л карнитин за жени отслабване действие
л карнитин за жени отслабване странично действие странични ефекти

Л-карнитин: Действие, отслабване. За жени. Странични ефекти

Какво е л-карнитин. За жени. За отслабване. Странични ефекти и вреди. Ацетил и течен л-карнитин. Прием и цена. Мнения Заместител. Предозиране.

л карнитин за жени отслабване действие странични ефекти
Това е сайт за поръчка на хубав л-карнитин на добра цена – течен и друг.

Още в текста: За щитовидна жлеза (при хипертиреоидизъм). При диабет. Зелен чай л-карнитин. За черен дроб. С кои аминокиселини се съчетава. На Грийн мастер. При рак. При Алцхаймер. При язва. При метаболитен синдром. Мезотерапия

Какво е л-карнитин? Аминокиселина, която пренася през клетъчната мембрана мастни киселини до митохондриите. След изгарянето на мастните киселини в клетката л-карнитинът се свързва с отпадните продукти и ги изнася обратно през клетъчната стена.

Функцията на л-карнитина е на трансмисия, преносител (l-carnitine-l-karnitin.blogspot.com). Л-карнитинът се образува в тялото ни от други аминокиселини, л-лизин и л-метионин; в тази трансформация участват витамините С, В3, В6 и желязо.

Защо трябва да се приема л-карнитин допълнително, под формата на хранителни добавки?

Добавянето му в разумни дози пречи на натрупването на млечна киселина в мускулите при активно спортуващи; осигурява голямо количество енергия без това да е за сметка на собствените протеини; участва успешно в програми за редукция на теглото и в комплексна терапия при различни заболявания.

Ацетил и течен л-карнитин

Ацетил л-карнитин е продукт на л-карнитина, който стимулира производството на ацетилхолин – отговорен за подобряването на паметта, концентрацията и възприемането на нова информация. Отразява се положително на зрителните възможности и неутрализира симптомите на депресия.

При продължителен прием подобрява статуса на пациенти с Алцхаймер и Паркинсон; заздравява клетъчните мембрани и балансира енергията на мозъчните клетки, на способността за съсредоточаване и запомнянето на нова информация.

Съвременни проучвания подчертават положителен ефект при депресия. Ацетил л-карнитин заздравява клетъчните мембрани и повишава производството на енергия в мозъчните клетки (framar.bg).

Препоръчва се и при терапия на диабет за подобряване чувствителността на крайниците и обезболяване при диабетна полиневропатия.

Течният л-карнитин е форма, която се усвоява по-бързо в сравнение с капсулите: започва да действа до 30 минути след приема. Обикновено се включва в схеми за активно спортуващи, при големи физически натоварвания, след преживян стрес или в интензивни програми за редукция на теглото (framar.bg).

Прием и цена

“Фигурин

Приемът на л-карнитин зависи от целта, формата на продукта и здравословния статус на потребителя. Така например препоръчителната минимална доза течен л-карнитин е 25 мл. Приема се вечер един час преди лягане на празен стомах, или през деня – непосредствено преди физическа активност (framar.bg).

От капсулите се препоръчват 1-2 сутрин на гладно или непосредствено преди физическо натоварване. Съветът на практикували програми с л-карнитин е приемът да продължи не повече от 50-60 дни, след което да се направи около месец почивка и отново да се продължи в зависимост от личните планове.

Цените на продукта варират в зависимост от марките; принципно такъв продукт предлагат родни и чуждестранни производители на хранителни добавки. Може да се намери л-карнитин на капсули по около 20 лева за 50 броя, или течен – по 16 лв за 500 мл.

За жени

л-карнитин цена
Получихме интересен въпрос за л-карнитин в коментарите и се опитахме да му отговорим. Питайте и вие!

Няма проблем л-карнитин да бъде приеман от жени, ефектът от въздействието му е същият както при мъжете. Единствено в случаи като бременност или кърмене е необходима консултация с лекар за целесъобразността и дозировката.

По-често прилагана от жените е течната форма л-карнитин, който се включва много бързо в кръвообращението и е добър компонент в програмите за отслабване. Според статистиката най-търсен от дамите е течният л-карнитин за жени от Biotech USA (zdravduh.com). Продуктът е препоръчван и като средство за укрепване на имунната система и за подобряване работоспособността на мускулите.

За отслабване

Л-карнитин не “топи” мазнините, както погрешно смятат част от потребителите. За да имат ефект програмите за отслабване с л-карнитин, е необходимо да бъдат спазени още две условия: диета с умерен недостиг на калории, и физическо натоварване.

Л-карнитинът обикновено се включва непосредствено преди спортните занимания, което подобрява “коефициента на полезно действие” и допуска по-големи натоварвания, без неприятното натрупване на млечна киселина в мускулите. При трите спазени условия отслабването е сигурно при съхранен енергиен баланс (fitnesinstruktor.com).

Странични ефекти и вреди

Възможно е някои организми да не са в състояние да понесат приема на л-карнитин независимо в каква форма или само в някоя от тях. Най-често оплакванията се свеждат до дразнене, киселини и болки в стомаха, гадене и повръщане (l-carnitine-l-karnitin.blogspot.com).

При по-тежки случаи се проявява мъчителна диария. Ако л-карнитин се приема продължително време, не е изключено урината и потта да започнат да излъчват миризма на риба.

При всички случаи се налага консултация с лекар, ако потребителят е на постоянна терапия за някакъв здравословен проблем. Така например л-карнитинът усилва ефекта от действието на антикоагуланти, отразява се и върху хормоните на щитовидната жлеза.

Заместител

Л-карнитин се набавя основно от храните, като в най-голямо количество го съдържа червеното месо. Нормално е 75% от потребния л-карнитин да се набавя от храната, а останалите 25% се синтезират в самия организъм.

При всички случаи продуктите л-карнитин, независимо от марката, съдържат предупреждението, че това не е заместител на храната, а само хранителна добавка. Л-карнитин не е заместител на нормалната храна! Препоръчва се допълнителният му прием при вегетарианци и вегани, тъй като тяхното меню е бедно на храни с достатъчно високо съдържание на л-карнитин (framar.bg).

Предозиране

л-карнитин
Има ефект от л-карнитин при подходяща диета и спорт

Какво се случва при предозиран прием на л-карнитин? Проявяват се с по-голяма честота описаните по-горе странични ефекти като стомашно неразположение, гадене и повръщане, диария (fitnesman.com).

В отделни случаи може да се получат припадъци, болки и схващания на мускули. Счита се, че това са провокирани от дозировката прояви, към които потребителят е склонен по принцип.

Като предозиране се преценява прием на повече от 3 г л-карнитин дневно. Изключение прави терапевтичният прием, препоръчан от лекар.

За щитовидна жлеза (при хипертиреоидизъм)

Хиперфункцията на щитовидната жлеза може да бъде забавена с 2-4 г л-карнитин терапевтична доза дневно. Тя обаче трябва да бъде препоръчана и контролирана от лекар (fitnesman.com).

мнения, отзиви, коментари, форум

Известно е, че л-карнитинът не въздейства пряко върху самата щитовидна жлеза, а съдейства за овладяване на симптомите от хиперфункцията й. Продуктът ограничава проникването на свръхпроизведените хормони от щитовидната жлеза в клетките, като по този начин се намаляват състоянията на раздразнение и нервна напрегнатост, изпотяване, тремор, непоносимост към топлина.

Според някои изследвания след двуседмична терапия с включен л-карнитин щитовидната жлеза започва да намалява обема си (medicalcenterlife.com).

При диабет

Счита се, че потребителите с диабет от втори тип могат да допълват терапията си с л-карнитин в дози около 3 г дневно – след лекарска консултация (fitnesman.com). Той помага за балансирано усвояване на глюкозата и за потискане симптомите на диабетна полиневропатия (bodytime.bg).

Зелен чай л-карнитин

Комбинацията от л-карнитин и екстракт от зелен чай (framar.bg) представлява приятен сироп, с чиято помощ могат да се попълват енергийни дефицити, да се балансира мастната обмяна или да се постига общ оздравителен и антиейдж ефект.

Всеки от двата компонента подсилва имунната система и реализира антиаксидантното си действие; л-карнитинът е отговорен за метаболизма на мазнините и в комбинация с диета и физическа активност постига редукция на килограмите. Зеленият чай подобрява клетъчното хранене, забавя процесите на стареене и балансира работата на ввички важни системи в организма.

За черен дроб

Обикновено приемът на един или друг продукт е свързан с интерес – дали той не натоварва опасно черния дроб. За л-карнитин такава опасност няма: той може дори да се счита за протектор на черния дроб. Факт е, че “отработеният” л-карнитин заедно с отпадните съставки от изгарянето на мазнините се изхвърлят от организма и няма натрупване в черния дроб, каквото може да се получи при други продукти. Приетият под формата на добавка л-карнитин престоява в човешкото тяло по-малко от денонощие (ieti.rozali.com).

С кои аминокиселини се съчетава

л-карнитин
Добавките л-карнитин в подкрепа на здравето

Най-често споменаваното съчетание на л-карнитин с аминокиселини в сайтове за фитнес и боди билдинг е с т.н. ВСАА. Това са аминокиселините с разклонена верига левцин, изолевцин и валин.

Дайте мнение и Вие тук!

Те са сред есенциалните незаменими киселини на човека; коментират се различни схеми на прием при комбинирането с л-карнитин, като идеята е зареждането с енергия на мускулните клетки и поддържане на енергийния баланс по време на усилените тренировки (aminokiselini-bcaa.blogspot.com).

На Грийн мастер

Л-карнитинът на Грийн мастер е качествен продукт, препоръчван като средство за поддържане на енергийния баланс при физически натоварвания и програми за редукция на теглото с диета и физически упражнения (green-master.eu). Същият продукт е представен като помощен компонент при терапия за болки в сърцето и трудности при дишането след тежки физически натоварвания.

При рак

Американски изследвания доказват, че л-карнитинът при продължителна употреба може да предпази от рак на черния дроб. При диагностициран рак на черния дроб л-карнитинът може да окаже терапевтичен ефект. Това е изключително важно, тъй като този вид онкологично заболяване е едно от най-трудно лечимите до този момент (onkonature.ru).

Доказано е, че при рякови заболявания – на бъбреците, на черния дроб – нивата на л-карнитин в организма са твърде ниски. Следователно допълнителният прием на компонента действа противораково и може да се използва в програми за профилактика (revita.bg).

При Алцхаймер

Доказано е, че л-карнитинът подобрява симптоматиката при заболявания от рода на Алцхаймер и Паркинсон. Хората с диагноза Алцхаймер задържат прогресията на болестта и подобряват качеството си на живот с л-карнитин, тъй като продуктът подобрява работата на мозъка, оптимизира паметта и концентрацията и балансира клетъчното хранене (framar.bg).

Л-карнитинът подобрява и превръщането на мазнините в енергия и профилактика на склеротичните промени в кръвоносните съдове. Положителен ефект има и при пациенти с хипертония.

При язва
л-карнитин
Да заложим ли на мезотерапия с л-карнитин?

Приложението на л-карнитин от хора с гастрит или язва на стомаха и/или дванадесетопръстика звучи странно – особено ако си припомним, че най-често съобщаваният страничен ефект е именно стомашното неразположение, дискомфорт, болка.

Странното обаче е, че л-карнитин съдейства за нормализиране на стомашната киселинност и заздравяване на язвите. Само че в този случаи л-карнитин се приема по малко по-различен начин (l-karnitin.ru). По време на кризи и пристъпи приемът на л-карнитин се прекратява; дневната доза от продукта се приема на няколко пъти, винаги с храна и вода.

При метаболитен синдром

Опасният метаболитен синдром, както е известно, е комплекс от болестни прояви с животозастрашаващ характер. Най-често се говори за захарен диабет в комбинация с високо кръвно налягане и проблеми в мастната обмяна, затлъстяване.

Най-доброто лечение на всяко болестно отклонение е неговото предотвратяване – стара истина. Метаболитният синдром може да бъде избегнат при динамичен режим на живот – здравословно хранене, спорт с подходяща програма за прием на л-карнитин. Счита се също, че формата ацетил л-карнитин в съчетание с алфа-липоева киселина има терапевтичен ефект при метаболитен синдром.

По-точно намалява артериалното налягане и подобрява инсулиновата чувствителност (acetyl-l-carnitin.blogspot.com). Разбира се – тук става дума за участие на медицината и всяка самодейност е изключена!

Мезотерапия

Простичко казано – мезотерапията е въвеждане на различни компоненти в кожата с цел отстраняването на различни дефекти и проблемни прояви (aestheclinic.com). Става дума например за белези и ръбцова тъкан, целулит, стрии и др. Въвежданите в дълбочина компоненти са различни и л-карнитинът е един от тях.

Надеждата е да изваеш нова фигура с л-карнитин, без целулит

Какво постига мезотерапията с л-карнитин? Подобрени функции и вид на базата на нормализирана мастна обмяна. Доста специалисти всъщност считат, че този метод трябва да се прилага единствено в случаи с медицински показания, т.е. когато потребителят не е в състояние обективно да приема капсули или течен л-карнитин през устата.

Инжекционното въвеждане на л-карнитин крие рисковете на всяко инжекционно лечение, включително засягане на нерв или кръвоносен съд, инфекция, оток и синини.

Освен това е наивно да се счита, че инжекции с л-карнитин могат да заменят физическата активност или здравословното хранене.

Наистина, всеки сам избира начин за промяна на тялото си, но разумният избор винаги работи най-добре l-carnitin.ru).

https://youtu.be/ywosmdpF40w

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Хапчета за отслабване 01

Хапчета за отслабване, мнения. Липовон, Захир, Фемимодел и другите

Кои са добрите хапчета за отслабване? Оставете и вие своите мнения за Захир, Ксеникал, Фемимодел, …

9 Мнения

 1. Елеонора Иванова

  Днес по интернет си взех течен L-карнитин на ужасно приятна цена, но се чудя дали вечер, непосредствено преди самото лягане дали е по-хубаво и уместно или пък сутрин, когато съм още на гладно всеки път да си го подсигурявам и да си го пия ? И изобщо има ли такъв някакъв определен смисъл от този, въпросният втори прием, който се пропагандира? Аз си го гълтам преди започналата тренировка, надявам се редовно да го приемам преди всяка. Интересува ме за какъв дявол е втората доза, защото пия по половинка.

  • Лекар.БГ

   Преди самата тренировка се приема, Елеонора, иначе няма смисъл от него. Ние тук го гълтаме половин час преди всяка една тренировка, така имаш енегия и се потиш с извинение като прасе, но ако пиеш и въобще не тренираш, то тогава може внезапно да стане неприятно и да те „удари“ коварно в бъбреците и освен всичкото малко или много е желателно да го пиеш поред два месеца непрекъснато и после пауза, 2 месеца правиш почивка. И да, втората доза си трябва, иначе ще го пиеш по-дълго време и няма да има толкова хубав ефект.

 2. Полина

  А ако се тренира 2-3 пъти седмично са мо в тези дни ли се пие или и през останалите?

 3. Здравейте! Искам да попитам дали Л-карнитинът може да се отрази неблагоприятно на хора, страдащи от аортна стеноза. Благодаря

 4. ТРЕНЕРЪТ

  Ако някой ми намери в БГ Л-Карнитин на по-ниска цена от този http://goo.gl/vTd9Wh (6,99$ за 60 капсули по 500 мг.), веднага му пращам 3 опаковки по Еконта!!! Хитретците дори го купуват от тук и после го препродават OLX и Bazar-a с 10 лв. надценка. И пак е на голяма далавера и им го купуват!

  • Кое му е евтиното на 30 грама л-карнитин някакъв нечуван за 12-13 лв?първо за тези пари може да се вземат 100 грама суровина чист л-карнитин без да е пълнен в капсули и да е смесван с кво ли не,второ във всеки магазин за добавки нормален не интернет измами,всеки по -запознат човек и трениращ може да си издейства отстъпка.та конкретно аз не тренирам от 5 год но имам 30-40% в една верига, все още и си купувам л-карнитине на пюр нутришън 100 капсули по 1грам,който е в топ 5 в света за 37лв.като сметнем че и веригата печели и се плащат данъци и заплати значи цената е много много надолу.затова моля ви не пълнете главите на хората с измислени продукти и цени.аз дадох само един пример,защото майка ми се е ровила и ми каза и попита.дано да съм бил от полза за обикновените хора,които имат здравословни проблеми не за псевдобилдъри и разбирачи и онлайн търговци на прахчета.лека вечер

 5. Денислава

  Здравейте.Искам да попитам има ли странични ефекти като диария .А насища ли

 6. Зоя Генкова

  Здравейте.Аз спортувам 4 дни в седмицата.През останалите 3дни трябва ли приемам
  Л-Карнитин?И ако отговорът е Да-каква доза?

 7. виктория

  Здравейте. Пия хапчета за кисти на яйчниците, въпроса ми е мога ли да пия NUTRICORE 1000 L-Carnitine ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *