Начало > Лекарства > Аркоксия при сковани стави и подагра

Аркоксия при сковани стави и подагра

Плюсове и минуси на лекарството аркоксия (Arcoxia) при болки в ставите от остеоартроза (остеоартрит), ревматоиден артрит, подагра и спондилит. Странични ефекти. Противопоказания. Цена на 90 и 120 мг, отзиви и мнения

Какво е аркоксия и какви плюсове и минуси има това лекарство (Arcoxia)? Медикамент от групата на нестероидните противовъзпалителни средства; помага при болки в ставите и мускулите, при оток и скованост.

аркоксия
Аркоксия овладява ставни болки и възпаления

Аркоксия се предлага единствено под формата на таблетки – за разлика от повечето подобни лекарства, които имат също и варианти за локално външно приложение като гел, маз или крем. Липсва също и инжекционна форма. Таблетките имат различно оцветяване в зависимост от дозата на активния компонент – еторикоксиб.

Медиците отчитат преди всичко положителните качества на този медикамент. Продуктът блокира усещанията за болка и неутрализира възпалителните процеси в проблемните зони на тялото. Освен обезболяващия ефект, аркоксия има и температуропонижаващо действие. За разлика от повечето нестероидни противовъзпалителни, тези таблетки не дразнят стомашната лигавица благодарение на специфичното си покритие.

Лекарството се усвоява почти стопроцентово; максималната му концентрация в кръвта се достига за един час. Около 80% от съставките на аркоксия, които трябва да се изведат организма, напускат тялото на пациента чрез урината, т.е. няма ефект на натрупване.

Към минусите се споменават смущения в стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Принципно аркоксия може да има много широко приложение, тъй като постига обезболяващ ефект много бързо. Едновременно с това успява да блокира възпалителните процеси. Най-често се препоръчва при остеоартроза и ревматоиден артрит. Други диагнози, третирани с аркоксия, са артрит от подагра и анкилозиращ спондилит. Препоръчва се и при стоматологични интервенции.

При болки в ставите от остеоартроза (остеоартрит), ревматоиден артрит, подагра и спондилит

аркоксия
С аркоксия ревматоидният артрит се понася по-леко

Аркоксия е медикамент, който не се прилага при деца и подрастващи под 16-годишна възраст. Определеното количество се приема веднъж дневно; приемът не зависи от храненията, т.е. може да се поглъща и преди ядене. Таблетките се гълтат цели, не се стриват или чупят.

Дневната доза и продължителността на приема определя лекуващият – в зависимост от здравословния проблем и общото състояние на пациента. И тук, както по принцип се казва за всеки медикамент, определената от лекар доза не бива да се превишава. Не бива и да се удължава препоръчаният срок на прием, тъй като това може да повиши риска от сърдечен удар.

  • При остеоартроза или остеоартрит най-често се препоръчва дневен прием от 30 мг; при необходимост дозата може да се увеличи, но без да превишава 60 мг дневно. Остеоартритът е свързан със загуба на ставния хрущял – този тип промени водят до болезнено триене на костните фрагменти в големите стави, възпалителни процеси, скованост и обездвижване. Приемът на аркоксия може да облекчи описаното състояние, като неутрализира за известно време болката и възпалителния процес. Медикаментът обаче не може да постигне излекуване, тъй като действието му не засяга реженерацията на хрущялната тъкан.
  • Ревматодиен артрит – при такава диагноза ставите са болезнени поради упорит възпалителен процес; прогресията води до отоци и скованост. Заболяването може да обхване и други органи. Приемът на аркоксия – 90 мг дневно, е дозата при такава диагноза.
  • Ако медикаментът е търсен за лечение на подагра, трябва да се предвиди прием на 120 мг дневно за не повече от осем дни. Медикаментът се приема само по време на пристъпи, като успешно обезболява и неутрализира възпалителния процес. Паралелно се прилагат и други терапевтични мерки за обезболяване на проблемните стави.
  • Спондилит, анкилозиращ спондилит – oневната доза при спондилит е 90 мг дневно на един прием. Спондилитът е възпалителен процес в прешлените, при който гръбначният стълб губи подвижността си и се “вкаменява”; заради болките в прешленни точки, където хрущялните дискове са изтрити, страдащият от анкилозиращ спондилит инстинктивно ограничава движенията си.

Увлечението по аркоксия може да създаде нови грижи на хората, които са почувствали целебния ефект на продукта. За много хора аркоксия е спасение от мъчителни болкиш и те са склонни да гълтат отново и отново благословеното хапче. Трябва да се знае обаче, че таблетките не бива да се приемат по-продължително от десетина дни. Продължителният прием или прием във високи дози увеличdва вероятността от проявата на странични ефекти. Особено внимание е необходимо при пациенти с чернодробни заболявания или с бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти

аркоксия
Лечението с аркоксия не бива да продължава повече от 10 дни

Някои от страничните ефекти от лечение с аркоксия изискват това лечение да се прекрати незабавно и да се търси медицинска помощ. По принцип спазването на предписаните дози и продължителност на приема ограничават проявата на странични ефекти, но все пак е налице информация за два типа смущения. Едната група са обичайните за всеки медикамент алергични реакции, които се проявяват сравнително рядко и принципно са леки – но в единични случаи може да се случи и шок. Втората група са свързани с функционирането на стомашно-чревния тракт: касае се за дискомфорт, прилошаване, болки, подуване, образуване на газове, диария (framar.bg).

Индивидуалните реакции при терапии с аркоксия все пак не са изцяло предвидими. В някои случаи е възможно лекуваните да реагират с главоболие, депресивни състояния, влошаване на концентрацията, замъглено виждане, шум в ушите.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако след прием на аркоксия ви тече кръв от носа, проверете си кръвното: при някои пациенти със здравословни проблеми медикаментът може да провокира колебания на артериалното налягане, проблеми с кръвообращението, повишен риск от инфаркт на миокарда или нарушено кръвоснабдяване на мозъка. Такива случаи са сравнително редки, но е добре да се знае, че все пак не са изключени.

Сред страничните ефекти са също пожълтяване на кожата – чернодробни смущения, поява на черни изпражнения – медикаментът е провокирал вътрешни кръвоизливи.

Противопоказания

Някои заболявания и състояния на организма правят приема на аркоксия невъзможен поради опасността от влошаване на здравето или дори провокиране на животозастрашаващи проблеми.

В какви случаи не бива да се приема аркоксия? На първо място – ако е известна алергия към компоненти на лекарствения продукт. Медикаментът трябва да се избягва и в случаите, когато алергията се отнася за цялата група нестероидни противовъзпалителни, включително аспирин.

Следващото предупреждение засяга състоянието на стомашно-чревния тракт: при язва, колит, болест на Крон или опасност от вътрешен кръвоизлив аркоксия не се прилага. Ограничението засяга и пациентите с тежки чернодробни и бъбречни заболявания.

Медикаментът не се дава на деца и подрастващи под 16 години; да се избягва от бременни и кърмачки.

В интерес на здравето и живота е и въздържането от прилагане на аркоксия при хора със сърдечно-съдови заболявания. Някои диагнози като ангина пекторис, сърдечна недостатъчност, наличие на стент или байпас, след прекарани сърдечни атаки, микроинсулти, нарушено кръвоснабдяване на крайниците – такива диагнози изключват лечението с нашия медикамент. Той не е подходящото лекарство и за хипертоници.

В някои случаи хора с проблемно здраве биха могли да се лекуват с аркоксия, но само по лекарска препоръка и под системен контрол. В групите с повишен риск попадат пациенти с отоци от задържани течности, с висок холестерол, диабетици. Тези групи, както и активните пушачи, са в повишен риск от сърдечни атаки.

В някои случаи отклоненията от здравето не са известни на самия пациент и се проявяват чрез страничните ефекти от аркоксия – особено ако се приемат в по-голяма доза (framar.bg).

Ако пациентът, на когото предстои да приема аркоксия, същевременно е на постоянна терапия и с други медикаменти, лекуващият трябва да прецени съвместимостта им и ако е необходимо – да коригира индивидуалния лечебен план. При паралелен прием е необходим системен лекарски контрол за пациенти, които приемат и антикоагуланти, някои антибиотици, метотрексат – при потребители с ревматоиден артрит, някои лекарства за контрол на хипертонията и сърдечната дейност, диуретици, литий, хапчета анти-бебе.

Цена на 90 и 120 мг, отзиви и мнения

Аркоксия от 90 мг се продава по около 18 лв за опаковка от седем хапчета. По-активният вариант от 120 мг е по 14 лв също за опаковка от седем таблетки (по framar.bg).

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Ето какво мислят потребителите за това лекарство:

  • Йоана Vanq 66 от bg-mamma.com: “…нейното супер ново лекарство Аркоксия не ми подейства ,ама изобщо. Вчера към края на работния ден ,уж внимавам как стъпвам ,защото ме боли не само петата ,но й свода,как се получи не разбрах ,нещо изпука в самата пета ,сякаш се скъса и сега ,имам чуството ,че вътрешната част на ходилото ми е от дърво. Когато стъпвам ,го карам само на външната страна.”
  • toxigen от bg-mamma.com: “ Колко време приема Аркоксия? Това е лекарство от групата на СОХ-2 инхибиторите, нестероидно противовъзпалително средство. По принцип то дразнии по-малко стомаха, но при продължителна употреба има риск от сърдечно съдови проблеми. Аз го пих две седмици, по едно на ден и то от най-голямата дозировка – 120мг.. И на мен не ми помогна особено. Облекчи ми донякъде минаването от седнало в станало положение, но пък получих страхотно схващане на прасеца и петата и ЕДВА ходех. Невроложката рече да го спра – спрях го, и пак болките ми се върнаха, но схващането изчезна.”
  • Вили от medicine.bg – за ревматоиден артрит и Бехтерев: “След лекарството още на 5 ден почуствах облекчение и подвижноста …се подобри . Пия го по 1 хапче на ден” – Вили на 70
  • Пепи от medicine.bg – за ревматоиден артрит: “ След прием от 4 дни съм много доволна и ще продължа.Сковаността и болките почти изчезнаха .Периодично се лекувам така от 5-6 години.”

 

За Марта Савова

Прочети още

диклак или диклофенак?

Диклак или Диклофенак на таблетки (хапчета)? Плюсове и минуси на гел, ампули и др.

Кога действа това лекарство. Диклак гел. Диклофенак. На таблетки. На ампули (инжекции). Мнения в коментарите …

3
Оставете коментар

Моля, Влизане за да коментирате
3 Comment threads
0 Отговори към темата
0 Последователи
 
Коментари с най-много реакции
Най-горещите коментари за темата
3 Автори на коментари
  Абонирайте се  
най-нови най-стари с най-много гласове
Уведомение за
Георги Иванов

На 57 години съм и си мисля въпреки наднорменото ми тегло – 105 кг. при 183 см. , че съм в кондиция. Да, ама НЕ! Започнаха проблеми с кръвното, появи се захар – първоначално 13, сега я свалих на 5,5. Болки в кръста след необмислено поръчване на цял ТИР набарани на промоция строителни материали и стоварването им сам. Та в случая си чукнах леко глезена в един шкаф и си ….а мамата! Отече, боли – а нищо счупено няма! шест месеца се влачих като идиот с неистови болки. Пих какви ли не боклуци – да не ги изреждам. Лекарите при… Прочети още »

Елена Чаушева

Аз боледувам от анкилозиращ спондилит (болестта на Бехтерев). За сега избягвам биологичните лекарства и единственото спасение ми е аркоксията. От другите противовъзпалителни получавам болки в стомаха, а аркоксията ми помага много бързо. Не трябва обаче да се взема повече от десет дена. Необходимо е прекъсване.

Юлия

Боли ме гърбът немога да спя имам и 3 дискови хернии една под друга за сега аркоксия ми реши проблема и може би ще отложа операциите на туракалната херния който не ми даваше покои сега спокойно лежа по гръб походката ми се подобри. супер лекарство не можех да спя от болки в гърба а и имам 3 дискови хернии на кръста и 1 туракална за сега проблема ми се реши но докога не знам а съм и диабетичка