Fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? Как се слага физ. разтвор в носа? А на бебе? За пиене.

Физиологичен разтвор: що е то?

Разшифровката ни насочва към натриевия хлорид, т.е. готварската сол, която е добавена към чиста вода в определено съотношение. Прилага се при лечението на различни болестни състояния; названието “физиологичен” е условно, тъй като разтворът не съдържа всички компоненти на телесните течности.

Съдържанието на солта в този разтвор според фармакологичната характеристика е 0.9%. При този състав разтворът безпрепятствено прониква в клетките и изпълнява лечебните си задачи, без да уврежда клетъчните мембрани.

Той е универсален: с него се правят промивки, може да се пие, да се вкарва в организма чрез венозно вливане. Обикновено се доставя от аптеките – фабрично произведеният е стерилен. Чист физиологичен разтвор може да се приготви и в домашни условия, като условието за чистота е валидно и тук.

Ето как се прави в домашни условия

Има житейски ситуации, при които не е възможно да се разчита на физиологичен разтвор от аптеката. Фармакологичният продукт притежава характеристики, които са непостижими в цялата им пълнота в домашни условия. За някои процедури обаче – например промивки на носа и инхалации, домашният физиологичен разтвор е напълно надежден. Достатъчно е към един литър преварена вода да се добави една пълна чаена лъжичка фина готварска сол – приблизително 10 г. Разтворът е готов за употреба, след като добавената сол се разтвори напълно. За приготвянето и съхраняването му обаче е важно да се използват само керамични и стъклени съдове.

Физиологичен разтвор за инхалации

Физиологичният разтвор може да има някои разновидности в зависимост от терапевтичната цел. При хрема и синузит – за промивки и инхалации, могат да се прилагат всички варианти, но напълно достатъчен е обикновеният солен разтвор. В повечето случаи той е достатъчен, стига да е с подходящата концентрация. Специалистите предупреждават, че ако съдържанието на натриев хлорид е високо, разтворът ще причини прекомерно изсушаване на лигавиците на носа и проблемът може да се задълбочи.

За нос с клеева тинктура
физиологичен разтвор
Готовият физиологичен разтвор може да бъде набавен в стерилни еднократни дози

Запушен нос или хрема могат да се неутрализират с помощта на разтвор от клеева тинктура и преварена вода или по-добре физиологичен разтвор. Солта въздейства върху секретите и съдейства за механичното очистване на лигавиците, а в комбинация с клеева тинктура се блокира и локалният възпалителен процес. Разтворът, приготвен от 10 капки клеева тинктура (спиртен разтвор на пчелен клей) и 10 мл преварена вода или физиологичен разтвор, върши същата работа, като готовите капки за нос, но без страничните им ефекти. С разтвора действаме по обичайния начин – накапваме във всяка ноздра по 3-4 капки до 5-6 пъти на ден. Тази процедура може да се изпълнява продължително време, докато класическите капки за нос обикновено имат ограничение от порядъка на 7-10 дни.

Против хрема

С физиологичен разтвор се правят ефективни промивки на носната лигавица при хрема, остри вирусни инфекции и алергични ринити. При вирусни епидемии е добре и всеки здрав човек да включи такива промивки в профилактичната си програма: 1-2 пъти на ден е добър вариант да се предотвратят възможни зарази, като за целта се ползват популярните спрейове за нос с морска вода, солени разтвори или описаният домашен разтвор под формата на капки или промивки чрез “смъркане”. Йога-медицината препоръчва промивки последователно в двете ноздри, като за целта се използват специални малки съдчета – “чайничета” с удължен чучур.

Профилактични или лечебни промивки на носа могат да се правят и на малки деца, дори на бебета – но много внимателно.   До едногодишна възраст е достатъчно да се поставя по една капка от течността в ноздра 3-5 пъти дневно, а при по-големите деца дозата е увеличена двойно. Пинципно при деца не се препоръчват по-агресивни промивки с помощта на уреди, тъй като има опасност разтворът заедно с патогенни микроби от носа да попадне в ухото и да причини тежко възпаление.

При алергии
физиологичен разтвор
Такава промивка помага при хрема и синузит

Сезонен или целогодишен алергичен ринит се лекува комплексно, като се включват разнообразни подходи – от избягване на алергените, през укрепване на имунната система и прилагане на антихистаминови препарати. Промивките на носната лигавица с физиологичен разтвор или морска вода са един от вариантите за симптоматично въздействие. Физиологичният разтвор не лекува, но облекчава, като намалява отока и възпалението на носната лигавица и подобрява дишането.

При синузит
“Фигурин

Физиологичният разтвор помага и при синузит. Може да се използва като средство за промивки готов разтвор, който се използва като капки за нос 5-6 пъти дневно. Накапването става в легнало положение, като няколко минути след това трябва да последва енергично издухване на носа. Специалистите препоръчват в тези случаи да се работи с физиологичен разтвор в ампули, тъй като бенките за венозни вливания са големи и винаги има потенциален риск от заразяване на разтвора с патогени след първата употреба.

Лечението се счита за безвредно; допуска се и прилагане на домашен физиологичен разтвор при спазване на класическите изисквания за хигиена.

За очи, разтвор за лещи

Физиологичен разтвор от класически тип – стерилен, върши работа и за всекидневна грижа за очите при деца и възрастни. Аптечната мрежа разполага с продукти от типа на “Назо либеро” – стерилни ампули разтвор от 5 мл за еднократна употреба. За промивки на очите се практикуват два варианта: разтворът се накапва върху памучно тампонче и с него се избърсват внимателно клепачите – това е адекватният вариант за бебета. Може също да се поставят няколко капки разтвор директно в окото, след което избърсваме със стерилна марличка.

Физиологичен разтвор се използва и при грижите за почистване и съхраняване на контактни лещи. Заинтересованите са наясно, че в такива случаи разтворът наистина е само помощно средство – той служи като основа за разтваряне на таблетки или за приготвяне на дезинфектант, при почистване от протеинови наслагвания и пр. Счита се за грешка, ако контейнерчето на лещите се зарежда с обикновен физиологичен разтвор. По-скоро той има роля при почистването и изплакването им преди дезинфекция.

За бебе
физиологичен разтвор
Всекидневното почистване на бебешкото носле е по-лесно с този разтвор

Вече стана дума за възможността физиологичен разтвор да се използва при поддържането на хигиената у малки деца и бебета. С физиологичен разтвор в минимална доза може да се размекнт коричките в нослето на мъника и лесно да се премахнат. Разтворът се накапва с помощта на капкомер – за профилактика е достатъчна една капка в ноздра, а при запушен нос количеството може да се удвои. Не бива в никакъв случай да се използват спрей-ампулите с физиологичен разтвор, които напоследък са доста популярни. След като минат няколко минути, с памучно фитилче внимателно се отстранява коричката и дишането на бебето веднага получава облекчение. Има и специални мини-помпички за почистване на бебешко носле, които също са използваеми в последния етап.

Припомняме, че с физиологичен разтвор се правят и очни промивки на малките деца, като се използва навлажнен памучен тампон. Доказано в практиката – използването на физиологичен разтвор в тези случаи не създава допълнителни проблеми.

Как се ползва инхалатор

Инхалаторът (небулайзер) е уред, с чиято помощ препоръчаните от лекар медикаменти се доставят под формата на фин аерозол до проблемните лигавици. Най-общо – това е приспособление за насочено разпръскване на малки количества течност. Това става с помощта на сгъстен въздух, като размерът на частиците може да се регулира; чрез промяна на силата на въздушната струя частиците могат да се насочат към лигавиците на носа и гърлото, на трахеята или по-дълбоко в дихателната система. Устройството включва маски, тръби и накрайници, които отвеждат лековития аерозол до проблемната зона на дихателната система.

Самият инхалатор се зарежда с  медикамент, разтворен в определено съотношение във физиологичен разтвор. Счита се, че концентрацията на натриев хлорид в този базов разтвор може да варира от 0.5 до 0.9%. Добавеният медикамент трябва да овладее възпалителните процеси, да неутрализира оток, да улесни отделянето на секрети и слуз. Понякога за инхалации се използва само физиологичен разтвор с цел да се овлажняват изсушените от възпалението лигавици и да се насърчи възстановяването на нормалната им кондиция.

Забележете, че инхалациите с небулайзер нямат облика на традиционните домашни инхалации с гореща вода и хавлиена кърпа над главата. Докато там се вдишват обогатени с билки или сода топли водни пари, при процедурите с инхалатор няма загряване, а само разпръскване на лечебния разтвор на микроскопични капчици. При вдишването им се постига бърз ефект заради скоростното отвеждане на медикамента до възпалените лигавици, както и заради обхващането на  инфектираната зона в пълнота.

Инхалации с небулайзер могат да се прилагат и при малки деца. Обикновено устройствата се предлагат с варианти на маската за възрастни и за деца. Има и специално конструирани инхалатори за деца, корпусите им наподобяват животни от приказките и това прави процедурите по-забавни.

При ползването на инхалатор задължително се спазват приложените инструкции. Най-често инхалаторът се зарежда с обогатения физиологичен разтвор в доза 10-12 мл. Съществуват редица правила за безопасност, като например уредът да не се използва в мокро помещение и да не се пипа с мокри ръце. След като се избере режим и апаратът се зареди с точния разтвор, следва включване и пациентът вдишва насочената аерозолна струя с помощта на специалната маска.

Инхалатор омрон

Инхалаторите “Омрон” са няколко типа, включително детски вариант, и могат да се набавят на цени от 80 до 260 лв. С тяхна помощ лекарствените продукти бързо и пълноценно се доставят до определени зони на дихателната система – от носоглътката до алвеолите на белите дробове. Вършат работа при пълната гама заболявания на дихателните пътища, от хрема до бронхопневмония. Чрез избор на подходящ режим образуваната с помощта на небулайзера аерозолна “мъгла” се насочва целево към проблемната точка (вижте framar.bg).

Марката е японска и тези инхалатори се ползват с добро име. С тяхна помощ успешно се компресира въздушна струя с необходимата сила и препоръчаният медикамент, вложен във физиологичен разтвор, се разпрашва успешно и се използва почти без остатък. Плюс на тези инхалатори е лесното им разглобяване и почистване.

Цена на банка в аптеката

Колко струва една банка физиологичен разтвор в аптеката? Банка от 100 мл инфузионен стерилен разтвор се купува средно за 1.20 лв. Банка тип рингер от 500 мл с натриев хлорид, калиев хлорид и калциев хлорид дихидрат се набавя за около 1.70 лв.

Физиологичен разтвор от банка обикновено в болнични условия се прилага чрез венозни вливания – самостоятелно или като носител на лекарствени средства при определени дефицити на водно-солевия баланс. Същият разтвор може да се приема продължително в малки дози при дехидратация.

Дайте мнение и Вие тук!

Кои са хубавите?

Физиологичен разтвор за универсално приложение наистина може лесно да се приготви, но все пак най-сигурно е при възможност да разчитаме на аптечния продукт. нлни съставки – непостижимо е. Не можем да сме сигурни, че постигаме необходимата чистота и точност при направата му, освен това някои приложения изискват и допълнителни съставки и тънкости като например определена последователност на влагането им в разтвора. Вижте кои марки физиологичен разтвор препоръчват най-често специалистите – продуктите са достъпни в БГ-аптеките.

Стеримар

Стеримар (Стеримар аква назал) е натурален продукт – морска вода от чисти зони. Освен задължителния за физиологичен разтвор натриев хлорид, съдържа минерални соли и т.н. олигоелементи – цинк, селен, мед, желязо, манган. Предлага се в спрей-ампули със специален вариант за малки деца. Препоръчва се при ринит, синузит, простуда с хрема, при суха лигавица на носната кухина.

Стеримар може да се ползва като средство за поддържане на хигиената и профилактика срещу сезонни вируси. Промивките действат антисептично, предотвратяват инфекции, подобряват кондицията и дишането при настъпило заболяване. Благодарение на продукта се ускоряват оздравителните процеси в горната зона на дихателната система. Продуктът Стеримар прилага традиционното използване на морска или солена вода за отпушване на запушен нос и лечение на хрема и синузит. Морската вода по данни на специалисти съдържа над 90 полезни  компонента и това я прави надеждно средство за решаване на коментираните проблеми.

Тонимер

Тонимер също е тип физиологичен разтвор на базата на чиста морска вода. Препоръчван за промивки на носа при малки деца и бебета. Има го във варианти спрей и ампули за еднократна употреба.

В характеристиката на тонимер е посочено, че е слабо алкален продукт с ниско съдържание на натриев хлорид. Може да се използва продължително за поддържане хигиената и кондицията на носната кухина, както и да бъде част от комплексна терапия при болестни състояния със запушен нос и хрема.

Маример

Още един продукт с изотонични характеристики – тип физиологичен разтвор на основата на чиста морска вода. Откриваме го в аптечната информация под формата на спрей или ампули за еднократна употреба от 5 мл.

Очевидно е, че се касае за сходни продукти, като съставът и начинът на употребата им са почти идентични. Маример и стеримар са френски, а тонимер – италиански продукти. Впечатлява практичният вариант – ампули за еднократна употреба, чиято конструкция улеснява промивките на носната кухина. Разбираемо, този тип продукти са с по-богат състав и могат да се очакват по-бързи ефекти в сравнение с домашно приготвения физиологичен разтвор.

Действие на натриев хлорид

Натриев хлорид или сол, готварска сол е задължителната съставка на вариабилния физиологичен разтвор. Процентното съдържание на сол в течността, която ни вливат във вените, или пием на глътки, или използваме за инхалации и промивки на носа и гърлото, това процентно съдържание е точно фиксирано. Физиологичният разтвор е сходен с телесните течности, затова е възможно вкарването му в организма по венозен път – при силно обезводняване например. Той все пак се различава по невъзможността  да внася в организма всички негови естествени компоненти, например солите на калия.

Научното обяснение за ползата от коментирания физиологичен разтвор е свързано с факта, че тази солена вода има осмотично налягане, равно на вътреклетъчното. Това означава, че всички процедури, които се изпълняват с физиологичен разтвор, са по-безопасни и резултатни дори в сравнение с обикновената вода. За да е ясно за какво става дума – при вкарване в организма на физиологичен разтвор се запазва целостта на клетъчните мембрани, особено при нежни и уязвими тъкани като тези на лигавиците.

Натриевият хлорид има специфична роля в поддържането на водно-солевия баланс в организма. При постъпването на натриев хлорид в тялото йоните на двата елемента се разпределят във всички тъкани и се включват в метаболитните процеси, балансират плазмения обем и съдействат за възстановяването на условията за протичане на редовни жизнени процеси – например след дехидратация, която е резултат от вирусна инфекция и е последица от повръщане и/или диария (puls.bg). Оптималният състав на натриев хлорид в организма, и по-специално на натриеви йони, създава условия за нормално предаване на нервните сигнали.

Мнения и отзиви

  • Firebird от bg-mamma.bg: “Физиологичният разтвор не е лекарство, а е солеви разтвор, най-блъзък до концентрацията на натриев хлорид в кръвта.
    Така че не е опасен. Банката, закупена от аптеката, може да се ползва по-дълго, ако се забие игла в капачката и се тегли по малко от вътре със терилна спринцовка. Ако се ползва за промиване на нос, очи, може да се позлва и повече от 2-6 пъти, ама не бива да се прекалява в смисъл – не бъркайте на бебето в носа и очите много пъти, т.е. не е заради разтвора, а заради бъркането.
    Ако стои прекалено дълго, може да е наруши концентрацията на сол заради изпарението на водата, или ако се отвори банката, да се заселят микроорганизми.”
  • Zuki от bg-mamma.bg: “Ако искаш да ползваш специално за нослето, най-лесно според мен за бебе ще ти бъде със Стеримар. Иначе аз съм ползвала и банка с физиологичен разтвор – пробива се дупка с игла от спринцовка и със спринцовка си теглиш от разтвора. Иглата стои забодена. ползвала съм и малките пластмасови ампулки, но най-много съм довлна от Стеримар-а. Впръскваш, изчакваш малко – няколко секунди, за да омекнат коричките и сополките в нослето и изтегляш с помпичка или с клечка за уши или с усукано памуче.”
  • Георги от Framar.bg: “На мен много ми помага. Искам само да попитам – в информацията пише че е подходящо за продължителна и честа употреба .Няма ли опасност от медикаментозен ринит”.
  • Framar.bg: “Няма такава опасност, това е морска вода в определена концентрация.”

Плюсове и минуси

Безспорните плюсове на терапиите с физиологичен разтвор са известни – ефектът се постига без увреждания на клетъчните мембрани, продуктът се прилага продължително без проява на странични ефекти. Разтворът като част от комплексна терапия помага за  почистване на лигавиците от секрети и корички, отокът и възпалението намаляват. При използване на физиологични разтвори за дихателната система – дишането чувствително се облекчава и оздравителните процеси се ускоряват.

При използването на физиологичен разтвор като средство за венозни вливания – постига се възстановяване на водно-солевия баланс след нарушения при повръщане или стомашно разстройство.

Ако физиологичният разтвор се използва твърде дълго и често, особено за назални промивки, може да се постигне обратен на очаквания ефект – лигавицата на носната кухина и синусите следва все пак да имат доза покритие от секрет, който е и с предпазна функция.

Освен това инфузионно вливане с физиологичен разтвор в някои случаи е противопоказано. Вливането на големи обеми разтвор на натриев хлорид може да причини хипернатриемия и хиперхлоремия, т.е. наднормени стойности на натриеви или хлорни йони (puls.bg).  При пациенти с понижени стойности на калий в кръвта е необходимо специално внимание, а при някои състояния има лимит на въвеждания физиологичен разтвор – то е ограничено при хипертония, сърдечна недостатъчност, периферни отоци, бъбречна недостатъчност.

Защо да го използваме?

Ясно е, че физиологичен разтвор ще се използва и в бъдеще активно – и в медицинските учреждения, и в домашни условия. Да обобщим отново основните му приложения:

  • При обезводняване – за венозни вливания;
  • За разреждане на различни медикаменти;
  • В екстремни условия може да се използва по изключение като заменител на кръвта.

Освен това той е добро средство за промиване на контактни лещи, действа антисептично и може да се прилага при необходимост от първична дезинфекция. На практика той е незаменим при всички венозни вливания, тъй като е базов разтвор за вкарване в организма на различни медикаменти директно в кръвта. Чрез стандартен стерилен физиологичен разтвор се постига необходимата концентрация на прилаганите лекарствени компоненти.

Върши работа и при поставянето на инжекции от различен тип, особено на витаминозните. Разреждането във физиологичен разтвор прави тези инжекции по-малко болезнени.

Има и други полезни ефекти от използването на физиологичен разтвор. Така например той е едно от помощните средства за спиране на интензивно повръщане, за противодействие на токсични въздействия, ректално – използва се за изпълнение на клизми при запек.

С физиологичен разтвор могат да се промиват рани, включително декубитални; да се навлажняват превързочни материали при гнойни рани и самите те да се промиват – вече знаем за антимикробното действие на разтвора. Този ефект е достатъчен дори за промиването на очите при кератит, при алергични възпаления, инфекции от патогени и инфекции на очите след травми. Правилното използване на разтвора го прави безопасен дори за новородени и бременни.

Още информация и източници на английски: Как да си направим физиологичен разтвор? * Какво лекува натриев хлорид? * Как се слага физиологичен разтвор в носа?

Добре е да си дадем сметка, че физиологичният разтвор е достатъчно добър аналог на всевъзможни спрейове и капки, които използваме при неизбежните хреми. Сравнението – особено с капките за нос – е в полза на разтвора и не само заради значително по-ниската цена. За много хора капките за нос са нещо леко, безобидно и безопасно за избор и прилагане, а не е така. Някои от страничните им ефекти удрят дори по сърдечно-съдовата система, което с физиологичен разтвор няма как да се случи.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Inha

Инхалатор за деца. Мнения

Как да изберем хубав инхалатор? Омрон, Санитас, Зано или от Лидл? Сравнение на марките у …

Едно мнение

  1. iskam da znam kak b se otrazila na choveschkia or ganizam terapia s fiziologichen raztvor sled h imioerapia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *