Utrogestan

Утрогестан: каква е ролята му за здрава бременност

Как да ползваме утрогестан за забременяване и при бременност? Проблемът “нисък прогестерон”. Утрогестан, дуфастон или естрофем? Мнения и отзиви. Напълняване и др. странични ефекти

Утрогестан е – според еднозначното определение – синтетичен аналог на прогестерона. Названието вече се е превърнало в нещо като парола за хората, които по някаква причина не могат да се сдобият със свое дете. Хормоналният препарат предпазва от спонтанен аборт и съдейства за нормално износване на бременността в случай на прогестеронен дефицит.

Няма новина в твърдението, че двойките с репродуктивни проблеми, в частност – потенциалните бъдещи майки, като че ли стават все повече. Всекидневният стрес, храненето, динамиката на живота често причиняват хормонални отклонения. Специалистите не отричат, че жените в репродуктивна възраст плащат високата цена за този начин на живот; своеобразната слабост и недостиг на необходимите хормони пречат на естественото износване на една здрава бременност, бременност без усложнения.

Каква роля играе продуктът утрогестан?

Той е необходим не само при вече настъпила бременност, но и в периода на подготовка за нея.

С утрогестан се попълва хормоналният запас, необходим за нормалното износване на бременността. Както знаем, хормонът на бременността е прогестеронът – той започва да се произвежда от женския организъм веднага след зачеването на бебе. Не бива да приемаме, че с утрогестан напълно се замества прогестеронът – но той успешно допълва недостига му и осигурява необходимия хормонален фон на бременността. По правило комплексната терапия за предотвратяване на спонтанен аборт освен урогестан включва и други препарати, като спазмолитици и лекарства със седативно действие.

урогестан
Утрогестан може да се препоръча преди забременяване, ако жената е имала един или повече спонтанни аборта

Ако една жена вече е имала неблагополучия с несполучливи бременности, или в хода на настъпила бременност има симптоми за подобен риск, лекарят назначава утрогестан по схема за профилактика. Такъв тип профилактика се определя и започва още в първия триместър на бременността, тъй като този период се отличава с особено висок риск от аборт. Разбира се, преди изписването на утрогестан се правят необходимите кръвни анализи за нивата на основните хормони. В преценката за необходимост от такава терапия или профилактика се отчита също състоянието на матката и маточните тръби, по-скоро дали не е налице слабост на локалната мускулатура.

От въведения в женския организъм утрогестан се очаква да балансира и контролира тонуса на матката – това е квалифицирано като успешна профилактика срещу изхвърляне на плода. Именно по тази причина при жени, които вече са имали един или повече спонтанни аборти, прилагането на утрогестан се препоръчва в периода на подготовка за забременяване. Дозировката на препарата е нещо много специално: докато при настъпила бременност обикновено се приемат по 200 милиграма от продукта, в описваните програми количествата могат да са по-големи.

Всички случаи, в които се прилага утрогестан

За да сме по-точни, ще изброим всички случаи, в които медицината препоръчва прием на урогестан:

  • При настъпила бременност – когато е проявен  риск от спонтанен аборт.
  • Профилактично при настъпила бременност, ако е предхождана от спонтанни аборти.
  • За профилактика срещу миома на матката.
  • При нарушен менструален цикъл.
  • При диагностицирана ендометриоза.
  • Срещу безплодие, обусловено от ендокрлинни нарушения.
  • При дисменорея.
  • При фиброзно-кистозна мастопатия.В период на климакс и хормонален дисбаланс.
  • В постменопауза.
  • При диагностициран недостиг на прогестерон.

Как точно действа утрогестанът

Приемът на утрогестан е свързан с въздействието на хормона на жълтото тяло. Той прониква в клетъчното ядро, активира ДНК и стимулира синтеза на рибонуклеиновата киселина. Насърчава лигавицата на матката да премине в секреторна фаза; след оплождането съдейства за създаване на условия за развитие на оплодената яйцеклетка. Намалява възбудимостта и съкратимостта на маточната мускулатура и маточните тръби,  стимулира стимулира подготовката на млечните жлези за лактация.

Утрогестанът оптимизира процеса протеинлипаза – увеличава запасите на мазнини и повишава усвояването на глюкозата. Балансира метаболитните процеси, подготвяйки организма за износването на бременността. Съдейства за изграждането на нормален ендометриум.

Как правилно се приема утрогестан при бременност

Първото, което трябва да се каже в този случай, е че утрогестан се назначава индивидуално; в някои от пациентските листовки дори е обявена забрана за прилагане без лекарска препоръка. Това е обяснимо – касае се за индивидуални особености, за промени в хормоналните нива и пр. Изисква се наблюдение и периодични контролни изследвания за евентуални корекции на дозировките.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-често препоръчваната доза утрогестан е 200-300 мг дневно, количество за два приема – сутрин и вечер.

Има някои специфики в терапията и профилактиката с утрогестан, за което е добре да имаме най-обща информация. Известно е, че утрогестан може да се приема перорално, или чрез вагинални капсули.

Перорален прием е препоръчителен при симптоми, предвещаващи спонтанен аборт или преждевременно раждане. В такъв случай се дават 3-4 капсули през 6 до 8 часа в острата фаза. Следва поддържаща доза, която при настъпила бременност по принцип е 200-300 мг дневно в два приема.

Вагиналните капсули се въвеждат още в самото начало на бременността, като практиката е да се започне с по една капсула сутрин и вечер и при необходимост дозата да се увеличава с по една капсула дневно всяка седмица – това се прави до достигане на пределната дневна доза от 6 вагинални капсули дневно. Общото количество се разпределя за три приема (framar,bg).  Терапията с вагинални капсули утрогестан продължава до 60-ия ден от бременността.

урогестан
Утрогестан по специална схема предпазва от преждевременно раждане

Ако лекуваната жена вече е имала един или повече спонтанни аборти, или ако са налице обстоятелства  като прогестеронов дефицит, терапията с вагиналната форма урогестан продължава до 12-та гестационна седмица. Схемата е 2 до 4 капсули дневно на два приема.

При подготовка за забременяване с установени нарушения в овулацията работи схемата две вагинални капсули дневно в продължение на десет дни (от ден 17 до ден 26  на месечния цикъл).

При инвитро процедури утрогестан се дава от деня на прехвърлянето на оплодената яйцеклетка – става дума за 6 вагинални капсули дневно, разпределени за три апликации. Всички описани дотук  терапевтични схеми са само препоръчителни, а конкретната за всяка жена се определя от лекуващия в зависимост от индивидуалните особености на случая.

Странични действия

Утрогестан като всеки хормонален препарат има странични действия; добре е да се знае какво е възможно да се случи по време на приема му и ако е необходимо – да се търси медицинска помощ.

Страничните ефекти на утрогестан най-често са свързани с алергични реакции. Той може да причини сънливост и леко виене на свят до три часа след приема.

В други случаи ефектът е вялост, но е възможно общото усещане за умора и слабост да е свързано с нарушени функции на някои органи. Така например заради въздействието си върху гладката мускулатура урогестан може да провокира застой на жлъчни сокове с последващо пожълтяване на кожата. Други възможности са скъсяване на месечния цикъл, кървене извън месечния календар.

Обикновено страничните ефекти се проявяват тогава, когато препоръчаните дози не са изчислени достатъчно прецизно. При поява на някой от споменатите симптоми трябва да се потърси лекуващия за корекция на терапевтичната програма. Почти винаги корекцията води до нормализиране на нещата.

Дайте мнение и Вие тук!

Важно е да се запомни, че утрогестан не бива да се приема по време на кърмене. Доказано – хормоните се излъчват в кърмата и могат да навредят на детското здраве.

Противопоказания

Утрогестан по същество не е класическо лекарствено средство; от това не следва, че всеки може да го приема и че липсват противопоказания за приема му. Той не бива да се дава на хора с порфирия, нарушени функции и болести на черния дроб, свръхчувствителност към компонентите на утрогестан, при вагинално кървене с неустановена причина, при хипертония, при опасност от образуване на тромби. Не е подходящ при тромбоемболия и остър флебит.

Много внимание и точна преценка на безопасността са необходими в случаите с болести на сърдечно-съдовата система, при бъбречни заболявания, при захарен диабет, бронхиална астма, епилепсия, мигрена, депресия, хиперлипопротеинемия.

Как да спрем приема на утрогестан

Утрогестан се взема само в началните етапи на бременността, т.е. по време на първи и втори триместър. Ако се прецени, че продуктът си е свършил работата, той може да бъде спрян, само че това не бива да става изведнъж. Заради рязката смяна на режима е възможно да се случи спонтанен аборт. Спирането става плавно, чрез постепенно намаляване на приеманата доза в рамките на 4-6 седмици.

Редуцирането на дозата утрогестан се планира от лекуващия, като се отчете каква е била максималната приемана и как се чувства пациентката. Така ако една жена е приемала дневно по 400 милиграма, тя ще започне да взема по 300 в продължение на две седмици. Тази промяна трябва да се наблюдава от лекуващия много внимателно. Много е възможно при намалената доза да се случат неприятни неща като болки ниско в корема или вагинално кървене. В такива случаи се търси незабавна медицинска помощ и обикновено се препоръчва връщане към старата, по-висока доза.

Ако не е имало подобни главоболни симптоми, намаляването на дозата ще продължи с нова редукция от 100 мг дневно. На всеки две седмици ще се прави корекция надолу, така че накрая дневната доза ще достигне 100 мг. След още две или три седмици ще е възможно пациентката напълно да се откаже от утрогестан.

Утрогестан или дуфастон при бременност

Дуфастон е аналогов продукт на прогестерона и си има немалко достойнства. От него се очаква да има същия ефект като утрогестан, затова е логичен въпросът – кой от двата продукта да бъде избран.

Дуфастонът например не предизвиква алергични реакции, безопасен е за бременната и плода, при него няма рязък скок на хормоните с непредвидими последици.

За разлика от утрогестан, дуфастонът не действа агресивно на нервната система, не причинява сънливост или световъртеж. На практика той е идеалното решение за попълване на прогестеронов дефицит.

Макар много да си приличат, двата продукта – утрогестан и дуфастон, си имат и своите разлики. Вече споменахме това, че дуфастонът – за разлика от утрогестан – не причинява сънливост, световъртеж и вагинално кървене. Дуфастонът се приема само под формата на таблетки, докато утрогестан има и форма вагинални капсули. Дуфастонът въздейства само на прогестерона, докато с утрогестан се упражнява въздействие и върху хормона андроген: понижава стойностите му.

Приемът на утрогестан изисква да избягвате шофирането, докато при дуфастона това не е необходимо. Приемът на дуфастон не повишава телесната температура, а при утрогестан това се случва.

Дуфастонът не пречи на кърменето, докато при утрогестан е точно обратното.

Какъв препарат ще бъде препоръчан на една бременна жена, зависи както от състоянието й, така и от преценката на лекаря. При необходимост всеки от двата може да бъде заменен с другия. Двата препарата от години са в нещо като съревнование помежду си – кой е по-добрият! Макар единно мнение да няма, и двата са достатъчно популярни и са помогнали на не една жена да стане майка.

Утрогестан или естрофем?

Естрофем е продукт, съдържащ женския хормон естрадиол. Препоръчва се на жени в постменопауза, особено в случаи с хистеректомия, т.е. с отстранена матка. Използва се при тежка симптоматика на постменопаузата – т.н. топли вълни и други функционални смущения. Може да се прилага за профилактика на остеопорозата. Има редица предупреждения за противопоказания и възможни странични ефекти – определено не е от хапчетата, които човек може сам да си изпише.

При млади жени, приемащи естрофем по лекарска препоръка, настъпването на бременност изисква продуктът да се спре веднага.

Напълнява ли се от утрогестан?

В женските форуми тази тема се коментира доста активно; има много мнения за трупане на килограми още в първите месеци на бременността. Хормонален препарат – не е възможно да не окаже някакво въздействие. Всеки организъм реагира индивидуално, т.е. килограмите могат да са различни.

Какво е биохимична бременност

Терминът е за много ранна бременност, която регистрира положителен резултат на тестовете – но междувременно плодът загива и цикълът се възстановява.

Утрогестан и тест за бременност

Терапията с утрогестан не би следвало да променя резултатите от теста за бременност. Стига тестът да не е менте!

Мнения и отзиви за утрогестан

  • Kraskas от bg-mamma.com : “Утрогестана както и Дуфастона са хормона прогестерон, който е жизнено важен за задържането и развитието на плодния сак.
    Имах зацапване в 6г.с. изписаха ми Дуфастон, но не ми казаха да лежа  последва силно кръвотечение и престой в болницата където почнаха да ми дават Утрогестан и да ми вливат препарати за отпускане на гладката мускулатура. Последва два месеца лежане и слава на Бога през февруари чакаме нашето съкровище естествено смених гинеколога който не ми каза да лежа и да се пазя а напротив пусна ме да ходя командировка след зацапване.”  
  • Gergana_Stamboliyska от bg-mamma.com : “Много помага, да, аз този Утрогестан го ползвах вагинално (по 2 хапчета) по време на цялата си бременност – сутрин и вечер! Беше много рискова, разбира се и много лежане се изискваше. Не наблюдавах никакви странични проблеми. Сумарно качих 6 кг – крайно малко за една бременност.”
  • Luliiii от bg-mamma.com: “Здравейте. В 8 седмица получих кравоизлив и пиех утрогестан,но шпа и много лежане и бебчо се задържа и сега е на 3год и 9 месеца, прекрасен сладур. Горе главата ще го задържиш само много лежане, утрогестана помага.”

Източници: https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/19895; * https://love-mother.ru/beremennost-i-rody/zdorove/

Първоначално публикувано на:13.03.2016 @ 21:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

Едно мнение

  1. Za6to po vreme na utrogestan zapochna da mi karvi kalvo oznachava tova iskam da znam dali ima veruqtnost da imam chvetna bremenost….mn vi molq da mi odgovorite ..predvaritelno vi blegodarq?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *