хапчета за киселини в стомаха, ефикасни

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

Топ 12 лекарства за киселини: Ранитидин. Алмагел. Еспумизан. Трифала. Талцид. Нукс вомика. Фосфор. Антиацид. Омепразол. Фамотидин. Но шпа. Зантак. Топ 18 билки и народни средства: Сода + рискове. Копър или ким.

Още в текста: Мента (джоджен). Джинджифил. Блатен тъжник. Алое вера. Студено мляко, може и кисело. Лайка. Сок от зеле. Куркума. Ябълков оцет. Босилек. Сок от картофи. Овес. Анасон. Карамфил. Кардамон. Амла.

Топ 12 лекарства при киселини (в стомаха): Ранитидин

Тези 12 лекарства се използват най-често и са най-ефективни при киселини (в стомаха): ранитидин, алмагел. еспумизан, трифала, талцид, нукс вомика, фосфор, антиацид, омепразол, фамотидин.

Ранитидинът е изпитан вариант при киселини (в стомаха). Неговите функции се свеждат до контрол – потискане на киселинната стомашна секреция.

Използва се при гастроезофагеален рефлукс, стрес-язви, възпаление и разраняване на стомашната лигавица, язви на стомаха и дванадесетопръстника (framar.bg). лекарството не е подходящо за деца и бременни. Не бива да се използва при сърдечни заболявания и бъбречни страдания.

Алмагел

Суспензията алмагел е съчетание от алуминиев и магнезиев оксид (framar.bg). Намалява киселинността в хранопровода и предпазва стомашната лигавица от киселини (в стомаха), като образува предпазен филм. Гелът не се разтваря, не се всмуква в чревния тракт, организмът усвоява само малко количество от поетото.

Действа слабо противовъзпалително и улеснява регенерацията на раздразнените лигавици. Отслабва действието на пепсина и защитава от агресивно киселинно въздействие. Прилага се при остър и хроничен гастрит, язви, след стомашни операции. Може да се приема профилактично, ако е наложително лечение с дразнещи медикаменти.

Еспумизан

киселини (в стомаха)
Киселини (в стомаха) често провоксират язва

Еспумизан не променя киселинността на стомашните сокове, но предпазва успешно от дискомфорт, подуване и задържане на газове. Лекарственият продукт улеснява разграждането на неприятните мехурчести образувания в стомашно-чревния тракт и улеснява тяхното отделяне по естествен път, без да влиза в химически взаимодействия и без да бъде усвояван.

Подходящ е при активиран метеоризъм, сърдечни смущения – поради повдигане на диафрагмата от подутия чревен тракт. Подобни състояния могат да бъдат съчетани с киселини (в стомаха), като за тяхното неутрализиране е необходимо и друго средство (framar.bg).

Трифала

киселини (в стомаха)
нездравословното хранене е в основата на вашите киселини (в стомаха)

Ето и нещо, което не е синтетика: трифала. Това е широкоспектърен натурален продукт от аюрведическата медицина (artofliving.org). Съставен е от три плодови компонента – екстракти от цариградско грозде, както и екзотичните индийски плодове харитаки и бибитаки.

Компонентите съставят продукт, който е могъщ антиоксидант; регулира храносмилателните процеси, овладява възпалителни процеси в стомаха и червата, тонизира и подобрява перисталтиката, насърчава отделянето на токсини и излишни течности. Здравословните ефекти на продукта са много и балансирането на храносмилането – без киселини (в стомах)а и газове, е един от тях.

Талцид

“Фигурин

Талцид редуцира болезненото въздействие на възможни киселини (в стомаха), като свързва и неутрализира част от тях. Успешно работи в комплексни терапии при чести оплаквания от киселини, гастроезофагеален рефлукс, язви и гастрити (framar.bg). Въпреки добрите резултати от приложението на талцид, състоянието на неговите редовни потребители трябва да се следи от лекар. Ако продуктът се прилага по-дълго от две седмици е необходимо да се проведат допълнителни изследвания и да се проследи състоянието на болестния проблем.

При поява на кръв в изпражненията, черни изпражнения или повръщане на кръв – прилагането на талцид се прекратява, търси се незабавно медицинска помощ.

Нукс вомика

Ето и едно хомеопатично средство, препоръчвано при киселини (в стомаха): нукс вомика. Този продукт се прилага в различно разреждане, разработен е на основата на стрихниновото дърво и храносмилателните проблеми са една от областите, в които е ефективен (framar.bg).

Част от симптомите, които в случая ни интересуват, са усещане на кисел вкус, кисел дъх, тежест в стомаха и подуване на корема, колики и гадене. Тези симптоми са провокирани от определени състояния на психиката и сърдечно-съдовата система, които изискват комплексно лечение с включване на нукс вомика по индивидуален план.

Фосфор

киселини (в стомаха)
Проблемът при киселини (в стомаха) е как да се неутрализира свръхсекрецията

Счита се, че фосфорът се набавя в достатъчно количество от храната и приемът на добавки с фосфор или подобни медикаменти се случва рядко и само под лекарски контрол. При системен прием на антиациди обаче – т.е. на средства против киселини (в стомаха) част от фосфора в организма се свързва и губи.

Това е важно, защото усвояването на калция и фосфора са свързани и между тях трябва да се поддържа здравословно равновесие. Ако то бъде нарушено има опасност от провокиране на дефицитни състояния, свързани с опасност от остеопороза.

Ефектът, който продължителният прием на антиациди има върху стойностите на фосфора, е подобен на този при терапии срещу хипертония или висок холестерол.

По тази причина пациенти, които продължително време приемат антиацидни средства или споменатите групи други лекарства, трябва да са под лекарски контрол и при необходимост да получават фосфорен суплемент (dietiko.com).

Антиацид

Антиацид е общо название на група продукти, които се приемат в случаи на киселини (в стомаха). Тяхното действие е насочено към неутрализиране на солната киселина – основна съставка в стомашния сок. По този начин се овладява болезнената симптоматика, свързана с този проблем (blitz.bg). Антиацидите наистина помагат – но за кратко, а в перспектива не лекуват.

Подходящи са по-скоро за овладяване на случайни болестни епизоди. Системната им употреба може да провокира повишена секреция на солна киселина, тъй като организмът отчита затруднено храносмилане при неутрализирането й. Други последици от прилагането на антиациди могат да са запек или диария, непълноценно усвояване на други лекарства при необходимост, натрупване на магнезиеви или алуминиеви соли – те са основна съставка в антиацидите.

Омепразол

Омепразол е продукт от групата на т.н. инхибитори на протонната помпа. Неговото въздействие засяга секрецията на солна киселина, като потиска отделяните в стомаха количества. Предлага се под формата на капсули, чието съдържание са микрогранули със специално покритие. Продуктът е ефективен при язви, гастроезофагеален рефлукс, свръхсекреция на панкреаса, инфекции от хеликобактер пилори. Омепразол може да се приема и от деца под лекарски контрол (framar.bg).

Фамотидин

Фамотидин въздейства върху рецептори на стомашните жлези, като потиска отделянето на солна киселина и по този начин намалява дразненето на лигавицата. Препоръчва се при активни язвени състояния, ерозивни гастрити, гастроезофагеален рефлукс, свръхактивност на стомашната секреция.

Фамотидин не бива да се прилага по време на бременност и кърмене; не е подходящ за деца под осемгодишна възраст. Целесъобразността на прилагането се преценява индивидуално в случаи на чернодробни и бъбречни заболявания. Преди прилагането на фамотидин трябва да се изключи вероятността от злокачествено заболяване на храносмилателния тракт (framar.bg).

Но шпа

Едно от приложенията на но шпа е свързано с болки при спазми и колики; при гастрит и язва, колит, ентерит, при синдром на раздразненото дебело черво. Активирани състояния с киселини (в стомаха) се облекчават чрез прием на комплекс от подходящи продукти, включително но шпа. Успокоява и обезболява.

Зантак

Зантак е тип ранитидин с функция да намали количеството на солната киселина в стомашните сокове. Овладява положения, при които е налична киселина в хранопровода или тя е в излишьк в стомаха. Подходящ за терапия при язва – проявена или за предотвратяването й, гастроезофагеален рефлукс, за предотвратяване излив на киселина в хранопровода по време на хирургична интервенция, за овладяване на инфекции от хеликобактер пилори и възпаления на лигавиците (framar.bg). Може да се използва за деца и подрастващи от 3 до 18 години

Топ 18 билки и народни средства: Сода + рискове

киселини (в стомаха)
Мента и салвия помагат при киселини (в стомаха)

Помага ли обикновената хлебна сода при болки и киселини в (стомаха)? Категорично да. А лекува ли тя подобни състояния? И тук отговорът ще бъде категоричен. Не лекува. Нещо повече – приемът на сода при киселини (в стомаха) създава цял кръг от здравословни проблеми.

* Ето как: приемът на сода наистина неутрализира солната киселина в стомаха и болките утихват. Но този тип терапия отключва още по-интензивна продукция на солна киселина, повече и по-концентрирана. Това уврежда стомашната лигавица, причинява изтъняването й, а това води до атрофия и риск от рак (lekuva.net). Израждат се клетки не само в стомашната лигавица, но и в лигавицата на хранопровода. Особено опасно е, ако пием сода не разтворена във вода, а суха, направо от кутийката с лъжичка. Честият прием на сода променя солевия баланс на организма, настъпва силна алкализация и това е свързано с постоянно главоболие, слабост и повръщане. Натрият от содата бикарбонат води до неприятни въздействия върху кръвното налягане, и т.н. (zdravni.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Копър или ким

За неутрализиране на киселини (в стомаха) помага следната билкова отвара, която трябва да се приема преди хранене: прави се от листа салвия и мента – по 30 грама, и 10 грама семе от копър (framar.bg). От сместа се взема една чаена лъжичка и се залива с вряла вода. Кисне, докато изстине; прецежда се и се изпива на един прием. Три пъти дневно пийте тази запарка със семе от копър в продължение на една седмица и ще почувствате подобрение! Интересна подробност е, че копърът в малки количества помага срещу киселини (в стомаха), а в голямо ги предизвиква!

Чаят от ким балансира състава на стомашните сокове; улеснява храносмилането, предотвратява болезнени колики, киселини и газове. Приготвя се от две чаени лъжички стрити семена ким, които се заливат с чаша вряла вода и след 15 минути прецеденият чай може да се пие (gotvach.bg).

Мента (джоджен)

Чаят от лютива мента успокоява стомашната лигавица, предотвратява подуване и болезнени колики, затова често е препоръчван преди и по време на хранене с трудносмилаеми продукти (gotvach.bg). Ментата върши работа при възпаления на хранопровода и стомашната лигавица. Препоръчва се профилактичен прием срещу образуване на киселини (в стомаха).

Джодженът е любима подправка на българина, но и лековито растение с принос за здравето на стомашно-чревния тракт. Отвара от джоджен лекува възпаления на стомашната лигавица и киселини. Приемът на джоджен спасява от подуване и болки в стомаха. Тази подправка има профилактична роля – с нея се ароматизират и овкусяват трудносмилаеми храни.

Джинджифил

Екзотичният джинджифил е един от продуктите, които най-успешно неутрализират възпалителните процеси в стомаха, предотвратяват образуването на газове и подуване, неутрализират повишената киселинност. От тези качества на джинджифила не могат да се възползват винаги диабетиците и хората със сърдечно-съдови заболявания (gotvach.bg).

Блатен тъжник

За блатен тъжник се говори като за билка, която може да лекува 40 болести (zdrave.bg). Сред здравословните проблеми, които се повлияват от нея, са и мъчителните киселини (в стомаха). Странното е, че блатният тъжник съдържа салицилати – компонентите, които са в основата на аспирина. Но докато аспиринът е смърт за стомаха при киселини, продуктите от блатен тъжник овладяват киселинността и спасяват от мъчителните симптоми.

Билката се използва по няколко начина; най-добре действа запарката, която е оставена да се приготвя 4-5 часа. За нея са достатъчни една чаена лъжичка сухи цветове и половин литър вряла вода. След като се запари добре, продуктът се прецежда и се пие 15 минути преди хранене по 100 мл.

Алое вера

Минералните компоненти в продуктите от алое вера неутрализират високата киселинност и спасяват от неприятните усещания в хранопровода и стомаха. Сок или гел от алое вера не само ще облекчат усещанията при киселини (в стомаха), но и ще помогнат за по-бързо възстановяване на възпалените лигавици (ladyzone.bg).

Студено мляко, може и кисело

Студеното мляко – прясно или кисело, успокоява раздразнения стомах и нормализира средата, насърчава растежа на полезните микроорганизми в тракта. Все пак не бива да се прекалява с директна консумация на мляко от хладилника: приемайте го, след като постои 15-20 минути на стайна температура. Според някои специалисти при проблеми с киселини (в стомаха) почти толкова полезна е и чаша леко охладена вода.

Лайка

Това е класическо средство за лечение на вътрешни възпаления; спасява и при киселини (в стомаха). За нормализиране на киселините пийте всеки ден по три чаши запарка от лайка в продължение на седмица. Запарката се прави прясна за всеки прием: супена лъжица от билката се залива с вряла вода, похлупва се и след 15-20 минути се прецежда. Пие се на глътки преди хранене, без подслаждане (zdravoslovno-hranene.com).

Сок от зеле

Зелето е един от обичаните продукти в народната медицина, а сокът от зеле – пресен или кисел, редовно се използва при стомашни проблеми. Практиката доказва лечебното въздействие на зелев сок при гастрити, особено при киселини (в стомаха). Препоръчва се прием на половин чаша пресен сок два пъти дневно преди хранене. Удивителното е, че и киселият сок оказва терапевтично въздействие – нормализира средата в стомаха и постига благоприятен за лигавиците баланс, не и без приноса на уникалния витамин U (blitz.bg).

Куркума

Балансирането на стомашните сокове при киселини е едно от десетте полезни въздействия на куркумата. При киселини (в стомаха) се препоръчва прием на половин кафена лъжичка куркума, разтворена в малка чаша вода.

Тази напитка “обира” киселините и спестява много от неприятните преживявания, свързани с повишена киселинност и дразнения в стомаха и червата (agronovinite.com). полезното въздействие на популярната подправка се дължи на уникалния компонент куркуминт, който е могъщ антиоксидант и действа положително на целия организъм.

Ябълков оцет

Звучи парадоксално, но киселини (в стомаха) можем да укротим и с помощта на качествен ябълков оцет. Ябълковият оцет съдейства за баланс на стомашните сокове, когато в тях е нарушен съставът от солна киселина и ензима пепсин. В такива случаи проблеми създава храненето с протеинови продукти. За улеснение на храносмилането е добре в хранителния режим да се въведе ябълков оцет.

Профилактиката включва прием на 1-2 супени лъжици ябълков оцет в чаша вода половин час преди хранене. Ако все пак неприятните киселини (в стомаха) се обадят, помага смес от ябълков оцет, мед и сода – по една чаена лъжичка в чаша вода (gotvach.bg). За здравето на стомашната лигавица допринася и съдържанието на калий в ябълковия оцет.

Босилек

Тази великолепна подправка се оказва и цяр срещу киселини (в стомаха). Познавачи на свойствата й съветват преди всяко хранене да се сдъвкват по 5-6 пресни листа и това е достатъчно за неутрализиране на мъчителните киселини. Режимът с босилек е добре да се поддържа един месец, за да има трайно подобрение на здравословния проблем (arsmedica.bg).

Сок от картофи

Доста хора са се спасили от киселини (в стомаха) със сок от сурови картофи (lekove.com). Терапията не е трудоемка: започвайте деня с прясно изцеден сок от настъргани сурови картофи, 150 до 200 мл. Сокът се изпива на глътки, след което трябва да се полежи половин час.

Едва след това може да се закусва. Такъв режим трябва да поддържате десет дни, след което да си починете още 10 и да повторите модула с десет картофени дни. След като изпълните всичко точно, подобрението е неизбежно.

Овес

Тази здравословна зърнена храна ефективно помага при киселини (в стомаха). За това е необходимо да се снабдите с цели овесени зърна; вземайте по десетина от тях в натурален вид и ги дъвчете продължително, като преглъщате слюнката. Диетолозите препоръчват също да започваме деня с овесени закуски; при раздразнени лигавици можем да опитаме с варена каша от фини овесени ядки, като постепенно преминем към овесено мюсли и сушени плодове (bolime.net).

Анасон

Това, както и семената от копър, е едно от традиционните средства за спасяване от киселини (в стомаха) и газове. За да активираме лековитите компоненти в семената от анасон е необходимо да залеем с чаша вряла вода 1.5 – 2 чаени лъжички от продукта и да изчакаме 10-15 минути. Прецеждаме запарката и приемаме на глътки преди хранене. Добре е това да се повтаря 1-2 пъти на ден до отзвучаване на киселинните атаки (vitagold.bg).

Карамфил

Става дума за подmравката карамфил: тя също се оказва полезна при болки и киселини (в стомаха), при това използването й никак не е трудно. Просто трябва да вземете 2-3 цветчета сух карамфил и да ги дъвчете продължително, преглъщайки ароматизираната си и овкусена от подправката слюнка. Ефектът е двоен, защото самата слюнка също балансира киселинния състав на стомашните сокове (framar.bg).

Кардамон

Кардамонът е не само подправка с неповторим аромат, но и полезен в лечебните практики продукт. Оздравителните въздействия на кардамона върху стомашно-чревния тракт са безспорни (puls.bg).

Той можи да овладее киселинното въздействие на соковете и да редуцира болките и стомашните крампи, да съдейства за намаляване на газообразуването и да насърчи регенерацията на стомашната лигавица при гастрит. Включването на кардамон в букета от подправки балансира храненето и намалява риска от киселиви (в стомаха). Може да се използва като добавка към зелен чай или просто да се дъвчат зърна от кардамон.

Амла

Амла, индийско цариградско грозде: още един вариант за неутрализиране на досадните и опасни киселини (в стомаха). За екстрактите и билковите продукти от амла, приготвени по рецепти от аюрведическата медицина, напоследък се говори доста. Любопитните за подобни варианти могат да опитат лечение на киселините си с таблетки от амла. По принцип растението е популярно в Азия и се използва доста активно в индийските и китайски лечебни практики (biomall.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Остър панкреатит. Симптоми и стабилно лечение

Остър панкреатит: Първа помощ. Симптоми и трайно лечение

Същност и признаци на остър панкреатит. Причини и фази на развитие; симптоми. Как се диагностицира. …

8 Мнения

  1. Здравейте! Аз имам гастрит чрез, който получавам киселини, С извадена жлъчка съм, От доста време имам възпаление на езика и възпалени папили, Чувствам се прекалено не комфортно и притеснена, че никакъв лекар специалист не ми помага за заболяването, Търся ПОМОЩ и СЪВЕТ, за да оздравея,

  2. Правда Михайлова

    Здравей Росита,
    Изследвай си количеството на витамин В12. Ако е в недостиг, това е причината за неразположението ти. Ако е в норма – мисли за евентуален глосит – това е възпаление на езика. Явява се и на нервна основа. Имала съм го и отзвуча спонтанно, когато се успокоих. Никакви лекарства не ми помогнаха. Пиши ми за резултата , ако решиш да направиш тези изследвания. Имейлът ми е pravda.1952@abv.bg. Желая ти успех.

  3. ЦВЕТАНКА ЖЕЛЕВА

    От години страдам от киселини.Правила съм гастроскопия-рефлукс.Пила съм всички възможни лекарства ,резултат нулев.
    Чувството е повече от противно. Спазвам диета и какви ли не препоръки на лекари ,но няма резултат.Моля за съвети.

  4. Елена Ат. Йорданова

    Стомаха е една мелница или един двигател – четиритактов с четири бутала и клапани.
    Технически е така стомаха, щом някоя част от мелницата се повреди брашното не може да се смели а остават едри осили – т.с. несдъвкани хапки. И ако един клапан на двигателя се повреди и започва също да боли стомах. Но ако храната се сдъвчи много ситно то стомаха какво ще мели – мързелив стомах. Стомашни сокове.
    Когато се отиде на гости се консумира каквато храна се предложи, просто няма време за глезотий а от културна гледна точка се яде, колкото да не останеш гладен а и с питието е така, всеки сам си преценя колко да яде и какво да пие от предлиженото.
    Но… ако отидете на ресторант там се интересуваме каква храна се предлага и имаме изисквания съобразно здравословното състояние. Поръчате си и плащате колкото кажат. Дай Боже да ни хареса храната ! Яде се спокойно бавно, но не мързеливо – вяло. ПО време на хранене не се говори, не се карат хората, да не се вдигне кръвно от питието.
    Затова мнозина предпочитат да ядат домашна храна, всеки сам да си я приготви у дома в кухнята на мама или татко.
    А когато получим стомашни болки – отиваме при лекар и ни предписват лекаства, по каталог от МНЗ според случая на заболяванетов кабинета по чревни болести / има глисти, и др. вируси / с цел да се подобри храносмилането.
    А може и да се вземе една лъжичка хлябна сода или чаша газирана вода, за да се раздвижи консумираната храна в червата. Някой препоръчват и бира или бирена мая / от българската или немската /.
    Но ако сте чели статия в интернета бившия президент на Америка – Барак Обама – сам приготвя бира и има рецепта за бира.

  5. Венелина Стефанова

    От народните средства-сок от прясно зеле, от билковите тинктури Улцер етап 1 и 2 заедно с чай от лайка, от по-модерните средства -правете биорезонанс. Всичките изброени средства се съчетават много добре за отличен резултат.

  6. Ситно надробена вътрешността на алоето в дневната дажба вода.
    Ако нямате алое в суперите продават вода с алое.
    Чай от невен и жълт кантарион. За по добър вкус може да сложите и мащерка.
    Лечение поне 20 дни.
    От веднъж не става.
    Забравих още нещо, всяка сутрин на гладно и вечер преди сън вземайте по една супена лъжица ” майната му ”
    Действа добре на всички болести.

  7. Жълт кантарион и качествен зехтин,1 литър зехтин и 300 гр.жълт кантарион, оставяте за 40 дена на слънце.След това прецеждате и се пие по една супена лъжица на гладно.Може да пробвате това,като почнете да го ползвате ,ако не почуствате добре спирате ,това важи за всички рецепти.Ако почувствате подобрение продължавате, трябва да знаете че всеки организъм е различен.

  8. Радка Петрова

    Гавискон е проверен многократно препарат,който е ефикасен при рефлуксна болест.Няма странични явления и се понася
    отлично

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *