Всяко лекарство има алтернатива. Бактериофаги лекарства

Мислите, че няма алтернатива на антибиотиците и лекарствата? Има. И то каква! Това са вирусите – бактериофаги или просто фаги.

Те са безвредни за нас и убийствени за болестотворните бактерии.

Представете си извънземен кораб, който тича на гумени крака. Така изглеждат бактериофагите под микроскоп. Те се откриват навсякъде, където има бактерии.

Често именно благодарение на фагите ние оздравяваме самопроизволно. Бактериофагът (буквално – “унищожител на бактерии”) е вирус, който напада клетката на бактерията, прониква в нея и започва да се размножава там.

Вижте и ТОВА: Правилно използване на антибиотици и лекарства при цистит!

Бактерията се разрушава и от вътрешността й навън излиза потомството й.За 30 минути се раждат до 200 нови фаги. И така, докато бактерията загине.

Това явление е било открито преди почти сто години и от този момент учените, ръководейки се от народната мъдрост “Врагът на твоя враг е твой приятел”, създават препарати на основата на бактериофагите във вид на разтвори, свещички, таблетки и аерозоли.

НОВОТО Е ДОБРЕ ЗАБРАВЕНОТО СТАРО

Какви ли не фагови препарати се произвеждат от фармацевтичната индустрия! Салмонелозни, дизентерийни, стафилококови, клебсилозни, стрептококови – и това съвсем не е пълният списък. Създадени са препарати-смеси едновременно за няколко възбудители. Лошото е само, че рядко ги използваме.

Фаготерапията преживя сериозно забвение през 40-те години на миналия век, когато се появиха антибиотиците. И сега, когато “нахранихме” със суперлекарства милиони колонии бактерии и те изработиха устойчивост, стана ясно: необходими са принципно други средства. Преди седем години интересът на учените отново се върна към вирусите-бактериофаги.

Защото към тях бактериите не привикват! Освен това за разлика от антибиотиците те:

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

• не предизвикват странични ефекти – алергични реакции, диарии, намаление на слуха, могат да се назначават дори на бременни;

• кърмачки и деца на всякаква възраст;

• съчетават се с различни лекарствени препарати;

• оказват имуностимулиращо действие.

Но както всяко лекарство, фагопрепаратите също имат своите минуси. Прекалено чувствителни са вирусите-паразити. Всеки фаг предпочита само своята бактерия и унищожава само една жертва.

На стафилококите действа само стафилококовият фаг, срещу чревната пръчица – фагът на чревната пръчица. Колкото видове бактерии, толкова фаги. Ако не са “налице” нужните, вирусът-паразит “погладува” в организма 3 дни и…изчезва.

Което не е толкова лошо: ако не помогне в лечението, за разлика от антибиотиците няма да навреди – бактериофагите не нарушават микрофлората на червата.

Именно избирателността на фагите ограничава приложението им. Безсмислено е да се избира фагопрепарат самостоятелно. Вероятността да купите подходящия е малка. При подбора на средството трябва да се направи тест за чувствителността на бактерията към бактериофага.

Дайте мнение и Вие тук!

В ПЕРСПЕКТИВА…

Много лекари се отнасят към бактериофагите пренебрежително. На една конференция опонентите буквално удавиха в критики докладчика, който описваше преимуществата на фагите. Те могат да бъдат разбрани: сложно е да се откажеш от обичайните си лекарства.

Пък и случаите, в които фаготерапията е била неефективна, не са малко.“НИЕ НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ БАКТЕРИОФАГИ ПРИ БРОНХИТИ И ПНЕВМОНИИ”“ Използваме бактериофагите за лечение на дисбактериоза и чревни инфекции, но невинаги и не често”.

“Фаготерапията при отити дава добри резултати, но ние, както досега, предпочитаме антибиотиците”. Това са отговори на лекари от различни клиники, които попитахме за мнението им относно фаготерапията. Най-общо казано, има усещане за недоизученост.

Съществува например теория, че определени фаги са способни да хващат гените на “лошите” бактерии и да им предават ”добри”. Затова лекарите сякаш не желаят да използват фагите, докато учените не са наясно с всичките им особености. Смущаваща също е продължителността на лечението, необходимостта от провеждането на повторни курсове. Защо толкова сложно, след като има антибиотици, недоумяват пациентите.

ВЪПРЕКИ ТОВА…

Бактериофагите могат да се нарекат лекарството на бъдещето, защото микробната флора от година на година става все по-агресивна и устойчива към антибиотиците. Още повече, има области, в които фаготерапията е особено ефективна.

Това е лечението на гнойни рани и хронични инфекциозно-възпалителни урологични заболявания: цистит, пиелонефрит, уретрит. През 1994 г. в изследване на руска урологична клиника взеха участие 46 човека с подобни проблеми.

мнения, отзиви, коментари, форум

При всички настъпило подобрение още на 2-рия – 4-тия ден от лечението, а ефективността надвишила 92 процента, което е сравнимо с антибиотиците. Но бактериофагите били подбирани индивидуално за всеки пациент. Фагите са особено полезни при лечението на възпалителни заболявания у новородени и съвсем малки деца (гастроентероколит и др.).

За тях това е многократно по-добър вариант в сравнение с антибиотиците. Висока “работоспособност” демонстрира стафилококовият бактериофаг – той разрушава повече от 90 процента от стафилококите при гнойно-възпалителни заболявания.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

yersinia enterocolitica бактерия

Yersinia Enterocolitica: Лечение и какво представлява бактерията

Всяко лечение на Yersinia Enterocolitica се осъществява с помощта на антибиотици, които трябва да ви …

3 Мнения

 1. Иванов

  Разбрах всичко от наши и чужди источници. Е трябва ли да ходим в Москва, в Грузия, в Полша или другаде за да си доставим такъв препарат. Мен стафилококите ( ауреус) ме разсипаха, защото антибиотиците не ги премахват напълно и те рецидивират винаги.

  • Бактериофаги

   Да, може да се намерят и в България! Потърсете “комплекс с бактериофаги” в интернет

 2. Анна Начева

  може ли да се намери такъв препарат ( за стафилококус ауреус) в България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.