масло от чаено дърво
Масло от чаено дърво е сред ароматните биопродукти с широко приложение

Етерично масло от чаено дърво: какво да лекуваме с него и с крем Чаевец + мнения

Приложение. Кой мехлем (крем) препоръчват. Олио Melkfett. При гъбички и гъбички по ноктите. За коса. При акне (пъпки). При херпес. Олио на Етерика. Масло от чаено дърво и дяволски нокът. При лош дъх. При брадавици и кондиломи. При бенки. За белези. Против въшки. За деца. При екзема. Инхалации за кашлица и гърло. При хемороиди. При псориазис. При кокоши трън. При косопад и пърхот. При цистит. При цирей

Масло от чаено дърво: що е то и какво е приложението му? Това лековито етерично масло се добива от растение от семейството Melaleuca alternifolia.

Носи името си от практиката листата му да се дъвчат като алтернатива на чая – така правели мореплавателите-откриватели на Австралия. Всъщност въпросното растение по принцип не се приема като чаена култура.

Споменаваното в много препоръки за терапии масло от чаено дърво дължи лечебните си ефекти на богатия състав от органични компонента. То е с доказан антисептичен ефект (puls.bg). Успешно лекува инфекции от вирусен, бактериален и гъбичен характер; в състояние е да овладее дори упоритите стафилококови инфекции.

Добър вариант за третиране на рани, изгаряния и кожни раздразнения. Съдейства за лечението на инфекции на дихателните пътища; имуностимулант. Използва се в денталната медицина, козметичната индустрия; има въздействие на релаксант. Може да се използва за инхалации, вани, ароматерапия, приготвяне на мехлеми и кремове, директно третиране на проблемни кожни зони.

Преди приложение трябва да се провери дали няма да причини алергични реакции. Трябва да се внимава и с концентрациите на лековитото масло от чаено дърво – например при масаж компонентът масло от чаено дърво не бива да е повече от 5% в масажната композиция, за да не се получат кожни раздразнения (biodarove.com).

Кой мехлем (крем) препоръчват. Олио Melkfett.

Силно препоръчван е мехлемът с масло от чаено дърво “Чаевец” на д-р Фьорстер (prirodo-lechenie.blogspot.com). Той е считан за отлично средство при кожни проблеми заради антисептичното си и бактерицидно действие.

Добър е за терапия при херпеси по устните и гениталиите, при вагинални инфекции, кожни алергии и дерматит, срещу локални кожни възпаления, ранички и акне, за премахване на малки брадавици и кондиломи, при ухапване от насекоми.

Профилактичното третиране на кожата със слаб разтвор с масло от чаено дърво всъщност предпазва от подобни ухапвания. Продуктът съдейства при лечението на гъбични инфекции. Създателите му твърдят и това, че лечението с описвания продукт с масло от чаено дърво е в състояние да лекува рак на кожата в ранна фаза.

Въпросният мехлем е популярен още и като крем Melkfett – съчетание на коментираното масло от чаено дърво и млечен конкрет.

Съществува и течна форма на продуктите от д-р Фьорстер, която е най-добра при масажи за обезболяване и релакс. Подходяща е за инхалации при пристъпи на синузит.
Всички описвани форми са само за външно приложение.

При гъбички и гъбички по ноктите

масло от чаено дърво
Кремове и мехлеми с масло от чаено дърво са търсени заради болкоуспокояващия и антисептичен ефект, а също и за лечение на акне!
“Демир

Противогъбичното и антисептично действие на продуктите с масло от чаено дърво или на чистото масло, се използва при лечението на микотични зарази.

Както е известно – гъбичките по кожата на краката или ноктите е истинска напаст; проблем, с който не е лесно да се пребориш. Маслото от чаено дърво дава ефект, но е необходимо постоянство; ако предприемете този тип алтернативно лечение на гъбички с масло от чаено дърво, трябва да сте готови за тримесечна редовна терапия (framar.bg).

* Описаното масло от чаено дърво може да се приложи директно – с клечка за уши, потопена в шишенцето масло, два пъти дневно се намазва заразеният нокът. Има и друг вариант – при него се прави ваничка на краката с хладка вода, в която се накапват по 10 капки масло от чаено дърво и масло от лавандула. Процедурата продължава половин час; след това стъпваме с боси крака върху кърпа и изчакваме да изсъхнат, без да изплакваме или изтриваме. Може да се направи и комбинация от двата метода.

За коса

С чудодейното масло от чаено дърво може да се обогатят шампоани или маска за коса, като към готовия продукт се добавят 5-6 капки масло. За шампоан – това количество към 100 мл шампоан. Маслото от чаено дърво успешно лекува пърхот, заздравява космените фоликули, регенерира и успокоява раздразнената кожа на скалпа и насърчава растежа (rivana.eu).

При акне (пъпки)

ВАЖНО! Още за чаеното дърво при акне вижте ТУК: Лечение на акне с домашни средства и лекарства!

Масло от чаено дърво в чист вид може да се използва за директно третиране на акне и различни пъпки по лицето. Това се прави с намаслена клечка за уши; не бива чисто масло да се размазва върху голям участък от кожата, особено на лицето! (marulka.com).

Ако вместо успокояване причините по-силно раздразнение, смесете 5-6 капки масло от чаено дърво с 1-2 лъжици пресен гел от алое. С получената маса третирайте възпалените и раздразнени зони с акне.

Ако масло от чаено дърво се включи в композиция на почистваща или пилинг-маска, кожата на лицето може да стегне порите, да стане отново сияйна и локалните възпалени точки да се успокоят. Ето една възможна рецепта:

* 3-5 капки масло от чаено дърво се смесват с две лъжици суха зелена глина – от аптеката. Накапва се и малко вода – да се получи гъста кашичка. Намазват се лицето и шията и се оставя да действа около 20 минути. Измива се с хладка вода.

При херпес

Неприятният херпес се третира по същия начин като проблемното акне. С клечка за уши се взема малко количество масло и се намазва херпесът. Това се прави два пъти дневно. По-безопасен и ефективен вариант е 4-5 капки от маслото да се прибавят към две чаени лъжички студено пресован зехтин. Отново чрез клечка за уши от масления коктейл с масло от чаено дърво се намазва херпесът четири пъти дневно (ezine.bg).

Олио на Етерика

масло от чаено дърво
Масло от чаено дърво на Етерика – базисен продукт за добрата домашна аптечка, а ако имате акне, е просто задължителен!

Чистото масло от чаено дърво на Етерика се препоръчва като базов продукт за лечение на различни здравословни проблеми (framar.bg).

Може да се прилага при различен тип кожни наранявания, обриви и раздразнения, инфекции на дихателните пътища, възпаления в устната кухина, гъбични инфекции и пр. Чрез масло от чаено дърво се правят полезни инхалации, ароматерапия, при масажи, за гаргара и капки за нос.

ВНИМАНИЕ! Не забравяйте, че масло от чаено дърво се прилага само външно!

При приготвянето на антисептичен разтвор за гаргара или капки за нос се използват за разреждане базисни масла и/или топла вода.

Масло от чаено дърво и дяволски нокът

Ефектите от лечение с масло от чаено дърво се подчертават при съчетаване с екстракт от южноафриканското растение дяволски нокът. Двата растителни компонента участват във формулата на популярен масажен гел, с чиято помощ може да се овладее симптоматиката при дегенеративни ставни заболявания (framar.bg).

Такъв гел произвеждат няколко водещи фирми; естествените съставки с доказана персонална характеристика оптимизират въздействието си при съвместна употреба. Гелът с масло от чаено дърво и дяволски нокът обезболява, подобрява подвижността, съдейства за “прибиране” на отока.

При лош дъх

Масло от чаено дърво не се приема вътрешно, но може да се използва за приготвяне на разтвори за жабурене. Такива разтвори неутрализират лошия дъх, а също съдействат за лечението на язви в устата, предотвратяват образуването на зъбен камък и ограничават кървенето на венците.

Дайте мнение и Вие тук!

Разтворът за жабурене се приготвя, като на 10 мл вода се прибавят по три капки масло от чаено дърво. Не поглъщайте разтвора! (rivana.eu).

При брадавици и кондиломи

Терапията с масло от чаено дърво е един от натуралните методи за премахване на брадавици и кондиломи. За целта се работи с чисто, неразредено масло от чаено дърво. Препоръчително е мазането само на кожното образувание с памучно тампонче или клечка за уши, четири пъти на ден (pharmacy-bg.com).

При бенки

Посъветвайте се с дерматолог, преди да предприемете терапия на бенка с масло от чаено дърво. Иначе методът е лесен: два пъти дневно бенката се намазва с масло от чаено дърво с помощта на клечка за уши (zdrave-bg.eu). Обикновено за около месец лечението дава резултат, т.е. бенката се премахва.

За белези

С масло от чаено дърво и още компоненти е забъркан продуктът за масаж при проблемна кожа и белези – Дермону (framar.bg). Функцията на маслото от чаено дърво е да съдейства за микропилинг и да насърчи регенерацията на епителните клетки.

Препоръчва се процедурите с участието на този компонент – в случаи на белези, да се правят с комбиниран крем или масажно олио, гел, в които маслото от чаено дърво не доминира – но упражнява полезния си ефект.

Против въшки

масло от чаено дърво
Чистото масло от чаено дърво лекува и някои детски болести

Маслото от чаено дърво е успешен компонент в маските за коса против въшки (zdraveto.com). Ако заразата вече е налице, в 2-3 супени лъжици зехтин се прибавят по десетина капки масла от чаено дърво, розмарин, лавандула и вратига.

С тази маслена смес, добре разбъркана, се намазват корените на косата, слага се шапка за баня и се държи така осем часа. Сетне се измива хубаво.

Малки количества масло от чаено дърво могат да се добавят в шампоана като профилактика срещу заразяване с въшки. Известно е, че маслото от чаено дърво действа успешно срещу инвазия на всякакви насекоми и паразити.

За деца

Чудодейното масло от чаено дърво е едно от етеричните масла, които могат да се използват при лечението на деца. Тъй като е много силно, при мъниците то може да се прилага само разредено, и то в ниски концентрации – с базисно масло, каквото може да е бадемово или зехтин, или в топла вода.

Масло от чаено дърво може да се използва за гаргара при деца над 6 години: капка масло се разбива в чаша хладка вода и с нея се изплаква обилно гърлото (purvite7.bg).

* При кашлица може да се прави масаж с комбиниран продукт – 50 мл бадемово масло се обогатяват с по 5 капки масло от лавандула и масло от чаено дърво. Масажират се гърлото, гърбът и гръдният кош без сърдечната зона.

Важно е да си намерим специално за децата оригинални масла, включително масло от чаено дърво. Търгува се и с ментета, от които може само да се провокира някоя алергия.

При екзема

Третирането на екземи с продукти, в които има добавено масло от чаено дърво, обикновено е ефикасно. Ето рецептата на nanocom-bg.com за ефективно мазило при екземи:

* Към 10 мл бадемово масло се прибавят три капки масло от хвойна и по една – лавандула и масло от чаено дърво. Разбърква се хубаво и с тази смес се мажат поразените от екзема кожни участъци. Добре е терпията да се консултира с дерматолог.

Същата смес е подходяща за масажиране на ходилата; постига се  успокояване.

Инхалации за кашлица и гърло

Маслото от чаено дърво облекчава дишането при простуда и инфекции на дихателните пътища; подпомага отхрачването и съдейства за успокояване на лигавиците. Може да се ползва при “суха” инхалация – като се накапят няколко капки върху носна кърпа и от време на време се вдишват изпаренията (puls.bg). Може също така да се слага ароматизирана кърпа край възглавницата, или да се прави парна инхалация. При нея във врящата вода се добавят 5-6 капки масло от чаено дърво. След това се изпълнява класическото вдишване на ароматизираните пари – с хавлиена кърпа на главата над съда, в продължение на 5-10 минути.

При хемороиди

Масло от чаено дърво може да се ползва за седяща вана при хемороиди (nanocom-bg.com). В 5 литра топла вода се накапват три до пет капки масло; разбърква се хубаво – в този разтвор може да се седи от 10 до 15 минути. Действието на маслото може да се почувства след няколко процедури – правят се по веднъж на ден, когато хемороидите започнат да се свиват и прибират.

При псориазис

Маслото от чаено дърво има успокояващ ефект върху кожните зони, засегнати от псориазис. Има различни начини за използването му в тази посока. Ако петната от псориазис са по скалпа, може да се направи маслена смес от 4 супени лъжици студено пресован зехтин и 15 капки масло от чаено дърво. С тази смес се намазва внимателно болното място, слага се шапка за баня и след час се измива с подхранващ шампоан (cosmeticsandoils.blogspot.com).
Опитни дерматолози препоръчват крема с млечен конкрет и масло от чаено дърво Melkfett, който изчиства и успокоява проблемната кожа и ограничава разпространението на заболяването.
Има също различни рецепти за домашни лосиони, приготвени с дестилирана вода и комбинация от етерични масла в малки дози. Масло от чаено дърво се комбинира добре с масло от индрише, като на 100 мл вода се добавят по 45 капки от двете масла (bio-lifestyle.net).

При кокоши трън

Следвайки общото правило – че с масло от чаено дърво могат да се неутрализират различни болестни проблеми на кожата, стигаме до неприятния кокоши трън. Има какви ли не медикаменти, известни са множество народни рецепти и всеки може да избере как да се бори с тази напаст. Помага и нашето масло от чаено дърво: два пъти дневно е добре да се маже грозният израстък с клечка за уши, потопена в маслото. Кокошият трън трябва да е подготвен – добре е мястото да се накисне в топла вода предварително. Патили съветват терапията с масло от чаено дърво да се комбинира със специалния лосион “Салекс”, тогава с кокошия трън можем да се справим най-бързо (consultantori.blogspot.com).

При косопад и пърхот

Най-лесният начин да използваме масло от чаено дърво в борбата срещу пърхот или косопад е като прибавим към 100 мл неутрален шампоан пет капки масло. Има също готови масла против пърхот, при които масло от чаено дърво се комбинира с розмарин и репей. Два пъти седмично в скалпа се втриват по няколко капки от тази смес с участието на масло от чаено дърво, след половин час следва внимателно измиване с шампоан, в който сме добавили няколко капки масло от чаено дърво (framar.bg).

При цистит

масло от чаено дърво
Масло от чаено дърво е сред ароматните биопродукти с широко приложение

Подпомага овладяването на инфекцията; може да се използва масло от чаено дърво по рецептата за хемороиди – седяща вана, или ароматна вана с 10 капки масло за 10-15 минути (nanocom-bg.com).

При цирей

Терапиите на циреи с масло от чаено дърво са няколко типа: най-просто е гнойното образувание да се маже 4-6 пъти дневно с маслото в малки дози (bilki.bg). При усещане за парене, сърбеж или болка се предприема по-щадящ вариант: две капки масло от чаено дърво се прибавят в чаша топла вода и с този разтвор се обработва циреят 5-6 пъти на ден. Всеки път се работи с нов памучен тампон. Когато пробие и гнойта изтече, мястото се облива с антисептичен разтвор – супена лъжица масло от чаено дърво в половин литър вода. Целта е мястото да се запази от инфекция, а маслото както знаем е силен антисептик (vitagold.bg).

Масло от чаено дърво. 25+ ползи, противопоказания и точната употреба

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

домашен ябълков оцет за отслабване, вечер

Ябълков оцет – отслабване и лечение. Как да си го направим вкъщи

Ябълков оцет има отдавна в лечебните практики на много народи. Той е доказан антисептик и …

2 Мнения

  1. Виолета

    Потвърждавам – с масло от чаено дърво премахнах една неприятна брадавица от пръста си. В продължение на около месец мажех брадавицата по няколко пъти на ден, а сутрин и вечер преди лягане – задължително, като първоначално около 2 седмици за през нощта слагах отгоре и лепенка. После просто започнах да изчаквам да попие маслото и тогава (след десетина минутки) и си лягах.

  2. Мазах брадавица в продължение на два месеца по няколко пъти на ден и не можа да изчезне.Съжалявам.Наложи се да отида при специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *