Ценната таблица за диета при подагра.
Диета при подагра, забране и разрешени храни. Кои са богати на пурини?

Подагра. Диета, таблица и диетични рецепти. Хранене и правила.

Ценната таблица за диета при подагра. Готварски диетични рецепти. Форум за хранене и мнения. Позволени и забранени храни. Риби.

Диета при подагра е важна част от комплексното лечение на болестта. Правилното хранене е също толкова важно, колкото лекарствата, физиотерапията и лечебната гимнастика.

Консумацията на забранени продукти намалява ефективността на всяко лечение, допуска навлизането на пурини в клетките, провокира активната продукция на пикочна киселина. Резултатът е усилване на дискомфорта, болки в ставите, отоци, лоши анализи.

При разработката на терапевтични програми лекуващият никога не пропуска да напомни на пациента колко важно е да спазва специалната диета.

Разрешени храни при подагра

В менюто на човека с подагра се препоръчват повечето зеленчуци: бяло зеле, моркови, тиквички, домати, патладжани, краставици. Особено полезни са картофите. От плодовете се набляга на ябълки, круши, сливи, кайсии, портокали, ягоди, боровинки, вишни.

dieta-podagra-01
7 супер храни против подагра: лют пипер, джинджифил и куркума, лимон, вишнев сок, ананас и мокреш

Полезни са млечните каши, пълнозърнести макарони. От месата – неголеми количества птиче месо, заешко; за предпочитане са вегетарианските супи. В диетата присъстват нискомаслени млека, айран, извара, нискомаслена сметана, безсолно сирене.

Допуска се по едно кокоше яйце на ден, варена бяла риба, сухари от бял хляб, черни и пълнозърнести хлябове. Препоръчвани са растителните масла – ленено, зехтин.

От сладките храни се допускат бонбони – без шоколад; мармелади и желета. Също – нектари от ягоди, сок от краставици, зелени смутита. Добри са слабо алкалните минерални води. Към допустимите напитки добавяме отвари от шипки, цикориь, прецедена запарка от пшенични трици, зелен чай, компоти и прясно изцедени плодови сокове.

таблица

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ ПРИ ПОДАГРА
ГРУПА ХРАНИВКЛЮЧВАБРОЙ ПОРЦИИ НА ДЕН
ЗЪРНЕНИхляб пшеничен, ръжен, бели сухари, макаронени изделия, блюда от зърнени храни7-8
ЗЕЛЕНЧУЦИразлични видове и форми на приготвяне, вегетариански супи, разтоварващи дни на сурови зеленчуци4-5
ПЛОДОВЕкостилкови и безкостилкови, разтоварващи дни на плодове2-4
МЛЕЧНИмляко, млечно-кисели продукти, извара и блюда от тях, млечни супи, млечен и сметанови сосове2-3
ПРОТЕИНОВИнемазни меса и риба 1-2 пъти в седмица, 1 яйце на ден2-3
МАЗНИНИ + СЛАДКОрастителни масла, краве масло, плодови бонбони, мармалад, желеограничено к-во
СОЛ + ВОДАалкални води, шипкова отвара, слаб чай с млякосол 1 ч.л., течности над 1.5 л – на ден

 Забранени храни при подагра

При подагра от менюто напълно се изключват животински субпродукти – език, дроб, бъбреци, сърце, мозък; освен това – мазните риби като скумрия и сьомга, морски дарове, хайвер, консервирани риби.

Забранени са пушените, осолени и мариновани продукти, животински мазнини, сипу и бульони от месо, риба и бобови храни.

“Фигурин

Още забранени храни: бобовите, богати на растителни протеини – фасул, грах, леща, соя, бакла; лютото, пикантните подправки, хрян и горчица. Добавяме киселец, спанак, блюда с желатин, хлебен квас, какао, кафе, шоколад, ревен. Сред забранените са също торти, пасти, солени и отлежали сирена, малини, грозде и смокини.

ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ ПРИ ПОДАГРА
ГРУПА ХРАНИТОВА МОЖЕТОВА НЕ МОЖЕ
ХЛЯБ И ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯвчерашен хляб с трици, сухаритесто, изделия с мая, дрожди
СУПИвегетариански с добавени зърненимесен, рибен и гъбен бульон, супи от спанак и киселец
МЕСОговеждо и различни птици, варенопушени меса и такива от млади животни и птици, сланина, субпродукти, колбаси, месни консерви
РИБАнемазна, варенамазна, пушена, осолена, рибни консерви, хайвер
МЛЕЧНИнатурални млека, меки сиренатвърди, солени сирена, фета
ЗЪРНЕНИ + БОБОВИвсякакви зърнени и макаронени – умеренобобови – грах, леща, боб,
ЗЕЛЕНЧУЦИпочти всички и в големи количестваспанак, киселец, цветно зеле, аспержи, ревен. Ограничено – солени и мариновани зеленчуци
ПЛОДОВЕ + СЛАДКОповечето плодове, сухи плодове, нешоколадови бонбони, захар, мед, сладкосмокини, малини, червени боровинки, шоколад
МАЗНИНИсамо растителни и кравеовнешка, свинска, говежда, кулинарни мазнини
НАПИТКИплодови, зеленчукови сокове, смути, билков чай, айрянкакао, алкохол, черен чай, бира, боза, червено вино, кафе

Вижте и ТОВА: Как се постига изчистване при подагра по лесния и по трудния начин!

Принципи на хранене при подагра

Диетата има за цел да нормализира обмена на пурини (азотсъдържащи органични съединения), да намали стойностите на пикочната киселина и солите, образувани при метаболизма на пурини. Лечебното хранене трябва да постигне алкализация на организма; именно в алкална среда нараства разтворимостта на уратите, ускорява се изхвърлянето на пикочната киселина и се редуцира синтезът на тези компоненти.dieta-podagra-02

Защо е нужно да се пази диета при подагра?

Отговорът е прост: като консумира само разрешените продукти, пациентът сам регулира стойностите на образуваните и изхвърлените опасни урати. Колкото по-висок е процентът на полезните храни – толкова по-ниска е продукцията на пикочна киселина, а бъбреците по-лесно освобождават организма от уратите.

Забранените продукти – обратно, ускоряват натрупването на вредни соли от пикочната киселина, забавят извеждането на уратите, провокират остри възпаления на ставите. Точната диета нормализира състоянието на ставите и на целия организъм; намаляват се болезнените състояния, пристъпите стават по-редки; отоците спадат, възпалението утихва. Килограмите влизат в норма и самочувствието се подобрява.

Общи правила на храненето

Подаграта действително се влияе от вида на консумираните продукти, затова хората с диагноза имат интерес да спазват ограниченията и да избягват забранените храни. Освен това има някои правила, които се отнасят до режима на хранене. Вижте за какво става дума:

  • Целият обем храна за деня се разделя за 5-6 приема. Храненето с малки порции е основа на здравословния подход при подагра. При малки порции е важно храната да съдържа достатъчно количество полезни компоненти.
  • Преяждането е грешка – от масата трябва да ставаме преди да сме препълнили стомаха.
  • Месо може да се яде 2-3 пъти в седмицата; една порция е равна на 170 г нетлъста варена или печена риба, или 150 г леко месо.
  • Гладуването се забранява; препоръчват се 1-2 дни за разтоварване в седмицата, когато се ядат млечни продукти – безсолна извара, кисело мляко, айран, както и пресни или варени плодове.
  • Важно правило – ограничение на солта. Не можем да се откажем напълно от натриевия хлорид, но да го консумираме минимално. Излишъкът от сол увеличава отоците, пречи на освобождаването от урати.
  • При кризи и остри състояния списъкът на разрешените храни още повече се скъсява, за да се намали натоварването на бъбреците и продукцията на пикочна киселина. От менюто напълно се изключват всички меса и риби; оптимална е вегетарианската диета с млечни и зеленчукови супи, редки каши, сокове, билков чай. Разтоварването е през ден; добре се отразяват алкалните минерални води.
  • Много важно за предотвратяването на рецидиви е пиенето на достатъчно течности – до два литра вода, отвара от шипки без захар, слаб зелен чай, минерална негазирана вода.

Още в текста: Защо е толкова важно да се спазва диета при подагра. Принципи на храненето при това заболяване; разрешени и забранени продукти. Кои са храните с високо съдържание на пурини, от които да се пазим. Примерно меню и режим на хранене. Рецепти

Преди да продължим с разрешените продукти, погледнете ТУК:

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения

Частично ограничени продукти

Допуска се ограничен прием на червено месо – говеждо, овнешко и нетлъсто свинско. Препоръчва се силно ограничена употреба на храни, богати на въглехидрати като макарони и пресен хляб. Не се препоръчват, но се допускат рядко и в малки количества ряпа, аспержи, карфиол, гъби, пиперки, ряпа. Ограничена е, както казахме, солта, подсладените напитки, безалкохолното. Предпазливо следва да се приема мед. Честно казано – подаграта е като наказание, особено за любителите на пикантните трапези. Но в името на здравето и с описаните силни ограничения може да се свикне. Доказано е, че понякога дори едно кафе е достатъчно да провокира пристъп.

Храни с високо съдържание на пурини

Защо някои храни попадат в списъка на забранените? Ясно е – те или съдържат висок процент пурини, или провокират усилена продукция на пикочна киселина при метаболитния процес. Такива храни, за които болният от подагра просто трябва да забрави, са шпроти, сардини, хайвер, субпродукти, младото месо; от растителните продукти – малини, фъстъци, спанак, смокини, киселец. Много пурини има в бобовите храни, силното кафе и чай, шоколада, какаото.

Храни с ниско съдържание на пурини

Ето кои са: ягоди, вишни, млечни храни, пълнозърнест хляб, повечето плодове и зеленчуци, яйца, зърнени храни.

Рецепти за диетични ястия

Сами ще се убедите, че не е трудно да се приготвят интересни и вкусни ястия от разрешените продукти. Вижте примери:

  •  Картофена супа. Необходими са картофи, яйце, малко краве масло, брашно, магданоз, лъжица сметана. Варените картофи се пасират и се смесват със соса, приготвен по следния начин: запеченото на сух тиган брашно се разрежда с вода от варенето на картофите, кипва се сместа и се добавя към пюрираните картофи. Оставяме да къкри и добавяме разбитото със сметана яйце на струйка. Накрая пускаме малка бучка масло.
  • Задушени зеленчуци. За приготвянето му трябват три моркова, 6 картофа, глава лук, чаша млечен грах, супена лъжица краве масло, 100 г сметана, щипка сол. Задушаваме в малко олио нарязания на ситно лук и морковите. Постепенно добавяме и граха, предварително сварените на кубчета картофи, сметаната и солта. Задушаваме всички продукти заедно 15 минути.
  • Запеканка с извара. Смесваме три яйца, 100 г грис, 3 куриных яйца, 100 г манки, 100 г захар, 400 – 500 г извара, 200 г заквасена сметана, сушени плодове, сол на вкус – но не много, щипка сода, смесена с лъжица лимонов сок. Сипваме в тавичка, намазана с олио и посипана с брашно. Печем на 180 градуса до порозовяване.
  • Вегетариански борш. Необходими са по 160 г цвекло и картофи, 60 г моркови, 140 г зеле, 40 г лук, 100 г пресни домати, 25 г зелени подправки и 40 г сметана. Цвеклото се сварява отделно и се настъргва. След това в тенджера се поставят всички зеленчуци + настърганото цвекло, заливат се с вода и се сваряват до готовност. При поднасяне се добавя сметаната и пресен магданоз;
  • Зеленчуково рагу. За приготвянето са необходими 6 средни картофа, 3 моркова, 1 лук, чаша зелен грах. В допълнение трябват 1 ч.л. масло, 100 г сметана и сол на вкус. Лукът се запържва в маслото и добавяме моркова. След омекването му слагаме и картофите. Накрая – сметаната. Задушаваме за 15 мин. Сервираме с парченце краве масло;
  • Задушени тиквички. Трябват 1 кг тиквички, 500 г морков и лук. Запържваме лука и морковите на кубчета да се задушат. Подправяме с няколко лъжички гъста доматена паста и оставяме да ври. През това време нарязваме тиквичките и ги добавяме. Доваряваме. Ястието се сервира в този вид или се пюрира в блендер;
  • Треска с тиквички на пара. Необходими са 1 кг треска, 1 морков, 3 тиквички, 2 с.л. растително масло, 1 с.л. сух зелен пащърнак, малко сол. Рибата се обработва и леко се посолява, натрива се с пащърнака отгоре и отвътре. За 30 мин. се слага в хладилника. Морковите и тиквичките почистваме и нарязваме на големи кубчета. Посоляваме и ги слагаме на дъното на кошничката за готвене на пара, а отгоре разполагаме рибата. Готвим 20-25 минути;
  • Бяла риба на пара. Необходими са 700 г бяла рина, 2 чаши зеленчуков бульон, зелени подправки и мъничко сол. Изчистената и измита риба нарязваме на парчета, подсушаваме със салфетка и натъркваме със сол. Разполагаме я в кошничката и отгоре поставяме няколко клонки зелени подправки. Зеленчуковият бульон наливаме в съда за готвене на пара. Нужни са 15 минути. Ястието отлично си върви с бял ориз, сварен едновременно с рибата.

Меню при подагра

В период на ремисия болният от подагра може да си състави доста разнообразно меню, като все пак спазва ограниченията и не консумира забранените храни и напитки. Дори при пълно отсъствие на болестните симптоми едно кафе може да ги отключи и да започне остър пристъп. Вижте два варианта на дневно меню, при които се спазва и препоръчаният от специалистите режим на хранене с 5-6 приема на неголеми порции.

  • Дневно меню – вариант 1: закуска – извара, овесена каша, плодов сок; втора закуска – печена ябълка, компот за пиене; обяд – супа от цвекло, задушено заешко, печени тиквички със сметана, млечен кисел; вечеря – задушени зеленчуци, компот от ягоди; преди лягане – чаша шипков чай.
  • Дневно меню – вариант 2: закуска – печени картофи, варено яйце, парче кашкавал, компот; втора закуска – извара, зеленчуков сок; обяд – кова супа, варена бяла риба със зеленчукова гарнитура, компот от сушени плодове; вечеря – задушени зеленчуци с ориз, билков чай, бисквити; преди сън – чаша айрян.

Диета при подагра на краката

Диета при подагра, храни, разрешениПри подагра на краката диетата е основа на лечението. Без диета лекарствата няма да дадат очаквания ефект. Болният непременно трябва да се консултира със специалист, когато съставя менюто си, тъй като то има някои специфики.

Дайте мнение и Вие тук!

При подагра на краката в менюто преобладават течни и полутечни храни с продукти от списъка на разрешените. Основа на менюто са зеленчуковите супи, плодови и зеленчукови салати, компоти, слабо алкални минерални води. Болният трябва да изпива всеки ден не по-малко от два литра течности и да спазва разтоварващи дни по график – те помагат на организма да се справи с усвояването на храната и бързо извеждане от организма на пикочната киселина и солите й. в тези дни не се яде нищо друго освен зеленчукови салати.

Правилното хранене при подагра на краката включва много от вегетарианските рецепти. Отчита се също и наличието на други хронични заболявания – например при висок холестерол се забранява яйченият жълтък.

Нерядко подаграта на краката е съчетана със затлъстяване. В този случай диетата е още по-стеснена, но и не бива да се стига до крайности. Наднормените килограми са изпитание за ставите, но и твърде бързото отслабване не се препоръчва. От менюто се извеждат месото и рибата, разтоварващите дни са по-чести. Те могат дадостигнат до четири седмично.

С отслабването при подагра на краката наистина трябва да се внимава. Ако е твърде бързо, могат да се получат общи усложнения. Категорично е забранено гладуването.

Диета в период на обостряне

Диетата при подагра в остра фаза помага по-бързо да се неутрализират болките и да се възстанови подвижността. Желателно е напълно да се изключат месото и рибата, а разтоварващите дни да са през ден. Ядат се само плодове и зеленчуци. След като болките се прекратят, диетата  може постепенно да се разшири с храни от списъка на разрешените. Строгата, силно ограничена диета обикновено се спазва три дни. Остава и правилото да се яде често и по малко.

Вижте едно примерно меню при подагра в остра фаза:

  • сутрин на гладно – чаша топла минерална вода или шипкова отвара без захар;
  • закуска – малка чаша овесена каша с млако или чаша мляко;
  • в 11 часа – чаша ябълков сок или една ябълка;
  • обяд – зеленчукова крем супа, малка чаша; кисел с мляко;
  • в 17 часа – чаша супа от моркови или домати;
  • вечеря – половин порция рядка оризова каша с мляко, чаша компот;
  • в 21 часа – чаша айран;
  • преди сън – чаша чай с мед или зелен чай без захар.
Разтоварваща диета

Както споменахме, диетата при подагра в ремисия изключва лечебното гладуване. Пълното прекратяване на хранителен прием отключва остър пристъп, затова никой не го препоръчва. В подобни дни е добре да се яде само един вид храна – например само ябълки или само картофи.  Възможно е също и да се заложи на салата от 2-3 зеленчука или плодове, но без малини и грозде. Ако болният от подагра не обича растителна храна, може да опита с ориз, извара или мляко.

  • Оризовата диета е един добър вариант. За приготвянето на оризово блюдо в такъв случай използваме 75 г ориз и ябълки. Оризът се сварява в разредено с вода мляко; изяжда се на няколко приема, на равни порции. Между храненията може да се яде ябълка или ябълков компот. Общото количество ябълки за един ден трябва да е около 250 г. ако изберем компота, трябва да го сварим без захар.

Диетата с мляко и извара включва 400 г обезмаслена извара и половин литър айран за ден. При такова меню организмът бързо се освобождава от пикочната киселина.

Как правилно да приготвяме храната?

Препоръките за приготвяне на храна за болни от подагра не са трудни за спазване. Храната може да се вари, пече, да се готви на пара. Забранено е да се пържи, не се позволяват пушени храни. Бульоните се приготвят така: пет минути след кипването месото се изважда, измива се и се сварява от ново със студена вода – до второ кипване, след което се досварява на тих огън самостоятелно или със зеленчуци. Месните и рибните бульони са строго забранени.

Още информация и източници на английски: Таблица за диета при подагра; * Готварски диетични рецепти при подагра; * Диета, хранене и принципи.

Плодовете и зеленчуците се ядат сурови, но могат също да се варят, пекат и задушават. Подправят се с растителни масла с ниско съдържание на пурини. Майонезата се изключва, добавяме йогурт с копър.

Какво трябва да знаем за лечението:

Лечението на подагра е комплексно и много важна роля в него играе диетата. Лечебното хранене предполага намаляване на енергийната стойност на менюто – като правило хората с подагра страдат от наднормено тегло, а нерядко и от диабет. Силно се ограничава приемът на храни с пурини, както и на мазнини, които забавят извеждането на пикочната киселина през бъбреците.

Още по темата ТУК и по-долу продължаваме:

Лечение на подагра: Съвременни лекарства в България, храни и методи

Диетата си върви с лекарствата:

Подаграта е сложно обменно заболяване, което задължително се лекува с медикаменти. Те са различни в зависимост от хазата на заболяването: при остра акцентът е върху обезболяването, а при ремисия – върху регулиране на метаболизма, намаляване продукцията на пикочна киселина и ускореното извеждане на киселината и солите й от организма.

Още за лекарствата ТУК:

Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?

Съпътстващи билки и народни средства:

Билковите настойки и екстракти могат да се прилагат външно – за вани и компреси, или вътрешно. Лечението с тях допълва контрола върху подаграта в етапа на ремисия.

Погледнете и ТОВА:

Подагра. Лечение с компреси и билки. Мед, сода бикарбонат, Демир бозан и др.

Пишете и вие в нашия форум във връзка с храненето при подагра, правилната диета и таблиците със забранените и разрешените храни по-долу в коментарите или направо ТУК! И не забравяйте да препоръчате добри рецепти!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Колко време се пие Аденурик? диета при подагра

Билки за подагра, Аденурик, хомеопатия и др. средства. Лечение

Билки за подагра на Петър Димков. Колко време се пие Аденурик? Хомеопатия при подагра. Какво …

4 Мнения

  1. Валентина Бучкова

    къде да намеря диета за подагра и диабет, тъй като полезното за подагра е вредно за диабет и обратно

  2. Венелин

    При подагра се спазва диета №6, от лечебните! Правилното хранене предпазва ставите и предотвратява артритни изкривявания.

  3. Ангел Тракeв

    Мръвки, риба, бира и питиенца при подагра – конец филма! Не може. В режима уж дават 2-3 пъти месо, но се усеща видимо влошаване, болка, парене и т.н. Край на хубавото похапване.

  4. Михаил

    Аз не мога да понеса, че бобовите са забранени. Моето семейство много обича фасул и леща, готвим всяка неделя, а аз вече не мога да си позволя да ги вкуса дори. Абе, 1 път месечно си правя за мен без сол и домати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *