омега-3
Храните с омега-3 не винаги присъстват в менюто ни

Омега-3: важно ли е наистина това за живота ни?

Какво е омега-3? Рибено масло омега-3. Омега-3-6-9. Какво е Допелхерц. А омега-3 форте? Действие при холестерол. При псориазис. При диабет. При депресия. При ревматоиден артрит. При множествена склероза. При остеопороза. При мигрена. При биполярно разстройство. При хронична умора. При акне. При астма. При Алцхаймер.

Омега-3 мастни киселини: зад тези думи е една от магиите на човешкия живот.

Ненаситените мастни киселини омега-3 не могат да се синтезират в човешкото тяло, но са задължителни за нормален живот и запасите им в тялото трябва постоянно да се поддържат.

ВАЖНО: Имаме още един, даже по-хубав материал по темата ТУК: Действие, ползи и противопоказания на мастни киселини Омега 3, 6 и 9. Как се дават на деца?

Начините да се справим с дефицита на омега-3 е прием или чрез храната, или чрез хранителни добавки. Омега-3 съдържат мазните риби, орехите, лененото семе, спанакът, водораслите, маслото от рапица.

Какво се случва, ако омега-3 не ни достига? Страдат антиоксидантната защита, имунитетът, метаболизмът на мазнините и контролът върху триглицеридите и лошия холестерол. Възникват проблеми с функциите на нервната и сърдечно-съдовата система; нарушават се енергийните баланси (walmark.eu).

Рибено масло омега-3

Рибеното масло съдържа омега-3 във висока концентрация и е оптималният вариант за преодоляване на възможен дефицит. От десетилетия е препоръчвано както при профилактика на различни хронични заболявания и за укрепване на имунитета, така и в комплексни терапевтични програми.

Едновременно с омега-3 чрез рибеното масло тялото приема и оптимални дози от важните витамини А и D.

Особено важно е рибеното масло за децата, тъй като съдейства за хармоничния растеж и укрепва имунитета и нервната система (omega-3-ribenо-maslo.blogspot.com).

Рибено масло омега-3 се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, артрози, нарушения на мастната обмяна, депресии и хронична умора, проблеми със зрението, паметта и концентрацията, против растежа на туморни клетки, за ускоряване на кожната регенерация при масирани рани и изгаряния.

Омега 3-6-9

Омега-6 е група от осем полиненаситени мастни киселини, които участват заедно с омега-3 в редица важни регулативни процеси в организма (bb-team.org). Важни са за скоростта, с която протича съсирването на кръвта; съдействат за нормализиране на артериалното налягане и намаляват опасността от инфаркт.

Демир бозан за безсъние

Участват в неутрализирането на възпалителни процеси, могат да разширяват или свиват кръвоносните съдове и направляват съкращенията на гладката мускулатура. Чрез омега-6 могат да се редуцират стойностите на триглицеридите в кръвта. Основни източници на омега-6 са месото и растителните мазнини – слънчогледово олио, царевично, соево.

Важно е наличието на омега-6, но прекаленото присъствие на тези мазнини причинява негативни ефекти например по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Превесът на омега-6, който е присъщ на съвременното хранене, по-скоро създава проблеми и провокира редица заболявания.

омега-3
Капсулите рибено масло отлично зареждат с омега-3

Омега-9 (олеинова киселина) е с важни функции в клетъчните мембрани; съдейства за контрол върху холестерина и кръвната захар и има предпазни функции срещу заболявания на сърдечно-съдовата система (bodyconstructor.com).

Богати на омега-9 са зехтинът и маслото от гроздови семена и от рапица.
Правилният баланс на омега-3-6-9 може да бъде постигнат чрез готови композиции, в които съотношенията между групите мастни киселини са дозирани – такива предлагат Валмарк и Допелхерц.

Какво е Допелхерц омега-3

Допелперц омега-3 е серия от хранителни добавки на водеща в бранша фирма. Без да звучи рекламно – продуктите са добри и са вариант за балансиран прием на необходимите дози омега-3 в съчетание с витамини и допълнителна добавка.

Има варианти с гинко билоба, където акцентът е върху поддържане на мозъчните функции и усилване на паметта и концентрацията. Вариантът с витамин Е е за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и подобряване на зрението. Има и модул за очи – протективен вариант с лутеин за хора, чиято работа е свързана с многочасов престой пред компютъра. Вариантът с фолиева киселина и витамини В6 и В12 е балансьор на сърдечно-съдовата дейност и стойностите на триглицеридите.

При всички варианти в продукта се влага натурално масло от сьомга (doppelherz.bg).

А омега-3 форте?

Омега-3 форте е аналогичен продукт на друг производител; процентното съдържание на есенциалните мастни киселини е същото, но има по-ниско съдържание на витамин Е (framar.bg).

Действие на омега-3 при холестерол

Доказано е, че омега-3 регулират липидната обмяна, като намаляват стойностите на холестерол и триглицериди и повишават нивото на добрия холестерол – важен за изграждането на нови клетки. Най-правилно поведение при висок холестерол е да се наблегне на консумацията на мазни риби, но това не винаги е възможно.

По тази причина при висок холестерол, който е рисков показател за инсулт и инфаркт, е добре да се приемат някои хранителни добавки. Последните изследвания показват, че най-бързо и пълноценно се усвояват продуктите с масло от атлантически скариди – Krill Oil. Да не забравяме също, че помощник в битката с холестерола е и лененото семе.

С една уговорка – че е по-добре да се приема именно под формата на семе или ленено брашно, тъй като усвояването чрез ленено масло е по-дълъг процес и резултатите идват бавно.

омега-3
Омега-3 от риби и скариди

При псориазис

Приемът на омега-3 под различни форми доказано подобрява състоянието на кожата и повлиява положително кожни заболявания като екземи и псориазис (barleansbg.com). Омега-3 потиска възпалителните процеси, оптимизира храненето на епителните клетки и влажността на кожата и стартира оздравителни процеси.

Проблемните зони видимо се променят, като намаляват участъците с лющене и разраняване, плаките изтъняват и кожата се успокоява. В краткосрочен план не може да се говори за окончателно оздравяване, но положителните промени са видими.

При диабет

Диабетът е една от болестите на новото време – става дума за огромния брой хора, които засяга. Сред факторите, които играят решаваща роля за проявата й, е храненето. Редукцията на храни, които съдържат омега-3, се сочи като доказано условие за отключването на диабет от втори тип.

Десетгодишни изследвания в Австралия доказват, че редовната консумация на риба намалява тази опасност. При болни от диабет се забавят усложненията, които обикновено влошават общото здравословно състояние и причиняват преждевременна смърт (zdrave.bg).

При депресия

Приемът на достатъчни количества омега-3, а също и омега-6, влияе положително върху изграждането на клетъчните обвивки на невроните (pharmacy-bg.com). Подобрява се и проводимостта на нервните пътища и качеството на сигналите, които клетките си предават.

Тези условия са решаващи за състоянието на нервната система като цяло, за нейния баланс и за преодоляването на състоянията на тревожност и депресиите. При прием на храни с тази съставка или на хранителни добавки с омега-3 се наблюдават видими промени в настроението и поведението, мобилизацията за всекидневни дейности и самооценката, особено при възрастни хора.

При ревматоиден артрит

Съществуват редица изследвания с автори от различни страни, които изследват въздействието на омега-3 върху възпалителните заболявания на кости и стави (barleansbg.com). Доказано е и чрез традициите на народи, че честата консумация на риба и продукти от рода на ленено масло потиска възпалителните процеси в ставите, спасява от болки и сутрешна скованост.

Действа ефективно и при диагнози като ревматоиден артрит, което е автоимунно заболяване. Редовният прием на омега-3 облекчава състоянието и позволява да се намали приемът на традиционните медикаменти при ревматоиден артрит, които в дългосрочен план причиняват доста странични въздействия с негативен характер.

Дайте мнение и Вие тук!

При множествена склероза

Маслото от сьомга не случайно се препоръчва на хора с множествена склероза (zdravivsekiden.com). Знае се, че такива пациенти имат недостиг на омега-3 в организма и това отключва мъчителните симптоми на болестта. Покриването на споменатия дефицит предотвратява нарушаването на миелиновата обвивка в невроните и стимулира регенеративни процеси в централната нервна система.

Заедно с укрепването на имунитета това позволява развитието на болестта да се забави и да се подобри качеството на живот на страдащия човек.

омега-3
И лененото семе зарежда с омега-3

При остеопороза

Един от факторите за превенция на остеопорозата е приемът на необходимите количества омега-3, при това балансирано с омега-6. Полезното съотношение е 4:1 в полза на омега-6, но съвременното хранене значително увеличава присъствието на омега-6 и това провокира възпалителни и деструктивни процеси в скелета.

Приемът на достатъчно омега-3 пречи на възпаленията да се развиват. Неутрализира и задръжките при усвояването на калция от костната система, с което се намалява опасността от загуба на костна маса и проява на остеопороза.

При мигрена

След като знаем, че омега-3 участват в регулирането на мозъчната дейност, функциите на нервната система, артериалното налягане и хормоналния баланс, индиректно имаме отговор и на въпроса дали са ефективни при мигрена.

Доказано е чрез проследяване на персонални здравни казуси, че хранене и включване на добавки с омега-3 действа положително, като разрежда мигренозните пристъпи и намалява тяхната интензивност (1001recepti.com).

При биполярно разстройство

Клинични изследвания са потвърдили отдавна положителния ефект на омега-3 за овладяването на различни проблеми от рода на сезонни афективни разстройства, биполярно разстройство, депресия, суицидални нагласи (biopogled.com). Ефектът е особено чувствителен при потребители в старческа възраст.

При хронична умора

омега-3
Най-бързо става с капсули от бурканче

Омега-3 има изключително значение за кондицията на главния мозък и за поддържането на сивото вещество. Особено значим е ефектът върху зоните, поддържащи тонуса и настроението (puls.bg). Това насочва към мисълта, че чрез омега-3 могат да се преодоляват необяснимите състояния на хронична умора.

При акне

Продуктите с омега-3 имат противовъзпалителен ефект, освен това подобряват кондицията на епитела, поддържат достатъчно течности в състава на кожните клетки и балансират регенерацията им.

Всички тези ефекти правят омега-3 успешно решение за проблеми с кожата, включително акне и псориазис. Освен медикаментите с локално приложение лечението на акне включва и диета, в която задължително се включват храните с високо съдържание на омега-3. Добри са и хранителните добавки.

При астма

Експерименти доказват, че при пациенти с бронхиална астма приемът на омега-3 облекчава в различна степен болестната симптоматика (medinfo-bg.com). Касае се за намаляване интензивността и честотата на пристъпите и за общо здравословно укрепване.

Специалистите правят все пак уговорката, че не се касае за пълен контрол или излекуване, а за облекчаване и подобрено качество на живота. Има информация, че изследванията в тази посока продължават с надеждата да се разработи терапия за по-осезаеми успехи в лечението на бронхиална астма.

При Алцхаймер

омега-3
Храните с омега-3 не винаги присъстват в менюто ни

При много хора, развили симптомите на старческа деменция или Алцхаймер, се оказва, че рибата напълно отсъства от обичайното меню. Приемът на храни с омега-3 има силата на профилактика срещу болестта на Алцхаймер (puls.bg). Омега-3 понижава стойностите на протеина бета-амилоид, който всъщност отключва дегенеративното заболяване.

При Алцхаймер пациентите имат натрупвания на бета-амилоид в мозъчната тъкан и това блокира функциите на невроните.

Първоначално публикувано на:31.01.2015 @ 14:57

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *