Видове антибиотици за гърло. За възрастни. Антибиотик при болки в гърлото, при зачервено гърло, за гнойна ангина. Панцеф или Зинат?

Антибиотик за гърло | 15+ идеи

Видове антибиотици за гърло. За възрастни. Антибиотик при болки в гърлото, при зачервено гърло, за гнойна ангина. Панцеф или Зинат? Левокса или Аксеф? Амоксиклав и др.

Болка в гърлото е разпространен проблем, най-често последствие от бактериално и вирусно инфектиране. И в двата случая са приложими антибиотици – в първия за унищожаване на причинителя, във втория за пресичане на риска от вторично заразяване.

Причини за болка в гърлото
ФакторОписание
Външно влияниениска влажност, горещ климат, претоплено помещение
Замърсяване, отравяневдишване на замърсен въздух, токсини, отровни изпарения
Вирусни заболяванияфарингит, мононуклеоза, аденовируси, херпес
Бактериални заболяванияангина (тонзилит), епиглотит, ларингит
Други остри състояниякандидоза, алергия, чуждо тяло, ГЕРБ, витаминни дефицити
Хронични болестиендокринни, ракови, вътрешни

Консервативната терапия ляга на антибиотиците, съчетани с инхалации и гаргари с успокояващи разтвори и антисептици (хлорхексидин).

За обезболяване се ползват евентуално нестероидни противовъзпалителни или антихистамини. Тялото се подкрепя с витамини и имунни препарати.

Антибиотиците би трябвало да се избират според възбудителя на респираторната инфекция. Но днес малцина провеждат лабораторно изследване за резистентност на причинителя. Направо се назначава препарат с максимално широк обхват на въздействие.

Тук ще разгледаме предпочитаните наименования за респираторни прояви.

Аугментин 1000, Амоксигард

Амоксицилин е популярен и ефикасен антибиотик за гърло от групата на пеницилините. Той се ползва от десетилетия и много щамове са станали устойчиви (не загиват от него). Решението е намерено с добавката на клавуланова киселина, която пречи на бактериите да устоят на антибиотика.

Антибиотик за гърло 04
Тази болка говори първо за инфектиране

Аугментин и Амоксигард са съчетание на амоксицилин с клавуланат. С него запазва позицията на максимално ефикасен и категоричен антибиотик, първа линия на избор за фарингити и ларингити. Ефективен е спрямо стафилококи, които причиняват ангини.

Аугментин се произвежда в няколко дозировки между 125 и 1000 мг. Най-голямата концентрация се прави с удължено освобождаване. Така един прием покрива цяло денонощие. Наименованието е Augmentin SR на ГлаксоСмитКлайн.

Амоксигард е наличен в дозировка 875 мг антибиотик + 125 мг защитна киселина.

Още ТУК: Колко дни се пие Аугментин 1000? Какво лекува и кога започва да действа?

Панцеф, Зефацет

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Това е модерен антибиотик – цефиксим. Представител е на последно поколение цефалоспорини. Работи спрямо много видове бактерии, включително стрептококи, ешерихия, протеи и др.

Антибиотик за гърло 03
Това са точни аналози на Панцеф, всички приложими за гърло

Панцеф и аналози като Зефацет са първи избор при стрептококова ангина и фарингит, при синузити, остър бронхит и обостряне на хронифицирал, при остър среден отит и др. заболявания извън сферата на дишането.

Стандарното дозиране е 1 Х 400 мг или 2 Х 200 мг от антибиотика. Затова Панцеф се предлага на таблетки с концентрация 400 мг и на суспензия с концентрация от 100 мг на единица. Това дава възможност да се подбира нужната доза.

Курсът на терапия с Панцеф стандартно е 7 дни. В случай на сериозни и зле поддаващи се на третиране инфекции курсът се удължава до 14 дни.

Погледнете и ТОВА: Панцеф при скарлатина. Мнения за антибиотика. Кога започва да действа? При гнойна ангина. Заместители.

Зинат 500

Зинат е сходен на Панцеф – цефалоспорин, но от по-старото второ поколение (цефуроксим). Той се отличава с ниска токсичност, възприема се добре, рядко показва негативи.

Цефуроксим работи като пеницилина и е ефикасен колкото него, но бактериите не са намерили начин да го обезвредят. Предпочита се против пневмококи, В-стрептококи и коклюш. Избират го при инфектирания по дихателния път от горна зона (синузит, отит, ларингит и др.) до долна зона (дробове, бронхи).

Зинат е безопасен след зачеване и за деца. Прилага се от 3 месеца в едноразова доза от 40 – 60 мг. За бебета са разработени суспензии с много точно дозиране. За възрастен стандарно се прилага 2 Х 250 – 500 мг според инфекцията и състоянието. Курс на прием 5 – 10 дни.

Още подробности ТУК: Колко време се пие Зинат 500? Мнения за антибиотика. Кога започва да действа?

Левокса 500

Левофлоксацин е хинолонов антибиотик, адекватен избор при леки до умерени инфектирания. Той има разширен обхват на активност, унищожава стафилококи, коки, пръчици, ешерихия, салмонела, клебсиела и много други. Добре прониква във вътрешните органи, оказва продължително влияние. Понася се добре.

От горната зона на дишането най-адекватен избор е за синузит, от долната част – за бронхит и пневмония. Намалява риска от хроничност и от развиване на усложнения.

Дозировката при дихателни инфекции: 1 Х 250 – 500 мг, при тежки състояния е допустимо 2 Х 500 мг. Курсът при пневмонии е 10 – 14 дни, при обострен бронхит – 5 – 7 дни.

Аксеф 500

Антибиотик за гърло 02
Тези лекарства също са цефуроксим – аналози на Зинат и Аксеф

Аксеф съдържа антибиотика цефуроксим, както и по-горе описания препарат Зинат. Аксеф и Зинат са аналози. Имат еднакви характеристики и въздействие.

Разликата е, че Аксеф е само на таблетки.

Дайте мнение и Вие тук!

Амоксиклав 1000

Амоксиклав съдържа антибиотика амоксицилин + клавуланат, както и по-горе описания препарат Аугментин. Аугментин и Амоксиклав са аналози. Имат еднакви характеристики и въздействие.

Разликата е, че Амоксиклав 1000 не съдържа 1000 мг от антибиотика, както при Аугментин. При описанието на лекарствата събират 875 мг амоксицилин със 125 мг клавуланова к-на и затова изписват съдържание 1000 мг. Следователно Аугментин има по-висока дозировка от Амоксиклав.

Подробен материал ТУК: Пробиотик за Амоксиклав. Мнения и заместители. Колко дни се пие? Кога започва да действа?

Клиндамицин 600

Клиндамицин е предпочитан антибиотик при лечението на гърло, уши, нос. Ефикасен е спрямо резистентни на пеницилин пневмококи и др. щамове. По дихателния път въздейства добре при ангини, болки в гърло и ухо и при пневмонии.

Добре прониква в абсцеси и дълбоки фасциални пространства, затова има по-широко приложение при кожни патологии.

Стандартната дозировка за възрастен е 600 – 1800 мг, поделени на 2 – 4 порции. Антибиотикът става и за деца, като концентрацията се изчислява на килограм. За бебета дозата е 3 Х 37,5 мг.

Хвърлете поглед и на ТОВА: Клиндамицин или Далацин? Мнения. Какво лекува Клиндамицин крем? 600 и 300 мг. С алкохол.

Цефзил

Цефпрозил (Цефзил) е антибиотик от цефалоспорините. Много добре се проявява при инфектирания по целия дихателен път от синузит до пневмония. Дозировката за горен дих. път е 1 Х 500 мг, за долен дих. път – 2 Х 500 мг. Не се прилага върху деца.

Уназин

Той е представител на пеницилините. Съдържа султамицилин, който в тялото се разпада на ампицилин и друг компонент, който го подпомага спрямо резистентни бактерии.

Антибиотик за гърло 01
Ето как е получен антибиотикът Уназин – султамицилин

Ние познаваме като защита клавулановата к-на, а тук в Уназин е използвана различна технология и друго вещество за преодоляване на резистентостта на бактериите.

Уназин се прилага при всякакви инфекции по дихателния път. Дозировката му е 375 мг или 700 мг (1 или 2 таблетки) според състоянието.

Азитрокс 500

Той съдържа азитромицин от групата на макролидите. Спектърът му е широк, забавя растежа и размножението на бактериите вътре и вън от клетките. Ефикасен е спрямо упоритите разновидности на стрепто- и стафилококи. Не работи спрямо грамположителни щамове, устойчиви на еритромицин.

Азитрокс се прилага само върху органите от триъгълника УНГ. Ефикасна дозировка е 500 мг на ден за 3 дни.

Флексид, Лефлокс, Левофлоксан

Тези три търговски имена и още няколко други са аналози на разгледания по-горе препарат Левокса. Всички те съдържат активния агент левофлоксацин. Имат еднакви показания и схеми на приложение.

Антибиотик за гърло за възрастни

Всички изброени дотук препарати са адекватен избор за стандартните пациенти. Най-възрастните над 65 г. попадат в рискова група. Те по-тежко понасят леченията и имат специални изисквания към безопасността и страничните ефекти. Често се прилагат намалени дози.

При избиране на антибиотик той се съобразява с другите лекарства за хроничните болести. Непременно се лекува и дисбактериоза, която почти винаги се развива при възрастните.

При старите хора е намалена имунната функция, те могат да развият по-тежки инфекции. Затова им се назначават по-дълги антибиотични курсове. Ако млад човек се третира 5 – 10 дни, старите хора приемат антибиотици 10 – 14 дни.

Антибиотик за дете

За най-малките пациенти са подходящи антибиотиците, които имат течна форма – суспензия, сироп. Тази форма се дозира прецизно според възрастта и/ или килограмите. Капсулите и таблетките са подходящи от 6-год. възраст.

В педиатрията се предпочитат пеницилините. Например Амоксиклав е препарат за бебета. Сумамед се дава на пациенти с тегло от 5 кг нагоре. Профикс и Панцеф са показани от 6-месечна възраст.

Сред наименованията, които имат „бебешки“ дози са Оспамокс, Аугментин, Ксимебак (от 15-дневна възраст) и др.

Вижте и ТОВА: Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Ако са без температура. Режеща болка в сливиците.

Видео: Пробиотик за антибиотик.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

гнойна ангина, лечение с билки и лекарства

Гнойна ангина. Симптоми и лечение + при деца. С и без антибиотик

Рискът да се разболееш от гнойна ангина – защо е опасна? Причини и симптоми; основни …

Едно мнение

  1. Камелия

    Антибиотик за гърло като се каже, винаги Аугзментин, за нос – Мупиро Назал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *