За какво помага Стрезам и какво лекува?
Какви странични ефекти дава Стрезам? Мнения.

Какво лекува Стрезам? Мнения, заместители, форум. Странични ефекти и действие

Точно какво лекува Стрезам? Мнения, отзиви и форум за лекарството. Кой заместител е добър? Зависимост. Стрезам или Деанксит? Странични ефекти и действие. Напълняване, гастрит, главоболие

В настоящата психиатрична практика най-актуални са новите анксиолитични лекарства (противотревожни), назовавани още транквиланти (успокояващи). Те са лишени от недостатъците на препаратите от предходните поколения.

През 50-е години тревожност и безсъние се лекуват с барбитурати, а от 60-е нататък се утвърждават бензодиазепините като феназепам, алпразолам и лоразепам. Те са по-обхватни и по-бързо достигат търсения ефект. За сметка на това имат съществени негативи като прекалено седиране и отрицателно влияние върху вниманието, мускулатурата и пр. Освен това към тях се привиква и не могат да се спират рязко заради синдрома на отмяната.

Поради съществените недостатъци се стига до създаването на принципно различно лекарство – бензоксазиновия анксиолитик етифоксин. Той се изпитва от 70-е години. С него са лекувани над 12 млн. души. Регистриран е в над 40 страни, у нас – под търговското название Стрезам®. Стандартната му доза е от 50 мг.

Какво лекува Стрезам 50?

Етифоксин в Стрезам потиска нервните процеси максимално физиологично (следователно щадящо) в сравнение с други анксиолитици. Той взаимодейства с рецепторите за нервния трансмитер GABA-A. Благодарение на принципно различния механизъм, той е лишен от страничните ефекти на бензодиазепините и свойственото им влияние върху психомоториката и мозъчната дейност.

strezam-01
Говорим за Стрезам

Благоприятният профил на Стрезам 50 позволява той да се назначава на активни хора с операторски функции, които изискват бързина и точност на реакциите. Също така е подходящ за пациенти в старческа възраст, поради своето меко действие и безопасност.

Обобщено анксиолитикът етифоксин (Стрезам®) е ефективен при широк кръг тревожно–невротични разстройства и психосоматични патологии, разстройства на съня, вегетативна дистония и др.

Стрезам се назначава в денонощен разчет от 150 – 200 мг. Средно терапията с него продължава от 2 до 12 седмици. Ефект се отбелязва още през стартовата. Дозировката и продължителността се определят съответно на реакцията на пациента спрямо това лекарство.

При панически атаки

Стрезам 50 е най-лекото противотревожно лекарство. Дава нисък седативен ефект и като следствие минимални странични ефекти. Това го прави подходящ при панически разстройства, които се лекуват продължително.

При панически кризи потиска излишната нервна активност и нормализира психическото състояние на пациента. Помага срещу прекалена тревога, необосновани страхове. Премахва пренапрежението и подобрява настроението.

Капсулите се усвояват с лекота в храносмилателния тракт и бързо се разпределят в организма. Максималната концентрация се достига след 2 до 3 часа след приемането и се извежда с жлъчния сок след 5-6 часа.

Мнение №1: Как ползвах Стрезам при тревожност
Румен Личев от Ловеч
Румен Личев от Ловеч
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Депресия, тревожност, резки промени в настроението, по-често апатия, много често безсъние. Това започна на 13 г. Имах проблеми в училище и в отношенията с другите. В университета тревожността ми се вдигна драматично, почти до загуба на съзнание. В началото постисках проблемите с питиета, но след това стана по-лошо. Докарах я до психиатър и той ми назначи Атаракс. Не станаха нещата, защото ми се приспиваше, но тревогата не отминаваше.

Сменихме с Грандаксин. Наложи се да отида на невролог с главоболие, оказа се психосоматика и ми изписа Стрезам. Тревожността намаля, депресията – по-бавно. Спрях да пия, изследванията ми се подобриха. В един момент стана възможно да редуцирам лекарствата и започнах билки – Демир бозан.

С лекота минах от лекарства на билки, не усетих трус. Демир бозан ми показа, че вече се излекувам и съм поел към групата на нормалните хора. Билките ме отпускат в перманентен порядък, осигуряват ми сън, без да се тревожа колко и как ги пия. По-безопасни са и си казват тежката дума срещу тревожността.

След години мъки се стабилизирах. Карам на Демир бозан  и съм спокоен, че съм защитен срещу бъдещи кризи.

Румен Личев от Ловеч

При невроза и страхова невроза

Тревогата е вече обичайна проява на група разстройства, които наричаме неврози. Днес те са дотолкова разпространени, че се диагностицират от общопрактикуващите лекари. Тревожност проявяват пациенти с различни форми на неврози/ неврастении.

Нещо повече – тревогата прогресира в провокатор за по-нататъшно развитие на болестта. Показват се сърдечно-съдови прояви като болезненост в съответната зона, скокове и спадове на съдовото налягане, вегетативни кризи.

Стрезам намалява реакциите на физическо и психическо ниво, с които успешно повлиява тревожността, а оттам и невротичните състояния. Той е предпочитан, защото позволява бързо спиране при преодоляване на проблема.

При остеохондроза

Етифоксин има перспективно приложение в неврологията – при поражение на периферните нерви и при болезненост от типа на остеохондрозата. Установява се неочаквано, че лекарството ускорява регенерацията на аксоните под участъка на поражение, стимулира ръста на клетките PC12 и забележимо намалява макрофагите в поразените нервни окончания.

Просто казано Стрезам ускорява регенерацията на нервните влакна, възстановява тяхното функциониране, подобрява моторната координация и сензорните функции.

Специалистите обясняват това приложение на Стрезам (за неспециалистите то изглежда странно!) с невростероидният механизъм на действие на препарата. Така етифоксин открива нови перспективи в лечението на травматични увреждания на периферните нерви, периферни невропатии (токсични, диабетни, хронични възпалителни, свързани с демиелинизиране, полиневропатии и др.

Ново направление в използването на Стремам е лечението на хронични болеви синдроми от типа на остреохондроза и ревматоиден артрит. Включва се в комплексна терапия. Отстранява тревожно-депресивното състояние и наред с това – ставните болки.

При безсъние

Като анксиолитик, водещо показание за използването на Стрезам е безсънието. Той успокоява трайно и дълбоко, с което съдейства за нормализиране на съня.

Етифоксин оказва положително влияние върху всички типове нарушения на съня – поради тревожност, зависимост от времето и атм. налягане, при нервно-мускулна възбудимост, при главоболие от напрежение.

Нещо повече – с помощта на този препарат се повишава работоспособността и дневната концентрация, което води до редовен ритъм на работа и почивка – още един фактор за оптимизиране на нощна почивка.

При депресия

Стрезам се използва при стрес и депресивни състояния. Той е точният избор за пациенти, развиващи симптоматика на фона на промени в икономическата и социалната обстановка (обикновен стрес).

Ще обясним защо: Под въздействието на стресови фактори намалява прагът на психологическа адаптация и възникват психически отклонения. Това се случва и сред психически здрави хора. Депресията е на невротично ниво, характеризирайки се със страхове, безсъние, умора, астения, пренапрежение.

За този тип пациенти е ключово да се използват лекарства срещу тревожността без седиране и разстройване на обичайните дейности. Да е възможно прилагане за къси периоди с бързо спиране. На този профил пасва идеално Стрезам.strezam-03

При ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство)

Стрезам не е типично лекарство при тази диагноза, а по-скоро е помощно средство, последно в списъка на трета линия на терапия при ОКР.

  1. Първа линия на терапия: При леки нарушения не се използват лекарства. Предпочита се краткосрочна (10 часа), психотерапия, насочена срещу ритуалите. При средна изразеност на ОКР и недостатъчен ефект от краткосрочната психотерапия се предприема когнитивна психотерапия или курс антидепресанти. При тежко протичане протоколът изисква комбинация от когнитивно-поведенческа психотерапия с курс антидепресанти.
  2. Втора линия: при липса на ефект се минава на кломипрамин (Анафранил).
  3. Трета линия: при недостатъчен ефект от кломипрамин се усилва действието на антидепресантите с помощта на други активни спрямо серотонин лекарства като L-триптофан и буспирон, с антипсихотици, комбинации на кломипрамин и циталопрам и др..

Транквиланти като Стрезам са последни в този списък и се използват за неутрализиране на временното усилване на тревогата. Стрезам® дава по-бърз ефект от повечето сродни препарати и по-дълго съхранява този ефект след прекратяване.

При ВСД (вегетативно-съдова дистония)

Стрезам оказва укрепващ ефект над вегетативната с-ма като намалява прекалената активност на нейната симпатикова част. Това се доказва с електроенцефалографични изследвания, които отчитат нормализиране на дейността на неспецифичните системи на мозъка.

Стрезам е ефикасен в доза 3 Х 50 мг, курс на терапия – 1-3 месеца. Получава се статистически значимо намаление и изчезване на симпаталгията и честотата на паническите атаки.

Други ефекти: намалява честотата на сърдечните съкращения и кръвното налягане. Редуцират се неприятните усещания в гърдите, пристъпите на задушаване и недостиг на въздух, практически изчезват вегетативните прояви като сухота в устата, потене. Сънят се нормализира, повишава се общата работоспособност. По-рядко се проявяват лабилност на пулса и налягането. Пациентите отбелязват намалена зависимост от околните. Изчезва страхът от възможен пристъп.

Това показва висока ефективност в използването на Стрезам в комплексна терапия на вегетативна дистония.

При синдром на раздразненото дебело черво

При някои болести по храносмилателния тракт като язви на стомах и дванадесетопръстно черво и при синдром на раздразненото черво ключова роля играят психосоматичните и вегетативни влияния. Повишава се тонусът на блуждаещия нерв и зависещите от функционирането на GABA-ергичните системи. Затова в комплексната терапия е нужно да се включат GABA-ергични препарати. А точно такъв е Стрезам.

При назначаването му в максимално ранни етапи от лечението той отслабва моториката на целия тракт, от което отминават усещането за дискомфорт. Стабилизира се кръвното. Стрезам профилактира проявата на типичната последваща психосоматична патология. Ето защо той се използва активно в гастроентерологията.

Стрезам в алкохолна терапия

Стрезам в доза от 100 мг редуцира симптомите на абстиненция при спиране на алкохол. Намалява тремора, тревогата и пароксизмалната пот. Влияе върху вегетативната компонента и риска от алкохолни ексцесии в постабстинентния период. Намалява личностната и реактивната тревожност, като влияе на ниво психо-емоционално благополучие, междуличностни контакти и духовна реализация.

Кой заместител е ок?

Стрезам френско производство е единственото лекарство с етифоксин. То няма точни аналози. Всички транквиланти се явяват негови заместители, доколкото постигат аналогичен ефект. Обаче те имат различни активни в-ва и механизми на въздействие.

Дайте мнение и Вие тук!
Стрезам или Деанксит?

Деанксит облекчава потиснатото настроение. Сред показанията му са депресивност и тревожност, както и психосоматични прояви. Това може да ни заблуди, че Деанксит е сроден на Стрезам. Само че препаратите се различават.

Флупентиксол, една от съставките в Деанксит, се цели в параноя, песимистичен светоглед, нарушения на възприятията и мисленето. Дава прекрасен ефект в терапията на обсесивно-компулсивни разстройства (ОКР), а точно при тях Стрезам е само помощник и то от трета линия на избор.

Деанксит помага при натрапчиви мисли, фобии и ритуали, при маниакални стремежи и подобни психически прояви. На практика няма сънотворен и потискащ ефект, както Стрезам.

Мнение №2: Стрезам или Атаракс? Как се получи при мен
Маргарита Нейкова от Плевен
Маргарита Нейкова от Плевен

В един период изпаднах в зловеща дупка. Заради службата и като цяло ми се събраха проблеми. Тогава ходих на лекари, изследвания правихме, нищо не казаха със сигурност. Започнах Стрезам, защото бил най-лек и щадящ. Дойде ми като ментово бонбонче. Все едно даваш на слона троха.

После с Атаракс ми потръгна, от половинка. Пих го един месец, като профилактично. Тревожността бая намаля, започнах да спя… Но пък се напрегнах, че пия такива лекарства. Признавам, че е внушение, но постоянно си засичах ту слабост, ту главоболие. Представях си, че мозъкът ми не се кръвоснабдява. Пак почнах да плача, да ми се вие свят.

Просто спрях хапчетата. Взех Демир бозан за световъртежите – това са билки срещу залитане, освен това кръвоснабдяват мозъка. Не можех да реша за лекарствата. Неусетно минаха месец, после два. Изведнъж установих, че съм се успокоила и нямам гадните симптоми. Демир бозан ме беше успокоил, заедно с всички проблемации. Не съм и разбрала как и кога, защото не съм очаквала от билките такъв ефект. После разбрах, че ДБ представлява специално съчетаване на билки за лечението на нерви и психика.

Маргарита Нейкова от Плевен

Стрезам или Грандаксин?

Стрезам и Грандаксин се отнасят към транквилантите, потискащи симптомите. Те не решават самия проблем, но поддържат емоционалното състояние и дават мощен противотревожен ефект. За жалост към момента не са открити лекарства, които едновременно въздейства на причината и на симптомите.

Дотук с приликите. Грандаксин съществено се различава от Стрезам. Той се приема в първата част на деня, иначе причинява сериозни разстройства на съня. Като цена Стрезам е по-достъпен. Обаче Грандаксин е допустим за бременни през 2 и 3 триместър, а Стрезам – не.

Стрезам се натрупва и задълго съхранява ефекта върху нервната с-ма. Грандаксин – не, той дава ефект след пиене на съответното хапче.

Показанията за Грандаксин да повече, отколкото при Стрезам. Но Стрезам е по-лек и мек и има по-малко противопоказания. Грандаксин е силно средство, назначавано при по-сериозни психически разстройства. Изисква внимателно да се обмисли дозировката.

Стрезам или Афобазол?

Афобазол също оказва успокоително и стимулиращо действие. Използва се при тревоха, страх, апатия, намалена активност, вътрешно напрежение, повишена раздразнителност, смени на настроенията на фона на соматични патологии. Участва в комплексната терапия на фобии и вегетативни разстройства.

Афобазол е за предпочитане при мнителност, повишена ранимост, неувереност.

А сега спрямо Стрезам – двете лекарства имат съвършено различен състав. Афобазол е на таблетки, а Стрезам на капсули. Според отзиви на пациенти, Стрезам е по-силен препарат. Афобазол се пие на кратки курсове с почивка между тях.

Друга разлика е, че при спиране на Афобазол може да се прояви главоболие.strezam-22

Стрезам или Фенибут

Основно различие между тях е, че Фенибут има ярка ноотропна активност. Може ефективно  да се полза за възстановяване и подобряване на познавателните функции. Предпочита се за памет, внимание и концентрация. Има по-силен седативен ефект. Стрезам е само за лечение на нервни и психосоматични проблеми.

Стрезам или Феназепам

В САЩ и ред други държави феназепам е забранен за употреба като наркотично и психотропно вещество. У нас също е включен в списък на специално контролираните препарати, за да се ограничи евентуална злоупотреба. Това го извежда от кръга на широко ползваните препарати.

Като лекарство, Феназепам е силен срещу безсъние и алкохол-провокирани патологии. Много-по-мощен и с изразен ефект от Стрезам. Предизвиква пристрастяване, поради което се пие до 1 месец.

Стрезам или Буспирон

И двете се изписват при разстройство на адаптацията, стрес, тревога. Стрезам превъзхожда лекарствата с буспирон по изразеност на успокоителното действие. Той много по-добре намалява тревожността, паник атаките, кардио и другите респираторни симптоми.

Буспироновите лекарства са алтернатива на Стрезам. Не нарушават когнитивните функции и психомоторните реакции. И двете лекарства са подходящи за старческата възраст. Разликата е, че буспирон съчетава качествата на успокоително и антидепресант.

Още информация и източници на английски: За какво помага Стрезам и какво лекува? * Колко често можем да приемаме Стрезам? (Зависимост); * Какви странични ефекти дава Стрезам?

Странични ефекти

Стрезам е неподходящ при шокови състоявия, миастения, тежки бъбречни и чернодробни нарушения, при проблеми с усвояването на глюкоза и лактоза.

Сред нежеланите му ефекти са виене на свят (главно при старта на лечението), по-рядко кожни обриви и много рядко – алергични реакции като уртикария.

Може ли с алкохол?

Абсолютна несъвместимост. Алкохолът неутрализира действието на лекарството и причинява негативни симптоми. Заедно двете натоварват прекомерно черния дроб. Съчетанието провокира рискови резки изменения на кръвното.

Предизвиква ли напълняване?

Антидепресантите, невролептиците и психотропните в-ва могат да причинят напълняване чрез стимулиране на апетита или изменяне на обменните процеси. Силното чувство за глад е техен страничен ефект.

Понякога депресията сама по себе си причинява безконтролно увеличение на теглото. Самото хранене заглушава тревогата и много пациенти прибягват несъзнателно до това средство. А антидепресантите още повече засилват апетита.

При транквилантите като Стрезам този ефект не е така изразен. Те действат различно, но рисковият фактор – стреса и тревожността остават и въздействат.

Води ли до гастрит?

Според листовката Стрезам не дава негативни ефекти върху храносмилателния тракт, поради което няма връзка с появата на гастрит. Но някои пациенти твърдят обратното.

Мнение №3: Причинява ли Стрезам зависимост и как я избегнах
Невен Кръстев от Разград
Невен Кръстев от Разград

Търсех лекарство да замени алпразолам, към който привикнах и ефектът му спадна в пъти. С моя лекар поставихме целта постепенно да намаля дозата бензодиазепини и да мина към транквиланти, които не причиняват зависимост. Първо опитах със Спитомин, обаче не ми понесе – то почти всеки ден болки в тила, неприятно!

Така се насочихме към Стрезам. Моят лекар нямаше опит със Стрезам. Затова специално разпитах за мнения как действа, дали причинява зависимост – от първа ръка отзиви на пациенти. Изглеждаше, че Стрезам е каквото желая – без пристратяване и добре се понася, защото е лек и ненатоварващ.

Само че друго ме притесни – попаднах на отзиви за хепатоксичност и отрицателни мнения за влиянието му на стомашния тракт. А аз имам гастроневроза. Както казах, лекарят ми няма опит със Стрезам, а влиянието върху стомаха не е описано в официалните източници. Така и не намерих ясни данни дали приемането му прави спазми в стомаха.

Тогава лекарят ми направи изненадващо предложение – да мина на билки. Мнението му бе, че Демир бозан е подходящ за моето състояние – едновременно лекува нервна с-ма и стомашните симптоми. Натежа и това, че пречиства кръвта, където ми е другото слабо място. Ето така избегнах проблема с привикването. Демир бозан ми понесе – то това е ясно, но и показа висока степен на ефективност. За моето състояние, което изисква постоянен прием на успокояващи, се оказа удар в мишената.

Невен Кръстев от Разград

Как е при бременност?

Не се изписва на малки пациенти, след зачеване и след раждане, ако се провежда кърмене.

Неподходящ е и при планиране на бременност. Причината: лекарството се натрупва в организма и въздейства продължителен срок след прекратяването му. Освен това то преминава през плацентарната бариера.

Форум за Стрезам

  • Специалистите се изказват ласкаво за Стрезам. Определят го като един от най-добрите препарати за неусложнена тревожност. Ефективен при лека и средна степен на този тип разстройства. Изтъкват, че рядко срещат негативни ефекти. Действената му доза е 3 капсули на денонощие.

Но се срещат и отрицателни мнения, главно при изписване за тежки състояния. Описани са случаи на остра реакция на стрес спрямо препарата, повишена плачливост. Срещнахме мнението, че е по-добре да не се използва самостоятелно, а като поддръжка на основния противотревожен препарат – по ½ таблетка колкото да даде чувство за защитеност, докато подействат антидепресантите.

  • Пациентите по-скоро се оплакват от забавен или слаб ефект. След седмица или 10 дни се появяват очакваните спокойствие, здрав сън и липса на вътрешно напрежение. Сред негативите по-често се отбелязва поява на уртикария. Цената се определя като „европейска“, тоест по-висока от желаното.

Включете се и вие в нашия форум, споделяйки своите мнения с нашите читатели. Можете да направите това ТУК или директно по-долу в коментарите, където ще намерите и други отзиви.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

фастум гел

Фастум гел или Репарил? Дийп рилийф и другите. Мнения и описание

Как действа лекарственото средство фастум гел, в какви случаи да го използваме. Може ли да …

4 Мнения

  1. Светла Горанова

    Стрезам лекува пренапрежение в мускулите. Знам го от мен – стискане на челюстите и скърцане на зъби, със Стрезам се отпускат, но ако го спра след време се появяват наново.

    • Антония

      Здравйте, след колко време, след спиането на Стрезам пак Ви се появяват оплакванията в челюстите?

  2. Анелия

    Препоръчайте заместител на Стрезам. На майка ми й е изписан за вегетативна дистония, но вече седмица няма ефект нито спи, нито се успокои, продължава напрежението.

  3. Митра Евангеликус

    Аз искам да разбера за странични ефекти на Стрезам – само алергични ли са като уртикария? Имам ахалазия, ще ми влоши ли състоянието?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *