим за последици като изменения в зрителното поле, хлътване на оптичния диск, атрофия на зрителния нерв.

Здравословният проблем глаукома може да е по рождение, но може и да е придобит. Първият тип е свързан с нарушено развитие на очите в ембрионален стадий – често причина за това са вътреутробните инфекции при паротит, токсоплазмоза, грип, рубеола, както и заболявания на майката от рода на тежки ендокринни патологии, въздействие на високи температури или облъчвания.

Вторият тип е поява на глаукома под въздействието на външи фактори или като последица от други заболявания. Основните видове придобита глаукома са първична и вторична. Първичната може да е откритоъгълна, закритоъгълна или смесена. Този тип глаукома обикновено се развива бавно на фона на повишено артериално налягане. Промените в зрението са постепенни и човекът, който ги понася, обикновено не си дава сметка за тях до момента, в който зрението му започне да се влошава.

Вторичната глаукома се развива в резултат на възпалителен процес, травма, оперативна намеса, поява на тумор, диабетни усложнения.

Говори се също за остра форма – при нея смущенията в зрението настъпват изведнъж и придружени с болка; детска глаукома – проявява се в съответната възраст и също има бързо развитие.

Кой боледува от глаукома?

Кой боледува от глаукома и кои са причините за това тежко заболяване? Разумно е да разгледаме причините, които водят до споменатите промени в зрителния апарат. Ето ги:

  • Повишено вътреочно налягане или офталмохипертензия;
  • Възраст над 50 години;
  • Етническа и расова принадлежност – у негроидните народи заболяването е значително по-често срещано;
  • Хронични заболявания на очите – катаракта, иридоциклит, хориоретинит;
  • Очни травми;
  • Общи заболявания – атеросклероза, хипертония, затлъстяване, захарен диабет;
  • Стрес;
  • Продължителен прием на медикаменти от рода на антидепресанти, психотропни вещества, антихистамини;
  • Наследственост – съществува повишен риск за поява на глаукома у членове на фамилии, където заболяването вече е засегнало някого.

Откритоъгълна глаукома – симптоми

глаукома
Нелекуваната глаукома може да доведе до слепота

При диагностициране на глаукома се проследяват две основни характеристики: повишено вътреочно налягане – дали то е налице и постоянно ли е; чувства ли пациентът загуба, “пропадане” на част от зрителното поле.

Откритоъгълната глаукома обикновено се появява при хора над 50 години; това е постепенно отслабване на зрението в резултат на дегенеративни промени в тъкани и нерви на зрителните органи. Промяната е толкова плавна, че хората започват да се тревожат едва когато зрението им е силно отслабено – тогава се поставя диагноза, но процесът е необратим и възстановяването е невъзможно.

Откритоъгълната първична глаукома обикновено се квалифицира според степента на проява на клиничните признаци и стойностите на вътреочното налягане. Стадиите й са следните:

  • Първи или начален стадий – няма промени в периферното зрение, но са налице неголеми в централното; наблюдава се начално хлътване на зрителния диск;
  • Втори стадий, развита глаукома – периферното зрение се стеснява с повече от 10 градуса, напредват промените в зрителния диск, т.н. екскавация или хлътване;
  • Трети стадий, напреднала глаукома – налице е концентрично стесняване на зрителното поле с повече от 15 градуса, в един или няколко сегмента от точка на фиксацията; хлътване на зрителния диск.
  • Четвърти стадий, терминален – пълна липса на зрение, възможно остатъчно зрение ; ако централните зони на окото са прозрачни и очното дъно се вижда, налице е атрофия на зрителния нерв.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Възможно е при всички тези промени вътреочното налягане да е с нормални стойности. При поставянето на точна диагноза по принцип случаите на глаукома се квалифицират като нормални, с умерен повишено или с високо вътреочно налягане. Повишеното или високо налягане означава ускорено протичане на негативните процеси, които водят до загуба на зрението.

Закритоъгълна глаукома

Проявата на тази форма – закритоъгълна глаукома, е свързана с невъзможността на дренажната система на окото да транспортира намиращата се вътре в него течност по естествения й път. На практика имаме пълен или частичен блокаж в зоната между ириса и роговицата – обикновено там се образува ъгъл от 45 градуса, но при някои хора ъгълът е по-малък и при разширяване на зеницата периферията на ириса блокира въпросната дренажна система. Вътреочната течност не може да премине в предната камера и налягането зад ириса нараства. Такива ситуации се създават при малки очи, свръхпродукция на вътреочна течност, тесен ъгъл между ириса и роговицата – анатомична особеност. Вътреочното налягане се повишава периодично, като в един момент това се случва в остра форма и със силни болки. Такива прояви са възможни при продължително пребиваване в тъмно помещение или полумрак, прием на голямо количество течности, стрес и емоционално напрежение. Наблюдава се остър пристъп на глаукома с болки в окото и съответната зона на главата, почервеняване, виждане на разноцветни кръгове при поглеждане към светлинен източник.

  • Разбира се – подобно състояние изисква незабавен старт на лечението. Добре е още в началото на терапевтичния курс да се направи пълна характеристика за щетите, които зрителните органи вече са понесли. Тук е възможна квалификация в зависимост от степента, в която са прогресиралинегативните изменения: говорим за стабилизирана и нестабилизирана глаукома (квалифицира се остротата и полето на зрение).
глаукома
Възел на проблема е повишеното вътреочно налягане

Ако се установи, че няма отрицателна динамика, въпросната глаукома може да се определи като компенсирана. Ако се наблюдава влошаване или отрицателна динамика – субкомпенсирана; декомпенсирана е при остър пристъп  с рязко влошаване на зрителните функции.

Опасната глаукома, както вече стана дума, може дълго време да протича безсимптомно и пациентите да потърсят помощ едва когато нещата са станали необратими. Какво трябва да ни стресне, за да си поискаме от личния лекар направление за офталмолог:

  • Загуба на част от зрителното поле – не миждаме някои предмети и хора “от периферията”;
  • Виждаме разноцветни кръгове, ако погледнем към лампата;
  • Виждаме замъглено;
  • Често сменяме очилата – диоптърът се променя твърде бързо;
  • Често имаме болки на челото, в зоната над веждите.

Опасно: остър пристъп на глаукома

Острият пристъп на глаукома изисква незабавно лечение. Симптоматиката е такава, че никой не би т ърпял, без да потърси лекарска помощ: болките в окото са разкъсващи, обхващат черепа, наблюдава се гадене и повръщане, смущения в сърдечната дейност. Прегледът установява оток на роговицата, разширена зеница и свита предна камера, кръвоизливи по зрителния нерв, окото е като вкаменено.

При спешно снемане на анамнеза пациентът трябва да съобщи кога за последен път е ходил по голяма и малка нужда, измерва се артериалното му налягане. Освобождаването на чревния тракт е свързано с отпускане на свитите в спазъм кръвоносни съдове, нормализиране на артериалното налягане и с голяма вероятност – нормализиране и на вътреочното налягане и преминаване на пристъпа. За неутрализиране на пристъпа се прилагат специфични медикаменти венозни вливания, мускулни инжекции с аналгетици и пр. Резонно такъв тип терапия се провежда в болнична обстановка и след нормализиране на състоянието се препоръчва оперативно лечение.

Диагностиката: дали това е глаукома?

Опитният офталмолог не се затруднява особено да постави точна диагноза – глаукома, но медицината разполага с немалко точни методи за нейната проверка. Коректното диагностициране включва два типа изследвания:

Офталмологично; провеждат се компютърни изследвания за остротата на зрението, обхват на зрителното поле, т.н. сляпо петно – визиометрия, периметрия, кампиметрия. Биомикроскопският анализ показва разширени кръвоносни съдове по конюнктивата, разширени вени, пигментни аномалии. Прилагат се методи като тонометрия, тонография, офталмоскопия, оглед с лещи на Голдман, томография на ретината, проби с натоварване, при които се разширява зеницата, и т.н.

Общо; стандартното клинично изследване на кръвните показатели – включително на кръвна захар, биохимичен анализ на кръв, консултации с кардиолог, невропатолог, ако е необходимо – ендокринолог, тъй като наблюдаваната глаукома може да е резултат на нелекувано хронично заболяване и от това заболяване да зависи по-нататъшното развитие на очния проблем.

Лечение на глаукома

Пациентите с потвърдена глаукома са наясно, че от това заболяване няма излекуване – но прогресията му може да се ограничи или дори да се спре за дълго време. Успехът зависи от рано “хванатата” болест, от лекаря и от съдействието на пациента – общи принципи за всяко заболяване.

Ето какви са методите за лечение на глаукома:

Местно медикаментозно лечение: използват се производни на простагландините, капките за очи траватан или ксалатан – поставя се по една капка във всяко око преди сън. Друга група са бета-адреноблокерите, при които трябва да се отчита състоянието на сърцето и бронхите: такива са капките тимолол или бетоптик – поставят се на всеки 12 часа. Следват миотици като пилокарпин: по една капка в засегнатото око до три пъти дневно – при закритоъгълна глаукома. Друга група са капките, които ограничават производството на вътреочна течност – азопт, трусопт; слага се по една капка два пъти дневно. Практиката е отначало да се изпише един вид капки, например производните на простагландините. Ако лечението няма ефект се прибавят и други капки. Терапевтичната схема се изработва само по лекарско указание и под контрола на офталмолог. Макар да става дума за малки дози, трябва да се знае, че някои от препаратите са токсични и дават доста странични ефекти. Капките за намаляване на налягането трябва да се прилагат постоянно, защото само така се забавя развитието на глаукомата.

Дайте мнение и Вие тук!
глаукома
Коварната глаукома отнема зрението неусетно

Невропротектори – задължителни са, защото глаукомата поразява нервната тъкан. Препоръчват се витамини С, А, Б, специфични медикаменти като емоксипин, хистохром, теофилин, пентоксифилин. Най-добре е пациентите с глаукома един или два пъти в годината да постъпват в стационар за провеждане на терапевтичен курс с такива медикаменти.

Физиотерапия – когато това е необходимо, могат да се прилагат методи като електростимулация на зрителния нерв, магнитотерапия, лазерна терапия.

Оперативно лечение – препоръчва се, ако консервативната терапия се е оказала неефективна. Съвременната офталмология разполага с модерни технологии и техника, чрез които може да се постигне добър ефект. В зависимост от базата, която е достъпна за даден пациент, може да се направи и лазерна операция, с която да се оптимизира стесненият ъгъл между ириса и роговицата, или да се оформи нов път за оттичане на проблемната течност в окото.

Ако един случай на глаукома бъде запуснат и не се лекува адекватно, е възможно заболяването на достигне до терминален стадий – това е моментът, когато е настъпила слепота, болките са непоносими и единствен изход е отстраняването на болното око.

Офталмолозите са на мнение, че увлечението на немалко хора по средства от народната медицина е напразно губене на време, че глаукома не се лекува по този начин.

Лекува ли народната медицина глаукома?

Не са малко хората, които твърдо вярват във възможностите на народната медицина да се справи с проблема глаукома. Много се залага например на екзотичния продукт мумио, който трябва да се приема по следния начин:

  • Разтворете 0.2 г мумио в чаша вода. Изпивайте такава доза два пъти дневно на гладно – веднъж преди обяда и втори път преди лягане вечер. Изпълнявайте програмата в продължение на 20 дни.

Ето и някои билки и билкови комбинации, за които се твърди, че постигат забавяне на дегенеративните процеси:

  • Една супена лъжица измита и наситнета водна леща се залива с водна чаша водка и се оставя да кисне четири дни. Получената настойка се прецежда и от нея се пият по 20 капки 2-3 пъти дневно. Водната леща може да се приема и прясна – смесена с мед в съотношение 1:1. От сместа се приема по една чаена лъжичка два пъти дневно.
  • Смесват се хубаво по 35 г риган и бял имел с 30 г репей. 2-3 супени лъжици от сместа се заливат в термос с половин литър вряла вода, съдът се затваря. След два часа се прецежда и се прибира в стъклена бутилка в хладилника. От запарката се пие по една трета чаша три пъти дневно, след хранене.
  • Две части плодове от глог се смесват с по една част зимзелен, бял имел, бял равнец, полски хвощ. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряла вода и се вари на водна баня 15 минути. Отдръпва се от огъня и след половин час се прецежда. Пие се по половин чаша 2-3 пъти дневно.

Какво казват лекарите за лечението на глаукома с билки

Глаукома – това е заболяване, с което народната медицина не е в състояние да се справи. Такава е позицията на официалната медицина: може да се постигне облекчение като съпътстваща терапия, но окончателно излекуване не е възможно.

Глаукома се лекува сложно и комплексно. Съществена роля в комплексното лечение играят медикаментите, чиято роля е да намалят вътреочното налягане. Лекарства и физиотерапия се комбинират в опит да се коригира нарушената хемодинамика и метаболитни процеси, а когато се налага – идва ред на хирургичното решение. Прилагането на медикаменти е изключително сложно и изисква съставянето на индивидуален терапевтичен план.

Не бива да се забравя и фактът, че официалната медицина пристъпва към лечението на глаукома след множество изследвания и анализи, които липсват на лечението “по бабешки”. Да поменем и това, че лекарят офталмолог в хода на лечението може да комбинира повече лекарства, да ги заменя през няколко месеца, за да не привикне организмът към тях, и т.н. при остър пристъп на глаукома медицината буквално впряга цял арсенал от медикаменти, засегнатото око се наблюдава и се поставят капки през десетина минути – като постепенно интервалите се удължават. Освен капките има перорален прием на медикаменти, понякога – венозни вливания чрез системи, в други случаи се поставят пиявици на слепоочието. Ако кризата не се овладее за 24 часа – следва операция.

Няма как народният лечител да предприеме микрохирургичната намеса, чрез която офталмологът подобрява движението на течността в окото и по този начин се регулира вътреочното налягане. Част от комплексното лечение са мерките за укрепване на организма като цяло, балансиране на имунната система; реализира се подкрепа с антиоксиданти и витамини, стабилизиращите програми подобряват кондицията на кръвоносни съдове и нерви. На помощ идват и съвременни методи като електростимулация на зрителния нерв и ретината, лечение с променливо магнитно поле, нискоенергетично лазерно облъчване и пр.

След всичко казано за отношението към народната медицина да не излезе, че старите рецепти не вършат никаква работа! Напротив – но е добре да се изясни, че билковото лечение играе като допълнителен фактор. След консултация с лекаря може да си изберете някои от лековитите растения, които допълнително подобряват шансовете за стабилизиране на зррастения са арника, водна леща, бреза, дива ягода, бъзов цвят, жълт кантарион, кестен, невен, глог, риган, бял имел, женшен, исландски мъх, боровинка, босилек и други.

Още варианти на народната медицина

Макар да се счита, че народната медицина не е в състояние да излекува един човек с глаукома – тя може съществено да допринесе като съпътстващ фактор при консервативните терапии. Ето още няколко рецепти за отвари и настойки от билкови букети:

  • Вземете по 10 г семена от анасон, копър, кимион и кориандър. Залейте сместа с половин литър вряла вода и оставете да се запарят два часа. Прецедете; от течността се пие три пъти дневно по 100 мл.
  • Смесваме по една супена лъжица маточина, дяволска уста, цвят от елда, канела, джинджифил, сладък корен. След хубаво размесване гребваме една супена лъжица и заливаме с 200 мл вряла вода. След час прецеждаме и пием три пъти дневно по 100 мл.

Народната медицина лекува глаукома с алое и мед: по една чаена лъжичка прясно изцеден сок от алое се смесва със същото количество мед. Добавя се една супена лъжица преварена вода. От получената течност всяка вечер се слага по една капка във всяко око.

За профилактиката на глаукома има значение здравословното хранене. Хубаво е редовно да се хапват дребните плодове, известни като антиоксиданти – синя и черна боровинка, червена боровинка, горски ягоди. Двадесетина плодчета дневно дават необходимата подкрепа на организма и в началните етапи от лечението на глаукома.

Вижте и ТОВА:

Глаукома. Как точно и къде се лекува? Симптоми и операция


Източници:

  1. http://www.webmd.com/eye-health/glaucoma-eyes
  2. http://www.glaucoma.org/glaucoma/
  3. https://nei.nih.gov/health/glaucoma/glaucoma_facts
  4. http://www.medicalj.ru/diseases/ophthalmology/804-glaukoma

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Родопско мумио. Цена и откъде да купя истинско мумио. Мнения и ползи.

Мумио, шилажит. Мнения. Откъде да купя родопско, цена

Родопско мумио. Цена и откъде да купя истинско мумио. Мнения и ползи. Как се използва …

2 Мнения

  1. Иванов

    Имам от силно доверен източник, когото следя във Фейсбук, две действащи рецепти за лечение на сравнително много очни заболявания-катаракта, глаукома, късогледство, далекогледство и макулна дегенерация. Една приятелка се излекувала като си е капала в очите сок от лоза. Той се получава рано в самото начало на всяка, когато по традиция се зарязват лозите. Другата рецепта е половин кило домашно, току що издоено мляко, се слага шепа лайка и се вари около 3 минути. След като успешно изстине, се слага да седи в хладилника и няколко дни се капе по няколко пъти капки в очите, до като се запази млякото от разваляне, после се прави нова лайково-млечна доза.

  2. мизерията е в основата

    Държат хората в мизерия, което води до безброй стресови ситуации и проблеми, а това на своя страна е предпоставка за сърдечни заболявания, глаукома и всякакъв друг вид заболявания…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *