подагра
От подагра може да се разболее всеки - дори да не е с кралска кръв!

Подагра – една страшна, но послушна болест

Подагра е едно от хроничните метаболитни заболявания, свързано с обмена на пикочна киселина. Стойностите й в кръвта са над нормалните, нейни кристали се отлагат в ставите, сухожилията и прилежащи меки тъкани. Болките са непоносими!

Подагра (хиперурикемия) е заболяване на напредналата възраст – едно от най-разпространените ставни страдания на стареенето, разкриват от medikforum.ru.

Счита се, че това е едно от първите заболявания, описани в медицината; да приемем, че подагра има откакто го има и човечеството!

Ето едно описание за тежестта на страданията при подагра, дадено от стари лекари: приемете, че при ревматизъм боли като че ли ставите са ви стегнати в менгеме. Сега си представете, че стягате менгемето с още един оборот – ето, това е болката при подагра.

Вижте и подробната статия за подагра: Диета и лечение на подагра с билки, лекарства и домашни средства!

Защо боледуваме от подагра?

Най-простото обяснение за подагра е събрано в израза “подагра – това е начин на живот”. Неслучайно от дълги години я наричат болест на аристократите. Сред причинителите й се сочат преяждането с протеинови храни – всякакви месни деликатеси в количества за лакомници, алкохол, заседнал живот. Споменават се обаче и недостиг на сън, стрес.

Истината е, че месните деликатеси, кожата на домашни птици, морски дарове от категория лукс и префърцунени пастети, големите количества вино и бира натъпкват в организма много пурини. Пурините са природни азотисти съединения, които в организма се превръщат в пикочна киселина. Вече е ясно какво се случва, когато стойностите на пикочната киселина в кръвта се повишат наднормено.

Прието е да се смята, че освен начинът на живот за отключване на подагра имат принос и други фактори – например наследствеността, захарният диабет, артериалната хипертензия, затлъстяването. Подагра може да се развие и в резултат на продължително лечение с диуретици или медикаменти при пациенти с трансплантирани органи. От pharmacy-bg.com например отбелязват, че такова действие има и продължителният прием на малки дози аспирин (това е част от терапията на 60% от хората със сърдечно-съдови заболявания). Понякога е трудно да се каже кой от тези фактори играе ролята на стартов бутон, но начинът на живот и храненето без съмнение при всички положения са изключително важни.

При диагностицирането на болестта подагра обикновено проблемът се категоризира по следния начин:

  1. Първична подагра – причинена от дефекти на ферментите, които участват в синтеза на пикочната киселина, както и от нарушен механизъм на отделянето й от бъбреците.
  2. Вторична подагра – развива се като усложнение от друго заболяване, също и след натравяния с тежки метали (олово) или медикаменти.
подагра
Палецът на крака обикновено пръв научава какво е подагра

Известно време подаграта “работи” тихо до момента, когато стойностите на пикочната киселина в кръвта надхвърлят всякакви норми и тя започне да кристализира, като си избира своеобразни “депа” в ставите. Това е моментът, когато жертвите на подагра започват да изпитват неистови болки.

Ето кои са кошмарните симптоми на подагра!

Първият пристъп на подагра обикновено се случва след 40-годишна възраст. Има обаче болестни състояния, при които е възможно да го получат дори деца!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Кошмарното в историята с появата на вашата подагра е, че това се случва буквално изневиделица: лягате си здрав и малко след полунощ се събуждате от усещането, че някой се опитва да отреже палеца на крака ви с тъп нож. Ако ви събуди страшна болка в палеца на крака, ако боли толкова, че не можете да го докоснете – честито, сдобили сте се с болест за цял живот! Ставата на палеца ще се подуе и зачерви, ще тупти и мястото ще е горещо. За вас е ясно, че там нещо се случва, че тече възпалителен процес. Температурата ви може да се вдигне. На разсъмване малко ще ви олекне, но на следващата нощ кошмарът ще се повтори. Такива пристъпи продължават средно една седмица. Състоянието бавно се нормализира и след една спокойна нощ вие си мислите, че “навехнатият” палец е оздравял и всичко е зад гърба ви.

Нищо подобно! Болестта вече се е загнездила в тялото ви и непременно ще се обади пак. Вторият пристъп може да е чак след години, може те да са дори 10-15, но мърдане няма.

Дайте мнение и Вие тук!

А сега сериозно – ето кои са симптомите на подагра, които трябва на всяка цена да разпознаете и да потърсите лекар:

  • внезапна остра, непоносима болка в става или стави; най-често това е палец на крака, но може да бъде лакът, китката на ръката;
  • поява на т.н. тофуси – уплътнения в меките тъкани над ставите, но и по ушите и около ноздрите. Те имат вид на невъзпалени пришки, отначало с размер на просено зърно – но постепенно се увеличават (виж описание на д-р Мариана Георгиева в blitz.bg). Въпросните тофуси са подагрени възли от кристали на пикочната киселина. Те могат да достигнат размер до два сантиметра, да изтънят и спукат кожата – представете си неприятната гледка на оголена тъкан с вид на извара. Такива тофуси се образуват и по ставите, като ги деформират болезнено и понякога при усложнения налагат ампутация!
  • болки в областта на пояса – появата им заедно с наличието на тофуси означава, че болестта вече е хронична и е превзела някой от вътрешните органи. На първо място – бъбреците, където се образуват уратни песъчинки и камъни. Бъбреците трудно изпълняват функциите си, възможно е да се развие бъбречна недостатъчност.

Как се диагностицира подагра?

подагра
Появата на тофуси свидетелства за напреднала подагра
  1. Първоначален ориентир винаги е състоянието на даден пациент, изпитващ специфичните болки и при видими външни белези – подути и възпалени стави. Диагностиката при подагра понякога не е лесна, въпреки че е възможно повишено ниво на пикочната киселина в кръвта да се установи веднага. Проблемът е в това, че при пристъп на подагра например тези нива може да са нормални, тъй като “отровата” се е оттеглила в някоя става във вид на кристали.
  2. Проследява се хипотеза за наличие на белтък в урината, тъй като състоянието засяга функционирането на бъбреците.
  3. Прави се ехографско и/или рентгенографско изследване;
  4. При възможност се провежда микроскопско изследване за кристали на пикочната киселина – пр. от течност на колянната става.

Точната диагноза определя и начините на лечение.

Как се лекува подагра?

При остро състояние на подагра обикновено се прилагат нестероидни противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди. В някои случаи – при силно възпаление – според medikforum.ru могат да се приложат хормонални средства. Възможно е определени лекарствени продукти да се въвеждат директно в болната става. По време на пристъп клетникът с подагра трябва да си остане вкъщи и да лежи в пълен покой. Болката намалява, ако проблемното място се увие с вълнен шал. Понякога потребността – обратно – не е от затопляне, а от охлаждане и може да се поставя лед.Няма стандартна препоръка – трябва да се опита как е по-добре, кога болката е по-слаба.

Лечението на хронична подагра цели намаляване стойностите на пикочната киселина. Идеята е да се постигне подобна промяна чрез медикаменти – алопуринол, и чрез промени в храненето. Задължително се ограничават алкохол, мазно месо, пушени и деликатесни храни, морски дарове, тлъсти риби, бобови храни, гъби, листни зеленчуци, субпродукти, осолени и мариновани продукти.

Кои са полезните храни при подагра? Какво се случва, ако не спазваме диета?

подагра
Забравете някои екстри на трапезата, ако искате вашата подагра да е под контрол!

Разрешените храни са картофи, домати, краставици, тиква, всички плодове, зърна, нискомаслени млечни храни, тестени изделия, зеленчукови сокове, шипков чай и отвара, лимони, боровинки, нетлъсти риби.

подагра
От подагра може да се разболее всеки – дори да не е с кралска кръв!

Болестта подагра според съвременната медицина е наистина страшна и ако не се спазват определени правила и ограничения, може да доведе до много тежки състояния: хипертония, бъбречна недостатъчност, артрит с тежки деформации, увреждане и загуба на ставните хрущяли и инвалидизация (в medicinepg.com).
Страшна болест  – но и послушна. Пристъпите могат да се контролират, а усложненията – да се предотвратят, дори само при спазването на съответната диета и прием на достатъчно течности. Ако се налага и поддържащ прием на медикаменти – правете го редовно, за да си спестите отмъщението на двойно стегнатото менгеме!

Непременно вижте и ТОВА:

Лечение на подагра: Съвременни лекарства в България, храни и методи

Първоначално публикувано на:06.11.2014 @ 11:38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Едно мнение

  1. Здравейте ! Имам един въпрос ! На мен ми тръпне левият палец,нямам болка но повече от два месеца ми тръпне !!! Трябва да отида на лекар ,но тъй като съм безработна не се осигорявам и нямам право и средства за да отида . Ще се радвам ,ако ми помогнете със съвет !!! Предварително ви благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *