оспамокс 1000, 500 като антибиотик за зъб и гнойна ангина
Странични ефекти на Оспамокс и заместители. При простуда често има усложнения, които се нуждаят от оспамокс

Как се пие Оспамокс 1000, 500 и сироп? Цена, мнения, заместители

Кое е по-добро? Оспамокс или Аугментин? Каква е разликата? Кога и как се пие Оспамокс 1000 и 500? Цена, мнения. Като антибиотик за зъб и др.

Оспамокс е лекарствено средство с антибактериално действие. Има широк спектър на противомикробната насоченост. Понася се добре от пациентите, страничните му ефекти се определят като минимални. Препаратът е удобен за ползване, тъй като се произвежда в различни лекарствени форми.

Какво представлява Оспамокс?

С една дума: Оспамокс е антибиотик. По своето въздействие върху патогенни микроорганизми се отнася към полусинтетичните пеницилини с широк спектър. Има ярко изразен бактерициден ефект и е активенкъм голяма част от грамположителните аеробни и към грамотрицателните микроорганизми.

При комплексно прилагане с Метронидазол е резултативен към унищожаването на Хеликобактер пилори. Добре се съчетава с клавулановата киселина, като по този начин значително разширява своя спектър на действие.

При перорален прием не дразни стомашно-чревния тракт. Около 60 % от лекарството се изхвърля от организма чрез урината.

Кога се взема Оспамокс 1000

Медикаментът се назначава от лекуващия в зависимост от възрастта на пациента, диагнозата и състоянието му.

Кога се взема Оспамокс 1000
Оспамокс е пеницилинов антибиотик с широк спектър на действие

В съответствие с указанията за прилагане Оспамокс 1000 се прилага към инфекции с причинител патогени, повлиявани от амоксицилин. Ето кои заболявания най-често се лекуват с този продукт:

  • Патологии на горните и долните дихателни пътища; инфекции на ухото, гърлото и носа  (отит, синузит, пневмонии, остри състояния на хроничен бронхит, ангина, трахеит, ларингит);
  • Проблеми на отделителната система и пикочните пътища: цистит, пиелонефрит, уретрит;
  • Лаймска болест в начална фаза;
  • Заболявания на женската репродуктивна система;
  • Инфекции на стомашно-чревния тракт; холецистит, холангит;
  • Фурункулоза;
  • Ендокардит – профилактично;
  • Гонорея;
  • Язва с причинител Хеликобактер пилори.
Прием, дозировка, цена

Оспамокс 1000 мг обикновено се назначава в случаите, когато възрастен пациент трябва да приема по-високи дози за заболявания като инфекции на уринарния тракт, начална фаза на лаймска болест, еритема мигранс; като профилактика срещу възможни инфекции при сърдечни манипулации. Таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода, без връзка с храненията. Възрастни пациенти и деца с тегло над 40 кг могат да приемат на денонощие обикновено до 2000 мг Оспамокс на 2-3 приема.

Ето как изглеждат ориентировъчните дози и терапевтични схеми при различни заболявания:

Оспамокс – таблетки, 500 или 1000 мгДозировка, терапевтична схема
Остър синузит; пиелонефрит; циститПо 250-500 мг три пъти дневно, или 2х750-1000 мг
Остър отит, тонзилит, фарингит; хроничен бронхит в остър стадий  500 мг на всеки 8 часа или 750-1000 мг на всеки 12 часа в продължение на 10 дни
Извънболнична пневмония 500-1000 мг на 8 часа
Остра инфекция на стомашно-чревния тракт и жлъчката 500-2000 мг дневно за три приема или 1000-1500 мг на 4 приема
Лаймска болест – начална фаза По 500-1000 мг три пъти дневно за 2-3 седмици
Срещу Хеликобактер пилори По 750-1000 мг два пъти за 24 часа в продължение на 1-2 седмици, + Кларитромицин и Омепразол
За профилактика на ендокардит – преди сърдечна операция

 

2000-3000 мг един час преди операцията; при необходимост след 8-9 часа се въвежда втора доза. При тежко протичане на заболяването дневната доза може да се повиши до 6000 мг дневно
“Фигурин

 

Лечебната доза се приема 2-3 дни след изчезването на всички болестни симптоми.

Цената за опаковка от 12 таблетки по 1000 мг е около пет лева.

На колко часа се пие?

Дневната доза се разпределя на равни части; между отделните приеми трябва да има интервал най-малко от 4 часа. Терапевтичната схема се определя от лекуващия в зависимост от диагнозата.  Обикновено тя е с прием на осем или на 12 часа.

Кога се взема Оспамокс 1000 за колко време се пие, колко часа?
Приемът на лекарството се назначава от лекар; той избира подходящата форма и дневна доза
Кога започва да действа?

При пероралния прием на медикамента активната съставка се усвоява в ткръвта бързо, като при това не уврежда стомашно-чревния тракт. Достига максималната си концентрация в плазмата средно след час след приема; въздействието му се усилва при по-високи дози.

А Оспамокс 500? Прием

Тази форма на Оспамокс се назначава при вече описаните по-горе диагнози, ако се прецени като по-удобна за индивидуално дозиране.

Допълнително се препоръчва като подходяща при безсимптомна бактериурия при бременни, тиф и паратиф, дентален абсцес, инфекции на ставна протеза.

  • При безсимптомна бактериурия на бременни, дентален абсцес, остър цистит: 250 – 500 мг на 8 часа или 750 мг – 1 г на 12 часа; при тежко протичащи варианти на инфекциите – до 1000 мг на 8 часа. Остър цистит може да се атакува с два приема по 3 г в рамките само на един ден.
  • При тиф и паратиф: до 2 г на 8 часа;
  • При инфекция на ставна протеза: 500-1000 мг на всеки 8 часа.

Оспамокс 500 сироп (суспензия)

Суспензията е удобният вариант за деца заради възможността от по-точно дозиране.  Медикаментът е в две концентрации: 250 мг в 5 мл или 500 мг в 5 мл. Фабричната опаковка представлява стерилно флаконче с прах от тъмно стъкло, което се долива с определено количество вода.

Индивидуалната доза се изчислява със съдействието на лекуващия. Дневната доза е в диапазона 40-90 мг/кг, разпределена по равно за два или три приема. Максималната е 100 мг/кг дневно.

Оспамокс или Аугментин?

И при най-бегло сравнение веднага се вижда, че двете лекарства имат един и същ активен компонент – амоксицилин. Само че Аугментинът съдържа и клавуланова киселина. Това дава известни разлики в някои от показателите на медикаментите; грижа на лекуващия е да подбере по-подходящия продукт в зависимост от заболяването и от състоянието на пациента.

Разлика между Оспамокс и Аугментин

Няма как да се обобщи квалификация в отговор на въпроса – кой от двата продукта е по-добрият. При сравнение на основните им качества се вижда сходство, но са налице и някои разлики.

Разлика между Оспамокс 500 и Аугментин
Лечебното въздействие достига максимума си около час след приема

Аугментинът е лекарството с по-висока ефективност; по-бързо действащо – т.е. с по-изразен терапевтичен ефект. По-добра е и характеристиката му за биодостъпност или за достигане на активните компоненти до проблемната зона в организма.

Оспамоксът има сходна, но все пак малко по-ниска ефективност. Специалистите обясняват, че това не може да се компенсира с прием на по-висока доза. Същевременно този медикамент със значително по-малко странични ефекти; по-безопасен и по-лесен за прилагане. Леко завишен при него в сравнение с Аугментин е показателят му за привикване.

Кога се взима Аугментин?

Заключението на специалиста фармацевт е в полза на Оспамокс: той е продуктът с по-широко приложение. Към избор на Аугментин се подхожда очевидно при по-сложни инфекции, когато е необходимо бързо действие на лекарствения продукт и по-пълноценно усвояване на активните му компоненти.

Оспамокс или Оспексин?

Оспексин е друг антибиотик – има активната съставка цефалексин. Широкоспектърен продукт с бактерициден ефект. Допустим за лечение на бременни при крайна необходимост и под контрол.

Каква е разликата между Оспамокс и Оспексин

Оспексин е медикамент от групата на полусинтетичните цефалоспорини, докато Оспамокс е пеницилинов продукт. Оспексинът е антибиотикът  с по-слабо изразена склонност към алергизиране. Както и Оспамокс, приемът му е без връзка с храненията; таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода. Дневната доза може да се разпределя за 2, 3 или 4 приема според назначението.

Ето го Оспамокс 500
Оспамокс 500

Препоръчителният дневен прием за възрастни е 4 г; при някои грам-отрицателни патогени тя може да достигне до 6 г. За деца се изчислява индивидуална доза в зависимост от възрастта и килограмите – подходящата форма в случая есуспензията.

Кога се взима Оспексин?

Оспексин е подходящ за лечението на инфекции на кожата и меките тъкани; на отделителната система – в това число простатит; на дихателните пътища; на кости и стави; на уши-нос-гърло; при зъбни инфекции.

Медикаментът се предлага под формата на гранули за суспензия, капсули от 250 мг и таблетки от 500 и 1000 мг.

За какво се използва Оспамокс?

Оспамокс помага при инфекции от различен тип, които вече споменахме в този текст. Важно е да изпълняваме назначението на лекуващия – дозировка и продължителност на приема, да не предприемаме самолечение в никакъв случай. Една грешка, която допускат някои пациенти, е сами да си увеличават дозите от желание да се излекуват по-бързо. Другата грешка е когато прекратят приема при първите признаци на подобрение. Да припомним, че „по условие“ антибиотикът се взема няколко дни след видимото излекуване – задане се получат рецидиви и усложнения.

Като антибиотик за зъб, при зъбобол

Възпалителните процеси в устната кухина могат да създадат сериозни проблеми, затова всеки прием на обезболяващо в подобен случай се счита като временна мярка. Допуска се до момента, в който пациентът успее да се добере до лекар. Често се касае за възпалителен процес, който изисква изпълнение на някаква дентална манипулация – а след нея по правило се назначава антибиотик като средство за предотвратяване или овладяване на зъбен абсцес.

Оспамокс като антибиотик за зъб, при зъбобол
Оспамокс е обичаен избор за стоматолозите

Подобни състояния се повлияват от Оспамокс; обичайната дневна доза е прием на 250-500 мг от продукта през осем часа, или 750-1000 мг на 12 часа. Око състоянието се определя като остро, на 8 часа се вземат до 1000 мг.

При кашлица

Доколкото кашлицата не е самостоятелно заболяване, а симптоматика на болестен процес в дихателната система, въвеждането на Оспамокс изисква да се установи точната причина. Антибиотичното лечение е насочено към овладяването й, а кашлицата се повлиява от таблетки и сиропи в зависимост от това дали е суха или продуктивна.

При бронхит

При бронхит в остра форма или обострено състояние на хронично заболяване, въвеждането на Оспамокс е оправдано и най-често се назначават 500 мг на 8 часа, или 750-1000 мг на 12. Ако инфекцията протича тежко, по-високата доза се взема на 8 часа. Лечението продължава 10 дни.

При грип

Тук се налага да повторим за кой ли път правилото, че антибиотикът не лекува вирусната инфекция. Прилага се обикновено след четвъртия ден на боледуването, ако са налице симптоми на усложняване. При отслабена имунна система е възможно да се развие бактериална инфекция, която да засегне дихателната система и тогава Оспамокс е вариантът да се предотвратят драматични развития.

Дайте мнение и Вие тук!
При гнойна ангина. За гърло

Гнойните възпаления в зоната на гърлото много често са причинявани от стрептококи. Този вид инфекция е упорита и овладяването й с помощта на Оспамокс е напълно оправдано. Този тип гнойни възпаления изискват спазването на назначената терапия докрай, защото прекратяването й преждевременно позволява на патогена да се развихри с нова сила и да причини усложнения. Дневната доза се определя от лекуващия, който отчита възрастта, общото състояние на пациента и начина, по който заболяването се повлиява.

Оспамокс, суспензия при гнойна ангина. За гърло
Суспензията позволява точно дозиране на дозите за деца
При пневмония

Обикновено при пневмония или възпаление на белите дробове се дава по 500-1000 мг на всеки 8 часа. Заболяването изисква по-продължително лечение, при което пациентът трябва да е под лекарско наблюдение.

При възпаление на яйчниците

Оспамокс е предпочитан медикамент, първи избор при лечението на много инфекции на отделителната и репродуктивната система. При възпаление на яйчниците лекуващият може да го препоръча, като определи дозите за прием на 8 или на 12 часа.

При синузит

Остър бактериален синузит се повлиява от Оспамокс; ефикасна е схемата с прием на 250-500 мг на 8 часа или 750-1000 мг на 12 часа. Ако се касае за остро състояние, може да се препоръча един грам на 8 часа.

Оспамокс за деца?

Антибиотикът се прилага и при деца в съответстващи на възрастта и килограмите им дози. Лекуващият отчита тези фактори заедно с точната диагноза. Предпочитана форма, особено при по-малките, е суспензията. Отбелязваме, че медикаментът се прилага и при лечението на бебета.

  • При изчисляването на дневната доза за конкретен малък пациент се работи в диапазона 40-90 мг за килограм телесно тегло. Тази доза се разделя на равни части за два или три приема. Граничната доза за ден е 100 мг/кг.
  • Суспензията се приготвя в домашни условия, като се долива вода във флакончето с прахообразна антибиотична субстанция. Използва се само вода, не мляко или сок!
  • Формулите от този тип са валидни в случаите, когато болното дете е с тегло под 40 кг. За децата, които са с по-висок показател за тегло, важат дозировките за възрастни.

При кърмене и бременност?

Специалистите отбелязват, че данните за прилагане на Оспамокс при бременност не насочват към повишен риск от аномалии на плода. Т.е. антибиотикът може да се прилага по лекарско назначение, ако очакваната полза превишава потенциалния риск.

Активната съставка на лекарството обаче преминава в кърмата, макар и в неголеми количества. Има риск кърмачето да развие гъбична инфекция на лигавиците или диария. В зависимост от ситуацията лекуващият следва да прецени допустимо ли е кърменето, ако майката трябва да се лекува с Оспамокс, или се налага бебето да мине на изкуствено хранене.

Оспамокс и алкохол

Тази комбинация е недопустима; докато пациентът се лекува с Оспамокс, приемът на алкохол е противопоказан.

Странични ефекти, противопоказания

Оспамокс може да стане причина за проявата на някои странични ефекти, за които пациентът обикновено е предупреждаван. Някои от реакциите изискват бърза медицинска намеса. Вижте за какво става дума:

  • Поражения на централната нервна система: световъртеж, хиперактивност, припадъци;
  • Влошени функции на храносмилателната система: гадене и повръщане, отслабване на апетита, диария, метеоризъм, промяна във вкусовите усещания, пресъхване на устата;
  • Промени в цвета на зъбния емайл; потъмняване на езика;
  • Анемия;
  • Свръхпродукция на чернодробни ферменти, жълтеница, хепатит;
  • Нефрит;
  • Кожни алергични симптоми: сърбеж, отоци, обриви.

Преди да назначи Оспамокс, лекарят трябва да се информира дали пациентът му има алергия към пеницилини и цефалоспорини. Възможно е такава симптоматика да се прояви по „кръстосана“ схема, т.е. при свръхчувствителност към цефалоспорини пациентът да реагира на пеницилиновия Оспамокс.

При лечението на новородени медикаментът е приложим при постоянен контрол върху функциите на черния дроб и бъбреците; необходимо е стриктно наблюдение на кръвните показатели.

Алергичните реакции при лечение с Оспамокс могат да са леки, но не са изключени и по-сериозни; има дори риск от анафилактичен шок.

За времето, през което пациентът приема този медикамент, трябва да се следи нормално ли протичат функциите на отделителната система и освобождаването на екскременти. Следи се за редовния прием на достатъчно течности.

Независимо от добрите си терапевтични показатели, този медикамент не винаги може да се прилага. Ето кои са неговите противопоказания:

  • Инфекциозни поражения на стомашно-чревния тракт, усложнени от гадене и повръщане;
  • Лимфолевкоза;
  • Мононуклеоза;
  • Респираторни заболявания в остър стадий;
  • Бронхиална астма;
  • Патологии на кръвотворенето;
  • Свръхчувствителност към спомагателни вещества в медикамента.

Вече споменахме, че не се препоръчва прием при бременност и кърмене – освен в случаи на крайна необходимост и под лекарски контрол.

Не е желателно този медикамент да приемат пациенти, които се лекуват от вирусни инфекции – това може да предизвика появата на кожен обрив като при скарлатина. Условието е валидно за диагнози като инфекциозна мононуклеоза и лимфобластна левкоза.

При поява на силна диария приемът се прекратява и се прилага подходяща терапия.

Други аналози и заместители

При необходимост за лечението на едно заболяване може да се избере някой от аналозите/заместителите на Оспамокс. Без значение какви точно са причините, този избор следва да отчита възможните разлики в ефективност, бързина на действие, безопасност и пр.

Оспен или Оспамокс?

Оспен е антибиотик с активна съставка феноксиметилпеницилин. Подходящ е за лечение на леки до умерени инфекции при скарлатина, инфекции на дихателната система – от възпалено гърло и ухо до пневмонии; кожни инфекции, инфекции на вътрешни органи, кости и стави; Лаймска болест; профилактично – за предпазване от усложнения след дребни хирургични интервенции; като предпазна мярка срещу зараза с пневмококи при деца със сърповидно-клетъчна анемия; профилактично – при ревматизъм. Може да се приема продължително под лекарски контрол.

При избора на антибиотик лекуващият отчита приложимостта на даден медикамент в конкретния случай. Избягва се при бременност и кърмене.

Оспамокс и Парацетамол

Двата продукта нерядко се приемат едновременно за точно определен срок, тъй като комбинацията постига очаквания терапевтичен ефект за кратко време. Най-често лекуващият назначава Оспамокс за седмица до 10 дни, като през първите три дни на лечението се приемат и таблетки парацетамол. Идеята е вторият продукт, който е нестероидно противовъзпалително средство, да работи за овладяване на възпалението, да обезболява и да понижава температурата при фебрилни състояния.

Това комбинирано лечение обаче не бива да се предприема самостоятелно; трябва да е назначено от лекар, който при това отчита възможни реакции на свръхчувствителност, състояние на пациента в момента, възраст и килограми. Принципът е парацетамол да се включи с минималните ефективни дози за възможно най-кратък срок.

Оспамокс или Амоксиклав?

Сравнението между тези два антибиотика е идентично с това на Оспамокс/Аугментин. Двата продукта съдържат една и съща активна съставка – амоксицилин, но при Аугментин тя е в комплект с клавуланова киселина. Втората активна съставка в Амоксиклав прави продукта по-устойчив.

Сравнението по 23 показателя както и в първия споменат случай сочи Аугментин като по-бързо действащото, следователно по-ефективно във времето лекарство. Същевременно в практиката е предпочитан Оспамокс заради значително по-слабо изразените странични ефекти, по-добри показатели за безопасност, по-удобно приложение.

Оспамокс и Зинат?

Зинат е антибиотик от друга група – цефалоспорини. Активната съставка на продукта е цефуроксим. Прилага се в широка гама от инфекции, предизвикани от разнообразен състав патогенни микроорганизми. Бактерицид, който успешно се комбинира за паралелно приложение с Оспамокс. Съвместяването на двата антибиотика постига синергичен ефект и това се използва при лечението на тежки възпалителни процеси.

Оспамокс и Бисептол?

Бисептолът е съчетание от сулфонамид и триметоприм. Обикновено се прилага самостоятелно при инфекции на отделителната система или на горните дихателни пътища. Фармакологична справка сочи, че липсват данни за лекарствени взаимодействия между Оспамокс и Бисептол.

Това означава на първо място, че двата препарата могат да се приемат паралелно. Формулата обаче може да се дешифрира и като предупреждение: възможно е да става дума за недостиг на информация, на натрупана статистика, чрез която да се определи взаимодействието на лекарствата. Дали конкретната двойка може да се приема едновременно или в последователност – в зависимост от хода на лечението, трябва да определи лекарят.

Оспамокс или Доксициклин?

На първо място следва да се отбележи, че съвместното прилагане на двата антибиотика трябва да се избягва поради неблагоприятни за лечението взаимодействия. Доказано – Доксициклинът намалява ефективността на пеницилиновите продукти.

Доксициклинът е широкоспектърен тетрациклинов антибиотик. Прилага се при описаните за Оспамокс инфекции, но също при малария, очни инфекции, инфекции с треска, причинена от ухапвания на кърлежи и въшки. Той е предложение за профилактика на тиф и холера, диария на пътника, антракс, тетанус, газова гангрена, лептоспироза. Не се използва при бременност и кърмене, при алергия към тетрациклини, при заболявания на хранопровода с проблемно преглъщане.

Мнения на лекари и пациенти

Много пациенти са негативно настроени към антибиотиците. Счита се, че те са пагубни за чревната микрофлора, за функционирането на стомашно-чревния тракт; че причиняват алергии и отслабват имунната система. Това обяснява защо мненията за Оспамокс са противоречиви.

  • Приблизително половината пациенти, които са се лекували с този антибиотик, са доволни от действието му. Отбелязват се такива качества като ефективност и липса на странични ефекти. Според други пациенти приемът на лекарството причинява стомашен дискомфорт и обриви. След прекратяване на приема тези симптоми изчезват.

Специалистите пък считат, че ако пациентът следва точно инструкциите от листовката и указанията на лекуващия, оздравяването е сигурно. Ако пък липсва резултат – това може да означава, че или пациентът сам си е предписал продукта, или назначението не е било предхождано от точно определяне на патогена-причинител на болестта.

  • Немалко млади майки, които обменят опит в мрежата за лечението на малките си деца, проявяват интерес към лекарството. Повечето от тях все пак са наясно, че при вирусни инфекции антибиотиците са безполезни. Медиците припомнят, че при настинка и грип антибиотици като Оспамокс се включват само тогава, когато възпалението се усложни с бактериална намеса или ако процесът стане гноен.

Какво мислите вие, уважаеми читатели, за лечението с антибиотици? Налагало ли ви се е да приемате Оспамокс? Ако „да“ – за какво заболяване и как ви подейства. С какъв друг медикамент бихте се лекували, ако Оспамокс не е „вашият“? Споделете ТУК!

Ето нашите източници на информация на английски, откъдето можете да научите и допълнителни неща: Оспамокс 1000Оспамокс 500Дозировка и предозиране на Оспамокс. А вие доволни ли сте от Оспамокс? За какво го ползвате? Има ли ефект от него? Кои негови заместители знаете? Споделете своето мнение за лекарството ТУК в нашия форум с отзиви и разкази на хора.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бронхопневмония - симптоми, лечение, антибиотици

Бронхопневмония – какво е успешното лечение

Симптоми. Двустранна бронхопневмония. От залежаване. Вирусна. Алергична. При деца. Лечение по официалния начин. Антибиотици и …

5 Мнения

  1. Йовко Савов

    Пия Оспамокс 1000 заради подут венец. С доктора се разбрахме за три дни, но отока още не е спаднал. Дали да не продължавам да го взимам, или да изчакам до понеделник?

  2. Иванка Стойчева

    Престанете да правите реклама на разни отрови! Не разбрахте ли, че антибиотиците съсипват имунната система? Дали е този или някой друг…Трябва да ги забранят!

  3. Валентина Гошева

    Имам опит с това лекарство: преди време страдах от упорита кашлица и смятах, че мога да се справя с билки и мед. Нещата се усложниха и волю-неволю отидох на лекар. Разбира се, трябваше първо да изтърпя едно дълго “конско”, след което получих рецепта за оспамокс. Пих го една седмица и гърлото ми мина. така че не бързайте да отричате антибиотика, особено ако ви помага да се разминете с един сериозен бронхит!

  4. Велизар Василев

    Налагало ми се е да вземам антибиотици, по различен повод. Не можем просто така да се отказваме от достижения на медицината; животът ни е различен от този преди сто или двеста години. Ако не се прекалява и се вземат само ако лекарят е назначил, рисковете са малко. Но човек може да си усложни живота и с билки – не си мислете, че всеки знае как да се лекува с тях и че те са напълно безвредни!

  5. Петя Стоева

    Здравейте! Може ли Оспамокс 100 да се пие със следните лекарства: Спиронолактон (за високо кръвно), Левотиеоксин (за щитовидната жлеза, Tizanidine 4 mg и Methylprednisolone 4 mg? Последните две са за прищипан нерв на кръста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *