Две бири и една подагра, моля!

Как бирата предизвиква подагра – ще прочетете в този фундаментален материал на Лекар.БГ.

Че да се пие е вредно за здравето за кой ли път бе потвърдено от учени от общата болница за стационарно лечение в Масачузетс, САЩ. Те открили, че употребата на алкохол и по-точно бира, увеличава риска от развитие на подагра повече от два пъти.

Подаграта, която е едно от най-древните заболявания на човечеството, представлява болезнено поражение на ставите – честа причина за артрит при мъжете. При жените се среща по-рядко и като правило – след менопаузата.

Връзката на подаграта с алкохола е подозирана от векове.

Но данните, които публикува изданието «The Lancet», напълно ясно доказват нейното наличие. Нещо повече – дори и малък «бирен грях» увеличава риска. От всички алкохолни напитки бирата е най-опасната за развитие на подагра.

Изглежда, че в този смисъл, умерената употреба на вино е полезна, макар че не е голям броят на мъжете, които го предпочитат пред бирата и затова е трудно да се твърди със сигурност, че виното е по-безопасната алтернатива.

В хода на 12-годишното изследване са оценени данните, получени от 47 150 които не страдат от подагра.

За времето на наблюдението при 730 мъже, тоест около 2%, се развила подагра. Колкото по-голяма била дневната доза алкохол, толкова по-голям бил рискът.

Най-достоверна била връзката на заболяването с бирата — ежедневната употреба на бира увеличава риска 50%. При любителите на силен алкохол, рискът от заболяване от подагра се увеличава с 15% с всяка следваща доза. При тези, които са пили до 2 чаши вино дневно, рискът не се увеличавал.

Подаграта е обусловена от повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта.

То води до отлагане на кристали в ставите на големите пръсти на краката, стъпалата и коленете. Нивото на пикочна киселина се повишава и при употреба на храна, която съдържа така наречените пурини.

Дайте мнение и Вие тук!

В процеса на храносмилане те се превръщат в пикочна киселина. А в бирата съдържанието на пурини е много високо. Има само няколко вида артрити, при които има ефективни методи за профилактика. Често лекарите твърдят , че има мощни лекарствени препарати за лечение на това заболяване без да с налага диета.

Модификацията на хранителните навици също повишава риска от заболяване от подагра.

Понякога подаграта се проявява с пристъпи на нетърпима болка в стъпалата и ставите. Особено тежките случаи могат да завършат или с инвалидност или с бъбречна недостатъчност.

Лекарите настойчиво съветват тези, които страдат от подагра да се откажат напълно от алкохола.

“Демир

Още ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Пикочна киселина

[Личен опит] Бързо сваляне на пикочна киселина с билки за прочистване

Как се постига бързо сваляне на пикочна киселина (намаляване)? Кои са добрите билки за прочистване? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *