Болки в краката, мускулите и кръста
Какво означават различните болки в краката: В ставите, в мускулите, в пръстите и т.н.? Дайте и вие препоръки за оправяне ТУК!

Болки в краката, в мускулите, ставите, пръстите: Какво означават и как да ги облекчим?

Болки в краката и каква е причината за тях. Можем ли да ги избегнем? Как да се лекуваме: най-ефективните хапчета, мазила и компреси.

Болки в краката – кой не ги е изпитвал! Това е нещо неприятно, но като че ли сме готови да го обясним простичко: краката са най-натоварената част от нашата костно-мускулна система. И това натоварване е не само ако тичаме или ходим с тежки чанти.
Болката може да е кратка и слаба, да преминава за минутки като приседнем. Или да ни човърка и тормози цяла нощ. Ако искаме да се спасим от нея или поне да я контролираме, трябва да сме наясно какво я причинява.

Как се обясняват болките в краката?

Причините за болки в краката са изключително разнообразни: от наследственост – до специфика на трудовата дейност. Когато специалистът разпознае кое точно ги отключва, могат да се вземат и адекватните мерки. За целта е важно също да се определи точно локализацията на болките, а също – каква е връзката с други заболявания на пациента.

Веднага ще отбележим, че болката може да засегне целия крайник, като е локализиран “център” в стъпалото, глезена, коляното или бедрото. И че обяснението може да е банално – умора, плоскостъпие, или по-сериозно: диабет.

Отоци

Подуването, отокът на единия или на двата крайника при всички случаи се нуждае от лекарска намеса. Особено ако освен оток пациентът чувства болка, наблюдава се зачервяване и/или човекът е с повишена температура.

Болки в краката и отоци
Първа стъпка при болки в краката: да разберем защо се случва това

Опасно е състоянието, при което има оток само на единия крак и кожата там е или зачервена, или побеляла. Различен е проблемът, когато има оток на двата крака и заедно с това се усещат дихателни затруднения. Съвсем друга ще е диагнозата, ако подуването е в областта на ставите.

Изтръпвания и убождания

Понякога отокът е придружаван от мускулни конвулсии в крайниците, слабост и болки; кожата на глезените става суха и сърбяща, краката се схващат, възникват усещания за убождане, “полазват мравки”. Един анализ за стойностите на кръвната захар може да подскаже, че се касае за захарен диабет.

Такъв тип смущения могат да свържат тормозещите болки в краката и с диагнози, свързани със склеротични промени на кръвоносните съдове.

Други

Обикновено при болки в краката се проявяват и други симптоми: например “щракане” или “скърцане” в ставите, изстиване на ходилата, парене, подуване на вени, зачервяване или бледност на кожата, бърза умора при ходене.

Лечение на причините за дискомфорт

Ако причините за болки в краката са досадните шипове, особено шип в петата – рефлексът на засегнатия е да търси болкоуспокояващи. Истината е, че тази болка може да се облекчи при каране на велосипед или плуване. Както и при промяна на времето.

Ако болките са свързани с понесена операция или травма от рода на навяхване и счупване, лекарят ще посъветва да се носи ортеза.

  • В повечето случаи почивката и подходящото натоварване с физкултура или просто с разходки укрепват мускулатурата и спестяват част от дискомфорта и болките. Но също така често болките, особено в напреднала възраст, са свързани с определени хронични страдания. Тогава чрез тяхното последователно лечение, спазване на диета и здравословни норми на живот може да се разчита и на подобрение при болки в краката.
  • Така например при диагностицирана подагра нетърпимата болка в палеца на крака причинява буквално обездвижване; контролът върху заболяването, особено спазването на диета намалява риска от такива атаки.
“Демир

Друг подобен случай е с т.н. ендартериит или възпаление на вътрешната обвивка на артериите. Една от първите терапевтични мерки, препоръчвани от лекаря, е отказът от цигари – защото никотинът усложнява състоянието на кръвоносните съдове. Тази мярка е полезна също при тромбофлебит и артрит.

Болки в краката, кога имаме флебит и опасност от тромбофлебит?
Проблемът може да е свързан със съдово заболяване

Разбира се, в конкретните случаи се прилагат медикаментозни терапии, физиотерапия и балнеолечение; мерки от рода на отказ от високи токчета и тесни обувки и пр.

Заболявания, свързани с болки в краката

Ако се появяват болки в краката, придружени с отоци, най-вероятно става дума за сърдечно-съдови страдания. В този случай е влошено кръвообращението; развиват се застойни състояния, нараства налягането по стените на съдовете.

Една от патологиите, при които се наблюдават системни силни болки в краката, е тромбофлебитът. В този случай болката е пулсираща, пациентът усеща парене, тежест в краката.

Друго заболяване, причиняващо болки в краката, е атеросклерозата на артериите. Характерен симптом са компресиращите болки в мускулите на подбедрицата по всяко време на денонощието. Дискомфортът нараства при ходене, при физически натоварвания.

Болки в краката причиняват и различни патологии на опорно-двигателния апарат. Тук отнасяме заболявания като хернии, остеохондроза, радикулит. При ишиас например болката засяга целия крайник от началото на бедрото до ходилото. Остеохондрозата и дископатиите не засягат директно крайника, но болката интуитивно се свързва с краката.

  • Причина за болки в краката могат да бъдат още ставните заболявания, подаграта, болести на периферната нервна система, на отделителната.
Ставни заболявания

Ставните заболявания са банална причина за болки в краката, особено в напреднала възраст. Проблемите идват основно от множество патологии, свързани с тазобедрената и/или колянната става. Тук може да се говори за износване на хрущялната тъкан и ставните връзки, “изсъхване” на вътреставната течност, възпалителни процеси.

Диагнозите, свързвани с нашия проблем, обикновено стигат до артрози и артрит. Оплакванията са от човъркаща болка в една или повече стави при дълго пребиваване прав или при продължително ходене. Външно видимо ставите започват да се деформират, при движение могат да се чуят “скърцане” или “щракане”. Болките стават по-силни при промени на времето. При прогресия на заболяването ставата се подува, може да е зачервена кожата над нея.

В този случай трябва да не се чака проблемът да отмине, а да се посети ревматолог; да се направи рентгенова снимка, да се назначи анализ на кръвна проба. Диагностиката може да се допълни и с артроскопия – тя изпълнява и терапевтични функции. След обстойното изследване се препоръчва комплексно лечение, което включва медикаментозна терапия, физиотерапия, , лечебна физкултура, диета.

Болки в краката и ставни заболявания, свързани с щракане
При ставни заболявания можем да усетим скърцане или “щракане”
Неврогенни синдроми

Болезненост на долните крайници може да се развие и при заболявания на нерви от периферната система. При невралгии болките са на пристъпи, подобни на конвулсии. Но този тип симптоматика може да е свързана и с плоскостъпие, затова отново препоръката ще е да се допитаме до лекар.

Разширени вени и съдови нарушения

При разширени вени на долните крайници е нарушена работата на клапите, които пропускат кръв. Това предизвиква влошаване на кръвния поток; вените нарастват като обем в отделни участъци, появяват се отоци и болки. Причините за тези промени могат да са различни и доста сериозни, но резултатът изисква консултация със специалист, няма съмнение. Всяка промяна в състоянието на кръвоносната система в долните крайници има за задължителен симптом – болки в краката.

Флебит и тромбофлебит. При флебит се развива възпаление на венозна стена в определен участък от системата, а тромбофлебитът е комбинация от възпалителен процес и образуване на тромб в болния кръвоносен съд. Възпалението засяга и прилежащите меки тъкани, включително кожата. Отокът и болките са редовно проявявани симптоми. Болката обикновено обхваща мускулатурата на подбедрицата; та е пулсираща, постоянна, често преминаваща в парене. По хода на вената могат да се опипат уплътнения.

При подобни симптоми е разумно без бавене да се потърси съдов хирург. Нормално е да се предприеме ангиосканиране – за да се прецени какво е състоянието на венозната система, да се определят възможните зони със запушвания и степента на риск от откъсване на тромб. Прави се и кръвен анализ, за да се установят възможните неспецифични фактори на възпалението. Лечението е амбулаторно, под лекарски контрол.

Ендартериит. В този случай възпалението засяга вътрешната обвивка на артериите. Пациентът се оплаква от остра болка и схващане при ходене при първите 50-100 крачки. След кратка почивка тези смущения преминават, но след двайсетина крачки отново се появяват. Това кара хората с описвания проблем периодично да правят почивки. Болката в ходилото или подберицата може да се появи и в легнало положение; ако обаче отпуснем крака надолу, неприятните усещания намаляват.

Проблемите могат да се редуцират, като най-напред пушачите с такова заболяване оставят цигарите: никотинът е главен рисков фактор  за съдова исхемия. Трябва да се потърси съдов хирург, който може да назначи ангиография, ултразвук  или магнитно-резонансна томография. При внезапна силна болка трябва да се звъни в Бърза помощ, тъй като е възможно да настъпва запушване на артерия. В рамките на няколко часа трябва да се предприеме адекватна терапия, за да се спаси крайникът. Лечението може да е консервативно или оперативно, прилага се съдове пластика.

Атеросклероза. Стягащи мускула болки и схващания се появяват при ходене, тичане и изкачване по стълба, дори нощем в покой. Заради втвърдяване на кръвоносните съдове, загуба на еластичност и стесняване на съдовия просвет поради склеротични процеси се влошава кръвообращението в крайниците; ходилата са студени през цялата година. Липсва ясна пулсация в палеца на крака; при мъжете се развива еректилна дисфункция и изчезване на окосмяването по пръстите на краката.

Болки в краката и атеросклероза
Склеротичните плаки стесняват съдовия просвет, кръвоснабдяването в крайника се влошава

Съветите са аналогични на вече описаните по-горе: край с пушенето, час по-скоро при съдов хирург. Препоръчва се същата диагностика, както при ендоартериит. Навреме предприетите мерки могат да спасят крайника от гангрена и ампутация.

Поражения на мускулната тъкан

В този случай възпалението засяга мускулната тъкан на долните крайници. Мускулната болка е режеща, дърпаща и се усилва при физическо претоварване, при студено и влажно време.

В този случай специалистът, който ни трябва, е неврологът. Вероятната диагноза, която ще ни постави, е миалгия. Стандартното лечение включва нестероидни противовъзпалителни препарати, както и обезболяващи гелове и унгвенти.

Костни болки

В други случаи патологичният процес засяга различни зони на костната система. Природата на този процес може да е разнообразна, но резултатът винаги е болка в краката.

Шипове в петата. Наличието на шип или остеофит в петата се разпознава по внезапната болка при ходене или тичане. За уточняване на диагнозата е необходим ортопед, обикновено се прави рентгенова снимка. Болките могат да преминат и без лечение, ако са били провокирани от промени във времето. По принцип лечението включва лазерна терапия, носене на ортопедични стелкито, масаж и прилагане на нестероидни противовъзпалителни. Както вече споменахме, помагат карането на велосипед и плуването.

Остеопороза. Схващането и силните болки в подбедрицата са една от проявите на калциев дефицит. Проблемът е характерен при жените над 40-годишна възраст. В рискова група са синеоките блондинки.

Дайте мнение и Вие тук!

Над тази възрастова граница е добре системно да се проверява костната плътност и при регистриране състояние на дефицит да се назначава прием на препарати с калций.

Остеохондроза. Стрелкащата болка в краката може да се появява и в състояние на покой, но е по-силна при резки движения и повишено натоварване. Почивката не води до облекчение. Появява се болка по задната или страничната част на крака от петата до седалището. Това означава възпаление на седалищния нерв или ишиас.

При подобни симптоми е необходима консултация с невролог и с хирург, който е специалист по заболявания на гръбначния стълб. При провеждане на магнитно-резонансна томография може да се открие “прищипана” дискова херния. Специалистът може да прецени дали състоянието налага оперативна намеса.

Диабет

Дори захарната болест да е в съвсем начална фаза, периферните нерви са засегнати и това води до схващане, мравучкане и болки в зоната на ходилото, глезена и подбедрицата. Дискомфортът често се проявява по време на сън. Ако подобни симптоми се проявяват твърде често, не е лошо да се консултираме с ендокринолог и да си направим тест за кръвна захар.

Болки в краката и диабет
При захарна болест болките в краката са свързани с диабетната невропатия
Подагра

Тази болест атакува с рязка, пулсираща болка в палеца на крака; може да се появи по всяко време на денонощието, без връзка с натоварването. Палецът се подува, става горещ, червен и много чувствителен.

  • Ако до този момент подаграта не е била диагностицирана, крайно време е това да се направи; достатъчно е да се иде при ревматолог и да се направи кръвен анализ. Леченоето е с нестероидни противовъзпалителни и медикаменти, които потискат образеването на пикочна киселина. Особено важно при подагра е спазването на диета: ограничен алкохол, почти пълен отказ оттежки бельони, ограничена консумация на меса, пикантни подправки и блюда, гъби, бобови храни, спанак, кафе, какао, шоколад.
Пикочно-полови заболявания

Съмненията за подобна патология свързваме с болки в зоната на бедрата. Лекарят, който може да ни помогне, е урологът или нефрологът. Изследва се състоянието на органите в малкия таз; при пациентите жени често се налага и консултация с гинеколог. Терапията се назначава индивидуално в зависимост от диагностицирания здравословен проблем.

Болки в стъпалата, не предизвикани от болести

Не винаги неприятните болки в краката са свързани с някакво заболяване: възможно е да са провокирани от външна или временна причина и при нейното отстраняване симптомите да се неутрализират.

  1. Микротравми. Едно леко навяхване, на което не сте обърнали внимание, не след дълго ще напомни за себе си с болки в засегнатия крак. Възможно е да се касае за скъсване на влакна от сухожилие или разтежение на връзка. Това не са живото застрашаващи травми и обикновено оздравителният процес протича без външна помощ, но все пак болката си е болка – макар и не задълго.
  2. Бременност. С болезнени схващания на мускули в краката са наясно повечето бъдещи майки. Причина за този дискомфорт е нарушеният минерален обмен, който често съпътства бременността. Спазмите са провокирани от дефицит на калий, калций, магнезий или витамин В6. Лекарите чудесно знаят това  и при оплаквания са готови да назначат на пациентките си комплекс от витамини и минерали – така се попълват наличностите от коментираните вещества.
  3. Плоскостъпие (дюстабан). То се диагностицира лесно от специалиста ортопед, но и визуално може да се разпознае без затруднение. Често е придружено от увеличен размер на стъпалото или от появата на изпъкнала кост. Спътник на плоскостъпието е човъркащата болка в ходилата и прасците; тя нараства вечер и причинява бърза умора при ходене. Такъв проблем задължително се нуждае от ортопед.
  4. Последствия от счупване. В този случай болките в краката са лесно обясними; човек, преживял счупване на долен крайник, дълго време изпитва силна болка при ходене – особено ако е в напреднала възраст и счупването е било сложно. Облекчение може да донесе носенето на ортеза, която поема част от натоварването, подпомага мускулатурата и осигурява известен комфорт на травмирания крайник при ходене.

Други възможни причини са свързани с интензивни спортни занимания. Обясненията в този случай са доста разнообразни: възможно е пренатоварване след прекъсване на тренировките; продължително бягане с не особено удобни обувки; продължително бягане без предварителна загрявка. Обяснението: пренапрежението кара мускулните клетки да изпитват кислороден глад, те задържат млечна киселина. Няма нужда от други мерки и терапия, след хубава почивка дискомфортът отминава.

Как да се избавим от болки в краката?

В немалко случаи можем да си спестим болките в краката сами. За целта е необходимо да променим някои навици, които със сигурност допринасят за описвания проблем. Така например доказано е, че тютюнопушенето, високите дози алкохол, приемът на стероиди, мазните храни и наднорменото тегло отключват различен тип болки в краката.

Болки в краката и вани с билки или с морска сол
Билковите вани винаги помагат при болки в краката

Друг елемент на профилактиката е умереното физическо натоварване, което следва да поддържа мускулатурата ни в добра форма; ходене пеш, каране на велосипед, плуване и всичко друго, което е по силите и възможностите ни, е добре дошло. Но ако все пак изпитваме болки в краката – как да действаме?!

Краката в покой

Нещо простичко: оставете краката си да почиват. Легнете по гръб и по възможност повдигнете с възглавничка краката малко по-високо от равнището на сърцето. Тази поза подобрява венозния отток на кръвта, намалява отока и отпуска мускулите.

Болкоуспокояващо без рецепта

Най-често за помощ посягане към нестероидните противовъзпалителни: болките затихват например от медикаментите на основата на ибупрофен.

Могат да са полезни също ледените компреси и масажите.

Кога да се обърнем към лекар?

Преценката за това – да търсим ли лекар, може да е субективна; все пак има симптоми, при които трябва не просто да идем в поликлиниката, а директно да търсим спешна помощ. От спешна медицинска намеса се нуждаем в следните случаи:

  • Ако болката не позволява да се отпуснем върху засегнатия крак или да пристъпваме;
  • Ако е налице открито счупване;
  • Ако крайникът е болезнен, с оток, зачервен и с рязко повишена локална температура;
  • Ако преди да почувствате болката сте чули силно изпукване или стържене, като че ли нещо се е разглобило в крака ви.

9 причини за болки в краката или в прасеца при ходене. Оловни крака

С по-ниска степен на спешност, но също нетърпящи отлагане са следните случаи:

  • Когато  кожата в болезнената зона на крака е зачервена и топла при пипане, като същевременно се е повишила и общата телесна температура;
  • Когато отоците засягат двата крака и са налице дихателни затруднения;
  • Когато изпитвате силна болка в прасците след продължително седене – най-често това се случва при дълго пътуване с автобус или самолет;
  • Когато започват да ви болят краката без никаква видима причина.

Задължително потърсете специалист и ако болезнените симптоми постепенно стават постоянни и се усилват; ако системно получавате отоци; ако видими зони с разширени зони са болезнени, особено при докосване.

Народни рецепти за болки в краката

Народната медицина има богата практика за облекчаване на симптомите при болни крака. Обикновено рецептите, практикувани поколения наред, се коментират от медиците като допълнение към терапията с медикаменти, физиотерапия и балнеолечение.

Конкретни рецепти

Еликсир от алое и етерични масла. Смесваме по 15 капки сок от алое, месла от евкалипт, карамфил, ментол, зимолюбка и камфорово. От сместа се вземат капки и се масажират болезнените зони; поставя се превръзка от ленена кърпа или еластичен бинт. Процедурата се повтаря по 2-3 пъти дневно.

Настойка от вратига. Една супена лъжица суха наситнена билка се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да кисне два часа и половина. Прецежда се и се приема три пъти дневно – по една супена лъжица, 15 минути преди хранене, за 2-3 седмици.

Билкова вана. Ако болката е в пръстите на краката, препоръчват се билкови вани 1-2 пъти седмично. Предварително се приготвя запарка от билки – жълт кантарион, лайка, мента, полски хвощ, коприва. Взема се от всяка по една супена лъжица; залива се с литър вряла вода и се оставя да се запарва един час. Прецежда се и се налива във ваничка или леген, където се потапят краката за 15-20 минути.

Счупен пръст на крака. Симптоми и работещо лечение

Компрес

Има препоръки за различни компреси, но преди да предприемем каквото и да било трябва непременно да се консултираме с лекар. В някои случаи полезни са ледените компреси, в други болните крака се нуждаят от затопляне. Народната медицина например препоръчва компресите с пресен зелев лист или зелен лист от хрян, ако проблемът е болна става. Листът се намачква леко и се поставя върху болезненото място, което предварително се намазва с вазелин. Може да се държи с превръзка цяла нощ.

  • Друга група са компресите с водна или спиртна настойка от билки – кисел трън, брезови пъпки и подбел. От всеки компонент се взема по една супена лъжица; сместа се залива със 120 г водка и се оставя да престои два дни. Болните места се намазват вечер, увиват се с вълнен шал за цяла нощ.
Масаж

Масажът или “бабините разтривки” помагат в много от случаите, обикновено при преумора или след обездвижване. Масажират се ходилата, възглавничките под пръстите, зоната над тях, зоната над петата. Можем да си го правим сами, но е добре да се консултираме предварително с физиотерапевт за най-правилните движения при конкретния проблем.

Болки в ставите на краката, ръцете и другаде. Лечение с терапии, лекарства, народни методи

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Rew

Ревматоиден артрит: всичко важно за болестта ТУК!

Ревматоиден артрит – симптоми и причини. Кои медикаменти вършат работа при това заболяване. Ревматоиден артрит …

4 Мнения

  1. Ники Лалев

    Ортезата трябва да се носи по-дълго, месец не е достатъчен. Или поне слагайте ластичен бинт. Сега е студено, носете кубинки или други високи обувки, които ще ви крепят глезена!

  2. Димитър Николов

    През лятото счупих малка костица на глезена; 40 дни бях в гипс, после месец носих ортеза и не спира да ме боли. Лекарят казва, че това е нормално и че така ще бъде поне още 2-3 години. Не звучи никак утешително…

  3. Женя Кирилова

    Казват, че в някои европейски страни има масова профилактика срещу остеопороза, особено за жените. Личните лекари препоръчват минерални добавки за определена възраст и това спасява от по-сложно и скъпо лечение. А у нас?!

  4. Николина Нанкова

    Дълго време изпитвах болки в тазобедрената става и коляното. Наложи се да се оперирам, сега съм с изкуствена тазобедрена става – спасих се от болките и, чудно, не ме боли и коляното!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *