кога започва да действа азакс
азакс 500 при кашлица

Азакс или Азитрокс при кашлица? Кога започва да действа Азакс 500?

Кога започва да действа Азакс 500 при кашлица и др.? Мнения за лекарството. Азакс или Азитрокс? Сумамед или Азакс 250? Или Зинат? Може ли с алкохол? Азакс 500 5 таблетки, цена.

Антибиотик Азакс е едно от търговските названия на азитромицин – лекарствен продукт от нов клас макролидни антибиотици, т.н. азалиди. Има широко антибактериално действие, но е “специалист” по дихателните пътища. Дава се още при полово предавани болести, инфекции на меките тъкани, при зарази от рода на лаймска болест.

Производителят Нобел Фарма го предлага само в една доза – на таблетки по 500 мг. При някои заболявания лекарството се взема еднократно, при други – три или пет пъти. Ето защо производителят го предлага на блистери с по 3 и по 5 хапчета.

Кога започва да действа Азакс 500?

Максимална концентрация на антибиотика в кръвта се осъществява 2 до 3 часа след изпиването на таблетката. Тогава лекарството започва да действа с пълна сила.

Азитромицин се разпределя из целия организъм, но около 50 пъти повече се натрупва в тъканите, отколкото в кръвта.

азакс
Азакс може да те излекува за три дни!

Кога да изберем Азакс?

Азакс или Азитрокс?

Мнозина питат за Азакс 250, бъркайки това лекарство с други наименования, съдържащи азитромицин. Такова е Азитрокс, което се произвежда освен в стандартната доза от 500 мг, но и „наполовина“ – по 250 мг. Освен това Азитрокс се предлага и в течна форма – суспензия.

  • Ако се пита кой препарат е по-действен, то Азакс и Азитромицин са еднакви. В тях има само  азитромицин + добавъчни съставки, нужни да се оформи хапче.
  • Ако се пита кой е по-удобен за терапия, тогава трябва да се отчете необходимата доза. Азитрокс дава повече варианти с течната си форма и с половинката доза, но в повечето случаи такива варианти няма да са нужни, защото стандартното приложение на азитромицин е в доза от 500 мг.
Азакс или Сумамед?

Сумамед също е азитромицин. По продуктова гама повече прилича на Азитрокс, предлагайки суспензия и табл. Х 250 и 500 мг. Различното тук е блистерът с 2 хапчета, който при определени случаи ще спести покупката на излишни бройки.

Сумамед 500. Мнения. Кога започва да действа 250 и 200?

Азакс или Зинат?

Тук ситуацията е различна. Зинат е друг антибиотик – цефуроксим. Въпросът е кой антибиотик е за предпочитане: цефуроксим или азитромицин?

В конкретните случаи лекарят преценява кой е по-подходящият антибиотик. Цефуроксим е по-добър в едни случаи, а азитромицин – в други. Например азитромицин е лекарство от първи избор при инфектирания като пневмония и бронхити, тоест на долните дихателни пътища. Той е показан и при кожни и полови инфекции, но в тях е по-силен цефуроксим. Последният е специално показан при гонорея и Лаймска болест.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Имаме добра и подробна статия за ползите от Зинат, употребата му и опасностите, до които може да доведе тя:

Антибиотик Зинат. Мнения. Колко дни се пие при кашлица и за деца?

Кога се използва Азакс 250 и кога 500?

Действието на медикамента се изразява в блокиране на протеиновия синтез в стените на патогенните клетки – това пречи на бактериалните щамове от почти всички видове да се размножават. Азак се справя по този начин с инфекции, причинени от грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, вътреклетъчни патогени, анаеробни и атипични микроби.

Азакс 500 мг покрива почти целия спектър от споменатите ефективни въздействия на медикамента. Аптечната мрежа предлага опаковки от три или пет таблетки, което съответства на лечебната програма според диагнозата. Антибиотикът се приема само веднъж дневно и се счита, че в повечето случаи терапията в продължение на три дни е достатъчна за преодоляване на инфекцията.

  • При инфекции на дихателната система се приемат три поредни дни по една таблетка. Таблетката азакс се поглъща цяла, с вода, един час преди или два часа след хранене.
  • При полово предавани болести пък е достатъчен еднократен прием на две таблетки от 500 мг наведнъж.
  • Специфични схеми на прием има при заболявания на меки тъкани или при акне.
  • По-специална е лечебната схема при лаймска болест след ухапване от кърлеж.

При възпаления на синусите или средното ухо Азакс 500 също може да се приложи, но обикновено се търси по-лек вариант за въздействие – антибиотик по 250 мг.  Също така ако пациентът е дете с тегло под 45 килограма, фармакологичната препоръка е да се прилага течна форма на антибиотика (суспензия). Тези варианти се отриват при други наименования – Азатрил, Азитрокс, Сумамед. 

  • Азатрил 250 капсули се прилага при инфекции на дихателните пътища, средното ухо и синусите, при инфекции на ухото, кожата и меките тъкани с изключение на инфектирани рани от изгаряне (framat.bg). При инфекции на дихателните пътища общата доза от 1500 мт, която с азакс 500 се приема за три дни, тук може да бъде разпределена по равно за пет дни.
  • Азитрокс има варианти от 250 и от 500 мг, а също така се предлага и под формата на суспензия. Таблетките от 250 мг се използват по характеристика аналогично на азакс500, като периметърът на въздействие е разширен и включва хеликобактер пилори с инфекции на стомаха и дванадесетопръстника (framar.bg).

На сироп или филмирани таблетки?

азакс 500 5 таблетки цена
Дихателната система най-често се нуждае от азакс

Азитромицин присъства в две суспензии (сироп) азатрил с различна концентрация на активния компонент: вариантите са 100 мг на 5 мл, или 200 мг на 5 мл. По-слабата суспензия е предназначена за деца с тегло до 14 кг. Вторият вариант се прилага при малки деца с тегло от 15 до 45 кг; точната доза при лечението на деца трябва да бъде определена от педиатър.

Суспензията азатрил (азитромицин, азакс) се предпочита пред таблетъчната форма както при деца, така и при рискови групи възрастни – например потенциални потребители с тежки заболявания на бъбреците или черния дроб.

Вижте и ТОВА: Мнения за Азакс? Какво лекувахте с него? Доволни ли сте?

Лечение с азитромицин

Азакс 500 при кашлица

Азитромицин се назначава, когато кашлицата е суха, силна, продължителна и се придружава от задух, втрисане и интоксикация. Това показва инфектиране на горната част на дихат. път, при което тялото се опитва да се освободи от секретите.

Лекарството помага при инфектирания и на долните отдели – дробове и бронхи, в остра и хронична форма.

Азакс или Азитрокс при кашлица? По същество и двете лекарства въздействат еднакво добре. В зависимост от заболяването и възрастта на пациента, антибиотикът се приема в различни дозировки. Тук вече можем да предпочетем Азакс или Азитрокс според нужната форма (течна или хапче) и нужната доза (250 или 500).

При акне

Азакс постига успешно лечение на акне, като се прилага вариантът с таблетки от 500 мг (framar.bg). За справянето с този проблем, при който възпалителните процеси имат решаваща роля, се прилага следната терапевтична схема: прием на една таблетка от 500 мг дневно в три последователни дни, след което – по една таблетка азакс 500 седмично в продължение на девет седмици. Така общото количество азак за един терапевтичен модул става 6 грама.

Дайте мнение и Вие тук!
При синузит

Азакс 500 се прилага при остри случаи на синузит, като обичайният тридневен прием на една таблетка дневно е началото на терапията. Възпалителните процеси в синусите са доста упорити и често за пълното им овладяване са необходими десетина дни на антибиотици. Задача на лекуващия е да прецени с какъв медикамент да се въздейства върху инфекцията, която обикновено има комплексен характер. Както се знае, продължителният прием на един медикамент повишава риска от проява на нежеланите му странични ефекти (framar.bg).

За уши
азакс или сумамед
Ако болестта е упорита и трябва да се пият хапчета дълго време, може би азакс не е най-подходящ

По условие азакс 500 се препоръчва за лечение при възпаление на средното ухо (medicine.bg). Терапията обаче трябва да се провежда под лекарски контрол, за да няма предозиране или прекалено дълго използване на лекарството. Проблемът е в това, че азакс като представител на макролидите може да прояви негативен ефект върху слуха. При продължително лечение с азакс 500 могат да настъпят неприятни промени като отслабване на слуха, шум в ушите, дори глухота. Хубавото е, че тези състояния са преходни и обикновено много скоро след прекратяването на приема слухът се възстановява.

При ангина

Лечението на ангина с азакс 500 следва стандартната схема за терапия при инфекции на дихателните пътища, гърлото, синусите и средното ухо (framar.bg). Това означава прием по на една таблетка от 500 мг в три последователни дни, като очакването е да се овладее острото състояние при тонзилит, ангина. По преценка на лекуващия може да се приложи и петдневен вариант със същото общо количество от медикамента – 1500 мг, като се заложи на капсулите азатрил от 250 мг. Така през първия ден се приемат две капсули наведнъж, т.е. обща доза 500 мг, а през останалите четири – по 250 мг.

При червен вятър

Азакс 500 е сред медикаментите, препоръчвани при лечение на червен вятър или еризипел (framar.bg).Това е инфекциозно заболяване на кожата, причинявано от стрептококи. Протича с остри състояния, в които се налага приложението на ефективен антибиотик от рода на азакс 500. В такива случаи се прилага схемата, стандартна за заболявания на кожата и меките тъкани: прием по на една таблетка азакс 500 в три последователни дни. Състоянието трябва да се следи от лекар и при необходимост терапията да се продължи адекватно.

При лаймска болест

Коментираният макролид върши работа и при ухапване от инфектиран кърлеж. В такива случаи се предприема терапия, разписана като лечение на лаймска болест в първи стадий – еритема мигранс (framar.bg).

кога започва да действа азаксПри това заболяване проблемът се атакува през първия ден от лечението с две таблетки азакс 500 наведнъж, а от втория до петия ден се приема по една таблетка. Състоянието на пациента трябва да бъде проследявано и след този медикаментозен курс.

При импетиго

Импетиго е неприятният мехурчест обрив по кожата – повърхностно възпаление, “заслуга” отново на патогени от стрептококовта група. Обикновено заразяването става в точки, където целостта на кожата е била нарушена – одраскване или ухапване от насекомо. Лечението включва лекарствени продукти за локално външно приложение, а при по-тежки форми и прием на антибиотик перорално. Азакс 500 е подходящ за такава терапия по схемата – по една таблетка в продължение на три последователни дни (framar.bg).

При инфекции на кожата

Общото правило при инфекции на кожата е прием на по една таблетка азакс 500 в три последователни дни.

При полови инфекции: Гонорея, хламидия

Азакс е широкоспектърен антибиотик, ефективен и при лечението на инфекциите, предавани по полов път (framar.bg). Фармакологичната препоръка е при диагностицирането на подобна инфекция, към която насочват специфични симптоми, да се приеме един грам от антибиотика наведнъж – т.е. две таблетки по 500 мг. Приемът е еднократен. Причинителят на инфекцията трябва да е разпознат лабораторно.

Как се приема Азакс?

Таблетките или суспензия азакс се приемат веднъж на ден в доза, определена от лекуващия според характера на заболяването и възрастта. Отчитат се и специфични хронични заболявания в някои рискови групи.

Таблетките трябва да се поглъщат цели, с половин чаша вода; не се дъвчат, не се стриват. Този прием трябва да става по едно и също време, като се спазва интервал от един час преди хранене или два часа след хранене (framar.bg).

Азакс: странични ефекти и противопоказания

Лечението с Азакс може да увеличи риска от странични ефекти, някои от които могат да бъдат сериозни. Медикаментът може да причини промени в кръвта, например намаляване на тромбоцитите, за което се разбира по склонност към кървене и образуване на синини.

В други случаи се наблюдават тревожност, нервност и склонност към агресивни постъпки. Други прояви са замаяност и световъртеж, кратковременна загуба на съзнание, схващания, безсъние и свръхактивност, слуфови нарушения – преходни, нарушения в храносмилането и анорексия, гадене и повръщане, панкреатит, колит, чернодробни отклонения и хепатит, алергични реакции, ставни болки, бъбречни възпаления. Звучи страшно – но на практика всички тези прояви са редки и обикновено спирането на лекарството ги прекратява.

Все пак Азакс не бива да се приема при известна алергия към някой от компонентите или при проявена алергия към друг антибиотик от макролидите. Медикаментът може да се дава само в изключителни случаи и под лекарски контрол на бременни и кърмачки. Специална преценка се налага за пациенти с тежки чернодробни или бъбречни увреждания. Деца с тегло под 45 кг приемат антибиотика по индивидуална преценка и под формата на суспензия за по-точно дозиране (framar.bg).

При бременност и след аборт

Азакс 500 трябва да се избягва при бременност, но при крайна необходимост може да бъде допуснато лечение с него – само ако лекуващият прецени това за целесъобразно и без висок риск (framar.bg). Приемът на медикамента след аборт е оправдан, като целта е да се предотвратят инфекции и увреждащи възпалителни процеси на репродуктивната система.

Азакс и алкохол

Комбинирането на азакс 500 с алкохол в никакъв случай не е добра идея (lekuva.net). Проблемът е сериозен по две причини: комбинирането може да отслаби действието на антибиотика, а черният дроб се пренатоварва от токсичните въздействия на медикамента. Още ТУК: Как точно си взаимодействат антибиотици и алкохол?

Азакс: мнения

  • Панайотова от medicine.bg: “ За азакс – при бронхит, на втория ден почувствах облекчение”.
  • Чипоноска от bg-mamma.com: “От тези антибиотици, които се пият само по три дни има много оплаквания.
    Всички мои познати, които ги пиха след две седмици пиха друг антибиотик.”
  • Щастливка от bg-mamma.com: “Това такова за 3 дена са пълни глупости.Нови АБ който за съжаление станаха масова практика при лекарите.Само се поттиска болестта и после наново с пълна сила “
  • Маг.фарм. Антон Вълев от bg-mamma.com: “Азитромицинът в България е регистриран под следните търговски имена: Азатрил, Азитрокс, Азакс, Сумамед, Зимакс. Същуствува като сиропна форма (100 и 200 мг), таблетна (250 и 500 мг) и под формата на еднократна суспензия от 2000 мг (Зимакс). Това е първият антибиотик, който има форма за еднодозов режим- изпивате едната доза и тя ви действа 7 дни! Така че, неправилно е да се сравняват антибиотици по такъв начин! Видите ли, той се пиел само три дни, значи не действа. Съвсем отделен е въпросът, как ви назначават антибиотици- дали след антибиограма или “на око”.

Азакс – цена

Азакс може да се купи по 10-11 лв за опаковка от три таблетки по 500 мг. Тази доза е достатъчна за провеждане на лечение при много от споменатите по-горе инфекции (framar.bg).

Аналог: Азитрокс

Азитрокс е друго търговско название на антибиотик с основен компонент – азитромицин. Може да се намери под формата на таблетки от 250 или 500 мг, и под формата на суспензия (framar.bg). На практика това е аналог на коментирания азакс.

В сравнение с Азакс профилът на въздействие е разширен с терапия на стомашни възпаления, причинени от хеликобактер пилори.

Азитрокс: Плюсове и минуси, приложение и мнения

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

азитрокс azitrox

Азитрокс: Плюсове и минуси, приложение и мнения

♠ Какво е ♠ Приложение ♠ При хламидия ♠ При грип, ангина, пневмония ♠ При …

9 Мнения

  1. Като работих на морето се разболях 3 – 4 се мъчих с някакви прахчета. Отидох в аптеката питах човека който работише в аптеката, ми предложи този Азакс за още на втория ден усетих как минава болестта, абсолютно облекчение. Според фармацевта този антибиотик не ти вреди на организма като другите(не ти убива бактериите който са ти нужни в организма). За мен няма по – добър избор от Азакс. За 3 дена стана това което става за 4 – 5 дена.

  2. Забравих да добавя, накрая.

    С по – малко щети на организма.

  3. Аз съм на 13 години и страдам от силно акне… ще ми помогне ли защото аз съм 40кг

  4. Севда Мехмед

    Ако можеш да се опревиш без антибиотици, по-добре! Колкото и да е добър, пак е антибиотик, унищожава и полезните бактерии в нас.

  5. Ема Терзова

    Азакс и Азитрокс са долу/горе на една цена, обаче сумамед е почти двойно, и това гледайте

  6. Вълка Станчева

    Лекувах се с Азакс за възпален бронхит и за няколко дни цялата симптоматика се изпари, все едно се изтри с гъба. Нямах никакви усложнения и съм супер!

  7. Пия Азакс 500 … Получих обрив по ръцете и краката, разтройство. Най страшното е че получих задух….а аз си мислех че корона вирус ме унищожава. Слава богу , че има и свестни доктори в бърза помощ и установиха причина та за задуха ….Хиляди Благодарности на бърза помощ!!!

  8. Писането на статии се счита за друго умение, колкото повече те хвалят, толкова по-малко е това умение. Много прекрасна статия, вашето владеене на думите е много прекрасно и вашите статии ме учат на много и научавам много нови неща, от вас се иска да пишете такива статии и ние с нетърпение очакваме вашия блог да се обнови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *