половинка лексотан, мнения. Ксанакс по-добър ли е?
За сън: лексотан и алкохол?

Мнения за Лексотан и странични ефекти. Половинка хапче за сън?

Половинка Лексотан (Lexotan). Взима ли се без рецепта? Как е с алкохол? Мнения, коментари. Странични ефекти. ОК ли е за сън? А Ксанакс?

За какво се използва медикаментът лексотан и безопасно ли е да се лекуваме с него? Най-общо, лексотан е бензодиазепин – медикамент за овладяване на тревожност във всичките й проявления.

В съзнанието на немалко хора лексотан – това е доброто розово хапче, което те спасява от напрежения, прилив на агресивност, необясним страх, от усещането, че си на прага на някаква лудост. Намирайки успокоение чрез таблетката лексотан, не един потребител вярва, че е решил проблема си. Но медиците са наясно, че това лекарство не е просто розово хапче за щастие, а сериозен медикамент за въздействие върху нервната система и мозъчната дейност. Има ясни правила за прилагането му и всяка самодейност по отношение на популярния лексотан може да навреди на здравето.

Листовка – какво не забелязваме в нея

В листовката за лексотан има няколко фрази, които ни карат да сме особено внимателни с приема на лекарството. Казано е например, че лечението с това средство става чрез първоначални малки дози, които се увеличават постепенно под лекарски контрол – до момента, в който се установи, че въздейства. Т.е. търси се най-ниската ефективна дозировка.

половинка лексотан, мнения
Лексотан – ефективен медикамент, с който не бива да се прекалява

Принципът на постепенност важи и за спирането на лекарството – терапията с лексотан се прекратява по схема и под лекарски контрол, при плавно намаляване на дозите. Това означава, че медикаментът създава зависимост и че състоянието на един потребител може да се влоши, ако той самоволно прекрати приема. При такива обстоятелства се проявяват симптомите на отнемане: главоболие, напрегнатост, изтръпване и мравучкане на крайниците, свръхчувствителност към светлина, халюцинации, гърчове.

Има и уточнение, че обичайният срок за прилагане на лексотан е не повече от 12 седмици. Колкото по-дълго сте се лекували с лексотан, толкова по-продължителен е периодът на спирането му.

Депресия – антидепресант ли е?

Лексотан е транквилизатор – т.е. успокоително средство, което се използва като допълнително и временно средство при тревожност и депресии. Комбинира се с антидепресанти; действието на лексотан настъпва бързо, докато на антидепресантите им е необходимо време за натрупване. Както всеки транквилизатор, при правилно дозиране лексотан успокоява, като може да причинява сънливост през деня. Тъй като действието на розовото хапче се приема добре, потребителят нерядко е склонен да злоупотребява с прилагането му. По тази причина набавянето му става само със зелена рецепта и при стриктно посочени дози и продължителност на лечението.

Дозировка

Дозирането на лексотан изхожда от индивидуалните потребности на всеки конкретен пациент. Точно по тази причина трудно може да се посочи стандартна дозировка – както вече стана дума, тя се определя практически под контрола на лекуващия. Винаги се започва с най-малката възможна доза и при отсъствие на ефект следва плавно увеличаване. Веднъж установена, дозата се разпределя за два-три приема дневно.

Още в текста: Листовка – какво не забелязваме в нея. Дозировка. Цена – капки, блистер. Време на действие. Кръвно. Странични ефекти, противопоказания, предозиране, вреден ли е? Абстиненция, зависимост, пристрастяване, отказване. С алкохол: бира или вино. Без рецепта? За сън, безсъние. Или ксанакс, траксен, диазепам, неолексан, ципралекс, деанксит. Бременност

Според фармакологичното описание прилагането на лексотан става при стандартна дозировка (най-ниската ефективна за конкретен пациент); средна при амбулаторно лечение, по 1.5 до три мг – през равни интервали, до три пъти дневно; висока при тежки случаи с хоспитализирани пациенти, по 6-12 мг, до три-четири пъти дневно.

Продължителността на приема е до 12 седмици, включително времето за постепенно намаляване и спиране на лексотан.

Цена – капки, блистер

коментари за лексотан и алкохол
Само лекар може да определи дали лексотан е подходящ за вашето състояние

Цената на таблетки лексотан от 3 мг е около пет лева за опаковка с 30 хапчета. По справки в лекарствените сайтове лексотан на капки не се предлага, но има препоръки при инцидентна потребност от успокоително да се вземат комбинираните капки от мента, валериан и глог.

Време на действие

“Демир

Дозирането на дневната норма лексотан и определянето на брой приеми става с помощта на лекуващия. Действието на медикамента може да продължи 7-8 часа.

Кръвно

При високо кръвно на психогенна основа контролът върху основния здравословен проблем ще повлияе върху стойностите на артериалното налягане. Прилагането на лексотан съдейства за неутрализиране на причините, които – при липса на други фактори – са определящи за кръвното налягане. Все пак лексотан не е медикамент за контрол върху кръвното налягане и ако епизодите с хипертонични пристъпи са чести, е необходима консултация с кардиолог.

Странични ефекти, противопоказания, предозиране, вреден ли е?

лексотан за сън, странични ефекти
Приемът на лексотан не бива да се спира рязко

Както всеки медикамент, и лексотан може да окаже вредно въздействие със страничните си ефекти. Логично те се проявяват при по-продължително приложение или при прием на високи дози. Тъкмо по тази причина лечението с високи дози лексотан е препоръчително да се провежда в болница.

Ето кои са най-често проявяваните странични ефекти от лекарството: състояния на объркване и емоционални нарушения, гняв и агресивност, халюцинации, кошмари, психози и поведенчески отклонения (medicine.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Допустими като прояви в началото на лечението с лексотан са главоболие, сънливост и замайване, объркване – но те са преходни и постепенно изчезват. Съобщавано е и за случаи на амнезия. Други нежелани реакции засягат функциите на стомашно-чревния тракт: гадене, повръщане, диария или запек, болки в корема. Регистрирани са случаи на мускулна слабост и постоянна умора, кожни обриви, затруднено дишане. При пациенти в старческа възраст са възможни падания с нараняване и счупване на крайници.

Лексотан не бива да се приема от пациенти с алергия към някоя от съставките, с тежки чернодробни страдания, дихателна недостатъчност, страдащи от сънна апнея. Не се препоръчва за деца, но по лекарска преценка и контрол може да се използва в изключителни случаи. Не се прилага никога при деца под двегодишна възраст. Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Предозирането с лексотан създава животозастрашаващи казуси. Високата доза от медикамента може да причини рязко спадане на артериалното налягане, тежки смущения в сърдечната и дихателната дейност, апнея, възможно е пациентът да изпадне в кома. При неволно предозиране е необходимо без отлагане да се търси медицинска помощ.

Не може да се говори, че лексотан е вреден продукт, но прилагането му изисква компетентна професионална преценка и предпазване от риска на привикването.

Абстиненция, зависимост, пристрастяване, отказване

Продължителният прием на лексотан може да създаде зависимост, поради което при лечение с него се препоръчва прием на минималната ефективна доза за възможно най-кратък срок с постигане на лечебен ефект. Когато лекуващият определи срока на прием, той включва в него и времето за постепенно намаляване на дозите и спиране на лексотан. При рязко спиране на лекарството се проявява синдромът на отнемането, абстиненция. Това усложнява терапията, тъй като на практика се заличава постигнатият положителен ефект.

С алкохол: бира или вино

Паралелният прием на лексотан с алкохол – дори бира, е недопустим. Въпросът е в това, че подобна комбинация усилва седативните ефекти на медикамента и са възможни усложнения на дихателната и сърдечната дейност.

Без рецепта?

Лексотан е от медикаментите, които се изписват със зелена рецепта, т.е. не би следвало да се купи отнякъде без рецепта. Но сигурно това се случва?

За сън, безсъние

Лексотан за сън: грешка! Някои хора смятат, че с един лексотан ще забравят тревогите и безпокойствата си и ще могат да заспят. Специалистите считат, че успокоителните не бива да се използват като сънотворни, тъй като упоритото безсъние означава продължителен прием на медикамента. При това положение се натоварва черният дроб и в същото време се получава привикване, създава се зависимост.

Или ксанакс, траксен, диазепам, неолексан, ципралекс, деанксит

Кое е най-доброто хапче за конкретен потребител с конкретен проблем, трябва да определи лекарят. Ксанакс е медикамент от групата на бензодиазепините, прилаган за лечение на депресии и тревожни разстройства.

От същия тип е траксен, използван при тежки прояви на тревожност и при абстинентни състояния при алкохолици. Диазепам е бензодиазепин с продължително действие; отпуска напрегнатата мускулатура, успокоява при състояния на тревожност, предотвратява гърчове. За неолексан може да се отбележи, че въздейства по различен начин от досега изброените продукти: приемът му повишава стойностите на серотонин в мозъка и съдейства за преодоляване на състояния като тревожност, потиснатост и депресия.

Ципралекс също е медикамент, балансиращ стойностите на серотонина; антидепресант. Деанксит е комбиниран препарат, който неутрализира състоянията на потиснатост и в същото време активира и тонизира. Препоръчва се при изявена тревожност и апатия.

Бременност

Приемът на лексотан по време на бременност или кърмене може да окаже въздействие върху потомството; споменава се за късни поведенчески проблеми у деца, чиито майки са приемали лексотан по време на бременността, особено за дълго време. По принцип медикаментът е сред онези, които могат да се дават само по изключение, за кратко време и под лекарски контрол.

Вижте и ТОВА: Как се използва Лексотан и за какво? Странични ефекти и мнения. Цена и откъде да се снабдим с него?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

V5

Валериана – всички приложения на лечебното растение

Валериана (дилянка) : що за билка е, как се приготвят чай и настойки с нея. …

7 Мнения

  1. Изключително опасно лекарство ,Трябва да се забрани, защото е легален евтин наркотик, който въпреки зелената рецепта се набавя сравнително лесно ,ако имаш познат приятел лекар, Взимала съм по 6 кутии за 12 дни от личния ми лекар ,,,предписваше ми ги на различни негови пациенти, Води до силна зависимост, аз започнах с едно две на доза накрая по18 ! Замаскира проблемите и силно успокоява, но не лекува, когато свърши всичко се връща с десеторна сила плюс повръщане, треперене, безсъние ,След спиране за седмица съм спала само три часа, Пак казвам злоупотребява се с това лекарство и действието му е равносилно на наркотик,

    • Много благодаря за споделения опит !

      Аз го пия някъде от Септември – по половин или едно, че и по повече на ден, но ще го спирам.

    • Как може да взимате по 18 на доза? Изобщо как сте жива? Аз пия по половин хапче на ден, максимум съм пила по 1,5 и то в тежки моменти, например на погребението на баща ми. Пия по половинка или по 1/4 за заспиване, но вече се стремя да го спирам. Не е безобидно хапче дори в малки дози, но 18 на доза е направо опит за самоубийство.

      • Румен Янков

        Анелия, изглежда, че имате сериозен проблем със зависимостта от Лексотан, който може да е опасен за вашето здраве. Ефектите от прекомерната употреба на този медикамент могат да бъдат сериозни и могат да включват симптоми като повръщане, треперене и безсъние, както и много други потенциално животозастрашаващи условия. Силно препоръчвам да потърсите медицинска помощ незабавно и да обсъдите своята зависимост с квалифициран специалист.
        В.Б., вие също сте отбелязали, че Лексотан не е безобиден, дори при по-малки дози. Бензодиазепините като Лексотан обикновено са предназначени за краткосрочна употреба и могат да създадат зависимост. Хубаво е, че сте си осъзнали това и се стремите да прекратите употребата.

  2. Това е медикамент за слаби характери

  3. Знае ли някой схемата за спиране на лексотан?

  4. Спирането зависи от дозата на която сте в момента. Намалява се плавно. Пример: Ако сте на дневна доза от 3 мг, за седмица приемате по 2мг , което е 1/2 тбл.+1/4. След седмица намалявате на 1/2 тбл. дневно и след още седмица 1/4 тбл. Това е за да не се появи синдром на отнемане. Друг е въпросът за психическата зависимост, който е не по-малко сериозен. Консултацията с лекар-психиатър е задължителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *