Какво е Ксимебак (Ximebac).
За какво се ползва Ксимебак (Ximebac)? Аналози на таблетки и др. Ксимебак или Зинат? Приготвяне и точна дозировка

Ксимебак (Ximebac) 100, 200 и сироп или Зинат? Мнения, приготвяне, дозировка

Какво е Ксимебак (Ximebac). Вариантите 100, 200 и сироп. За какво се ползва? Аналози на таблетки и др. Ксимебак или Зинат? Приготвяне и точна дозировка

Ксимебак е търговско име, под което се продава модерният антибиотик цефподоксим (cefpodoxime). Той е полусинтетичен препарат от семейството на цефалоспорините – III поколение. По структура и спектър на въздействие наподобява пеницилините, но спрямо него не е развита такава резистентност, както се е случило в първите антибиотици.

Ксимебак и други с цефподоксим се предпочитат при инфектирания в зоната на уши, нос и гърло, когато се подозира резистентност на причинителя към широкоприлаганите антибиотици. Дава му се предимство при тонзилити и фарингити от хроничен и рецидивиращ характер. Той е първа линия за действие спрямо менингити.

Цефподоксим е широкоспектърен и има по-обширно прилагане (описваме в таблица).

Инфекциозно-възпалителни заболявания
група заболяванияконкретни патологии
на горни и долни отдели на дихателния пъттонзилит, фарингит, остър синузит, остър бронхит, пневмония, обострен хроничен бронхит (вкл. при пушачи и лица над 65г.)
неусложнени инфектирания на пикочн. пътищацистит, уретрит, цервицит, простатит
полови инфектираниянеусложнена гонорея при жените (трипер)
инфекции на анорекналната областпроктит, криптит, папилит, парапроктит
инфектирания на кожа и меките тъканицелулити, инфектирани и гнойни рани, абсцеси, акне, възпаляване на космен фоликул, фурункули, паронихия
инфекции на ст.-чревен тракт
инфекции в устната кухина

Какво е Ксимебак?

Той е β-лактамен антибиотик за пиене (перорален). Произвежда се на таблетки и в течна форма. Има бактерицидно действие – потиска компоненти от бактериалните стени. Активен е спрямо множество грамположителни, грамотрицателни, аеробни и анаеробни бактерии.

Ксимебак-02
Ксимебак се продава в три форми

Ксимебак се приема в дневна доза от 200 или от 400 мг, взависимост от заболяването. Подходящо е общата доза за деня да се раздели на два приема. Ето защо се произвеждат таблетки с две концентрации – по 100 и по 200 мг.

Ксимебак 100

Той се използва за инфекции, при които е необходим прием 2 Х 100 мг или общо 200 мг за деня. Пациентите изпиват по 1 таблетка сутринта и пред лягане.

Ксимебак 100 е подходящ за лечение на тонзилит, фарингит и други дихателни инфекции с изключение на синузит, бронхити – остри, с рецидиви и хронични с обостряне, бактериална пневмония. Дозата е приложима при цистити и неосложнен гонококов уретрит (за който се осъществява еднократен прием).

Ксимебак 200

Той се използва за инфекции, при които е необходим прием 2 Х 200 мг или общо 400 мг за деня. Пациентите изпиват по 1 таблетка сутринта и пред лягане.

Ксимебак 200 е подходящ за лечение на синузити, бронхити – остри, с рецидиви и хронични с обостряне, остър приелонефрит, абсцес, целулит, инфектирани рани, фурункули и др. инфектирания на кожа и меки тъкани.

Ксимебак на сироп (суспензия)
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Течната форма е предназначена за малки пациенти с тегло под 25 кг. Тя позволява точно да се отмерват по-малки дози. Необходима е, защото Ксимебак се изписва от 15-я ден след раждането.

Как се ползва?

В 5 мл от течността има 40 мг цефподоксим. Ако е изписана доза от 40 мг за деня, на пациента се дават 2 Х 2.5 мл. В опаковката е поставено мерително приспособление.

Дозировка

Дозирането на Ксимебак става на следния принцип: на всеки кг от теглото на пациента се полагат по 8 мг антибиотик. Ако детето тежи 15 кг, тогава дневната му доза трябва да е 120 мг. Разделя се на два приема по 60 мг, които се равняват на 7.5 мл.

Приготвяне

При закупуване на Ксимебак суспензия получаваме картонена опаковка, в която има бутилка и мерителна лъжица. Бутилката съдържа гранулирано лекарство, което се разрежда у дома. Тя е защитена със специална капачка, която се натиска надолу и тогава се завърта. В гърлото е поставен подсушаващ агент в капсула, който се изхвърля.

Ксимебак-04
Ксимебак е мощен при всякакви бронхити

Следва разтваряне на гранулите. Прави се с обикновена студена вода. Пълни се на два пъти – първо под мерителната линия, разклащаме шишенцето и после допълваме точно до линията. Отново разклащаме. Количеството вода е 37 мл, ако сме закупили Ксимебак 50 мл, и 74 мл за Ксимебак 100 мл.

Суспензията е готова. Отново я разклащаме, преди да отмерим дозата.

За какво се взема?

Антибиотикът се изписва при инфектиране с повечето видове стрептококи, хемофилус инфлуенца и параинфлуенца, мораксела, ешерихия коли, клебсиела и др.

При бронхит

Първи избор при рецидивиращи и хронични дихателни патологии са цефалоспорините от II и III поколение. Причината: много щамове пневмотропни бактерии са устойчиви към пеницилини и макролиди. Установена е високата ефективност на цефалоспорините от III поколение, към които спада и Ксимебак, viagra cookies при бронхо-белодробни заболявания, особено при децата.

Лекарството е първа линия на терапия при всички типове бронхити – остър, рецидивиращ, обострен хроничен. Стандартната му доза варира от 200 до 400 мг на ден, като точното количество зависи от чувствителността на конкретния възбудител. Следователно пациентите приемат 2 Х 1 таблетка Ксимебак 100 или Ксимебак 200.

За уши

Ксимебак е подходящ при инфектирания на УНГ-органи, включително при външен и среден отит.

Външен отит възниква при попадане на замърсена с бактерии вода в ушния канал, при премахване на защитния секрет, при травми и екземи. За лечението му обикновено са достатъчни локални препарати. Системни антибиотици като Ксимебак се включват при имунокомпрометирани пациенти и при възпаление, разпространено извън пределите на слуховия канал.

При среден отит с леко протичане антибиотична терапия се провежда с амоксицилин. Цефалоспорини и конкретно цефподоксим се прилага при тежко протичане.

Отит се лекува на кратки курсове антибиотици. Например Ксимебак 5 дни, азитромицин 3 дни, цефтриаксон 3 дни.

При синузит

Остър синузит е най-честото усложнение на ОРВИ (5-10% от случаите) и с еднаква честота се среща във всякакви възр. групи. Хроничната му форма е на първо място сред всички хронични заболявания и засяга 15% от възрастното население и 5% от децата.

Чувствителността на основните възбудители на остър синузит към антибиотиците значително варира в различните региони. Наблюдава се тенденция към нарастване на резистентността на пневмококите към бензилпеницилини и макролиди, на хемофилната пръчица – към аминопеницилини. Това показва важността на правилния избор на антибиотик.

Ксимебак-03
Тези антибиотици са отлични за УНГ-зоната

Как стои цефподоксим? Той може да се употреби при остър синузит, но може да бъде заменен с амоксицилин, азитромицин и др. При инфекциите с остро течение обаче той излиза на предна линия. Присъства сред препаратите за избор по отношение на рецидиви и обостряния на хронични състояния.

мнения, отзиви, коментари, форум

Синузит се лекува с максималната доза – 2 Х 200 мг.

При тонзилит

Сред бактериите, които причиняват тонзилит (възпаление на сливиците), най-много се засича хемолитичен стрептокок (в 70-80% от случаите) и значително по-рядко стафилокок. За да се развие ангина (тонзилит), са нужни два фактора – масивно постъпване на бактерии отвън и локално преохлаждане.

Цефподоксим е показан при остри стрептококови инфекции в носоглътката, гърлото и сливиците. Той е ефективен при тонзилити, ларингити, фарингити, особено при пациенти, които злоупотребяват с алкохол и цигари и такива на възраст над 65 г.

Дайте мнение и Вие тук!

Стандартното дозиране при тези патологии е 2 Х 100 мг.

За бъбреци

Много заболявания на пикочната с-ма имат бактериален характер. Най-честите „виновници“ са чревна пръчица, стрептококи, клебсиела, ентерококи. Затова при възпалявания на самите бъбреци се предпочитат препарати с широк спектър, а цефподоксим е сред подходящите, предвид активността му спрямо повечето възбудители.

При пиелонефрит – възпаляване на бъбреците, антибиотиците се включват след нормализиране на оттока на урина. При хронична форма се предпочитат цефалоспорини от III поколение. Те унищожават щамове, които устояват на пеницилините и аминогликозиди. Имат ниска токсичност, поради което с успех се прилагат при малки и много възрастни пациенти, както и лица със соматични прояви.

При лошо състояние на бъбреците е възможно дозата Ксимебак да бъде редуцирана.

Какви мнения съществуват?

В България лекарството не е от най-познатите, но в европейски пациенти форуми откриваме множество отзиви за цефподоксим под различни търговски имена. Споделя се за неговата ефективност при отит, за възстановяване на слуха, за огромната му ефективност спрямо инфекции в гърлото.

Някои казват, че не са имали нежелани явления, а други ги определят като кошмарни.

Струва ли си парите, питат други пациенти, след като се отбелязва високата цена на препарата. Принципно последните поколения антибиотици струват няколко пъти по-скъпо спрямо известните и дълго използвани по-стари наименования.

Вижте мнения и оставете и вие отзив в нашия форум за Ксимебак ТУК или директно по-долу в коментарите!

Противопоказания

Спрямо Ксимебак те са малко – хиперчувствителност към цефалоспорини, бременност и кърмачески период, възраст до 15 дни.

Възможни са нежелани явления след приема на антибиотика като стягане в гръдна зона, подуване на части от лицето, уртикария. Сред честите реакции се отбелязват подуване, гадене и газове, а сред нечестите – сърбежи, обриви, главоболие, замайване и отражение на вестибуларен апарат.

Аналози и заместители

Ксимебак може да бъде заменен директно от всеки друг антибиотик цефподоксим, независимо от търговското му име. У нас са регистрирани и се продават следните:

  • Сефпотек табл. Х 200 мг;
  • Фоксеро таблетки по 100 и 200 мг, суспензия;
  • Цефподоксим табл. Х 200 мг.
Ксимебак или Зинат?

И двете лекарства са с широк спектър, изписват се при едни и същи заболявания, за унищожаването на едни и същи бактерии.

Зинат е от второ поколение, Ксимебак – от трето. В много случаи те са заменими едно с друго, но не и при най-ниската възрастова група. Ксимебак се дава от 15-я ден след раждането, а Зинат – от 90-я ден.

Вижте и ТОВА по темата:

Зинат, как да се лекуваме безопасно

Цефиксим

Цефиксим, Панцеф, Зефацет – това са лекарства с антибиотика цефиксим. Те представляват заместител на Ксимебак, когато се касае за леки до умерени инфекции. Ксимебак е показан при тежки инфектирания.

Друга особеност е, че лекарствата с цефиксим се изписват на първо място за инфекции на ухото, докато Ксимебек е „специалист“ в инфекциите в гърлото.

Цефуроксим

Цефподоксим или цефуроксим?

Цефуроксим, Зинат, Аксеф, Аксетин, Неофуроксим, Ксоримакс, Цефурокон, Фуроцеф са някои от регистрираните у нас лекарства с антибиотика цефуроксим. Производени са с различна степен на токсичност, затова някои препарати като Зинат са допустими за деца, а други като Цефуроксим се дават след 12 г. Фороцеф пък поставя долна граница за използване тегло на пациента 40 кг.

Още информация и източници на английски: Дозировка и приготвяне на цефподоксим (Ксимебак); * Странични ефекти и противопоказания; * Лечение, взаимодействия и аналози.

Пеницилин

Ксимебак и пеницилин имат идентичен обхват от заболявания. Двата типа препарати имат и сходен състав. Ефективността им е съпоставима.

При липсата на резистентност винаги се предпочита пеницилин. Специалистите „пазят“ антибиотиците от по-ново поколение, изписват ги по-рядко, за да не бъдат компрометирани като пеницилина – много бактерии да изработят резистентност (устойчивост) и да не се повлияват при приемането на това лекарство.

Ксимебак е средство №1, когато налице или се подозира инфектиране с щам, който е резистентен към най-широко ползваните антибиотици като пеницилин.

Цефтриаксон

Той е цефалоспоринов антибиотик от същото поколение на Ксимебак. Продава се на флакони за венозно въвеждане. Не се приема перорално, както Ксимебак.

Значима разлика на Цефтриаксон и други лекарства с цефтриаксон (Терцеф, Медаксон, Цефтрин) е, че те са показани от 1-я ден на новороденото, докато Ксимебак се дава от 15-я ден. Дозата за най-малките пациенти е 20 – 50 мг на вс. кг тегло. Също се въвежда интравенозно, на два пъти през 12 часа.

Лекарствата с цефтриаксон имат по-малко страничния явления, защото заобикалят стомаха. Те се предпочитат при сепсис, менингит, лаймска болест, инфекции в коремната кухина, при болни с отслабен имунитет.

За Лекар.БГ

Прочети още

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер …

3 Мнения

  1. Предишната ми лична предпочиташе Зинат, а сегашната не иска Зинат, предписва Ксимебак, който е 2-3 пъти по-скъп.

  2. Лазарова

    Цефиксим и Цефтриаксон са по-добри, защото са трето поколение, а Цефуроксим вече е остарял, от второто поколение. Колкото е по-ново поколението, толкова е по-съвършено лекарството. Това го знам от зълва ми, която е лекар!

  3. Имам много познати с алергия на пеницилин и не бих рискувала с такъв. Не искам да пестя от лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *