10-те най-добри храни за бебета: Сусамов тахан, пюре от авокадо

Сусамов тахан, пюре от авокадо… Съществуват много здравословни храни, приятели на нашите деца, но някои се открояват от останалите.

Тези десет кулинарни „супергерои” са заредени с основни хранителни вещества, на разумни цени са, вкусни и лесни за приготвяне.

Как да си направим бебешка храна у дома?

Да си направим вкъщи бебешка храна, не е толкова трудоемко и скъпо, колкото се предполага.

Изненадващо за всички родители е факра, че децата им понасят по-добре домашно приготвената храна, още от първата лъжичка, заради нежния допир с бебешкото небце и наситения вкус.Представяме Ви 10 от най-големите фаворити в детската кухня.

Не забравяйте, че след всяко въвеждане на нова храна, трябва да се изчака 2-3 дни, преди въвеждането на следващата. Неблагоприятни странични ефекти (като алергии и други) би трябвало да се проявят именно през това време.

Това е рядкост, но все пак дава възможност да се набележат точно храните, които трябва да се избягват в бъдеще. Затова отложете смесването на вкусовете и видовете храна.

ТИКВА

Тиквата е подходяща порадфи своята кремообразна форма, когато е добре изпечена и намачкана. Педиатърите препоръчват и намачкани варена тиква, малко кориандър, много леко люти чушки, и боб. Отлична основа за усвояване на леко люта храна.

ЛЕЩА

Лещата е мощен хранителен доставчик. Комбинирайте намачкана варена леща със смес зеленчуци, ориз и подправки по ваш избор (например босилек и риган).

ЗЕЛЕНИ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Листни зеленчуци могат да се похвалят с високи стойности на желязо и фолати. Спанакът може би е най-известния от тази група, както и къдраво зеле и обикновено зеле. Подходяща рецепта е добре сварените листни зеленчуци да се обогатят с още желязо (например от зърнени храни), за двойна доза „хранителност”. Може да експериментирате с различни пропорции, докато установите коя е най-приятна за Вашето бебе.

БРОКОЛИ

Наситен с фолиева киселина, фибри и калций, броколите са известни в борбата с рака и пораждащите го причини. Благодарение на своите серни съединения, с уникален вкус, може да помогне за разширяване на вкусовете на вашето бебе. Подходящо за приготвяне са като се готвят на пара. Пюрето от броколи се предлага на бебетата изстинало. Особено добре действа, когато растат млечните зъби.

БОРОВИНКИ

“Демир

Боровинките са чудесни за очите на Вашето бебе, мозъка, и дори пикочните пътища. Чудесна рецепта, на която няма да устои Вашето дете е: чаша боровинки се сварява с чаша вода и като изстине и се пасира, се смесва с малко кисело мляко.

АВОКАДО

“Авокадото е богат източник на ненаситени мазнини”, казва диетолог Leanne Cooper, автор на “С какво мога да храня бебето си”. Мазнините на звокадото до някъде са сходни с тези на майчиното мляко. Децата се нуждаят от достатъчно количесто ненаситени мазнини в процеса на растежа, заради развитието на мозъка, особено през първата годинка. Това не са вредни мазнини! Не ги ограничавайте.

Рецепта: опитайте комбиниране на пюре от авокадо с други храни като сметана, сирене, ябълки, или консервирана риба. Дори чистите пърченца (пюре) авокадо, по време на следобедната разходка са добре дошли.

Дайте мнение и Вие тук!

МЕСО

Месото е голям източник на цинк и желязо – не го пренебрегвайте.

Рецепта: Яхнията е идеалната храна за бебето – лесно да се направи, лесна за дъвчене и безкрайна в своето разнообразие. Единственото условия е месото да се готви достатъчно дълго, за да е крехко, почти разпадащо се.

СУШЕНИ / ПРЕСНИ СЛИВИ

Сушените сини сливи ( или пресни) имат много фибри и могат да помогнат за облекчаване на запек. Препоръчва се пюре от сини сливи да се смесва с малко пюре от ябълки, което е доста сладко и приятно лечение за проблемите на бебето.

Ежедневната дажба от 1-2 лъжички сок от сини сливи е чудесна профилактика, която може да се смесва и с кърма в началните стъпки на захранването.

ДРУГИ БОБОВИ (НАХУТ)

Както лещата, така и други бобови са богати на протеини и фибри. Те достъпни ценово храни и гъвкави за приготвяне. Опитайте хумус. Можете да го намерите в много магазини, или да направите свой собствен чрез пюриране на нахут с чесън, лимон, зехтин и сусамов тахан. Повече подробности ТУК: Всичко за сусамов тахан, включително и за бебе.

МАНДАРИНИ ( също и ПОРТОКАЛИ)

Мандарините имат високо съдържание на витамин C и антиоксиданти и са изключително полезна храна. Бебетата наистина заобичват този вкус от първата лъжичка. Приготвянето им на пюре е лесна задача. Ако използвате консервирани цитруси, уверете се, че не съдържат захарен сироп!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *