Начини за предизвикване на овулация.
Хапчета, какво се пие при липса на овулация.

Предизвикване на овулация. Стимулиране с билки. Какво се пие? Сигурни признаци и хапчета

Начини за предизвикване на овулация. Стимулиране на овулация с билки. Хапчета, какво се пие при липса на овулация. На кои сигурни признаци можем да разчитаме. Качествени яйцеклетки и лекарства.

Овулация е “пускането” на зряла яйцеклетка, годна за съдбоносна среща със сперматозоид-шампион; тайнствен жизнен етап, който подготвя зачатието на един нов човек.

Овулация е важното нещо, от което се интересуваме, когато искаме бебе.

Какво е овулация и кои са нейните симптоми?

Всяко момиче се ражда с определен – висок! – брой незрели яйцеклетки, които през фертилната част от живота му узряват постепенно и създават условията за забременяване. Отделянето на готова за оплождане яйцеклетка от яйчника се нарича овулация.

Двата яйчника се редуват в този процес; отделя се една яйцеклетка за цикъл, но има и изключения.
Възможно е да има овулация без характерното менструално кървене, както и кървене без овулация.

Яйцеклетката е годна за оплождане от 12 до 24 часа и това е най-благоприятното време за зачеване. Ето защо е така важно за двойките, които искат дете, да знаят кога точно е моментът – и да се възползват от него.

Кои са симптомите на овулация?

  • засилено отделяне на цервикална слуз,
  • болки ниско в корема в зоната около яйчника – продължават от няколко часа до дни,
  • по-висока базална телесна температура (biberonbg.com).

Доста специалисти сочат тази симптоматика като второстепенен ориентир и препоръчват ползването на специалните тестове за овулация като по-надежден и точен начин.

овулация: стимулиране, предизвикване, билки, лекарства
При овулация часовете за успешно зачатие са преброени

Тънкости при ползването на тест за овулация

Тестовете за овулация са добра възможност за точно определяне на времето, благоприятно за зачеване. Те са лесни за приложение в домашна обстановка, но изискват придобиването на някои знания и точно следване на инструкции в продължение на поне пет дни.

Първата работа на една жена, която иска да забременее, е да изясни подробностите около месечния си цикъл. Ако той е по-къс от 21 или по-дълъг от 38 дни, е необходима консултация с личния гинеколог кога точно да започне тестването.Стандартно е при цикъл от 28 дни това да стане на 11-ия ден.

За теста е необходима урина, която се взема в дневните часове между 10 и 20; това трябва да се прави по едно и също време . Два часа преди събирането на урина се намалява приемът на течности. Пробата от урина трябва да е със стайна температура, 18-30 градуса (framar.bg).

“Демир

Тестът регистрира стойностите на LH – лутеинизиращ хормон, които при овулация са високи. Стандартните тестове за овулация, които са налични в аптеките, имат подробни инструкции на достъпен език. Производителите гарантират почти стопроцентова точност на анализа – което означава надеждно доказване на овулация.

В такъв случай се действа без отлагане, защото часовете са преброени! Двете цветни ивици на теста означават, че през следващите 24 до 48 часа ще има овулация. Половият акт може да бъде плодоносен, ако се случи не по-рано от два и не по-късно от 48 часа след теста.

Фармакологичната препоръка е тестът да се повтаря в продължение на пет дни, ако при първите измервания LH няма изменение.

овулация
Овулация в действие: ето как се случва това!

Как се прави изчисляване на овулация

В мрежата ще намерите калкулатор, който при зададен първи ден от менструалния цикъл и продължителност може да ви изчисли следващата овулация и най-добрите дни за зачеване – вижте ТУК. Това надали е съвсем надеждно, така че следвайте съветите по-горе: мерете базална температура, ползвайте тестове и се консултирайте с гинеколога си. Овулацията може да се проследи също чрез тест със слюнка и чрез ултразвукови изследвания.

Ако имате стабилен, точен цикъл, изчисляването е възможно и с проста аритметика. При стандартна дължина от 28 дни пребройте единадесетия след първия ден на последния ви цикъл. От този ден в рамките на пет дни би следвало тестът да покаже увеличени стойности на LH, а базалният термометър – повишена телесна температура.

Още в текста: Какво е овулация и кои са нейните симптоми? Овулация и забременяване. Липса. Тънкости при ползването на тест за овулация. Θ Как се изчислява овулация. Θ Болки и кървене при овулация. Θ Билки за предизвикване на овулация. Θ Женшен. Θ Масло от ленено семе. Θ Витекс. Θ Забременяване без овулация. Θ Връзка с появата на акне. Θ Кога предписват аспирин. Θ Акупунктура. Витамин А. Θ Овулация в менопауза. Θ Главоболие. Θ Геритамин. Θ Дуфастон. Θ Овулация два пъти в месеца? Θ Ескапел. Θ Естрадиол. Θ Естроген. Θ Естрофем. Θ Овулация и щитовидна жлеза (хашимото). Θ Клостилбегит. Θ Цистит около овулацията. Θ След ясмин. Θ Може ли алкохол?

Липса на овулация

Статистиката сочи, че в около 30% от случаите на безплодие причината е липсата на овулация. Обясненията за това са различни, вижте най-често срещаните:

  • продължителен прием на противозачатъчни таблетки, което нарушава хормоналния баланс и потиска отделянето на яйцеклетки;
  • поликистозни яйчници, високи стойности на мъжките полови хормони;
  • инсулинова резистентност,
  • стрес,
  • преждевременнен отказ на яйчниците,
  • ниски стойности на прогестерон – овулацията и оплождането са възможни, но яйцеклетката не може да се имплантира в матката поради дефект в трансформацията на лигавицата й;
  • проблемна цервикална слуз – не е в състояние да създаде подходяща среда за сперматозоидите (biberonbg.com).

В повечето случаи проблемите са лечими.

Кървене или болки при овулация

овулация
Изчисляването за момента на овулация понякога е доста сложно

Тези симптоми не се проявяват при всяка жена, но са в рамките на нормалното. Болка и леко кървене се получават при разкъсването на фоликула, в който се намира узрялата яйцеклетка.

Болките, които се определят като прерязващи с различна интензивност, са ниско в корема отдясно или вляво – зависи кой е продуциращият яйчник. Тази болка продължава от няколко часа до няколко дни.

Ако е необичайна за вас, силна и продължава повече, вероятно не е болка от овулация, а нещо друго – киста, ендометриоза. Търсете лекар при първа възможност.

Могат ли да се облекчат болките при овулация? Съветът на ladyzone.bg: трябва да се пие много вода; помагат топлата вана и електрическата възглавничка.

Билки за стимулиране на овулация

Народната медицина е наясно с проблемите на овулацията. Още от древността лечителите са разчитали на фитохормоните като помощ за зачеване. Това са растителни хормони, с чиято помощ се регулира хормонален дисбаланс и се осигурява нормална овулация. При лечението с билки обаче трябва да сме сигурни, че причината за липсваща овулация е недостигът на естроген.

Ако това е така, се препоръчват продукти със салвия, червена детелина, хмел, женско биле, върбинка. Чайове и запарки от тези билки се пият през първите 14 дни от месечния цикъл (hera.bg).

Ето и рецептите за насърчаване на овулацията:

  1. “Една чаена лъжичка салвия се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя да престои половин час. Пие се по една трета от чашата три пъти дневно половин час преди ядене. Друг начин е да се пие на гладно сутрин и вечер сокът от растението. Той се пие дванадесет дни, веднага след края на цикъла.
  2. Една супена лъжица семена от живовлек се заливат с 1 чаена чаша вряла вода, ври на слаб огън пет минути и се оставя за един час под капак. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно половин час преди ядене.”

Авторите на всички билкови рецепти в мрежата често предупреждават, че всяка самодейност в тази област е рискована и подобни алтернативни варианти при липса на овулация задължително се обсъждат с лекар!

Женшен

Как народната медицина помага при репродуктивни проблеми и каква е връзката овулация-женшен? Всъщност от хилядолетия китайската медицина използва сибирския женшен като средство за насърчаване на правилната овулация, както и за балансиране на мъжкия фертилитет (az-jenata.bg). Приемът на женшен по определена схема подобрява клетъчното хранене, снема стреса и нормализира хормоналния баланс. Организмът става по-адаптивен и с балансирани енергии, оптимизират се кръвообращението и психическата стабилност.

Масло от ленено семе

Маслото от ленено семе се оказва еднакво полезно както за жените, така и за мъжете с репродуктивни проблеми. При мъжете то подобрява производството на качествени, жизнени сперматозоиди. При жените регулира нормалното съотношение между естрогени и прогестерон, насърчава овулацията и поддържа нормална кондиция на маточната лигавица. Оздравителният ефект върху женската репродуктивна система се дължи на есенциалните мастни киселини, чието присъствие блокира хормоноподобните компоненти простагландини.

Това е важно, защото присъствието на простагландини означава болестно състояние на маточната лигавица, кръвоизливи и ендометриоза – т.е. неуспешно зачатие дори в случаите, когато е налице нормална овулация (lechitel.bg).

Витекс

Билката витекс не съдържа растителни хормони, но въздейства директно върху хипофизата за контрол върху хормоналния баланс в женския организъм (lechitel.bg). Чрез витекс се насърчава производството на лутеинизиращ хормон, с чиято помощ се регулира правилното съотношение между женските хормони и се създават благоприятни условия за нормален месечен цикъл с редовна овулация.

Необходимо е време, за да се акумулира полезното въздействие на витекс за нормалната овулация, понякога редовният й прием трябва да продължи година – година и половина. Специалистите предупреждават да не се приема едновременно с лекарството за насърчаване на фертилитета кломид – ефектите на кломид и витекс се унищожават взаимно.

Билката има полезни въздействия и по време на менопауза, като спестява мъчителната симптоматика от рода на нервност, нестабилни настроения и горещи вълни.

Забременяване без овулация

Това всъщност е фантастика; забременяването е събитие, свързано с отделянето на зряла яйцеклетка и успешната й среща със сперматозоид (bg-mamma.com). Яйцеклетката е годна за оплождане в продължение на 24 часа, а сперматозоидите остават жизнени във фертилна среда от 3 до 5 денонощия.

Дайте мнение и Вие тук!

Твърдението, че при Х. е настъпила бременност в ден без овулация, не е логично. Възможно е да става дума за дисбаланс на месечния цикъл, при който овулация е настъпила не в очаквания/обичаен ден, а по друго време.
Цикли без овулация по принцип са възможни и тогава задача на лекуващия е да открие каква е причината за това. Овулация може да се стимулира, но само когато са изяснени причините за липсата й и след като те се неутрализират. Ако се пристъпи към стимулиране на овулация без въпросните изследвания и лечение на проблема, може да има сериозни последици за здравето на конкретната пациентка.

Връзка с появата на акне

Появата на акне има връзка с “играта” на хормоните (statii.net). Пубертет, бременност и менопауза са периодите, през които хормоналните колебания причиняват увеличена мастна секреция – появата на акне е едно от следствията й. Най-често акне се появява във времето след овулация, когато нарастват стойностите на хормона прогестерон.

Лечението на акне трябва да държи сметка за тези факти; не е достатъчна само локалната външна терапия. В много случаи са налице и други проблеми, за които се изисква хормонално лечение.

Кога предписват аспирин

Аспирин във варианта аспирин протект се препоръчва в случаи, когато е налице риск от проява на тромбофилия – т.е. повишена склонност към образуване на съсиреци. Бременността е едно от състоянията, които могат да провокират такава склонност.

Аспирин протект преди забременяването се препоръчва след овулация. Това предотвратява риска от тромби, като в същото време не се отразява негативно на самата овулация. Установено е, че продължителният прием на аспирин протект или прием преди овулация може да я затрудни – да препятства разпукването на зрелия фоликул и отделянето на готовата яйцеклетка. Такова състояние е известно като ЛУФ-синдром (bg-mamma.com).

При вече настъпила бременност и опасност от тромбофилия най-често приемът на аспирин продължава почти до 36-та гестационна седмица.

Акупунктура

Акупунктурата доказано има положително въздействие при преодоляването на репродуктивни проблеми (puls.bg). Чрез акупунктура може да се нормализира месечният цикъл, да се насърчи качествена овулация и да се подобри кондицията на женските репродуктивни органи.
Акупунктура се прилага при някои медицински процедури от насърчаваната репродукция. Така например тя има място при вътрематочната инсеминация, като се съобразява с хода на естествената или стимулирана овулация.

Витамин А

Високите дози от каквито и да било витамини, включително витамин А, могат да доведат до хипервитаминоза и затрудняване на желано зачатие. В същото време блансираното хранене и наблягането върху определени храни може да има положителен ефект в това отношение. За качествена овулация допринасят храни като спанак, коприва, леща и червено цвекло, които съдържат важното за всяка овулация желязо. Спанакът и копривата са богати на бетакаротин – нетоксичната форма на витамин А, който също е с важна роля за редовната овулация (hera.bg).

Овулация в менопауза

Прекратеното отделяне на зрели, годни за оплождане яйцеклетки в рамките на редовни месечни цикли е характеристика на менопаузата. Теоретично се счита, че възрастовата граница 45-55 години бележи изчерпване на програмиряния брой яйцеклетки (rozali.com).

Все пак животът учи, че има случаи с единична овулация и е възможна бременност дори в етапа на вече започнала менопауза. По този въпрос има различни коментари. Според някои от тях подобни събития при съвременното състояние на медицината не би трябвало да смущават никого. Според други обаче овулация и бременност в менопауза е сложен казус, тъй като с възрастта се увеличава вероятността от проява на генетични дефекти у плода. Освен това има риск и за майчиното здраве – могат да се окажат застрашени костите, бъбреците, в риск е сърдечното здраве и т.н.

Главоболие

Главоболието е един от симптомите на протичаща овулация. Това е субективно усещане, симптомът не е задължително да се проявява всеки път и при всяка жена. Главоболието, свързано с овулация обикновено има мигренозен характер (bremennost.bg). Освен него с протичаща овулация сочим още изпотяването, гадене и виене на свят, тревожност.

Геритамин

Това е комбинация от витамините А и Е (framar.bg). Обикновено се пие от втори-четвърти ден на цикъла до настъпването на овулация. Идеята е да се насърчи правилното узряване и отделяне на качествена яйцеклетка.

Дуфастон

Препоръчването на дуфастон при проблемно забременяване е работа на лекаря (framar.bg). Обикновено хормоналният препарат се препоръчва за регулиране на цикъла, за балансиране на прогестерона и насърчаване на репродуктивните способности.

Дуфастон при трудно забременяване се препоръчва след настъпила овулация, за да се гарантира успешно имплантиране на оплодената яйцеклетка за маточната лигавица.

Овулация два пъти в месеца?

Възможно е, ако по някаква причина се проявят и двата яйчника. Най-често в рамките на един месец се развива цикъл с продукция от единия яйчник, но винаги има изключения и в случая става дума именно за това (bg-mamma.com).

Ескапел

Как се съвместява хапчето за бърза контрацепция ескапел с рисков полов акт по време на овулация? Женски форуми обсъждат инциденти със скъсан презерватив и допълнения за таблетката ескапел, която са изпили двайсетина часа по-късно.

При такова положение теоретично е възможно да настъпи бременност въпреки ескапел-а. Ако злощастното съвпадение е в ход – т.е. актът със скъсан презерватив е точно в часовете на овулация, забременяването е напълно възможно. Спорно е как ще се развият събитията по-нататък, тъй като задачата на ескапел-а е да предотврати имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката (teenproblem.bg).

Естрадиол

Естрадионът е хормон от естрогенната група (arsmedica.bg). Образува се основно във фоликулите на яйчниците. Има ключова роля за узряването и отделянето на зрялата яйцеклетка, т.е. директно въздейства върху успешната овулация. Стойностите на естрадиона в рамките на месечния цикъл нарастват и са най-високи при овулация, след което следва понижение.

Пак под действието на естрадиола след овулацията следва удебеляване на маточната лигавица и подготовката на матката за прием на оплодената яйцеклетка.

Естроген

Естрогенът е доминиращ хормон във фазата от месечния цикъл преди овулацията. Той има, така да се каже, подготвителни за зачатие функции: например съдейства за промяна на маточната лигавица, за задебеляването й, което я прави годна да приеме оплодената яйцеклетка и да осигури храненето й. Освен това естрогенът на практика включва програмата за овулация, за узряване и отделяне на яйцеклетката. Благодарение на естрогените се увеличава количеството цервикална слуз, която подпомага проникването на сперматозоиди във вътрешността на репродуктивната система и самия процес на зачатието (zachatie.org).

Естрофем

Естрофем е продукт за хормонозаместваща терапия, съдържа женския хормон естрадиол. Обикновено се препоръчва за облекчаване симптомите на менопауза и за предпазване от остеопороза (framar.bg). Този продукт не се прилага при злокачествени заболявания на гърдата или лигавицата на матката, при чернодробни проблеми, склонност към образуване на тромби и порфирия.

Естрофем се препоръчва заедно с други хормонални препарати за нормализиране на месечния цикъл с редовна овулация; по-специално ролята му е да подготви достатъчно стабилна маточна лигавица за прием на оплодена яйцеклетка. Доста често форумите коментират дали всъщност естрофемът не потиска овулацията, тъй като в някои терапевтични схеми се препоръчва през почти целия месец, а в други – след овулация. Приемливо е мнението, че става дума за различни казуси, но че естрофем няма потискащо действие върху очакваната овулация.

Овулация и щитовидна жлеза (хашимото)

Щитовидната жлеза е част от хормоналната система в женския организъм; нарушени нейни функции се отразяват на хормоналния баланс и засягат по специфичен начин женското здраве (puls.bg). Хашимото или известното автоимунно заболяване на щитовидната жлеза е един от вариантите за подобно въздействие. Наред с всички присъщи на заболяването симптоми, произтичащи от увеличената маса на жлезата и намаленото производство на хормони, се наблюдават неблагополучия във функционирането на репродуктивната система: нарушения в месечния цикъл, липса на овулация, ако е настъпила бременност – различни отклонения в нормалното й протичане.

Клостилбегит

Клостилбегит е хормонален препарат за стимулиране на овулация (zacjatie.org). Според коментари от форумите добрите характеристики на препарата не винаги се реализират, тъй като продуктът се прилага без достатъчно предварителни изследвания. Не винаги се проследява ходът на цикъла в продължение на няколко месеца, с максимално точна хипотеза за това – каква е причината за липса на овулация. Простичкото правило е, че резултат има, когато се атакува причината за едно неблагополучие.

Клостилбегит не е подходящ в случаите, когато жената има проблеми с нарастването на маточната лигавица. Ако три последователни терапевтични курса с този продукт не са постигнали качествена овулация, не бива да се правят повече опити с него. Стимулация с клостилбегит може да се прави не повече от 5-6 пъти в живота – този препарат форсира яйчниците по начин, който може да е причина за ранен климакс.

Цистит около овулацията

Известно е, че поради анатомичните си особености жените по-често страдат от цистит. Причина за цистит са инфекции, простуди, но има и състояния, при които опасностите се реализират с по-голяма сигурност. Женската урогенитална система е по-уязвима при хормонални колебания, в зависимост от фазите на месечния цикъл – висок риск има по време на овулация, както впрочем при бременност или в етапа на менопауза.

Ако простудата може да се избегне с по-разумно поведение, закаляване и топла дреха, други условия няма как да се моделират. Повече грижи за собственото здраве и по-голяма предпазливост в рисковите дни около овулацията – и циститът няма да ви притеснява! (doctorbg.net)

След ясмин

Ясмин – популярен продукт, противозачатъчни с общо взето добро понасяне. Определят ги като ниско дозирани и със слаби странични ефекти. Това е един от вариантите за регулиране на месечен цикъл; обикновено след спирането им, поне след три месеца, има нормална овулация с предпоставки за бременност (zachatie.org).

Може ли алкохол?

Здравната статистика сочи, че жените, които редовно употребяват алкохол, имат известни проблеми с репродуктивната система. При тях е наблюдавано удължаване на месечния цикъл и цикли без овулация. Това се случва заради въздействието на алкохола върху хормоналния баланс и нарушени нива на естрогените (puls.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Anti

Противозачатъчни – действие; как да направим избор

Популярните противозачатъчни – важно за принципите им на действие. Има ли значение цената на избраните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *