Недостигът на калций води до появата на тетания

Калцият е една от онези съставки, без наличието на която организмът не може да функционира нормално. Заедно с други минерали той участва в изграждането на тъканите, хормоните, ензимите.

Калцият по принцип принадлежи към групата на алкалните минерали, отличаващи се с висока биоактивна стойост. Съдържащият се в човешкото тяло калций се равнява на около 1 килограм и 500 грама, като той е съставна част на зъбите, ноктите, костите най-вече, меката тъкан, косата, като взема участие и в образуването на кръвната плазма, както и на вътрешноклетъчната течност.

Съществено е значението на калция и по отношение на кръвосъсирването, както и за поддържането на благоприятно съотношение между солите в организма. Тази си роля той осъществява чрез оказване на въздействие върху клетъчната пропускливост по отношение на натрия и калия.Важно е значението на калция и по отношение на актиновността на хормоните, като в същото време, участвайки във ферментните процеси, подпомага предаването на нервни импулси.

Човекът набавя необходимите му количества калций основно чрез храната, като дневната доза при възрастните е около 10 г.След като стана ясно колко съществена е ролята на калция за нормалното функциониране на органите и системите в организма, изводът, че недостигът на веществото може да е опасен, звучи съвсем резонно.

Важно е да се знае, че организмът усвоява едва половината от калция, който поемаме с храната. В същото време недостигът на веществото може да доведе до редица заболявания. Едно от най-често срещаните е тетанията.

Дайте мнение и Вие тук!

Тетанията се определя като повишена възбудимост на нервите и мускулите в тялото, появила се вследствие на ниски нива на йонизиран калций в кръвта и междуклетъчната течност. Най-честите проявления на болестта са гърчове в отделните мускулни групи, конвулсии и др. Най-често тетанията се появява при наличието на проблеми с щитовидната жлеза, от които е произтекъл намален синтез на паратхормон.

Хормонът е пряко обвързан с нивата на калций и фосфор в кръвта – когато той отсъства концентрацията на калций в организма намалява за сметка на тази на фосфора, създавайки условия за появата на мускулни гърчове. Като основни причини за невъзможността на организма да усвоява приетите количества калций се определят липсата на витамин D, проблеми в храносмилателната система, бъбречни заболявания, вродени нарушения в обмяната на веществата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

остеопороза лечение с билки и лекарства симптоми остеопения

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Кое е най-доброто лекарство. Бонвива или Пролиа? Или др.?

Топ 10+ ефикасни хапчета за остеопороза. Кое е най-доброто лекарство? Лечение с Бонвива или Пролиа? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *